Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME METODOLOGICE nr. 6.174 din 5 noiembrie 1991  pentru aplicarea   Hotaririi Guvernului nr. 679/1991 privind impozitul pe spectacole    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME METODOLOGICE nr. 6.174 din 5 noiembrie 1991 pentru aplicarea Hotaririi Guvernului nr. 679/1991 privind impozitul pe spectacole

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 228 din 14 noiembrie 1991

In baza prevederilor <>art. 12 din Hotãrîrea Guvernului nr. 679 din l.X.1991 privind impozitul pe spectacole, se emit urmãtoarele norme metodologice pentru aplicarea dispoziţiilor cuprinse în hotãrîrea mai sus menţionatã:
1. Impozitul pe spectacole se stabileşte în cotele procentuale prevãzute la <>art. 1 din Hotãrîrea Guvernului nr. 679/1991 şi se calculeazã prin aplicarea cotelor respective asupra încasãrilor din vînzarea biletelor de intrare şi din abonamente, exclusiv valoarea timbrelor instituite potrivit legii (timbrul cinematografic, muzical, folcloric etc).
2. Plãtitori de impozit pe spectacole sînt persoanele juridice şi fizice autorizate care organizeazã, permanent sau întîmplãtor, spectacole cu platã, şi anume:
a) instituţiile artistice de spectacole, cum sînt: teatrele dramatice, teatrele de operã şi balet, teatrele de operetã, teatrele muzicale, teatrele de estradã, teatrele satirieo-muzicale, teatrele de varietãţi, teatrele de pãpuşi, filarmonicile, orchestrele simfonice, orchestrele de estradã, orchestrele şi tarafurile populare, fanfarele, ansamblurile de cîntece şi dansuri, circurile;
b) agenţii economici care au în obiectul de activitate exploatarea şi difuzarea de filme cinematografice pentru public;
c) organizaţiile sportive (asociaţii şi cluburi);
d) instituţiile, organizaţiile obşteşti, societãţile comerciale, asociaţiile, fundaţiile, cluburile, care organizeazã, in mod ocazional, spectacole cu platã;
e) persoanele fizice autorizate sã organizeze, cu platã, spectacole de natura celor prevãzute la <>art. 1 din Hotãrîrea Guvernului nr. 679/1991 , indiferent dacã activitatea este permanentã sau întâmplãtoare;
f) agenţii de impresariat artistic şi sportiv (persoane fizice şi juridice);
g) alţi plãtitori, neprevãzuţi expres la lit. a)-f).
3. Plãtitorii de impozit pe spectacole au obligaţia de a înregistra biletele de intrare la organele fiscale pe raza cãrora au loc spectacolele, sã afişeze tarifele la casele de vînzare a biletelor şi la locul de desfãşurare a spectacolelor.
4. Pentru sumele cedate din încasãrile de la spectacolele organizate în scopuri umanitare nu se datoreazã impozit pe spectacole.
5. Plãtitorii dejmpozit pe spectacole sînt rãspunzãtori pentru calcularea justã şi plata la termen a impozitului.
Impozitul pe spectacole, datorat bugetului local, se plãteşte la termenele prevãzute la <>art. 3 din Hotãrîrea Guvernului nr. 679/1991 .
Dacã termenele de platã cad în zilele nelucrãtpare, impozitul se plãteşte în prima zi lucrãtoare imediat urmãtoare.
Pentru spectacolele organizate la sediu, plata impozitului se face prin virament în contul bugetului local 63.01 ..... , în baza dispoziţiei de platã emisã de plãtitor şi depusã la unitatea bancarã sau C.E.C. la care acesta îşi are deschis contul, iar pentru cele organizate în deplasare sau turneu în afara judeţului sau a municipiului Bucureşti, în numerar, la organele fiscale pe teritoriul cãrora au avut loc spectacolele şi care elibereazã chitanţã ce constituie document justificativ pentru plata impozitului.
6. Plãtitorii de impozit pe spectacole au obligaţia,de a ţine distinct evidenţa acestuia şi de a depune lunar, la organele fiscale pe teritoriul cãrora îşi au sediul, decontul de impozit conform modelului din anexa nr. 1 la prezentele norme.
Decontul de impozit se depune cel mai tîrziu pînã la data de 15 a lunii urmãtoare celei în care au avut loc spectacolele. Pe baza decontului de impozit lunar, plãtitorii recalculeazã impozitul pe spectacole datorat pentru luna respectivã, regularizînd diferenţele rezultate între impozitul datorat statului prin decont şi impozitul calculat şi virat la termenele de platã.
Decontul se întocmeşte în douã exemplare şi se înregistreazã la organul fiscal. Un exemplar rãmîne la organul fiscal, iar celãlalt la plãtitorul de impozit.
Decontul de impozit trebuie completat cu toate datele cerute de formular, dupã evidenţa contabilã şi documentele primare ale organizatorului de spectacole şi va fi semnat de cãtre acesta şi, dupã caz, de conducãtorul compartimentului financiar-contabil.
Decontul care nu se întocmeşte conform formularului stabilit şi nu poartã semnãturile obligatorii se considerã nedepus în termen şi se restituie de organele fiscale pentru completare sau rectificare, fãcînd menţiune de aceasta pe formular.
7. Neplata în termen a impozitului pe spectacole atrage majorarea sumei de platã cu 0,05% pentru fiecare zi de întîrziere.
Majorãrile se calculeazã îneepînd cu prima zi lucrãtoare dupã expirarea termenului. de platã a impozitului şi pînã în ziua plãţii.
Contravenţiile şi sancţiunile ce se aplicã la impozitul pe spectacole sînt cele prevãzute la <>art. 7 şi 8 din Hotãrîrea Guvernului nr. 679/1991 .
Constatarea contravenţiilor, precum şi aplicarea sancţiunilor se fac de cãtre organele de specialitate din Ministerul Economiei şi Finanţelor şi din unitãţile sale teritoriale.
Depunerea şi rezolvarea contestaţiilor privind stabilirea şi încasarea impozitului pe spectacole, a majorãrilor de întîrziere şi sancţiunilor aplicate se fac în conformitate cu prevederile <>art. 10 din Hotãrîrea Guvernului nr. 679/1991 .
8. Controlul aplicãrii prevederilor <>Hotãrîrii Guvernului nr. 679/1991 privind impozitul pe spectacole se exercitã de organele fiscale în raza cãrora au avut loc spectacolele, precum şi de cele de specialitate din cadrul Ministerului Economiei şi Finanţelor.
9. Direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene şi a municipiului Bucureşti sînt obligate sã controleze, prin organele de resort, activitãţile supuse impozitului pe spectacole din raza lor teritorialã, urmãrind:
- dacã s-au vîndut bilete din carnetele vizate de organele fiscale:
- dacã este afişat tariful de intrare, la casã sau la locul de vînzare a biletelor;
- dacã numãrul mãrcilor de control al biletelor corespunde cu numãrul spectatorilor din salã;
- dacã mãrcile de control al biletelor concordã cu cotoarele din carnetele de bilete înregistrate.
Asupra constatãrilor, inspectorii sînt obligaţi sã întocmeascã procese-verbale, pe care le vor depune la şeful serviciului de impozite, pentru a lua mãsurile corespunzãtoare.
10. Verificarea deconturilor de impozit de cãtre organele fiscale teritoriale se face trimestrial, pînã la finele primei luni din trimestrul urmãtor.
Verificarea se efectueazã pe baza documentelor primare şi dupã înregistrãrile în contabilitate, urmãrin-du-se concordanţa dintre datele trecute în decont cu cele din evidenţa contabilã, legalitatea cotelor de impozit aplicate, corecta grupare a încasãrilor pe cote de impozit, exactitatea calculului impozitului pe spectacole datorat pentru perioada respectivã, organele fiscale avînd dreptul sã cearã de la plãtitori date şî explicaţii suplimentare necesare verificãrii.
Asupra constatãrilor fãcute, organele de control au obligaţia de a întocmi proces-verbal, în care se consemneazã deficienţele constatate, mãsurile luate ca urmare a controlului, precum şi acţiunile ce trebuie întreprinse în vederea înlãturãrii deficienţelor care nu au putut fi remediate în timpul verificãrii şi termenele de rezolvare a acestora. Procesul-verbal de verificare se întocmeşte conform formularului model din anexa nr. 2 la prezentele norme şi este semnat de inspector şi conducãtorii unitãţilor de spectacole care, atunci cînd este cazul, pot face obiecţiuni asupra constatãrilor şi concluziilor organelor de control.
Un exemplar din procesul-verbal se lasã agentului economie verificat, iar al doilea exemplar se depune, pentru valorificare, la unitatea fiscalã în evidenţa cãreia se aflã agentul economic respectiv.
Sumele calculate suplimentar de organul fiscal în urma verificãrii decontului de impozit trebuie achitate de plãtitori în termen de 2 zile lucrãtoare de la data înregistrãrii procesului-verbal de verificare la agentul economic verificat.
O datã cu verificarea deconturilor trebuie verificatã şi situaţia biletelor de intrare la spectacole din punct de vedere al respectãrii normelor cu privire la tipãrirea, înregistrarea, evidenţa şi gestiunea acestora.
De asemenea, se va verifica dacã sumele cedate din încasãrile de la spectacolele organizate în scopuri umanitare au fost virate în contul beneficiarilor acestora. In caz contrar, impozitul se stabileşte la valoarea totalã a încasãrilor rezultate din vînzarea biletelor.


Ministrul bugetului,
veniturilor statului şi controlului financiar,
Florian Bercea

ANEXA 1

DECONT
privind impozitul pe spectacole
pe luna (anul) 199 ........

Denumirea plãtitorului
Adresa .......................................
Telefon .......................................
Numele şi prenumele persoanei responsabile
(director, preşedinte, organizator, dupã caz)
..............................................

Situaţia impozitului de platã
- lei -


┌─┬────────┬───────────────┬─────────┬────────┬─────┬──────────────────────────┐
│N│Felul │Incasari din │Incasari │Incasari│Cota │ Impozit pe spectacole │
│r│specta- │vinzarea bi- │reprezen-│supuse │ de ├──────┬─┬─────────────────┤
│ │colului │letelor de │tand con-│impozi- │impo-│Dato- │P│ Diferenta │
│c│(teatru,│intrare si din │travaloa-│tului │zit │rat │l├───────┬─────────┤
│r│cinema- │abonamente │rea │ pe │ % │ │a│ de │ de │
│t│togra- ├─┬──────┬──────┤timbrelor│specta- │ │ │t│primit │ platit │
│ │fic, │S│Depla-│Total │(cinemato│cole │ │ │i│ │ │
│ │circ, │e│sare │ │grafic, │ │ │ │t│ │ │
│ │sport, │d│tur- │ │muzical, │ │ │ │ │ │ │
│ │etc.) │i│neu │ │folcloric│ │ │ │ │ │ │
│ │ │u│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │l│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─┼────────┼─┼──────┼──────┼─────────┼────────┼─────┼──────┼─┼───────┼─────────┤
│0│ 1 │2│ 3 │4(2+3)│ 5 │6(4-5) │ 7 │8(7x6)│9│10(9-8)│11(8-9) │
├─┼────────┼─┼──────┼──────┼─────────┼────────┼─────┼──────┼─┼───────┼─────────┤
│1│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─┼────────┼─┼──────┼──────┼─────────┼────────┼─────┼──────┼─┼───────┼─────────┤
│2│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─┼────────┼─┼──────┼──────┼─────────┼────────┼─────┼──────┼─┼───────┼─────────┤
│3│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─┼────────┼─┼──────┼──────┼─────────┼────────┼─────┼──────┼─┼───────┼─────────┤
│4│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─┼────────┼─┼──────┼──────┼─────────┼────────┼─────┼──────┼─┼───────┼─────────┤
│ │TOTAL │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└─┴────────┴─┴──────┴──────┴─────────┴────────┴─────┴──────┴─┴───────┴─────────┘



Impozitul în sumã de ...... lei s-a virat cu dispoziţia de plata nr. ..... din .......199 .... ,

II. Situaţia biletelor vîndute


───────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Seria biletelor Numãrul Valoare
de la .................. biletelor ────────────────────────
pînã la ................ vîndute Unitar Total
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10.001-10.100 100 30 3.000
20.400-20.450 50 50 2.500
11.701-12.000 300 20 6.000
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────
TOTAL 450 X 11.500
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────



Director,

Agent economic,

Conducãtor compartiment
financiar-contabil,

III. Menţiuni şi observaţii ale organului fiscal.

În urma verificãrii prezentului decont s-au introdus urmãtoarele rectificãri:
- .....................................................
- .....................................................

Inspector,

Data verificãrii ..........................

Agent economic,

Conducãtor compartiment
financiar-contabil,
....................

ANEXA 2

PROCES-VERBAL
din ........ 199......

Direcţia generalã a finanţelor publice a judeţului ...........
Administraţia financiarã .....................................
Circumscripţia fiscalã .......................................
- Oraş .......................................................
- Municipiu ..................................................

(Numele şi prenumele), inspector la Direcţia generalã (Administraţia financiarã, Circumscripţia fiscalã) a judeţului (municipiului, sectorului, oraşului) ....... în prezenţa domnului (doamnei) ....... funcţia ..... la (instituţia, societatea comercialã etc.) am procedat la verificarea decontului de impozit pe spectacole pe lunile ...... constatînd urmãtoarele:

I. Impozitul pe spectacole


┌──┬─────────┬────────────────┬──────────────┬──────────────┬──────────────────┐
│Nr│Denumirea│Incasari totale │ Incasari │ Cotele de │ │
│c │spectaco-│din vanzarea │supuse impozi-│ impozit │ Impozitul │
│r │lelor │biletelor si │tului pe │ % │ │
│t │ │din abonamente │spectacole │ │ │
│ │ ├──────┬─────────┼──────┬───────┼──────┬───────┼────────┬─────────┤
│ │ │Decla-│Constatat│Decla-│Consta-│Decla-│Consta-│Declarat│Constatat│
│ │ │rat │ │rat │tat │rat │tat │ │ │
├──┼─────────┼──────┼─────────┼──────┼───────┼──────┼───────┼────────┼─────────┤
│1 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──┼─────────┼──────┼─────────┼──────┼───────┼──────┼───────┼────────┼─────────┤
│2 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──┼─────────┼──────┼─────────┼──────┼───────┼──────┼───────┼────────┼─────────┤
│3 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──┼─────────┼──────┼─────────┼──────┼───────┼──────┼───────┼────────┼─────────┤
│4 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└──┴─────────┴──────┴─────────┴──────┴───────┴──────┴───────┴────────┴─────────┘



II. Gestiunea biletelor


┌───────────────┬─────────────┬────────────┬─────────────┬──────────────────┐
│Sold precedent │Înregistrate │ Vîndute │ Distruse │ Constatate │
│ │la organele │ │ │în plus sau minus │
│ │ fiscale │ │ │ │
├───────────────┼─────────────┼────────────┼─────────────┼──────────────────┤
│ Nr. valoare │Nr. valoare │Nr. valoare │ Nr. valoare │ Nr. valoare │
└───────────────┴─────────────┴────────────┴─────────────┴──────────────────┘



Cauzele plusului sau minusului.
Constatãri efectuate, mãsuri luate şi sarcini trasate agentului economic pentru intrarea în legalitate.


Director,
(agent economic)
Conducãtor compartiment
financiar-contabil,


Inspector,


_______________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016