Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME METODOLOGICE din 30 iunie 2008  de aplicare a   Legii nr. 205/2004 privind protectia animalelor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME METODOLOGICE din 30 iunie 2008 de aplicare a Legii nr. 205/2004 privind protectia animalelor

EMITENT: MINISTERUL INTERNELOR SI REFORMEI ADMINISTRATIVE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 511 din 8 iulie 2008
NORME METODOLOGICE din 30 iunie 2008
de aplicare a <>Legii nr. 205/2004 privind protecţia animalelor
EMITENT: AUTORITATEA NAŢIONALÃ SANITARÃ VETERINARÃ ŞI PENTRU SIGURANŢA ALIMENTELOR
MINISTERUL INTERNELOR ŞI REFORMEI ADMINISTRATIVE
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 511 din 8 iulie 2008


CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
(1) Prezentele norme metodologice reglementeazã mãsurile necesare în vederea asigurãrii condiţiilor de bunãstare şi protecţie a animalelor.
(2) Prezentele norme metodologice se aplicã pentru urmãtoarele categorii de animale:
a) animale de interes economic;
b) animale de companie;
c) animale sãlbatice;
d) animale utilizate în scopuri experimentale sau în alte scopuri ştiinţifice.
ART. 2
În sensul prezentelor norme metodologice, termenii şi sintagmele de mai jos au urmãtoarele semnificaţii:
a) animale de interes economic - animalele crescute în scopul obţinerii diferitelor produse de origine animalã, precum alimente, lânã, piele şi blanã, inclusiv animalele destinate a fi utilizate în scopuri economice;
b) animale de companie - animalele, astfel cum sunt definite în <>Legea nr. 60/2004 privind ratificarea Convenţiei europene pentru protecţia animalelor de companie, semnatã la Strasbourg la 23 iunie 2003;
c) animale sãlbatice - toate animalele, exceptându-le pe cele domestice şi pe cele de companie;
d) animale utilizate în scopuri experimentale sau în alte scopuri ştiinţifice - animalele folosite sau destinate a fi folosite în scop experimental.
ART. 3
Comercializarea animalelor de interes economic şi a celor de companie se face doar în spaţii autorizate/înregistrate conform legislaţiei sanitar-veterinare în vigoare.
ART. 4
Numãrul de animale, cu excepţia animalelor sãlbatice, deţinut de o persoanã fizicã sau juridicã nu este restricţionat, cu condiţia respectãrii normelor de sãnãtate, protecţie şi bunãstare a acestora, prevãzute de legislaţia în vigoare.

CAP. II
Protecţia şi bunãstarea animalelor de interes economic

ART. 5
(1) Condiţiile pentru protecţia viţeilor sunt reglementate prin Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 72/2005 privind aprobarea Normei sanitare veterinare ce stabileşte standarde minime pentru protecţia viţeilor.
(2) Condiţiile pentru protecţia porcinelor sunt reglementate prin Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 202/2006 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare care stabileşte standarde minime pentru protecţia porcinelor.
(3) Condiţiile pentru protecţia gãinilor ouãtoare sunt reglementate prin Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 136/2006 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind standardele minime pentru protecţia gãinilor ouãtoare.
(4) Condiţiile pentru protecţia animalelor crescute în scop economic, altele decât cele prevãzute la alin. (1)-(3), sunt reglementate prin Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 75/2005 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind protecţia animalelor de fermã.

CAP. III
Protecţia şi bunãstarea animalelor de companie

ART. 6
(1) Condiţiile care trebuie respectate de cãtre deţinãtorii animalelor de companie sunt prevãzute în <>Legea nr. 60/2004 .
(2) Deţinãtorii animalelor de companie ţinute în aer liber trebuie sã le asigure acestora un adãpost individual, construit în funcţie de necesitãţi, care sã ofere protecţie împotriva intemperiilor, sã fie confecţionat din materiale ce nu dãuneazã sãnãtãţii animalului şi care pot fi întreţinute cu uşurinţã.
(3) Adãposturile şi accesoriile pentru legarea animalelor de companie trebuie sã fie construite şi întreţinute astfel încât sã nu aibã margini ascuţite sau proeminenţe care pot rãni animalul.
(4) Cuştile utilizate pentru adãpostirea câinilor vor fi dimensionate în funcţie de talia animalului, oferindu-i acestuia posibilitatea de a sta în picioare şi de a se întoarce.
(5) Pentru câinii care sunt legaţi, zgarda trebuie sã fie confecţionatã dintr-un material care sã nu fie dãunãtor sãnãtãţii animalului; zgarda trebuie sã fie astfel conceputã încât sã se elimine riscul de strangulare.
(6) Pentru limitarea mişcãrii câinilor ţinuţi în aer liber se vor folosi urmãtoarele mijloace:
a) lanţ confecţionat din zale metalice, cu lungimea minimã de 2 m; lanţul va fi ancorat la punct fix sau va culisa pe un cablu metalic şi va fi prevãzut la extremitãţi cu dispozitive de tip "vârtej";
b) padoc împrejmuit, cu o suprafaţã minimã de 6 ori mai mare decât cea a cuştii; padocul va fi împrejmuit astfel încât sã nu permitã evadarea câinilor.
(7) Se interzice utilizarea altor metode pentru limitarea mişcãrilor câinilor ţinuţi în aer liber.
(8) Pentru evitarea riscurilor unor accidente, a montelor necontrolate şi a transmiterii bolilor, câinii care nu sunt legaţi sau care nu au mişcãrile limitate nu vor fi lãsaţi liberi în afara proprietãţii fãrã supravegherea deţinãtorului.
(9) Pentru animalele de companie, altele decât cele ţinute în aer liber, se vor asigura condiţii de cazare şi bunãstare cel puţin egale cu cele existente în grãdinile zoologice.
(10) Transportul animalelor de companie, precum şi ţinerea acestora în vehicule staţionate se vor face astfel încât sã se asigure temperatura şi ventilaţia corespunzãtoare nevoilor animalelor, în funcţie de factorii meteorologici.
ART. 7
(1) Deţinãtorii de animale de companie au obligaţia de a le asigura acestora asistenţã medicalã, constând în deparazitãri interne şi externe periodice, vaccinãri, precum şi tratamente profilactice sau în scop terapeutic, în funcţie de necesitãţi.
(2) Asistenţa medicalã va fi asiguratã de persoane competente, în conformitate cu legislaţia sanitar-veterinarã în vigoare.
ART. 8
Pentru dresajul animalelor se interzic:
a) toate echipamentele care produc şocuri electrice, obiectele ascuţite sau contondente;
b) toate metodele care presupun pedepsirea sau corecţia animalului prin loviri, rãniri, inducerea fricii, legarea membrelor, legarea la punct fix pentru perioade lungi de timp;
c) orice formã de dopaj;
d) supunerea la condiţii climatice extreme;
e) toate metodele care duc la epuizarea fizicã şi/sau psihicã a animalului.
ART. 9
Este strict interzisã instigarea unui animal împotriva altuia, fie şi numai simulat, pentru dezvoltarea agresivitãţii sau pentru orice alt scop.
ART. 10
Cu excepţia câinilor utilitari, este strict interzisã dresarea unui animal pentru a ataca omul, un alt animal sãlbatic sau domestic.
ART. 11
La vânzarea animalelor de companie din unitãţile destinate comercializãrii animalelor de companie, canise şi felise, vânzãtorul are obligaţia de a înmâna cumpãrãtorului instrucţiuni scrise cu privire la nevoile etologice, fiziologice, de protecţie şi de bunãstare ale animalului comercializat.

CAP. IV
Protecţia şi bunãstarea animalelor sãlbatice

ART. 12
(1) Deţinãtorii temporari de animale sãlbatice din fauna localã sunt obligaţi sã anunţe deţinerea acestora direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, în vederea asigurãrii asistenţei medicale acestor animale.
(2) Dupã perioada de recuperare fizicã a animalului sãlbatic, reprezentantul direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti împreunã cu deţinãtorul temporar vor elibera animalul sãlbatic în habitatul natural al acestuia.
(3) În cazul în care animalul sãlbatic nu poate fi reteritorializat, acesta va fi încredinţat unor rezervaţii specializate, în colaborare cu organizaţiile de protecţie a animalelor.
ART. 13
(1) Se interzice comercializarea animalelor sãlbatice deţinute temporar.
(2) Se interzice utilizarea animalelor sãlbatice de cãtre persoanele fizice sau juridice, în vederea obţinerii de profit, în unitãţi de tip restaurant, hotel sau complex turistic.
(3) Se interzice realizarea de materiale fotografice sau filmate cu animale sãlbatice care nu se aflã libere în habitatul lor natural, cu excepţia grãdinilor zoologice.

CAP. V
Protecţia şi bunãstarea animalelor utilizate în scopuri experimentale sau în alte scopuri ştiinţifice

ART. 14
Condiţiile privind protecţia animalelor utilizate în scopuri experimentale sau în alte scopuri ştiinţifice sunt reglementate prin <>Ordonanţa Guvernului nr. 37/2002 pentru protecţia animalelor utilizate în scopuri ştiinţifice sau alte scopuri experimentale, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 471/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 15
Instrucţiunile privind adãpostirea şi îngrijirea animalelor folosite în scopuri experimentale sau în alte scopuri sunt aprobate prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor şi al ministrului apelor şi protecţiei mediului nr. 143/400/2002 pentru aprobarea Instrucţiunilor privind adãpostirea şi îngrijirea animalelor folosite în scopuri ştiinţifice sau în alte scopuri experimentale.

CAP. VI
Protecţia şi bunãstarea animalelor în timpul transportului

ART. 16
Condiţiile privind protecţia animalelor în timpul transportului sunt reglementate prin Regulamentul Consiliului nr. 1/2005 privind protecţia animalelor în timpul transportului şi al operaţiunilor conexe şi de modificare a directivelor 64/432/CEE şi 93/119/CE şi a Regulamentului Consiliului nr. 1.255/97/CE , publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. 3 din 5 ianuarie 2005, şi prin Regulamentul Consiliului nr. 1.255/97/CE privind criteriile comunitare pentru punctele de control şi de modificare a planului de rutã prevãzut în anexa la Directiva 91/628/CEE , publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. 174 din 2 iulie 1997.

CAP. VII
Protecţia animalelor în timpul sacrificãrii şi uciderii

ART. 17
(1) Protecţia animalelor în timpul sacrificãrii şi uciderii este reglementatã prin Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 180/2006 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind protecţia animalelor în timpul sacrificãrii şi uciderii.
(2) Utilizarea altor metode de sacrificare şi ucidere decât a celor prevãzute în Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 180/2006, şi a celor permise de Autoritatea Naţionalã Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor în baza aceluiaşi ordin se sancţioneazã conform prevederilor legale în vigoare.

CAP. VIII
Dispoziţii finale

ART. 18
(1) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac conform prevederilor <>art. 25 alin. (1) din Legea nr. 205/2004 privind protecţia animalelor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(2) Pentru efectuarea controlului privind modul de aplicare a prevederilor <>Legii nr. 205/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se pot realiza echipe mixte de control formate din persoane împuternicite potrivit atribuţiilor de serviciu din cadrul Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, al Ministerului Internelor şi Reformei Administrative, precum şi din cadrul unitãţilor aflate în subordinea acestora, care îşi exercitã atribuţiile în condiţiile legii.
(3) Direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti ţin evidenţa contravenţiilor aplicate şi prevãzute la <>art. 23 alin. (1) din Legea nr. 205/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
-----------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016