Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME METODOLOGICE din 18 aprilie 2003  de aplicare a   Ordonantei Guvernului nr. 25/2002 privind unele masuri de urmarire a executarii obligatiilor asumate prin contractele de privatizare a societatilor comerciale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME METODOLOGICE din 18 aprilie 2003 de aplicare a Ordonantei Guvernului nr. 25/2002 privind unele masuri de urmarire a executarii obligatiilor asumate prin contractele de privatizare a societatilor comerciale

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 298 din 6 mai 2003
ART. 1
(1) Dispoziţiile <>Ordonanţei Guvernului nr. 25/2002 privind unele mãsuri de urmãrire a executãrii obligaţiilor asumate prin contractele de privatizare a societãţilor comerciale, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 506/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, denumita în continuare ordonanta, şi ale prezentelor norme metodologice, denumite în continuare norme, se aplica contractelor având ca obiect vânzarea-cumpãrarea de acţiuni deţinute de stat la societãţi comerciale, încheiate de Fondul Proprietãţii de Stat sau de Autoritatea pentru Privatizare şi Administrarea Participatiilor Statului, denumita în continuare Autoritate, şi aflate în derulare, pentru efectele produse de aceasta dupã intrarea în vigoare a ordonanţei, şi anume:
a) contractelor încheiate anterior intrãrii în vigoare a ordonanţei, în care scadentele obligaţiilor asumate sunt anterioare sau ulterioare intrãrii în vigoare a ordonanţei;
b) contractelor încheiate ulterior intrãrii în vigoare a ordonanţei.
(2) Contractele menţionate la alin. (1) sunt considerate ca aflate în perioada de derulare pana când acestea înceteazã sa mai producã efecte, intelegandu-se prin aceasta stingerea tuturor obligaţiilor şi valorificarea tuturor drepturilor izvorâte din respectivele contracte, inclusiv pana la rãmânerea definitiva şi irevocabilã a unor hotãrâri judecãtoreşti/arbitrale cu privire la litigii nãscute din neexecutarea sau executarea parţialã a contractelor.
ART. 2
În cazul contractelor prevãzute la art. 1 alin. (1), care nu conţin explicitarea surselor de realizare a investiţiilor asumate, aplicabilitatea art. 3 alin. (2) din ordonanta se face în baza unui act adiţional care reglementeazã şi obligaţiile a cãror scadenta este anterioarã intrãrii în vigoare a ordonanţei.
ART. 3
(1) Documentele prezentate Autoritãţii în conformitate cu prevederile ordonanţei şi ale contractului vor fi puse la dispoziţie acesteia în original sau în copie purtând menţiunea conformitatii cu originalul şi vor purta în mod obligatoriu ştampila emitentului şi semnatura reprezentantului legal al acestuia.
(2) Raportul prevãzut la art. 8 alin. (1) din ordonanta va specifica cu claritate dacã obligaţiile cumpãrãtorului au fost sau nu au fost respectate conform prevederilor contractului şi va fi însoţit de documente justificative.
(3) Certificatul emis de cenzorii societãţii comerciale/firma specializatã de audit în conformitate cu prevederile art. 11 alin. (1) din ordonanta va fi întocmit dupã modelul prevãzut în anexa care face parte integrantã din prezentele norme.
(4) Documentele prevãzute la art. 20 alin. (4) lit. b) din ordonanta vor fi prezentate în original sau în copie legalizatã, în condiţiile prevãzute de legislaţia de privatizare în vigoare.
ART. 4
Calitatea de administrator/cenzor al societãţii comerciale la data emiterii raportului prevãzut la art. 8 alin. (1) din ordonanta, respectiv a certificatului prevãzut la art. 11 din aceasta, va fi probatã prin prezentarea unui certificat constatator eliberat de Oficiul registrului comerţului în acest scop.
ART. 5
Determinarea valorii investiţiilor realizate din aport în natura, transfer de know-how, licenţe, brevete şi alte valori similare se va face, la solicitarea cumpãrãtorului, pe baza unei expertize întocmite de persoane fizice şi/sau juridice abilitate prin lege pentru astfel de operaţiuni, agreate şi de Autoritate.
ART. 6
(1) Neprezentarea confirmãrii autoritãţii de mediu competente, astfel cum este prevãzutã la art. 12 din ordonanta, este consideratã ca nerealizare a investiţiilor pentru protecţia mediului.
(2) Confirmarea eliberata de autoritatea de mediu competenta, prevãzutã la art. 12 din ordonanta, se elibereazã:
a) pentru respectarea de cãtre societatea comercialã a prevederilor legale referitoare la protecţia mediului, în cazul investiţiilor asumate pentru protecţia mediului prin contracte care nu conţin program de conformare;
b) pentru îndeplinirea obligaţiilor de protecţie a mediului cu termene de realizare împlinite pana la scadenta prevãzutã în contract, în cazul investiţiilor asumate pentru protecţia mediului prin contracte care conţin program de conformare.
ART. 7
Calitatea de membru al asociaţiei PAS va fi doveditã prin prezentarea în copie, cu respectarea prevederilor art. 3 alin. (1), a actului constitutiv al asociaţiei şi a eventualelor acte adiţionale la acesta, astfel cum au fost înregistrate la instanta competenta.
ART. 8
În situaţiile prevãzute la art. 15 din ordonanta dobanda curge începând cu data încheierii actului adiţional/convenţiei.
ART. 9
(1) Autoritatea are dreptul exclusiv de a determina modalitatea de plata a sumelor prevãzute la art. 16 alin. (3) din ordonanta.
(2) Sumele datorate cu titlu de penalitãţi prevãzute la art. 16 alin. (3) din ordonanta se vireazã de cãtre cumpãrãtor în contul bancar al societãţii.
(3) Sumele virate conform prevederilor alin. (2) nu dau dreptul cumpãrãtorului de a solicita societãţii comerciale sa efectueze sau de a primi din partea acesteia o contraprestatie.
(4) Sumele virate conform prevederilor alin. (2) nu dau dreptul cumpãrãtorului de a beneficia de o diminuare a volumului total de investiţii angajate, inclusiv a celor asumate pentru protecţia mediului.
(5) Sumele prevãzute la alin. (2) vor fi virate în termen de 20 de zile de la data comunicãrii notificãrii transmise de cãtre Autoritate cumpãrãtorului.
(6) Pentru sumele prevãzute la alin. (2), fata de care Autoritatea a emis notificãri pana la data intrãrii în vigoare a prezentelor norme, termenul de 20 de zile începe sa curgã de la data intrãrii în vigoare a prezentelor norme.
(7) Prevederile alin. (5) şi (6) nu se aplica în cazul în care prin act adiţional la contract a fost stabilit alt termen de plata.
(8) Cumpãrãtorul va transmite Autoritãţii documentele financiar-contabile care dovedesc efectuarea viramentului, în cel mult 60 de zile de la data comunicãrii notificãrii prevãzute la alin. (5), de la data implinirii termenului prevãzut la alin. (6) sau de la data stabilitã în actul adiţional, dupã caz.
(9) Sumele virate în contul Autoritãţii dupã data intrãrii în vigoare a <>Legii nr. 506/2002 , reprezentând penalitãţi achitate de cumpãrãtor pentru nerealizarea investiţiilor, vor fi transferate în contul bancar al societãţii comerciale în termen de 20 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentelor norme.
(10) Sumele virate în condiţiile prevãzute la alin. (1)-(9) constituie venituri excepţionale ale societãţii comerciale şi vor fi utilizate de aceasta pentru nevoile sale curente.
ART. 10
Autoritatea nu va restitui diferenţele care ar rezulta din modificarea ordinii de stingere a obligaţiei de plata conform prevederilor art. 16 alin. (5) şi (6) din ordonanta.
ART. 11
Garanţiile financiare prevãzute la art. 18 alin. (1) şi la art. 20 alin. (6) din ordonanta pot fi:
a) scrisoare de garanţie emisã de o banca romana sau de o banca strãinã cu care o banca romana are relaţii de corespondent;
b) bilet la ordin avalizat de o banca comercialã agreatã de instituţia publica implicata;
c) garanţia personalã a unui fidejusor, persoana fizica sau juridicã de cetãţenie, respectiv de naţionalitate, romana, în condiţiile legii, constând într-o obligaţie unilaterala şi necondiţionatã de plata a ratei, dacã aceasta nu a fost achitatã la termen, parţial ori integral, de cãtre debitor.
ART. 12
Data desfiinţãrii contractului, prevãzutã la art. 21 alin. (1) din ordonanta, va fi consideratã data pronunţãrii hotãrârii definitive şi executorii, data înregistrãrii la Autoritate a convenţiei de desfiinţare, semnatã de ambele pãrţi, sau data actionarii pactului comisoriu, dupã caz.
ART. 13
(1) În situaţia prevãzutã la art. 27 alin. (1) lit. e) din ordonanta sancţiunile contractuale nu se aplica dacã pana la scadenta finala bunul ce face obiectul contractului de leasing este achitat integral, iar dreptul de proprietate asupra bunului este transferat societãţii comerciale pana la aceasta scadenta.
(2) În cazul contractelor care nu intra sub incidenta prevederilor art. 27 alin. (1) lit. e) din ordonanta, leasingul poate fi considerat realizare a investiţiei asumate prin contract dacã sunt îndeplinite condiţiile prevãzute la alin. (1); pentru aceste situaţii prevederile alin. (1) se aplica în mod corespunzãtor.
ART. 14
(1) Dovada prevãzutã al art. 27^1 alin. (3) din ordonanta, prin care terţul s-a angajat ferm şi irevocabil sa execute obligaţiile de investiţii asumate de cumpãrãtor prin contract, consta în actul încheiat de cumpãrãtor cu terţul sau emis de cãtre terţ, în sensul celor menţionate; în acest caz dovada prin care terţul s-a angajat ferm şi irevocabil sa execute obligaţiile respective va însoţi documentele prevãzute la art. 11 şi, dupã caz, la art. 12 din ordonanta.
(2) Pentru contractele care nu intra sub incidenta prevederilor art. 27^1 alin. (3) din ordonanta investiţiile vor fi efectuate de terţi în numele şi pe seama cumpãrãtorului, iar înţelegerea dintre cumpãrãtor şi terţ va respecta condiţia prevãzutã la art. 3 alin. (2) lit. h) din ordonanta.


ANEXA 1
-------
la normele metodologice
-----------------------

S.C. ................- S.A./S.R.L.
Nr. ......../.......

CERTIFICAT

(întocmit în conformitate cu <>Ordonanta Guvernului nr. 25/2002
privind unele mãsuri de urmãrire a executãrii obligaţiilor asumate
prin contractele de privatizare a societãţilor comerciale, aprobatã cu
modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 506/2002 , cu modificãrile
şi completãrile ulterioare)

privind îndeplinirea obligaţiilor de investiţii asumate de cumpãrãtorul ..... prin Contractul de vânzare-cumpãrare de acţiuni nr. ..../.... la S.C. ....- S.A./S.R.L. pentru scadenta/scadentele ......

Subsemnaţii:
1. ...............*1),
2. ...............*1),
3. ...............*1),
în calitate de cenzori la S.C. .....-S.A./S.R.L., cu sediul în ....., legal numiţi/numit în baza hotãrârii Adunãrii generale a actionarilor S.C. ......- S.A./S.R.L. din data/datele de ..........,
sau
subscrisã .......*2), în calitate de auditor la S.C. ......- S.A./S.R.L., cu sediul în ....., legal numita la data de ......, în baza hotãrârii Adunãrii generale a actionarilor S.C. ..... - S.A./S.R.L. din data de ......,
în baza documentelor şi evidentei contabile a S.C. ......- S.A./S.R.L., puse la dispoziţie de societate şi cumpãrãtor, a dispoziţiilor <>Ordonanţei Guvernului nr. 25/2002 privind unele mãsuri de urmãrire a executãrii obligaţiilor asumate prin contractele de privatizare a societãţilor comerciale, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 506/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale normelor metodologice de aplicare a acesteia,

CERTIFICAM
urmãtoarele:
1. Investiţia realizatã de cumpãrãtor în S.C. ..............- S.A./S.R.L. pana la scadenta din data de ............. corespunde/nu corespunde valorii investitionale*3) asumate prin contract, dupã cum urmeazã:
- aport în natura, aport în numerar sau alte tipuri de investiţii, în valoare de .......*3) ;
- investiţii în suma de ......., realizate din partea din profitul net cuvenitã cumpãrãtorului sau asociatului/afiliatului acestuia în calitate de acţionar, conform aprobãrii Adunãrii generale a actionarilor din data de ......, proporţional cu cota detinuta, care a fost utilizata pentru investiţii în anul .......*3).
2. Înregistrarea în contabilitatea societãţii comerciale a investiţiilor efectuate este realizatã în conformitate cu legislaţia în vigoare.
3. Sursele de finanţare a investiţiilor corespund/nu corespund prevederilor din contract şi/sau <>Ordonanţei Guvernului nr. 25/2002 privind unele mãsuri de urmãrire a executãrii obligaţiilor asumate prin contractele de privatizare a societãţilor comerciale, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 506/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare (ale cumpãrãtorului, asociatului/afiliatului acestuia, alte situaţii)*4).

Fata de cele analizate, certificam ca, în conformitate cu legislaţia în vigoare şi cu prevederile Contractului de vânzare-cumpãrare de acţiuni nr. ....., cumpãrãtorul ....... a îndeplinit integral/parţial*5) obligaţia investitionala asumatã.

Data: ..............

Cenzori/Auditor,
....................................................................
(Se vor înscrie: numele şi prenumele/denumirea în clar, punându-se
semnatura şi parafa expertului contabil/ştampila auditorului.)
--------------
*1) Se vor mentiona numele şi prenumele cenzorului.
Cel puţin unul dintre cenzorii care semneazã certificatul trebuie sa fie expert contabil sau contabil autorizat conform legii, caz în care se va mentiona în mod obligatoriu şi poziţia din tabloul Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România.
*2) Se vor mentiona denumirea auditorului, numele şi prenumele reprezentantului legal al acestuia.
*3) Se va completa în funcţie de tipul de investiţie realizat de cumpãrãtor.
Se va preciza, unde este cazul, dacã investiţia este realizatã de un asociat/afiliat al cumpãrãtorului sau de terţi.
Se va înscrie valoarea exprimatã în moneda prevãzutã în contract; în cazul echivalentului, acesta se va calcula conform prevederilor <>art. 29 din Ordonanta Guvernului nr. 25/2002 privind unele mãsuri de urmãrire a executãrii obligaţiilor asumate prin contractele de privatizare a societãţilor comerciale, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 506/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
Se va preciza dacã obiectivele de investiţii, în cazul în care au fost prevãzute în contracte, au fost sau nu realizate şi valoarea aferentã fiecãrui obiectiv.
Se va preciza distinct valoarea investiţiilor pentru protecţia mediului realizate.
*4) Se va completa în funcţie de sursele utilizate pentru realizarea investiţiilor.
*5) Se va preciza valoarea realizatã pana la fiecare scadenta.
---------------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016