Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME METODOLOGICE din 27 februarie 2003  de aplicare a Acordului dintre Romania si Republica Turcia in domeniul securitatii sociale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME METODOLOGICE din 27 februarie 2003 de aplicare a Acordului dintre Romania si Republica Turcia in domeniul securitatii sociale

EMITENT: CASA NATIONALA DE ASIGURARI DE SANATATE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 186 din 25 martie 2003

CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
(1) Pentru a primi prestaţii de boala şi maternitate, în condiţiile Acordului dintre România şi Republica Turcia în domeniul securitãţii sociale, denumit în continuare acord, solicitantul trebuie sa prezinte instituţiei locului de resedinta (casa de asigurãri de sãnãtate pentru România şi, respectiv, direcţia regionala pentru Turcia) un formular în care sa se menţioneze perioadele de asigurare şi care sa ateste ca el şi membrii sãi de familie au dreptul la primirea acestor prestaţii.
(2) În vederea eliberãrii formularului menţionat la alin. (1) solicitantul va depune o cerere în acest sens la instituţia competenta sau la instituţia locului de resedinta.
(3) Cererea trebuie sa fie însoţitã de toate documentele prevãzute în legislaţia pe care instituţia competenta o aplica şi va fi soluţionatã în termen de maximum 90 de zile de la înregistrarea acesteia la instituţia competenta.
(4) Instituţia locului de resedinta cãreia i-a fost adresatã cererea este obligatã sa informeze, în termen de maximum 30 de zile, instituţia competenta a celeilalte pãrţi contractante şi sa solicite formularele necesare.

CAP. 2
Acordarea prestaţiilor de boala şi maternitate cetãţenilor romani aflaţi pe teritoriul Republicii Turcia, în condiţiile acordului

ART. 2
(1) Pentru a beneficia de prestaţii de boala şi maternitate, în conformitate cu legislaţia în domeniul asigurãrilor sociale de sãnãtate din România, instituţiile competente din România (casele de asigurãri de sãnãtate) elibereazã urmãtoarele formulare pentru cetãţenii romani aflaţi pe teritoriul Republicii Turcia, în condiţiile acordului:
a) formularul R/TR 3 se elibereazã pentru:
a.1) persoana asigurata în România, detasata de angajatorul sau pe teritoriul Republicii Turcia, şi pentru membrii sãi de familie care îşi au resedinta pe teritoriul Republicii Turcia. Prestaţiile se acorda pe cheltuiala casei de asigurãri de sãnãtate din România la care persoana este asigurata;
a.2) pensionãrii care primesc pensie conform legislaţiei din România şi Republica Turcia, precum şi pentru membrii lor de familie, care îşi au resedinta în Republica Turcia, pentru a beneficia de tratament medical de urgenta pe teritoriul Republicii Turcia. Prestaţiile se acorda pe cheltuiala instituţiilor competente ale ambelor pãrţi contractante, proporţional cu perioadele de asigurare;
a.3) pensionãrii care primesc pensie conform legislaţiei din România, precum şi pentru membrii lor de familie, care îşi au resedinta în Republica Turcia, pentru a beneficia de tratament medical de urgenta pe teritoriul Republicii Turcia. Prestaţiile se acorda pe cheltuiala instituţiei competente din România;
b) formularul R/TR 5 se elibereazã de casa de asigurãri de sãnãtate, fiind transmis de casa teritorialã de pensii pentru:
- pensionãrii care primesc pensie conform legislaţiei din România şi Republica Turcia, precum şi pentru membrii lor de familie, care îşi au domiciliul în România. Acest formular va fi transmis instituţiei competente din Republica Turcia în vederea înregistrãrii. Prestaţiile se acorda pe cheltuiala instituţiilor competente ale ambelor pãrţi contractante, proporţional cu perioadele de asigurare.
ART. 3
Persoana angajata conform legislaţiei din Republica Turcia şi membrii sãi de familie, în cursul unei sederi temporare pe teritoriul României, beneficiazã de tratament medical de urgenta în caz de boala şi maternitate în baza prezentãrii la casa de asigurãri de sãnãtate a formularului TR/R 3. Prestaţiile se acorda pe cheltuiala instituţiei competente din Republica Turcia.
ART. 4
Persoana angajata conform legislaţiei din Republica Turcia şi membrii sãi de familie, care revin pe teritoriul României în timp ce primesc prestaţii de boala şi maternitate în Republica Turcia, continua sa primeascã aceste prestaţii de boala şi maternitate în baza prezentãrii la casa de asigurãri de sãnãtate a formularului TR/R 3. Prestaţiile se acorda pe cheltuiala instituţiei competente din Republica Turcia.
ART. 5
(1) Membrii de familie ai unei persoane care lucreazã pe teritoriul Republicii Turcia şi care nu au dreptul la prestaţii de boala şi maternitate potrivit legislaţiei asigurãrilor sociale de sãnãtate din România, pe al carei teritoriu îşi au domiciliul, beneficiazã de prestaţii de boala şi maternitate în baza prezentãrii la casa de asigurãri de sãnãtate a formularului TR/R 6. Prestaţiile se acorda pe cheltuiala instituţiei competente din Republica Turcia.
(2) În situaţia în care membrii de familie prevãzuţi la alin. (1) îşi schimba resedinta pe teritoriul Republicii Turcia, beneficiazã de prestaţii de boala şi maternitate fãrã a fi necesarã eliberarea unui formular. Prestaţiile se acorda pe cheltuiala instituţiei competente din Republica Turcia.
ART. 6
(1) Titularul de pensie acordatã în baza legislaţiei din Republica Turcia şi membrii lui de familie, chiar dacã aceştia au domiciliul pe teritoriul României, beneficiazã de prestaţii de boala şi maternitate în baza prezentãrii la casa de asigurãri de sãnãtate a formularelor TR/R 4 şi, respectiv, TR/R 6. Prestaţiile se acorda pe cheltuiala instituţiei competente din Republica Turcia.
(2) În cazul suspendãrii sau încetãrii dreptului la prestaţii de boala şi maternitate pentru persoanele prevãzute la alin. (1), instituţia competenta din Republica Turcia procedeazã la notificarea casei de asigurãri de sãnãtate din România, pe baza formularului TR/R 7.
ART. 7
(1) Protezele, materialele sanitare şi alte prestaţii substanţiale în natura, prezentate în anexa nr. 1, se acorda pentru cetãţenii romani aflaţi pe teritoriul Republicii Turcia, numai în baza autorizãrii prealabile emise de casa de asigurãri de sãnãtate la care persoana este asigurata, cu excepţia cazurilor de urgenta.
(2) În acest sens casa de asigurãri de sãnãtate va completa formularul TR/R 8, transmis de instituţia din Republica Turcia.
ART. 8
În situaţia în care cetãţenilor romani aflaţi pe teritoriul Republicii Turcia li se acorda servicii medicale spitaliceşti, instituţia locului de resedinta din Republica Turcia transmite instituţiei competente din România formularul TR/R 9. Acest formular poate fi transmis şi pentru solicitarea prelungirii perioadei de valabilitate a formularului R/TR 3, precum şi pentru recuperarea sumelor aferente prestaţiilor cauzate de o terta persoana.
ART. 9
Pentru prestaţiile de boala şi maternitate acordate persoanelor romane aflate pe teritoriul Republicii Turcia instituţia competenta din Republica Turcia completeazã formularul TR/R 10 şi îl va transmite casei de asigurãri de sãnãtate din România, în vederea verificãrii acestuia pentru efectuarea decontãrii cheltuielilor.
ART. 10
Casa de asigurãri de sãnãtate verifica documentaţia de solicitare a rambursarii şi, în cazul în care în urma acestor verificãri solicitarea se considera nejustificatã, înştiinţeazã Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate, care notifica organismului de legatura din Republica Turcia, motivand refuzul de plata.
ART. 11
Dupã verificarea documentaţiei casa de asigurãri de sãnãtate transmite un exemplar al acesteia la Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate.
ART. 12
Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate verifica documentaţiile transmise de casele de asigurãri de sãnãtate în termen de 6 luni de la sfârşitul perioadei de raportare, în vederea efectuãrii plãţii cãtre instituţia omoloaga din Republica Turcia.

CAP. 3
Acordarea prestaţiilor de boala şi maternitate cetãţenilor turci aflaţi pe teritoriul României, în condiţiile acordului

ART. 13
Instituţia locului de resedinta, pe baza formularului emis de instituţia competenta a celeilalte pãrţi contractante, elibereazã un document (adeverinta-tip anexa nr. 2) care sa ateste calitatea şi drepturile de asigurat pe teritoriul României ale persoanelor care fac obiectul acordului.
ART. 14
(1) Pentru a beneficia de prestaţii de boala şi maternitate, în conformitate cu legislaţia asigurãrilor de sãnãtate din Republica Turcia, casele de asigurãri de sãnãtate din România înregistreazã urmãtoarele formulare pentru cetãţenii turci aflaţi pe teritoriul României:
a) formularul TR/R 3 se înregistreazã pentru:
a.1) persoana asigurata în Republica Turcia, detasata de angajatorul sau pe teritoriul României, şi pentru membrii sãi de familie care îşi au resedinta pe teritoriul României. Prestaţiile se acorda pe cheltuiala instituţiei competente din Republica Turcia la care persoana este asigurata. Formularul TR/R 3 este eliberat de instituţia competenta (direcţia regionala) din Republica Turcia;
a.2) pensionãrii care primesc pensie conform legislaţiei din România şi Republica Turcia, precum şi pentru membrii lor de familie, care îşi au resedinta în România, pentru a beneficia de tratament medical de urgenta pe teritoriul României. Prestaţiile se acorda pe cheltuiala instituţiilor competente ale ambelor pãrţi contractante, proporţional cu perioadele de asigurare;
a.3) pensionãrii care primesc pensie conform legislaţiei din Republica Turcia, precum şi pentru membrii lor de familie, care îşi au resedinta în România, pentru a beneficia de tratament medical de urgenta pe teritoriul României. Prestaţiile se acorda pe cheltuiala instituţiei competente din Turcia;
b) formularul TR/R 5 se înregistreazã pentru:
- pensionãrii care primesc pensie conform legislaţiei din România şi Republica Turcia, precum şi pentru membrii lor de familie, care îşi au domiciliul în Turcia. Formularul TR/R 5 este eliberat de cãtre direcţia regionala din Turcia. Acest formular va fi transmis casei de asigurãri de sãnãtate din România în vederea înregistrãrii. Prestaţiile se acorda pe cheltuiala instituţiilor competente ale ambelor pãrţi contractante, proporţional cu perioadele de asigurare.
ART. 15
Persoana angajata conform legislaţiei din România şi membrii sãi de familie, în cursul unei sederi temporare pe teritoriul Republicii Turcia, beneficiazã de tratament medical de urgenta în caz de boala şi maternitate în baza prezentãrii la direcţia regionala din Republica Turcia a formularului R/TR 3. Prestaţiile se acorda pe cheltuiala instituţiei competente din România.
ART. 16
Persoana angajata conform legislaţiei din România şi membrii sãi de familie, care revin pe teritoriul Republicii Turcia în timp ce primesc prestaţii de boala şi maternitate în România, continua sa primeascã aceste prestaţii de boala şi maternitate în baza prezentãrii la direcţia regionala din Republica Turcia a formularului R/TR 3. Prestaţiile se acorda pe cheltuiala instituţiei competente din România.
ART. 17
(1) Membrii de familie ai unei persoane care lucreazã pe teritoriul României şi care nu au dreptul la prestaţii de boala şi maternitate potrivit legislaţiei asigurãrilor de sãnãtate din Republica Turcia, pe al carei teritoriu îşi au domiciliul, beneficiazã de prestaţii de boala şi maternitate în baza prezentãrii la direcţia regionala din Republica Turcia a formularului R/TR 6. Prestaţiile se acorda pe cheltuiala instituţiei competente din România.
(2) În situaţia în care membrii de familie prevãzuţi la alin. (1) îşi schimba resedinta pe teritoriul României, beneficiazã de prestaţii de boala şi maternitate fãrã a fi necesarã eliberarea unui formular. Prestaţiile se acorda pe cheltuiala instituţiei competente din România.
ART. 18
(1) Titularul de pensie acordatã în baza legislaţiei din România şi membrii sãi de familie, chiar dacã aceştia au domiciliul pe teritoriul Republicii Turcia, beneficiazã de prestaţii de boala şi maternitate în baza prezentãrii la direcţia regionala din Republica Turcia a formularelor R/TR 4 şi, respectiv, R/TR 6. Prestaţiile se acorda pe cheltuiala instituţiei competente din România.
(2) În cazul suspendãrii sau încetãrii dreptului la prestaţii de boala şi maternitate pentru persoanele prevãzute la alin. (1), casa de asigurãri de sãnãtate notifica direcţiei regionale din Turcia în baza formularului R/TR 7.
ART. 19
(1) Protezele, materialele sanitare şi alte prestaţii substanţiale în natura, prezentate în anexa nr. 1, se acorda pentru cetãţenii turci aflaţi pe teritoriul României, numai în baza autorizãrii prealabile emise de direcţia regionala la care persoana este asigurata, cu excepţia cazurilor de urgenta.
(2) În acest sens direcţia regionala din Republica Turcia completeazã formularul R/TR 8 transmis de casa de asigurãri de sãnãtate din România.
ART. 20
În situaţia în care cetãţenilor turci aflaţi pe teritoriul României li se acorda servicii medicale spitaliceşti, casa de asigurãri de sãnãtate din România transmite instituţiei competente din Republica Turcia formularul R/TR 9. Acest formular poate fi transmis şi pentru solicitarea prelungirii perioadei de valabilitate a formularului TR/R 3, precum şi pentru recuperarea sumelor aferente prestaţiilor cauzate de o terta persoana.
ART. 21
Pentru prestaţiile de boala şi maternitate acordate cetãţenilor turci aflaţi pe teritoriul României casa de asigurãri de sãnãtate din România completeazã formularul R/TR 10 şi îl transmite direcţiei regionale din Republica Turcia, în vederea verificãrii acestuia pentru decontarea cheltuielilor.
ART. 22
Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate verifica dacã instituţia competenta din Republica Turcia a efectuat decontarea cheltuielilor în conformitate cu termenele stabilite şi, în cazul în care aceste termene nu au fost respectate, se adreseazã Ministerului Afacerilor Externe în vederea soluţionãrii.
ART. 23
(1) Prestaţiile în natura în caz de boala şi maternitate, acordate pe teritoriul României cetãţenilor care fac obiectul acordului şi membrilor lor de familie, sunt furnizate numai de cãtre furnizorii de servicii medicale aflaţi în relatie contractualã cu casa de asigurãri de sãnãtate.
(2) Furnizorii de servicii medicale mentionati la alin. (1) raporteazã casei de asigurãri de sãnãtate, pana la data de 3 a lunii urmãtoare, prestaţiile medicale acordate; raportarea se face pe baza formularului-tip prevãzut în anexa nr. 3.
ART. 24
Modalitãţile de decontare a serviciilor medicale acordate cetãţenilor fãcând obiectul acordului se vor detalia pentru partea romana prin decizie a preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate.
ART. 25
Anexele nr. 1-3 fac parte integrantã din prezentele norme metodologice.

ANEXA 1


────────
la normele metodologice
────────────────────────

LISTA
protezelor, materialelor sanitare şi altor prestaţii
substanţiale în natura

a) Proteze, orteze, dispozitive de protezare în domeniul ORL şi pentru deficiente vizuale
b) Incaltaminte ortopedica
c) Dispozitive necesare în chirurgia plastica şi reparatorie
d) Ochelari
e) Proteze dentare fixe şi mobile
f) Dispozitive de mers şi carucioare pentru bolnavi
g) Înlocuirea dispozitivelor menţionate la lit. a)-f)
h) Servicii de recuperare balneara
i) Dispozitive pentru protezare stomii şi incontinenta urinara
j) Alte prestaţii substanţiale în natura (tratarea bolilor cronice, a bolilor oncologice, transplant de organe, dializa, tomografie computerizata, rezonanta magnetica nucleara, scintigrafie, angiografie şi alte investigaţii de inalta performanta).
În afarã cazurilor de urgenta, pãrţile îşi vor cere acordul pentru prestaţiile enumerate mai sus.

ANEXA 2
────────
la normele metodologice
────────────────────────

ADEVERINTA

Nr. de înregistrare ..........................................
Date despre titular:
────────────────────
Numele ........ prenumele ......, sexul ....., data şi locul naşterii .........
Resedinta ...................................................
Pasaport: seria .............. nr. ..........................
Formular de asigurare .......................................
Cod asigurãri sociale din Republica Turcia ....., nr. de identificare din Republica Turcia .......
Cod asigurãri sociale din România ......., codul numeric personal din România .........
Termenul de valabilitate a adeverintei ......................
Pachet de servicii medicale acordate titularului prezentei adeverinte în condiţiile Acordului dintre România şi Republica Turcia în domeniul securitãţii sociale, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 785 din 29 octombrie 2002
[] Pachet de baza
[] Pachet minimal
Pachet de servicii medicale acordate membrilor de familie eligibili în condiţiile Acordului dintre România şi Republica Turcia în domeniul securitãţii sociale, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 785 din 29 octombrie 2002
[] Pachet de baza
[] Pachet minimal
Date despre membrii de familie eligibili:
──────────────────────────────────────────





───────────────────────────────────────────────────────────────────
Numele şi prenumele Data şi locul naşterii Gradul de rudenie
───────────────────────────────────────────────────────────────────
1.
2.
3.
───────────────────────────────────────────────────────────────────



Adeverinta s-a eliberat în vederea prezentãrii la furnizorul de servicii medicale aflat în relatie contractualã cu casa de asigurãri de sãnãtate.
Adeverinta s-a eliberat în doua exemplare originale, dintre care unul se înmâneazã solicitantului.

Preşedinte director general, Consilier,
............................ ..........


ANEXA 3


───────
la normele metodologice
────────────────────────

CASA DE ASIGURĂRI DE SĂNĂTATE ................................
Unitatea medicalã .... Reprezentantul legal al cabinetului ...
Adresa ........ Localitatea ............. Judeţul ............
Medic ................... Telefon ............................

Datele de identificare a beneficiarului de prestaţii medicale furnizate în condiţiile acordului
Numele ...................... prenumele ......................
Data şi locul naşterii ....., sex ....., resedinta ...........
Pasaport: seria ............. nr. ............................
Adeverinta: nr. de înregistrare ........../data ..............
Serviciile medicale acordate de cãtre unitatea sanitarã:
..............................................................
..............................................................
..............................................................

Raspundem de realitatea şi exactitatea datelor.

Reprezentantul legal al cabinetului,
...................................

Semnatura şi parafa medicului de specialitate
.............................................


Acest formular va fi însoţit de fotocopia adeverintei eliberate de casa de asigurãri de sãnãtate şi de originalul facturii fiscale pe baza cãreia se face decontul.

NOTA:
Formularul se întocmeşte în doua exemplare originale, dintre care un exemplar se depune la casa de asigurãri de sãnãtate de cãtre reprezentantul legal al unitãţii sanitare, pana la data de 3 a lunii urmãtoare.

────────────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016