Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME METODOLOGICE din 22 decembrie 2003  privind atestarea profesionala a lectorilor necesari procesului de pregatire si perfectionare profesionala a personalului de specialitate din domeniul transporturilor rutiere    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME METODOLOGICE din 22 decembrie 2003 privind atestarea profesionala a lectorilor necesari procesului de pregatire si perfectionare profesionala a personalului de specialitate din domeniul transporturilor rutiere

EMITENT: MINISTERUL TRANSPORTURILOR, CONSTRUCTIILOR SI TURISMULUI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 34 din 15 ianuarie 2004

CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
Dispoziţiile prezentelor norme metodologice constituie cadrul general pentru atestarea profesionalã a lectorilor necesari procesului de pregãtire şi perfecţionare profesionalã a personalului de specialitate din domeniul transporturilor rutiere.
ART. 2
Pregãtirea şi perfecţionarea personalului de specialitate din domeniul transporturilor rutiere se poate efectua numai în cadrul centrelor de pregãtire şi perfecţionare autorizate în acest sens de cãtre Direcţia generalã transport rutier din cadrul Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului.
ART. 3
(1) În cadrul centrelor de pregãtire şi perfecţionare a personalului de specialitate din domeniul transporturilor rutiere autorizate procesul de pregãtire se realizeazã prin cursuri de pregãtire şi/sau perfecţionare.
(2) Cursurile de pregãtire şi/sau perfecţionare prevãzute la alin. (1) pot fi susţinute numai de cãtre persoane titulare ale unui atestat de lector obţinut în urma participãrii la cursurile derulate în cadrul unui stagiu/program de dobândire a calitãţii de formare a personalului de specialitate din domeniul transporturilor rutiere.
ART. 4
Persoanele titulare ale unui atestat de lector, obţinut în condiţiile prevãzute la art. 3 alin. (2), pot desfãşura activitãţi de pregãtire a personalului de specialitate din domeniul transporturilor rutiere prin cursuri specifice corespunzãtoare tipului de atestat dobândit.

CAP. II
Condiţii de atestare

ART. 5
(1) Atestarea profesionalã a lectorilor se va face prin cursurile derulate în cadrul stagiilor/programelor de dobândire a calitãţii de formare a personalului de specialitate din domeniul transporturilor rutiere.
(2) Organizarea stagiilor/programelor prevãzute la alin. (1) se va desfãşura numai cu avizul Direcţiei generale transport rutier.
ART. 6
(1) Condiţiile necesare în vederea admiterii la cursurile prevãzute la art. 5 alin. (1) pentru obţinerea atestatului de lector sunt satisfãcute dacã solicitantul prezintã urmãtoarele documente:
- diploma de absolvire a unei instituţii de învãţãmânt superior în specialitatea transporturi rutiere sau în specialitatea corespunzãtoare tipului de curs care urmeazã a fi desfãşurat în cadrul procesului de pregãtire;
- carnetul de muncã (în copie), din care sã rezulte cã solicitantul a desfãşurat o activitate de minimum 2 ani în domeniul transporturilor rutiere;
- un certificat din care sã rezulte cã solicitantul este apt din punct de vedere medical şi psihologic;
- permisul de conducere având o vechime de minimum 5 ani, în cazul solicitãrii obţinerii atestatului de lector pentru pregãtirea conducãtorilor auto.
(2) Documentele prevãzute la alin. (1) vor fi cuprinse într-un dosar care va fi depus la Direcţia generalã transport rutier.
ART. 7
Programa de pregãtire profesionalã în vederea obţinerii atestatului de lector pentru dobândirea calitãţii de formare a personalului de specialitate din domeniul transporturilor rutiere va fi avizatã de cãtre Direcţia generalã transport rutier.

CAP. III
Examinarea pentru obţinerea atestatului de lector

ART. 8
(1) Examenul pentru obţinerea atestatului de lector în vederea dobândirii calitãţii de formare a personalului de specialitate din domeniul transporturilor rutiere poate fi susţinut numai de cãtre persoanele care au urmat cursurile prevãzute la art. 5 alin. (1).
(2) Data susţinerii examenului pentru obţinerea atestatului de lector va fi stabilitã de cãtre Direcţia generalã transport rutier.
ART. 9
(1) Comisia de examinare va fi compusã din 3 membri desemnaţi de cãtre Direcţia generalã transport rutier.
(2) Preşedintele comisiei de examinare va fi un reprezentant din cadrul Direcţiei generale transport rutier, titular al unui certificat de competenţã profesionalã în domeniul transporturilor rutiere.
ART. 10
Documentele fiecãrui participant la cursurile prevãzute la art. 5 alin. (1), împreunã cu lista cuprinzând numele acestora, vor fi prezentate comisiei de examinare, cu cel puţin 3 zile înainte de data susţinerii examenului, pentru verificarea şi constatarea îndeplinirii condiţiilor de atestare.
ART. 11
(1) Examenul în vederea obţinerii atestatului de lector pentru dobândirea calitãţii de formare a personalului de specialitate din domeniul transporturilor rutiere va cuprinde:
a) proba scrisã - evaluarea generalã a cunoştinţelor;
b) proba oralã - studiu de caz.
(2) Pentru promovarea examenului este necesar sã se obţinã calificativul "admis" la ambele probe.
(3) Participarea la proba oralã este condiţionatã de obţinerea calificativului "admis" la proba scrisã.
ART. 12
La încheierea examenului se va întocmi situaţia rezultatelor obţinute de cãtre participanţii la examen, aceasta fiind semnatã de cãtre toţi membrii comisiei de examinare şi pãstratã la Direcţia generalã transport rutier.
ART. 13
(1) Persoanele declarate respinse la examenul pentru obţinerea atestatului de lector au dreptul la o singurã reexaminare în termen de 60 de zile de la data susţinerii examenului.
(2) Persoanele care au participat la cursurile prevãzute la art. 5 alin. (1) şi nu s-au prezentat la examen sunt declarate respinse.

CAP. IV
Eliberarea atestatului de lector

ART. 14
(1) Direcţia generalã transport rutier va elibera un atestat de lector fiecãrei persoane care a promovat examenul prevãzut la art. 11.
(2) În fiecare atestat de lector eliberat va fi înscris tipul de curs pe care titularul îl va putea desfãşura în cadrul procesului de pregãtire şi perfecţionare profesionalã a personalului de specialitate din domeniul transporturilor rutiere.
ART. 15
(1) Perioada de valabilitate a atestatului de lector care certificã dobândirea calitãţii de formare a personalului de specialitate din domeniul transporturilor rutiere este de 5 ani de la data eliberãrii.
(2) Modelul atestatului de lector este prevãzut în anexa la prezentele norme metodologice.

CAP. V
Dispoziţii finale

ART. 16
(1) Dosarele conţinând documentele prevãzute la art. 6 alin. (1) se vor pãstra la Direcţia generalã transport rutier pentru fiecare persoanã care a obţinut atestatul de lector.
(2) De asemenea, situaţiile privind rezultatele examenelor susţinute pentru obţinerea atestatului de lector se vor pãstra la Direcţia generalã transport rutier.
ART. 17
Valabilitatea atestatului de lector se poate prelungi pentru o nouã perioadã de 5 ani, în condiţiile absolvirii unui alt stagiu/program de dobândire a calitãţii de formare a personalului de specialitate din domeniul transporturilor rutiere, urmat de promovarea examenului prevãzut la art. 11.
ART. 18
(1) În vederea desfãşurãrii sau continuãrii activitãţii specifice, persoanele care în prezent sunt titulare ale unui certificat/atestat profesional valabil pentru desfãşurarea activitãţii de pregãtire şi perfecţionare a personalului de specialitate din domeniul transporturilor rutiere vor putea desfãşura aceastã activitate pe baza respectivului certificat/atestat profesional.
(2) Certificatele/atestatele profesionale prevãzute la alin. (1) îşi menţin valabilitatea pe o perioadã de 5 ani de la data publicãrii prezentelor norme metodologice.
ART. 19
Direcţia generalã transport rutier va întocmi un registru pentru evidenţa lectorilor atestaţi profesional conform prevederilor prezentelor norme metodologice şi a persoanelor titulare ale unui certificat/atestat profesional prevãzute la art. 18.



ANEXĂ
──────
la normele metodologice
────────────────────────

┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ ┌───────┐ │
│ │ stema │ │
│ └───────┘ │
│ ROMÂNIA │
│ │
│ MINISTERUL TRANSPORTURILOR, CONSTRUCŢIILOR ŞI TURISMULUI │
│ DIRECŢIA GENERALĂ TRANSPORT RUTIER │
│ │
│ A T E S T A T │
│ Se acordã domnului/doamnei ..............................., │
│ │
│ care a obţinut atestarea ca "Lector pentru pregãtirea şi perfecţionarea │
│ profesionalã a personalului de specialitate din domeniul transporturilor │
│ rutiere". │
│ │
│ Titularul este autorizat sã desfãşoare activitãţi de pregãtire prin │
│ cursuri de calificare şi recalificare, precum şi activitãţi de │
│ perfecţionare a personalului de specialitate din domeniul transporturilor │
│ rutiere. │
│ │
│ Tipul de curs pentru care a fost atestat: ........................... │
│ │
│ Valabil de la .......... pânã la ......... Emitent, │
│ ................... │
│ Data emiterii ............................ (semnãtura şi ştampila) │
│ │
│ Seria AL nr. ................. │
│ │
│ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘





───────────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016