Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME METODOLOGICE din 3 februarie 2004  de aplicare a prevederilor   Ordonantei Guvernului nr. 2/2004 pentru modificarea si completarea   Ordonantei Guvernului nr. 14/2003 privind infiintarea, organizarea si functionarea Autoritatii Nationale pentru Persoanele cu Handicap    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME METODOLOGICE din 3 februarie 2004 de aplicare a prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 2/2004 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 14/2003 privind infiintarea, organizarea si functionarea Autoritatii Nationale pentru Persoanele cu Handicap

EMITENT: MINISTERUL MUNCII, SOLIDARITATII SOCIALE SI FAMILIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 140 din 17 februarie 2004


ART. 1
Drepturile persoanelor cu handicap vizual prevãzute de <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 102/1999 privind protecţia specialã şi încadrarea în muncã a persoanelor cu handicap, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 519/2002 , cu modificãrile ulterioare, care se plãtesc din bugetul alocat Ministerului Muncii, Solidaritãţii Sociale şi Familiei prin direcţiile pentru dialog, familie şi solidaritate socialã judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, denumite în continuare direcţii teritoriale, sunt urmãtoarele:
a) alocaţia socialã pentru adulţii nevãzãtori cu handicap grav;
b) alocaţia socialã pentru adulţii nevãzãtori cu handicap accentuat;
c) indemnizaţia pentru plata însoţitorului adultului nevãzãtor cu handicap grav;
d) alocaţia de stat pentru copii;
e) indemnizaţia lunarã pentru nevãzãtorii cu handicap grav care realizeazã venituri salariale în baza unui contract individual de muncã.
ART. 2
(1) Drepturile prevãzute la art. 1 se acordã la cererea persoanei cu handicap vizual, respectiv a pãrinţilor sau a altui reprezentant legal al copilului cu handicap vizual, în baza certificatului de încadrare într-o categorie de persoanã cu handicap, emis de Comisia de expertizã medicalã a persoanelor cu handicap pentru adulţi sau, dupã caz, de Comisia pentru protecţia copilului.
(2) Cererea prevãzutã la alin. (1) se întocmeşte potrivit modelului prezentat în anexele nr. 1a) şi 1b) şi se înregistreazã la serviciul public de asistenţã socialã din subordinea consiliului judeţean, respectiv a consiliului local al sectorului municipiului Bucureşti, în a cãrui razã teritorialã locuieşte persoana cu handicap vizual, denumit în continuare serviciul public de asistenţã socialã.
ART. 3
(1) Stabilirea drepturilor fiecãrei persoane cu handicap vizual care se plãtesc prin direcţiile teritoriale se face prin decizie a conducãtorului serviciului public de asistenţã socialã, emisã în termen de 5 zile de la înregistrarea cererii.
(2) Decizia se întocmeşte potrivit modelului prevãzut în anexa nr. 2.
(3) Drepturile persoanelor cu handicap vizual se stabilesc începând cu luna urmãtoare depunerii cererii.
ART. 4
(1) Plata drepturilor persoanelor cu handicap vizual prevãzute la art. 1 se efectueazã de cãtre direcţiile teritoriale în baza deciziei emise de conducãtorul serviciului public de asistenţã socialã.
(2) Pânã pe data de 5 a fiecãrei luni serviciile publice de asistenţã socialã transmit direcţiei teritoriale copiile deciziilor emise în luna anterioarã, pe bazã de borderou.
ART. 5
Drepturile prevãzute la art. 1 se achitã lunar, la domiciliul persoanei cu handicap vizual, prin mandat poştal sau în cont personal deschis la o unitate bancarã ori prin altã formã de platã la cererea persoanei beneficiare.
ART. 6
Încetarea, suspendarea sau modificarea drepturilor persoanelor cu handicap vizual se face în baza deciziei emise de conducãtorul serviciului public de asistenţã socialã, care se transmite la direcţia teritorialã în termenul prevãzut la art. 4 alin. (2).
ART. 7
În termen de 5 zile de la aprobarea prezentului ordin, Casa Naţionalã de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurãri Sociale emite îndrumãri în vederea stabilirii operaţiunilor privind plata drepturilor acordate persoanelor cu handicap vizual prin direcţiile teritoriale.
ART. 8
(1) În aplicarea prevederilor <>art. II alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2004 pentru modificarea şi completarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 14/2003 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autoritãţii Naţionale pentru Persoanele cu Handicap, pentru persoanele cu handicap vizual ale cãror drepturi au fost stabilite pânã la 31 decembrie 2003, serviciile publice de asistenţã socialã vor emite noi decizii de stabilire a dreptului, pe care le vor transmite direcţiilor teritoriale însoţite de situaţia centralizatoare întocmitã potrivit modelului prevãzut în anexa nr. 3, pânã la data de 29 februarie 2004.
(2) Decizia prevãzutã la alin. (1) se emite la cererea persoanei însoţitã de documentele care au stat la baza acordãrii drepturilor stabilite înainte de data de 31 decembrie 2003.
(3) Modelul deciziei prevãzute la alin. (1) este prezentat în anexa nr. 4.
(4) Actualizarea documentaţiei privind drepturile persoanelor cu handicap vizual de la nivelul serviciilor publice de asistenţã socialã se va realiza cu sprijinul Asociaţiei Nevãzãtorilor din România în termenul prevãzut la alin. (1).
ART. 9
Pânã la transmiterea de cãtre serviciul public de asistenţã socialã a deciziilor şi situaţiei centralizatoare prevãzute la art. 8 alin. (1), plata drepturilor persoanelor cu handicap vizual se efectueazã pe baza fundamentãrilor transmise de Asociaţia Nevãzãtorilor din România.
ART. 10
La reevaluarea periodicã a persoanelor cu handicap, în condiţiile legii, se aplicã în mod corespunzãtor prevederile art. 2, 3 şi 4.
ART. 11
Anexele nr. 1a), 1b) şi 2-4 fac parte integrantã din prezentele norme metodologice.


ANEXA 1a)


──────────
la normele metodologice
────────────────────────

CERERE
de acordare a drepturilor cuvenite persoanelor adulte
cu handicap vizual

Subsemnatul/a__________ cu domiciliul în___________ str.________, nr.___, bl.___, sc.__, et__, ap.___, sector/judeţ _________ posesor al actului de identitate _____ seria___, nr.________eliberat de _________ la data de ______, CNP ____________ ,încadrat într-o categorie de persoane cu handicap*1)___________ conform Certificatului/Deciziei nr. *2________,emis de Comisia de expertizã medicalã a persoanelor cu handicap pentru adulţi/ Comisia superioarã de expertizã medicalã a persoanelor cu handicap pentru adulţi _______, vã rog sã-mi aprobaţi acordarea urmãtoarelor drepturi prevãzute de <>art. 19 alin (1) din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 102/1999 :





a) Alocaţie socialã pentru adulţii nevãzãtori cu handicap grav []
b) Alocaţie socialã pentru adulţii nevãzãtori cu handicap accentuat []
c) Indemnizaţie de însoţitor []
d) Indemnizaţie cf. art. 19 alin.(1) lit.c) []
e) Scutire de plata taxei de abonament radio/tv []
f) Scutire de plata abonamentului telefonic cu 100
de impulsuri incluse şi costul a 400 impulsuri []
g) Gratuitatea transportului urban []
h) Gratuitatea transportului interurban cu 12 cãlãtorii dus-întors []
i) Gratuitatea transportului interurban cu 6 cãlãtorii dus-întors []
j) Indemnizaţie lunarã de 200.000 lei pentru nevãzãtorii cu
handicap grav, salariaţi []
k) Scutire de la plata taxei pentru abonamentul la curentul
electric pentru nevãzãtorii cu handicap grav []

Menţionez faptul cã nu realizez/realizez urmãtoarele venituri;
- pensie (indiferent de tip, limitã de vârstã, invaliditate,
IOVR, agricultori) []
- salariu []
- sume din închirierea unor imobile []
- sume din desfãşurarea unor activitãţi agricole []
- alte venituri []



Menţionez faptul cã am avut/nu am avut un certificat de încadrare în grad de handicap
(Certificat/Decizie ____________________)
Doresc sã primesc drepturile cu caracter pecuniar prin:
a) mandat poştal []
b) cont personal []
c) altã modalitate de platã []

_____________Nume şi prenume
_______________________Semnãtura
_______________Data

___________
*1) Se menţioneazã gradul de handicap
*2) Se menţioneazã nr. şi data eliberãrii certificatului



ANEXA 1b)


──────────
la normele metodologice
────────────────────────

CERERE
de acordare a drepturilor cuvenite copiilor cu handicap vizual

Subsemnatul/a _______ cu domiciliul în ________, str._____ ,nr._____ bl. _____,sc.____, et _____, ap._____, sector/judeţ _________, posesor al actului de identitate ______ seria ______, nr. _______eliberat de _____ la data de _________, CNP __________în calitate de*1) ________al copilului __________ nascut la data de ________ in localitatea ___________judeţul/sectorul _________ CNP _________, încadrat într-o categorie de persoane cu handicap*2) conform certificatului nr. _________, emis de Comisia pentru protecţia copilului _______, vã rog sã-mi aprobaţi acordarea urmãtoarelor drepturi prevãzute de <>art. 18 alin (1) din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 102/1999 :





a) Alocaţie de stat pentru copii majoratã cu 100% []
b) Alocaţie de întreţinere majoratã cu 50% []
c) Gratuitatea transportului urban []
d) Gratuitatea transportului interurban cu 12
cãlãtorii dus-întors []
e) Gratuitatea transportului interurban cu 6
cãlãtorii dus întors []

Doresc sã primesc drepturile cu caracter pecuniar prin:
- mandat poştal []
- cont personal []
- altã modalitate de platã []


_____________Nume şi prenume
_______________________Semnãtura
_______________Data

_________________
*)1 Se menţioneazã calitatea persoanei: pãrinte, tutore, curator, plasament/încredinţare
*2) Se menţioneazã gradul de handicap: grav, accentuat, mediu sau uşor


ANEXA 2


────────
la normele metodologice
────────────────────────


Consiliul judeţean .................
Serviciul Public de Asistentã Socialã


DECIZIE NR.________/___________

privind stabilirea drepturilor persoanelor cu handicap vizual

Serviciul Public de Asistenţã Socialã reprezentat prin dl./d-na _________, în calitate de conducãtor, numit în baza______nr.____/_____,

Stabileşte urmãtoarele:

1. În baza Certificatului/Deciziei nr.____ din data ______, emis de Comisia de expertizã medicalã a persoanelor cu handicap pentru adulţi/Comisia superioarã de expertizã/Comisia pentru protecţia copilului, dl./d-na/copilul _______, cu domiciliul/reşedinţa în localitatea ___________, str.___________nr.___, bl.___, sc.____, et.___, ap.___, sector ______, posesor al actului de identitate _______, seria_____, nr.________, eliberat de _______ la data de ______C.N.P._______, a fost încadrat în gradul de handicap _________________ .
Reprezentantul legal al copilului __________, cu domiciliul/reşedinţa în localitatea _________, str. _________ nr.___, bl.___, sc.___, et.___, ap.___, sector ____, posesor al actului de identitate _____, seria_____, nr.______, eliberat de _________ la data de ___ C.N.P.______________.
2. Potrivit prevederilor <>Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 102/1999 , aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 519/2002 , cu modificãrile ulterioare, dl./d-na/copilul ______________, începând cu luna ______ anul ______, beneficiazã de urmãtoarele drepturi **):





- alocaţia socialã pentru persoana adultã cu
handicap vizual grav [] |_|_|_|_|_|_|_|_| lei

- alocaţia socialã pentru persoana adultã cu
handicap vizual accentuat [] |_|_|_|_|_|_|_|_| lei

- indemnizaţie pentru însoţitorul persoanei
adulte cu handicap vizual grav [] |_|_|_|_|_|_|_|_| lei

- indemnizaţie lunarã pentru nevazãtori cu
handicap vizual grav care realizeazã
venituri salariale în baza unui contract
individual de muncã [] |_|_|_|_|_|_|_|_| lei

- alocaţia de stat pentru copii [] |_|_|_|_|_|_|_|_| lei




3. Drepturile se acordã pânã în luna ______ anul_____***/ nelimitat
4. Plata drepturilor se va face prin: mandat poştal/cont personal/alte forme de platã ____________

Cu drept de contestaţie în termen de 30 de zile de la comunicare la instanţa judecãtoreascã competentã, potrivit legii.

CONDUCĂTOR,
( LS )
Serviciul Public de Asistentã Socialã
_______________
*) se va completa în cazul sectoarelor municipiului Bucureşti
**) se va bifa cãsuţa corespunzãtoare drepturilor de care beneficiazã persoana cu handicap vizual şi se va înscrie cuantumul
***) se va înscrie data expirãrii valabilitãţii certificatului de încadrare într-o categorie de persoanã cu handicap




ANEXA 3
────────
la normele metodologice
────────────────────────

Consiliul judetean ......................
Serviciul Public de Asistenta Sociala


SITUATIA CENTRALIZATOARE
privind drepturile persoanelor cu handicap vizual aflate in
evidenta serviciului public de asistenta sociala si
care urmeaza sa fie platite de Ministerul Muncii,
Solidaritatii Sociale si Familiei

I. Adulti cu handicap grav
┌─┬───────┬───┬──────┬──────────┬───────┬───────┬────────────────────┬────┬────┐
│N│Nume/ │CNP│Adresa│Certificat│Decizia│Decizia│Drepturi de care │Ter-│For-│
│r│Prenume│ │ │emis de │A.N.R. │S.P.A.S│ beneficiaza │me- │ma │
│ │ │ │ │Comisia de│ │ │ -cuantum lei- │nul │de │
│c│ │ │ │expertiza │ │ │ │sca-│pla-│
│r│ │ │ ├───┬──────┼───┬───┼───┬───┼──────┬──────┬──────┤dent│ta │
│t│ │ │ │Nr.│Data │Nr.│Da-│Nr.│Da-│Aloca-│Indem-│Indem-│ *) │**) │
│ │ │ │ │ │ │ │ta │ │ta │tia │niza- │niza- │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │soci- │tie │tie │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ala │insoti│sala- │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │tor │riat │ │ │
├─┼───────┼───┼──────┼───┼──────┼───┼───┼───┼───┼──────┼──────┼──────┼────┼────┤
│0│ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │ 9 │ 10 │ 11 │ 12 │ 13 │ 14 │
├─┼───────┼───┼──────┼───┼──────┼───┼───┼───┼───┼──────┼──────┼──────┼────┼────┤
└─┴───────┴───┴──────┴───┴──────┴───┴───┴───┴───┴──────┴──────┴──────┴────┴────┘

II. Adulti cu handicap accentuat
┌─┬───────┬───┬──────┬──────────┬────────┬────────┬───────────┬────────┬───────┐
│N│Nume/ │CNP│Adresa│Certificat│Decizia │Decizia │Drepturi de│Termenul│ Forma │
│r│Prenume│ │ │emis de │A.N.R. │S.P.A.S │ care │scadent │ de │
│ │ │ │ │Comisia de│ │ │beneficiaza│ *) │ plata │
│c│ │ │ │expertiza │ │ │ │ │ **) │
│r│ │ │ ├───┬──────┼───┬────┼───┬────┼───────────┤ │ │
│t│ │ │ │Nr.│Data │Nr.│Data│Nr.│Data│Alocatia │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │sociala │ │ │
├─┼───────┼───┼──────┼───┼──────┼───┼────┼───┼────┼───────────┼────────┼───────┤
│0│ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │ 9 │ 10 │ 11 │ 12 │
├─┼───────┼───┼──────┼───┼──────┼───┼────┼───┼────┼───────────┼────────┼───────┤
└─┴───────┴───┴──────┴───┴──────┴───┴────┴───┴────┴───────────┴────────┴───────┘

III. Copii cu handicap vizual
┌─┬───────┬───┬──────┬──────────┬────────┬────────┬───────────┬────────┬───────┐
│N│Nume/ │CNP│Adresa│Certificat│Decizia │Decizia │Drepturi de│Termenul│ Forma │
│r│Prenume│ │ │emis de │A.N.R. │S.P.A.S │ care │scadent │ de │
│ │ │ │ │Comisia de│ │ │beneficiaza│ *) │ plata │
│c│ │ │ │expertiza │ │ │ │ │ **) │
│r│ │ │ ├───┬──────┼───┬────┼───┬────┼───────────┤ │ │
│t│ │ │ │Nr.│Data │Nr.│Data│Nr.│Data│Alocatia de│ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ stat │ │ │
├─┼───────┼───┼──────┼───┼──────┼───┼────┼───┼────┼───────────┼────────┼───────┤
│0│ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │ 9 │ 10 │ 11 │ 12 │
├─┼───────┼───┼──────┼───┼──────┼───┼────┼───┼────┼───────────┼────────┼───────┤
└─┴───────┴───┴──────┴───┴──────┴───┴────┴───┴────┴───────────┴────────┴───────┘



Conducator
Serviciul public de asistenta sociala
(L.S.)

___________
*) Se va preciza termenul limita de valabilitate al certificatului de incadrare intr-o categorie de persoana cu handicap (luna, anul, sau dupa caz, nelimitat).
**) Se va preciza modalitatea de plata: mandat postal, cont personal, alta forma de plata.



ANEXA 4


────────
la normele metodologice
────────────────────────

Consiliul judeţean ..............
Serviciul Public de Asistenţã Socialã


DECIZIE NR. ____________/_________

privind stabilirea drepturilor persoanelor cu
handicap vizual

prin revizuirea Deciziei nr.______/_____ a Asociaţiei
Nevãzãtorilor din România

Serviciul Public de Asistenţã Socialã reprezentat prin dl./d-na __________, în calitate de conducãtor, numit în baza_______nr.___/______,
Stabileşte urmãtoarele:
1. Se revizuieşte Decizia nr.____/____ a Asociaţiei Nevãzãtorilor din România
2. În baza Certificatului/Deciziei nr.____ din data ______, emis de Comisia de expertizã medicalã a persoanelor cu handicap pentru adulţi/Comisia superioarã de expertizã/Comisia pentru protecţia copilului, dl./d-na/copilul _________, cu domiciliul/reşedinţa în localitatea ___________, str._______ nr.___, bl.___, sc.____, et.___, ap.___, sector_______, posesor al actului de identitate _____, seria_____, nr.________, C.N.P.________, a fost încadrat în gradul de handicap _________________ .
Reprezentantul legal al copilului ____________, cu domiciliul/reşedinţa în localitatea ________, str._______ nr.___, bl.___, sc.____, et.___, ap.___, sector ____, posesor al actului de identitate _____, seria_____, nr.______, C.N.P.______________.
3. Potrivit prevederilor <>Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 102/1999 , aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 519/2002 , cu modificãrile ulterioare, dl./d-na/copilul ______________, începând cu luna _____ anul _____, beneficiazã de urmãtoarele drepturi**):





- alocaţia socialã pentru persoana adultã cu
handicap vizual grav [] |_|_|_|_|_|_|_|_| lei

- alocaţia socialã pentru persoana adultã cu
handicap vizual accentuat [] |_|_|_|_|_|_|_|_| lei

- indemnizaţie pentru însoţitorul persoanei
adulte cu handicap vizual grav [] |_|_|_|_|_|_|_|_| lei

- indemnizaţie lunarã pentru nevazãtori cu
handicap vizual grav care realizeazã
venituri salariale în baza unui contract
individual de muncã [] |_|_|_|_|_|_|_|_| lei

- alocaţia de stat pentru copii [] |_|_|_|_|_|_|_|_| lei



4. Drepturile se acordã pânã în luna ___ anul____***)/ nelimitat

5. Plata drepturilor se va face prin: mandat poştal/cont personal/alte forme de platã

Cu drept de contestaţie în termen de 30 de zile de la comunicare la instanţa judecãtoreascã competentã, potrivit legii.

CONDUCĂTOR,
Serviciul Public de Asistenţã Socialã
(L.S)

_____________
*) se va completa în cazul sectoarelor municipiului Bucureşti
**) se va bifa cãsuţa corespunzãtoare drepturilor de care beneficiazã persoana cu handicap vizual şi se va înscrie cuantumul
***) se va înscrie data expirãrii valabilitãţii certificatului de încadrare într-o categorie de persoanã cu handicap




──────────────────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016