Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME METODOLOGICE Nr. 51.169 din 28 noiembrie 1995  pentru aplicarea   Ordonantei Guvernului nr. 32/1995 privind timbrul judiciar    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME METODOLOGICE Nr. 51.169 din 28 noiembrie 1995 pentru aplicarea Ordonantei Guvernului nr. 32/1995 privind timbrul judiciar

EMITENT: MINISTERUL JUSTITIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL NR. 14 din 22 ianuarie 1996
ART. 1
Timbrul judiciar instituit prin <>Ordonanta Guvernului nr. 32 din 18 august 1995 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 201 din 30 august 1995, aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 106 din 16 noiembrie 1995 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 270 din 21 noiembrie 1995, se aplica acţiunilor, cererilor, actelor şi serviciilor de competenta tuturor instanţelor judecãtoreşti, a Ministerului Justiţiei şi a instituţiilor subordonate acestui minister, precum şi actelor notariale ce se îndeplinesc de cãtre notarii publici.
Instanţele judecãtoreşti sînt, potrivit <>art. 10 din Legea nr. 92/1992 pentru organizarea judecãtoreascã, judecãtoriile, tribunalele, curţile de apel, Curtea Suprema de Justiţie şi instanţele militare.
Timbrul judiciar se aplica în toate cazurile în care, pentru acţiunile, cererile, actele şi serviciile de competenta tuturor instanţelor judecãtoreşti, a Ministerului Justiţiei, a instituţiilor subordonate acestui minister, precum şi a notarilor publici, se percepe taxa de timbru.
Înlesnirile, reducerile sau scutirile prevãzute în materia taxei de timbru nu se aplica în ceea ce priveşte timbrul judiciar.
ART. 2
Cererilor de acordare a cetateniei sau de renunţare la cetãţenie li se aplica timbru judiciar în valoare de 5.000 lei pentru fiecare persoana care solicita acordarea cetateniei sau renunţarea la cetãţenie, indiferent dacã este majorã sau minora.
Prin cereri pentru acordarea cetateniei se înţelege şi cererile pentru redobindirea cetateniei, formulate de persoane care au renunţat la cetãţenie dupã 22 decembrie 1989 şi care, pentru redobindirea cetateniei, plãtesc aceleaşi taxe ca şi persoanele care solicita acordarea cetateniei.
ART. 3
Supralegalizarea de semnãturi la Ministerul Justiţiei se timbreazã cu timbru judiciar în valoare de 500 lei pentru fiecare exemplar şi semnatura, indiferent dacã pentru aceasta operaţiune se mai datoreazã alte taxe în temeiul altor acte normative. Supralegalizarea poate viza semnatura preşedintelui unei instanţe judecãtoreşti, a unui notar public sau a oricãrui conducãtor al unei autoritãţi sau instituţii publice.
Timbrul judiciar în valoare de 500 lei se aplica pentru fiecare exemplar şi fiecare semnatura pentru care se solicita supralegalizarea. Dacã pe un act se afla mai multe semnãturi a cãror supralegalizare se solicita, valoarea timbrului judiciar se calculeazã în mod corespunzãtor (multiplu de 500).
Timbrul judiciar se aplica pe fiecare exemplar al actului ale cãrui semnãturi se supralegalizeaza. În cazul în care spaţiul liber de pe actul care se supralegalizeaza nu este suficient pentru aplicarea şi anularea timbrului judiciar, acesta se aplica pe oricare alta parte a actului, astfel încît sa nu se altereze conţinutul actului.
Matca timbrului judiciar se aplica şi se anuleazã numai pe versoul cererii solicitantului, sub semnatura funcţionarului care a efectuat lucrarea şi cu menţionarea numãrului de exemplare şi de semnãturi supralegalizate.
ART. 4
Actele notariale care se îndeplinesc de cãtre notarii publici sînt supuse timbrului judiciar în mod diferenţiat, în raport cu modul de aplicare a taxei de timbru.
Actelor notariale pentru care legea prevede taxa de timbru în suma fixa li se aplica timbru judiciar în valoare de 500 lei. Pentru actele notariale evaluabile în bani, cu o valoare de pînã la 1.000.000 lei, se aplica timbru judiciar în valoare de 500 lei. În cazul actelor notariale care au ca obiect o valoare de peste 1.000.000 lei, dar nu mai mare de 10.000.000 lei, se aplica timbru judiciar în valoare de 5.000 lei.
Actele notariale care au o valoare mai mare de 10.000.000 lei sînt supuse plãţii timbrului judiciar în valoare de 10.000 lei.
Timbrul judiciar se aplica pe primul exemplar al actului notarial original şi se fac menţiuni despre aceasta pe fiecare copie a actului. Dacã eliberarea de copii este supusã taxei de timbru, se aplica aceeaşi regula şi pentru timbrul judiciar.
ART. 5
Cererile şi acţiunile pentru care se datoreazã timbru judiciar nu vor fi primite şi înregistrate de cãtre instanţele judecãtoreşti, Ministerul Justiţiei, instituţiile subordonate acestuia şi nici de cãtre notarii publici, dacã nu sînt timbrate corespunzãtor.
În cazul acţiunilor şi al cererilor, expediate prin posta, care nu cuprind datele sau elementele necesare caracterizarii acţiunii sau a cererii respective în vederea calculãrii valorii timbrului judiciar, se va proceda în acelaşi mod ca şi în cazul neîndeplinirii obligaţiei legale privind taxa de timbru.
Sumele datorate pentru timbru judiciar nu pot fi date în debit.
ART. 6
În cazul în care actul ori serviciul solicitat se elibereazã ori se presteazã în baza unei cereri, matca timbrului judiciar se aplica şi se anuleazã pe cerere, iar funcţionarul care a eliberat actul ori care a prestat serviciul menţioneazã: "Aplicat timbrul judiciar în valoare de ........ lei", semneazã şi dateazã.
Anularea timbrului judiciar şi a matcii acestuia se efectueazã numai prin aplicarea ştampilei instanţei judecãtoreşti, a Ministerului Justiţiei sau a instituţiilor subordonate acestuia, ori a notarului public, dupã caz.
În toate cazurile (altele decît cele de la alin. 1), persoana legal investitã cu primirea cererii ori a acţiunii sau cu eliberarea actului face menţiunea despre aplicarea timbrului judiciar, semneazã şi dateazã.
Timbrul judiciar va fi anulat în momentul primirii cererii sau a acţiunii ori, dupã caz, în momentul eliberãrii actului solicitat.
Se interzice dezlipirea timbrelor judiciare şi a matcilor acestora, precum şi folosirea unor timbre sau matci care prezintã urme de alterare sau de dezlipire.
Cei care primesc cereri sau acţiuni, care elibereazã acte ori presteazã servicii supuse plãţii timbrului judiciar pot aplica, prin aditionarea valorilor susceptibile de taxare, un singur timbru judiciar, reprezentind valoarea totalã a operaţiunilor taxabile. Despre aceasta operaţiune se face menţiune pe cererea solicitantului, cu precizarea valorii timbrului judiciar pentru fiecare solicitare. Timbrul judiciar se lipeşte pe originalul sau pe primul exemplar al actului, iar pe celelalte exemplare se face menţiunea: "Aplicat timbrul judiciar, pe originalul actului, prin aditionarea valorilor".
ART. 7
Valoarea timbrului judiciar se determina de cãtre organele care au obligaţia încasãrii acesteia.
ART. 8
Dacã, în cursul procesului sau cu ocazia îndeplinirii actului ori a serviciului solicitat, apar elemente care configureaza o alta valoare a obiectului cererii, al acţiunii, al actului sau al serviciului, partea va fi obligatã la timbrarea corespunzãtoare ca şi în cazul taxei de timbru.
ART. 9
Instanta sesizatã într-o cale de atac ordinarã cu o cerere legal timbrata cu timbru judiciar, dacã constata ca timbrul judiciar nu a fost perceput ori ca valoarea acestuia a fost insuficienta în faza sau în fazele de judecata anterioare, va obliga la timbrarea cu timbru judiciar la valoarea corespunzãtoare pentru acele faze de judecata.
ART. 10
Magistratul care a primit o acţiune sau o cerere, notarul public sau, dupã caz, funcţionarul care a primit, a cercetat, a rezolvat, a efectuat sau a eliberat un act ori a prestat serviciul supus timbrului judiciar, fãrã ca obligaţia de timbrare sa fi fost îndeplinitã în totalitate sau în parte, va fi obligat sa suporte contravaloarea timbrului judiciar neaplicat.
Obligarea la plata se va face numai dupã ce magistratul, notarul public sau funcţionarul a încercat, în termen de 30 de zile, sa recupereze suma datoratã de la beneficiarul actului sau al serviciului.
ART. 11
Preşedinţii instanţelor judecãtoreşti, conducãtorii instituţiilor subordonate Ministerului Justiţiei, precum şi notarii publici au obligaţia sa asigure instruirea personalului din subordine şi sa supravegheze aplicarea corecta a dispoziţiilor legale privind timbrul judiciar (inclusiv a prezentelor norme metodologice) şi sa organizeze verificãri periodice în acest domeniu.
Persoanele prevãzute la alin. 1 au obligaţia sa prezinte, la solicitarea organelor de control ale Ministerului Justiţiei, toate documentele şi evidentele din care sa se poatã stabili ce acţiuni, cereri, acte sau servicii taxabile au fost primite sau efectuate şi modul cum s-a perceput timbrul judiciar, precum şi orice alte informaţii necesare pentru verificarea îndeplinirii cerinţelor legale în aceasta materie.
Pentru înlãturarea deficienţelor constatate şi pentru recuperarea eventualelor prejudicii, aceste persoane au obligaţia de a lua mãsurile legale corespunzãtoare.
ART. 12
Controlul asupra modului cum se aplica prevederile <>Ordonanţei Guvernului nr. 32/1995 , precum şi ale prezentelor norme metodologice, la Curtea Suprema de Justiţie, se efectueazã de cãtre organele de control ale Ministerului Justiţiei, împreunã cu un împuternicit anume desemnat de preşedintele Curţii.
La birourile notarilor publici, acest control se efectueazã de cãtre organele de control ale Ministerului Justiţiei, împreunã cu un reprezentant anume desemnat de cãtre preşedintele fiecãrei camere a notarilor publici.
ART. 13
Pentru a asigura aplicarea corecta şi uniforma a dispoziţiilor legale privind stabilirea şi perceperea timbrului judiciar, organele şi instituţiile prevãzute la <>art. 1 din Ordonanta Guvernului nr. 32/1995 , inclusiv notarii publici, au obligaţia de a solicita lãmuriri, ori de cîte ori este cazul, Ministerului Justiţiei.
ART. 14
Rãspunderea pentru realizarea emisiunilor şi circulaţia timbrului judiciar, ca şi pentru gestionarea fondurilor obţinute, revine Direcţiei economice din cadrul Ministerului Justiţiei. La nivelul instanţelor judecãtoreşti, rãspunderea pentru gestionarea timbrului judiciar se stabileşte de cãtre preşedintele instanţei în persoana contabilului-şef sau, dupã caz, a primului grefier ori a grefierului-şef.
ART. 15
Vînzarea timbrului judiciar se face de cãtre instanţele judecãtoreşti, Ministerul Justiţiei şi instituţiile subordonate acestuia, precum şi de cãtre notarii publici, în condiţiile prevãzute de <>Ordonanta Guvernului nr. 32/1995 , sau prin unitãţi autorizate sa vinda timbre fiscale, pe baza de convenţie, cu un comision de pînã la 5% din valoarea acestuia.
Persoana cãreia urmeazã sa i se încredinţeze vînzarea timbrelor judiciare trebuie sa îndeplineascã condiţiile cerute de lege pentru calitatea de gestionar şi sa constituie o garanţie materialã corespunzãtoare.
ART. 16
Sumele încasate din vînzarea timbrului judiciar se depun imediat ce depãşesc nivelul de 100.000 lei, astfel:
- în judeţele în care funcţioneazã trezorerii ale statului, în contul 20.21.1.18 "Venituri din timbru judiciar", pentru anul 1995, şi în contul 20.21.01.14 "Venituri din timbrul judiciar", începînd cu anul 1996, care se deschid pe seama tribunalului din judeţul respectiv;
- în municipiul Bucureşti, în sectorul agricol Ilfov şi în judeţele în care nu funcţioneazã încã trezorerii ale statului, în contul 60.21.1.18 "Venituri din timbrul judiciar", pentru anul 1995, şi în contul 60.21.01.14 "Venituri din timbru judiciar", începînd cu anul 1996, deschise pe seama organelor financiare teritoriale ale Ministerului Finanţelor.
În judeţele în care nu funcţioneazã trezorerii ale statului, tribunalele vor solicita organelor financiare teritoriale ale Ministerului Finanţelor situaţia încasãrilor din vînzarea timbrului judiciar, în vederea cuprinderii acestor încasãri în bilanţul contabil.
ART. 17
Comisionarilor care vînd timbrul judiciar li se va cere prin convenţie sa comunice, lunar, tribunalelor în a cãror raza teritorialã activeazã, sumele încasate şi depuse în conformitate cu prevederile art. 16 din prezentele norme metodologice, cu menţionarea numãrului şi a datei documentelor de depunere.
Aceeaşi comunicare o vor face şi curţile de apel şi judecãtoriile cãtre tribunalul care le-a predat în gestiune timbre judiciare.
În termen de 5 zile de la încheierea fiecãrei luni, tribunalul va centraliza datele şi le va inainta Direcţiei economice din Ministerul Justiţiei.
Direcţia economicã, pe baza datelor centralizate, va compara sumele din evidentele sale cu cele colectate în contul de depunere şi evidentiate la direcţia de specialitate din Ministerul Finanţelor.
În cazul unor necorelari, se vor urmãri şi se vor stabili unitãţile sau comisionarii care au efectuat vinzari şi nu au depus sumele încasate, pentru a impiedica sustragerile sau folosirea sumelor în alte scopuri.
Pe baza datelor furnizate de cãtre tribunale, comisionari şi, respectiv, de cãtre Ministerul Finanţelor, Direcţia economicã din Ministerul Justiţiei va stabili data cînd se va comanda o noua emisiune, astfel încît sa se asigure permanent necesarul de timbre judiciare.
ART. 18
Veniturile încasate din vînzarea timbrului judiciar vor fi utilizate în conformitate cu <>art. 8 din Ordonanta Guvernului nr. 32/1995 .

Ministrul justiţiei,
Gavril Iosif Chiuzbaian

-------------------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016