Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME METODOLOGICE din 7 decembrie 2000  pentru aplicarea   Legii nr. 147/2000 privind reducerile acordate pensionarilor pentru transportul intern    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME METODOLOGICE din 7 decembrie 2000 pentru aplicarea Legii nr. 147/2000 privind reducerile acordate pensionarilor pentru transportul intern

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 690 din 22 decembrie 2000 I. Prevederi generale
1. Pensionãrii din sistemul asigurãrilor sociale de stat, din sistemul de pensii şi asigurãri sociale pentru agricultori, precum şi pensionãrii din celelalte sisteme proprii de asigurãri sociale beneficiazã anual de 6 cãlãtorii simple cu reducere de 50% din tariful pentru cãlãtoriile pe calea feratã cu trenul de persoane clasa a II-a, cu mijloace auto sau cu navele de cãlãtori clasa a II-a pe cai navigabile interioare.
Cãlãtoriile simple pentru pensionari, cu reducere de 50% din tarif, se asigura de unitãţile, respectiv de agenţii economici autorizaţi pentru transportul intern pe calea feratã, cu mijloace de transport auto pentru transportul rutier sau cu navele de cãlãtori clasa a II-a, pentru transportul naval pe cai navigabile interioare, indiferent dacã sunt cu capital de stat, cu capital privat sau mixt.
2. Cãlãtoriile se efectueazã pe baza biletelor de cãlãtorie specifice mijloacelor de transport pe calea feratã, auto şi naval, eliberate pensionarilor beneficiari de agentul economic transportator, în baza legitimãrii calitãţii de pensionar, a suportãrii tarifului de cãlãtorie redus cu 50% şi a prezentãrii cuponului-talon.
Diferenţa de 50% din costul biletului de cãlãtorie se suporta din bugetul de stat, de la care se recupereazã de agentul economic care a efectuat transportul.
3. Evidenta pensionarilor beneficiari de cãlãtorii cu reducere de 50% se asigura de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale prin oficiile de pensii, care emite taloane speciale de cãlãtorie nominale, pe care le distribuie anual pensionarilor, în baza cãrora aceştia pot obţine bilete de cãlãtorie de la agenţii economici transportatori.
4. Pensionãrii care au dreptul la cãlãtorii gratuite, stabilite în baza altor reglementãri legale, nu beneficiazã de reducerile acordate pensionarilor pentru transportul intern conform <>Legii nr. 147/2000 .

II. Emiterea şi difuzarea taloanelor speciale de cãlãtorie

5. Talonul special de cãlãtorie este documentul prin care li se stabileşte pensionarilor calitatea de beneficiar al biletelor de cãlãtorie pentru mijloacele de transport intern în comun la trenurile de persoane clasa II-a, pentru mijloacele auto sau pentru navele de cãlãtori clasa a II-a, cu reducere de 50% din tarif.
6. Taloanele speciale de cãlãtorie se emit şi se difuzeazã pensionarilor beneficiari prin grija Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale.
Contravaloarea confectionarii taloanelor speciale de cãlãtorie se suporta din aceleaşi fonduri din care se plãtesc pensiile la care se referã.
7. Talonul special de cãlãtorie (cuprins în modelul anexat) este format din corpul talonului şi şase cupoane-talon detasabile, corespunzãtoare celor şase cãlãtorii simple pentru transportul pe calea feratã, transportul rutier sau transportul naval cu tarif redus de 50%.
Talonul cuprinde datele de identificare a pensionarului respectiv, codul oficiului de pensii, numãrul dosarului de pensie, numele şi prenumele, domiciliul sau menţiunea "Cont curent personal CEC nr...:".
Pe fiecare cupon-talon detasabil, la emiterea legitimatiei de cãlãtorie cu 50% reducere se înscrie, de emitent, tipul de transport pentru care a optat pensionarul, şi anume:
- feroviar - pentru transportul pe calea feratã;
- auto - pentru transportul rutier;
- naval - pentru transportul naval.
Cuponul-talon detasabil da dreptul la cãlãtorie pentru un singur tip de transport.
8. Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale asigura transmiterea taloanelor speciale de cãlãtorie la fiecare pensionar beneficiar, pentru un nou an calendaristic, pana cel mai târziu în luna decembrie a anului în curs, o data cu plata drepturilor de pensie pe luna respectiva, prin unitãţile de posta, unitãţile C.E.C. sau ale altor bãnci autorizate, la care pensionãrii au deschis cont curent personal.
Pensionãrii înscrişi la pensie în cursul unui an calendaristic vor primi taloane speciale de cãlãtorie o data cu prima pensie din anul respectiv.
9. Pentru pensionãrii care au primit taloane speciale de cãlãtorie şi ale cãror date de identificare se modifica în cursul anului - schimbãri de nume, de adresa, mutarea în alta localitate - nu se mai emit noi taloane, legitimarea fãcându-se pe baza actelor respective.
10. Pentru pensionãrii repuşi în drepturi în cursul anului calendaristic şi care nu au primit taloane speciale de cãlãtorie pentru anul respectiv, precum şi pentru pensionãrii veniti prin transfer din alte sisteme de pensii şi asigurãri sociale, care nu figurau în evidenta Oficiului Central de Plata a Pensiilor, se emit taloane speciale de cãlãtorie care vor fi distribuite o data cu efectuarea primei plati a drepturilor de pensie.
În acest scop oficiile judeţene de pensii şi ale sectoarelor municipiului Bucureşti vor comunica Oficiului Central de Plata a Pensiilor cazurile respective, pentru evidenta, în conformitate cu normele de lucru interne.
11. Taloanele speciale de cãlãtorie care se întorc o data cu mandatele poştale de plata a pensiilor neachitate se vor pãstra în evidenta oficiilor de pensii, pensionãrii respectivi putându-le ridica în baza unei solicitãri scrise, în cursul anului.
În cazul ivirii unor dificultãţi în tratarea acestor situaţii pensionãrii în cauza se vor adresa direcţiilor de munca şi protecţia socialã judeţene, respectiv Direcţiei generale de munca şi protecţia socialã a municipiului Bucureşti.

III. Efectuarea cãlãtoriilor cu mijloacele de transport feroviare, rutiere şi navale

12. Pensionãrii care beneficiazã anual de 6 cãlãtorii simple cu reducere de 50% din tariful de transport, în trafic intern, pot cãlãtori cu trenul de persoane clasa a II-a, cu mijloace auto sau cu nave de cãlãtori clasa a II-a. Mijloacele de transport feroviare sunt asigurate de Societatea Nationala de Transport Feroviar de Cãlãtori "C.F.R. Cãlãtori" - S.A. şi de societãţile comerciale regionale de transport feroviar public de cãlãtori. Mijloacele de transport auto şi navele de cãlãtori clasa a II-a sunt asigurate de operatorii autorizaţi de transport public de cãlãtori, cu capital de stat, privat sau mixt.
13. Cãlãtoria cu reducere de 50% din tariful de transport feroviar, auto sau naval se face în baza unei legitimatii de cãlãtorie obţinute, dupã caz, de la casele de bilete din staţiile de cale feratã, de la agenţiile de voiaj C.F.R., de la casele de bilete din autogãri, de la casele de bilete din staţiile portuare sau direct din mijlocul de transport, în condiţiile specifice de funcţionare a acestora.
14. Legitimatiile de cãlãtorie cu reducere de 50% sunt tipãrite de operatorii autorizaţi de transport public feroviar, rutier sau naval, având formatul şi datele menţionate potrivit reglementãrilor specifice transportatorului.
15. Eliberarea legitimatiilor de cãlãtorie de cãtre operatorii de transport public feroviar, rutier sau naval se face în baza cuponului-talon emis de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, prezentat de pensionar, şi a achitãrii costului biletului redus cu 50%.
16. În cupoanele-talon pensionãrii vor completa, cu pasta sau cerneala, urmãtoarele rubrici:
De la .........................
Pana la .......................
Via ...........................
17. Identificarea beneficiarului se face cu buletinul de identitate, respectiv cu cartea de identitate, verificandu-se dacã corespund numele şi adresa cu cele din talonul etalon.
În cazul pensionarilor beneficiari de cont curent personal la C.E.C. sau la alta banca autorizata se va efectua numai verificarea numelui şi prenumelui. În cazul în care au apãrut modificãri în starea civilã, schimbãri ale datelor sau documentelor de identificare, verificarea calitãţii beneficiarului se va face pe baza fotografiei din actul de identitate.
18. Pentru fiecare cãlãtorie simpla casierul care emite legitimatia de cãlãtorie cu reducere de 50% detaseaza câte un cupon-talon, în ordine crescatoare, pe care înscrie tipul transportului, distanta în km şi costul biletului cu reducere de 50%, certifica corectitudinea inscrierilor fãcute prin aplicarea ştampilei, încaseazã contravaloarea şi elibereazã legitimatia de cãlãtorie.
19. Cupoanele-talon care prezintã ştersãturi sau corecturi nu vor fi primite.
Pierderea sau deteriorarea cuponului-talon de cãtre beneficiar atrage imposibilitatea efectuãrii de cãtre acesta a cãlãtoriilor cu reducere.
Când pensionarul se urca, în parcurs, în mijlocul de transport feroviar, auto sau pe navele de cãlãtori clasa a II-a, personalul de tren, respectiv personalul stabilit pentru verificarea legitimatiilor de cãlãtorie pe mijloacele auto sau pe navele de cãlãtori clasa a II-a, elibereazã contra cost biletul cu reducere de 50% pentru pensionari, retinand cuponul-talon, cu respectarea prevederilor privind legitimarea beneficiarului.
20. La verificarea legitimatiilor de cãlãtorie în mijlocul de transport, personalul de tren, respectiv personalul stabilit pentru verificarea legitimatiilor de cãlãtorie, precum şi organele de control specifice tipului de transport vor solicita persoanelor care prezintã bilete cu reducere de 50% pentru pensionari buletinul de identitate şi talonul de pensionar din care a fost detaşat cuponul-talon.
Persoanele care nu pot justifica utilizarea biletelor cu reducere de 50% pentru pensionari sunt considerate fãrã legitimatie de cãlãtorie şi sunt tratate în conformitate cu reglementãrile specifice tipului de transport.
21. Cupoanele-talon vor rãmâne la unitatea emitenta a legitimatiei de cãlãtorie, pe baza cãrora se va recupera diferenţa de 50% din tarif.
22. Când beneficiarul unui bilet cu reducere de 50% pentru pensionari renunţa la cãlãtorie, acesta poate solicita restituirea contravalorii biletului la unitatea emitenta.
Dacã restituirea se solicita pana la încheierea situaţiei lunare, o data cu contravaloarea biletului se restituie şi cuponul-talon. În cazul în care solicitarea se face dupã încheierea situaţiei lunare, cuponul-talon se elibereazã în baza unei cereri a pensionarului adresate operatorului public de transport de cãlãtori care a asigurat efectuarea transportului. Cuponul-talon restituit da dreptul la eliberarea unei noi legitimatii de cãlãtorie cu reducere de 50% pe relaţia înscrisã iniţial.
Trimestrial se va face regularizarea deconturilor corespunzãtor cererilor de restituire depuse de pensionar la operatorul de transport public de cãlãtori.
23. Operatorul public de transport de cãlãtori va întocmi pe baza instrucţiunilor proprii de lucru deconturi lunare centralizatoare, pe care le transmite Ministerului Transporturilor - Direcţia generalã economicã şi relaţii bugetare o singura data pe luna, pana la data de 15 a fiecãrei luni, pentru luna expiratã.
24. Operatorul public de transport de cãlãtori rãspunde de realitatea, oportunitatea şi exactitatea datelor prezentate la decontare.
25. Dupã verificarea deconturilor pana la data de 20 a lunii în care au fost primite, Ministerul Transporturilor - Direcţia generalã economicã şi relaţii bugetare va întocmi documentaţia pentru solicitarea şi obţinerea vizei controlorului delegat al Ministerului Finanţelor în vederea deschiderii creditelor bugetare aferente.
Data de 20 a lunii este stabilitã conform normelor Ministerului Finanţelor - Direcţia generalã de contabilitate publica din trezoreria statului.
26. Dupã aprobarea finanţãrii şi primirii creditelor bugetare de la Ministerul Finanţelor - Direcţia generalã economicã şi relaţii bugetare din cadrul Ministerului Transporturilor va efectua viramente cãtre operatorii publici de transport feroviar, rutier sau naval, cu încadrarea în limitele aprobate pentru aceasta destinaţie prin bugetul de stat Ministerului Transporturilor.
27. În cazul agenţilor de transport feroviar public de cãlãtori, alţii decât cei proveniţi din reorganizarea Societãţii Naţionale de Cai Ferate Romane, aceştia vor completa lunar borderoul cupoanelor-talon pentru cãlãtoriile efectuate cu mijloacele de transport proprii de cãtre pensionari, cu reducere de 50%, pe care le depun la Ministerul Transporturilor - Direcţia generalã economicã şi relaţii bugetare pana la data de 15 a fiecãrei luni pentru luna expiratã, în vederea recuperãrii diferenţei de 50% din tarif.
Verificarea deconturilor, centralizarea, avizarea, obţinerea aprobãrii finanţãrii şi repartizarea fondurilor obţinute de la bugetul de stat de cãtre Ministerul Transporturilor - Direcţia generalã economicã şi relaţii bugetare se fac în aceleaşi condiţii cu cele prevãzute la pct. 25 şi 26.

IV. Alte dispoziţii

28. În baza deconturilor prezentate de operatorii publici de transport feroviar de cãlãtori, rutier sau naval, Direcţia generalã economicã şi relaţii bugetare din cadrul Ministerului Transporturilor va întocmi şi va prezenta spre aprobare ministrului transporturilor, în calitate de ordonator special de credite, o nota privind înregistrarea pe cheltuielile Ministerului Transporturilor a sumelor plãtite de la bugetul de stat cu aceasta destinaţie.
29. În cazul în care în viitor vor aparea unele modificãri organizatorice privind relaţiile dintre unitãţile care participa la aplicarea prezentelor norme metodologice, acestea vor fi tratate de comun acord între Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, Ministerul Finanţelor şi Ministerul Transporturilor.



┌──┬────────────┬──┬─────────────┬──┬─────────────┬───────────────────────────┐
│ 1│ Nr. dosar │ 2│ Nr. dosar │ 3│ Nr. dosar │C.N. Posta Romana - Mandat │
├──┘ ├──┘ ├──┘ │ pentru plata PENSII │
│ CUPON TALON │ CUPON TALON │ CUPON TALON ├───────────────────────────┤
│ cls. a II-a │ cls. a II-a │ cls. a II-a │Lei Nr. Nr. Luna/ │
│ │ │ │ sigi- dosar An │
│ 50% reducere │ 50% reducere │ 50% reducere │ liu │
│ │ │ │ │
│ 2001 │ 2001 │ 2001 │ Loc.: │
│ │ │ │ Str.: │
│ │ │ │ │
│ L.S. │ L.S. │ L.S. │ Nr. Bl. Sc. Et. Ap. │
│ │ │ │casa │
├──┬────────────┼──┬─────────────┼──┬─────────────┼───────────────────────────┤
│ 4│ Nr. dosar │ 5│ Nr. dosar │ 6│ Nr. dosar │ Data ... Am primit ..... │
├──┘ ├──┘ ├──┘ │ Lei .................... │
│ CUPON TALON │ CUPON TALON │ CUPON TALON │ Semnatura de primire ... │
│ cls. a II-a │ cls. a II-a │ cls. a II-a │ B.I. ................... │
│ │ │ │ Emis de ................ │
│ 50% reducere │ 50% reducere │ 50% reducere │ La data ................ │
│ │ │ │ Achitat de ............. │
│ 2001 │ 2001 │ 2001 │ │
│ │ │ │ │
│ │ │ │ │
│ L.S. │ L.S. │ L.S. │ │
│ │ │ │ │
├───────────────┴────────────────┴────────────────┼───────────────────────────┤
│ Nr. sigiliu Nr. dosar Luna/An │OASP Nr. Luna/ Total │
│ │ dosar An drepturi│
│ │ pensie │
│ │ │
│ M.M.P.S. │ │
│ │ │
│ │Pensie Pen. S. Comp. Re- │
│ │ sup. Fixa ti- │
│ Nr. casa Bloc Scara Etaj Apartament │ neri│
│ │ │
│ │ │
├─────────────────────────┬───┬───┬───┬───┬───┬───┤ │
│M.T. - M.M.P.S. │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ Loc.: Judeţ: │
└─────────────────────────┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴───────────────────────────┘



Fata talon special de cãlãtorie





┌───────────────────────┬───────────────┬─┬───────────────┬─┬───────────────┬─┐
│ │Tip transport: │3│Tip transport: │2│Tip transport: │1│
│ │ └─┤ └─┤ └─┤
│ │ │ │ │
│ ├─────────────────┼─────────────────┼─────────────────┤
│ │De │De │De │
│ │ │ │ │
│ │la │la │la │
│ ├─────────────────┼─────────────────┼─────────────────┤
│ │Pana │Pana │Pana │
│ │ │ │ │
│ │la │la │la │
│ ├─────────────────┼─────────────────┼─────────────────┤
│ │Via _________ │Via _________ │Via __________ │
│ │ │ │ │
│ │km .......... │km .......... │la │
│ ├─────────────────┼─────────────────┼─────────────────┤
│ │Lei ......... │Lei ......... │Lei .......... │
│ ├─────────────────┼─────────────────┼─────────────────┤
│ │ (50% tarif) │ (50% tarif) │ (50% tarif) │
├───────────────────────┼───────────────┬─┼───────────────┬─┼───────────────┬─┤
│ │Tip transport: │6│Tip transport: │5│Tip transport: │4│
│ │ └─┤ └─┤ └─┤
│ │ │ │ │
│ ├─────────────────┼─────────────────┼─────────────────┤
│ │De │De │De │
│ │ │ │ │
│ │la │la │la │
│ ├─────────────────┼─────────────────┼─────────────────┤
│ │Pana │Pana │Pana │
│ │ │ │ │
│ │la │la │la │
│ ├─────────────────┼─────────────────┼─────────────────┤
│ │Via _________ │Via _________ │Via __________ │
│ │ │ │ │
│ │km .......... │km .......... │la │
│ ├─────────────────┼─────────────────┼─────────────────┤
│ │Lei ......... │Lei ......... │Lei .......... │
│ ├─────────────────┼─────────────────┼─────────────────┤
│ │ (50% tarif) │ (50% tarif) │ (50% tarif) │
├───────────────────────┼─────────────────┴─────────────────┴─────────────────┤
│ D.G.M.P.S. Oficiul de│ MINISTERUL TRANSPORTURILOR - M.M.P.S. │
│ pensii │ │
├───────────────────────┤ TALON pentru procurarea biletelor de │
│ ├──────────┐ cãlãtorie cu reducere 50% din │
├───────────────────────┤ │ tariful auto, naval, feroviar │
│ Numãrul dosarului de │ │ tren persoane cls. II-a. │
│ pensie se va înscrie │ │ În caz de pierdere, distrugere, │
│ pe orice cerere │ │ deteriorare nu se emit alte │
│ adresatã Oficiului de │ │ taloane speciale cu reducere 50% │
│ pensii. │ L. S. │ din tariful de transport (auto, │
│ │ │ naval, tren persoane clasa │
│ │ │ a II-a). │
│ Acest cupon serveşte │ │ Valabil pentru pensionari în │
│ ca adeverinta pentru │ │ anul 2001. │
│ dovedirea calitãţii │ │ │
│ de pensionar. ├──────────┘ │
│ │ │
├───────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
│ CUPON MANDAT PLATA │ RĂMÂNE LA PENSIONAR │
│ PENSII │ │
└───────────────────────┴─────────────────────────────────────────────────────┘



Verso talon special de cãlãtorie


---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016