Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME METODOLOGICE din 3 decembrie 2004  pentru punerea in aplicare a prevederilor   art. 15^1 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 37/2004 privind masuri de diminuare a arieratelor din economie, completata prin   Ordonanta Guvernului nr. 94/2004 privind reglementarea unor masuri financiare, asa cum a fost aprobata, cu modificari si completari, prin   Legea nr. 507/2004     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME METODOLOGICE din 3 decembrie 2004 pentru punerea in aplicare a prevederilor art. 15^1 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 37/2004 privind masuri de diminuare a arieratelor din economie, completata prin Ordonanta Guvernului nr. 94/2004 privind reglementarea unor masuri financiare, asa cum a fost aprobata, cu modificari si completari, prin Legea nr. 507/2004

EMITENT: MINISTERUL ECONOMIEI SI COMERTULUI MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 1.189 din 13 decembrie 2004
1. Sumele reţinute cu titlu de garanţie de 10% din valoarea utilajelor, echipamentelor, aparatajului şi construcţiilor metalice livrate pentru Combinatul minier de îmbogãţire a minereurilor acide cu conţinut de fier de la Krivoi-Rog - Ucraina, care nu au fost compensate sau restituite societãţilor comerciale furnizoare, se compenseazã cu obligaţiile datorate la bugetul de stat la data de 31 august 2004 şi neachitate pânã la data intrãrii în vigoare a <>Legii nr. 507/2004 pentru aprobarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 94/2004 privind reglementarea unor mãsuri financiare.
1.1. Prin obligaţiie datorate la bugetul de stat, ce urmeazã a fi compensate, se înţelege impozitele, taxele, contribuţiile şi alte venituri, precum şi accesoriile aferente acestora, calculate pânã la data de 19 noiembrie 2004, data intrãrii în vigoare a <>Legii nr. 507/2004 pentru aprobarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 94/2004 privind reglementarea unor mãsuri financiare.
2. Procedura de compensare se realizeazã de cãtre organele fiscale teritoriale la care sunt înregistrate ca plãtitori de impozite şi taxe societãţile comerciale furnizoare, denumite în continuare organe fiscale competente, cu condiţia încheierii în prealabil, conform <>art. 15^1 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 37/2004 , completatã prin <>Ordonanţa Guvernului nr. 94/2004 , aşa cum a fost aprobatã, cu modificãri şi completãri, prin <>Legea nr. 507/2004 , a unei convenţii între fiecare societate comercialã furnizoare şi Ministerul Economiei şi Comerţului.
2.1. Prin convenţie se prevede obligaţia expresã a acestor societãţi comerciale furnizoare ca, în cadrul noilor termene de punere în funcţiune a Combinatului minier de îmbogãţire a minereurilor acide cu conţinut de fier de la Krivoi-Rog - Ucraina şi în condiţiile ce vor fi stabilite prin noua înţelegere care va fi perfectatã între Guvernul României şi Cabinetul de Miniştri al Ucrainei, sã aducã furnitura livratã, pe cheltuiala proprie, într-o nouã generaţie externã care sã expire în termen de 12 luni de la data punerii în funcţiune a acestui combinat. Convenţia va fi întocmitã în 3 exemplare originale, dintre care câte un exemplar pentru Ministerul Economiei şi Comerţului, pentru societatea comercialã furnizoare şi pentru organul fiscal competent.
2.2. Societãţile comerciale furnizoare, pentru care s-au mai efectuat compensãri ale obligaţiilor datorate bugetului de stat şi care au deja încheiate cu Ministerul Economiei şi Comerţului, succesor al Ministerului Industriei şi Resurselor, astfel de convenţii, vor încheia cu acesta un addendum, prin care se va conveni completarea preambulului convenţiilor cu sintagma: "şi cu prevederile <>Legii nr. 507/2004 ".
3. În operaţiunile de compensare nu sunt cuprinse societãţile comerciale furnizoare care se aflã în procedurã de dizolvare-lichidare, în baza prevederilor <>Legii nr. 31/1990 privind societãţile comerciale, republicatã, sau în procedura de reorganizare judiciarã ori faliment, conform prevederilor <>Legii nr. 64/1995 privind procedura reorganizãrii judiciare şi a falimentului, republicatã.
4. Societãţile comerciale furnizoare care se încadreazã în prevederile <>Legii nr. 507/2004 şi au încheiate convenţii cu Ministerul Economiei şi Comerţului, inclusiv addendumuri la convenţiile încheiate anterior, dupã caz, conform pct. 2, vor întocmi pe propria rãspundere, în 4 exemplare, procesul-verbal de compensare prevãzut în modelul cuprins în anexa care face parte integrantã din prezentele norme metodologice. Sumele reprezentând contravaloarea garanţiilor reţinute şi nerestituite, potrivit pct. 1 din procesul-verbal de compensare, se stabilesc de cãtre societãţile comerciale furnizoare pe baza datelor cuprinse în documentele justificative proprii şi a cursului de schimb valutar comunicat de Banca Naţionalã a României la data de 19 noiembrie 2004, data intrãrii în vigoare a <>Legii nr. 507/2004 .
4.1. Cele 4 exemplare ale procesului-verbal de compensare, semnate de director şi de şeful compartimentului financiar-contabil al societãţii comerciale furnizoare, vor fi transmise Ministerului Economiei şi Comerţului pentru verificarea şi confirmarea, pe propria rãspundere, a realitãţii sumelor înscrise la pct. 1 din procesul-verbal de compensare.
4.2. Exemplarele procesului-verbal de compensare, confirmate potrivit pct. 4.1, însoţite de convenţie, sunt transmise de cãtre societatea comercialã furnizoare organului fiscal competent, pentru compensarea obligaţiilor datorate bugetului de stat.
4.3. Organul fiscal competent va verifica mai întâi dacã societatea comercialã respectivã nu se aflã în procedurã de dizolvare-lichidare sau în reorganizare judiciarã ori faliment, dupã care înscrie la pct. 3.1 din procesul-verbal de compensare cuantumul obligaţiilor datorate bugetului de stat pânã la data de 31 august 2004 şi neachitate pânã la data de 19 noiembrie 2004, pe feluri de impozite şi taxe, şi, separat, majorãrile de întârziere, dobânzile şi penalitãţile de întârziere aferente, dupã caz.
4.4. Dupã efectuarea operaţiunii prevãzute la pct. 4.3, organul fiscal competent va efectua în aceeaşi zi compensarea obligaţiilor datorate bugetului de stat, în limita sumei reprezentând contravaloarea în lei a garanţiilor prevãzute la pct. 1.2 din procesul-verbal de compensare. Vor fi compensate numai obligaţiile menţionate în procesul-verbal de compensare, în ordinea prevãzutã de Codul de procedurã fiscalã.
4.5. Dupã aprobarea procesului-verbal de compensare, organul fiscal competent va reţine un exemplar al acestuia, împreunã cu un exemplar original al convenţiei, pentru operarea în evidenţa pe plãtitori a stingerii obligaţiilor datorate bugetului de stat de societatea comercialã furnizoare, iar celelalte exemplare le va transmite dupã cum urmeazã:
- un exemplar societãţii comerciale furnizoare, pentru efectuarea operaţiunii de compensare în contabilitatea proprie;
- un exemplar Ministerului Economiei şi Comerţului, pentru informarea asupra rezultatelor compensãrii garanţiilor reţinute şi pãstrãrii acestuia împreunã cu convenţia, în vederea respectãrii obligaţiilor menţionate în acestea;
- un exemplar direcţiei generale a finanţelor publice judeţene, respectiv Direcţiei generale de administrare a marilor contribuabili, compartimentul buget şi contabilitate publicã, la care este înregistratã societatea comercialã furnizoare ca plãtitor de impozite şi taxe, în vederea preluãrii şi prelucrãrii datelor din documentul sus-menţionat.
5. Direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene sau Direcţia generalã de administrare a marilor contribuabili vor transmite informaţiile rezultate Ministerului Finanţelor Publice - Direcţia generalã a tehnologiei informaţiei, pânã în ultima zi a fiecãrei luni în care s-a efectuat compensarea, pentru situaţiile primite pânã la data de 25 a lunii respective, în conformitate cu instrucţiunile transmise de aceastã direcţie.
6. În limita sumei rãmase disponibile la capitolul "Împrumuturi acordate pentru finalizarea unor obiective aprobate prin convenţii bilaterale şi acorduri interguvernamentale" din bugetul Ministerului Economiei şi Comerţului şi în condiţiile prevãzute la pct. 2 din prezentele norme metodologice, pe baza documentelor corespunzãtoare prezentate se vor restitui societãţilor comerciale furnizoare sumele reprezentând contravaloarea garanţiilor de 10%, reţinute acestora şi rãmase nerestituite dupã efectuarea procedurilor prevãzute la pct. 1-5, reactualizate la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Naţionalã a României, în vigoare la data de 19 noiembrie 2004.
7. Operaţiunile de stingere a sumelor reprezentând contravaloarea în lei a garanţiilor de 10%, reţinute societãţilor comerciale furnizoare din valoarea utilajelor, echipamentelor, aparatajului şi construcţiilor metalice livrate pentru Combinatul minier de îmbogãţire a minereurilor acide cu conţinut de fier de la Krivoi-Rog-Ucraina, se vor realiza pânã la data de 15 decembrie 2004.
8. În cazul în care societãţile comerciale furnizoare care au beneficiat de prevederile alin. (1) nu îşi îndeplinesc obligaţiile asumate prin convenţie, acestea vor restitui contravaloarea garanţiilor stinse, actualizate la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Naţionalã a României, la data restituirii garanţiei. Recuperarea sumelor stinse prin compensare, conform prevederilor alin. (1), care constituie venituri la bugetul de stat, se face de cãtre organele teritoriale competente ale Ministerului Finanţelor Publice, în baza convenţiei care constituie titlu executoriu.
9. Pentru reflectarea în contabilitatea societãţilor comerciale furnizoare a operaţiunilor prevãzute la <>art. 15^1 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 37/2004 , completatã prin <>Ordonanţa Guvernului nr. 94/2004 , aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 507/2004 , se procedeazã astfel:
a) Înregistrarea garanţiei
a.1) înregistrarea garanţiei reţinute clientului:
267 - 4111
"Creanţe imobilizate" "Clienţi"
a.2) înregistrarea diferenţelor favorabile de curs valutar, aferente garanţiilor reţinute în valutã, rezultate din evaluarea acestora la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Naţionalã a României la data de 31 august 2004:
267 - 765
"Creanţe imobilizate" "Venituri din diferenţe
de curs valutar"
b) compensarea obligaţiilor datorate bugetului de stat constând în impozite, taxe, contribuţii şi alte venituri, precum şi a accesoriilor aferente acestora:
% - 267
441 "Creanţe imobilizate"
"Impozitul pe profit"

4423
"T.V.A. de platã"

446
"Alte impozite, taxe
şi vãrsãminte asimilate"


ANEXĂ
- Model -

Societatea comerciala furnizoare.........
Adresa...................................
Cod unic de inregistrare.................


PROCES-VERBAL DE COMPENSARE
nr......../...........2004
a garanţiilor in cota de 10% reţinute
societãţilor comerciale furnizoare din valoarea
utilajelor, echipamentelor, aparatajului si
construcţiilor metalice livrate la Combinatul
minier de îmbogãţire a minereurilor acide cu
conţinut de fier de la Krivoi - Rog Ucraina,
cu obligaţiile de plata datorate bugetului de
stat de cãtre acestea, in conformitate cu prevederile
<>Legii nr. 507/2004 pentru aprobarea
<>Ordonanţei Guvernului nr. 94/2004 privind reglementarea
unor masuri financiare



──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Nr. Suma
crt. Explicaţii rând - lei-
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Date privind garanţiile reţinute si nerestituite
1.1. Suma in lei a garanţiilor de 10% la data reţinerii*),
prin necreditare reprezentând dolari USD la cursul de
schimb valutar comunicat de Banca Naţionala a României,
in vigoare la data reţinerii.......................... 01.............
l.2. Suma in lei a garanţiilor reţinute si nerestituite
reprezentând dolari USD, la cursul de schimb valutar
comunicat de Banca Naţionala a României in vigoare la
data de 19 noiembrie 2004**)......................... 02.............

Rãspundem pentru datele de mai sus

DIRECTOR, Conducãtorul compartimentului
L.S./ Data...... financiar-contabil,

2. Ministerul Economiei si Comerţului
Confirmam pe proprie rãspundere realitatea sumelor
prevãzute la pct. l.

DIRECTOR,
L.S./Data

3. Organul fiscal teritorial............................
3.1. Obligaţii datorate bugetului de stat la data de
31.08.2004 si neachitate pana la data de 19 noiembrie
2004**) în suma totala de.............................. 03.............
din care:
a) Ol.01.01 Impozit pe profit............................ 04.............
b)01.01.01 Accesorii aferente impozitului pe profit...... 05.............
c) 08.01.03 Impozit pe dividende de la societãţile
comerciale.......................... 06.............
d) 08.01.03 Accesorii aferente impozitului pe dividende
de la societãţi comerciale ............................. 07.............
e) 13.01 Taxa pe valoarea adãugata........................ 08.............
f) 13.01 Accesorii aferente taxei pe valoarea adãugata.... 09.............
g) 14.01 Accize.......................................... 10.............
h) 14.01 Accesorii aferente accizelor.................... 11.............
i) 09.01.09 Contribuţia agenţilor economici pentru
persoanele cu handicap..................... 12.............
j) 09.01.09 Accesorii aferente contribuţiei agenţilor
economici pentru persoanele cu handicap................ 13.............
k) 17.01.24 Impozit pe ţiţeiul din producţia interna si
gazele naturale.................. 14.............
1) 17.01.24 Accesorii aferente impozitului pe ţiţeiul
din producţia interna si gazele naturale................ 15.............
m) 17.01.04 Taxa pe activitatea de prospecţiuni, explorare
si exploatare a resurselor minerale..................... 16.............
n) 17.01.04 Accesorii aferente taxei pe activitatea de
prospecţiuni, explorare si exploatare a resurselor
minerale............................................ 17.............
o) 22.01.07 Venituri din concesiuni..................... 18.............
p) 22.01.07 Accesorii aferente veniturilor din
concesiuni....................................... 19.............

3.2 In baza prevederilor <>Legii nr. 507/2004 pentru
aprobarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 94/2004 privind
reglementarea unor masuri financiare in limita garan-
ţiilor reţinute in cota de 10% si nerestituite se
compenseazã obligaţiile datorate bugetului de stat
neachitate pana la data de 19 noiembrie 2004**) in
suma totala de............................. 20.............
din care :
a) 01.01.01 Impozit pe profit........................... 21.............
b) 01.01.01 Accesorii aferente impozitului pe profit.... 22.............
c) 08.01.03 Impozit pe dividende de la societãţile
comerciale............................ 23.............
d) 08.01.03 Accesorii aferente impozitului pe dividende
de la societãţile comerciale.......................... 24.............
e) 13.01 Taxa pe valoarea adãugata....................... 25.............
f) 13.01 Accesorii aferente taxei pe valoarea adãugata.... 26.............
g) 14.01 Accize.......................................... 27.............
h) 14.01 Accesorii aferente accizelor..................... 28.............
01.09.09 Contribuţia agenţilor economici pentru
persoanele cu handicap................................. 29.............
i) O9.01.09 Accesorii aferente contribuţiei agenţilor
economici pentru persoanele cu handicap................ 30.............
j) 17.01.24 Impozit pe ţiţeiul din producţia interna si
gazele naturale................... 31.............
k) 17.01.24 Accesorii aferente impozitului pe ţiţeiul
din producţia interna si gazele naturale ............ 32.............
1) 17.01.04 Taxa pe activitatea de prospecţiuni,
explorare si exploatare a resurselor minerale........... 33.............
m) 17.01.04 Accesorii aferente taxei pe activitatea de
prospecţiuni, explorare si exploatare a resurselor
minerale............................................... 34.............
n) 22.01.07 Venituri din concesiuni...................... 35.............
o) 22.01.07 Accesorii aferente veniturilor din
concesiuni................................. 36.............

APROBAT COMPENSAREA

DIRECTOR, Şef serviciu,
L.S./Data

4. Suma garanţiilor reţinute in cota de 10%
rãmasa necompensate (1.2 - 3.2)...................... 37.............

DIRECTOR, Şef serviciu,
L.S./Data


*) Prin data reţinerii se înţelege data înregistrãrii in extrasul de cont
bancar a sumei in lei, reprezentând 90% din valoarea utilajelor echipamentelor,
aparatajului si construcţiilor metalice livrate Combinatului de la
Krivoi-Rog-Ucraina
**) Data intrãrii in vigoare a <>Legii nr. 507/2004 .



----------



Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016