Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME METODOLOGICE din 7 mai 2009  de aplicare a sistemului de restituiri la export pentru produsele agricole    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME METODOLOGICE din 7 mai 2009 de aplicare a sistemului de restituiri la export pentru produsele agricole

EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR SI DEZVOLTARII RURALE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 306 din 11 mai 2009

ART. 1
Ministerul Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale, denumit în continuare M.A.P.D.R., prin bugetul propriu, asigurã sumele necesare efectuãrii plãţii restituirilor la export.
ART. 2
Agenţia de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã, denumitã în continuare A.P.I.A., este responsabilã cu:
a) previzionarea sumelor necesare plãţii restituirilor la export şi comunicarea acestora M.A.P.D.R;
b) verificarea cererilor şi a documentaţiei aferente, conform manualului de proceduri specific;
c) solicitarea de la M.A.P.D.R. a fondurilor necesare efectuãrii plãţii de restituiri pentru produsele agricole exportate în condiţiile prevãzute de legislaţia în vigoare, conform situaţiilor centralizatoare;
d) efectuarea plãţii restituirilor la export;
e) eliberarea sau reţinerea, dupã caz, a garanţiilor referitoare la eliberarea certificatelor cu fixare în avans, a certificatelor de restituire Non-Anexa I, precum şi a acelor garanţii constituite pentru plata în avans a restituirilor la export;
f) înregistrarea declaraţiilor de compoziţie pentru produsele Non-Anexa I;
g) întocmirea, actualizarea şi asigurarea publicitãţii listelor codurilor suplimentare de declarare pentru produsele care se încadreazã în nomenclatura restituirilor la export.
ART. 3
(1) În baza situaţiilor centralizatoare transmise de A.P.I.A., M.A.P.D.R., în termen de 5 zile lucrãtoare, transmite Ministerului Finanţelor Publice cererea pentru deschiderea creditelor bugetare, însoţitã de solicitarea de fonduri.
(2) În termen de 5 zile lucrãtoare, Ministerul Finanţelor Publice aprobã cererea pentru deschiderea creditelor bugetare solicitate.
(3) A.P.I.A. efectueazã în termen de 5 zile de la data aprobãrii cererii pentru deschiderea de credite bugetare plãţile cãtre beneficiarii restituirilor la export, conform prevederilor regulamentelor europene în vigoare.
ART. 4
(1) Plata restituirilor la export se face numai pentru produsele agricole exportate ca atare şi pentru anumite produse agricole exportate sub formã de mãrfuri care nu sunt incluse în anexa I la tratat, pentru care rata restituirii la export este stabilitã la nivel comunitar.
(2) Ratele restituirilor acordate pentru produsele exportate în ţãri terţe este stabilitã periodic, prin regulamente comunitare, publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
(3) Nomenclatura de restituire este publicatã de Comisia Europeanã în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene, în conformitate cu dispoziţiile de reglementare a mãsurilor privind exportul de produse agricole, şi intrã în vigoare la data de 1 ianuarie a fiecãrui an.
ART. 5
(1) În condiţiile specifice stabilite în legislaţia comunitarã, modalitãţile de platã a restituirii la export sunt:
a) platã standard;
b) platã în avans.
(2) Plata standard se efectueazã în termen de 3 luni, calculat din ziua în care A.P.I.A. este în posesia tuturor documentelor şi informaţiilor necesare pentru a da curs cererii de platã.
(3) Plata în avans se efectueazã în termen de 30 de zile, calculat din ziua în care A.P.I.A. este în posesia tuturor documentelor şi informaţiilor necesare pentru a da curs cererii de platã.
(4) Depãşirea termenelor de platã menţionate la alin. (2) şi (3) determinã aplicarea art. 16 din Regulamentul (CE) nr. 1.290/2005 al Consiliului din 21 iunie 2005 privind finanţarea politicii agricole comune.
(5) Plata în avans a restituirii la export este condiţionatã de constituirea de cãtre exportator, la dispoziţia A.P.I.A., a unei garanţii de 110% din suma restituirii solicitate.
(6) Se pot plãti în avans, cu respectarea alin. (3) şi (4), restituirile de pânã la 2000 euro inclusiv.
(7) Plata restituirii se face în lei, în contul indicat de exportator.
(8) În situaţia în care s-a plãtit în avans o sumã a restituirii mai mare decât cea cuvenitã în realitate la export sau pentru exporturi echivalente, A.P.I.A. solicitã exportatorului returnarea diferenţei dintre cele douã sume, plus 10%.
ART. 6
Condiţii în vederea acordãrii restituirilor la export
(1) Pentru a beneficia de acordarea restituirilor la export, exportatorii care exportã produse agricole sau mãrfuri care nu sunt incluse în anexa I la tratat, cu sau fãrã acoperirea unei licenţe de export, certificat cu fixare în avans sau certificat de restituire Non-Anexa I, trebuie sã depunã la A.P.I.A. o cerere pentru acordarea codului unic de înregistrare şi copii certificate de cãtre solicitant pentru conformitatea cu originalul ale urmãtoarelor documente:
- autorizaţie, în cazul persoanelor fizice autorizate;
- act constitutiv, în cazul persoanelor juridice;
- certificat eliberat de oficiul registrului comerţului;
- dovada cã este plãtitor de TVA în România;
- împuterniciri, dacã e cazul, şi copii ale documentelor de identitate pentru persoanele împuternicite;
- alte documente, dupã caz.
(2) În condiţiile regulamentelor specifice care dispun pentru organizarea comunã de piaţã a produsului ce face obiectul exportului în stare naturalã sau încorporat în mãrfuri, exportatorii trebuie sã solicite A.P.I.A. emiterea licenţei de export sau a certificatului cu fixare în avans a restituirii şi, dupã caz, sã constituie garanţia necesarã, la dispoziţia A.P.I.A.
(3) Licenţele de export "a posteriori" pot fi solicitate numai în termenele strict prevãzute de legislaţia comunitarã, sub sancţiunea decãderii din termen.
ART. 7
(1) Pentru fiecare cerere de platã standard a restituirii, la A.P.I.A., aparatul central, se constituie un dosar care trebuie sã conţinã:
a) cererea de platã a restituirii;
b) exemplarul nr. 1 al licenţei de export, al certificatului cu fixare în avans a restituirii sau al certificatului de restituire Non-Anexa I, dacã e cazul;
c) exemplarul de control T5, în original, având inseratã la rubrica 106 declaraţia suplimentarã privind netransbordarea mãrfii, dacã este cazul;
d) exemplarul nr. 2 al declaraţiei vamale de export;
e) documente de transport;
f) dovezi de import în ţara terţã, dacã este cazul;
g) certificate specifice produsului eligibil pentru platã, dacã este cazul;
h) certificat de analize produse PAC, ca urmare a mãsurilor întreprinse de autoritãţile vamale, dupã caz;
i) alte documente prevãzute în regulamentele specifice organizãrii de piaţã a produsului exportat şi a celor prin care se stabileşte nivelul restituirii la export.
(2) Pentru fiecare cerere de platã în avans a restituirii, la A.P.I.A., aparatul central, se constituie un dosar care trebuie sã conţinã:
a) cererea de platã;
b) declaraţia vamalã de export;
c) dovada constituirii garanţiei;
d) alte documente specifice, dupã caz.
(3) Garanţia se constituie sub formã de scrisoare de garanţie bancarã sau prin depozit în numerar, conform legislaţiei în vigoare.
(4) Formularul cererii de platã a restituirii şi modul de completare al acesteia sunt stabilite prin <>Ordinul vicepreşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã nr. 6.415/2007 privind aprobarea utilizãrii şi completãrii unor modele de formulare în cazul exportului de mãrfuri care intrã sub incidenţa mãsurilor de Politicã Agricolã Comunã şi a produselor Non-Anexa I, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 421 din 25 iunie 2007.
(5) Exportatorul va menţiona în rubrica 44 din declaraţiile vamale de export şi în rubrica 106 din exemplarele de control T5 sau documentele echivalente formularea "Restituire inferioarã valorii de 1000 euro", în situaţiile în care valoarea restituirii pentru produsele exportate atinge acest nivel. În situaţia în care valoarea restituirii solicitate depãşeşte 1000 euro se va indica rata restituirii pe unitatea de mãsurã.
(6) Solicitanţii restituirilor la export au obligaţia de a se asigura cã menţiunile înscrise în documentele de la alin. (5) sunt corecte, conforme şi poartã ştampilele autoritãţilor care au competenţe în domeniu, la momentul emiterii sau acceptãrii acestora.
ART. 8
(1) Suma restituirii ce urmeazã a se acorda se determinã în baza urmãtoarelor informaţii:
a) data calendaristicã la care este acceptatã declaraţia vamalã de export determinã rata restituirii când aceasta nu este fixatã prin certificat cu fixare în avans;
b) clasificarea şi descrierea mãrfii în conformitate cu nomenclatura pentru restituiri la export alcãtuitã din 12 cifre, având în vedere şi codurile suplimentare de declarare;
c) ţara de destinaţie a exportului;
d) cantitatea realã declaratã pentru export, în unitatea de mãsurã corespunzãtoare;
e) rata restituirii pe unitatea de mãsurã.
ART. 9
(1) În cazul în care exemplarul de control T5 nu ajunge la A.P.I.A. în termen de 3 luni de la data acceptãrii declaraţiei vamale de export, în scopul plãţii restituirii, exportatorul poate sã solicite A.P.I.A., printr-o cerere scrisã, recunoaşterea altor documente considerate echivalente.
(2) Cererea prevãzutã la alin. (1) se depune la A.P.I.A., sediul central, în termen de 12 luni de la data acceptãrii declaraţiei vamale de export.
(3) În cererea menţionatã la alin. (1) şi (2) exportatorul trebuie sã motiveze solicitarea şi împreunã cu cererea sã prezinte documentele doveditoare specificate la art. 49 alin. (3) paragraful al doilea din Regulamentul (CE) nr. 800/1999 al Comisiei din 15 aprilie 1999 de stabilire a normelor comune de aplicare a sistemului de restituiri la export pentru produsele agricole, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(4) A.P.I.A. înştiinţeazã exportatorii în situaţia în care cererile de platã sunt respinse.
ART. 10
(1) Rata restituirii este fixatã periodic, în euro, pentru fiecare produs, de cãtre Comisia Europeanã şi publicatã în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
(2) Faptul generator al cursului de schimb este acceptarea declaraţiei vamale.
(3) Cursul de schimb aplicabil este cel publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene în penultima zi lucrãtoare din luna anterioarã lunii în care a fost acceptatã declaraţia vamalã de export.
(4) În situaţia în care cursul aplicabil la începutul lunii diferã cu mai mult de 5% decât cel publicat în penultima zi lucrãtoare dinaintea datei de 15 a aceleiaşi luni, acest din urmã curs este aplicabil începând cu data de 15 pânã la sfârşitul lunii în cauzã.
ART. 11
A.P.I.A. efectueazã plata restituirilor şi în cazul în care suma acestora este mai micã sau egalã cu 100 euro pentru o declaraţie de export.
ART. 12
(1) În cazul avansului, dacã se constatã cã garanţia a fost eliberatã eronat, beneficiarul este obligat sã reconstituie la dispoziţia A.P.I.A. garanţia necesarã.
(2) A.P.I.A. procedeazã la reţinerea garanţiei, în raport cu gradul de neîndeplinire a obligaţiei asumate, în condiţiile regulamentelor comunitare aplicabile.
ART. 13
(1) Beneficiarii sunt obligaţi sã returneze sumele pe care le-au încasat drept restituiri la export în urmãtoarele situaţii:
a) se autosesizeazã cã au încasat necuvenit aceste sume;
b) dacã în urma controalelor efectuate de A.P.I.A. sau de alte organisme abilitate în acest sens se constatã cã sumele reprezentând restituiri la export au fost plãtite necuvenit şi sunt informaţi cã au obligaţia restituirii sumelor respective.
(2) A.P.I.A. ţine evidenţa debitelor provenite din restituiri la export plãtite necuvenit şi le poate recupera din plãţile viitoare sau prin alte modalitãţi prevãzute de lege, în cazul în care acestea nu sunt plãtite voluntar de cãtre debitori.
ART. 14
Stabilirea cuantumului restituirii, reducerea restituirii, reţinerea din garanţie şi orice alte penalitãţi prevãzute în regulamentele comunitare specifice pentru neîndeplinirea obligaţiilor asumate se realizeazã de A.P.I.A. exclusiv în conformitate cu normele legale aplicabile fiecãrei cereri de platã a restituirii.
ART. 15
În situaţia în care un operator economic considerã un eveniment drept forţã majorã şi transmite o solicitare în acest sens A.P.I.A., aceasta din urmã decide dacã circumstanţele invocate de exportatori, susţinute cu dovezi, constituie sau nu caz de forţã majorã, în condiţiile legislaţiei în vigoare şi a Notei Interpretative C(88) 1696 privind forţa majorã în legislaţia agricolã europeanã, publicatã în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene nr. C 259/10 din 6 octombrie 1988.


-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016