Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME METODOLOGICE din 27 februarie 2007  privind desemnarea si notificarea laboratoarelor de incercari, precum si a organismelor de certificare si de inspectie care realizeaza evaluarea conformitatii echipamentului maritim    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME METODOLOGICE din 27 februarie 2007 privind desemnarea si notificarea laboratoarelor de incercari, precum si a organismelor de certificare si de inspectie care realizeaza evaluarea conformitatii echipamentului maritim

EMITENT: MINISTERUL TRANSPORTURILOR, CONSTRUCTIILOR SI TURISMULUI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 179 din 14 martie 2007

CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
Prezentele norme metodologice stabilesc procedura prin care Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, denumit în continuare minister, desemneazã şi notificã laboratoarele de încercãri, denumite în continuare laboratoare, precum şi organismele de certificare şi de inspecţie care realizeazã evaluarea conformitãţii echipamentelor prevãzute la <>art. 1 alin. (1) din Hotãrârea Guvernului nr. 494/2006 privind echipamentul maritim, denumite în continuare organisme.
ART. 2
(1) În înţelesul prezentului ordin, urmãtorii termeni de specialitate se definesc dupã cum urmeazã:
1. Autoritatea Navalã Românã - organul tehnic de specialitate din subordinea Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, cãruia i-au fost delegate competenţe privind verificarea şi atestarea capabilitãţii laboratoarelor, primirea, analizarea şi evaluarea documentaţiilor depuse de laboratoare şi organisme în vederea desemnãrii şi notificãrii acestora şi care controleazã ulterior respectarea criteriilor de desemnare, denumitã în continuare ANR.;
2. Comisia de recunoaştere - comisia constituitã în cadrul ANR în vederea desemnãrii laboratoarelor şi organismelor care realizeazã evaluarea conformitãţii echipamentului maritim şi ale cãrei componenţã şi regulament de organizare şi funcţionare se aprobã prin ordin al ministrului transporturilor, construcţiilor şi turismului, denumitã în continuare comisie, şi care îşi desfãşoarã activitatea în conformitate cu prevederile prezentelor norme metodologice şi ale propriului regulament de organizare şi funcţionare.
(2) Termenii definiţi la alin. (1) se completeazã cu termenii de specialitate definiţi la <>art. 4 din Legea nr. 608/2001 privind evaluarea conformitãţii produselor, republicatã.

CAP. 2
Desemnarea laboratoarelor şi organismelor

SECŢIUNEA 1
Solicitarea desemnãrii

ART. 3
Laboratoarele şi organismele care solicitã sã fie desemnate/notificate de cãtre minister trebuie sã fie persoane juridice ori entitãţi din cadrul unei persoane juridice cu sediul în România şi sã facã dovada cã respectã cerinţele prevãzute la <>art. 14 şi 16 din Legea nr. 608/2001 , republicatã, şi cã pot realiza sarcini specifice, conform prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 494/2006 .
ART. 4
(1) În vederea desemnãrii, laboratorul sau organismul trebuie sã întocmeascã un dosar care va cuprinde urmãtoarele documente:
a) cererea de desemnare, conform modelului prevãzut în anexa nr. 1;
b) certificatul de înregistrare la camera de comerţ şi industrie teritorialã sau orice act juridic echivalent privind înfiinţarea, în copie;
c) scurtã prezentare a activitãţii laboratorului sau organismului, din care sã rezulte experienţa şi abilitãţile acestuia în domeniul echipamentului maritim şi/sau în domenii înrudite cu acest domeniu, inclusiv organigrama laboratorului sau a organismului;
d) certificatul de acreditare în legãturã cu obiectul desemnãrii, emis de cãtre organismul naţional de acreditare, în copie;
e) raportul întocmit de cãtre organismul naţional de acreditare, referitor la procedura de evaluare a conformitãţii, documentatã şi aplicatã de cãtre solicitant, şi la sistemul de management al calitãţii, avându-se în vedere cerinţele din <>Hotãrârea Guvernului nr. 494/2006 ;
f) o declaraţie scrisã prin care solicitantul este de acord ca organismul naţional de acreditare sã punã la dispoziţia comisiei, la cerere, documente şi informaţii în legãturã cu acreditarea acestuia;
g) asigurarea de rãspundere civilã, în copie, pentru cazul în care rãspunderea nu revine statului prin lege;
h) referinţe privind schema de evaluare care va fi aplicatã de cãtre laborator sau organism în calitate de laborator sau organism desemnat; schema de evaluare trebuie sã facã referiri la cerinţele şi procedurile pentru evaluarea conformitãţii;
i) documentele încheiate pentru subcontractarea activitãţilor în legãturã cu sarcinile pentru care solicitã desemnarea, în copie, dacã este cazul;
j) modelul contractului de subcontractare a activitãţilor, dacã este cazul.
(2) Dosarul prevãzut la alin. (1) se depune la ANR.

SECŢIUNEA a 2-a
Evaluarea solicitãrii, acordarea, limitarea, suspendarea şi retragerea desemnãrii

ART. 5
(1) Comisia analizeazã documentaţia depusã de solicitant şi verificã dacã:
a) solicitantul respectã cerinţele prevãzute la <>art. 14 şi 16 din Legea nr. 608/2001 , republicatã;
b) solicitantul respectã criteriile minime prevãzute în anexa C la <>Hotãrârea Guvernului nr. 494/2006 ;
c) solicitantul şi-a însuşit prevederile din <>Hotãrârea Guvernului nr. 494/2006 ;
d) solicitantul cunoaşte standardele de încercãri detaliate în instrumentele internaţionale la care se face referire în anexa A.1 la <>Hotãrârea Guvernului nr. 494/2006 , pentru produsele sau grupele de produse pentru care se solicitã desemnarea;
e) valoarea minimã a asigurãrii de rãspundere civilã acoperã despãgubirile care pot fi solicitate în urma activitãţii pentru care se solicitã desemnarea.
(2) În cazul în care este necesar pentru luarea deciziei privind desemnarea, ANR poate solicita informaţii şi clarificãri relevante.
ART. 6
(1) În urma analizãrii documentaţiei depuse de solicitant, comisia întocmeşte un raport de evaluare a documentaţiei solicitantului.
(2) Comisia ia decizia de acceptare sau de respingere a solicitãrii de desemnare/notificare ori, dupã caz, de limitare.
(3) Rezultatul motivat al deciziei prevãzute la alin. (2) se consemneazã într-un registru unic gestionat de comisie şi se comunicã în scris solicitantului în termen de 30 de zile de la data înregistrãrii cererii de desemnare.
(4) La solicitarea ANR, unul sau mai mulţi membri ai comisiei participã, în cadrul echipelor de evaluare ale organismului naţional de acreditare, la evaluarea şi supravegherea laboratoarelor şi organismelor.
ART. 7
(1) Dacã solicitarea a fost acceptatã, în termen de 30 de zile de la data înregistrãrii cererii de desemnare, comisia emite, în numele ministerului, certificatul de recunoaştere a laboratorului sau a organismului solicitant care a dovedit conformitatea cu cerinţele prezentelor norme metodologice şi stabileşte sarcinile pe care acesta a demonstrat cã este capabil şi competent sã le realizeze.
(2) Modelul certificatului de recunoaştere este prevãzut în anexa nr. 2.
ART. 8
(1) Laboratoarele şi organismele pentru care s-au emis certificate de recunoaştere se desemneazã prin ordin al ministrului transporturilor, construcţiilor şi turismului şi se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(2) În cazuri motivate, desemnarea poate fi acordatã pentru o perioadã limitatã; în situaţia acordãrii desemnãrii pe termen limitat, comisia va decide ulterior privind prelungirea, limitarea sau retragerea desemnãrii.
(3) Ministerul notificã organismele desemnate, respectând procedura specificã Uniunii Europene privind notificarea.
ART. 9
(1) Comisia poate sã limiteze, sã suspende sau sã retragã desemnarea unui laborator ori organism în cazul nerespectãrii cerinţelor care au stat la baza desemnãrii ori în situaţia în care laboratorul/organismul solicitã acest lucru.
(2) Solicitarea laboratorului sau a organismului privind limitarea, suspendarea ori retragerea desemnãrii trebuie înaintatã ANR cu minimum 3 luni înainte de data limitãrii/încetãrii activitãţii, care va informa corespunzãtor comisia.
(3) În situaţia retragerii desemnãrii, laboratorul sau organismul trebuie sã asigure predarea în mod corespunzãtor a documentelor şi înregistrãrilor în legãturã cu evaluãrile realizate ori în curs de realizare din perioada în care a fost desemnat, cu acceptul clientului, cãtre ANR sau cãtre un laborator, respectiv organism desemnat din domeniu, stabilit de comisie.
(4) Ordinul ministrului transporturilor, construcţiilor şi turismului prevãzut la alin. (1) se va modifica corespunzãtor cu decizia privind limitarea, suspendarea sau retragerea desemnãrii, la propunerea ANR.
(5) Ministerul va informa imediat statele membre ale Uniunii Europene şi Comisia Europeanã asupra deciziei prevãzute la alin. (4), respectând procedura aplicabilã a Uniunii Europene.
(6) Limitarea, suspendarea sau retragerea desemnãrii şi notificãrii unui laborator ori organism nu afecteazã valabilitatea rapoartelor de încercãri sau a certificatelor de conformitate emise de acesta anterior datei la care s-a luat decizia privind limitarea, suspendarea ori retragerea desemnãrii, respectiv notificãrii organismului, pânã când se poate dovedi cã acestea trebuie retrase.
(7) Retragerea desemnãrii atrage anularea certificatului de recunoaştere.
ART. 10
Decizia privind retragerea desemnãrii poate fi contestatã de laborator sau de organism la instanţa judecãtoreascã competentã, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

SECŢIUNEA a 3-a
Supravegherea laboratoarelor şi a organismelor desemnate

ART. 11
(1) Laboratoarele şi organismele desemnate trebuie sã îndeplineascã în mod permanent cerinţele şi condiţiile care au stat la baza deciziei privind desemnarea lor.
(2) Laboratoarele şi organismele desemnate trebuie sã facã cunoscute ANR şi organismului naţional de acreditare orice modificare ce se intenţioneazã a fi adusã documentelor prevãzute la art. 4 alin. (1) lit. b), d), g), h), i) şi j), precum şi orice altã mãsurã ce se doreşte a fi implementatã şi care ar putea afecta îndeplinirea cerinţelor şi respectarea condiţiilor în legãturã cu desemnarea, cu cel puţin 10 zile lucrãtoare înainte de punerea în aplicare a modificãrii. Laboratoarele şi organismele desemnate vor comunica totodatã şi data pentru punerea în aplicare a modificãrii.
(3) Laboratoarele şi organismele desemnate vor transmite ANR raportul organismului naţional de acreditare referitor la impactul modificãrilor prevãzute la alin. (2) asupra acreditãrii şi/sau raportului prevãzut la art. 4 alin. (1) lit. e). În situaţia în care modificãrile privesc certificatul de înmatriculare la registrul comerţului, laboratorul sau organismul desemnat va transmite ANR şi copia documentului actualizat.
ART. 12
(1) Supravegherea laboratoarelor şi a organismelor desemnate se realizeazã de ANR şi prin organismul naţional de acreditare, în conformitate cu procedura de supraveghere a acestuia.
(2) În termen de 10 zile lucrãtoare de la data încheierii auditului de supraveghere, laboratorul sau organismul desemnat va informa ANR cu privire la rezultatul auditului de supraveghere, prin transmiterea raportului complet privind auditul, încheiat de cãtre echipa de evaluare a organismului naţional de acreditare.
(3) Laboratoarele sau organismele desemnate au obligaţia sã informeze ANR cu privire la limitarea, suspendarea, retragerea, expirarea acreditãrii şi/sau reînnoirea acesteia.
ART. 13
(1) În cazul existenţei oricãrui dubiu privind respectarea cerinţelor care au stat la baza desemnãrii, laboratorul sau organismul desemnat va transmite, la solicitarea ANR, toate informaţiile necesare pentru clarificarea situaţiei apãrute. Atunci când este cazul, la solicitarea ANR, organismul naţional de acreditare va realiza un audit de supraveghere neplanificat al laboratorului sau al organismului desemnat în cauzã. Totodatã, ANR poate întreprinde orice alte mãsuri necesare clarificãrii dubiilor existente.
(2) Organismul naţional de acreditare va transmite ANR raportul şi concluziile referitoare la auditul de supraveghere prevãzut la alin. (1), în termen de douã zile lucrãtoare de la finalizarea acestuia.
ART. 14
(1) În situaţia în care în cadrul procesului de evaluare sau de supraveghere se constatã neconformitãţi în legãturã cu îndeplinirea cerinţelor prezentelor norme metodologice, organismul naţional de acreditare şi laboratorul sau organismul în cauzã stabilesc mãsurile necesare şi programul pentru eliminarea neconformitãţilor, care se supun avizãrii ANR.
(2) În funcţie de natura neconformitãţilor, ANR poate solicita comisiei ca activitatea laboratorului sau a organismului desemnat sã fie limitatã ori suspendatã pe o perioadã determinatã, pânã la eliminarea neconformitãţilor.
ART. 15
Laboratoarele şi organismele desemnate trebuie sã permitã necondiţionat reprezentanţilor ANR accesul la documente şi participarea la activitãţile care privesc încercãrile şi/sau evaluãrile ce se realizeazã de cãtre acestea în legãturã cu obiectul desemnãrii şi al supravegherii, conform prevederilor prezentelor norme metodologice.
ART. 16
La cerere, laboratoarele şi organismele desemnate vor transmite ANR copii de pe rapoartele de încercare şi/sau de pe certificatele de conformitate emise, refuzate sau retrase.
ART. 17
(1) Laboratoarele şi organismele desemnate vor transmite ANR în fiecare an, anterior datei de 1 martie, un raport scris referitor la activitãţile întreprinse în anul calendaristic anterior. Raportul anual va conţine informaţii privind:
a) documentele emise, refuzate sau retrase, conform sarcinilor atribuite laboratorului sau organismului ca urmare a desemnãrii;
b) reclamaţiile înregistrate împotriva deciziilor laboratorului sau ale organismului desemnat, inclusiv informaţiile privind modul de rezolvare a acestora;
c) activitãţile subcontractate, subcontractanţii şi mãsurile întreprinse şi/sau propuse pentru îmbunãtãţirea acestor activitãţi;
d) dificultãţile întâmpinate în realizarea sarcinilor ce le-au revenit ca urmare a desemnãrii şi mãsurile pe care le-au luat pentru eliminarea acestora sau pe care urmeazã sã le ia în acest scop;
e) participarea la activitãţile de standardizare din domeniul în care au fost desemnate.
(2) Laboratoarele şi organismele desemnate vor transmite Ministerului Economiei şi Comerţului o copie de pe raportul anual prevãzut la alin. (1), în fiecare an, anterior datei de 1 martie.
ART. 18
Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantã din prezentele norme metodologice.

ANEXA 1
-------
la normele metodologice
-----------------------


Laboratorul/Organismul ..............................................
(denumirea completã, adresa, telefon/fax,
e-mail, codul unic de înregistrare, nr. de ordine
în registrul comerţului)
Nr. ........../data ..........*1)



CERERE DE DESEMNARE
- model -

Laboratorul/Organismul ............*2), având sediul în ...........*3), reprezentat prin director/preşedinte .................*4), în aplicarea prevederilor Ordinului ministrului transporturilor, construcţiilor şi turismului nr. 346/2007 pentru aprobarea Normelor metodologice privind desemnarea şi notificarea laboratoarelor de încercãri, precum şi a organismelor de certificare şi de inspecţie care realizeazã evaluarea conformitãţii echipamentului maritim şi ale <>Hotãrârii Guvernului nr. 494/2006 privind echipamentul maritim, solicitã Comisiei de recunoaştere a laboratoarelor/organismelor care realizeazã evaluarea conformitãţii echipamentului maritim sã fie evaluat în vederea desemnãrii, în scopul de a realiza testarea/evaluarea conformitãţii pentru grupa de produse ............*5), prin ..............*6).
Menţionãm cã la data depunerii prezentei cereri sunt îndeplinite criteriile minime prevãzute în anexa C la <>Hotãrârea Guvernului nr. 494/2006 privind echipamentul maritim.
Anexãm la prezenta urmãtoarele documente:
..............................................................................
..........................................................................*7).

Directorul/Preşedintele
laboratorului/organismului,
...............................*8)
----
*1) Numãrul/data de înregistrare de cãtre Autoritatea Navalã Românã
*2) Denumirea completã a laboratorului sau a organismului
*3) Adresa completã şi codul poştal
*4) Numele şi prenumele
*5) Denumirea şi codul produselor sau grupei de produse ce fac obiectul evaluãrii, asociate activitãţilor CAEN
*6) Denumirea încercãrilor sau a procedurii de evaluare a conformitãţii produselor ce fac obiectul evaluãrii
*7) Documentele necesare conform prevederilor art. 4 alin. (1) din Normele metodologice privind desemnarea şi notificarea laboratoarelor de încercãri, precum şi a organismelor de certificare şi de inspecţie care realizeazã evaluarea conformitãţii echipamentului maritim
*8) Numele, prenumele, semnãtura şi ştampila laboratorului sau organismului.

ANEXA 2
-------
la normele metodologice
-----------------------

MINISTERUL TRANSPORTURILOR, CONSTRUCŢIILOR ŞI TURISMULUI
Comisia de recunoaştere

CERTIFICAT DE RECUNOAŞTERE
- model -

Nr. ........../data emiterii ...............

În aplicarea prevederilor art. 7 alin. (1) din Normele metodologice privind desemnarea şi notificarea laboratoarelor de încercãri, precum şi a organismelor de certificare şi de inspecţie care realizeazã evaluarea conformitãţii echipamentului maritim, aprobate prin Ordinul ministrului transporturilor, construcţiilor şi turismului nr. 346/2007, şi ca urmare a Cererii de desemnare nr. ........./........, se emite prezentul certificat de recunoaştere, prin care se atestã cã laboratorul/organismul .............*1), cu sediul în ................*2), respectã criteriile minime avute în vedere la notificarea organismelor, prevãzute în anexa C la <>Hotãrârea Guvernului nr. 494/2006 privind echipamentul maritim, şi are competenţa, capacitatea şi capabilitatea de a realiza sarcinile specifice privind testarea/evaluarea produselor prin ..............*3), pentru produsele sau grupa de produse ..................*4), conform prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 494/2006 privind echipamentul maritim.
La data retragerii desemnãrii laboratorului/organismului, prezentul certificat se anuleazã.

Preşedinte,
..........................*5)
----
*1) Denumirea completã a laboratorului sau organismului
*2) Adresa completã şi codul poştal
*3) Denumirea încercãrilor sau a procedurii de evaluare a conformitãţii produselor
*4) Denumirea şi codul produselor sau grupei de produse asociate activitãţilor CAEN
*5) Numele, prenumele, semnãtura preşedintelui comisiei de recunoaştere şi ştampila Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului.

------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016