Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME METODOLOGICE din 6 februarie 2003  de aplicare a   Legii nr. 421/2002 privind regimul juridic al vehiculelor fara stapan sau abandonate pe terenuri apartinand domeniului public sau privat al statului ori al unitatilor administrativ-teritoriale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME METODOLOGICE din 6 februarie 2003 de aplicare a Legii nr. 421/2002 privind regimul juridic al vehiculelor fara stapan sau abandonate pe terenuri apartinand domeniului public sau privat al statului ori al unitatilor administrativ-teritoriale

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 96 din 17 februarie 2003
ART. 1
(1) Prezentele norme metodologice sunt aplicabile vehiculelor fãrã stãpân sau abandonate pe terenuri aparţinând domeniului public sau privat al statului ori al unitãţilor administrativ-teritoriale, astfel cum sunt definite de <>Legea nr. 421/2002 , denumita în continuare lege.
(2) În sensul prezentelor norme metodologice, prin vehicul se înţelege orice mijloc de transport pe o cale de comunicaţie terestra, subterana, aerianã sau pe apa, care este pãrãsit ori fãrã stãpân.
ART. 2
(1) În termen de 5 zile de la intrarea în vigoare a prezentelor norme metodologice, primarul şi şeful poliţiei din unitatea administrativ-teritorialã ori şeful postului de poliţie vor încheia un protocol de colaborare cu privire la aplicarea prevederilor legii şi a prezentelor norme metodologice, în care se vor stabili modalitãţile concrete de conlucrare referitoare la:
a) stabilirea planului comun de acţiune;
b) informarea reciprocã;
c) modalitãţile de lucru;
d) alte forme concrete de cooperare apreciate ca fiind eficiente.
(2) În termenul prevãzut la alin. (1) primarul şi şeful poliţiei/postului de poliţie vor mandata prin dispoziţie, respectiv prin ordin, câte un angajat din aparatul propriu, însãrcinat cu urmãrirea modului de aplicare a legii.
ART. 3
(1) Sesizarea primarului sau a organului de poliţie cu privire la existenta unor vehicule stationate de cel puţin un an pe domeniul public se poate face în scris sau verbal. Sesizãrile scrise se înregistreazã de îndatã, iar cele verbale se consemneazã într-un registru special.
(2) Sesizarea se poate face şi telefonic, la un numãr care va fi adus la cunostinta publica.
ART. 4
Prin grija primarului se vor identifica şi amenaja corespunzãtor un loc destinat depozitarii vehiculelor abandonate şi a celor fãrã stãpân, precum şi o încãpere pentru depozitarea bunurilor din interiorul vehiculelor.
ART. 5
(1) Sesizãrile înregistrate vor fi verificate pe teren de cãtre împuternicitul primarului sau al organului de poliţie, dupã caz, care va încheia proces-verbal de constatare, semnat de 2 martori, de regula locatari ai unor imobile situate în vecinãtatea terenului pe care se afla vehiculul fãrã stãpân sau abandonat.
(2) Procesul-verbal de constatare va cuprinde date minime de identificare a vehiculului, astfel:
a) numãr de înmatriculare, dacã este cazul;
b) categoria;
c) marca şi tipul;
d) seria motorului;
e) starea fizica;
f) seria de sasiu sau caroserie;
g) culoarea.
(3) În situaţia în care în interiorul vehiculului abandonat se afla unele bunuri, procesul-verbal de constatare va conţine şi inventarul acestora.
(4) Modelul procesului-verbal de constatare este prevãzut în anexa care face parte integrantã din prezentele norme metodologice.
ART. 6
(1) Pentru identificarea proprietarului sau a deţinãtorului legal al vehiculului fãrã stãpân, în termen de 5 zile de la întocmirea procesului-verbal de constatare se aduc la cunostinta publica caracteristicile tehnice ale vehiculului, precum şi locul unde a fost identificat.
(2) Aducerea la cunostinta publica se face prin anunţ publicat într-un cotidian local şi prin afişarea listei cuprinzând descrierea vehiculului într-un loc special amenajat la sediul primãriei.
ART. 7
Pe baza procesului-verbal de constatare încheiat potrivit art. 5 alin. (1) şi a oricãror alte verificãri fãcute de agentul constatator şi de organele de poliţie, primarul emite o dispoziţie prin care declara vehiculul în cauza ca fiind fãrã stãpân ori, dupã caz, abandonat.
ART. 8
Dupã întocmirea procesului-verbal de constatare şi declararea vehiculului în cauza, potrivit dispoziţiilor art. 6, ca fiind fãrã stãpân ori, dupã caz, abandonat, acesta şi eventualele bunuri aflate în interior vor fi transportate, prin grija agentului constatator şi a primarului, în locul de depozitare amenajat potrivit art. 4.
ART. 9
În situaţia în care proprietarul sau deţinãtorul legal al vehiculului se prezintã la primar şi face dovada ca vehiculul este deţinut legal şi ca au fost achitate integral taxele, tarifele şi cheltuielile efectuate cu ocazia transportãrii şi depozitarii acestuia, vehiculul îi va fi restituit în condiţiile art. 7 din lege. Restituirea se face cu aprobarea primarului, pe baza de proces-verbal încheiat de împuternicitul acestuia.
ART. 10
În situaţia în care vehiculul nu este revendicat de proprietar sau de deţinãtorul legal, dupã expirarea unui termen de 30 de zile de la data anunţului, primarul emite o dispoziţie prin care vehiculul este trecut în domeniul privat al unitãţii administrativ-teritoriale în a carei raza a fost gãsit, liber de orice sarcini, urmând a fi valorificat în condiţiile prevãzute la art. 8 din lege.
ART. 11
(1) Emiterea dispoziţiei prevãzute la art. 7 se poate face numai dupã efectuarea de cercetãri, potrivit art. 4 din lege, pentru identificarea, dupã caz, a proprietarului sau a deţinãtorului legal al vehiculului abandonat.
(2) În situaţia în care procesul-verbal de constatare prevãzut la art. 5 alin. (1) a fost încheiat de împuternicitul primarului, un exemplar va fi transmis organului de poliţie pentru demararea unor cercetãri de identificare specifice.
ART. 12
În cazul vehiculelor abandonate, primarul îl someaza în scris pe proprietarul sau deţinãtorul legal al vehiculului abandonat, cerandu-i sa îşi ridice vehiculul de pe domeniul public sau privat al statului ori al unitãţii administrativ-teritoriale, în termen de 5 zile de la primirea somaţiei.
ART. 13
Dacã proprietarul sau deţinãtorul legal al vehiculului abandonat nu da curs somaţiei, la expirarea termenului prevãzut la art. 12 primarul va emite o dispoziţie prin care declara vehiculul abandonat, iar acesta, împreunã cu bunurile aflate în interior, va fi transportat şi depozitat în locul special amenajat.
ART. 14
(1) Dupã expirarea unui termen de 10 zile de la data transmiterii somaţiei prevãzute la art. 12, vehiculul trece de drept în proprietatea privatã a unitãţii administrativ-teritoriale în a carei raza a fost gãsit. Constatarea trecerii vehiculului în proprietatea privatã a unitãţii administrativ-teritoriale se realizeazã prin dispoziţie a primarului.
(2) Dispoziţia primarului se comunica de îndatã proprietarului sau deţinãtorului legal al vehiculului, care o poate ataca în termen de 5 zile de la data comunicãrii la instanta de contencios administrativ, în condiţiile legii.
(3) Dupã pronunţarea unei hotãrâri judecãtoreşti definitive şi irevocabile prin care acţiunea proprietarului sau a deţinãtorului legal al vehiculului a fost respinsã, vehiculul abandonat este predat unei unitãţi de colectare şi valorificare a deşeurilor.
ART. 15
(1) Dispoziţia primarului prevãzutã la art. 14 alin. (1) devine fãrã obiect în situaţia în care, pana la rãmânerea definitiva a hotãrârii judecãtoreşti sau pana la predarea vehiculului cãtre unitatea de colectare şi valorificare a deşeurilor, proprietarul sau deţinãtorul legal al vehiculului abandonat se prezintã pentru ridicarea acestuia.
(2) Vehiculul se restituie numai dupã ce proprietarul sau deţinãtorul legal al acestuia achitã suma de 20.000.000 lei cu titlu de amenda.
ART. 16
(1) Valorificarea vehiculelor declarate fãrã stãpân prin dispoziţie a primarului, precum şi a bunurilor aflate în interiorul acestora, dupã caz, care au fost trecute în domeniul privat al unitãţii administrativ-teritoriale în a carei raza au fost gãsite, se face prin vânzare, în condiţiile legii, sau prin valorificare la o unitate de colectare şi valorificare a deşeurilor.
(2) În vederea valorificãrii se face evaluarea vehiculului, prin grija primarului, pe baza unei expertize de specialitate.
(3) Vânzarea se poate face prin una dintre modalitãţile prevãzute de dispoziţiile legale în vigoare, astfel:
a) vânzare la licitaţie;
b) vânzare directa;
c) alte modalitãţi prevãzute de lege.
ART. 17
Vehiculele declarate prin dispoziţie a primarului ca fiind abandonate sunt transportate la o unitate de colectare şi valorificare a deşeurilor, în vederea valorificãrii.
ART. 18
Sumele obţinute din valorificarea vehiculelor abandonate sau a vehiculelor fãrã stãpân, precum şi cele obţinute din amenzile aplicate potrivit art. 11 alin. (1) şi art. 12 din lege se fac venit la bugetul comunei sau oraşului în a cãrui raza teritorialã au fost gãsite vehiculele.
ART. 19
Cheltuielile ocazionate de inventarierea, expertizarea, ridicarea, transportul, depozitarea şi paza vehiculelor la locul de depozitare, precum şi cheltuielile de parcare pentru vehiculele ridicate din parcari se suporta, dupã caz, de proprietarul sau deţinãtorul legal al vehiculului, în situaţia prevãzutã la art. 7 din lege, sau de bugetul local în celelalte situaţii.
ART. 20
(1) Vehiculele fãrã stãpân sau abandonate care au putut fi identificate în evidenta nationala a vehiculelor înmatriculate, dar nu au fost restituite proprietarilor în condiţiile legii, se radiaza din circulaţie, din oficiu.
(2) În cazurile prevãzute la alin. (1) primarul va transmite compartimentelor înmatriculare în a cãror evidenta se afla vehiculele respective o copie a dispoziţiei prevãzute la art. 10 sau la art. 14 alin. (1).

ANEXA 1

ROMÂNIA
ORGAN CONSTATATOR
..................

PROCES - VERBAL DE CONSTATARE
Seria ....... nr. ......

Încheiat astãzi ................... în localitatea ................., judeţul ................
Agent constatator ...(grad, nume, prenume)... din ...(unitatea)...
Constat ca vehiculul cu nr. de înmatriculare ................., marca şi tipul .........................., categoria ................., seria motorului ..........., seria sasiului sau caroseriei ................, culoarea .........., starea fizica ........., în legatura cu care am fost sesizati ca ar putea fi fãrã stãpân sau abandonat, a fost identificat în ziua de ......., ora ....., în localitatea ..........................., str. ......... nr. ...., sectorul ..., judeţul ...., urmând a fi înştiinţate autoritãţile abilitate pentru efectuarea verificãrilor legale privind situaţia juridicã a acestuia.
Alte menţiuni (inventarul bunurilor aflate în vehicul): .............
...................................................................
...................................................................
...................................................................
...................................................................
...................................................................
Fapt atestat de martorul ................................, domiciliat în ..................., str. ................................... nr. .., bl. ..., judeţul ........, act de identitate ... seria ... nr. ....., emis de ......., C.N.P. .../.../.../.../.../.../.../.../.../.../.../.../.../.
Fapt atestat de martorul ................................, domiciliat în ..................., str. ................................... nr. .., bl. ..., judeţul ........, act de identitate ... seria ... nr. ....., emis de ......., C.N.P. .../.../.../.../.../.../.../.../.../.../.../.../.../.
Pentru care s-a încheiat prezentul proces-verbal în baza art. 5 alin. (1), (2) şi (3) din Normele metodologice de aplicare a <>Legii nr. 421/2002 privind regimul juridic al vehiculelor fãrã stãpân sau abandonate pe terenuri aparţinând domeniului public sau privat al statului ori al unitãţilor administrativ-teritoriale, aprobate prin Hotãrârea Guvernului nr. 156/2003.

Agent constatator, Martori:

--------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016