Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME METODOLOGICE din 26 martie 1993  privind stabilirea tarifelor pentru unitatile turistice de cazare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME METODOLOGICE din 26 martie 1993 privind stabilirea tarifelor pentru unitatile turistice de cazare

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 95 din 17 mai 1993

CAP. 1
Reglementari generale

1. Prin <>Hotarirea Guvernului nr. 796 din 17.12.1992 , Ministerul Turismului, in realizarea obiectivelor sale, initiaza si promoveaza norme si reglementari vizind activitatea de turism si protectia turistilor, controleaza si indruma practicarea preturilor si tarifelor pentru prestatii turistice.
Prezentele norme au la baza prevederile <>Legii nr. 15/1990 si <>hotaririle Guvernului nr. 776/1991 si nr. 412/1992, care reglementeaza regimul de stabilire si negociere a preturilor si tarifelor, cit si normele tehnice emise de Ministerul Economiei si Finantelor (<>Ordinul nr. 844/1992 ).
2. La baza diferentierilor tarifare pe categorii de confort, din prezentele norme, au stat prevederile <>Hotaririi Guvernului nr. 233/1992 , precum si ale Ordinului ministrului comertului si turismului nr. 87/1992 pentru clasificarea pe stele a unitatilor de cazare, indiferent de forma de proprietate.
3. Prin aplicarea prezentelor norme se urmareste fundamentarea tarifelor pe principii economice, coerenta acestora la nivel national, corelarea cu piata internationala, protectia consumatorului, realizarea protectiei sociale si asigurarea cadrului adecvat pentru o concurenta loiala.

CAP. 2
Criterii de stabilire a tarifelor

1. Tarifele de cazare se stabilesc de catre agentii economici cu activitate de turism, cu incadrarea in limitele din prezentele norme.
2. Tarifele din anexele nr. 1-3 precizeaza, pentru fiecare categorie de clasificare a unitatii, limitele minime si maxime intre care agentii economici vor stabili tarifele maximale, care se afiseaza la loc vizibil.
Tariful maximal se aplica turistilor straini veniti pe cont propriu si constituie baza de calcul pentru celelalte tarife : pentru cetatenii romani pe cont propriu, tarife contractuale (turism organizat), tarife speciale pentru anumite categorii de cetateni.
La stabilirea tarifelor maximale pentru fiecare unitate si categorie de confort in parte, agentii economici cu activitate de turism vor avea in vedere, pe linga analiza economica a costurilor, si particularitatile unitatii respective: dotarea, nivelul serviciilor oferite, ambianta, reputatia, atractia turistica a zonei, amplasarea in cadrul localitatii, amplasarea camerelor, evolutia cererii, nivelul de tarife practicat de unitati cu conditii similare. Rezulta, deci, ca incadrarea la o anumita categorie de confort nu presupune alinierea automata la limita maxima stabilita in anexele 1-3.
3. Intrucit pe teritoriul Romaniei platile se fac numai in moneda nationala, tarifele de cazare vor fi stabilite si incasate in lei.
Unitatile de cazare din zonele cu regim special vamal si de plati, precum si hotelurile autorizate in mod expres de Banca Nationala a Romaniei pot stabili si practica si tarife in dolari S.U.A. sau alte devize convertibile, atit pentru cazare, cit si pentru intreaga gama de servicii oferite.

CAP. 3
Tarife

A. Turisti pe cont propriu
1. Se intelege prin turist pe cont propriu, in sensul prezentelor norme, persoana care se adreseaza direct unitatii de cazare si care nu prezinta documente pentru servicii turistice in unitatea respectiva, eliberate de catre o agentie de voiaj, partener contractual al acesteia.
2. Pentru turistii straini vor fi practicate tarifele maximale afisate (cap. 2 pct. 2).
3. Pentru turistii cu domiciliul in Romania, tarifele nu vor depasi 20-25% din tarifele maximale afisate. Se recomanda aplicarea unui procent de pina la 20% pentru hotelurile de 1 si 2 stele si a unui procent de pina la 25% pentru hotelurile de 3 si 4 stele.
4. Sint asimilati, din punct de vedere tarifar, cetatenilor romani cu domiciliul in Romania, conform reglementarilor legale:
- persoanele fizice straine care insotesc sau acorda ajutoare umanitare, medicale sau sociale din strainatate, cu conditia prezentarii prealabile la receptie a avizului Comisiei interdepartamentale pentru coordonarea si sprijinirea activitatilor umanitare, comisie din care face parte si un reprezentant al Ministerului Turismului (<>H.G. nr. 97/1991 si 121/1992);
- invitatii Academiei Romane si ai unitatilor sale subordonate, pentru care cheltuielile sint suportate de partea romana (H.G. nr. 778/1990 );
- cetatenii Republicii Moldova, indiferent de scopul calatoriei (<>H.G. nr. 257 /1992 ). Alti turisti straini facind parte din grupurile de turisti din Republica Moldova nu vor beneficia de aceasta prevedere.
B. Turisti sositi organizat pe baza de contracte
1. Se intelege prin turist sosit organizat, in sensul prezentelor norme, turistul individual sau in grup care utilizeaza serviciile unei unitati de cazare in baza unor documente eliberate de o agentie de voiaj, partener contractual al unitatii de cazare respective.
2. Tarifele contractuale la servicii de cazare pentru turism organizat vor fi stabilite la niveluri inferioare celor practicate pentru turismul pe cont propriu. Ele nu vor putea fi insa mai mici decit urmatoarele procente aplicate la tariful maximal:
- 5% pentru turistii romani;
- 30% pentru turistii straini.

CAP. 4
Tarife speciale

1. Tarife speciale pentru unele categorii de turisti straini pe cont propriu Agentii economici cu activitate de turism pot practica tarife speciale pentru urmatoarele categorii de turisti straini, prin aplicarea de reduceri la tarifele maximale, dupa cum urmeaza:
cu pina la 50% pentru:
----------------------
- membrii Federatiei Internationale a Jurnalistilor si Scriitorilor de Turism si sotiile acestora, pe baza legitimatiilor eliberate de catre federatie;
- invitatii Parlamentului, Presedentiei, Guvernului, ai organelor si institutiilor guvernamentale;
- invitatii Ministerului Turismului;
- invitatii societatilor comerciale detinatoare de baza materiala de cazare, atunci cind sint cazati in unitatile proprii, cit si invitatii agentiilor de voiaj, daca in documente nu se specifica facilitati reciproce (gratuitati, compensari etc.);
- personalul companiilor de aviatie;
- elevii, studentii, doctoranzii, lectorii sau alti cetateni veniti la specializare in cadrul sistemului de invatamint organizat de Ministerul Invatamintului sau de alte ministere, numai in unitatile de cazare situate in localitatea in care se desfasoara activitatea instructiva sau practica;
- cetatenii romani cu domiciliul in strainatate;
- cetatenii straini rezidenti in Romania;
- ziaristii straini acreditati in Romania.
cu pina la 25 % pentru:
-----------------------
- sejururi lungi, peste 21 de zile succesive in aceeasi unitate de cazare;
- zile din saptamina cu o afluenta slaba a turistilor;
- invitatii persoanelor juridice romane, cu suportarea cheltuielilor de catre acestea.
Pentru toate categoriile de invitati de mai sus, cazarea se va face in baza comenzilor persoanelor juridice romane respective, numai dupa confirmarea prealabila a acestora de catre agentii economici prestatori.
2. Tarife speciale pentru unele categorii de turisti romani
Agentii economici cu activitate de turism pot practica tarife speciale pentru urmatoarele categorii de turisti romani, calculate ca reduceri de 95% din tarifele maximale afisate, in limita locurilor disponibile:
- copiii pina la virsta de 7 ani, cazati in pat separat;
- elevii si studentii numai in grupuri organizate;
- persoanele handicapate;
- pensionarii de toate categoriile (limita de virsta, asigurari sociale, incapacitate temporara de munca, pensie de urmas);
- veteranii, invalizii si vaduvele de razboi;
- persoanele care poseda titlul de luptator pentru Revolutia din Decembrie 1989 (<>Legea nr. 42/1990 );
- ziaristii si reporterii radio-TV pe timpul delegatiei de serviciu;
- salariatii unitatilor si institutiilor din turism si membrii lor de familie (sot, sotie, copii), in baza prevederilor contractului colectiv de munca la nivel de ramura in domeniul turismului.
3. Reducerile din prezentele norme nu pot fi cumulate si se aplica in toate unitatile de cazare, indiferent de forma de proprietate.
4. Tarifele speciale se acorda numai pe baza documentelor care atesta incadrarea intr-una din categoriile de mai sus si care vor fi prezentate de detinatori la sosirea in unitatea de cazare.
Documentele respective vor fi mentionate in evidenta receptiilor si pe notele de plata eliberate (felul documentului, numarul si data eliberarii, emitentul etc.).

CAP. 5
Perioade de sezon

1. Perioadele de sezon din prezentele norme sint stabilite pentru principalele forme de turism practicate in tara noastra si sint valabile pe intregul teritoriu national, indiferent de tipul de proprietate a unitatilor de cazare.
Pentru contractarea la extern, perioadele de sezon pot fi adaptate in functie de practica pe pietele respective.
Litoral: extrasezon 1 - 31.05 ; 16- 30.09
sezon
intermediar 1 - 30.06 ; 1 - 15.09
sezon 1.07 - 31.08
Statiuni
balneare: extrasezon 1.01 - 30.04 ; 1.11 - 31.12
sezon
intermediar 1 - 31.05 ; 1 - 31.10
sezon 1.06 - 30.09
Statiuni
de munte: extrasezon 16.04 - 15.06 ; 1.11 - 20.12
sezon
intermediar 1.03 - 15.04 ; 15.09 - 31.10
sezon 16.06 - 14.09 ; 21.12 - 28.02
2. Tarifele maximale practicate de agentii economici cu activitate de turism din statiuni pot fi modificate in functie de sezon, in cadrul limitelor precizate pentru fiecare categorie de confort (anexele nr. 1-3). Pentru cazuri speciale si pe perioade limitate se poate cere aprobarea Ministerului Turismului pentru depasirea acestor limite (maxime sau minime), pe baza unei fundamentari corespunzatoare.

CAP. 6
Dispozitii si precizari finale

1. Consiliile de administratie ale agentilor economici cu activitate de turism vor stabili tarifele maximale conform prezentelor norme, le vor comunica in scris receptiilor unitatilor de cazare si vor verifica afisarea si aplicarea acestora.
2. Tarifele derivate din cele maximale, aplicabile categoriilor de turisti precizate in prezentele norme, se stabilesc de catre consiliile de administratie ale societatilor comerciale sau de administratorul unic si se transmit receptiei unitatii de cazare printr-o dispozitie scrisa. Acest document trebuie sa se afle permanent la salariatul care realizeaza serviciul de receptie si constituie singura baza legala de practicare a acestor tarife.
3. Tarifele din anexele nr. 1-3 nu cuprind valoarea micului dejun. Pentru unitatile care, prin dotare, au posibilitatea acordarii acestui serviciu, tarifele maximale afisate pentru turismul pe cont propriu vor cuprinde si valoarea micului dejun, care va fi precizata expres in tarif.
4. Tarifele de cazare in caminele studentesti, internatele scolare si in alte spatii similare, utilizate pe perioade limitate pentru cazare turistica, se stabilesc de catre detinatori, prin asimilare cu tarifele pentru unitati de cazare, subclasificate, conform anexei nr. 1 la prezentele norme.
5. Tarifele pentru animalele de casa care insotesc turistii, in unitatile care accepta primirea acestora, vor fi calculate ca 20% din tariful pe loc de cazare platit de turist. Accesul animalelor domestice va fi permis numai in baza certificatului veterinar de sanatate, solicitat de receptia hotelului.
6. Tarifele maximale stabilite conform cap. 2 pct. 2 pot fi modificate de unitati, in masura in care evolutia paritatii leu/$ S.U.A. modifica costurile de productie si numai in rate de + sau - 10%. La data elaborarii prezentelor norme, paritatea leu/$ S.U.A. era de 580 lei/1 $ S.U.A.
7. Tarifele pentru inchirierea unor spatii din cadrul unitatilor de cazare ca birouri vor fi stabilite in baza unor criterii unitare care vor asigura incasarea unui nivel minim, dupa cum urmeaza:
- persoane juridice straine : 50% din tariful maximal, indiferent de localitatea in care se afla unitatea de cazare;
- persoane juridice romane, inclusiv societati comerciale cu capital mixt, 30% din tariful maximal.
8. Spatiile inchiriate ca birouri nu vor putea depasi 15% din capacitatea unitatii de cazare.
Pentru locatarii cu consumuri de apa, energie electrica etc. mai mari decit cele obisnuite in exploatarea spatiilor respective in scop turistic, diferentele de costuri pot fi urmarite si incasate separat.
9. Pentru structuri de cazare si situatii care nu se incadreaza in prevederile concrete ale prezentelor norme, agentii economici cu activitate de turism vor stabili tarife prin asimilare.
10. Agentii economici cu activitate de turism vor stabili din timp si vor comunica la Ministerul Turismului, tarifele la turismul pe cont propriu (maximale), dupa cum urmeaza:
- pentru sezonul de vara: pina la data de 1.09 a anului precedent;
- pentru sezonul de iarna: pina la data de 1.02 a anului curent.
Conform acelorasi termene, se recomanda incheierea contractelor intre prestatori si agentiile de voiaj, mai ales pentru exportul turistic, asigurindu-se astfel o pregatire normala a contractarii externe.
11. Nerespectarea prezentelor norme, in cazul in care nu constituie infractiune conform Codului penal, este considerata contraventie si se sanctioneaza conform legislatiei in vigoare.
Contraventiile se constata si se sanctioneaza de organele Ministerului Turismului, ale Ministerului Finantelor, precum si de organele administratiei publice locale desemnate in acest scop.

ANEXA 1

TARIFE LIMITA
pentru turisti pe cont propriu

- HOTELURI -
- lei/zi/camera

-------------------------------------------------------------------------------
Categoria de clasificare a unitatii
--------------------------------------------------
Structura spatiului 4 stele 3 stele 2 stele 1 stea subclasi-
de cazare ficate
--------------------------------------------------
max. min. max. min. max. min. max. min. max.
-------------------------------------------------------------------------------
- Camera cu 1 pat 36.700 26.850 18.350 11.800 5.800
- Camera cu 2 paturi 56.450 41.300 28.150 18.200 9.150
- Garsoniera 70.100 51.400 34.300 21.850 10.900
- Apartament 84.700 61.900 40.800 25.100 12.700
-------------------------------------------------------------------------------
Tariful maxim al unei categorii este tariful minim pentru categoria imediat superioara.
1. Tarifele pentru vilele subclasificate, pentru cele de 1 si 2 stele, cit si pentru moteluri vor reprezenta maximum 70% din tarifele hoteliere, la aceeasi categorie. Tarifele pentru vilele de 3 si 4 stele vor fi asimilate cu tarifele pentru hoteluri la aceeasi categorie.
2. Unitatile hoteliere aflate in orase mari si in resedinta de judet pot stabili tarife maximale cu pina la 15% mai mari.
3. Pentru congrese, tirguri, expozitii etc. si grupuri speciale, solicitind servicii superioare care antreneaza un volum si o calitate mai mare a prestatiilor, pot fi practicate tarifele maxime ale categoriei respective.
4. Pentru camerele cu doua paturi, garsoniere si apartamente, tarifele sint stabilite pentru o ocupare de doua persoane. Pentru a treia persoana care ocupa un pat suplimentar, cu acordul turistilor cazati in aceeasi camera, tariful va reprezenta 50% din tariful pentru un loc. Pentru utilizarea exclusiva de catre o singura persoana, tariful pe camera (apartament) va fi redus cu 20%.
Persoanele care accepta partajarea camerei vor plati doar un loc. Incasarea contravalorii micului dejun va fi corelata cu numarul de persoane care ocupa efectiv camera.
5. La hotelurile de 5 stele, cit si pentru hotelurile-apartament, tarifele vor fi stabilite o data cu obtinerea certificatului de clasificare.
6. Unitatile de cazare vor asigura ziua hoteliera de 24 de ore, incepind si terminind, de regula, cu ora 12,00.
7. Tarifele pentru unitatile de cazare subclasificate se aplica unitatilor care nu au putut fi clasificate la o stea si functioneaza astfel pe perioada limitata.

ANEXA 2

TARIFE LIMITA
pentru turisti pe cont propriu

- BUNGALOURI, PENSIUNI, CASUTE DIN CAMPINGURI SI
PENTRU INCHIRIEREA TERENULUI DE CAMPARE -

- lei/zi/camera -
-------------------------------------------------------------------------------
Categorie de incadrare
----------------------------------------
Structura spatiului 3 s t e l e 2 s t e l e 1 s t e a
de cazare ----------------------------------------
max. min. max. min. max.
-------------------------------------------------------------------------------

- Camera cu 1 pat 4.950 4.100 3.500
- Camera cu 2 paturi 7.750 6.350 5.400
- Camera cu 3 paturi 9.700 7.900 6.750
-------------------------------------------------------------------------------

Tariful maxim al unei categorii este tariful minim pentru categoria imediat superioara.
1. Pentru pensiunile care asigura accesul separat in spatiile inchiriate si la dependinte, cu folosinta exclusiva pentru turisti (baie pentru camere si bucatarie pentru garsoniere si apartamente), tarifele se pot stabili pina la nivelul celor pentru hoteluri, la aceeasi categorie de confort.
2. Pentru casute, tarifele vor fi cu minimum 20% mai mici, la aceeasi categorie.
3. Tarifele limita pentru incheierea terenului de campare in campinguri sint:
- 1 stea maximum 325 lei/mp;
- 2 stele minimum 325 - maximum 400 lei/mp;
- 3 stele minimum 400 - maximum 500 lei/mp;
- 4 stele minimum 500 - maximum 650 lei/mp.
Tarifele de mai sus includ accesul la toate dotarile prevazute ca minime in reglementarile Ministerului Turismului (O.M.T. nr. 87/1992) la categoria respectiva.

ANEXA 3

TARIFE LIMITA
pentru turisti pe cont propriu

- CABANE -

- lei/zi/camera -
-------------------------------------------------------------------------------
Categoria de incadrare
----------------------------------------------
Structura spatiilor 3 s t e l e 2 s t e l e 1 s t e a
de cazare ----------------------------------------------
max. min. max. min. max.
-------------------------------------------------------------------------------

- Camera cu 1 pat, cu grup
sanitar propriu 6.000 5.400 4.850
- Camera cu 1 pat, fara apa
curenta - - 3.900
- Camera cu 2 paturi, cu
grup sanitar propriu 4.675 4.250 3.825
- Camera cu 2 paturi, fara
apa curenta - - 3.050
- Camera cu 3-4 paturi, cu
grup sanitar propriu 4.050 3.650 -
- Camera cu 4-8 paturi 2.650 2.400 -
- Camera cu peste 8 paturi - - 2.200
- Pat comun (prici) - - 1.600
-------------------------------------------------------------------------------

Tariful maxim al unei categorii este tariful minim pentru categoria imediat superioara.

-----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016