Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME METODOLOGICE din 21 noiembrie 2003  de aplicare a prevederilor sectiunii a 5-a din   cap. I din Ordonanta Guvernului nr. 86/2003 privind reglementarea unor masuri in materie financiar-fiscala, referitoare la activitatile de declarare si colectare a creantelor bugetare reprezentand contributii sociale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME METODOLOGICE din 21 noiembrie 2003 de aplicare a prevederilor sectiunii a 5-a din cap. I din Ordonanta Guvernului nr. 86/2003 privind reglementarea unor masuri in materie financiar-fiscala, referitoare la activitatile de declarare si colectare a creantelor bugetare reprezentand contributii sociale

EMITENT: MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 855 din 2 decembrie 2003

ART. 1
(1) Începând cu 1 ianuarie 2004, activitatea privind declararea şi colectarea creanţelor bugetare reprezentând contribuţii sociale de la persoane juridice şi persoane fizice care au calitatea de angajator sau asimilat al acestora, denumite în continuare plãtitori de contribuţii sociale, se realizeazã de Ministerul Finanţelor Publice prin unitãţile fiscale teritoriale.
(2) Conform reglementãrilor legale specifice, sunt asimilaţi angajatorilor:
a) organizaţiile profesionale, sindicale, patronale, partidele politice;
b) asociaţiile de locatari;
c) alte asociaţii fãrã personalitate juridicã;
d) autoritãţile executive/legislative/judecãtoreşti, pentru persoanele care îşi desfãşoarã activitatea în funcţii elective, legislative sau judecãtoreşti pe durata mandatului;
e) instituţiile publice şi alte autoritãţi, pentru funcţionarii publici;
f) unitãţile militare, pentru persoanele care satisfac serviciul militar în termen şi pentru care datoreazã contribuţia pentru asigurãri sociale de sãnãtate;
g) instituţiile specifice, pentru persoanele care executã o pedeapsã privativã de libertate sau se aflã în arest preventiv şi pentru care datoreazã contribuţia pentru asigurãri sociale de sãnãtate;
h) agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã judeţene şi a municipiului Bucureşti, pentru persoanele care beneficiazã de indemnizaţia de şomaj şi alocaţii de sprijin;
i) alte entitãţi care datoreazã contribuţii sociale şi reţin contribuţii sociale de la persoanele asigurate obligatoriu prin efectul legii.
ART. 2
Contribuţiile sociale pentru care Ministerul Finanţelor Publice prin organele fiscale teritoriale este competent sã desfãşoare activitãţile prevãzute la art. 1 alin. (1) sunt:
a) contribuţia de asigurãri sociale datoratã de angajator;
b) contribuţia individualã de asigurãri sociale reţinutã de la asiguraţi;
c) contribuţia de asigurãri pentru şomaj datoratã de angajator;
d) contribuţia individualã de asigurãri pentru şomaj reţinutã de la asiguraţi;
e) contribuţia de asigurare pentru accidente de muncã şi boli profesionale datoratã de angajator;
f) contribuţia pentru asigurãri sociale de sãnãtate datoratã de angajator, mai puţin creanţele bugetare şi accesoriile acestora cesionate de Casa Naţionalã de Asigurãri de Sãnãtate cãtre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare;
g) contribuţia pentru asigurãri sociale de sãnãtate reţinutã de la asiguraţi, mai puţin creanţele bugetare şi accesoriile acestora cesionate de Casa Naţionalã de Asigurãri de Sãnãtate cãtre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare;
h) contribuţia pentru pensia suplimentarã, reţinutã de la persoanele cuprinse în sistemul de asigurãri sociale, datoratã pânã la data de 1 aprilie 2001 şi neachitatã pânã la data de 31 decembrie 2003;
i) contribuţia la Fondul de pensii şi asigurãri sociale ale agricultorilor, datoratã pânã la data de 1 iulie 2000 de cãtre agenţii economici care au realizat venituri din activitatea de producţie agricolã, de industrializare şi comercializare a produselor agricole şi alimentare şi neachitatã pânã la data de 31 decembrie 2003.
ART. 3
(1) Dupã data de 1 ianuarie 2004, plãtitorii de contribuţii sociale au obligaţia de a declara lunar contribuţiile sociale prevãzute la art. 2 lit. a)-g) la organul fiscal competent, pânã la data de 25 inclusiv a lunii urmãtoare celei pentru care se datoreazã drepturile salariale şi/sau veniturile de natura drepturilor salariale, dupã caz.
(2) Prin organ fiscal competent se înţelege organul fiscal la care plãtitorii de contribuţii sociale sunt luaţi în evidenţã ca plãtitori de impozite şi taxe.
(3) În cazul în care plãtitorii de contribuţii sociale, persoane juridice, au sucursale şi/sau puncte de lucru, declarã obligaţiile bugetare reprezentând contribuţii sociale, cumulat atât pentru activitatea proprie, cât şi pentru activitatea sucursalelor şi/sau punctelor de lucru, dupã caz, la organul fiscal la care persoana juridicã este luatã în evidenţã ca plãtitor de impozite şi taxe.
ART. 4
Termenul de platã a obligaţiilor bugetare reprezentând contribuţii sociale este pânã la data de 25 inclusiv a lunii urmãtoare celei pentru care se datoreazã drepturile salariale şi/sau veniturile de natura drepturilor salariale.
ART. 5
Plata obligaţiilor bugetare reprezentând contribuţii sociale se efectueazã conform anexelor nr. 1-4 care fac parte integrantã din prezentele norme metodologice.
ART. 6
Plata contribuţiilor sociale se face distinct, pe fiecare tip de contribuţie socialã.
ART. 7
În cazul în care plãtitorii de contribuţii sociale, persoane juridice, au sucursale şi/sau puncte de lucru, pentru obligaţiile declarative şi plãţile de contribuţii sociale aferente drepturilor salariale şi/sau veniturilor de natura drepturilor salariale aferente lunii decembrie 2003, prin excepţie de la art. 3, se procedeazã astfel:
a) plãtitorii de contribuţii sociale, persoane juridice, care au sucursale şi/sau puncte de lucru, pentru care în anul fiscal 2003 declararea şi plata s-au fãcut la aceste unitãţi, întocmesc câte o declaraţie atât pentru activitatea proprie, cât şi pentru activitatea sucursalelor şi/sau punctelor de lucru. Declaraţiile se depun de cãtre persoanele juridice, sucursalele şi/sau punctele de lucru, dupã caz, la organele fiscale la care fiecare dintre acestea este luatã în evidenţã ca plãtitor de impozite şi taxe, pânã la data de 25 ianuarie 2004;
b) plata obligaţiilor bugetare reprezentând contribuţii sociale potrivit lit. a) se efectueazã la unitãţile teritoriale ale Trezoreriei Statului în a cãror razã sunt luate în evidenţã persoana juridicã, sucursala şi/sau punctul de lucru, dupã caz;
c) plata obligaţiilor bugetare reprezentând contribuţii sociale datorate şi neachitate la 31 decembrie 2003 se efectueazã începând cu data de 1 ianuarie 2004 de unitãţile care înregistreazã aceste restanţe, respectiv persoana juridicã, sucursala şi/sau punctul de lucru, dupã caz.
ART. 8
Penalitãţile datorate pentru nevirarea obligaţiilor bugetare reprezentând contribuţii sociale reţinute la sursã se achitã în contul 20.22.01.03 "Venituri din amenzi şi alte sancţiuni aplicate, potrivit dispoziţiilor legale".
ART. 9
Penalitãţile pentru nedepunerea în termen a declaraţiilor pentru obligaţii bugetare reprezentând contribuţii sociale se achitã în contul 20.22.01.08 "Penalitãţi pentru nedepunerea sau depunerea cu întârziere a declaraţiei de impozite şi taxe".
ART. 10
(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2004, Normele metodologice referitoare la aplicarea prevederilor din <>Ordonanţa Guvernului nr. 61/2002 privind colectarea creanţelor bugetare, aprobate prin <>Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1.785/2002 , publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 43 din 27 ianuarie 2003, se aplicã şi creanţelor bugetare reprezentând contribuţii sociale, în ceea ce priveşte procedura de luare şi ducere la îndeplinire a mãsurilor asigurãtorii şi procedura de executare silitã.
(2) Pentru contribuţiile sociale, inclusiv accesoriile aferente, înscrise în declaraţia-inventar prevãzutã la <>art. 39 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 86/2003 , altele decât cele din titlurile executorii care au fãcut obiectul protocolului de predare-preluare şi/sau cele din titlurile executorii emise dupã data încheierii acestuia, organele de executare ale organelor fiscale teritoriale vor emite titluri executorii.
(3) Dupã data de 1 ianuarie 2004, cheltuielile de orice fel ocazionate de efectuarea procedurii de executare silitã a creanţelor reprezentând contribuţii sociale, începutã de organele fiscale teritoriale, se avanseazã din bugetul acestora.
(4) Sumele reprezentând contribuţii sociale realizate dupã comunicarea somaţiei, prin orice modalitate prevãzutã de <>Ordonanţa Guvernului nr. 61/2002 privind colectarea creanţelor bugetare, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se vireazã, dupã deducerea cheltuielilor de executare, dupã caz, bugetelor prevãzute la <>art. 27 alin. (2) din Ordonanţa Guvernului nr. 86/2003 , conform legii.
(5) În cazul în care executarea silitã a fost începutã atât în temeiul titlurilor executorii în care sunt înscrise creanţe ale bugetului de stat, cât şi al titlurilor executorii pentru creanţe reprezentând contribuţii sociale, suma realizatã din executare se repartizeazã proporţional cu volumul fiecãrei creanţe.
(6) Ministerul Finanţelor Publice prin unitãţile fiscale teritoriale, conform prevederilor <>art. 32 din Ordonanţa Guvernului nr. 86/2003 , va comunica la registrele de publicitate subrogarea de drept, solicitându-se înscrierea modificãrii dreptului de creditor bugetar.
(7) În cazul procedurilor de executare silitã prin poprire, aflate în derulare la data de 1 ianuarie 2004, solicitarea prevãzutã la alin. (6) se adreseazã şi bãncilor, respectiv terţilor, dupã caz.
ART. 11
Procedura de emitere a avizelor de garanţie şi de înscriere a creanţelor bugetare reprezentând contribuţii sociale şi accesoriile acestora, pentru care s-au emis titluri executorii, în Arhiva Electronicã de Garanţii Reale Mobiliare se realizeazã potrivit dispoziţiilor legale referitoare la înscrierea creanţelor bugetului de stat.
ART. 12
Înlesnirile la plata obligaţiilor bugetare reprezentând contribuţii sociale, aflate în vigoare la data de 1 ianuarie 2004, se deruleazã în termenele şi condiţiile în care au fost acordate. Organele fiscale teritoriale vor urmãri derularea şi respectarea condiţiilor de cãtre plãtitorii de contribuţii sociale beneficiari ai înlesnirilor la platã, astfel cum au fost prevãzute în convenţiile încheiate la data acordãrii acestora.
ART. 13
Plãtitorii de contribuţii sociale care, la data de 31 decembrie 2003, înregistreazã obligaţii restante reprezentând contribuţii sociale prevãzute la art. 2 din prezentele norme metodologice, neachitate pânã la data de 31 ianuarie 2004, au obligaţia sã depunã o declaraţieinventar, prevãzutã la <>art. 39 din Ordonanţa Guvernului nr. 86/2003 , la organele fiscale competente, conform modelului din anexa nr. 5 care face parte integrantã din prezentele norme metodologice. Declaraţia-inventar se depune pânã la data de 15 februarie 2004.
ART. 14
(1) Declaraţia-inventar cuprinde fiecare contribuţie socialã datoratã, pe ani fiscali, împreunã cu dobânzile şi penalitãţile de întârziere stabilite prin actele de control şi/sau calculate pe propria rãspundere de cãtre plãtitorii de contribuţii sociale.
(2) Nu se cuprind în declaraţia-inventar creanţele bugetare reprezentând contribuţii pentru asigurãri sociale de sãnãtate, cesionate de Casa Naţionalã de Asigurãri de Sãnãtate Autoritãţii pentru Valorificarea Activelor Bancare, pentru care plãtitorii de contribuţii sociale au primit notificãri de la unitãţile subordonate Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate.
(3) Declaraţia-inventar se depune pe un formular editat de contribuabil, prin folosirea programului de asistenţã elaborat de Ministerul Finanţelor Publice şi pus la dispoziţie gratuit de unitãţile fiscale subordonate sau descãrcat de pe serverul de web al Ministerului Finanţelor Publice la adresa www.mfinante.ro. Formularul editat, semnat şi ştampilat, va fi însoţit de formatul electronic al acestuia. Declaraţia în format electronic va fi transmisã pe dischetã 3 1/2 inch, 1.440 MB, compatibilã MS-DOS.
ART. 15
Plãtitorii de contribuţii sociale, persoane juridice, care au sucursale şi/sau puncte de lucru, pentru care, pânã la data de 31 decembrie 2003, declararea şi plata s-au fãcut la aceste unitãţi, vor depune o declaraţie-inventar privind obligaţiile bugetare reprezentând contribuţii sociale pentru activitatea proprie şi câte o declaraţie-inventar pentru fiecare sucursalã şi/sau punct de lucru, dupã caz, la organele fiscale competente.
ART. 16
Bazele de calcul şi cotele de contribuţii sociale sunt cele prevãzute în legislaţia specificã în vigoare pentru contribuţiile sociale.
ART. 17
Deducerile/facilitãţile acordate din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, precum şi deducerile/prestaţiile de asigurãri sociale efectuate din bugetul asigurãrilor sociale de stat potrivit legislaţiei specifice în vigoare se suportã din contribuţia socialã datoratã de angajator.
ART. 18
În situaţia în care sumele cu titlu de contribuţie socialã datorate lunar de angajator sunt mai mici decât sumele care se suportã din acestea, în conformitate cu prevederile legislaţiei specifice în vigoare, diferenţa de restituit se va solicita, în conformitate cu prevederile legale specifice în vigoare, de la casele de pensii judeţene sau a municipiului Bucureşti, respectiv agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã judeţene sau a municipiului Bucureşti, dupã caz.
ART. 19
Casa Naţionalã de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurãri Sociale, Casa Naţionalã de Asigurãri de Sãnãtate, Agenţia Naţionalã pentru Ocuparea Forţei de Muncã, Fondul Naţional de Asigurare pentru Accidente de Muncã şi Boli Profesionale şi unitãţile din subordinea acestora, dupã caz, îşi menţin calitatea de creditor bugetar pentru veniturile bugetare reprezentând contribuţii sociale datorate de persoanele fizice asigurate pe bazã de declaraţie/contract de asigurare socialã, precum şi alte venituri ale bugetelor de asigurãri sociale, conform legii.
ART. 20
Plãtitorii de contribuţii sociale care depun declaraţii rectificative, conform legislaţiei în vigoare, privind contribuţiile sociale, la organele fiscale competente, sunt obligaţi sã actualizeze în mod corespunzãtor declaraţiile lunare/listele privind evidenţa nominalã a asiguraţilor, la casele de pensii judeţene sau a municipiului Bucureşti, la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã judeţene sau a municipiului Bucureşti şi la casele de asigurãri de sãnãtate judeţene sau a municipiului Bucureşti, Casa Asigurãrilor de Sãnãtate a Apãrãrii, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autoritãţii Judecãtoreşti şi, respectiv, Casa Asigurãrilor de Sãnãtate a Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, dupã caz.
ART. 21
(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2004, urmãtorii termeni din <>Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1.785/2002 pentru aprobarea Normelor metodologice referitoare la aplicarea prevederilor din <>Ordonanţa Guvernului nr. 61/2002 privind colectarea creanţelor bugetare se înlocuiesc astfel:
- "creanţe ale bugetului de stat" cu "creanţe ale bugetului de stat şi contribuţii sociale, precum şi accesoriile acestora";
- "obligaţiile bugetului de stat" cu "obligaţiile bugetului de stat şi contribuţiile sociale, precum şi accesoriile acestora".
(2) Pânã la elaborarea noilor formulare privind activitatea de colectare a creanţelor bugetare, prevãzutã de <>Ordonanţa Guvernului nr. 61/2002 privind colectarea creanţelor bugetare, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, formularele prevãzute de <>Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 203/2003 pentru aprobarea modelelor unor formulare tipizate utilizate în domeniul colectãrii creanţelor bugetului de stat, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 134 şi nr. 134 bis din 3 martie 2003, se adapteazã în mod corespunzãtor, dupã cum urmeazã:
- sintagma "bugetul de stat" se completeazã sau se înlocuieşte, dupã caz, cu bugetele prevãzute la <>art. 27 alin. (2) din Ordonanţa Guvernului nr. 86/2003 privind reglementarea unor mãsuri în materie financiar-fiscalã.

ANEXA 1
--------
la normele metodologice
-----------------------

PLATA
contribuţiilor de asigurãri pentru şomaj la
bugetul asigurãrilor pentru şomaj

Începând cu anul 2004, plata contribuţiilor la bugetul asigurãrilor pentru şomaj se efectueazã de cãtre contribuabili persoane fizice sau juridice pe bazã de ordine de platã pentru Trezoreria Statului (OPHT), întocmite distinct pentru fiecare contribuţie, în urmãtoarele conturi:
1. Contribuţiile de asigurãri pentru şomaj, datorate de cãtre persoane juridice şi persoane fizice care au calitatea de angajator sau asimilat al acestora, se achitã în contul 28.10.06.01 "Contribuţii ale angajatorilor şi ale persoanelor juridice asimilate angajatorului", deschis la unitãţile teritoriale ale Trezoreriei Statului în a cãror razã angajatorii sau asimilaţii acestora sunt luaţi în evidenţã ca plãtitori de impozite şi taxe.
2. Contribuţia individualã de asigurãri pentru şomaj reţinutã de la asiguraţi se achitã în contul 28.10.06.02 "Contribuţii individuale", deschis la unitãţile teritoriale ale Trezoreriei Statului în a cãror razã angajatorii sau asimilaţii acestora sunt luaţi în evidenţã ca plãtitori de impozite şi taxe.
Eventualele contribuţii la bugetul asigurãrilor pentru şomaj, prevãzute la pct. 1 şi 2, care se achitã în numerar se depun de cãtre angajatori sau asimilaţii acestora la casieriile unitãţilor teritoriale ale Trezoreriei Statului în a cãror razã sunt luaţi în evidenţã ca plãtitori de impozite şi taxe.
3. În contabilitatea unitãţilor Trezoreriei Statului conturile 28.10.06.01 "Contribuţii ale angajatorilor şi ale persoanelor juridice asimilate angajatorului" şi 28.10.06.02 "Contribuţii individuale" se codificã cu codul fiscal sau codul numeric personal, dupã caz, al persoanelor juridice ori fizice care au calitatea de angajator sau asimilat, care achitã contribuţiile respective.
Informaţiile privind sumele încasate în conturile de mai sus sunt furnizate zilnic organelor fiscale ale Ministerului Finanţelor Publice.
4. Evidenţa analiticã pe asiguraţi a veniturilor bugetare încasate în contul 28.10.06.02 "Contribuţii individuale" se asigurã de cãtre agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã judeţene sau a municipiului Bucureşti.

ANEXA 2
--------
la normele metodologice
-----------------------

PLATA
contribuţiilor de asigurãri sociale la bugetul
asigurãrilor sociale de stat

Începând cu data de 1 ianuarie 2004, plata contribuţiilor de asigurãri sociale se efectueazã pe bazã de ordine de platã pentru Trezoreria Statului (OPHT), întocmite distinct pentru fiecare tip de contribuţie, în urmãtoarele conturi:
1. Contribuţiile datorate de persoane juridice şi fizice care au calitatea de angajator sau asimilat al acestora, pentru persoanele asigurate obligatoriu prin efectul legii, prevãzute la <>art. 5 alin. (1) pct. I şi II din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se achitã în contul 22.09.04.02 "Contribuţia de asigurãri sociale de stat datoratã de angajatori", deschis la unitãţile teritoriale ale Trezoreriei Statului în a cãror razã angajatorii sau asimilaţii acestora sunt luaţi în evidenţã ca plãtitori de impozite şi taxe.
2. Contribuţiile individuale de asigurãri sociale reţinute de la asiguraţi se achitã potrivit legii în contul 22.09.04.03 "Contribuţia de asigurãri sociale datoratã de salariaţi şi persoane asimilate salariaţilor", deschis la unitãţile teritoriale ale Trezoreriei Statului în a cãror razã angajatorii sunt înregistraţi fiscal sau îşi au domiciliul, dupã caz.
3. Contribuţiile de asigurãri sociale pentru persoanele care beneficiazã de indemnizaţie de şomaj şi alocaţie de sprijin se plãtesc de cãtre instituţiile abilitate de lege sã efectueze plãţi din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, în contul 22.09.04.08 "Contribuţia de asigurãri sociale datoratã de şomeri", deschis la unitãţile teritoriale ale Trezoreriei Statului în a cãror razã instituţiile respective sunt înregistrate fiscal.

NOTĂ:
În conturile prevãzute la pct. 1 şi 3, dupã caz, se vireazã de cãtre angajatori sau asimilaţii acestora şi de cãtre instituţiile publice care achitã contribuţii de asigurãri sociale pentru persoane care beneficiazã de ajutor de şomaj şi cota de 0,5% prevãzutã de lege pentru asigurarea pentru accidente de muncã şi boli profesionale.
Cota de 0,5% prevãzutã de lege pentru asigurarea pentru accidente de muncã şi boli profesionale se achitã pe bazã de ordine de platã pentru Trezoreria Statului (OPHT), întocmite distinct.
4. Contribuţiile de asigurãri sociale reprezentând:
- contribuţia pentru pensia suplimentarã reţinutã de la persoanele cuprinse în sistemul de asigurãri sociale, datoratã pânã la data de 1 aprilie 2001 şi neachitatã pânã la data de 31 decembrie 2003;
- contribuţia la fondul de pensii şi asigurãri sociale ale agricultorilor, datoratã pânã la data de 1 iulie 2000 de cãtre agenţii economici care au realizat venituri din activitatea de producţie agricolã, de industrializare şi comercializare a produselor agricole şi alimentare şi neachitatã pânã la data de 31 decembrie 2003,
se achitã de cãtre debitori în contul 22.22.04.30 "Alte venituri ale bugetului asigurãrilor sociale de stat", deschis la unitãţile Trezoreriei Statului în a cãror razã plãtitorii sunt luaţi în evidenţã ca plãtitori de impozite şi taxe.
Eventualele contribuţii de asigurãri sociale prevãzute la pct. 1-4, care se achitã în numerar, se depun de cãtre angajatori sau asimilaţi ai acestora la casieriile unitãţilor teritoriale ale Trezoreriei Statului în a cãror razã sunt luaţi în evidenţã ca plãtitori de impozite şi taxe.
5. În contabilitatea unitãţilor Trezoreriei Statului conturile 22.09.04.02 "Contribuţia de asigurãri sociale de stat datoratã de angajatori" şi 22.09.04.03 "Contribuţia de asigurãri sociale datoratã de salariaţi şi persoane asimilate salariaţilor", 22.09.04.08 "Contribuţia de asigurãri sociale datoratã de şomeri" şi 22.22.04.30 "Alte venituri ale bugetului asigurãrilor sociale de stat" se codificã cu codul fiscal sau codul numeric personal, dupã caz, al persoanelor juridice ori fizice care au calitatea de angajator sau asimilat ori al instituţiilor publice, dupã caz, care achitã contribuţiile respective.
Informaţiile privind sumele încasate în conturile de mai sus sunt furnizate zilnic organelor fiscale ale Ministerului Finanţelor Publice.
6. Evidenţa analiticã pe asiguraţi a veniturilor bugetare încasate în conturile prevãzute la pct. 5 se asigurã de cãtre casele de pensii.


ANEXA 3
-------
la normele metodologice
-----------------------

PLATA

contribuţiilor pentru asigurãri sociale de sãnãtate la
bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate

Începând cu anul 2004, plata contribuţiilor pentru asigurãri sociale de sãnãtate se efectueazã de cãtre contribuabilii persoane juridice sau fizice, pe bazã de ordine de platã pentru Trezoreria Statului (OPHT), întocmite distinct pentru fiecare contribuţie, în urmãtoarele conturi:
1. Contribuţiile datorate de persoane juridice şi fizice care au calitatea de angajator sau asimilat al acestora se achitã în contul 26.12.16.01 "Contribuţii de la persoane juridice sau fizice care angajeazã personal salariat", deschis la unitãţile teritoriale ale Trezoreriei Statului în a cãror razã angajatorii sau asimilaţii acestora sunt luaţi în evidenţã ca plãtitori de impozite şi taxe.
2. Contribuţiile pentru asigurãri sociale de sãnãtate, reţinute de la asiguraţi, se achitã de persoanele juridice sau fizice care au calitatea de angajator ori asimilat, în contul 26.12.16.02 "Contribuţia datoratã de persoanele asigurate care au calitatea de angajat", deschis la unitãţile teritoriale ale Trezoreriei Statului în a cãror razã angajatorii sunt luaţi în evidenţã ca plãtitori de impozite şi taxe.
3. Contribuţiile pentru asigurãri sociale de sãnãtate pentru persoanele care beneficiazã de indemnizaţii de şomaj sau de alocaţii de sprijin se efectueazã de cãtre instituţiile publice care efectueazã plata acestor drepturi în contul 26.12.16.04 "Contribuţii de asigurãri sociale de sãnãtate datorate de persoanele aflate în şomaj", deschis la unitãţile teritoriale ale Trezoreriei Statului în a cãror razã instituţiile publice plãtitoare îşi au sediul fiscal.
4. Contribuţiile pentru asigurãri sociale de sãnãtate pentru militari în termen se achitã de cãtre unitãţile militare în cadrul cãrora aceştia îşi satisfac stagiul, în contul 26.35.16.01 "Persoane care satisfac stagiul militar", deschis la unitãţile teritoriale ale Trezoreriei Statului în a cãror razã unitãţile respective sunt înregistrate fiscal.
5. Contribuţiile pentru asigurãri sociale de sãnãtate pentru persoane care executã pedepse privative de libertate sau aflate în arest preventiv se achitã de cãtre instituţiile în cadrul cãrora aceştia sunt reţinuţi, în contul 26.35.16.02 "Persoane care executã pedepse privative de libertate sau aflate în arest preventiv", deschis la unitãţile teritoriale ale Trezoreriei Statului în a cãror razã acestea sunt înregistrate fiscal.
6. Contribuţiile pentru asigurãri sociale de sãnãtate pentru persoanele aflate în concediu medical, concediu medical pentru sarcinã sau lãuzie ori în concediu medical pentru îngrijirea copilului sub 7 ani se achitã de cãtre angajatori sau asimilaţi ai acestora, dupã deducerea sumei din contribuţia de asigurãri sociale datoratã de angajator, în contul 26.36.16.01 "Persoane care se aflã în concediu medical sau în concediu medical pentru îngrijire copil", deschis la unitãţile teritoriale ale Trezoreriei Statului în a cãror razã angajatorii sau asimilaţii acestora sunt luaţi în evidenţã ca plãtitori de impozite şi taxe.
7. Eventualele contribuţii pentru asigurãri sociale de sãnãtate prevãzute la pct. 1-6, care se achitã în numerar, se depun de cãtre angajatori sau asimilaţi ai acestora la casieriile unitãţilor teritoriale ale Trezoreriei Statului în a cãror razã sunt luaţi în evidenţã ca plãtitori de impozite şi taxe.
8. În contabilitatea unitãţilor Trezoreriei Statului conturile: 26.12.16.01 "Contribuţii de la persoane juridice sau fizice care angajeazã personal salariat", 26.12.16.02 "Contribuţia datoratã de persoanele asigurate care au calitatea de angajat", 26.12.16.04 "Contribuţii de asigurãri sociale de sãnãtate datorate de persoanele aflate în şomaj", 26.35.16.01 "Persoane care satisfac stagiul militar", 26.35.16.02 "Persoane care executã pedepse privative de libertate sau aflate în arest preventiv", 26.36.16.01 "Persoane care se aflã în concediu medical sau în concediu medical pentru îngrijire copil" se codificã cu codul fiscal sau codul numeric personal, dupã caz, al persoanelor juridice ori fizice care au calitatea de angajator sau asimilat al acestora ori al instituţiilor publice, dupã caz, care achitã contribuţiile respective.
Informaţiile privind sumele încasate în conturile de mai sus sunt furnizate zilnic organelor fiscale ale Ministerului Finanţelor Publice.
9. Evidenţa pe asiguraţi se asigurã de casele de asigurãri de sãnãtate judeţene şi a municipiului Bucureşti sau de Casa Asigurãrilor de Sãnãtate a Apãrãrii, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autoritãţii Judecãtoreşti şi, respectiv, Casa Asigurãrilor de Sãnãtate a Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, dupã caz.


ANEXA 4
-------
la normele metodologice
-----------------------

PRINCIPALELE CONTURI

în care se încaseazã alte venituri decât cele prevãzute în
anexele nr. 1-3, cuvenite bugetului asigurãrilor pentru şomaj,
bugetului asigurãrilor sociale de stat, bugetului
Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate

I. Alte venituri cuvenite bugetului asigurãrilor pentru şomaj
1. Contribuţia datoratã de persoanele asigurate facultativ în sistemul asigurãrilor pentru şomaj, pe bazã de contracte de asigurare pentru şomaj, se achitã în contul 28.10.06.03 "Contribuţii datorate de persoane care încheie contract de asigurare pentru şomaj", deschis la trezoreriile municipiilor reşedinţã de judeţ sau la Direcţia trezorerie şi contabilitate publicã a municipiului Bucureşti, dupã caz, pe seama agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncã cu care au fost încheiate contractele de asigurare.
Eventualele contribuţii de asigurãri pentru şomaj prevãzute la pct. 1, care se achitã în numerar, se depun la casieriile agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncã judeţene şi, respectiv, a municipiului Bucureşti, dupã caz, cãrora acestea se datoreazã.
2. Pe seama agenţiilor teritoriale pentru ocuparea forţei de muncã şi, respectiv, a Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncã se mai deschid la unitãţile teritoriale ale Trezoreriei Statului în a cãror razã acestea sunt înregistrate fiscal urmãtoarele conturi:
- 28.22.06.30 "Încasãri din alte surse", pentru încasarea taxelor rezultate din activitatea de formare profesionalã şi cele pentru acreditarea furnizorilor de servicii de ocupare, dobânzi şi alte sume cuvenite potrivit legii bugetului asigurãrilor pentru şomaj;
- 28.40.06.01 "Donaţii şi sponsorizãri", pentru evidenţierea fondurilor bãneşti primite sub forma donaţiilor şi sponsorizãrilor;
- 28.42.06.06 "Încasãri din rambursarea împrumuturilor acordate pentru înfiinţarea şi dezvoltarea de întreprinderi mici şi mijlocii", pentru încasarea restituirilor de credite acordate în baza prevederilor legale (funcţioneazã numai pe seama Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncã la Direcţia trezorerie şi contabilitate publicã a municipiului Bucureşti).
3. În contabilitatea unitãţilor Trezoreriei Statului conturile prevãzute la pct. 1 şi 2 se codificã cu codul fiscal al agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncã şi, respectiv, al Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncã, dupã caz, cãrora li se elibereazã extrasele de cont şi toate documentele justificative care au stat la baza încasãrilor din cont.
II. Alte venituri cuvenite bugetului asigurãrilor sociale de stat
1. Contribuţiile de asigurãri sociale datorate de persoanele prevãzute la <>art. 5 alin. (1) pct. IV şi V din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, care realizeazã un venit brut sau un cumul de venituri brute, pe an calendaristic, de cel puţin 3 salarii medii brute, se achitã în contul 22.09.04.07 "Contribuţia de asigurãri sociale datoratã de alte persoane asigurate", deschis pe seama caselor de pensii judeţene la trezoreriile municipiilor reşedinţã de judeţ, în a cãror razã acestea îşi au sediul fiscal.
Pentru municipiul Bucureşti, plata contribuţiilor prevãzute la pct. 1 se efectueazã în contul 22.09.04.07 "Contribuţia de asigurãri sociale datoratã de alte persoane asigurate", deschis pe seama Casei de Pensii a Municipiului Bucureşti la trezoreriile sectoarelor în care contribuabilii îşi au domiciliul.
Eventualele contribuţii de asigurãri sociale prevãzute la pct. 1, care se achitã în numerar, se depun la casieriile caselor de pensii judeţene şi, respectiv, a municipiului Bucureşti, dupã caz, cãrora acestea se datoreazã.
2. Contribuţia pentru bilete de tratament şi odihnã se achitã în numerar de cãtre plãtitori la casieriile caselor de pensii cãrora acestea se datoreazã.
Contribuţiile pentru bilete de tratament şi odihnã se depun de cãtre casele teritoriale de pensii, dupã încasarea lor de la beneficiarii acestor bilete, în contul 22.22.04.13 "Contribuiţii pentru bilete de tratament şi odihnã", deschis pe seama caselor de pensii judeţene la trezoreriile municipiilor reşedinţã de judeţ sau a municipiului Bucureşti.
3. Pe seama Casei Naţionale de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurãri Sociale, a caselor de pensii judeţene şi a municipiului Bucureşti mai funcţioneazã urmãtoarele conturi de venituri ale bugetului asigurãrilor sociale de stat, deschise la trezoreriile municipiilor reşedinţã de judeţ sau la Direcţia trezorerie şi contabilitate publicã a municipiului Bucureşti, dupã caz:
- 22.37.04.04 "Subvenţii primite de bugetul asigurãrilor sociale de stat"
- 22.40.04.01 "Donaţii şi sponsorizãri".
4. În contabilitatea unitãţilor Trezoreriei Statului, conturile 22.09.04.07 "Contribuţia de asigurãri sociale datoratã de alte persoane asigurate, 22.22.04.13 "Contribuţii pentru bilete de tratament şi odihnã", 22.37.04.04 "Subvenţii primite de bugetul asigurãrilor sociale de stat" şi 22.40.04.01 "Donaţii şi sponsorizãri" se codificã cu codul fiscal al caselor de pensii judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, şi al Casei Naţionale de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurãri Sociale, dupã caz, cãrora li se elibereazã extrasele de cont şi toate documentele justificative care au stat la baza încasãrilor din cont.
NOTĂ: În contul prevãzut la pct. 1 persoanele fizice care încheie contracte individuale de asigurare pentru accidente de muncã şi boli profesionale şi care în acelaşi timp sunt asigurate în sistemul public de pensii vireazã şi cota de 0,5% prevãzutã de lege pentru asigurarea pentru accidente de muncã şi boli profesionale.
Cota de 0,5% prevãzutã de lege pentru asigurarea pentru accidente de muncã şi boli profesionale se achitã pe bazã de document de platã, distinct.
III. Alte venituri cuvenite bugetului Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate
1. Contribuţiile pentru asigurãri sociale de sãnãtate datorate de persoanele fizice asigurate facultativ sau prin efectul legii, altele decât cele prevãzute la anexa nr. 3 pct. 2, se achitã în contul 26.12.16.03 "Contribuţia datoratã de alte persoane asigurate", deschis pe seama caselor de asigurãri de sãnãtate cu care au fost încheiate contractele de asigurare la unitãţile Trezoreriei Statului în a cãror razã acestea îşi au sediul fiscal.
Eventualele contribuţii pentru asigurãri sociale de sãnãtate care se achitã de cãtre persoanele fizice menţionate la alineatul precedent în numerar se depun la casieriile caselor de asigurãri de sãnãtate cu care au fost încheiate contractele de asigurare.
2. Pe seama Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate, a caselor de asigurãri de sãnãtate judeţene şi a municipiului Bucureşti, Casei Asigurãrilor de Sãnãtate a Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, Casei Asigurãrilor de Sãnãtate a Apãrãrii, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autoritãţii Judecãtoreşti pot fi deschise la unitãţile Trezoreriei Statului în a cãror razã acestea sunt înregistrate fiscal urmãtoarele conturi:
- 26.37.16.10 "Subvenţii primite de bugetul fondului de asigurãri sociale de sãnãtate", pentru evidenţierea subvenţiilor primite de la bugetul de stat;
- 26.40.16.01 "Donaţii şi sponsorizãri", pentru evidenţierea fondurilor bãneşti primite sub forma donaţiilor şi sponsorizãrilor;
- 26.22.16.30 "Încasãri din alte surse", pentru încasarea dobânzilor şi altor surse prevãzute de lege.
3. În contabilitatea unitãţilor Trezoreriei Statului, conturile 26.12.16.03 "Contribuţia datoratã de alte persoane asigurate", 26.37.16.10 "Subvenţii primite de bugetul fondului de asigurãri sociale de sãnãtate", 26.40.16.01 "Donaţii şi sponsorizãri" şi 26.22.16.30 "Încasãri din alte surse" se codificã cu codul fiscal al caselor de asigurãri de sãnãtate beneficiare, cãrora li se elibereazã extrasele de cont şi toate documentele justificative care au stat la baza încasãrilor din cont.



ANEXA 5


la normele metodologice
-----------------------

Denumirea plãtitorului de


contribuţii sociale*1)........ ┌─────────────────────────┐
Localitatea ......... Str. .... │Prezenta se va depune şi │
........ Nr. .................. │pe suport informatic │
C.N.P./C.U.I./C.F. ............ └─────────────────────────┘
Stare de faliment:*2) [DA]/[NU]

DECLARAŢIE - INVENTAR*3)

privind contribuţiile sociale restante la data de 31
decembrie 2003 şi neachitate pânã la 31 ianuarie 2004,
inclusiv accesoriile aferente, la
bugetul*4) ......../contribuţia socialã ............*5)

-lei-
┌───────────────────────────┬─────────────┬─────────┬──────────────────────────┐
│ │Contribuţii │Neachitat│ Din anul │
│ Explicatii │ sociale │ la 31 ├────┬────┬────┬────┬──────┤
│ │restante │ianuarie │1999│2000│2001│2002│2003 │
│ │la 31 dec. │ 2004*7) │ │ │ │ │ │
│ │ 2003*6) │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────┼─────────────┼─────────┼────┼────┼────┼────┼──────┤
│ 0 │1 (3+4+5+6+7)│ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │
├───────────────────────────┼─────────────┼─────────┼────┼────┼────┼────┼──────┤
│1. înlesnire la platã*8) │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────┼─────────────┼─────────┤ │ │ │ ├──────┤
│ a. debite*9) │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────┼─────────────┼─────────┤ │ │ │ ├──────┤
│ b. dobânzi/majorãri de │ │ │ │ │ │ │ │
│ întârziere*10) │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────┼─────────────┼─────────┤ │ │ │ ├──────┤
│ c. penalitãţi de │ │ │ │ │ │ │ │
│ întârziere*11) │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────┼─────────────┼─────────┤ │ │ │ ├──────┤
│ d. alte penalitãţi │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────┼─────────────┼─────────┼────┼────┼────┼────┼──────┤
│2. în executare silitã*12) │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────┼─────────────┼─────────┼────┼────┼────┼────┼──────┤
│ a. debite*9) │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────┼─────────────┼─────────┼────┼────┼────┼────┼──────┤
│ b. dobânzi/majorãri de │ │ │ │ │ │ │ │
│ întârziere*10) │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────┼─────────────┼─────────┼────┼────┼────┼────┼──────┤
│ c. penalitãţi de │ │ │ │ │ │ │ │
│ întârziere*11) │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────┼─────────────┼─────────┼────┼────┼────┼────┼──────┤
│ d. alte penalitãţi │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────┼─────────────┼─────────┼────┼────┼────┼────┼──────┤
│3. neacţionate*13) │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────┼─────────────┼─────────┼────┼────┼────┼────┼──────┤
│ a. debite*9) │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────┼─────────────┼─────────┼────┼────┼────┼────┼──────┤
│ b. dobânzi/majorãri │ │ │ │ │ │ │ │
│ de întârziere*10) │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────┼─────────────┼─────────┼────┼────┼────┼────┼──────┤
│ c. penalitãţi de │ │ │ │ │ │ │ │
│ întârziere*11) │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────┼─────────────┼─────────┼────┼────┼────┼────┼──────┤
│ d. alte penalitãţi │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────┼─────────────┼─────────┼────┼────┼────┼────┼──────┤
│TOTAL │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────┼─────────────┼─────────┤ │ │ │ ├──────┤
│ a. debite │ │ │ │ │ │ │ │
│ (rd.1a+rd.2a+rd.3a)│ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────┼─────────────┼─────────┤ │ │ │ ├──────┤
│ b. dobânzi/majorãri │ │ │ │ │ │ │ │
│ de întârziere │ │ │ │ │ │ │ │
│ (rd.1b+rd.2b+rd.3b)│ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────┼─────────────┼─────────┤ │ │ │ ├──────┤
│ c. penalitãţi de │ │ │ │ │ │ │ │
│ întârziere │ │ │ │ │ │ │ │
│ (rd.1c+rd.2c+rd.3c)│ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────┼─────────────┼─────────┤ │ │ │ ├──────┤
│ d. alte penalitãţi │ │ │ │ │ │ │ │
│ (rd.1d+rd.2d+rd.3d)│ │ │ │ │ │ │ │
└───────────────────────────┴─────────────┴─────────┴────┴────┴────┴────┴──────┘


Numele ......*14) Prenumele .......... Data ........
Funcţia ...................

Sub sancţiunile aplicate falsului în acte publice, declar cã am examinat aceastã declaraţie şi în conformitate cu informaţiile furnizate, o declar corectã şi completã.
Formatul electronic al acestei declaraţii se obţine prin folosirea programului de asistenţã elaborat de Ministerul Finanţelor Publice şi se transmite organului fiscal competent pe dischetã 3 1/2 inch, 1,440 MB compatibilã MS-DOS,
Formatul electronic va fi însoţit de formularul editat de plãtitori cu ajutorul programului de asistenţã, semnat şi ştampilat, conform legii.
Programul de asistenţã este pus la dispoziţie contribuabililor gratuit de organele fiscale teritoriale sau poate fi descãrcat de pe serverul de web al Ministerului Finanţelor Publice, la adresa www.mfinante.ro.
---------------
*1) Persoanã juridicã sau persoanã fizicã, în calitate de angajator, sau asimilaţi acestora.
*2) S-a deschis procedura de faliment prin încheierea definitivã si executorie pronunţatã de judecãtorul-sindic, conform dispoziţiilor <>Legii nr. 64/1995 privind procedura reorganizãrii judiciare si a falimentului, republicatã, cu modificãrile si completãrile ulterioare.
*3) Pentru activitatea proprie şi separat pentru sucursale şi/sau puncte de lucru.
*4) Denumirea bugetului.
*5) Se va înscrie:
a) contribuţia de asigurãri sociale datoratã de angajator;
b) contribuţia individualã de asigurãri sociale reţinutã de la asiguraţi de cãtre angajator;
c) contribuţia de asigurãri pentru şomaj datoratã de angajator;
d) contribuţia individualã de asigurãri pentru şomaj reţinutã de la asiguraţi de cãtre angajator;
e) contribuţia de asigurare pentru accidente de muncã şi boli profesionale datoratã de angajator;
f) contribuţia pentru asigurãri sociale de sãnãtate datoratã de angajator, mai puţin creanţele bugetare şi accesoriile cesionate de cãtre Casa Naţionalã de Asigurãri de Sãnãtate cãtre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare şi pentru care s-a primit o notificare în acest sens de la Casa Naţionalã de Asigurãri de Sãnãtate;
g) contribuţia pentru asigurãri sociale de sãnãtate reţinutã de la asiguraţi şi datoratã de angajator, inclusiv contribuţia pentru asigurãri sociale de sãnãtate aferente concediilor medicale conform art. 54, alin. (2) din OUG nr. 150/2002, mai puţin creanţele bugetare şi accesoriile cesionate de cãtre Casa Naţionalã de Asigurãri de Sãnãtate cãtre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare si pentru care s-a primit o notificare in acest sens de la Casa Naţionala de Asigurãri de Sãnãtate;
h) contribuţia pentru pensia suplimentarã reţinutã de angajatori de la persoanele cuprinse în sistemul de asigurãri sociale, datoratã pânã la data de 1 aprilie 2001 şi neachitate pânã la 31 decembrie 2003;
i) contribuţia la Fondul de pensii şi asigurãri sociale ale agricultorilor datoratã pânã la data de 1 iulie 2000 de cãtre agenţii economici care au realizat venituri din activitatea de producţie agricolã, de industrializare şi comercializare a produselor agricole şi alimentare si neachitate pana la data de 31 decembrie 2003;
*6) Cele cu termen legal de platã pânã la 31 decembrie 2003.
*7) Se completeazã cu suma celor înscrise la col. (2) diminuate cu plãţile efectuate în luna ianuarie 2004 în contul acestor datorii.
*8) Inclusiv pentru sumele în înlesnire la platã în baza <>Legii nr. 137/2002 , <>Legea nr. 254/2002 : precum şi prin alte acte normative specifice, pentru societãţile comerciale privatizate, rãmase de platã la data de 31.XII.2003. Se vor anexa copii dupã graficele de eşalonare.
*9) Se înscriu obligaţiile principale, exclusiv accesoriile aferente acestora.
*10) Dobânzile-majorãrile de întârziere calculate de organele competente şi/sau pe proprie rãspundere, pânã la data de 31 decembrie 2003, şi neachitate pânã la 31 ianuarie 2004, cumulat.
*11) Penalitãţi de întârziere calculate de organele competente şi/sau pe proprie rãspundere, pânã la data de 31 decembrie 2003, şi neachitate pânã la 31 ianuarie 2004, cumulat.
*12) Pentru obligaţiile pentru care s-a primit somaţie însoţitã de titlu executoriu.
*13) Pentru obligaţiile declarate la aceastã poziţie. Declaraţia-inventar constituie titlu de creanţã.
*14) Director general sau altã persoanã autorizatã.
NOTA: Pentru pct. 5 lit. f şi lit. g contribuţiile sociale datorate se prezintã separat pe fiecare casã de asigurãri de sãnãtate, dupã caz.
---------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016