Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME METODOLOGICE din 3 iulie 2003  privind procurarea, pastrarea, folosirea, scoaterea din uz si casarea sigiliilor si a timbrului sec cu stema Romaniei de catre institutiile de invatamant superior de stat si particular acreditate, care fac parte din sistemul national de invatamant    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME METODOLOGICE din 3 iulie 2003 privind procurarea, pastrarea, folosirea, scoaterea din uz si casarea sigiliilor si a timbrului sec cu stema Romaniei de catre institutiile de invatamant superior de stat si particular acreditate, care fac parte din sistemul national de invatamant

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 503 din 11 iulie 2003
CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
(1) Prezentele norme metodologice reglementeazã procurarea, pãstrarea, folosirea, scoaterea din uz şi casarea sigiliilor şi a timbrului sec cu stema României de cãtre instituţiile de învãţãmânt superior de stat şi particular acreditate, care fac parte din sistemul naţional de învãţãmânt, denumite în continuare instituţii de învãţãmânt superior.
(2) Modelul sigiliilor şi a matritei timbru sec cu stema României este prevãzut în anexa nr. 1, având dimensiunile stipulate în anexa la <>Hotãrârea Guvernului nr. 544/2003 privind modelul sigiliilor cu stema României, pãstrarea şi utilizarea acestora, precum şi scoaterea din folosinta a sigiliilor cu stema României, uzate sau care devin nefolosibile, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 360 din 27 mai 2003.

CAP. II
Procurarea, deţinerea şi folosirea sigiliilor cu stema României

ART. 2
(1) Dreptul de a procura, deţine şi folosi sigilii cu stema României îl au conducãtorii instituţiilor de învãţãmânt superior.
(2) Conducãtorii instituţiilor de învãţãmânt superior sunt rãspunzãtori de pãstrarea şi utilizarea legalã a sigiliilor cu stema României.
(3) Înscrisurile de pe sigiliile cu stema României cu denumirea instituţiei de învãţãmânt superior respective se redacteazã în limba romana.
(4) Denumirile instituţiilor de învãţãmânt superior sunt cele prevãzute în actul de înfiinţare.
(5) Compartimentele functionale din cadrul instituţiei de învãţãmânt superior nu folosesc sigilii cu stema României.
ART. 3
(1) Sigiliul cu stema României se aplica de cãtre conducãtorii instituţiilor de învãţãmânt superior sau de cãtre persoanele special desemnate de cãtre aceştia pe actele de studii şi pe documentele de evidenta şcolare, precum şi pe actele specifice, potrivit legii.
(2) Pentru toate celelalte categorii de acte se foloseşte ştampila.
ART. 4
Conducãtorii instituţiilor de învãţãmânt superior pot incredinta sigiliul cu stema României, prin decizie, unor alte persoane special desemnate în acest sens, conform <>art. 16 din Legea nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României de cãtre autoritãţile şi instituţiile publice.
ART. 5
(1) Conducãtorii instituţiilor de învãţãmânt superior au dreptul de a comanda la Regia Autonomã "Monetaria Statului" sigilii cu stema României, numai pe baza aprobãrii acordate de cãtre Ministerul Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului.
(2) În cazul schimbãrii denumirii instituţiei de învãţãmânt superior comanda pentru sigilii cu stema României este însoţitã de copia procesului-verbal de casare a tuturor exemplarelor vechilor sigilii cu stema României.
ART. 6
(1) Eliberarea sigiliilor cu stema României se face de Regia Autonomã "Monetaria Statului" conducãtorilor instituţiilor de învãţãmânt superior care le-au comandat sau persoanelor împuternicite de cãtre aceştia.
(2) La eliberarea sigiliilor cu stema României se verifica obligatoriu corectitudinea datelor din sigiliu şi se semnaleaza pe loc eventualele greşeli constatate.
(3) Achitarea contravalorii sigiliilor cu stema României este în sarcina instituţiei de învãţãmânt superior care le-a comandat.

CAP. III
Procurarea, deţinerea şi folosirea matritei timbru sec cu stema României

ART. 7
(1) Dreptul de a procura, deţine sau folosi matrita timbru sec cu stema României îl au conducãtorii instituţiilor de învãţãmânt superior.
(2) Matrita timbru sec cu stema României se aplica de cãtre conducãtorii instituţiilor de învãţãmânt superior sau de cãtre persoanele desemnate special în acest sens, prin decizie, pe actele de studii eliberate absolvenţilor, în locul rezervat în acest scop.
(3) Procurarea matritei timbru sec cu stema României se face în condiţiile şi cu respectarea procedurii prevãzute la art. 5 şi 6. Conducãtorii instituţiilor de învãţãmânt superior pot deţine numai o singura matrita timbru sec cu stema României.

CAP. IV
Evidenta şi pãstrarea sigiliilor şi a matritei timbru sec cu stema României

ART. 8
(1) Evidenta sigiliilor şi a matritei timbru sec cu stema României se tine la fiecare instituţie de învãţãmânt superior şi la Ministerul Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului, în registre special constituite în acest sens.
(2) Modelul registrului de evidenta a sigiliilor şi a matritei timbru sec cu stema României este prevãzut în anexa nr. 2.
ART. 9
(1) Pentru constituirea şi pãstrarea registrului de evidenta a sigiliilor şi a matritei timbru sec cu stema României, ministrul educaţiei, cercetãrii şi tineretului, prin ordin, şi, respectiv, conducãtorul instituţiei de învãţãmânt superior, prin decizie, desemneazã o persoana responsabilã, stabilind şi atribuţiile acesteia.
(2) În registrul de evidenta a sigiliilor şi a matritei timbru sec cu stema României întocmit la nivelul Ministerului Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului şi al instituţiei de învãţãmânt superior se înscriu datele de identificare privind sigiliile şi matrita timbru sec cu stema României.
ART. 10
Sigiliile şi matrita timbru sec cu stema României se pãstreazã în deplina siguranta. În încãperea în care se pãstreazã sigiliul, matrita timbru sec cu stema României şi registrele de evidenta trebuie sa fie luate mãsuri speciale de protecţie impotriva patrunderii prin efracţie.
ART. 11
Modul de pãstrare a sigiliilor şi a matritei timbru sec cu stema României se stabileşte de cãtre conducãtorii instituţiilor de învãţãmânt superior.

CAP. V
Pierderea sau sustragerea sigiliului ori a matritei timbru sec cu stema României

ART. 12
(1) În cazul pierderii sau al sustragerii sigiliului ori a matritei timbru sec cu stema României, conducãtorii instituţiilor de învãţãmânt superior au urmãtoarele obligaţii:
a) sa înştiinţeze, în scris, în termen de 24 de ore, organele teritoriale ale Ministerului Administraţiei şi Internelor şi ale Ministerului Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului;
b) sa publice pierderea şi sa declare nulitatea acestora în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a, şi într-un ziar de circulaţie nationala, în termen de 10 zile.
(2) Conducãtorii instituţiilor de învãţãmânt superior au obligaţia de a întreprinde de urgenta cercetãri şi de a încheia procese-verbale în care se consemneazã cele constatate, acestea stand la baza sesizãrii organelor teritoriale ale Ministerului Administraţiei şi Internelor. Numãrul şi data procesului-verbal de constatare se trec şi în registrul de evidenta a sigiliilor şi a matritei timbru sec cu stema României, la rubrica destinatã scoaterii din uz.
(3) O copie a procesului-verbal prevãzut la alin. (2) se înainteazã Ministerului Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului.
(4) O noua comanda pentru sigiliu şi/sau matrita timbru sec se poate face, în condiţiile prevãzute la art. 5, pe baza chitanţei de achitare a contravalorii anunţului la Monitorul Oficial al României, Partea a III-a, şi a copiei anunţului.
(5) Dupã apariţia în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a, şi într-un ziar de circulaţie nationala a anunţului de pierdere sau sustragere a sigiliului ori a matritei timbru sec cu stema României, se ataşeazã originalul acestora la actele-anexe registrului de evidenta al instituţiei, iar o copie de pe Monitorul Oficial al României, Partea a III-a, şi de pe ziarul în care a apãrut anunţul se înainteazã Ministerului Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului.

CAP. VI
Scoaterea din uz şi casarea sigiliilor şi a matritelor timbru sec cu stema României

ART. 13
(1) Scoaterea din uz a sigiliilor şi a matritelor timbru sec cu stema României se face în caz de uzura, la modificarea textului din cauza schimbãrilor survenite în denumirea instituţiei, în cazul încetãrii activitãţii, al pierderii, al sustragerii sau al deteriorarii acestora.
(2) Scoaterea din uz şi casarea se fac pe baza unor procese-verbale întocmite de comisiile de casare constituite în acest sens, prin decizii ale conducãtorilor instituţiilor de învãţãmânt superior.
ART. 14
(1) Sigiliile din cauciuc scoase din uz şi casate se distrug, cu avizul Arhivelor Naţionale, prin ardere, consemnându-se aceasta într-un proces-verbal.
(2) Sigiliile şi matritele timbru sec cu stema României, confectionate din metal, scoase din uz, se predau Regiei Autonome "Monetaria Statului", cu aprobarea Arhivelor Naţionale, pe baza de proces-verbal de predare-primire şi de inventar, în vederea topirii.
(3) Cu ocazia distrugerii, o copie a procesului-verbal se înainteazã, sub semnatura conducatorului instituţiei de învãţãmânt superior, Ministerului Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului.
(4) Numãrul şi data procesului-verbal de casare se menţioneazã în registrul special de evidenta, la care se anexeazã originalul.
ART. 15
Ministerul Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului şi conducãtorii instituţiilor de învãţãmânt superior controleazã semestrial modul de pãstrare şi de folosire a sigiliilor şi a matritelor timbru sec cu stema României şi iau mãsuri de sancţionare a persoanelor care au sãvârşit abateri de la dispoziţiile legale în vigoare şi de la prevederile prezentelor norme metodologice.

CAP. VII
Dispoziţii finale

ART. 16
Predarea-primirea de cãtre o alta persoana a sigiliului şi a matritei timbru sec cu stema României, în cazul plecãrii în concediu, al incapacitãţii temporare de munca sau în alte cazuri, se face pe baza de proces-verbal, cu aprobarea conducatorului instituţiei de învãţãmânt superior, şi se menţioneazã în registrul prevãzut la art. 8 perioada respectiva. La registru se anexeazã originalul procesului-verbal.
ART. 17
Pe data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri se abroga orice dispoziţie contrarã.
ART. 18
Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantã din prezentele norme metodologice.


ANEXA 1
--------
la normele metodologice
-----------------------

NOTA C.T.C.E. PIATRA NEAMT:
--------------------------
MODELUL - sigiliului şi al matritei timbru sec cu stema României - se gãseşte în Monitorul Oficial al Romanie, Partea I, nr. 503 din 11 iulie 2003, la pagina 28.
(a se vedea imaginea asociata)



ANEXA 2


la normele metodologice
------------------------

MODELUL
registrului de evidenta a sigiliilor şi a
matritei timbru sec cu stema României


──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Furni- Factura Denu- Bene- Semna- Tele- Obser-
crt. Data zor seria mire Valoare ficiar Loc tura fon vatii
Nr./ produs ştampila
Data
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


---------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016