Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME METODOLOGICE din 26 octombrie 2000  privind stablirea costului mediu lunar de intretinere in caminele pentru persoanele varstnice    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME METODOLOGICE din 26 octombrie 2000 privind stablirea costului mediu lunar de intretinere in caminele pentru persoanele varstnice

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 556 din 9 noiembrie 2000

CAP. 1
Costul mediu lunar de întreţinere
ART. 1
(1) Costul mediu lunar de întreţinere în cãminele pentru persoanele varstnice se stabileşte anual de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, cu avizul Ministerului Finanţelor.
(2) La stabilirea costului mediu lunar de întreţinere se au în vedere cheltuielile din anul precedent pentru hrana, întreţinere şi gospodãrie, obiecte de inventar, echipament şi cazarmament.
(3) Costul mediu lunar de întreţinere se calculeazã diferenţiat, în raport cu serviciile acordate în funcţie de gradul de dependenta al persoanelor varstnice ingrijite în cãmine.
ART. 2
Costul mediu lunar de întreţinere poate fi modificat în cursul anului, începând cu luna urmãtoare celei în care intervin corectii ale nivelului alocaţiei zilnice de hrana pentru consumurile colective din cãminele pentru persoanele varstnice.
ART. 3
Costul mediu lunar de întreţinere se are în vedere la stabilirea contribuţiei lunare de întreţinere datorate de persoana varstnica ingrijita în cãmin, care beneficiazã de servicii de asistenta socialã.

CAP. 2
Stabilirea contribuţiei lunare de întreţinere
ART. 4
Cererea pentru îngrijirea în cãmin, însoţitã de Fişa de evaluare sociomedicala, este transmisã conducerii caminului, care completeazã dosarul cu documentele necesare pentru stabilirea contribuţiei lunare de întreţinere.
ART. 5
(1) Persoanele varstnice ingrijite în cãmine, care realizeazã venituri proprii din pensii de orice natura, indiferent de fondurile din care se plãtesc acestea, din indemnizaţii sau din alte drepturi acordate potrivit legii, precum şi din alte surse cu caracter permanent, sunt obligate la plata contribuţiei lunare de întreţinere.
(2) La calculul veniturilor realizate de persoana varstnica ingrijita nu se iau în considerare drepturile bãneşti care se suspenda pe perioada de îngrijire în cãmin.
ART. 6
(1) Pentru stabilirea contribuţiei de întreţinere în sarcina persoanelor varstnice ingrijite în cãmin se procedeazã astfel:
a) din veniturile nete proprii lunare se deduc obligaţiile legale de întreţinere ale persoanei varstnice ingrijite, aflate în executare;
b) suma rãmasã se împarte la numãrul membrilor de familie pe care persoana varstnica ingrijita în cãmin îi întreţine efectiv - soţ/sotie, copii (inclusiv persoana varstnica ingrijita) - în mãsura în care aceştia nu au venituri proprii şi nu beneficiazã de protecţie şi servicii acordate în instituţii de asistenta socialã, stabilindu-se în acest mod nivelul venitului mediu net lunar pe o persoana. Suma astfel rezultatã reprezintã venitul net lunar care revine persoanei şi se ia în calcul la stabilirea contribuţiei lunare de întreţinere pentru care persoana varstnica ingrijita în cãmin este obligatã la plata.
(2) Contribuţia lunarã de întreţinere pentru persoanele varstnice care au venituri este de 60% din veniturile personale lunare, fãrã sa se depãşeascã costul mediu lunar de întreţinere aprobat pentru fiecare cãmin.
ART. 7
(1) În cazul în care persoana varstnica ingrijita în cãmin nu are venituri proprii ori acestea sunt mai mici decât costul mediu lunar de întreţinere, plata contribuţiei de întreţinere se datoreazã în totalitate sau parţial, dupã caz, de cãtre soţul (sotia), copiii sau pãrinţii acesteia.
(2) Contribuţia de întreţinere se datoreazã în urmãtoarea ordine de obligare la plata:
a) soţul pentru sotie sau, dupã caz, sotia pentru soţ;
b) copiii pentru pãrinţi;
c) pãrinţii pentru copii.
(3) În cazul în care una dintre persoanele care datoreazã plata, potrivit alin. (2), nu are mijloace materiale sau acestea sunt insuficiente pentru acoperirea integrala a întreţinerii persoanei varstnice ingrijite, diferenţa de plata trece în obligaţia celorlalte persoane, în ordinea stabilitã la alin. (2), pana la completarea integrala a nivelului contribuţiei de întreţinere; când aceasta completare nu este posibila din lipsa mijloacelor materiale ale celor obligaţi la plata, contribuţia de întreţinere datoratã se stabileşte la nivelul sumelor ce pot fi efectiv încasate de la persoanele respective.
(4) În cazul în care obligaţia de plata a contribuţiei de întreţinere ar reveni mai multor persoane, ea poate fi plãtitã şi numai de cãtre una dintre acestea care îşi asuma obligaţia de întreţinere.
(5) Pentru persoanele obligate la plata contribuţiei de întreţinere, la stabilirea nivelului acesteia se iau în considerare toate veniturile nete provenind din salarii şi din alte drepturi salariale, pensii, ajutor de şomaj, ajutor de integrare profesionalã, alocatie de sprijin, ajutoare şi indemnizaţii cu caracter permanent acordate potrivit legii, încasãri bãneşti de la societãţile şi asociaţiile agricole, veniturile obţinute din activitãţile de valorificare a produselor agricole şi a celor provenite din industria casnica şi mestesugareasca, prin exercitarea meseriilor, din vânzãri şi închirieri de locuinţe şi terenuri, din prestãri de servicii, precum şi orice alte venituri realizate.
ART. 8
(1) La stabilirea cuantumului contribuţiei de întreţinere în sarcina altor persoane decât persoana varstnica ingrijita în cãmin (sustinatorii legali), în situaţia în care acestea nu au venituri proprii sau veniturile pe care le au sunt insuficiente pentru plata integrala a contribuţiei, se procedeazã dupã cum urmeazã:
a) din veniturile nete medii lunare ale acestor persoane se scad eventualele obligaţii legale de întreţinere, aflate în executare;
b) suma rãmasã se împarte la numãrul membrilor de familie pe care sustinatorii legali îi au efectiv în întreţinere;
c) în raport cu suma astfel rezultatã, care reprezintã venitul mediu net lunar pe o persoana, se stabileşte suma lunarã datoratã de sustinatorul legal al persoanei varstnice ingrijite în cãmin, utilizându-se urmãtoarele intervale de venituri:


──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Venitul mediu net lunar Contribuţia lunarã
pe o persoana (% din cuantumul contribuţiei
(lei) de întreţinere rezultate
din calcul)
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
800.001 - 1.200.000 20
1.200.001 - 1.600.000 40
1.600.001 - 2.000.000 60
2.000.001 - 2.500.000 80
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
peste 2.500.000 100
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



(2) În situaţia în care venitul mediu net lunar pe o persoana, calculat potrivit prevederilor alin. (1), este sub 800.000 lei, sustinatorul legal este scutit de plata contribuţiei, procedându-se la reţinerea sumei de la celelalte persoane în ordinea de obligaţie la plata menţionatã la art. 7 alin. (2), pana la completarea sumei corespunzãtoare costului întreţinerii. Când aceasta completare nu este posibila din lipsa mijloacelor materiale ale celor în cauza, contribuţia de întreţinere datoratã se stabileşte la nivelul sumelor ce pot fi efectiv încasate de la persoanele obligate la plata.
(3) Dacã persoana ingrijita în cãmin şi sustinatorii legali ai acesteia nu au venituri, cheltuielile reprezentând contribuţia lunarã de întreţinere se suporta din bugetul instituţiei.
(4) În cazul în care persoanele varstnice lipsesc din cãmin pe perioade mai mari de 5 zile, contribuţia de întreţinere se recalculeazã, scãzându-se alocaţia de hrana corespunzãtoare zilelor respective; recalcularea se face numai pentru situaţiile în care contribuţia lunarã de întreţinere, stabilitã ca obligaţie de plata, este egala cu costul mediu lunar de întreţinere.

CAP. 3
Documentele pentru completarea dosarului şi plata contribuţiei lunare de întreţinere
ART. 9
(1) Persoana varstnica care a solicitat îngrijirea într-un cãmin este obligatã sa semneze un angajament de plata al cãrui model este prevãzut în anexa care face parte integrantã din prezentele norme metodologice, în care se înscriu datele personale şi, dupã caz, persoana care se obliga la plata contribuţiei de întreţinere a solicitantului.
(2) Dacã cei obligaţi la plata (persoana ingrijita, soţul/sotia, copiii sau pãrinţii) nu au posibilitatea materialã de a se angaja la plata integrala a contribuţiei lunare de întreţinere, aceştia vor prezenta documentele necesare în vederea stabilirii nivelului contribuţiei lunare de întreţinere potrivit prevederilor prezentelor norme metodologice. Dupã stabilirea persoanelor obligate la plata şi a cuantumului sumelor ce le revin de plãtit se întocmeşte angajamentul de plata pentru fiecare dintre acestea, cu menţionarea sumelor datorate.
ART. 10
(1) Angajamentul de plata constituie titlu executoriu.
(2) Angajamentul de plata se întocmeşte în trei exemplare, dintre care: un exemplar rãmâne la dosarul persoanei ingrijite, un exemplar se transmite persoanei obligate la plata contribuţiei de întreţinere, iar cel de-al treilea exemplar se remite instituţiei care urmeazã sa facã retinerile sau care urmãreşte plata contribuţiei de întreţinere.
(3) În cazul în care cel obligat la plata este pensionar suma reprezentând contribuţia lunarã de întreţinere datoratã de acesta se retine din pensie de cãtre cãminul pentru persoanele varstnice.
(4) În celelalte cazuri plata se face direct la casieria caminului ori prin intermediul organelor abilitate ale Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale sau, dupã caz, ale administraţiei publice locale în a cãror raza de activitate se afla domiciliul persoanelor obligate la plata, care vor urmãri şi încasarea sumelor, sau prin instituţii financiare.
(5) Organele prevãzute la alin. (4) care dispun reţinerea sau urmãrirea plãţii contribuţiilor de întreţinere confirma în scris caminului luarea în evidenta a persoanelor obligate la plata, precum şi cazurile în care, din diferite motive, reţinerea sau urmãrirea nu mai este posibila.
(6) Conducerea caminului este obligatã sa informeze persoanele cu care a încheiat angajamentul de plata ori de câte ori intervin modificãri ale costului mediu lunar de întreţinere sau ale veniturilor persoanelor ingrijite, pe baza cãrora se recalculeazã cuantumul contribuţiei lunare de întreţinere.
(7) Plata contribuţiilor lunare de întreţinere din pensiile sau din ajutoarele acordate de organizaţii din strãinãtate se face direct caminului. Aceasta precizare se înscrie în angajamentul de plata.
ART. 11
(1) Contribuţia de întreţinere se stabileşte de conducerea caminului şi se consemneazã în angajamentul de plata semnat de persoana care se obliga sa facã plata.
(2) În angajamentul de plata se menţioneazã şi consimţãmântul persoanei care urmeazã sa achite contribuţia lunarã de întreţinere, în condiţiile creşterii cuantumului acesteia ca urmare a majorãrii nivelului veniturilor şi a modificãrii costului mediu lunar de întreţinere în cãmin, precum şi obligaţia de a aduce la cunostinta conducerii caminului orice modificare intervenita în situaţia veniturilor personale sau ale familiei persoanei varstnice ingrijite în cãmin.
(3) Recalcularea contribuţiei de întreţinere ca urmare a modificãrilor veniturilor persoanei varstnice ingrijite sau ale persoanelor obligate la plata contribuţiei de întreţinere se efectueazã de cãtre cãmin.
(4) În vederea stabilirii contribuţiei lunare de întreţinere, dosarul persoanei varstnice ingrijite în cãmin va cuprinde documentaţia prevãzutã la art. 4, precum şi urmãtoarele acte privind starea civilã, componenta familiei şi situaţia materialã a persoanei ingrijite, respectiv a persoanelor din familie sau a susţinãtorilor legali care pot fi obligaţi la plata:
a) copii de pe certificatele de naştere şi de cãsãtorie ale persoanei ingrijite în cãmin, ale pãrinţilor, ale copiilor, ale soţului sau sotiei, dupã caz;
b) declaraţie privind lipsa susţinãtorilor legali, dupã caz;
c) acte doveditoare privind veniturile, respectiv adeverinta de salariu, talon de pensie, adeverinte de venit eliberate de organele financiare teritoriale, alte acte sau, dupã caz, declaraţia pe propria rãspundere ca nu are venituri. Declaraţia se prezintã în forma autenticã;
d) copie de pe ultima hotãrâre judecãtoreascã definitiva, prin care s-au stabilit obligaţii de întreţinere ale unor persoane în favoarea sau în obligaţia persoanei varstnice ingrijite în cãmin, dacã este cazul;
e) copii de pe ultima hotãrâre judecãtoreascã definitiva, prin care cei care datoreazã plata contribuţiei de întreţinere au stabilite obligaţii de întreţinere şi fata de alte persoane.


ANEXA 1
-------
la normele metodologice
------------------------

ANGAJAMENT DE PLATA
- titlu executoriu -

Subsemnatul/subsemnata ................, domiciliat/domiciliata în*1) ..............., în calitate de*2) ................., cu începere de la data de .............. ma oblig sa plãtesc suma de ...., reprezentând contribuţia de întreţinere stabilitã de*3) ............ pentru*4) ............, ingrijita în*5) .............. .
În cazul în care intervin majorãri ale cuantumului contribuţiei de întreţinere, ma oblig sa plãtesc suma stabilitã.
Suma de mai sus se va retine lunar din venitul subsemnatului/subsemnatei de cãtre ................... sau va fi urmãritã la plata prin*6) ............... .
Ma angajez pe propria rãspundere ca orice modificare cu privire la schimbarea locului de munca, a domiciliului sau a veniturilor sa o comunic, în termen de cel mult 15 zile, caminului pentru care am subscris prezentul angajament de plata.
Prezentul angajament de plata a fost încheiat în temeiul <>art. 25 alin. (4) din Legea nr. 17/2000 privind asistenta socialã a persoanelor varstnice.
Întocmit în*7) ............ la data de .............., în 3 exemplare, din care am primit un exemplar.

Semnatura*8) ............ Semnatura*9) ..............

La prezentul angajament de plata se anexeazã documentele prevãzute la art. 11 alin. (4) din normele metodologice, dupã caz.
------------------
*1) Adresa exactã (localitatea, judeţul, strada, numãrul etc.).
*2) Persoana ingrijita, soţ, sotie, fiu, fiica, mama, tata, dupã caz.
*3) Denumirea caminului care a calculat contribuţia de întreţinere.
*4) Numele persoanei varstnice ingrijite în cãmin.
*5) Denumirea şi sediul caminului pentru vârstnici.
*6) Organele abilitate ale Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale sau, dupã caz, ale administraţiei publice locale din localitatea ............... .
*7) Localitatea.
*8) Semnatura persoanei care se obliga la plata.
*9) Semnatura conducerii caminului pentru vârstnici.
---------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016