Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME METODOLOGICE din 23 august 2000  de autorizare a agentilor economici care presteaza servicii in porturi, pe cai si canale navigabile    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME METODOLOGICE din 23 august 2000 de autorizare a agentilor economici care presteaza servicii in porturi, pe cai si canale navigabile

EMITENT: MINISTERUL TRANSPORTURILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 405 din 29 august 2000
CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
(1) Agenţii economici pot presta în porturi, pe cai şi canale navigabile serviciile prevãzute la alin. (4), denumite în continuare servicii, cu condiţia autorizãrii lor de cãtre Ministerul Transporturilor.
(2) În sensul prezentelor norme metodologice, serviciile prevãzute la alin. (4) lit. a) pct. 1, 2, 3 şi 7 au urmãtorul înţeles:
a) prin pilotajul navelor la intrarea şi la ieşirea din porturi, la manevrare de la o dana la alta se înţelege pilotajul navelor maritime la intrarea, respectiv ieşirea din şi în mare în porturile maritime, şi la intrarea, respectiv ieşirea navelor maritime sau fluviale din şi în calea navigabila, precum şi la manevra navelor maritime sau fluviale de la o dana la alta, în interiorul aceluiaşi port;
b) prin pilotajul navelor pe cãile şi canalele navigabile de acces spre porturile fluviale se înţelege pilotajul navelor la intrarea, respectiv ieşirea din şi în mare pe o cale sau un canal navigabil, spre sau dinspre un port fluvial sau pe o cale sau un canal navigabil între doua porturi fluviale;
c) prin remorcaj de manevra al navelor se înţelege utilizarea remorcherelor şi/sau a impingatoarelor în timpul manevrelor de intrare şi ieşire a navelor maritime sau fluviale în şi din porturi, precum şi pentru manevrele între danele aceluiaşi port.
Nu constituie remorcaj de manevra al navelor fluviale manevrele efectuate de remorcherele sau impingatoarele unui armator pentru navele proprii;
d) prin dragaj de întreţinere se înţelege activitatea de dragaj prin care se asigura adancimile minime pentru desfãşurarea în condiţii de siguranta a navigaţiei în porturi şi pe cãile şi canalele navigabile.
(3) Capitaniile de port din cadrul Inspectoratului Navigaţiei Civile - INC vor permite prestarea de servicii numai agenţilor economici autorizaţi în acest sens.
(4) Ministerul Transporturilor, prin Inspectoratul Navigaţiei Civile - INC, autorizeaza agenţii economici pentru prestarea şi desfãşurarea urmãtoarelor servicii:




──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Simbolul din
Nr. Denumirea serviciilor prestate Simbolul Clasificarea
crt. în porturi, pe cai şi canale serviciului activitãţilor
navigabile din din economia
autorizaţie nationala -
CAEN
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
a) Servicii publice portuare

1. pilotajul navelor la intrarea şi ieşirea
din porturi, la manevrare de la o dana
la alta PNM 6322.12
2. pilotajul navelor pe cãile şi canalele
navigabile de acces spre porturile fluviale PNCN 6322.12
3. remorcajul de manevra al navelor RM 6322.13
4. legarea-dezlegarea navelor PL 6322.16
5. preluarea reziduurilor, apelor uzate şi a
gunoaielor de la nave PR 9000
6. salubrizarea şi depoluarea acvatoriilor
portuare şi preluarea gunoiului de la
agenţii economici care desfãşoarã activitãţi
în porturi SP 9000
7. dragaje de întreţinere DR 4524.11
8. semnalizarea şi balizarea acvatoriului
portuar şi a senalelor de acces în port,
semnalizarea şi iluminarea drumurilor publice SB 6322.14
9. stingerea incendiilor la nave şi instalaţii
plutitoare aflate în porturi ŞI 6322.11

b) Servicii portuare

1. încãrcare, descãrcare, stivuire, amarare,
sortare PO 6311
2. depozitare PD 6312
3. curatare şi degazare tancuri CT 3513
4. agenturare nave PA 6322.16
5. reparaţii nave şi utilaje RNU 3513
6. bunkeraj BN 6322.16
7. lucrãri de scafandrerie SC 6322
8. asistenta şi salvarea navelor SN 6322.15
9. construcţii şi reparaţii hidrotehnice CH 4524
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



(5) Autorizaţia pentru prestarea serviciilor se acorda agenţilor economici de cãtre Inspectoratul Navigaţiei Civile - INC, pentru o perioada de 5 ani de la data eliberãrii, cu condiţia avizãrii anuale a acesteia.
(6) Inspectoratul Navigaţiei Civile - INC elibereazã autorizaţia prevãzutã la art. 2, la solicitarea agenţilor economici care îndeplinesc condiţiile prevãzute în prezentele norme metodologice, care deţin dotarea tehnica minima corespunzãtoare executãrii serviciului şi care au desemnat un conducãtor al activitãţii cu pregãtire corespunzãtoare.
(7) Autorizaţiile pentru prestarea serviciilor publice portuare se acorda, la cerere, numai agenţilor economici care la data solicitãrii autorizaţiei au obţinut acordul de la administraţia portuara care are obligaţia sa asigure serviciile respective, potrivit legii.
(8) Modelul autorizaţiei este prevãzut în anexa nr. 1 la prezentele norme metodologice.
ART. 2
(1) Autorizaţia pentru prestarea serviciilor, denumita în continuare autorizaţie, este documentul care atesta capacitatea agentului economic de a presta serviciul respectiv şi care da dreptul acestuia de a funcţiona în perimetrul portuar, pe cai şi canale navigabile, respectiv de a presta unul sau mai multe servicii prevãzute la art. 1 alin. (4), în condiţiile prezentelor norme metodologice.
(2) În cazul concesionarii unui serviciu public autorizaţia atesta în continuare capacitatea agentului economic de a presta serviciul respectiv, fãrã a mai da acestuia dreptul de a-l efectua; dreptul de a efectua serviciul îl are numai agentul economic concesionar.
(3) Prezentele norme metodologice nu se aplica pentru serviciile publice portuare şi serviciile portuare efectuate de administraţiile portuare, de cai şi canale navigabile.
(4) Nu se supun autorizãrii agenţii economici care presteazã, numai pentru navele proprii sau în interes propriu, activitãţi de natura serviciilor publice prevãzute la art. 1 alin. (4) lit. a) pct. 3, 4, 5 şi 9 şi de natura serviciilor portuare prevãzute la art. 1 alin. (4) lit. b) pct. 3, 5, 6, 7 şi 8.
ART. 3
(1) Inspectoratul Navigaţiei Civile - INC tine evidenta autorizaţiilor eliberate şi efectueazã controlul respectãrii condiţiilor prevãzute în autorizaţie.
(2) Inspectoratul Navigaţiei Civile - INC va transmite trimestrial direcţiilor de specialitate din cadrul Ministerului Transporturilor lista cuprinzând agenţii economici care au fost autorizaţi conform alin. (1) şi lista cuprinzând agenţii economici cãrora li s-a retras autorizaţia.

CAP. 2
Condiţiile necesare pentru obţinerea autorizaţiei

ART. 4
(1) La solicitarea eliberãrii autorizaţiei agenţii economici trebuie sa prezinte urmãtoarele documente:
a) cerere de acordare a autorizaţiei, al carei model este prezentat în anexa nr. 2 la prezentele norme metodologice;
b) copie de pe certificatul de înmatriculare la registrul comerţului;
c) copie de pe certificatul de înregistrare fiscalã;
d) copie de pe actul constitutiv sau de pe statutul agentului economic, dupã caz, din care sa rezulte ca serviciile pentru care se solicita autorizarea sunt incluse în obiectul de activitate al acestuia;
e) copie de pe actul de numire a persoanei desemnate sa conducã activitatea;
f) copie de pe documentul prin care se atesta pregãtirea de specialitate sau experienta în domeniu de cel puţin 5 ani a persoanei desemnate sa conducã activitatea;
g) cazier judiciar al persoanei desemnate sa conducã activitatea.
ART. 5
În funcţie de serviciul care urmeazã sa fie prestat, agenţii economici trebuie sa prezinte urmãtoarele documente:
a) lista cuprinzând navele şi utilajele plutitoare cu care agentul economic urmeazã sa îşi desfãşoare serviciul pentru care solicita autorizarea, eliberata de capitaniile de port, prin care se atesta faptul ca acestea sunt înmatriculate şi numele proprietarului. În cazul în care navele şi utilajele plutitoare nu sunt proprietatea agentului economic care solicita autorizarea serviciului, acesta va prezenta o copie de pe contractul de leasing sau de închiriere pentru o perioada de cel puţin un an, care îi da dreptul sa le utilizeze. Pentru celelalte mijloace cu care agentul economic îşi desfãşoarã serviciul se prezintã lista acestora, menţionând dacã sunt în proprietate, închiriate sau în leasing;
b) lista cuprinzând personalul care asigura desfãşurarea respectivei activitãţi, angajat cu contract de munca, în care se va preciza în mod expres numãrul contractului individual de munca;
c) dovada ca deţin spaţiu de depozitare în magazii, rezervoare, pe platforme portuare sau altele asemenea, destinat efectuãrii serviciului de depozitare;
d) acordul preliminar al administraţiei portului privind utilizarea infrastructurilor portului.

CAP. 3
Acordarea autorizaţiei

ART. 6
(1) Pentru obţinerea autorizaţiei, în funcţie de serviciul care urmeazã sa fie prestat, agenţii economici depun la Inspectoratul Navigaţiei Civile - INC sau la capitaniile de port, dupã caz, documentele prevãzute la art. 4 şi 5.
(2) Documentele depuse în copii, conform art. 4 şi 5, vor fi însoţite de documentele originale, în vederea verificãrii conformitatii acestora.
ART. 7
Agenţii economici care nu îndeplinesc condiţiile prevãzute la art. 4 şi 5 vor primi o notificare scrisã în acest sens, în termen de 30 de zile de la data depunerii documentelor necesare în vederea obţinerii autorizaţiilor, pentru completarea corespunzãtoare a acestora.
ART. 8
Autorizaţiile care se acorda în condiţiile prezentelor norme metodologice vor fi semnate de inspectorul de stat şef al Inspectoratului Navigaţiei Civile - INC.
ART. 9
Inspectoratul Navigaţiei Civile - INC tine evidenta solicitãrilor pentru autorizare şi a autorizaţiilor eliberate, în registre speciale.
ART. 10
(1) Cu cel puţin 30 de zile înainte de data expirãrii vizei anuale a autorizaţiei, dar nu mai mult de 45 de zile, agentul economic va cere în scris Inspectoratului Navigaţiei Civile - INC acordarea vizei anuale.
(2) Cererea va fi însoţitã de urmãtoarele documente:
a) extras de pe ultimul bilanţ contabil, încheiat şi depus conform legislaţiei în vigoare, din care sa rezulte capitalul social, veniturile realizate din exploatare şi rezultatul exerciţiului financiar;
b) copii de pe documentele prezentate la acordarea autorizaţiei, în cazul în care au intervenit modificãri;
c) copii de pe contractele de leasing sau de închiriere, încheiate pentru o perioada de cel puţin un an, pentru navele şi utilajele plutitoare care nu sunt în proprietatea agentului economic.
ART. 11
Inspectoratul Navigaţiei Civile - INC va comunica în scris solicitantului, în termen de 30 de zile, decizia de acordare sau de neacordare a autorizaţiei sau a vizei anuale a acesteia, dupã caz, cu motivatia corespunzãtoare.

CAP. 4
Obligaţiile agenţilor economici autorizaţi sa presteze servicii portuare

ART. 12
Pe intreaga perioada de valabilitate a autorizaţiei agenţii economici sunt obligaţi:
a) sa respecte reglementãrile interne şi internaţionale în vigoare privind navigaţia civilã;
b) sa respecte normele tehnice de construcţie şi funcţionare a navelor şi mijloacelor plutitoare;
c) sa foloseascã personal calificat în conformitate cu legislaţia în vigoare;
d) sa ia mãsurile necesare pentru protecţia mediului;
e) sa respecte reglementãrile în vigoare privind protecţia muncii, regulile sanitare, reglementãrile vamale, reglementãrile privind prevenirea şi stingerea incendiilor, precum şi orice alte reglementãri aplicabile;
f) sa transmitã Inspectoratului Navigaţiei Civile - INC şi direcţiilor de specialitate din cadrul Ministerului Transporturilor datele statistice solicitate de acestea.

CAP. 5
Controlul privind modul de respectare a condiţiilor de obţinere a autorizaţiei şi cazurile de suspendare şi/sau retragere

ART. 13
(1) Controlul privind modul de respectare a condiţiilor de obţinere a autorizaţiei şi a vizelor anuale în conformitate cu prevederile prezentelor norme metodologice se efectueazã de cãtre o echipa de control formatã din personalul Inspectoratului Navigaţiei Civile - INC. În echipele de control pot fi desemnate şi persoane din direcţiile de specialitate din cadrul Ministerului Transporturilor.
Personalul din echipele de control trebuie sa posede legitimatii speciale de control, al cãror model este prevãzut în anexa nr. 3.
(2) Rezultatele controalelor se consemneazã într-un proces-verbal semnat de membrii echipei de control şi de reprezentantul agentului economic controlat.
ART. 14
(1) În cazul în care în urma controlului se constata ca nu mai sunt îndeplinite condiţiile de acordare a autorizaţiilor, respectivele autorizaţii se suspenda pe o perioada de 30 de zile.
(2) Decizia de suspendare a autorizaţiilor se ia de inspectorul de stat şef al Inspectoratului Navigaţiei Civile - INC şi se comunica în scris agentului economic în termen de 5 zile de la data finalizarii controlului. În comunicare se vor preciza motivele care au dus la suspendarea autorizaţiei.
(3) În vederea încetãrii suspendãrii, în perioda prevãzutã la alin. (1), agentul economic trebuie sa facã dovada ca a luat toate mãsurile pentru respectarea condiţiilor de autorizare.
ART. 15
Dacã în termen de 30 de zile de la data suspendãrii autorizaţiei agentul economic nu face dovada ca îndeplineşte condiţiile de autorizare, respectiva autorizaţie se retrage.
ART. 16
Autorizaţiile se retrag şi în urmãtoarele condiţii:
a) la propunerea capitaniilor de port, dacã se constata ca agenţii economici incalca în mod repetat sau cu buna ştiinţa reglementãrile privind navigaţia civilã;
b) la solicitarea organelor abilitate sa urmãreascã modul de respectare a reglementãrilor privind protecţia mediului, protecţia muncii, a regimului vamal şi al frontierei de stat, a reglementãrilor sanitare, dacã acestea constata ca agentul economic incalca repetat sau cu buna ştiinţa aceste reglementãri;
c) în cazul în care agentul economic nu solicita în scris, în condiţiile prezentelor norme metodologice, acordarea vizei anuale;
d) în situaţia în care agentul economic, deţinãtor al autorizaţiei, nu şi-a început activitatea în decurs de 6 luni de la acordarea autorizaţiei sau şi-a întrerupt activitatea pe o perioada mai mare de 6 luni consecutive.
ART. 17
În cazul retragerii autorizaţiei, acordarea unei noi autorizaţii se va face în baza unei noi cereri, în condiţiile prezentelor norme metodologice.
ART. 18
Agentul economic cãruia i s-a retras de doua ori autorizaţia nu i se mai acorda o noua autorizaţie.
ART. 19
(1) Decizia de retragere a autorizaţiilor va fi luatã de cãtre inspectorul de stat şef al Inspectoratului Navigaţiei Civile - INC şi se comunica în scris agentului economic. Decizia va cuprinde motivele pentru care a fost retrasã autorizaţia.
(2) Deciziile de suspendare sau de retragere a autorizaţiilor vor fi menţionate în registrul de evidenta a autorizaţiilor.
ART. 20
Agenţii economici pot contesta decizia de neacordare, de retragere sau de suspendare a autorizaţiilor, dupã caz, potrivit <>Legii contenciosului administrativ nr. 29/1990 , cu modificãrile ulterioare.
ART. 21
Anexele nr. 1-3 fac parte integrantã din prezentele norme metodologice.




ANEXA 1

MINISTERUL TRANSPORTURILOR
INSPECTORATUL NAVIGAŢIEI CIVILE



AUTORIZAŢIE*)
pentru prestarea de servicii în porturi, pe cai şi canale navigabile
seria .......... nr. ..........

În conformitate cu prevederile <>Ordonanţei Guvernului nr. 22/1999 privind
administrarea porturilor şi serviciile în porturi şi ale Ordonanţei
Guvernului nr. 42/1997 privind navigaţia civilã, având în vedere
documentele prezentate, agentul economic .................................,
înregistrat la registrul comerţului din judeţul ..........................,
sub nr. .........., cod fiscal ................, este autorizat sa presteze
urmãtoarele servicii în porturile/pe cãile şi canalele navigabile aflate în
administrarea ............................................................:
1. ......................................................................
2. ......................................................................
3. ......................................................................
4. ......................................................................
5. .....................................................................,
cu obligativitatea respectãrii prevederilor legale în vigoare.
Clauze speciale: ........................................................
...........................................................................
...........................................................................
...........................................................................
...........................................................................


Inspector de stat şef,
........................


Data emiterii ...................
Valabilã pana la data de ............


*) Se elibereazã câte o autorizaţie pentru fiecare administraţie şi
zona administratã.





- verso -

În baza documentelor depuse la data de ..................................
valabilitatea autorizaţiei se prelungeşte pana la data de ...............
Data .......... Locul ...................


Inspector de stat şef,
........................


În baza documentelor depuse la data de ..................................
valabilitatea autorizaţiei se prelungeşte pana la data de ...............
Data .......... Locul ...................



Inspector de stat şef,
........................


În baza documentelor depuse la data de ..................................
valabilitatea autorizaţiei se prelungeşte pana la data de ...............
Data .......... Locul ...................


Inspector de stat şef,
........................


În baza documentelor depuse la data de ..................................
valabilitatea autorizaţiei se prelungeşte pana la data de ...............
Data .......... Locul ...................


Inspector de stat şef,
........................






ANEXA 2

AGENTUL ECONOMIC ....................


CERERE


Agentul economic ..................., cu sediul în ......................,
str. ................ nr. ............, codul fiscal ......................,
telefon .............., telex ................., fax ......................,
reprezentat prin ...................., domiciliat în ......................,
str. .......................... nr. ....., posesor al buletinului/cãrţii de
identitate seria .... nr. ......., eliberat/eliberata de ..................,
având funcţia de ............................. în cadrul agentului economic,
pe baza pieselor anexate la dosar solicit eliberarea autorizaţiei pentru
prestarea urmãtoarelor servicii în porturile ............................/pe
cãile şi canalele navigabile ............................ ale administraţiei
......................................:
1. .......................................................................
2. .......................................................................
3. .......................................................................
4. .......................................................................
5. ..................................................................... .
Anexãm la prezenta urmãtoarele documente:
● copie de pe certificatul de înmatriculare la registrul comerţului seria
.... nr. ........, eliberat la data de ............................;
● copie de pe certificatul de înregistrare fiscalã seria .... nr. ......;
● copie de pe actul constitutiv sau statutul agentului economic;
● împuternicire pentru domnul ..............................;
● diploma de studii ......................................;
● cazierul judiciar ........................................;
● situaţia juridicã a navelor sau a utilajelor necesare în vederea
desfãşurãrii activitãţii;
● lista cuprinzând personalul angajat cu contract de munca;
● acte de proprietate sau contracte de închiriere a spaţiului;
● acordul administraţiei portului/cãilor şi canalelor navigabile.


Data ........ Semnatura conducatorului ...................
Ştampila agentului economic





ANEXA 3

┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ ┌───────┐ MINISTERUL TRANSPORTURILOR │
│ │ │ │
│ │ │ LEGITIMATIE DE CONTROL │
│ │ │ │
│ │ │ seria ...... nr. .......... │
│ │ │ │
│ └───────┘ │
│ │
│ │
│ Domnul ..........................., posesor al buletinului/cãrţii de │
│ identitate seria .... nr. ........, în temeiul Ordonanţei Guvernului nr. │
│ 19/1997 privind transporturile, republicatã, al Ordonanţei Guvernului nr. │
│ 22/1999 privind administrarea porturilor şi serviciile în porturi, al │
│ <>Ordonanţei Guvernului nr. 42/1997 privind navigaţia civilã şi al Ordinului │
│ ministrului transporturilor nr. 595/2000 pentru aprobarea Normelor │
│ metodologice de autorizare a agenţilor economici care presteazã servicii │
│ în porturi, pe cai şi canale navigabile, are dreptul de control asupra │
│ modului de respectare a condiţiilor de acordare a autorizaţiilor de │
│ prestare de servicii în porturi/pe cai şi canale navigabile. │
│ │
│ Ministrul transporturilor, │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


-----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016