Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME METODOLOGICE din 3 februarie 2009  privind modalitatea de calcul al tarifelor si procedura de plata a sumelor datorate pentru operatiunile efectuate contra cost de Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME METODOLOGICE din 3 februarie 2009 privind modalitatea de calcul al tarifelor si procedura de plata a sumelor datorate pentru operatiunile efectuate contra cost de Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor

EMITENT: MINISTERUL CULTURII, CULTELOR SI PATRIMONIULUI NATIONAL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 93 din 17 februarie 2009

CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
Prezentele norme metodologice au ca scop stabilirea modalitãţii de calcul al tarifelor şi procedura de platã a sumelor datorate pentru operaţiunile efectuate contra cost de Oficiul Român pentru Drepturile de Autor, denumit în continuare ORDA.
ART. 2
ORDA efectueazã contra cost urmãtoarele operaţiuni:
a) înregistrarea şi înscrierea în registrele naţionale specifice organizate şi administrate de ORDA şi eliberarea marcajelor holografice utilizabile în condiţiile legii în domeniul drepturilor de autor şi al drepturilor conexe;
b) efectuarea de constatãri tehnico-ştiinţifice şi expertize cu privire la caracterul original al produselor purtãtoare de drepturi de autor sau de drepturi conexe;
c) organizarea programelor de instruire.

CAP. II
Modalitatea de calcul al sumelor datorate pentru înregistrarea şi înscrierea în registrele naţionale specifice organizate şi administrate de ORDA

ART. 3
Sumele datorate potrivit tarifelor pentru operaţiunile efectuate contra cost se calculeazã pentru fiecare cerere depusã la ORDA.
ART. 4
(1) Pentru înregistrarea unui operator economic în registrele sau în alte evidenţe naţionale administrate de ORDA, suma datoratã potrivit tarifelor se calculeazã dupã cum urmeazã:

S = Na x Ta + Np x Tp + Ns x Ts + Ne x Te,

unde:
a) S = suma datoratã potrivit tarifelor stabilite prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.086/2008 privind stabilirea tarifelor pentru operaţiunile efectuate de Oficiul Român pentru Drepturile de Autor contra cost şi pentru aprobarea Normelor metodologice privind nivelul de constituire, condiţiile de repartizare şi de utilizare a fondului de stimulente pentru personalul Oficiului Român pentru Drepturile de Autor;
b) Na = numãrul de activitãţi solicitate a fi înscrise în registrele naţionale administrate de ORDA, respectiv: producere, import, multiplicare, intermediere servicii de multiplicare, distribuire, comercializare, închiriere, producere şi/sau import de aparate şi/sau suporturi pentru care se datoreazã remuneraţia compensatorie pentru copia privatã;
c) Ta = tariful stabilit prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.086/2008 pentru înscrierea de activitãţi; acesta poate fi diferit în funcţie de registrul pentru care se solicitã înregistrarea;
d) Np = numãrul de puncte de lucru solicitate a fi înscrise;
e) Tp = tariful stabilit prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.086/2008 pentru înscrierea unui punct de lucru;
f) Ns = numãrul spaţiilor de depozitare solicitate a fi înscrise;
g) Ts = tariful stabilit prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.086/2008 pentru înscrierea unui spaţiu de depozitare;
h) Ne = echipamentele de multiplicare industriale din categoria celor prevãzute de lege pentru înregistrarea în Registrul naţional al multiplicatorilor;
i) Te = tariful stabilit prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.086/2008 pentru înscrierea unui echipament de multiplicare.
(2) Pentru preschimbarea, în perioada de valabilitate, a documentelor care atestã înregistrarea în registrele naţionale ca urmare a modificãrii datelor înregistrate iniţial de operatorul economic sau pentru prelungirea duratei de valabilitate a acestora se plãteşte suma datoratã potrivit tarifului prevãzut în <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.086/2008 .
(3) În cazul în care se solicitã înregistrarea unor noi activitãţi, la suma prevãzutã la alin. (2) se adaugã şi tariful stabilit prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.086/2008 pentru înscrierea de activitãţi.
(4) Dupã expirarea perioadei de valabilitate a documentelor care atestã înregistrarea în registrele naţionale, se poate solicita o nouã înregistrare, pentru care suma datoratã se calculeazã conform formulei prevãzute la alin. (1).
(5) Pentru completarea înregistrãrii iniţiale cu noi activitãţi, puncte de lucru sau spaţii de depozitare şi echipamente de multiplicare, suma datoratã se calculeazã conform formulei prevãzute la alin. (1).
ART. 5
(1) Pentru înscrierea fonogramelor, programelor pentru calculator, a videogramelor şi a operelor în registrele naţionale administrate de ORDA, suma datoratã se calculeazã prin înmulţirea numãrului de titluri pentru care se solicitã înscrierea cu tariful prevãzut în <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.086/2008 .
(2) Fac excepţie de la prevederile alin. (1) activitãţile pentru care se plãteşte tariful stabilit pentru fiecare cerere, indiferent de numãrul de titluri pentru care se solicitã înscrierea, astfel:
a) înscrierea titlurilor importate, pentru care tariful este stabilit pentru tranşe de titluri;
b) înscrierea programelor pentru calculator de alţi operatori economici decât producãtorul;
c) înscrierea videogramelor care conţin filme cinematografice.
(3) În cazul în care se solicitã modificarea datelor referitoare la un titlu înscris în registrele naţionale, pentru motive care nu sunt datorate ORDA, se plãteşte suma calculatã conform alin. (1).
(4) Pentru rectificarea datelor înscrise în Registrul naţional de opere se plãteşte tariful prevãzut în <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.086/2008 .
(5) Pentru dosarele incomplete se plãteşte tariful prevãzut în <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.086/2008 pentru fiecare cerere de completare.
(6) Pentru soluţionarea cererii în regim de urgenţã, la sumele calculate conform <>cap. II se adaugã tariful de urgenţã prevãzut de Hotãrârea Guvernului nr. 1.086/2008 pentru fiecare cerere.
ART. 6
(1) Suma datoratã pentru achiziţionarea marcajelor holografice utilizabile în condiţiile legii în domeniul drepturilor de autor şi drepturilor conexe se calculeazã înmulţind numãrul de marcaje holografice solicitate a fi eliberate cu preţul de vânzare stabilit prin decizie a directorului general al ORDA.
(2) Preţul de vânzare al marcajelor holografice se stabileşte pe baza preţului de achiziţie, la care se adaugã un comision legal de administrare de 30%, iar la suma astfel obţinutã se adaugã comisionul de 10%, care se face venit la Fondul cultural naţional.
(3) În cazul în care se solicitã plata prin bancã a marcajelor holografice, ORDA elibereazã o facturã pro forma pe baza cãreia se poate efectua plata. Modalitatea de platã se specificã de cãtre solicitant în cererea de eliberare a marcajelor holografice.

CAP. III
Modalitatea de calcul al sumelor datorate pentru operaţiuni de constatare tehnico-ştiinţificã şi expertize efectuate de ORDA

ART. 7
Pentru efectuarea operaţiunilor de constatare tehnico-ştiinţificã, suma de platã datoratã se calculeazã în funcţie de numãrul şi de tipul produselor asupra cãrora s-a efectuat constatarea tehnico-ştiinţificã prin aplicarea tarifului aferent prevãzut de <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.086/2008 şi se menţioneazã în raportul de constatare tehnico-ştiinţificã.
ART. 8
(1) Pentru efectuarea operaţiunilor de expertizã, suma de platã datoratã se calculeazã în funcţie de numãrul şi de tipul produselor asupra cãrora se solicitã efectuarea de expertize prin aplicarea tarifului aferent prevãzut de <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.086/2008 .
(2) În cazul în care expertiza se efectueazã în alte locaţii decât sediul ORDA, la sumele datorate potrivit alin. (1) se adaugã cheltuielile legale aferente deplasãrii, estimate de ORDA, iar suma astfel rezultatã se menţioneazã într-o facturã pro forma.
(3) La finalizarea expertizei, ORDA stabileşte şi comunicã solicitantului suma definitivã, iar rezultatul expertizei se comunicã acestuia numai dupã plata sumei datorate.

CAP. IV
Modalitatea de calcul al sumelor datorate pentru programele de instruire organizate de ORDA

ART. 9
Pentru cursurile de instruire organizate de ORDA, suma de platã datoratã se calculeazã, pentru fiecare participant, prin înmulţirea numãrului de ore aprobate prin decizie a directorului general al ORDA pentru fiecare curs cu tariful prevãzut în <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.086/2008 .

CAP. V
Procedura de încasare a sumelor datorate, calculate conform prezentelor norme metodologice

ART. 10
(1) Sumele datorate şi calculate conform prezentelor norme metodologice se plãtesc în numerar la casieria ORDA din municipiul Bucureşti, Calea Victoriei nr. 91-93, sectorul 1, în ziua de luni, între orele 9,00-16,00, şi în zilele de marţi, miercuri şi joi, între orele 13,30-16,00, sau în contul RO37TREZ7015032XXX009338, deschis de ORDA la Trezoreria Sectorului 1 Bucureşti.
(2) Operaţiunile prevãzute la art. 2 se realizeazã numai dupã plata sumelor datorate, calculate conform prezentelor norme metodologice, cu excepţia operaţiunilor de constatare tehnico-ştiinţificã.
(3) Pentru a dovedi plata sumelor datorate, se va prezenta la ORDA o fotocopie a chitanţei eliberate de ORDA sau o fotocopie şi originalul extrasului care atestã plata în contul prevãzut la alin. (1). Originalul se restituie solicitantului dupã confruntarea cu copia.
(4) La cererea scrisã a solicitanţilor, ORDA poate elibera facturi pro forma pentru toate sumele calculate conform prezentelor norme metodologice.
-----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016