Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME METODOLOGICE din 7 februarie 2002  privind informatiile suplimentare care se indica obligatoriu prin etichetare in cazul alimentelor obtinute din organisme modificate genetic sau care contin aditivi si arome modificate genetic ori obtinute din organisme modificate genetic    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME METODOLOGICE din 7 februarie 2002 privind informatiile suplimentare care se indica obligatoriu prin etichetare in cazul alimentelor obtinute din organisme modificate genetic sau care contin aditivi si arome modificate genetic ori obtinute din organisme modificate genetic

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 147 din 27 februarie 2002
CAP. 1
Alimente obţinute din organisme modificate genetic
SECŢIUNEA I
Dispoziţii generale
ART. 1
(1) Prevederile prezentului capitol se aplica alimentelor şi ingredientelor alimentare, denumite în continuare alimente specificate, ce se livreaza ca atare consumatorului final sau agenţilor economici care presteazã servicii de preparare şi furnizare a hranei pentru populaţie şi care au fost obţinute în totalitate sau în parte din:
a) seminţe de soia modificate genetic (Glicina max. L), cu toleranta crescutã la erbicidul glifosat;
b) porumb modificat genetic (Zea mays L), cu toleranta crescutã la erbicidul glufosinat de amoniu.
(2) Prevederile prezentului capitol nu se aplica aditivilor alimentari, aromelor utilizate în alimente sau solventilor de extracţie utilizaţi la obţinerea alimentelor.
SECŢIUNEA a II-a
Dispoziţii privind etichetarea alimentelor şi ingredientelor alimentare care au fost obţinute din organisme modificate genetic
ART. 2
(1) Cerinţele specifice suplimentare de etichetare a alimentelor specificate sunt urmãtoarele:
a) atunci când alimentul este compus din mai mult de un ingredient, expresia "produs din soia modificatã genetic" sau "produs din porumb modificat genetic", dupã caz, se înscrie în lista cuprinzând ingredientele, între paranteze, imediat dupã denumirea ingredientului respectiv. Dupã caz, aceste expresii pot aparea în cadrul unei note de subsol la lista cuprinzând ingredientele, dispusã vizibil, la care se face trimitere prin intermediul unui asterisc (*) înscris lângã ingredientul respectiv. Când un ingredient este deja menţionat ca fiind produs din soia sau porumb, expresia "produs din organism modificat genetic" poate fi prescurtata "modificat genetic"; dacã forma prescurtata a exprimarii este utilizata sub forma de nota de subsol la lista cuprinzând ingredientele, asteriscul se ataşeazã direct cuvantului "soia" sau "porumb". Când ambele expresii sunt utilizate sub forma de nota de subsol la lista cuprinzând ingredientele, acestea se înscriu cu caractere de cel puţin aceeaşi mãrime cu a celor din aceasta lista;
b) în cazul produselor pentru care nu exista nici o lista cuprinzând ingredientele, expresia "produs din soia modificatã genetic" sau "produs din porumb modificat genetic", dupã caz, se înscrie clar pe eticheta alimentului;
c) dacã un ingredient este desemnat prin denumirea categoriei, conform reglementãrilor în vigoare privind etichetarea alimentelor, acea denumire se completeazã cu expresia "conţine...... *) produs din soia modificatã genetic/porumb modificat genetic";
d) dacã un ingredient este component al unui ingredient compus şi provine din alimentele specificate, acesta se menţioneazã pe eticheta produsului finit, cu adãugarea expresiilor prevãzute la lit. b).
(2) Alimentele specificate nu se supun cerinţelor suplimentare de etichetare atunci când:
a) proteina şi/sau ADN organismelor modificate genetic, menţionate la art. 1 alin. (1), nu sunt prezente în ingredientele alimentelor considerate individual ori în alimentul alcãtuit dintr-un singur ingredient; sau
b) materialul rezultat din organismele modificate genetic, menţionate la art. 1 alin. (1), împreunã cu orice material rezultat din alte produse modificate genetic, este prezent în ingredientele alimentului sau în alimentele alcãtuite dintr-un singur ingredient în proporţie de maximum 1% din ingredientele alimentare considerate individual ori din alimentele alcãtuite dintr-un singur ingredient, cu menţiunea ca prezenta acestuia este accidentala; pentru a stabili dacã prezenta acestui material este accidentala agenţii economici trebuie sa dovedeascã autoritãţilor competente ca au luat mãsurile necesare de evitare a utilizãrii ca sursa a organismelor modificate genetic sau a produselor rezultate din acestea.
------------
*) Ingredientul/ingredientele trebuie specificat/specificate, dupã caz.

CAP. 2
Alimente şi ingrediente alimentare ce conţin aditivi şi arome care au fost modificate genetic sau care au fost produse din organisme modificate genetic
SECŢIUNEA I
Dispoziţii generale
ART. 3
(1) Prevederile prezentului capitol stabilesc cerinţele suplimentare specifice de etichetare a alimentelor şi a ingredientelor alimentare, denumite în sensul prezentelor norme metodologice alimente specificate, ce conţin aditivi şi/sau arome, conform alin. (2), denumite în continuare aditivi şi arome specificate, destinate consumatorilor finali şi agenţilor economici care presteazã servicii de preparare şi furnizare a hranei pentru populaţie.
(2) Sunt consideraţi aditivi şi arome specificate:
a) aditivii definiţi prin acte normative specifice; şi/sau
b) aromele utilizate în alimente, definite prin acte normative specifice, care sunt, conţin sau sunt obţinute din organisme modificate genetic, conform <>Ordonanţei Guvernului nr. 49/2000 privind regimul de obţinere, testare, utilizare şi comercializare a organismelor modificate genetic prin tehnicile biotehnologiei moderne, precum şi a produselor rezultate din acestea.
ART. 4
Etichetarea alimentelor specificate trebuie sa furnizeze consumatorului final şi agenţilor economici care presteazã servicii de preparare şi furnizare a hranei pentru populaţie, cu respectarea reglementãrilor specifice privind etichetarea alimentelor, informaţii privind:
a) orice fel de caracteristici sau proprietãţi ale alimentelor, precum: compozitia, valoarea nutritionala/efectele nutritionale, utilizarea prevãzutã pentru aditivi sau arome, în conformitate cu art. 6 alin. (1), ca urmare a faptului ca aditivii sau aromele specificate nu mai sunt echivalente cu aditivii sau aromele existente;
b) prezenta în aromele şi aditivii specificati a materialului ce nu este prezent în aromele sau aditivii echivalenti existenţi şi care poate afecta sãnãtatea anumitor segmente de populaţie;
c) prezenta în aromele şi aditivii specificati a materialului ce nu este prezent în aromele sau aditivii echivalenti existenţi şi care ridica probleme etice;
d) prezenta unui aditiv sau a unei arome, în conformitate cu prevederile art. 6 alin. (2), care reprezintã sau conţine un organism modificat genetic prin tehnici de modificare genetica, a cãror lista neexhaustiva este stabilitã în partea 1 din anexa nr. 6 la <>Ordonanta Guvernului nr. 49/2000 .
ART. 5
Aditivii sau aromele specificate sunt considerate ca nefiind echivalente în înţelesul art. 4 lit. a), dacã evaluarea ştiinţificã, bazatã pe o analiza corespunzãtoare a datelor existente, poate demonstra ca caracteristicile evaluate sunt diferite în comparatie cu aditivii sau aromele traditionale, având în vedere limitele acceptate ale variatiilor naturale ale acestor caracteristici, în situaţia în care aditivii sau aromele specificate conţin proteina şi/sau ADN rezultate din modificarea genetica.
SECŢIUNEA a II-a
Cerinţe suplimentare specifice de etichetare
ART. 6
(1) Cerinţele suplimentare specifice de etichetare cu privire la înscrierea mentiunilor prevãzute la art. 4 lit. a) sunt urmãtoarele: expresia "produs din ............ modificat genetic" se înscrie în lista cuprinzând ingredientele prevãzutã de reglementãrile privind etichetarea alimentelor între paranteze, imediat dupã indicarea aditivului sau a aromei respective. Dupã caz, aceasta expresie poate aparea într-o nota de subsol la lista cuprinzând ingredientele, dispusã vizibil, legatã de aditivul sau de aroma respectiva printr-un asterisc (*). Nota se înscrie cu caractere cel puţin de aceeaşi mãrime cu cea utilizata în lista cuprinzând ingredientele. În cazul alimentelor specificate pentru care nu exista o lista cuprinzând ingredientele, aceasta expresie se înscrie cu claritate pe eticheta produsului.
(2) Cerinţele suplimentare specifice de etichetare cu privire la înscrierea mentiunilor prevãzute la art. 4 lit. d) sunt urmãtoarele: expresia "modificat genetic" se înscrie în lista cuprinzând ingredientele imediat dupã indicarea aditivului sau a aromei respective. Dupã caz, aceasta expresie poate aparea într-o nota de subsol la lista cuprinzând ingredientele, dispusã vizibil, legatã de aditivul sau de aroma respectiva printr-un asterisc (*). Nota se înscrie cu caractere cel puţin de aceeaşi mãrime cu cea utilizata în lista cuprinzând ingredientele. În cazul alimentelor specificate pentru care nu exista o lista cuprinzând ingredientele, aceasta expresie se înscrie clar pe eticheta produsului.

CAP. 3
Dispoziţii finale
ART. 7
Prevederile prezentelor norme metodologice completeazã în mod corespunzãtor Normele metodologice privind etichetarea alimentelor, prevãzute în anexa nr. 1.
-------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016