Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME METODOLOGICE din 17 septembrie 2002  privind aplicarea   Ordonantei Guvernului nr. 4/2002 pentru modificarea si completarea   Ordonantei Guvernului nr. 82/1998 privind inregistrarea fiscala a platitorilor de impozite si taxe    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME METODOLOGICE din 17 septembrie 2002 privind aplicarea Ordonantei Guvernului nr. 4/2002 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 82/1998 privind inregistrarea fiscala a platitorilor de impozite si taxe

EMITENT: MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 719 din 2 octombrie 2002

Ordonanta:

ARTICOLUL 1
- alineatul (1) litera b) -
(1) Sunt obligaţi sa completeze şi sa depunã declaraţie de înregistrare fiscalã, în vederea atribuirii codului de înregistrare fiscalã şi a eliberãrii certificatului de înregistrare fiscalã, plãtitorii de impozite şi taxe, dupã cum urmeazã:
..............................................................
b) asociaţiile familiale şi asociaţiile civile fãrã personalitate juridicã;
Norme metodologice:
1.1. Sunt obligaţi sa depunã declaraţie de înregistrare fiscalã plãtitorii de impozite şi taxe, respectiv:
a) asociaţiile familiale constituite conform legii;
b) asociaţiile fãrã personalitate juridicã constituite, potrivit actelor normative speciale, în baza unui contract de asociere în forma scrisã, autentificat în condiţiile dreptului comun;
c) orice asociere fãrã personalitate juridicã constituitã, potrivit prevederilor Codului civil sau ale Codului comercial, în baza unui contract de asociere în forma scrisã, autentificat în condiţiile dreptului comun;
d) asociaţiile agricole fãrã personalitate juridicã constituite conform legii.
Ordonanta:
- alineatul (1) litera c) -
c) reprezentanţii fiscali, desemnaţi potrivit legii, ai persoanelor strãine care realizeazã pe teritoriul României operaţiuni care intra în sfera de aplicare a T.V.A.;
Norme metodologice:
1.2. În situaţia în care persoana care realizeazã operaţiuni taxabile nu are sediul sau domiciliul stabil în România, este obligatã sa desemneze un reprezentant fiscal domiciliat în România, care se angajeazã sa îndeplineascã obligaţiile ce îi revin în condiţiile legii.
1.3. Reprezentantul fiscal este persoana impozabilã romana plãtitoare de taxa pe valoarea adãugatã, autorizata în condiţiile legii sa îndeplineascã pentru contribuabilul pe care îl reprezintã obligaţiile fiscale care îi revin, inclusiv înregistrarea fiscalã.
1.4. Declaraţia de înregistrare fiscalã, completatã de reprezentantul fiscal în numele persoanei strãine, va fi însoţitã de actele doveditoare prevãzute în Normele metodologice de aplicare a <>Ordonanţei Guvernului nr. 82/1998 privind înregistrarea fiscalã a plãtitorilor de impozite şi taxe, aprobate prin <>Ordinul ministrului finanţelor nr. 2.116/1998 , publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 485 din 17 decembrie 1998.
1.5. Codul de înregistrare fiscalã atribuit persoanei care realizeazã operaţiuni taxabile prin reprezentantul sau fiscal trebuie sa fie diferit de codul de înregistrare fiscalã atribuit reprezentantului fiscal pentru activitatea proprie.
1.6. Modificãrile ulterioare referitoare la reprezentantul fiscal se fac prin completarea şi depunerea declaraţiei de menţiuni, însoţitã de decizia organelor fiscale de aprobare a încetãrii calitãţii de reprezentant fiscal.
Ordonanta:
- alineatul (3) -
(3) Persoanele fizice plãtitoare de impozit pe venit se înregistreazã ca plãtitori de impozite şi taxe la data depunerii declaraţiei estimative, a declaraţiei speciale sau a declaraţiei de venit global, dupã caz, în funcţie de natura venitului obţinut.
Norme metodologice:
1.7. Înregistrarea persoanelor fizice romane cu domiciliul în România, plãtitoare de impozit pe venit, se face la data depunerii declaraţiei estimative, a declaraţiei speciale, a declaraţiei de venit global sau a fisei fiscale, dupã caz, în funcţie de natura venitului obţinut, pe baza datelor de identificare înscrise în aceasta.
1.8. La înregistrarea persoanelor fizice romane cu domiciliul în România, plãtitoare de impozit pe venit, nu se depune declaraţie de înregistrare fiscalã şi nu se elibereazã certificat de înregistrare fiscalã, înregistrarea în evidentele fiscale fãcându-se în scopul administrãrii impozitului pe venit.
1.9. Fac excepţie de la prevederile de mai sus persoanele fizice prevãzute la art. 1 alin. (4) din ordonanta, precum şi persoanele fizice romane care, potrivit legii, sunt plãtitoare de T.V.A.
1.10. În cazul în care persoanele fizice prevãzute la pct. 1.7 au calitatea de angajator, acestea vor depune şi declaraţie de înregistrare în condiţiile art. 3 din ordonanta.
1.11. Codul de înregistrare fiscalã este:
a) pentru persoanele fizice romane cu domiciliul în România, codul numeric personal atribuit de Ministerul de Interne;
b) pentru persoanele fizice romane fãrã domiciliu în România şi persoanele fizice strãine care realizeazã venituri din România, numãrul de identificare fiscalã atribuit şi administrat de Ministerul Finanţelor Publice;
c) pentru contribuabilii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) din ordonanta, codul de înregistrare fiscalã atribuit şi administrat de Ministerul Finanţelor Publice;
d) pentru comercianţi, codul unic de înregistrare atribuit potrivit legislaţiei privind înregistrarea comercianţilor.
Ordonanta:
- alineatul (4) -
(4) Plãtitorii de impozite şi taxe care obţin venituri din activitãţi independente, pentru care plãţile anticipate se fac prin reţinere la sursa de cãtre plãtitorii de venituri, au obligaţia, în vederea înregistrãrii, sa depunã la organul fiscal competent declaraţia de înregistrare fiscalã.
Norme metodologice:
1.12. Persoanele fizice care obţin venituri din activitãţi independente, pentru care plãţile anticipate se fac prin reţinere la sursa de cãtre plãtitorii de venituri, au obligaţia sa completeze şi sa depunã formularul "Declaraţie de înregistrare fiscalã/declaraţie de menţiuni pentru persoanele fizice romane cu domiciliul în România", însoţit, dupã caz, de urmãtoarele documente:
a) copie de pe buletinul/cartea de identitate;
b) copie de pe autorizaţia eliberata de autoritatea competenta care atesta dreptul de exercitare a activitãţii;
c) copie de pe contractul de prestãri de servicii, de comision, de mandat sau de pe alte contracte în baza cãrora se obţine venitul.
1.13. Copiile de pe documente vor fi certificate pe fiecare pagina de organul fiscal teritorial, pentru conformitate cu originalul.
1.14. Persoanele fizice prevãzute la art. 1 alin. (4) din ordonanta, care au fost înregistrate fiscal prin depunerea unei declaraţii estimative, a unei declaraţii speciale, a unei declaraţii de venit global sau a unei fise fiscale, dupã caz, nu mai au obligaţia de a depune declaraţie de înregistrare fiscalã.
Ordonanta:
- alineatul (5) -
(5) Persoanele fizice strãine şi persoanele fizice romane fãrã domiciliu în România, care realizeazã venituri din România, sunt obligate sa completeze şi sa depunã declaraţie de înregistrare fiscalã pentru persoane strãine şi persoane fizice romane fãrã domiciliu în România, personal sau prin reprezentant fiscal, în vederea atribuirii numãrului de identificare fiscalã şi eliberãrii certificatului de înregistrare fiscalã.
Norme metodologice:
1.15. Persoanele fizice romane fãrã domiciliu în România şi persoanele fizice strãine care realizeazã venituri din România se înregistreazã prin depunerea formularului "Declaraţie de înregistrare fiscalã/declaraţie de menţiuni pentru persoane fizice strãine şi pentru persoane fizice romane fãrã domiciliu în România", însoţit de copie de pe pasaport sau de pe alt document eliberat de Ministerul de Interne.
1.16. Persoanele fizice romane fãrã domiciliu în România şi persoanele fizice strãine pot sa-şi desemneze un reprezentant fiscal pentru completarea şi depunerea declaraţiei de înregistrare fiscalã în vederea obţinerii numãrului de identificare fiscalã, pe baza unei procuri sau a unui contract în forma scrisã, autentificat.
1.17. În acest caz reprezentantul fiscal are obligaţia sa completeze şi sa depunã, în numele contribuabilului, formularul "Declaraţie de înregistrare fiscalã/declaraţie de menţiuni pentru persoane fizice strãine şi pentru persoane fizice romane fãrã domiciliu în România", însoţit de documentele prevãzute la pct. 1.15, la care se vor anexa:
a) copie de pe actul de identitate sau certificat de înregistrare, dupã caz;
b) procura sau contract în forma scrisã, autentificat.
1.18. Fac excepţie de la prevederile art. 1 alin. (5) din ordonanta persoanele fizice romane fãrã domiciliu în România şi persoanele fizice strãine care obţin venituri supuse impunerii potrivit legislaţiei privind impunerea unor venituri realizate din România de persoane fizice şi persoane juridice nerezidente.
1.19. Persoanele fizice romane cu domiciliul în România, care solicita deduceri personale suplimentare pentru persoanele pe care le au în întreţinere şi care nu au cetãţenie romana, vor depune pentru înregistrarea acestora în scopul acordãrii deducerii formularul "Declaraţie de înregistrare fiscalã/declaraţie de menţiuni pentru persoane fizice strãine şi pentru persoane fizice romane fãrã domiciliu în România".
Ordonanta:
- alineatul (6) -
(6) Plãtitorii de impozite şi taxe prevãzuţi la alin. (4) şi (5) depun declaraţia de înregistrare fiscalã în termen de 15 zile de la data obţinerii primului venit.
Norme metodologice:
1.20. La înregistrarea persoanelor prevãzute la art. 1 alin. (4) din ordonanta nu se elibereazã certificat de înregistrare fiscalã, înregistrarea în evidentele fiscale fãcându-se în scopul administrãrii impozitului pe venit.
1.21. Înregistrarea fiscalã a persoanelor fizice prevãzute la art. 1 alin. (4) şi (5) din ordonanta se poate face şi anterior obţinerii veniturilor.
Ordonanta:
ARTICOLUL 3
Declaraţiile de înregistrare fiscalã se depun la direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene şi a municipiului Bucureşti sau la administraţiile finanţelor publice ale sectoarelor municipiului Bucureşti în termen de 15 zile de la eliberarea autorizaţiei de funcţionare sau a actului legal de înfiinţare, dupã caz.
Norme metodologice:
3.1. Organele fiscale competente sa înregistreze declaraţia de înregistrare fiscalã sunt urmãtoarele:
a) pentru plãtitorii de impozite şi taxe persoane fizice romane cu domiciliul în România, care îndeplinesc condiţiile pentru a fi luati în evidenta ca plãtitori de T.V.A. direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, sau administraţiile finanţelor publice ale sectoarelor municipiului Bucureşti în a cãror raza teritorialã îşi au domiciliul sau sediul principal al desfãşurãrii activitãţii, dupã caz;
b) pentru plãtitorii de impozite şi taxe persoane fizice romane fãrã domiciliu în România şi persoane fizice strãine care realizeazã venituri din activitãţi desfãşurate pe teritoriul României - direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, sau administraţiile finanţelor publice ale sectoarelor municipiului Bucureşti în a cãror raza teritorialã îşi au resedinta ori la domiciliul sau la sediul reprezentantului fiscal în perioada în care contribuabilul lipseşte din ţara;
c) pentru persoanele fizice care obţin venituri din activitãţi independente, pentru care plãţile anticipate se fac prin reţinere la sursa de cãtre plãtitorii de venituri - direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, sau administraţiile finanţelor publice ale sectoarelor municipiului Bucureşti în a cãror raza teritorialã îşi au domiciliul persoanele respective;
d) pentru plãtitorii de impozite şi taxe prevãzuţi la art. 1 alin. (1) din ordonanta - direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, sau administraţiile finanţelor publice ale sectoarelor municipiului Bucureşti în a cãror raza teritorialã îşi au sediul contribuabilii respectivi.
3.2. La primirea declaraţiei de înregistrare fiscalã personalul desemnat din direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene şi a municipiului Bucureşti sau din administraţiile finanţelor publice ale sectoarelor municipiului Bucureşti are obligaţia sa verifice cererile şi actele insotitoare sub aspectul completãrii conform reglementãrilor legale, al coerentei, al existenţei dovezilor legale şi al respectãrii termenului de depunere.
Ordonanta:
ARTICOLUL 8
Modificãrile intervenite în datele declarate de cãtre plãtitorii de impozite şi taxe, persoane fizice plãtitoare de T.V.A. şi de cele prevãzute la art. 1 alin. (1) şi (5) se comunica organelor fiscale de cãtre plãtitorii de impozite şi taxe prin completarea şi depunerea unei declaraţii de menţiuni în termen de 15 zile de la data producerii acestora, conform procedurii aprobate prin ordin al ministrului finanţelor publice.
Norme metodologice:
8.1. În cazul modificãrilor privind sediul/domiciliul/ resedinta plãtitorii de impozite şi taxe prevãzuţi la art. 1 alin. (1) din ordonanta, precum şi persoanele fizice plãtitoare de T.V.A. vor depune declaraţia de menţiuni la organul fiscal competent în a cãrui raza teritorialã au avut sediul/domiciliul/resedinta iniţial, în vederea scoaterii din evidentele fiscale ale acestuia. De asemenea, plãtitorii de impozite şi taxe vor depune o declaraţie de menţiuni, în vederea înscrierii în evidentele fiscale, la organul fiscal competent în a cãrui raza teritorialã îşi muta sediul/domiciliul/resedinta, împreunã cu certificatul de înregistrare fiscalã, care se va anula, şi se va elibera un nou certificat de înregistrare fiscalã cu acelaşi cod de înregistrare fiscalã, dar cu înscrierea noului sediu/domiciliu/noii resedinte. În cazul în care noul sediu/domiciliu/noua resedinta se afla în raza aceluiaşi organ fiscal competent, se va depune o singura declaraţie de menţiuni, însoţitã de certificatul de înregistrare fiscalã, pe baza cãreia se vor corecta evidentele fiscale şi se va elibera noul certificat de înregistrare fiscalã.
8.2. Contribuabilul poate depune documentaţia necesarã la organul fiscal şi prin împuternicit legal.
8.3. În termen de 15 zile de la depunerea declaraţiei de menţiuni organul fiscal va proceda la controlul fiscal al contribuabilului, care va cuprinde perioada de la ultimul control sau perioada de prescripţie, în cazul în care nu au mai fost efectuate controale.
8.4. Dupã finalizarea controlului organele fiscale în a cãror raza teritorialã contribuabilul a avut sediul/domiciliul/ resedinta iniţial vor comunica unitãţii fiscale în a carei raza teritorialã acesta îşi muta sediul/domiciliul/resedinta urmãtoarele documente:
a) actele din dosarul contribuabilului;
b) certificatul de atestare fiscalã;
c) documentaţia privind eventualele înlesniri la plata acordate;
d) documentaţia privind mãsurile de executare silitã în curs, în vederea continuãrii acţiunii;
e) ultimul act de control;
f) alte acte şi documente considerate necesare.
8.5. Comunicarea documentelor menţionate cãtre organul fiscal competent în a cãrui raza teritorialã contribuabilul îşi muta sediul/domiciliul/resedinta se face prin delegat, pe baza de proces-verbal de predare-primire întocmit în doua exemplare, sau prin corespondenta cu confirmare de primire.
8.6. În termen de 15 zile de la mutare contribuabilul este obligat sa se prezinte la unitatea fiscalã în a carei raza teritorialã şi-a mutat sediul/domiciliul/resedinta pentru depunerea urmãtoarelor documente:
a) declaraţie de menţiuni;
b) copie de pe hotãrârea judecãtoreascã, rãmasã definitiva, dupã caz;
c) copie de pe autorizaţia de funcţionare eliberata de autoritatea competenta sau de pe actul legal de constituire, dupã caz;
d) alte acte doveditoare, cum ar fi copie de pe contractul încheiat potrivit actelor normative speciale sau prevederilor Codului civil, Codului comercial ori de pe alte forme de contract de dare în exploatare etc;
e) dovada privind deţinerea spaţiului pentru noul sediu/domiciliu/noua resedinta.
8.7. Copiile de pe documente vor fi certificate pe fiecare pagina de organul fiscal teritorial, pentru conformitate cu originalul.
8.8. Dupã depunerea documentaţiei, în termen de 15 zile organul fiscal va elibera un nou certificat de înregistrare fiscalã cu acelaşi cod de înregistrare fiscalã, dar pentru noua adresa, iar contribuabilul este obligat sa depunã originalul sau duplicatul vechiului certificat de înregistrare fiscalã.
8.9. Pentru celelalte modificãri (denumirea, forma de proprietate, forma juridicã, încetarea temporarã sau definitiva a activitãţii etc.) declaraţia de menţiuni va fi însoţitã de copia autentificatã de pe hotãrârea judecãtoreascã definitiva sau de pe documentul care atesta modificarea intervenita, dupã caz (autorizaţie, contract etc.).
8.10. Declaraţia de menţiuni se va depune în termen de 15 zile de la data producerii modificãrii.
8.11. Modificãrile intervenite în cursul anului fiscal în datele declarate privind domiciliul persoanelor fizice, cu excepţia persoanelor fizice înregistrate în evidentele fiscale ca plãtitoare de T.V.A., vor fi actualizate în evidentele fiscale pe baza datelor comunicate de contribuabil în declaraţia estimativã, declaraţia specialã, declaraţia globalã sau în fişa fiscalã depusa ulterior.
8.12. În cazul modificãrilor intervenite în datele declarate iniţial de persoanele fizice strãine şi persoanele fizice romane fãrã domiciliu în România, înregistrate ca plãtitoare de impozite şi taxe, acestea vor fi comunicate organului fiscal conform procedurii stabilite la pct. 8.9 şi 8.10, prin completarea şi depunerea formularului "Declaraţie de înregistrare/declaraţie de menţiuni pentru persoane fizice strãine şi persoane fizice romane fãrã domiciliu în România".
8.13. Formalitãţile de înregistrare şi de declarare a mentiunilor pentru sucursale şi alte dezmembrãminte fãrã personalitate juridicã sunt fãcute de plãtitorii de impozite şi taxe care le-au înfiinţat.
Ordonanta:
ARTICOLUL 8^1
- alineatul (1) -
(1) Plãtitorii de impozite şi taxe se înregistreazã ca plãtitori de T.V.A., dupã cum urmeazã:
a) la înfiinţare, prin efectul legii, plãtitorii de impozite şi taxe care au în obiectul de activitate operaţiuni supuse cotelor de T.V.A. prevãzute de lege şi/sau scutite cu drept de deducere şi declara ca obţin venituri anuale estimate din astfel de operaţiuni peste plafonul de scutire stabilit de lege, prin completarea şi depunerea declaraţiei de înregistrare fiscalã;
b) la înfiinţare, prin opţiune, plãtitorii de impozite şi taxe care realizeazã operaţiuni scutite şi care pot opta, potrivit legii, pentru calitatea de plãtitor de T.V.A., prin completarea şi depunerea declaraţiei de înregistrare fiscalã;
c) ulterior înregistrãrii fiscale, prin opţiune, plãtitorii de impozite şi taxe care pot opta pentru calitatea de plãtitor de T.V.A., conform legii, prin depunerea declaraţiei de menţiuni;
d) ulterior înregistrãrii fiscale, prin efectul legii, ca urmare a depãşirii plafonului de scutire stabilit de lege, prin depunerea declaraţiei de menţiuni în termen de 15 zile de la data depãşirii plafonului;
e) ulterior înregistrãrii fiscale, prin efectul legii, ca urmare a unor modificãri legislative prin care operaţiunile scutite devin scutite cu drept de deducere sau supuse cotelor de T.V.A. prevãzute de lege, prin depunerea declaraţiei de menţiuni în termen de 7 zile de la data la care a intervenit modificarea, dacã declara ca realizeazã din astfel de operaţiuni venituri anuale peste plafonul de scutire stabilit de lege.
Norme metodologice:
8^1.1. Organele competente la care se depun declaraţiile sau cererile de înregistrare au obligaţia sa stabileascã, pentru plãtitorii de impozite şi taxe, înainte de eliberarea certificatului de înregistrare fiscalã, calitatea de plãtitor de taxa pe valoarea adãugatã pe baza declaraţiei/cererii de înregistrare sau de menţiuni.
8^1.2. Calitatea de plãtitor de T.V.A. se stabileşte potrivit legislaţiei în materie de T.V.A.
8^1.3. Pentru plãtitorii de impozite şi taxe care se înregistreazã ca plãtitori de T.V.A. ulterior înregistrãrii, prin efectul legii, ca urmare a depãşirii plafonului de scutire stabilit de lege sau ca urmare a unor modificãri legislative prin care operaţiunile scutite devin scutite cu drept de deducere sau supuse cotelor de T.V.A. prevãzute de lege, organul fiscal competent va înştiinţa în scris plãtitorii de T.V.A. prin scrisoare cu confirmare de primire, în cazul în care aceştia nu se prezintã în termen de 15 zile de la data depunerii declaraţiei de menţiuni sa îşi ridice noul certificat de înregistrare.
8^1.4. Subunitatile tip sedii secundare - sucursale, agenţii sau altele asemenea fãrã personalitate juridicã pot fi înregistrate ca plãtitoare de T.V.A. numai dacã au asigurate condiţii pentru respectarea obligaţiilor plãtitorilor de T.V.A., potrivit legii, şi numai dupã obţinerea avizului organului fiscal la care unitatea centrala este înregistratã ca plãtitoare de T.V.A.
8^1.5. Înregistrarea ca plãtitor de T.V.A. a sucursalelor şi altor dezmembrãminte fãrã personalitate juridicã se face de cãtre plãtitorii de impozite şi taxe care le-au înfiinţat, dupã înregistrarea acestora ca plãtitori de T.V.A.
8^1.6. Plãtitorii de impozite şi taxe prevãzuţi la art. 1 alin. (1) lit. b), d) şi e) din ordonanta sunt obligaţi sa solicite atribuirea calitãţii de plãtitor de T.V.A. dacã realizeazã operaţiuni taxabile sau scutite cu drept de deducere.
8^1.7. În cazul în care un plãtitor de T.V.A. îşi schimba sediul, va fi luat în evidenta ca plãtitor de T.V.A. la noul sediu numai cu avizul organului fiscal în evidenta cãruia se afla la data modificãrii şi în baza dosarului fiscal transmis de acesta.
8^1.8. Certificatul de înregistrare eliberat plãtitorilor de T.V.A. va cuprinde la atributul fiscal "R" şi data luãrii în evidenta ca plãtitor de T.V.A., care va rãmâne neschimbata ori de câte ori acesta îşi schimba certificatul de înregistrare, cu excepţia situaţiei în care este scos din evidenta plãtitorilor de T.V.A., caz în care atributul fiscal "R" nu va mai fi înscris pe certificatul de înregistrare.
8^1.9. La data eliberãrii noului certificat de înregistrare plãtitorul de impozite şi taxe are obligaţia de a depune la organul fiscal competent, în vederea anulãrii, vechiul certificat de înregistrare.
8^1.10. Persoanele fizice care devin plãtitoare de T.V.A. potrivit legii, la începerea activitãţii sau ulterior înregistrãrii fiscale, vor completa şi vor depune la direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, sau la administraţiile finanţelor publice ale sectoarelor municipiului Bucureşti în a cãror raza teritorialã îşi au domiciliul sau sediul principal de desfãşurare a activitãţii formularul "Declaraţia de înregistrare fiscalã pentru persoane fizice cu domiciliul în România" sau "Declaraţia de înregistrare/declaraţie de menţiuni pentru persoane fizice cu domiciliul în România", în termenul prevãzut de lege.
8^1.11. În termen de 15 zile de la data depunerii declaraţiei de înregistrare sau de menţiuni organul fiscal va elibera plãtitorilor de impozite şi taxe prevãzuţi la art. 1 alin. (1) din ordonanta, precum şi persoanelor fizice plãtitoare de T.V.A. certificatul de înregistrare fiscalã care va cuprinde codul de înregistrare fiscalã sau codul numeric personal, dupã caz, precedat de litera "R".
8^1.12. Acest certificat tine loc şi de comunicare pentru luarea în evidenta ca plãtitor de T.V.A.
Ordonanta:
ARTICOLUL 8^2
(1) Plãtitorii de impozite şi taxe care devin plãtitori de accize sau de impozit la ţiţei şi la gazele naturale din producţia interna ulterior înregistrãrii fiscale sunt obligaţi sa depunã declaraţie de menţiuni cu cel puţin 15 zile înainte de începerea activitãţii de producţie sau de import de bunuri pentru care se datoreazã accize sau impozit la ţiţei şi la gazele naturale din producţia interna, potrivit legii.
(2) În momentul încetãrii calitãţii de plãtitor de accize sau de impozit la ţiţei şi la gazele naturale din producţia interna contribuabilul este obligat ca în termen de 15 zile sa depunã declaraţie de menţiuni. Scoaterea din evidenta se va face începând cu data de întâi a lunii urmãtoare depunerii declaraţiei de menţiuni, dacã se constata îndeplinirea condiţiilor legale.
Norme metodologice:
8^2.1. Declaraţia de menţiuni va tine loc şi de cerere de luare în evidenta ca plãtitor de astfel de impozite.
8^2.2. În acest caz organele fiscale vor emite o înştiinţare de luare în evidenta, care va cuprinde, pe lângã codul de înregistrare fiscalã, o litera caracteristica, dupã cum urmeazã:
a) "A" - pentru plãtitorii de accize;
b) "P" - pentru plãtitorii de impozit la ţiţei şi la gaze naturale din producţia interna;
c) "J" - pentru plãtitorii taxei pentru jocuri de noroc.
8^2.3. Aceste litere nu fac parte din codul de înregistrare fiscalã şi nu se înscriu pe certificatul de înregistrare fiscalã.
8^2.4. Pentru persoanele fizice atestarea înregistrãrii în evidentele fiscale ca plãtitor de accize se va face în baza înştiinţãrii de luare în evidenta ca plãtitor de accize, care va cuprinde, pe lângã codul numeric personal, litera "A".
Ordonanta:
ARTICOLUL 8^4
Plãtitorii de impozite şi taxe care au, potrivit legii, calitatea de comerciant se înregistreazã ca plãtitori de impozite şi taxe potrivit procedurii speciale în materie.
Norme metodologice:
8^4.1. Înregistrarea comercianţilor se face prin completarea şi depunerea cererii de înregistrare, însoţitã de documentele necesare, la Biroul unic din cadrul camerei de comerţ şi industrie teritoriale în raza cãreia îşi au sediul sau domiciliul, în vederea atribuirii codului unic de înregistrare şi a eliberãrii certificatului de înregistrare.
8^4.2. Modificãrile intervenite în datele declarate iniţial de comercianţi fac obiectul înregistrãrilor de menţiuni. Înregistrarea mentiunilor, cu excepţia celor referitoare la înregistrarea/scoaterea din evidenta ca plãtitor de T.V.A., de impozit pe veniturile din salarii şi alte drepturi salariale, de impozit pe profit, precum şi de impozit pe veniturile microintreprinderilor, se face prin completarea şi depunerea cererii de înregistrare a mentiunilor la Biroul unic din cadrul camerei de comerţ şi industrie teritoriale în raza cãreia îşi au sediul sau domiciliul.
8^4.3. Certificatul de înregistrare eliberat comercianţilor de cãtre Biroul unic din cadrul camerelor de comerţ şi industrie teritoriale tine loc şi de certificat de înregistrare fiscalã.
8^4.4. În situaţia în care data eliberãrii certificatului de înregistrare diferã de data emiterii acestuia, comercianţii au calitatea de plãtitor de T.V.A. de la data emiterii certificatului de înregistrare, iar exercitarea drepturilor şi obligaţiilor care decurg din aceasta calitate se face, potrivit reglementãrilor legale, de la data eliberãrii certificatului de înregistrare.
8^4.5. Pentru înregistrarea mentiunilor privind luarea/scoaterea în/din evidenta ca plãtitor de T.V.A. comercianţii se vor prezenta la direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene sau a municipiului Bucureşti ori la administraţiile finanţelor publice ale sectoarelor municipiului Bucureşti, dupã caz, unde vor completa şi vor depune declaraţia de menţiuni.
8^4.6. Organul fiscal competent va emite un certificat care atesta îndeplinirea condiţiilor de luare/scoatere în/din evidenta ca plãtitor de T.V.A., conform modelului prezentat în anexa.
8^4.7. Acest certificat se depune de cãtre comerciant la oficiul registrului comerţului în vederea preschimbarii certificatului de înregistrare.
8^4.8. Anexa face parte integrantã din prezentele norme metodologice.



ANEXA 1
────────
la normele metodologice
────────────────────────

DIRECŢIA GENERALĂ A FINANŢELOR PUBLICE Nr. ...../.......
A ..............................
Administraţia Finanţelor Publice
a ..............................

CERTIFICAT DE ATESTARE A ÎNDEPLINIRII CONDIŢIILOR DE
LUARE/SCOATERE ÎN/DIN EVIDENTA CA PLĂTITOR DE T.V.A.
pentru comercianţi


Se certifica prin prezenta ca:
────────────────────────────────────────────────────────────────
Denumire /
Nume şi
Prenume
────────────────────────────────────────────────────────────────


Judeţ ──────────────
Localitate ────────────── Cod poştal ─────── Sector ──────
Strada ────────────── Numãr ───────
Bloc ──── Scara ──── Etaj ──── Apartament ───────
Telefon ────────── Fax ────────
C.U.I. ───────────────────────

îndeplineşte condiţiile de:[] luare în evidenta ca plãtitor de T.V.A.
[] scoatere din evidenta ca plãtitor de T.V.A
la data de ...........................

S-a eliberat prezentul certificat pentru a-i servi la C.C.I.R. şi este
valabil 15 zile de la data eliberãrii.

Conducãtorul unitãţii fiscale,

Numele şi prenumele ...............................
Semnatura şi ştampila unitãţii ....................





──────────────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016