Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME METODOLOGICE din 18 aprilie 2003  privind procedura de eliberare a certificatelor de management al sigurantei in conformitate cu cerintele Codului I.S.M. amendat    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME METODOLOGICE din 18 aprilie 2003 privind procedura de eliberare a certificatelor de management al sigurantei in conformitate cu cerintele Codului I.S.M. amendat

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 312 din 9 mai 2003
CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
Termenii şi expresiile folosite în prezentele norme metodologice au înţelesul prevãzut la art. 2 din anexa nr. 1 la hotãrâre.
ART. 2
Toate companiile, persoane juridice romane sau filiale în România ale unor persoane juridice strãine, care sunt proprietare de nave sau care administreazã nave care arboreaza pavilionul roman, trebuie sa obţinã de la ANR, DOC pentru companie şi SMC pentru fiecare nava.
ART. 3
(1) Compania trebuie sa punã în funcţiune, cu forte proprii sau cu ajutorul unei companii de consultanţa, un SMS propriu, conform prevederilor Codului I.S.M.
(2) ANR va emite DOC şi SMC în baza unui raport de audit executat de un auditor din lista auditorilor mandatati de MLPTL şi care va fi independent fata de companie şi fata de compania de consultanţa care a contribuit la implementarea sistemului, conform prevederilor alin. (1).
(3) Auditul va fi executat în conformitate cu liniile directoare din Rezoluţia IMO A.913 (22).
ART. 4
Pentru certificare fiecare companie va prezenta ANR urmãtoarea documentaţie:
a) cererea de certificare-tip, conform modelului prezentat în anexa la prezentele norme metodologice;
b) actele doveditoare privind legalitatea functionarii companiei;
c) lista cu tipurile de nave, caracteristicile acestora, certificatele şi rapoartele inspectiilor statutare şi de clasa;
d) manualul managementului companiei;
e) manualul procedurilor conforme managementului companiei;
f) manualul managementului la bordul navelor;
g) manualul procedurilor conforme managementului la bordul navelor;
h) raportul auditului extern;
i) chitanţa privind achitarea tarifelor.

CAP. 2
Procedura de certificare

ART. 5
(1) Procedura de certificare pentru emiterea unui DOC pentru o companie şi a unui SMC pentru o nava va cuprinde în mod normal urmãtoarele etape:
a) verificarea iniţialã;
b) verificarea anuala sau intermediara;
c) verificarea pentru reinnoire;
d) verificarea suplimentarã.
(2) Verificãrile prevãzute la alin. (1) se efectueazã de auditorii mandatati de MLPTL în condiţiile legii, la cererea companiei interesate, prezentându-se documentaţia prevãzutã la art. 4.
ART. 6
Verificarea iniţialã a companiei şi a navelor se face prin parcurgerea urmãtoarelor etape:
a) evaluarea SMS al companiei;
b) evaluarea SMS al navelor.
ART. 7
(1) Evaluarea SMS de la ţãrm presupune evaluarea departamentelor unde se efectueazã managementul şi a celorlalte compartimente existente în concordanta cu organizarea companiei şi cu funcţiile acestor structuri.
(2) În cazul în care compania are mai multe sedii, nu este obligatoriu ca toate sediile sa fie inspectate cu ocazia verificãrii iniţiale.
ART. 8
Dupã finalizarea evaluãrii SMS de la ţãrm şi în cazul în care rezultatele au fost satisfãcãtoare, poate începe organizarea şi planificarea evaluãrii navelor aparţinând respectivei companii.
ART. 9
Dupã finalizarea evaluãrii navelor şi dacã rezultatele sunt satisfãcãtoare, ANR va elibera DOC pentru companie şi SMC pentru navele acesteia.
ART. 10
(1) DOC se elibereazã ca urmare a verificãrii faptului ca SMS implementat de companie concorda cu cerinţele Codului I.S.M. şi ca acesta este efectiv pus în aplicare.
(2) În cadrul verificãrii compania trebuie sa demonstreze ca SMS pus la punct de companie a funcţionat cel puţin 3 luni şi ca un SMS a funcţionat la bordul navelor pentru cel puţin o nava, de fiecare tip, exploatatã de cãtre companie timp de cel puţin 3 luni. Dovada functionarii celor doua sisteme trebuie sa includã rapoarte de audit intern anual realizat de companie la bordul navei şi la ţãrm.
(3) O copie de pe DOC prevãzut va fi transmisã fiecãrei filiale şi fiecãrei nave a companiei, iar câte o copie de pe SMC al fiecãrei nave va fi transmisã la sediul central al companiei.
ART. 11
(1) Verificarea anuala a DOC se face pe baza unor audituri anuale.
(2) Scopul acestor audituri este de a verifica funcţionarea efectivã a SMS şi dacã orice modificãri fãcute SMS sunt în concordanta cu cerinţele Codului I.S.M.
(3) Auditurile trebuie sa includã examinarea şi verificarea corectitudinii dovezilor privind certificatele statutare şi de clasa pentru cel puţin o nava din fiecare tip, care au fost avute în vedere la eliberarea iniţialã a DOC.
ART. 12
Verificarea anuala se efectueazã în perioada de 3 luni înainte sau dupã fiecare data aniversara DOC. Dacã se constata nonconformitati, se vor stabili termene de remediere a deficienţelor, care sa nu depãşeascã 3 luni de la data auditului.
ART. 13
În cazul în care compania are mai multe sedii şi acestea nu au fost vizitate la evaluarea iniţialã, în cadrul verificãrii anuale se va urmãri ca acestea sa fie vizitate în perioada de valabilitate a DOC.
ART. 14
În anumite cazuri, în timpul perioadei iniţiale de operare conform SMS, ANR poate constata necesitatea creşterii frecvenţei verificãrilor intermediare. Frecventa acestor verificãri se stabileşte ţinând cont de nonconformitatile gãsite. Numãrul şi termenele verificãrilor intermediare se stabilesc de cãtre ANR la eliberarea SMC
ART. 15
În cazul în care se efectueazã doar o verificare intermediara, aceasta trebuie sa aibã loc între a 2-a şi a 3-a data aniversara a emiterii SMC.
ART. 16
(1) Verificãrile pentru reinnoire urmeazã sa fie realizate înaintea expirãrii datei aniversare a DOC sau a SMC.
(2) Verificarea pentru reinnoire va avea în vedere toate elementele SMS şi activitãţile la care se aplica cerinţele Codului I.S.M.
(3) Verificarea de reinnoire poate fi realizatã cu 6 luni înainte de data de expirare a DOC sau a SMC şi trebuie finalizatã înainte de data de expirare a acestora.

CAP. 3
Eliberarea şi valabilitatea DOC şi a SMC

ART. 17
DOC se elibereazã unei companii ca urmare a unei verificãri iniţiale a conformitatii cu cerinţele Codului I.S.M., potrivit prevederilor art. 4.
ART. 18
DOC este valabil pentru tipurile de nave inspectate cu ocazia verificãrii iniţiale. Pentru navele noi, introduse de companie în exploatare dupã data eliberãrii DOC, se va proceda astfel:
a) dacã navele sunt de acelaşi tip, DOC rãmâne neschimbat, iar auditul va fi fãcut numai la nava nou-introdusã, care va primi un SMC dupã finalizarea cu rezultate satisfãcãtoare a auditului;
b) dacã navele sunt de alte tipuri decât cele pentru care este eliberat DOC, se va elibera un document de conformitate interimar, valabil 6 luni, timp în care compania face un nou audit.
ART. 19
(1) Valabilitatea unui DOC poate fi extinsã pentru a cuprinde tipurile de nave suplimentare, dupã verificarea capacitãţii companiei de a fi în concordanta cu cerinţele Codului I.S.M. pentru aceste tipuri de nave. În acest context, tipurile de nave sunt acelea la care se referã cap. IX al Convenţiei SOLAS 74.
(2) Extinderea valabilitãţii DOC pentru alte tipuri de nave nu este motiv de prelungire a termenului de valabilitate a DOC iniţial.
ART. 20
DOC este valabil pentru o perioada de 5 ani.
ART. 21
(1) În perioada prevãzutã la art. 20, pentru menţinerea valabilitãţii DOC compania este supusã verificãrii anuale, în perioada de 3 luni înainte sau dupã data aniversara (anuala), pentru a confirma funcţionarea efectivã a SMS. Aceasta trebuie sa includã examinarea şi verificarea corectitudinii documentelor statutare şi de clasificare prezentate pentru cel puţin o nava de fiecare tip la care se aplica DOC. Acţiunile corective şi modificãrile aduse SMS, efectuate dupã verificarea anterioarã, trebuie, de asemenea, verificate.
(2) Pentru verificarea anuala compania trebuie sa depunã o cerere la ANR la o data care sa permitã efectuarea auditului în termenul prevãzut la alin. (1).
(3) Verificarea anuala va fi efectuatã de cãtre auditori mandatati de MLPTL sa efectueze audituri.
ART. 22
(1) Raportul de audit, ca urmare a verificãrii anuale, va fi prezentat ANR de cãtre companie, însoţit de DOC şi de fişa de consemnare a verificãrilor anuale.
(2) În fişa de consemnare a verificãrii anuale se va face, dupã caz, şi precizarea termenelor de remediere a nonconformitatilor majore înscrise în raportul de audit.
(3) Termenele de remediere a nonconformitatilor nu trebuie sa depãşeascã 3 luni de la data verificãrii anuale.
ART. 23
Reînnoirea DOC pentru perioada ulterioara de 5 ani trebuie sa includã evaluarea tuturor elementelor SMS privind eficienta sa în satisfacerea obiectivelor specificate în Codul I.S.M.
ART. 24
(1) DOC poate fi retras numai de cãtre ANR.
(2) ANR poate sa retragã DOC, dacã nu se solicita verificarea anuala sau dacã exista nonconformitati majore fata de cerinţele Codului I.S.M. În acest caz şi SMC emise pe baza DOC vor fi anulate şi retrase.
ART. 25
(1) SMC se elibereazã în urma verificãrii iniţiale a conformitatii cu cerinţele Codului I.S.M. În cadrul verificãrii se va urmãri dacã DOC, pentru acea companie responsabilã cu exploatarea navei, este aplicabil acestui tip de nava şi dacã SMS corepunde şi este pus în aplicare conform cerinţelor Codului I.S.M.
(2) În cadrul verificãrii compania trebuie sa demonstreze ca SMS implementat de companie a funcţionat cel puţin 3 luni şi ca un SMS a funcţionat la bordul navelor cel puţin 3 luni pentru cel puţin o nava de fiecare tip, exploatatã de cãtre companie. Dovada functionarii celor doua sisteme trebuie sa includã rapoarte de audit intern anual realizat de companie.
ART. 26
SMC este valabil pentru o perioada de 5 ani.
ART. 27
Valabilitatea SMC este supusã la cel puţin o verificare intermediara, care sa confirme funcţionarea eficienta a SMS şi ca orice modificãri efectuate de la verificarea anterioarã sunt în conformitate cu Codul I.S.M. În anumite cazuri, mai ales în timpul perioadei iniţiale de exploatare a SMS, ANR poate sa sporeasca frecventa verificãrilor intermediare dacã considera necesar.
ART. 28
Reînnoirea SMC pentru o noua perioada de 5 ani va include o evaluare a tuturor elementelor SMS, care aparţin acelei nave, în satisfacerea obiectivelor specificate în Codul I.S.M.
ART. 29
(1) SMC poate fi retras numai de cãtre ANR.
(2) ANR poate sa retragã SMC dacã nu se solicita verificarea intermediara sau dacã exista dovada unei nonconformitati majore fata de cerinţele Codului I.S.M. sau dacã DOC al companiei care exploateazã nava nu mai este valid ori este retras.

CAP. 4
Documentul de conformitate interimar şi certificatul de management al siguranţei interimar

ART. 30
Documentul de conformitate interimar poate fi emis pentru a facilita implementarea iniţialã şi aplicarea Codului I.S.M., pentru o companie nou-înfiinţatã sau în cazul în care o companie opereazã un nou tip de nava fata de cele care au fost avute în vedere la emiterea DOC existent.
ART. 31
(1) O companie nou-înfiinţatã, dacã aceasta are un SMS care satisface obiectivele paragrafului 1.2.3 din Codul I.S.M., va putea solicita ANR emiterea unui document de conformitate interimar.
(2) ANR poate emite un document de conformitate interimar, valabil cel mult 12 luni. În aceasta perioada de valabilitate compania trebuie sa demonstreze ca planurile de implementare a SMS satisfac în totalitate cerinţele Codului I.S.M., astfel încât ANR sa poatã emite un DOC pentru un termen de 5 ani.
ART. 32
(1) Un document de conformitate interimar se va putea elibera şi în cazul în care o companie care deţine un DOC preia în exploatare un nou tip de nava.
(2) Documentul de conformitate interimar se elibereazã şi în acest caz tot de cãtre ANR dupã prezentarea raportului de audit favorabil, care va consemna ca SMS a fost adaptat astfel încât sa satisfacã şi cerinţele specifice noului tip de nava.
ART. 33
(1) ANR poate emite un document de conformitate interimar, valabil nu mai mult de 12 luni, unei companii, dacã aceasta demonstreaza ca are un SMS care satisface obiectivele menţionate la paragraful 1.2.3 din Codul I.S.M.
(2) ANR va cere companiei sa prezinte planurile de implementare SMS care sa satisfacã cerinţele complete ale Codului I.S.M., în termenul de valabilitate a documentului de conformitate interimar.
ART. 34
Un certificat de management al siguranţei interimar, valabil pentru cel mult 6 luni, poate fi emis navelor noi la livrare sau când o companie preia responsabilitãţile pentru managementul unei nave care este noua pentru companie. În cazuri speciale ANR poate extinde valabilitatea certificatului de management al siguranţei interimar pentru încã alte 6 luni.
ART. 35
În scopul emiterii unui certificat de management al siguranţei interimar, ANR va verifica dacã:
a) DOC sau documentul de conformitate interimar este relevant pentru acea nava;
b) SMS prevãzut de companie pentru nava include cerinţele Codului I.S.M. şi a fost evaluat în timpul auditului pentru emiterea DOC sau a fost demonstrat prin emiterea documentului de conformitate interimar;
c) comandantul şi ofiţerii superiori sunt familiarizati cu SMS şi cu planurile pentru implementarea acestuia;
d) au fost date instrucţiunile identificate ca fiind esenţiale, înainte ca nava sa navigheze;
e) exista planuri pentru auditul navei în termen de 3 luni;
f) informaţiile relevante privind SMS sunt date în limba romana şi în limba engleza.

CAP. 5
Proceduri cu privire la nonconformitatile majore observate, relative la Codul I.S.M.

ART. 36
(1) În cazul în care se constata nonconformitati majore în cadrul auditurilor referitoare la Codul I.S.M., ANR trebuie sa se asigure ca acestea sunt cunoscute, în vederea remedierii, de cãtre companie.
(2) O nonconformitate majorã gasita poate fi retrogradata la nonconformitate dacã ANR este satisfacuta de remedierile fãcute. O nonconformitate majorã aparuta la o nava trebuie sa fie retrogradata la nonconformitate înainte de plecarea navei. Soluţionarea/remedierea nonconformitatilor se va face într-o perioada care sa nu depãşeascã 3 luni de la data constatãrii.
(3) În cazul în care ANR permite ca o nonconformitate majorã sa fie retrogradata în nonconformitate, trebuie sa fie efectuat cel puţin un audit în perioada de timp agreatã pentru acţiunile de remediere, în vederea observarii dacã aceste remedieri au fost efectiv realizate.
ART. 37
La solicitarea statului portului, ANR trebuie sa furnizeze informaţiile relevante disponibile cu privire la valabilitatea DOC prezentat de o nava care arboreaza pavilionul roman.
ART. 38
În cazul în care unei companii i-a fost retras DOC, respectivei companii nu i se mai emite un document de conformitate interimar sau un nou DOC pana când nu a fost efectuatã o verificare iniţialã sau o verificare suplimentarã similarã unei verificãri iniţiale şi care a avut rezultate satisfãcãtoare.
ART. 39
(1) În cazul retragerii DOC, din cauza unei nonconformitati majore, se retrag şi SMC care au fost eliberate în baza DOC.
(2) În cazul prevãzut la alin. (1) ANR trebuie sa ia mãsurile necesare pentru ca navele cãrora li s-a retras SMC sa nu mai opereze. Aceste mãsuri pot include reţinerea navei sau stoparea operaţiunilor de încãrcare/descãrcare a navei, în conformitate cu legislaţia în vigoare.
(3) Mãsurile întreprinse conform alin. (2) înceteazã dupã emiterea unor noi SMC.
ART. 40
(1) Emiterea unor noi SMC se va face numai dupã eliberarea unui nou DOC şi numai dupã ce se va face o verificare echivalenta cu o verificare iniţialã la bordul navelor respectivei companii.
(2) Verificarea prevãzutã la alin. (1) se va efectua pentru cel puţin o nava din fiecare tip.
ART. 41
(1) În cazul în care unei nave i-a fost retras SMC, chiar dacã DOC al companiei este valabil, ANR va lua mãsuri pentru reţinerea navei sau stoparea operaţiunilor de încãrcare/descãrcare a navei, în conformitate cu legislaţia în vigoare.
(2) Mãsurile întreprinse conform alin. (1) înceteazã dupã emiterea unui nou SMC.
ART. 42
(1) Unei nave cãreia i-a fost retras SMC din cauza unei nonconformitati majore nu i se va elibera un certificat de siguranta a managementului interimar. Un nou SMC poate fi eliberat numai dupã efectuarea unei verificãri iniţiale sau a unei verificãri suplimentare echivalente unei verificãri iniţiale la bordul navei.
(2) În funcţie de natura nonconformitatii majore a SMS implementat la bordul navei, valabilitatea DOC trebuie verificata printr-un audit, echivalent cu un audit anual, înaintea eliberãrii SMC. Noul SMC emis trebuie sa aibã aceeaşi data de expirare cu a celui retras.

ANEXA 1
-------
la normele metodologice
-----------------------

Compania ...........................
Nr. ........... din ................

CERERE DE CERTIFICARE-TIP
Cãtre Autoritatea Navala Romana

Va rugãm sa eliberaţi [sa confirmati*), sa reinnoiti*)] documentul(ele) de conformitate DOC şi certificatele de management al siguranţei SMC, conform cerinţelor Codului I.S.M., pentru compania şi navele listate mai jos.
Denumirea şi sediul companiei ......................................
Tipuri de nave aflate în management (stergeti, dupã cum este cazul):
Pasager .....................................................
Proprietarul ................................................
Pasager de mare viteza ......................................
Proprietarul ................................................
Cargou de mare viteza .......................................
Proprietarul ................................................
Vrachier ....................................................
Proprietarul ................................................
Petrolier ...................................................
Proprietarul ................................................
Tanc pentru produse chimice .................................
Proprietarul ................................................
Nava de transport gaze lichefiate ...........................
Proprietarul ................................................
Unitate mobila de foraj maritim .............................
Proprietarul ................................................
Alte tipuri de nave de transport mãrfuri ....................
Proprietarul ................................................
Anexãm la prezenta cerere urmãtoarea documentaţie:
- setul de acte care dovedesc legalitatea functionarii companiei;
- documente cuprinzând caracteristicile navelor, certificatele şi rapoartele inspectiilor statutare şi de clasa;
- manualul managementului companiei;
- manualul procedurilor conforme managementului companiei;
- manualul(ele) managementului la bordul navelor;
- manualul(ele) procedurilor conforme managementului la bordul navelor;
- raportul auditului intern;
- chitanţa nr. ............../..............., cu care au fost achitate tarifele corespunzãtoare.

Menţionãm ca auditul intern, efectuat de .................., a dus la concluzia ca sistemul nostru corespunde cerinţelor Codului I.S.M. şi funcţioneazã normal.
Dupã încheierea auditului extern, ne angajãm sa prezentam raportul final de audit extern.

Director general, Persoana desemnatã,
..................... ........................

-----------
*) Pentru confirmarea sau pentru reînnoirea certificatelor, la cererea prezentatã Autoritãţii Navale Romane, se vor ataşa numai modificãrile la documentaţia iniţialã (dacã este cazul).

------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016