Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME METODOLOGICE din 29 iulie 2004  privind inregistrarea in contabilitatea Ministerului Finantelor Publice a titlurilor de participare detinute de Romania la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si la Banca pentru Comert si Dezvoltare a Marii Negre    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME METODOLOGICE din 29 iulie 2004 privind inregistrarea in contabilitatea Ministerului Finantelor Publice a titlurilor de participare detinute de Romania la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si la Banca pentru Comert si Dezvoltare a Marii Negre

EMITENT: MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 748 din 17 august 2004

ART. 1
Prezentele norme metodologice stabilesc procedura de înregistrare în contabilitatea Ministerului Finanţelor Publice a operaţiunilor privind contribuţia României la capitalul Bãncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi la cel al Bãncii pentru Comerţ şi Dezvoltare a Mãrii Negre, operaţiuni ce se efectueazã în baza urmãtoarelor acte normative:
- <>Legea nr. 24/1990 privind ratificarea Acordului de înfiinţare a Bãncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 116 din 25 octombrie 1990;
- <>Ordonanţa Guvernului nr. 4/1997 privind majorarea de cãtre România a capitalului sãu autorizat la Banca Europeanã pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, conform Rezoluţiei nr. 59 din 15 aprilie 1996 a Consiliului Guvernatorilor Bãncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare privind majorarea capitalului autorizat şi a subscripţiei la capitalul autorizat, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 11 din 29 ianuarie 1997, aprobatã prin <>Legea nr. 53/1997 ;
- <>Hotãrârea Guvernului nr. 263/1998 privind procedurile şi modalitãţile de platã aferente majorãrii capitalului autorizat al României la Banca Europeanã pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 181 din 15 mai 1998, cu modificãrile ulterioare;
- <>Hotãrârea Guvernului nr. 991/2002 pentru modificarea <>art. 6 din Hotãrârea Guvernului nr. 263/1998 privind procedurile şi modalitãţile de platã aferente majorãrii capitalului autorizat al României la Banca Europeanã pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 681 din 16 septembrie 2002;
- <>Legea nr. 67/1996 pentru ratificarea Acordului de înfiinţare a Bãncii pentru Comerţ şi Dezvoltare a Mãrii Negre, semnat la Atena la 30 decembrie 1994, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 158 din 23 iulie 1996, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 2
Ministerul Finanţelor Publice înregistreazã în contabilitate acţiunile subscrise deţinute de statul român la capitalul Bãncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi la cel al Bãncii pentru Comerţ şi Dezvoltare a Mãrii Negre, respectiv acţiunile vãrsate sau nevãrsate, dupã caz.
ART. 3
Sumele achitate de Ministerul Finanţelor Publice de la capitolul 51.01 "Autoritãţi publice" titlul 38 "Transferuri" art. 40.11 "Contribuţii şi cotizaţii la organisme internaţionale", reprezentând contravaloarea acţiunilor vãrsate şi care au fost înregistrate în contabilitate prin formula 410 "Cheltuielile instituţiei publice finanţate de la buget" = 700 "Finanţare de la buget privind anul curent", se evidenţiazã şi cu ajutorul contului 07 "Titluri de participare la capitalul unor organisme internaţionale" şi contul 702 "Finanţare de la buget privind anii precedenţi şi alte surse".
ART. 4
Sumele rãmase de achitat în contul acţiunilor nevãrsate se înregistreazã în contabilitate cu ajutorul contului 07 "Titluri de participare la capitalul unor organisme internaţionale" şi al contului 08 "Vãrsãminte de efectuat pentru active fixe financiare".
Înregistrarea în contabilitate a operaţiunilor de mai sus se efectueazã la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Naţionalã a României pentru data de 30 iunie 2004.
ART. 5
Acţiunile deţinute şi nevãrsate, precum şi vãrsãmintele de efectuat se reevalueazã trimestrial, la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Naţionalã a României pentru ultima zi din perioada la care se face raportarea.
ART. 6
Contul 07 "Titluri de participare la capitalul unor organisme internaţionale" se raporteazã în Bilanţul contabil pentru instituţiile publice la codul 1021 şi se adunã la codul 100. Contul 08 "Vãrsãminte de efectuat pentru active fixe financiare" se raporteazã la codul 406 şi se adunã la codul 390.
ART. 7
Funcţiunea conturilor nou-introduse în Planul de conturi general pentru instituţiile publice şi monografia principalelor operaţiuni, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor nr. 324/1984 sunt prezentate mai jos.

CONTUL 07 "Titluri de participare la capitalul unor organisme internaţionale"

Cu ajutorul acestui cont Ministerul Finanţelor Publice înregistreazã în contabilitate valoarea titlurilor de participare deţinute de România la capitalul unor organisme internaţionale.
Contul 07 "Titluri de participare la capitalul unor organisme internaţionale" este un cont de activ. În debit se înregistreazã valoarea titlurilor de participare la capitalul unor organisme internaţionale, iar în credit, valoarea titlurilor de participare la capitalul unor organisme internaţionale, scãzute din evidenţã. Soldul debitor reprezintã valoarea titlurilor de participare la capitalul unor organisme internaţionale.
Contul 07 "Titluri de participare la capitalul unor organisme internaţionale" se debiteazã prin creditul conturilor:
08 "Vãrsãminte de efectuat pentru active fixe financiare"
- cu valoarea acţiunilor subscrise şi nevãrsate, deţinute de România la capitalul unor organisme internaţionale pânã la data de 30 iunie 2004.
412 "Diferenţe de curs valutar"
- cu diferenţele favorabile de curs valutar rezultate în urma reevaluãrii titlurilor de participare la data întocmirii situaţiilor financiare;
702 "Finanţarea din anii precedenţi şi alte surse"
- cu valoarea acţiunilor subscrise şi vãrsate pânã la data de 30 iunie 2004, deţinute de România la capitalul unor organisme internaţionale.
Contul 07 "Titluri de participare la capitalul unor organisme internaţionale" se crediteazã prin debitul conturilor:
412 "Diferenţe de curs valutar"
- cu diferenţele nefavorabile de curs valutar rezultate în urma reevaluãrii titlurilor de participare la data întocmirii situaţiilor financiare;
702 "Finanţarea din anii precedenţi şi alte surse"
- cu valoarea acţiunilor deţinute de România la capitalul unor organisme internaţionale, rãscumpãrate de acestea şi scãzute din evidenţã.

Contul 08 "Vãrsãminte de efectuat pentru active fixe financiare"

Cu ajutorul acestui cont Ministerul Finanţelor Publice înregistreazã în contabilitate vãrsãmintele de efectuat pentru titlurile de participare deţinute de România la capitalul unor organisme internaţionale.
Contul 08 "Vãrsãminte de efectuat pentru active fixe financiare" este un cont de pasiv. În credit se înregistreazã vãrsãmintele de efectuat pentru titluri de participare deţinute de România la capitalul unor organisme internaţionale, iar în debit, vãrsãmintele efectuate. Soldul creditor reprezintã vãrsãmintele de efectuat.
Contul 08 "Vãrsãminte de efectuat pentru active fixe financiare" se crediteazã prin debitul urmãtoarelor conturi:
07 "Titluri de participare la capitalul unor organisme internaţionale"
- cu valoarea acţiunilor subscrise şi nevãrsate deţinute de România la capitalul unor organisme internaţionale;
412 "Diferenţe de curs valutar"
- cu diferenţele nefavorabile de curs valutar rezultate în urma reevaluãrii vãrsãmintelor de efectuat la data întocmirii situaţiilor financiare.
Contul 08 "Vãrsãminte de efectuat pentru active fixe financiare" se debiteazã prin creditul urmãtoarelor conturi:
700 "Finanţarea de la buget privind anul curent"
- cu plata subscripţiei acţiunilor deţinute, de la bugetul de stat.
412 "Diferenţe de curs valutar"
- cu diferenţele favorabile de curs valutar rezultate în urma decontãrii datoriilor în valutã, precum şi reevaluãrii vãrsãmintelor de efectuat la data întocmirii situaţiilor financiare.
ART. 8
Planul de conturi general pentru instituţiile publice şi monografia principalelor operaţiuni, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor nr. 324/1984 se completeazã astfel:


───────────────────────────────────────────────────────────────────
Denumirea
contului Clasa Sintetic Funcţia
───────────────────────────────────────────────────────────────────
Conturi nou-introduse
───────────────────────────────────────────────────────────────────
Titluri de participare la capitalul
unor organisme internaţionale 0 07 A
───────────────────────────────────────────────────────────────────
Vãrsãminte de efectuat pentru active
fixe financiare 0 08 P
───────────────────────────────────────────────────────────────────

Monografia principalelor operaţiuni
───────────────────────────────────────────────────────────────────

Explicaţia operaţiunilor Cont Cont
debitor creditor
───────────────────────────────────────────────────────────────────
Înregistrarea contravalorii acţiunilor vãrsate
achitate pânã la 30 iunie 2004 de Ministerul
Finanţelor Publice 07 702
───────────────────────────────────────────────────────────────────
Subscrierea acţiunilor deţinute de România la
capitalul unor organisme internaţionale 07 08
───────────────────────────────────────────────────────────────────
Scãderea din evidenţã a acţiunilor deţinute
de România şi rãscumpãrate de cãtre organismele
internaţionale 702 07
───────────────────────────────────────────────────────────────────
Înregistrarea diferenţelor favorabile de curs
valutar rezultate în urma reevaluãrii titlurilor
de participare la data întocmirii situaţiilor
financiare 07 412
───────────────────────────────────────────────────────────────────
Înregistrarea diferenţelor nefavorabile de curs
valutar rezultate în urma reevaluãrii titlurilor
de participare la data întocmirii situaţiilor
financiare 412 07
───────────────────────────────────────────────────────────────────
Plata subscripţiei acţiunilor deţinute, de la
bugetul de stat 08 %
412
700
───────────────────────────────────────────────────────────────────
Înregistrarea diferenţelor nefavorabile de
curs valutar, rezultate în urma reevaluãrii
vãrsãmintelor de efectuat la data întocmirii
situaţiilor financiare 412 08
───────────────────────────────────────────────────────────────────
Înregistrarea diferenţelor favorabile de curs
valutar, rezultate în urma decontãrii
datoriilor sau reevaluãrii vãrsãmintelor de
efectuat la data întocmirii situaţiilor
financiare 08 412
───────────────────────────────────────────────────────────────────



______________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016