Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME METODOLOGICE din 23 ianuarie 2003  de aplicare a prevederilor   Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 141/2002 privind reglementarea depozitarii semintelor de consum, regimul certificatelor de depozit pentru acestea si constituirea Fondului de garantare pentru certificatele de depozit si pentru stabilirea contraventiilor si a modului de sanctionare a acestora    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME METODOLOGICE din 23 ianuarie 2003 de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 141/2002 privind reglementarea depozitarii semintelor de consum, regimul certificatelor de depozit pentru acestea si constituirea Fondului de garantare pentru certificatele de depozit si pentru stabilirea contraventiilor si a modului de sanctionare a acestora

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 106 din 19 februarie 2003

CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
(1) Comisia pentru acordarea licenţelor de depozit pentru seminţele de consum, denumita în continuare Comisie, prevãzutã la <>art. 3 alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 141/2002 privind reglementarea depozitarii seminţelor de consum, regimul certificatelor de depozit pentru acestea şi constituirea Fondului de garantare pentru certificatele de depozit, funcţioneazã în cadrul Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor, denumit în continuare ministerul de resort.
(2) Comisia este un organism deliberativ, fãrã personalitate juridicã, constituit în vederea acordãrii licenţei de depozit pentru seminţe de consum, denumita în continuare licenta.
(3) Atribuţiile Comisiei sunt:
a) acorda licenta agenţilor economici constituiţi în condiţiile legii;
b) elibereazã, suspenda sau anuleazã licenta;
c) face propuneri ministerului de resort privind reglementarea activitãţii în domeniul acordãrii licenţelor;
d) indruma activitatea în domeniul acordãrii licenţelor.
(4) Între sesiunile Comisiei desfãşurarea activitãţii este asigurata de un serviciu tehnic de specialitate din cadrul ministerului de resort, a cãrui componenta se stabileşte prin ordin al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor.
(5) În prima sesiune de constituire Comisia adopta regulamentul de organizare şi funcţionare, pe care îl propune spre aprobare ministerului de resort.
ART. 2
(1) Membrii Comisiei sunt numiţi prin ordin al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor, la propunerea direcţiei generale de specialitate din cadrul ministerului de resort.
(2) Comisia este compusa din 15 membri, care reprezintã ministerul de resort, asociaţiile patronale şi/sau agenţii economici cu activitate în domeniul depozitarii seminţelor de consum.
(3) Comisia este condusã de un preşedinte, care reprezintã ministerul de resort, şi de un vicepreşedinte desemnat de reprezentanţii asociaţiilor patronale şi/sau de agenţii economici cu activitate în domeniul depozitarii seminţelor de consum.
(4) Verificarea şi certificarea condiţiilor tehnice şi financiare pentru acordarea licenţei se realizeazã de persoane fizice sau juridice abilitate în acest sens de ministerul de resort.
(5) Comisia se întruneşte în sesiuni trimestriale şi, în mod excepţional, ori de câte ori este necesar pentru a lua decizii.
ART. 3
Serviciul tehnic de specialitate din cadrul ministerului de resort asigura secretariatul Comisiei şi are urmãtoarele atribuţii:
a) implementeaza reglementãrile privind depozitarea seminţelor de consum şi regimul certificatelor de depozit pentru acestea;
b) elaboreazã şi înainteazã spre aprobare Comisiei regulamentul de organizare şi funcţionare a Comisiei, în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a prezentelor norme metodologice;
c) participa la elaborarea proiectelor de acte normative care se referã la activitatea din domeniul respectiv;
d) elaboreazã şi supune spre aprobare ministerului de resort Instrucţiunile pentru verificarea şi certificarea condiţiilor tehnice şi financiare ale depozitelor, care vor fi utilizate de persoanele fizice şi juridice specializate, abilitate sa efectueze controlul în vederea acordãrii licenţei;
e) analizeazã documentaţia depusa de depozitari în vederea acordãrii licenţei şi rapoartele persoanelor abilitate de ministerul de resort, cu privire la îndeplinirea condiţiilor tehnico-financiare;
f) supune aprobãrii Comisiei referatul de specialitate în vederea acordãrii licenţei;
g) propune Comisiei suspendarea sau anularea licenţei, în conformitate cu prevederile <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 141/2002 şi ale prezentelor norme metodologice;
h) propune Comisiei cuantumul taxei pentru eliberarea licenţei, în vederea acoperirii costurilor necesare emiterii acesteia. Cuantumul taxei pentru acordarea licenţei se aproba prin ordin comun al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor şi al ministrului finanţelor publice;
i) instruieste periodic persoanele abilitate pentru controlul activitãţilor de acordare a licenţelor;
j) comanda, prin intermediul ministerului de resort, certificatele de depozit la unitãţile abilitate în acest sens;
k) tine evidenta într-un registru unic a licenţelor eliberate;
l) supune spre soluţionare conducerii ministerului de resort contestaţiile depozitarilor, deponentilor şi ale creditorilor gajisti impotriva deciziilor luate de Comisie şi de persoanele abilitate.

CAP. 2
Acordarea licenţei de depozit pentru seminţele de consum

SECŢIUNEA 1
Dispoziţii generale

ART. 4
Depozitarul poate solicita licenta printr-o cerere scrisã adresatã Comisiei, la care anexeazã urmãtoarele documente, în copie:
a) actul constitutiv sau statutul societãţii;
b) codul unic de înregistrare;
c) extrasul de carte funciarã sau contractul de concesiune privind terenul construit şi de incinta şi construcţiile existente;
d) situaţia financiarã anuala pe ultimii 2 ani, avizatã de direcţia generalã a finanţelor publice judeteana sau a municipiului Bucureşti; în cazul agenţilor economici nou-infiintati nu este necesarã;
e) documentele de proprietate asupra depozitului sau depozitelor pentru care se solicita acordarea licenţei;
f) declaraţia privind sediul depozitului, localizarea acestuia, capacitatea de depozitare şi capacitatea de încãrcare-descãrcare;
g) dovada capacitãţii de depozitare de minimum 1.000 tone;
h) declaraţia privind caracteristicile tehnice ale depozitului, descrierea amãnunţitã a operaţiunilor din fluxul tehnologic, modul în care sunt verificaţi şi controlati parametrii de calitate, utilajele şi instalaţiile tehnologice din dotare;
i) contractul de munca şi/sau de prestãri de servicii încheiat cu cel puţin un gradator licenţiat, în condiţiile legii;
j) buletin de verificare metrologica anuala a aparatelor de mãsura şi cantarire;
k) contractul de asigurare a depozitului pentru care se solicita acordarea licenţei şi dovada plãţii primelor de asigurare;
l) dovada plãţii taxei pentru eliberarea licenţei;
m) autorizaţia sanitarã de funcţionare a depozitului pentru care se solicita acordarea licenţei;
n) autorizaţia de protecţie a muncii;
o) autorizaţia privind paza contra incendiilor;
p) autorizaţia de mediu;
r) contractul de munca şi/sau de prestãri de servicii încheiat cu personal de specialitate calificat - laboranti, gestionari, operatori, silozari -, care sa asigure în condiţii corespunzãtoare receptionarea şi restituirea cantitativã şi calitativã a seminţelor de consum depozitate, precum şi o buna stare de conservare a acestora pe perioada depozitarii, în conformitate cu legislaţia în vigoare.
ART. 5
Prin cererea de eliberare a licenţei depozitarul se angajeazã sa respecte prevederile <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 141/2002 , precum şi ale prezentelor norme metodologice.
ART. 6
Depozitarul solicita distinct acordarea licenţei pentru fiecare depozit.
ART. 7
(1) În cazul în care dosarul este incomplet, serviciul de specialitate comunica în scris depozitarului, în termen de 10 zile de la data înregistrãrii cererii, lista documentelor care lipsesc.
(2) Depozitarul este obligat sa completeze dosarul cu documentele solicitate, în termen de 10 zile de la data primirii înştiinţãrii.
(3) Persoanele abilitate de ministerul de resort pot acorda asistenta tehnica depozitarilor pentru întocmirea documentaţiei necesare în vederea obţinerii licenţei.
(4) În cazul în care depozitarul nu depune documentaţia solicitatã în termenul prevãzut la alin. (2), Comisia, la propunerea serviciului tehnic de specialitate, respinge cererea motivat, comunicând-o depozitarului în termen de 10 zile.
(5) Dupã acceptarea dosarelor pentru acordarea licenţei, persoanele abilitate de ministerul de resort în condiţiile <>art. 5 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 141/2002 verifica la depozitari autenticitatea informaţiilor prezentate în documentaţia depusa.

SECŢIUNEA a 2-a
Condiţii tehnice pentru acordarea licenţei de depozit pentru seminţele de consum

ART. 8
Incinta depozitului pentru care se solicita acordarea licenţei trebuie sa fie imprejmuita cu gard de protecţie.
ART. 9
Depozitul trebuie sa fie racordat la reţeaua de alimentare cu energie electrica şi cu apa potabilã.
ART. 10
(1) Intrarea/ieşirea în/din incinta depozitului se face pe o singura cale de acces specifica mijlocului de transport. De-a lungul caii de acces trebuie sa existe urmãtoarele:
a) cabina de poarta;
b) rampa de prelevare a probelor pentru determinarea calitãţii produselor aduse cu mijloace de transport;
c) dispozitiv de alarma antiefractie şi pentru incendiu;
d) încãpere pentru persoanele care predau sau cãrora li se restituie seminţele de consum;
e) materiale pentru paza şi stingerea incendiilor;
f) echipamente pentru determinarea cantitativã a seminţelor de consum intrate sau ieşite în/din depozit, cu excepţia celor intrate/ieşite pe calea feratã sau pe apa;
g) indicatoare de orientare în incinta depozitului.
(2) În termen de maximum un an de la data acordãrii licenţei depozitele vor fi dotate cu echipamente hardware şi software, necesare pentru evidenta electronica a certificatelor de depozit şi pentru o conectare în timp real cu Registrul centralizat al certificatelor de depozit.
ART. 11
Depozitul trebuie sa aibã urmãtoarele puncte de lucru:
a) încãpere pentru determinãri cantitative ale seminţelor de consum;
b) laborator pentru gradarea seminţelor de consum;
c) spaţii tehnologice pentru urmãtoarele operaţiuni:
- descãrcarea mijloacelor de transport;
- încãrcarea mijloacelor de transport;
- manipulari interioare;
- depozitarea subproduselor rezultate din condiţionare, pana la valorificarea lor;
- depozitare pe termen lung;
- adãpostirea utilajelor mobile;
d) spaţii cu utilaje pentru condiţionarea seminţelor de consum aduse la depozit;
e) spaţii cu linii tehnologice de transport al produselor în/din depozit;
f) magazii pentru substanţe chimice;
g) rezervoare pentru combustibili lichizi şi magazii pentru combustibili solizi;
h) rezervor de apa.
ART. 12
(1) Laboratorul pentru gradarea seminţelor de consum trebuie sa fie dotat cu:
a) instrumente de prelevare a probelor;
b) recipiente pentru colectarea probelor;
c) instrumente pentru divizarea şi omogenizarea probelor de laborator;
d) instrumente şi aparatura necesare pentru determinarea factorilor de gradare;
e) instrumente, instalaţii şi aparatura pentru determinarea factorilor de gradare speciali;
f) documentaţia specifica pentru reglementarea metodelor şi modului de lucru în activitatea de gradare;
g) panou special pentru afişarea planurilor de gradare şi a listei anuale cuprinzând soiurile speciilor omologate şi aflate în cultura în România, care fac obiectul Manualului de gradare;
h) încãpere special amenajatã şi destinatã pãstrãrii probelor-martor.
(2) Punctul de determinare cantitativã a seminţelor de consum trebuie sa fie dotat cu:
a) echipamente autorizate conform legii pentru determinarea cantitativã;
b) seturi de documente pentru atestarea cantitativã a seminţelor de consum.
(3) Punctele de descãrcare şi preluare a seminţelor de consum trebuie sa fie dotate cu:
a) buncare special amenajate pentru descãrcarea seminţelor de consum;
b) dispozitiv hidraulic sau planuri înclinate pentru descãrcarea mijloacelor de transport;
c) relee de utilaje şi instalaţii tehnologice pentru transportul seminţelor de consum în spaţiile de depozitare.
(4) Punctele de încãrcare a mijloacelor de transport trebuie sa aibã cel puţin una dintre urmãtoarele dotãri:
a) tubulatura de scurgere la exterior prin cadere libera;
b) mijloace mecanice cu snec şi/sau cu banda transportoare;
c) autoincarcator cu cupa;
d) sisteme vacuumatice de încãrcare/descãrcare şi transport.
ART. 13
(1) Spaţiile tehnologice pentru condiţionarea seminţelor în exteriorul depozitului trebuie sa fie dotate cu:
a) echipamente pentru separarea corpurilor strãine;
b) echipamente de protecţie impotriva poluarii cu praf;
c) instalaţii de uscare.
(2) Spaţiile tehnologice pentru depozitare temporarã şi manipulari exterioare trebuie sa aibã cel puţin una dintre urmãtoarele dotãri:
a) platforma betonata;
b) soproane tehnologice.
(3) Spaţiile tehnologice pentru manipulare interioarã şi depozitare trebuie sa fie dotate în funcţie de tipul depozitului, vertical sau orizontal, şi sa îndeplineascã urmãtoarele condiţii:
a) sa fie construite din materiale specifice, respectiv: caramida, beton armat, sa fie tencuite sau sclivisite ori sa aibã panouri metalice care sa împiedice pãtrunderea apei din precipitatii;
b) sa fie dotate cu puncte de descãrcare şi preluare şi cu instalaţii specifice pentru transportul seminţelor de consum în interior;
c) sa fie dotate cu utilaje tehnologice pentru condiţionare, reducerea umiditatii, aerare activa, combaterea infestarii şi reducerea nivelului de praf;
d) sa fie dotate cu dispozitive de protecţie a cãilor de acces în interior, cu încuietori de siguranta la usi şi cu grilaje la ferestre;
e) sa fie racordate la reţeaua de alimentare cu energie electrica şi la reţeaua de protecţie impotriva incendiilor;
f) sa fie dotate cu o pista betonata de jur-imprejur;
g) sa fie prevãzute cu placute de identificare;
h) sa fie dotate cu aparatura şi instalaţii pentru controlul şi urmãrirea evoluţiei calitãţii şi stãrii de conservare pe perioada depozitarii.
(4) Spaţiile pentru depozitarea subproduselor rezultate din condiţionare trebuie sa fie compuse din încãperi acoperite şi izolate de mediul ambiant, conform reglementãrilor de mediu în vigoare şi normelor privind paza şi stingerea incendiilor.
(5) Magaziile pentru substanţe chimice, rezervoarele pentru substanţe combustibile lichide şi rezervoarele de apa trebuie sa fie dotate conform reglementãrilor de mediu şi normelor privind paza şi stingerea incendiilor.
ART. 14
(1) Depozitarul este obligat sa pãstreze proba-martor într-un loc sigur pe termen de 30 de zile de la data predãrii seminţelor de consum.
(2) În situaţia formularii unei contestaţii în termenul de 30 de zile, depozitarul este obligat sa pãstreze proba-martor pana la soluţionarea definitiva a contestaţiei.

SECŢIUNEA a 3-a
Condiţii financiare pentru acordarea licenţei de depozit pentru seminţele de consum

ART. 15
Depozitarul trebuie sa îndeplineascã urmãtoarele condiţii financiare:
a) sa facã dovada ca în ultimii 2 ani a încheiat activitatea cu profit; în cazul unitãţilor nou-înfiinţate, aceasta nu este necesarã;
b) sa aibã capital social de minimum 300.000 lei/tona pentru capacitatea de depozitare pentru care s-a solicitat licenta;
c) sa prezinte o scrisoare de bonitate bancarã, eliberata de banca la care depozitarul are deschise conturile;
d) sa prezinte dovada ca nu are plati restante cãtre bugetul de stat, bugetul asigurãrilor sociale de stat, bugetele locale şi bugetele fondurilor speciale; la solicitarea depozitarilor, direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene şi a municipiului Bucureşti vor certifica situaţia privind plãţile restante cãtre bugetul de stat, bugetul asigurãrilor sociale de stat, bugetele locale şi bugetele fondurilor speciale.

SECŢIUNEA a 4-a
Licenta de depozit pentru seminţele de consum

ART. 16
(1) În vederea acordãrii licenţei Comisia, prin intermediul persoanelor abilitate, verifica în teren îndeplinirea condiţiilor tehnice pentru depozitare, conform Instrucţiunilor pentru verificarea şi certificarea condiţiilor tehnice şi financiare ale depozitelor.
(2) Verificarea condiţiilor financiare se face pe baza documentelor prezentate în dosarul pentru acordarea licenţei.
ART. 17
Depozitarul este obligat sa asigure persoanelor abilitate accesul în incinta spaţiilor de depozitare şi sa punã la dispoziţie acestora documentele necesare în vederea acordãrii licenţei.
ART. 18
(1) Serviciul tehnic de specialitate analizeazã dosarul cuprinzând cererea de eliberare a licenţei şi documentaţia aferentã depusa de depozitar, precum şi rapoartele persoanelor abilitate.
(2) Serviciul tehnic de specialitate întocmeşte un referat de prezentare a dosarului cu documentaţia depusa, pe care îl supune spre aprobare Comisiei.
(3) În termen de 30 de zile de la data furnizarii documentelor complete Comisia se va pronunţa cu privire la admiterea sau la respingerea cererii de acordare a licenţei şi va înştiinţa în scris depozitarul.
ART. 19
(1) Depozitarul poate contesta decizia de respingere a cererii de eliberare a licenţei, în termen de 10 zile de la primirea comunicãrii.
(2) Contestaţia motivatã se va depune la ministerul de resort, care o analizeazã şi, în termen de 10 zile, comunica decizia petentului.
ART. 20
În cazul în care unui depozitar i-a fost respinsã definitiv cererea de eliberare a licenţei, acesta se poate adresa cu o noua cerere dupã ce a luat mãsurile de remediere a deficienţelor tehnice constatate de Comisie şi face dovada îndeplinirii condiţiilor tehnice şi financiare.
ART. 21
Depozitarul este obligat sa comunice Comisiei în termen de 10 zile orice modificare a condiţiilor în care i-a fost eliberata licenta, precum şi orice situaţie care ar conduce la imposibilitatea continuãrii activitãţii, în condiţiile în care a fost licenţiat.
ART. 22
Depozitarul poate renunţa la licenta şi la efectele pe care aceasta le produce, dupã lichidarea stocurilor de seminţe de consum angajate cu certificate de depozit, printr-o cerere scrisã adresatã Comisiei.
ART. 23
(1) Depozitarul poate solicita extinderea sau restrangerea licenţei, în cazul în care doreşte o extindere sau restrangere a capacitãţii de depozitare pentru care a fost licenţiat.
(2) În caz de extindere a capacitãţii de depozitare, depozitarul solicita printr-o cerere acordarea unei licenţe pentru capacitatea de depozitare suplimentarã, urmând procedura iniţialã, inclusiv plata taxei pentru eliberarea licenţei.
(3) În caz de restrangere a capacitãţii de depozitare pentru care s-a acordat licenta, depozitarul solicita printr-o cerere eliberarea unei noi licenţe. Eliberarea noii licenţe se va face simultan cu anularea celei vechi, cu plata taxei de prelungire.
ART. 24
(1) Licenta, al carei model este prevãzut în anexa nr. 1 la prezentele norme metodologice, se acorda pentru o perioada de 5 ani de la data emiterii ei, pentru fiecare depozit.
(2) Serviciul tehnic de specialitate al Comisiei are obligaţia de a deschide un registru de evidenta pentru licentele eliberate, suspendate, anulate sau expirate.
(3) Comisia verifica trimestrial şi în mod obligatoriu înaintea fiecãrei campanii de recoltare a seminţelor de consum, prin persoanele abilitate, menţinerea condiţiilor tehnice şi financiare impuse la acordarea licenţei.
ART. 25
Depozitarul care deţine o licenta eliberata de Comisie este obligat sa o afiseze într-un loc vizibil la sediul depozitului licenţiat, în spaţiile destinate relatiei cu publicul.
ART. 26
Depozitele pentru care un depozitar a primit licenta vor fi utilizate în mod exclusiv pentru desfãşurarea activitãţii de depozitare a seminţelor de consum, conform prevederilor prezentelor norme metodologice.
ART. 27
(1) Cu 60 de zile înainte de expirarea termenului de valabilitate a licenţei, depozitarul poate solicita prelungirea acesteia pe o perioada de maximum 3 ani.
(2) Prelungirea licenţei se face numai dupã verificarea condiţiilor tehnice şi financiare ale depozitului, conform prevederilor prezentelor norme metodologice, şi plata unei taxe de prelungire a acesteia, reprezentând 60% din valoarea taxei pentru acordarea licenţei la data solicitãrii prelungirii.
ART. 28
(1) În caz de pierdere, distrugere sau furt al licenţei, depozitarul poate solicita Comisiei eliberarea unui duplicat al acesteia.
(2) Duplicatul licenţei se elibereazã pe baza unei cereri şi a declaraţiei, data pe propria rãspundere, referitoare la împrejurarea în care s-a produs pierderea, distrugerea sau furtul acesteia, în termen de 30 de zile de la data la care s-a fãcut publica, în doua ziare de circulaţie nationala, pierderea, distrugerea sau furtul acesteia.

CAP. 3
Suspendarea, anularea sau retragerea licenţei de depozit pentru seminţele de consum

SECŢIUNEA 1
Dispoziţii generale

ART. 29
Licentele se suspenda de Comisie în urmãtoarele situaţii:
a) neîndeplinirea condiţiilor tehnice existente la data acordãrii licenţei;
b) neîndeplinirea condiţiilor financiare care au stat la baza acordãrii licenţei, reprezentând o ameninţare pentru interesele deţinãtorilor de certificate de depozit;
c) neprelungirea contractelor de asigurare impotriva factorilor naturali şi de risc, pentru spaţiile de depozitare şi seminţele de consum depozitate;
d) comercializarea seminţelor de consum depozitate în spaţiile pentru care s-a acordat licenta;
e) nepastrarea seminţelor de consum pentru care s-au eliberat certificate de depozit în depozitele pentru care s-a acordat licenta;
f) nefurnizarea informaţiilor şi documentelor cerute de persoanele abilitate şi nefacilitarea accesului acestora în toate încãperile/celulele depozitului licenţiat;
g) neafisarea tarifului de depozitare practicat, într-un loc vizibil, în spaţiile destinate relatiei cu publicul;
h) refuzul nejustificat de a accepta seminţele de consum pana la capacitatea prevãzutã în licenta;
i) neplata cãtre Fondul de garantare pentru certificatele de depozit a cotei prevãzute la art. 71 alin. (1) lit. a).
ART. 30
(1) Suspendarea licenţei se dispune atunci când una sau mai multe dintre situaţiile prevãzute la art. 29 au fost constatate, pe baza de proces-verbal, de cãtre persoanele abilitate.
(2) Suspendarea dureazã pana la remedierea deficienţelor care au determinat-o, dar nu mai mult de 6 luni.
ART. 31
Licenta se anuleazã în urmãtoarele situaţii:
a) transmiterea de date şi informaţii voit eronate privind respectarea condiţiilor tehnice şi/sau financiare;
b) eliberarea unei noi licenţe pentru o capacitate de depozitare extinsã sau restrânsã;
c) se declara deschisã procedura de faliment a depozitarului. În acest caz se anuleazã toate licentele depozitarului;
d) depozitarul emite fãrã acoperire un certificat de depozit;
e) depozitarul nu a remediat deficientele în termen de 6 luni de la suspendarea licenţei;
f) eliberarea certificatelor de depozit pentru o cantitate de seminţe de consum ce depãşeşte capacitatea de depozitare înscrisã în licenta;
g) depozitarul refuza predarea cantitãţii de seminţe de consum înscrise în certificatul de depozit, la calitatea înscrisã în acesta. Nu se considera refuz cantitatea de seminţe de consum a carei valoare este egala cu valoarea cheltuielilor de depozitare neachitate;
h) depozitarul nu mai are în posesie seminţele de consum, conform datelor înscrise în certificatul de depozit.
ART. 32
(1) Decizia de suspendare sau de anulare a licenţei va fi motivatã în scris de Comisie şi notificatã depozitarului.
(2) Decizia de suspendare sau de anulare a licenţei poate fi contestatã de depozitar în termen de 10 zile de la data notificãrii.
(3) Contestaţia motivatã se va depune la serviciul tehnic de specialitate, care este obligat sa o înainteze de îndatã ministerului de resort spre soluţionare.
(4) Ministerul de resort soluţioneazã contestaţiile în termen de 10 zile de la data primirii lor.
ART. 33
(1) Depozitarul are obligaţia ca, în termen de 5 zile de la rãmânerea definitiva a deciziei de suspendare sau de anulare a licenţei, sa predea licenta Comisiei şi sa afiseze decizia acesteia într-un loc vizibil în spaţiile destinate relatiei cu publicul, la sediul depozitului în cauza.
(2) În cazul în care licenta a fost anulatã, depozitarul nu mai poate face cerere de eliberare a unei noi licenţe pentru depozitul respectiv.
ART. 34
În cazul suspendãrii sau retragerii licenţei, depozitarul este obligat sa respecte şi sa aducã la îndeplinire toate obligaţiile pe care şi le-a asumat prin contractele încheiate cu deţinãtorii de certificate de depozit.
ART. 35
Depozitarul a cãrui licenta este suspendatã, anulatã sau retrasã este obligat sa anunţe, în termen de 7 zile, toţi deţinãtorii de certificate de depozit eliberate de acesta. În acest caz deţinãtorii certificatelor de depozit pot decide rezilierea unilaterala a contractelor de prestãri de servicii.

SECŢIUNEA a 2-a
Sancţiuni

ART. 36
Constituie contravenţii urmãtoarele fapte, dacã nu au fost sãvârşite în astfel de condiţii încât, potrivit legii, sa fie considerate infracţiuni:
a) neîndeplinirea condiţiilor tehnice existente la data acordãrii licenţei;
b) neprelungirea contractelor de asigurare impotriva factorilor naturali şi de risc pentru depozitul licenţiat şi pentru seminţele de consum depozitate, aferente certificatelor de depozit eliberate;
c) nerespectarea condiţiilor financiare prevãzute la art. 15 lit. b), care au stat la baza acordãrii licenţei;
d) comercializarea seminţelor de consum depozitate;
e) neremiterea deţinãtorului de certificate de depozit a seminţelor de consum în aceeaşi cantitate şi calitate cu cele specificate în certificatul de depozit;
f) nepastrarea seminţelor de consum pentru care s-au eliberat certificate de depozit în depozitele licentiate;
g) nefurnizarea tuturor informaţiilor şi documentelor cerute de persoanele abilitate şi nepermiterea accesului acestora în încãperile/celulele depozitului licenţiat;
h) neafisarea tarifului de depozitare practicat, la loc vizibil, în spaţiile destinate relaţiilor cu publicul şi nepublicarea acestui tarif în doua ziare, dintre care unul de difuzare nationala;
i) refuzul nejustificat de a accepta seminţele de consum pana la capacitatea prevãzutã în licenta;
j) emiterea de certificate de depozit fãrã ca marfa sa fie depozitata;
k) emiterea certificatelor de depozit pentru o cantitate sau calitate a seminţelor de consum diferita de al celor aduse de deponenti.
ART. 37
Contravenţiile prevãzute la art. 36 se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cu amenda de la 15.000.000 lei la 25.000.000 lei, faptele prevãzute la lit. a), b), c) şi d);
b) cu amenda de la 25.000.000 lei la 50.000.000 lei, faptele prevãzute la lit. e), f) şi g);
c) cu amenda de la 50.000.000 lei la 80.000.000 lei, faptele prevãzute la lit. h);
d) cu amenda de la 80.000.000 lei la 100.000.000 lei, faptele prevãzute la lit. i) şi j);
e) cu amenda de la 100.000.000 lei la 125.000.000 lei, faptele prevãzute la lit. k).
ART. 38
(1) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor prevãzute se fac de cãtre persoanele împuternicite în acest sens prin ordin al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor.
(2) Contravenientul poate achitã, pe loc sau în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal ori, dupã caz, de la data comunicãrii acestuia, jumãtate din minimul amenzii prevãzute la art. 37, agentul constatator fãcând menţiune despre aceasta posibilitate în procesul-verbal.
ART. 39
Contravenţiilor prevãzute la <>art. 36 le sunt aplicabile prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 180/2002 , cu modificãrile ulterioare.

CAP. 4
Certificatul de depozit

SECŢIUNEA 1
Cerinţele de emitere şi conţinutul certificatelor de depozit

ART. 40
(1) Comisia este autoritatea ministerului de resort imputernicita sa gestioneze certificatele de depozit.
(2) Ministerul de resort, la solicitarea Comisiei, încheie contracte de achiziţie a imprimatelor tipizate pentru certificatele de depozit şi licenţe, în conformitate cu prevederile legale privind achiziţiile publice.
ART. 41
(1) Comisia va prelua certificatele de depozit tipãrite, pe baza de proces-verbal, de la ministerul de resort.
(2) Comisia preda certificatele de depozit depozitarilor licentiati, la cererea acestora, pe baza de proces-verbal.
(3) Depozitarii care solicita certificate de depozit vor achitã contravaloarea acestora la data preluãrii.
ART. 42
Certificatul de depozit constituie titlu de valoare şi poate fi folosit pentru garantarea unui credit contractat.
ART. 43
(1) Modelul certificatului de depozit este prevãzut în anexele nr. 2a), 2b) şi 2c) la prezentele norme metodologice.
(2) Certificatul de depozit prevãzut în anexa nr. 2a) se elibereazã deponentului la predarea seminţelor de consum şi se retine de depozitar la restituirea seminţelor predate.
(3) Certificatul de depozit prevãzut în anexa nr. 2b) se elibereazã deponentului în situaţia în care acesta doreşte sa gajeze seminţele de consum depozitate.
(4) Certificatul de depozit prevãzut în anexa nr. 2c) se pãstreazã la depozitar.
ART. 44
(1) Depozitarul elibereazã certificate de depozit la cererea deponentilor, pe baza contractului de prestãri de servicii, pentru o perioada de maximum un an.
(2) Depozitarul este obligat sa anuleze certificatele care sunt completate necorespunzãtor.
(3) Contractul de prestãri de servicii conţine condiţiile şi termenele de depozitare, valoarea iniţialã a seminţelor de consum depozitate, tarifele de depozitare şi de prestãri de servicii, cantitatea şi calitatea produselor depozitate, drepturile şi obligaţiile pãrţilor.
(4) Valoarea seminţelor de consum depozitate se stabileşte prin acordul pãrţilor. Valoarea stabilitã şi înscrisã în contractul de prestãri de servicii constituie baza pentru contractele de asigurare şi cererile de despãgubire pentru seminţele de consum predate spre depozitare.
ART. 45
(1) Certificatul de depozit se elibereazã pentru o cantitate de seminţe de consum de minimum 5 tone.
(2) Dupã receptionarea cantitãţii totale de seminţe de consum de cãtre depozitar, acesta emite, la cererea deponentului, unul sau mai multe certificate de depozit, pe diviziuni ale cantitãţii totale, cu anularea certificatului iniţial, în situaţia în care acesta a fost emis.
ART. 46
Depozitarul elibereazã certificate de depozit şi pentru seminţele de consum din producţie proprie sau achiziţionate în nume propriu şi depozitate în spaţiile licentiate, cu avizul unui gradator, care nu are calitatea de salariat al depozitarului.
ART. 47
Depozitarul este obligat sa pãstreze în condiţii de siguranta toate certificatele de depozit neeliberate, sa ţinã o evidenta corecta şi completa a cantitãţilor de seminţe de consum recepţionate, depozitate şi restituite.
ART. 48
Reprezentanţii Comisiei şi persoanele abilitate de ministerul de resort sunt împuterniciţi sa examineze toate registrele, evidentele, actele, documentele şi conturile depozitarului cãruia i s-a acordat licenta.
ART. 49
La solicitarea expresã a ministerului de resort depozitarul cãruia i s-a acordat licenta este obligat sa transmitã informãri şi/sau rapoarte conform cererii acestuia.

SECŢIUNEA a 2-a
Înregistrarea certificatelor de depozit

ART. 50
Înregistrarea certificatelor de depozit se face într-un registru unic, numit Registrul centralizat al certificatelor de depozit, denumit în continuare registru.
ART. 51
(1) Registrul este gestionat de ministerul de resort prin serviciul tehnic de specialitate şi se vor înscrie în el toate transferurile de certificate de depozit cãtre depozitari.
(2) Serviciul tehnic de specialitate are în componenta sa un compartiment al registrului.
(3) Compartimentul are obligaţia sa raporteze conducerii ministerului de resort şi Comisiei numãrul de certificate transmise depozitarilor.
ART. 52
(1) Registrul cuprinde urmãtoarele rubrici:
a) data şi numãrul de înregistrare a cererii pentru eliberarea certificatelor de depozit;
b) denumirea şi sediul depozitarului;
c) numãrul şi data eliberãrii licenţei;
d) codul unic de înregistrare;
e) capacitatea de depozitare a depozitului pentru care s-a eliberat licenta;
f) numãrul şi data prelungirii, suspendãrii sau anulãrii licenţei, dacã este cazul;
g) seria şi numãrul exemplarelor de certificate de depozit predate cãtre depozitar;
h) seria şi numãrul certificatelor de depozit returnate de depozitar.
(2) Modelul registrului este prevãzut în anexa nr. 3 la prezentele norme metodologice.
ART. 53
Accesul creditorilor gajisti sau al altor persoane fizice şi juridice interesate de datele din registru se face conform normelor emise de Comisie şi aprobate de ministerul de resort.
ART. 54
(1) Depozitarii au obligaţia sa raporteze trimestrial la serviciul tehnic de specialitate certificatele de depozit eliberate, completate greşit, anulate sau necompletate.
(2) Depozitarii sunt obligaţi sa ţinã evidenta certificatelor eliberate, necompletate şi anulate într-un registru întocmit potrivit modelului din anexa nr. 3 la prezentele norme metodologice, deschis la fiecare depozit licenţiat.

SECŢIUNEA a 3-a
Regimul certificatelor de depozit

ART. 55
(1) Certificatul de depozit poate fi tranzactionat între deţinãtorul acestuia şi un potenţial cumpãrãtor, prin bursele de mãrfuri sau prin alte modalitãţi prevãzute de lege.
(2) Noul deţinãtor al certificatului de depozit, dupã plata contravalorii certificatului de depozit, va înscrie datele de identificare şi va semna în secţiunea destinatã acestui scop de pe certificatul de depozit. În termen de 30 de zile noul proprietar va solicita depozitarului eliberarea unui nou certificat de depozit pe numele sau, în condiţiile contractului de prestãri de servicii, încheiat de primul deţinãtor.
ART. 56
(1) Certificatul de depozit poate servi la constituirea unei garanţii reale mobiliare asupra seminţelor de consum depozitate, în condiţiile prevãzute de legislaţia în vigoare.
(2) Dupã încheierea contractului de creditare creditorul va înscrie pe certificatul de depozit datele sale de identificare, precum şi valoarea creditului, dobanda aferentã şi scadenta şi va semna împreunã cu deţinãtorul certificatului de depozit în secţiunea destinatã acestui scop din certificatul de depozit.
(3) Remiterea talonului de gaj cãtre creditor reprezintã dovada constituirii gajului asupra cantitãţii de seminţe de consum înscrise în certificatul de depozit în favoarea creditorului.
(4) Creditorul trebuie sa înştiinţeze depozitarul emitent al certificatului de depozit în termen de 5 zile de la constituirea gajului. Dupã primirea comunicãrii creditorului gajist depozitarul se obliga sa facã menţiunile respective în Registrul de evidenta a certificatelor de depozit eliberate. Depozitarul nu restituie cantitãţile de seminţe de consum înscrise pe certificatul de depozit decât dacã acesta este însoţit de talonul de gaj.
ART. 57
(1) Talonul de gaj constituie gaj pentru garantarea creditelor; acesta se pãstreazã de creditorul gajist pana la rambursarea creditului şi a dobânzilor aferente.
(2) Depozitarul restituie produsele depozitate care fac obiectul garantarii creditului doar la prezentarea talonului de gaj de cãtre creditorul gajist sau terţe persoane care l-au dobândit ulterior.
(3) Pentru constituirea unui nou gaj deţinãtorul certificatului de depozit solicita depozitarului un nou certificat de depozit, cu obligaţia de a restitui talonul de gaj anterior eliberat.
ART. 58
(1) Valabilitatea certificatului de depozit înceteazã la împlinirea termenului de valabilitate prevãzut în acesta.
(2) În cazul în care la expirarea termenului de valabilitate a certificatului de depozit deţinãtorul acestuia doreşte încheierea unui nou contract de prestãri de servicii în domeniul depozitarii, depozitarul retrage vechiul certificat şi elibereazã un nou certificat de depozit, cu un alt termen.
(3) Operaţiunea nu se executa în cazul în care certificatul a fost gajat, iar deţinãtorul certificatului de depozit nu prezintã talonul de gaj.
ART. 59
În situaţia în care deţinãtorul certificatului de depozit doreşte sa vândã seminţele de consum depozitate înainte de termenul de scadenta a creditului, pentru care a garantat cu certificatul de depozit, îl va înştiinţa despre aceasta pe creditorul gajist.
ART. 60
În cazul nerambursarii la scadenta a creanţei garantate cu seminţele înscrise în certificatul de depozit, executarea garanţiei reale mobiliare se realizeazã potrivit prevederilor titlului VI "Regimul juridic al garanţiilor reale mobiliare" din <>Legea nr. 99/1999 privind unele mãsuri pentru accelerarea reformei economice.
ART. 61
Creditorul gajist poate cere aplicarea sechestrului asupra seminţelor de consum aflate în posesia depozitarului, în cazul în care depozitarul nu îndeplineşte obligaţia prevãzutã la art. 57 alin. (2).
ART. 62
În cazul pierderii, furtului sau deteriorarii certificatului de depozit, posesorul lui va declara nul titlul respectiv în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a, şi va notifica depozitarului, cãruia îi cere eliberarea unui nou certificat de depozit. Depozitarul elibereazã un duplicat în termen de 5 zile de la data publicãrii anunţului în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a.

SECŢIUNEA a 4-a
Procedura de executare a certificatului de depozit

ART. 63
Certificatul de depozit se executa în urmãtoarele cazuri şi dupã urmãtoarea procedura:
a) deţinãtorul certificatului de depozit îi comunica depozitarului dispoziţia sa de restituire a seminţelor de consum depozitate, în orice moment pe durata de valabilitate a certificatului de depozit;
b) în termen de maximum 14 zile de la data comunicãrii dispoziţiei de restituire depozitarul face restituirea seminţelor de consum, în ordinea primirii dispoziţiilor de restituire şi de la alţi deţinãtori de certificate, în funcţie de capacitatea tehnica de încãrcare în mijloace de transport a depozitului licenţiat;
c) în cazul în care deţinãtorul certificatului de depozit are de plata anumite sume ca urmare a comunicãrii dispoziţiei de restituire, peste termenul limita de valabilitate a certificatului de depozit, dar nu mai mult de 10 zile, acesta are posibilitatea sa plãteascã aceste sume pana la începerea încãrcãrii mijloacelor de transport;
d) în cazul în care certificatul de depozit nu este gajat, iar deţinãtorul certificatului de depozit nu a plãtit cheltuielile de depozitare cãtre depozitar, executarea asupra seminţelor de consum se face conform prevederilor din contractul de prestãri de servicii încheiat între pãrţi;
e) în cazul în care certificatul de depozit a fost executat la cererea creditorului gajist, ca urmare a prezentãrii talonului de gaj, deţinãtorul certificatului de depozit va primi eventuala diferenţa de suma rãmasã dupã executarea de cãtre creditorul gajist a garanţiei reale mobiliare şi dupã reţinerea de cãtre depozitar a contravalorii cheltuielilor privind activitatea de depozitare;
f) în toate cazurile, dacã deţinãtorul certificatului de depozit nu prezintã şi talonul de gaj, restituirea seminţelor de consum depozitate se suspenda pana la expirarea unui termen de 10 zile dupã data scadentei creditului pentru care s-a constituit gaj;
g) la expirarea termenului de 10 zile prevãzut la lit. f), dacã deţinãtorul certificatului de depozit nu ramburseazã creditul acordat, creditorul va dispune vânzarea produselor depozitate;
h) depozitarul are datoria sa pãstreze seminţele de consum pana în momentul în care creditorul gajist dispune valorificarea lor pentru recuperarea datoriilor, dar nu mai târziu de 30 de zile de la expirarea valabilitãţii certificatului de depozit. Daunele rezultate din suspendarea livrãrii şi costurile suplimentare aferente depozitarii seminţelor de consum se acoperã din sumele rezultate din vânzarea acestora;
i) mijloacele de transport sa asigura de adjudecatarul produselor depozitate;
j) în cazul vânzãrii seminţelor de consum prin licitaţie, adjudecatarul se prezintã la depozitul de livrare pentru încãrcare, la data stabilitã de comun acord cu depozitarul;
k) seminţele de consum livrate adjudecatarului trebuie sa corespundã calitativ şi cantitativ cu datele menţionate în certificatul de depozit.
ART. 64
În situaţia în care depozitarul nu mai are în posesie seminţele de consum, conform datelor incrise în certificatul de depozit, protejarea intereselor financiare ale deponentilor se realizeazã prin Fondul de garantare pentru certificatele de depozit.

SECŢIUNEA a 5-a
Restituirea şi expedierea seminţelor de consum depozitate

ART. 65
(1) Depozitarul cãruia i s-a acordat licenta este obligat sa restituie seminţele de consum, conform cantitãţii şi calitãţii înscrise în certificatul de depozit.
(2) Restituirea se face cu condiţia ca deţinãtorul certificatului de depozit sa prezinte atât certificatul de depozit, cat şi talonul de gaj.
ART. 66
(1) Deţinãtorul certificatului de depozit este obligat sa semneze o confirmare de primire a seminţelor de consum restituite de depozitar şi sa returneze certificatul de depozit şi talonul de gaj depozitarului, în cazul restituirii la cerere.
(2) Depozitarul sau reprezentantul sau legal este obligat sa anuleze certificatul de depozit aferent seminţelor de consum restituite, prin aplicarea unei ştampile "ANULAT" şi prin semnarea acestuia.
(3) Depozitarul nu face restituiri parţiale din cantitatea menţionatã pe un certificat de depozit.
ART. 67
(1) Depozitarul este obligat sa determine cantitatea şi calitatea produselor ce urmeazã sa fie restituite, în prezenta deţinãtorului de certificat de depozit sau a unui reprezentant numit de acesta.
(2) În cazul restituirii seminţelor de consum cãtre deţinãtorul de certificat de depozit dupã expirarea termenului de valabilitate prevãzut în certificatul de depozit sau în cazul restituirii cãtre adjudecatarul acestora, depozitarul este obligat sa inmaneze proprietarului seminţelor de consum sau reprezentantului acestuia, pentru fiecare mijloc de transport, o proba-martor sigilatã. O a doua proba-martor este pastrata de depozitar timp de 30 de zile de la predarea integrala a mãrfii.
(3) Orice contestaţie cu privire la calitatea seminţelor de consum se face pe baza probelor-martor. Partea care se considera neindreptatita trimite proba-martor sigilatã la Comisia Nationala de Gradare a Seminţelor de Consum.
ART. 68
În cazul în care la data expirãrii termenului de valabilitate a certificatului de depozit deţinãtorul certificatului de depozit nu se prezintã în termen de 30 de zile pentru a încheia un nou contract de prestãri de servicii sau nu solicita restituirea seminţelor de consum, depozitarul poate cere vânzarea prin licitaţie a seminţelor de consum depozitate, pentru a acoperi contravaloarea serviciilor prestate. Sumele rãmase vor fi restituite proprietarului seminţelor de consum sau vor fi consemnate la Casa de Economii şi Consemnaţiuni C.E.C. - S.A. pe numele acestuia.

CAP. 5
Fondul de garantare pentru certificatele de depozit

ART. 69
Fondul de garantare pentru certificatele de depozit, denumit în continuare Fond, se constituie ca persoana juridicã, de drept public, cu finanţare extrabugetara.
ART. 70
Fondul trebuie sa acopere minimum 10% şi maximum 20% din valoarea totalã a certificatelor de depozit emise.
ART. 71
(1) Resursele financiare ale bugetului de venituri şi cheltuieli al Fondului se constituie din:
a) cota plãtitã de depozitari, reprezentând 0,5% din valoarea de piata a seminţelor de consum depozitate şi pentru care s-au eliberat certificate de depozit;
b) dobânzile încasate la depozitele constituite din Fond;
c) realizarea creanţelor sale;
d) încasarea despãgubirilor din contractele de asigurare a seminţelor de consum, prevãzute la <>art. 15 alin. (4) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 141/2002 ;
e) venituri din investirea resurselor sale;
f) alte venituri, donaţii, sponsorizãri şi altele asemenea.
(2) Cota prevãzutã la alin. (1) lit. a) se vireazã în contul Fondului, în termen de 5 zile de la data efectuãrii depozitarii.
(3) Depãşirea termenului prevãzut la alin. (2) se sancţioneazã cu plata dobânzilor legale, precum şi cu o penalitate de întârziere de 0,5% pentru fiecare luna şi/sau pentru fiecare fracţiune de luna de întârziere, începând cu data de întâi a lunii urmãtoare celei în care cota trebuia virata la Fond.
ART. 72
(1) Fondul va deschide un cont purtãtor de dobânzi la Trezoreria statului, sub denumirea "Fondul de garantare pentru certificatele de depozit".
(2) Indiferent de sursa de constituire, contribuţiile la bugetul Fondului au ca unica utilizare protejarea intereselor financiare ale deponentilor, în situaţia în care un depozitar nu reuşeşte sa îşi îndeplineascã sarcinile şi obligaţiile care îi revin din contractele de prestãri de servicii încheiate cu deponentii.
(3) Organele de control financiar sunt împuternicite sa verifice corectitudinea calculãrii, reţinerii şi virarii cotei prevãzute la art. 71 alin. (1) lit. a) în contul Fondului.
ART. 73
În cazul în care certificatul de depozit devine indisponibil, deţinãtorul acestuia sau creditorul gajist poate solicita printr-o cerere, argumentata cu dovezi, adresatã Comisiei, sa fie despãgubit.
ART. 74
Ministerul de resort stabileşte pierderile financiare ale deponentilor ale cãror certificate de depozit au devenit indisponibile, în termen maxim de 30 de zile de la primirea cererii, şi le comunica Fondului.
ART. 75
În termen de 30 de zile de la stabilirea pierderilor Fondul va despãgubi deponentii în conformitate cu prevederile <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 141/2002 şi ale prevederilor prezentelor norme metodologice.
ART. 76
(1) Deţinãtorul certificatului de depozit sau creditorul gajist pagubit primeşte contravaloarea seminţelor de consum înscrise în certificatul de depozit de la Fond, dupã ce restituie certificatul de depozit şi talonul de gaj Comisiei.
(2) Contravaloarea seminţelor de consum se calculeazã la preţul pieţei, la data solicitãrii restituirii seminţelor de consum.
(3) Preţul pieţei, care va sta la baza despãgubirilor din Fond, se determina de acesta pe baza analizei cererii şi ofertei în pieţele din zonele reprezentative, cu pondere în producţia de seminţe de consum. Calculul se face prin estimarea mediei ponderate a valorilor pentru aceleaşi seminţe de consum, cu acelaşi grad, dintr-un numãr de cel puţin doua tranzacţii considerate semnificative pentru piata, din zona şi luna în care depozitarul nu a onorat certificatul de depozitare.
(4) Preţul pieţei va fi publicat lunar, prin grija Fondului, într-un buletin informativ elaborat de un serviciu specializat din cadrul acestuia.
ART. 77
(1) În cazul plãţilor efectuate din contul Fondului, acesta va recupera sumele plãtite deţinãtorului certificatului de depozit sau creditorului gajist de la depozitar.
(2) Pana la soluţionarea litigiului Fondul, prin organele de executare, poate aplica sechestrul pe toate bunurile deţinute de depozitar.
(3) Depozitarului în privinta cãruia a fost stabilitã culpa i se anuleazã licenta şi nu mai are dreptul sa primeascã o noua licenta pe toatã perioada functionarii ca agent economic.
(4) Contul Fondului este realimentat din sumele obţinute de la depozitarul în privinta cãruia a fost stabilitã culpa.
ART. 78
(1) Resursele financiare prevãzute la art. 71 lit. e) vor fi utilizate pentru acoperirea cheltuielilor directe ale Fondului.
(2) Cheltuielile curente ale Fondului nu pot depãşi veniturile prevãzute la art. 71 lit. e).
ART. 79
Anexele nr. 1, 2a), 2b), 2c) şi 3 fac parte integrantã din prezentele norme metodologice.




ANEXA 1


la normele metodologice
-----------------------


┌─────┐
│ │
│STEMA│ ROMÂNIA
│ │ MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTAŢIEI ŞI PĂDURILOR
└─────┘

LICENTA
de depozit pentru seminţele de consum
┌──────┬──────┐
Nr │ │ │
└──────┴──────┘

Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor
Comisia pentru acordarea licenţelor de depozit,
în baza <>art. 5 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 141/2002 privind
reglementarea depozitarii seminţelor de consum, regimul certificatelor de
depozit pentru acestea şi constituirea Fondului de garantare pentru
certificatele de depozit, acorda

┌──────────────────────────────────────────────────────┐
│ │ (numele)
├──────────────────────────────────────────────────────┤ (adresa)
│ │
│ │
├────────────────────┬─────────────────────────────────┘
│ │ (cod unic de înregistrare)
└────────────────────┘
┌──────┐
Licenta de depozit pentru seminţele de consum pentru cantitatea de │ │
mii tone şi dreptul de a elibera certificat de depozit pentru └──────┘
depozitele din
┌────────────────────┐ ┌─────────┐
Localitatea │ │ mii tone │ │
├────────────────────┤ ├─────────┤
Localitatea │ │ mii tone │ │
├────────────────────┤ ├─────────┤
Localitatea │ │ mii tone │ │
├────────────────────┤ ├─────────┤
Localitatea │ │ mii tone │ │
└────────────────────┘ └─────────┘

Licenta este însoţitã obligatoriu de planul cadastral la scara 1:2000


┌────────────────────┬───┬─────────┐
Termen de valabilitate │ │ - │ │
├────────────────────┼───┼─────────┤
Termen de prelungire │ │ - │ │
└────────────────────┴───┴─────────┘

Licenta de depozit pentru seminţele de consum se poate prelungi conform
<>art. 8 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 141/2002 .


PREŞEDINTE


┌──────┬───────────┐
│data │ │
└──────┴───────────┘






ANEXA 2a)


la normele metodologice
-----------------------

CERTIFICAT DE DEPOZIT
(fata)


┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│LICENTA DE DEPOZIT Nr. SERIE ŞI NUMĂR │
│______/_________ CERTIFICAT DE DEPOZIT │
│ _______/__________ │
├────────────────────────────────────────────────┬───────────────────────────┤
│ CERTIFICAT DE DEPOZIT PENTRU SEMINŢE DE │ │
│ CONSUM │ │
│ │ Contract de depozitare│
│Eliberat la data de __/_/__ Valabil pana │ nr. ___/____ │
│ la __/__/___ │ │
│ │ Încheiat la data de│
│De cãtre: (nume depozitar)_____________________ │ │
│ │ ___/___/______ │
│ │ │
│Adresa depozitar ____________________ │ │
│Codul unic de înregistrare al │ │
│depozitarului _______________________ │DEPONENT │
│Adresa Depozit ______________________ │ │
│ │ │
│ │ │
│DEPOZIT LICENŢIAT în conformitate cu prevederile│───────────────────────────│
│<>Ordonanţei de Urgenta a Guvernului nr. 141/2002 │───────────────────────────│
│ │ │
│Cantitatea şi calitatea (greutatea şi gradul) │ │
│sunt cele determinate de cãtre agenţii gradatori│Seminţe de consum │
│autorizaţi conform legislaţiei în vigoare. │recepţionate la data │
│Seminţele de consum depozitate sunt asigurate în│de: __/__/___ │
│totalitate de cãtre depozitarul semnatar, con- │ │
│form legislaţiei. Seminţele de consum sunt │Denumire punct de recepţie:│
│acceptate cu condiţia ca deţinãtorul acestui │ │
│certificat sa solicite predarea în cel mult un │ │
│an de zile de la data înscrisã în prezentul │ │
│certificat. Depozitarul este obligat sa predea │ │
│seminţele de consum conform cantitãţii şi calita│ │
│tii înscrise în certificatul de depozit în ter- │ │
│men de maximum 14 zile de la data dispoziţiei de│ │
│predare. │ │
│────────────────────────────────────────────────│ │
│Completarea frauduloasã, modificarea sau indepar│ │
│tarea ilegala a pãrţilor reprezentatã de certifi│ │
│catul de depozit se pedepseşte conform legii │ │
│────────────────────────────────────────────────│ │
│────────────────────────────────────────────────┼──────────────┬────────────┤
│ │Contravaloarea│Plata depozi│
│ │depozitarii:..│tarii pana │
│ │din care: │la │
│───────┬───────────┬──────┬─────┬─────┬─────────┼───────┬──────┼──┬────┬────┤
│Seminţe│Cantitate │ Grad │Umidi│Masa │Impuri- │Plãtit │ Rest │Zi│Luna│ An │
│ de │certificatã│alocat│tate │hecto│tati şi/ │ în │de pla│ │ │ │
│consum │ (kg) │ │ % │litri│sau │avans -│tit - │ │ │ │
│ │ │ │ │ca │corpuri │ lei │lei │ │ │ │
│ │ │ │ │(kg/ │strãine │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ hl) │ (%) │ │ │ │ │ │
│───────│───────────│──────│─────│─────│─────────│ │ │ │ │ │
│───────┴───────────┴──────┴─────┴─────┴─────────┼───────┴──────┴──┴────┴────┤
│ │Tarifele includ operaţiuni-│
│ ELIBERAT DE DEPOZITUL (nume depozit)__________│le de recepţie, uscare, con│
│ │ditionare, asigurare, depo-│
│REPREZENTAT DE (nume şi prenume depozitar sau │zitare, pãstrare şi │
│reprezentantul acestuia)______ Loc ştampila____ │remiterea. Defalcarea aces-│
│ │tora se poate face la cere-│
│ Semnatura autorizata _______________ │rea deponentului. │
│ │ │
│────────────────────────────────────────────────┴───────────────────────────┤
│ Informaţii suplimentare (care nu fac parte din certificatul de depozit) │
│ funcţie de produs │
│────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │
│ Sparturi (%) ___ Conţinut de proteina __ Indice de cadere___ │
│ │
│ Conţinut ulei(%) ________ Alte caracteristici fizico-chimice __________ │
│ │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


CERTIFICAT DE DEPOZIT
(verso)

┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ SPAŢIU DESTINAT DEŢINĂTORULUI DE CERTIFICAT DE DEPOZIT │
│ │
│ │
│ Subsemnatul, deponent, cedez acest certificat de depozit pentru seminţele │
│de consum în favoarea beneficiarului şi confirm faptul ca la data înscrisã │
│am calitatea de proprietar pentru cele înscrise şi mentionez ca nu exista │
│alte gajuri asupra seminţelor de consum respective │
│ │
│ ┌──────────────────┐ ┌──────────────┐ │
│ Date de identificare Nume│ │ Prenume │ │ │
│ ┌─────────────┼────────────┬─────┤ ├──────────────┤ │
│ Cod numeric │ │Cod unic de │ │ Adresa │ │ │
│ └─────────────┘înregistrare└─────┘ └──────────────┘ │
│ │
│ │
│ ┌────────────────────────────┐ │
│ Beneficiar │ │ ┌────┬────┬────┐ │
│ Adresa │ │ Data transfer │ │ │ │ │
│ ├────────────────────────────┤ proprietate └────┴────┴────┘ │
│ Semnatura şi │ │ │
│ ştampila │ │ │
│ └────────────────────────────┘ │
│ │
│ │
│ │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘





ANEXA 2b)


la normele metodologice
-----------------------


CERTIFICAT DE DEPOZIT - TALON GAJ
(fata)


┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│LICENTA Nr. SERIE ŞI NUMĂR │
│______/_________ CERTIFICAT DE DEPOZIT │
│ _______/__________ │
├────────────────────────────────────────────────┬───────────────────────────┤
│ CERTIFICAT DE DEPOZIT PENTRU SEMINŢE DE │ │
│ CONSUM │ │
│ │ Contract de depozitare│
│Eliberat la data de __/_/__ Valabil pana │ nr. ___/____ │
│ la __/__/___ │ │
│ │ Încheiat la data de│
│De cãtre: (nume depozitar)_____________________ │ │
│ │ ___/___/______ │
│ │ │
│Adresa depozitar ____________________ │ │
│Codul unic de înregistrare al │ │
│depozitarului _______________________ │DEPONENT │
│Adresa Depozit ______________________ │ │
│ │ │
│ │ │
│DEPOZIT LICENŢIAT în conformitate cu prevederile│───────────────────────────│
│<>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 141/2002 │───────────────────────────│
│ │ │
│Cantitatea şi calitatea (greutatea şi gradul) │ │
│sunt cele determinate de cãtre agenţii gradatori│Seminţe de consum │
│autorizaţi conform legislaţiei în vigoare. │recepţionate la data │
│Seminţele de consum depozitate sunt asigurate în│de: __/__/___ │
│totalitate de cãtre depozitarul semnatar, con- │ │
│form legislaţiei. Seminţele de consum sunt │Denumire punct de recepţie:│
│acceptate cu condiţia ca deţinãtorul acestui │ │
│certificat sa solicite predarea în cel mult un │ │
│an de zile de la data înscrisã în prezentul │ │
│certificat. Depozitarul este obligat sa predea │ │
│seminţele de consum conform cantitãţii şi calita│ │
│tii înscrise în certificatul de depozit în ter- │ │
│men de maximum 14 zile de la data dispoziţiei de│ │
│predare. │ │
│────────────────────────────────────────────────│ │
│Completarea frauduloasã, modificarea sau indepar│ │
│tarea ilegala a pãrţilor reprezentatã de certifi│ │
│catul de depozit se pedepseşte conform legii │ │
│────────────────────────────────────────────────│ │
│────────────────────────────────────────────────┼──────────────┬────────────┤
│ │Contravaloarea│Plata depozi│
│ │depozitarii:..│tarii pana │
│ │din care: │la │
│───────┬───────────┬──────┬─────┬─────┬─────────┼───────┬──────┼──┬────┬────┤
│Seminţe│Cantitate │ Grad │Umidi│Masa │Impuri- │Plãtit │ Rest │Zi│Luna│ An │
│ de │certificatã│alocat│tate │hecto│tati şi/ │ în │de pla│ │ │ │
│consum │ (kg) │ │ % │litri│sau │avans -│tit - │ │ │ │
│ │ │ │ │ca │corpuri │ lei │lei │ │ │ │
│ │ │ │ │(kg/ │strãine │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ hl) │ (%) │ │ │ │ │ │
│───────│───────────│──────│─────│─────│─────────│ │ │ │ │ │
│───────┴───────────┴──────┴─────┴─────┴─────────┼───────┴──────┴──┴────┴────┤
│ │Tarifele includ operaţiuni-│
│ ELIBERAT DE DEPOZITUL (nume depozit)__________│le de recepţie, uscare, con│
│ │ditionare, asigurare, depo-│
│REPREZENTAT DE (nume şi prenume depozitar sau │zitare, şi remiterea. │
│reprezentantul acestuia)______ Loc ştampila____ │Defalcarea acestora se │
│ │poate face la cererea │
│ Semnatura autorizata _______________ │deponentului. │
│ │ │
│────────────────────────────────────────────────┴───────────────────────────┤
│ Informaţii suplimentare (care nu fac parte din certificatul de depozit) │
│ funcţie de produs │
│────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │
│ Sparturi (%) ___ Conţinut de proteina __ Indice de cadere___ │
│ │
│ Conţinut ulei(%)________ Alte caracteristici fizico-chimice __________ │
│ │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


CERTIFICAT DE DEPOZIT - TALON GAJ
(verso)


┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ 1) Creditat ...................................... │
│ Creditor ...................................... │
│ Credit în suma de ............................. │
│ Dobanda........... alte cheltuieli ............ │
│ Scadenta .................... │
│ Observaţii .................................... │
│ Data acordãrii creditului ..................... │
│ │
│ │
│ ....................... L.S. │
│ Semnatura creditatului │
│ │
│ 2) Creditat ...................................... │
│ Creditor ...................................... │
│ Credit în suma de ............................. │
│ Dobanda ............. alte cheltuieli ......... │
│ Scadenta ............... │
│ Observaţii .................................... │
│ Data acordãrii creditului ..................... │
│ │
│ .......................... L.S. │
│ Semnatura creditatului │
│ │
│ │
│ Atestarea plãţilor │


│ 1). Am primit │
│ a). Suma de .......................... │
│ reprezentând ..................... │
│ .................................. │
│ b). Documentul ....................... │
│ reprezentând...................... │
│ Emis la ordinul................... │
│ Conform........................... │
│ Creditor.......................... │
│ Data.............................. │
│ Semnatura creditorului ........... L.S. │
│ │


└────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘





ANEXA 2c)


la normele metodologice
-----------------------

CERTIFICAT DE DEPOZIT
(care rãmâne la depozitar)



┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│LICENTA DE DEPOZIT Nr. SERIE ŞI NUMĂR │
│______/_________ CERTIFICAT DE DEPOZIT │
│ _______/__________ │
├────────────────────────────────────────────────┬───────────────────────────┤
│ CERTIFICAT DE DEPOZIT PENTRU SEMINŢE DE │ │
│ CONSUM │ │
│ │ Contract de depozitare│
│Eliberat la data de __/_/__ Valabil pana │ nr. ___/____ │
│ la __/__/___ │ │
│ │ Încheiat la data de│
│De cãtre: (nume depozitar)_____________________ │ │
│ │ ___/___/______ │
│ │ │
│Adresa depozitar ____________________ │ │
│Codul unic de înregistrare al │ │
│depozitarului _______________________ │DEPONENT │
│Adresa depozit ______________________ │ │
│ │ │
│ │ │
│DEPOZIT LICENŢIAT în conformitate cu prevederile│───────────────────────────│
│<>Ordonanţei de Urgenta a Guvernului nr. 141/2002 │───────────────────────────│
│ │ │
│Cantitatea şi calitatea (greutatea şi gradul) │ │
│sunt cele determinate de cãtre agenţii gradatori│Seminţele de consum │
│autorizaţi conform legislaţiei în vigoare. │recepţionate la data │
│Seminţele de consum depozitate sunt asigurate în│de: __/__/___ │
│totalitate de cãtre depozitarul semnatar, con- │ │
│form legislaţiei. Seminţele de consum sunt │ │
│acceptate cu condiţia ca deţinãtorul acestui │ │
│certificat sa solicite predarea în cel mult un │ │
│an de zile de la data înscrisã în prezentul │ │
│certificat. Depozitarul este obligat sa predea │ │
│seminţele de consum conform cantitãţii şi calita│ │
│tii înscrise în certificatul de depozit în ter- │ │
│men de maximum 14 zile de la data dispoziţiei de│ │
│predare. │ │
│────────────────────────────────────────────────│ │
│Completarea frauduloasã, modificarea sau indepar│ │
│tarea legalã a pãrţilor reprezentate de certifi-│ │
│catul de depozit se pedepseşte conform legii │ │
│ │Nume punct de recepţie: │
│────────────────────────────────────────────────┼──────────────┬────────────┤
│ │Contravaloarea│Plata depozi│
│ │depozitarii:..│tarii pana │
│ │din care: │la │
│───────┬───────────┬──────┬─────┬─────┬─────────┼───────┬──────┼──┬────┬────┤
│Seminţe│Cantitate │ Grad │Umidi│Masa │Impuri- │Plãtit │ Rest │Zi│Luna│ An │
│ de │certificatã│alocat│tate │hecto│tati şi/ │ în │de pla│ │ │ │
│consum │ (kg) │ │ % │litri│sau │avans -│tit - │ │ │ │
│ │ │ │ │ca │corpuri │ lei │lei │ │ │ │
│ │ │ │ │(kg/ │strãine │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ hl) │ (%) │ │ │ │ │ │
│───────│───────────│──────│─────│─────│─────────│ │ │ │ │ │
│───────┴───────────┴──────┴─────┴─────┴─────────┼───────┴──────┴──┴────┴────┤
│ │Tarifele includ operaţiuni-│
│ ELIBERAT DE DEPOZITUL (nume depozit)__________│le de recepţie, uscare, con│
│ │ditionare, depozitare, asi-│
│REPREZENTAT DE (nume şi prenume depozitar sau │gurare, pãstrare şi │
│reprezentantul acestuia)______ Loc ştampila____ │remiterea. │
│ │Defalcarea acestora se poa-│
│ Semnatura autorizata _______________ │te face la cererea │
│ │deponentului. │
│────────────────────────────────────────────────┴───────────────────────────┤
│ Informaţii suplimentare (care nu fac parte din certificatul de depozit) │
│ funcţia de produs │
│────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │
│ Sparturi (%) ___ Conţinut de proteina __ Indice de cadere___ │
│ │
│ Conţinut ulei(%) ________ Alte caracteristici fizico-chimice __________ │
│ │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘





ANEXA 3


la normele metodologice
-----------------------

MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTAŢIEI ŞI PĂDURILOR

Registrul centralizat al certificatelor de depozit



┌────┬─────────┬──────────┬─────────┬──────────┬─────────┬──────────┬────────┐
│ │ Numãrul │Numãrul şi│ │Codul unic│ Adresa │Seria şi │Seria şi│
│ │şi data │ data │Denumirea│de inregis│depozitu-│ numãrul │ numãrul│
│Nr. │elibera- │prelungi- │şi sediul│trare al │lui şi │certifica-│certifi-│
│crt.│rii licen│rii, │depozita-│depozitaru│capacita-│tului de │catului │
│ │tei de │suspenda- │rului │lui │tea pen- │depozit │returnat│
│ │depozit │rii sau │ │ │tru care │eliberat │ │
│ │ │anulãrii │ │ │s-a elibe│ │ │
│ │ │licenţei │ │ │rat │ │ │
│ │ │de depozit│ │ │licenta │ │ │
├────┼─────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────┼──────────┼────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────┼──────────┼────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────┼──────────┼────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────┼──────────┼────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────┼──────────┼────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────┼──────────┼────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────┼──────────┼────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │
└────┴─────────┴──────────┴─────────┴──────────┴─────────┴──────────┴────────┘


-------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016