Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME METODOLOGICE din 16 iulie 2004  de aplicare a   Hotararii Guvernului nr. 415/2004 privind regimul de comercializare a oualor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME METODOLOGICE din 16 iulie 2004 de aplicare a Hotararii Guvernului nr. 415/2004 privind regimul de comercializare a oualor

EMITENT: MINISTERUL SANATATII
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 965 din 21 octombrie 2004
ART. 1
(1) Ouãle ştampilate cu data ouatului sau cele destinate pentru vânzare ca ouã "extra" vor fi livrate de cãtre producãtor exclusiv centrelor de ambalare sau vor fi colectate de la producãtori de cãtre centrele de ambalare, astfel:
a) în ziua ouatului, pentru ouãle care sunt marcate cu data ouatului;
b) în fiecare zi lucrãtoare, pentru ouãle destinate vânzãrii ca ouã "extra";
c) la fiecare douã zile lucrãtoare, pentru ouãle pãstrate în fermã la o temperaturã menţinutã artificial sub 18°C.
(2) Categoriile de ouã care nu se regãsesc la alin. (1) trebuie livrate de producãtori sau colectate de la producãtori, astfel:
a) la fiecare 3 zile lucrãtoare;
b) o datã pe sãptãmânã, pentru ouãle pãstrate în fermã la o temperaturã menţinutã artifical sub 18°C.
(3) Toţi colectorii trebuie sã livreze ouãle la centrele de ambalare cel mai târziu în ziua urmãtoare celei în care s-a fãcut recepţia.
(4) Înainte de a pãrãsi locul de producţie, fiecare container cu ouã trebuie marcat cu urmãtoarele informaţii, care trebuie sã fie înscrise pe container şi în documentele însoţitoare:
a) numele, adresa şi numãrul de identificare ale producãtorului;
b) numãrul de ouã sau greutatea lor;
c) data ouatului sau perioada de ouat;
d) data livrãrii.
(5) Documentele trebuie pãstrate la centrul de ambalare cel puţin 6 luni.
(6) În cazul aprovizionãrii centrelor de ambalare cu ouã neambalate, din unitãţile proprii, situate în acelaşi loc, identificarea containerelor se poate face la centrul de ambalare.
ART. 2
(1) Centrele de ambalare trebuie sã clasifice, sã ambaleze şi sã marcheze ouãle şi ambalajele nu mai târziu de a doua zi lucrãtoare dupã ziua de primire a ouãlor.
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplicã atunci când ouãle primite de la producãtori sunt livrate cãtre un alt centru de ambalare nu mai târziu de ziua urmãtoare celei de recepţie.
(3) Ambalarea şi marcarea ambalajelor pot fi efectuate în urmãtoarele 3 zile, dacã ouãle sunt ambalate în alte centre de ambalare decât unul dintre cele în care acestea au fost sortate şi marcate. În acest caz se aplicã prevederile art. 1 alin. (4).
(4) Ouãle pe care este marcatã data ouatului în unitãţile de producţie situate în acelaşi loc cu centrul de ambalare şi care nu sunt ambalate în containere trebuie calsificate şi ambalate în ziua ouatului sau, dacã data ouatului coincide cu o zi nelucrãtoare, în urmãtoarea zi lucrãtoare.
ART. 3
(1) Colectorii sau centrele de ambalare, aşa cum sunt definite în <>art. 1 din Hotãrârea Guvernului nr. 415/2004 privind regimul de comercializare a ouãlor, sunt autorizaţi sã colecteze şi sã ambaleze ouã dacã satisfac condiţiile prevãzute la alin. (2), (3) şi (4).
(2) Spaţiile de colectare şi ale centrelor de ambalare trebuie sã îndeplineascã urmãtoarele condiţii:
a) sã dispunã de o suprafaţã suficientã în raport cu importanţa activitãţii;
b) sã fie construite şi amenajate astfel încât:
- sã dispunã de sisteme de aerisire şi iluminare corespunzãtoare;
- procesul de curãţare şi de dezinfectare sã poatã fi executat în condiţii bune;
- ouãle sã fie protejate împotriva diferenţelor mari ale temperaturii exterioare;
c) sã fie special destinate manipulãrii şi depozitãrii ouãlor. O parte din spaţiu poate fi destinatã depozitãrii şi a altor produse, cu condiţia ca acestea sã nu transmitã mirosuri strãine ouãlor.
(3) Echipamentul tehnic al centrelor de ambalare trebuie sã garanteze o manipulare a ouãlor în condiţii corespunzãtoare şi sã cuprindã în special:
a) o instalaţie de ovoscopare, care sã fie menţinutã în stare bunã de funcţionare, care sã fie folositã la întreaga sa capacitate şi care sã permitã examinarea separatã a calitãţii fiecãrui ou;
b) dispozitive pentru mãsurarea înãlţimii camerei de aer;
c) un dispozitiv pentru clasificarea ouãlor dupã greutate;
d) unul sau mai multe cântare avizate metrologic pentru cântãrirea ouãlor;
e) un dispozitiv pentru ştampilarea ouãlor, în cazul aplicãrii dispoziţiilor prevãzute la <>art. 7 şi 8 din Hotãrârea Guvernului nr. 415/2004 .
(4) În cazul utilizãrii unei maşini automate de ovoscopare, aşa cum se prevede la alin. (3) lit. a), de sortare şi clasificare, echipamentul trebuie sã includã o lampã de ovoscopare autonomã. În cazul unui astfel de sistem automat, autoritatea competentã poate renunţa la impunerea supravegherii continue a utilajului, cu condiţia stabilirii unui sistem de control al calitãţii, bazat pe prelevarea de mostre pentru ouãle livrate.
(5) Spaţiul de colectare şi echipamentul tehnic trebuie menţinute în stare bunã de întreţinere şi curãţenie şi lipsite de orice miros strãin.
ART. 4
(1) Cererea pentru înregistrarea şi autorizarea unui colector, centru de ambalare sau producãtor trebuie prezentatã autoritãţii competente judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, pe teritoriul cãreia este situat sediul colectorului, centrului de ambalare sau al producãtorului.
(2) Autoritatea competentã va aloca fiecãrui colector, centru de ambalare sau producãtor un numãr de identificare format dintr-un cod alfanumeric, astfel:
a) un cod din douã litere care reprezintã ţara, respectiv RO;
b) un cod din douã litere care reprezintã judeţul;
c) un cod din trei cifre, de la 001 la 999, care reprezintã numãrul de ordine în cadrul judeţului.
(3) Pentru ambalarea ouãlor din categoria A cu menţiunea "extra" sau pentru indicarea datei ouatului în conformitate cu prevederile prezentului ordin, centrele de ambalare au nevoie de o autorizaţie în acest sens.
ART. 5
(1) Ouãle din categoria A trebuie sã îndeplineascã cel puţin urmãtoarele caracteristici:
a) sã aibã coaja şi membrana normale, curate şi intacte;
b) camera de aer sã nu depãşeascã 6 mm în înãlţime, sã fie imobilã, iar pentru ouãle cu menţiunea "extra" aceasta sã nu depãşeascã 4 mm;
c) albuşul oului trebuie sã fie transparent, limpede, de o consistenţã gelatinoasã şi lipsit de corpuri strãine de orice naturã;
d) gãlbenuşul oului trebuie sã fie vizibil la examinare doar sub forma unei umbre, fãrã contur aparent, sã nu se distanţeze vizibil de poziţia centralã în cazul rotirii oului, sã fie lipsit de corpuri strãine de orice naturã;
e) embrionul sã se afle într-un stadiu de dezvoltare imperceptibil;
f) sã fie lipsite de mirosuri strãine.
(2) Ouãle din categoria A nu vor fi spãlate sau curãţate înainte sau dupã clasificarea lor.
(3) Ouãle din categoria A nu vor fi supuse nici unui tratament de conservare, nici nu vor fi refrigerate în spaţii sau instalaţii în care temperatura este menţinutã artificial sub +5°C. Ouãle care au fost pãstrate la o temperaturã inferioarã celei de +5°C în timpul unei operaţii de transport pe o duratã maximã de 24 de ore sau în spaţiul unde se practicã vânzarea cu amãnuntul ori în anexele acestui spaţiu nu sunt considerate a fi refrigerate, cu condiţia ca acea cantitate de ouã sã nu depãşeascã necesarul de ouã care se vinde cu amãnuntul în termen de 3 zile în magazinul respectiv.
ART. 6
Ouãle din categoria B sunt ouãle care nu îndeplinesc cerinţele pentru ouãle din categoria A. Ele pot fi utilizate de întreprinderile de industrie alimentarã, în conformitate cu prevederile <>Ordinului ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 356/2002 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind condiţiile de sãnãtate şi igienã pentru producerea şi comercializarea produselor din ouã, precum şi de întreprinderile de industrie nealimentarã.
ART. 7
(1) Ouãle din categoria A se clasificã dupã greutate astfel:
a) XL - foarte mari: 73 g şi peste;
b) L - mari: de la 63 g pânã la 73 g;
c) M - medii: de la 53 g pânã la 63 g;
d) S - mici: sub 53 g.
(2) Pe ambalaje categoria de greutate va fi indicatã prin literele corespunzãtoare sau termenii definiţi la alin. (1) sau printr-o combinare a ambilor, aceastã indicaţie putând fi suplimentatã cu menţionarea unei game de greutate corespunzãtoare.
(3) Subdiviziunile categoriilor de greutate la care se face referire la alin. (1) nu vor fi realizate folosindu-se ambalaje de culori diferite, simboluri, mãrci sau alte indicaţii.
(4) Când ouãle din categoria A de diferite mãrimi sunt ambalate împreunã în acelaşi ambalaj, greutatea totalã netã a ouãlor va fi indicatã în grame şi va conţine indicaţia "ouã de diferite mãrimi".
(5) Când ouãle din categoria A sunt livrate cãtre industrie sub aceastã denumire, clasificarea dupã greutate nu este obligatorie, iar livrarea se face în concordanţã cu prevederile art. 1 alin. (4).
ART. 8
(1) Marcajele trebuie aplicate pe ouã şi ambalaj în ziua clasificãrii şi ambalãrii.
(2) Marcajele care indicã numãrul de identificare a producãtorului, data ouatului, modul de furajare a gãinilor ouãtoare şi regiunea de origine a ouãlor trebuie ştampilate de cãtre producãtor.
(3) Marcajele ştampilate pe ouã şi aplicate pe ambalaje trebuie sã fie clar vizibile şi lizibile.
(4) Produsele folosite pentru ştampilare trebuie sã fie conforme cu prevederile în vigoare referitoare la coloranţii utilizaţi în alimentele pentru consumul uman.
(5) Marcajele distincte pentru ouãle din categoria A constau în:
a) marca distinctã pentru categoria A este un cerc cu diametrul de cel puţin 12 mm, în jurul mãrcii distincte pentru clasa de greutate, care constã în litera sau literele indicate la art. 7 alin. (1), de cel puţin 2 mm înãlţime;
b) numãrul distinct al producãtorului, care constã în coduri şi litere de cel puţin 2 mm înãlţime;
c) numãrul de identificare a centrului de ambalare, în litere şi cifre de cel puţin 2 mm înãlţime;
d) data, în litere şi cifre de cel puţin 2 mm înãlţime, care cuprinde ziua şi luna, aşa cum sunt definite la art. 9.
(6) Marcajul distinct pentru ouãle din categoria B este un cerc cu diametrul de minimum 12 mm, în jurul literei B, cu dimensiunea de minimum 5 mm înãlţime. Aceastã marcã nu este obligatorie dacã ouãle sunt livrate direct cãtre industria alimentarã, cu condiţia ca aceastã destinaţie sã fie clar marcatã pe ambalajul care le conţine.
ART. 9
(1) Data durabilitãţii minimale va fi marcatã în momentul ambalãrii şi cuprinde pentru ambalaj specificaţia "a se consuma, de preferinţã, înainte de...", iar pentru ou, specificaţia "d.d.m.", urmate de datã, care va fi indicatã astfel:
a) ziua, exprimatã în numere de la 1 la 31;
b) luna, exprimatã în numere de la 1 la 12 sau pânã la 4 litere din alfabet.
(2) Data durabilitãţii minimale este data pânã la care ouãle din categoria A îşi pãstreazã caracteristicile descrise la art. 5 alin. (1), dacã sunt depozitate corespunzãtor.
(3) Data durabilitãţii minimale trebuie fixatã la mai puţin de 28 de zile dupã data ouatului. Când perioada ouatului este indicatã conform art. 1 alin. (4) lit. c), data durabilitãţii minimale se fixeazã de la prima zi a perioadei respective.
(4) Ambalajele mari şi ambalajele mici, chiar dacã sunt introduse în ambalaje mari, vor avea inscripţionatã pe faţa exterioarã, scrisã vizibil şi lizibil, o recomandare adresatã consumatorilor de a pãstra ouãle la rece dupã cumpãrare.
(5) În cazul ouãlor comercializate neambalate, o indicaţie asemãnãtoare cu cea la care se face referire în alin. (2) va fi aplicatã astfel încât sã fie clarã, vizibilã şi inconfundabilã pentru consumator.
ART. 10
Indicaţiile referitoare la data ambalãrii pot fi prezentate opţional. Ele cuprind pentru ambalaj specificaţia "ambalat la", iar pentru ou, specificaţia "amb.", urmate de cele douã seturi de cifre sau litere la care se face referire la art. 9 alin. (1) lit. a) şi b).
ART. 11
(1) În momentul ambalãrii, ouãle, ambalajele sau amândouã pot fi marcate suplimentar faţã de data durabilitãţii minimale şi data ambalãrii cu data recomandatã pentru vânzare.
(2) Data recomandatã pentru vânzare nu trebuie sã depãşeascã 21 de zile de la ouat.
(3) În cazul în care este indicatã o perioadã de ouat, data recomandatã pentru vânzare se determinã de la prima zi a acelei perioade.
(4) Pentru marcarea ouãlor sau a ambalajelor cu datele la care se face referire în prezentul articol va fi folositã pentru ambalaj specificaţia "a se vinde înainte de", iar pentru ou, specificaţia "d.r.v.", urmate de cele douã seturi de cifre sau litere la care se face referire la art. 9 alin. (1) lit. a) şi b).
ART. 12
(1) Data ouatului va fi marcatã pe ambalaj de cãtre operator în timpul ambalãrii, prin specificaţia "produs la", care trebuie, de asemenea, marcatã şi pe ouãle din ambalaj prin specificaţia "prod.", urmate de cele douã seturi de cifre sau litere la care se face referire în art. 9 alin. (1) lit. a) şi b).
(2) Când ouãle sunt livrate la un centru de ambalare în containere, toate ouãle din container vor fi marcate cu data ouatului, sortate şi ambalate fãrã întrerupere. Data ouatului va fi ştampilatã pe ou în timpul sau imediat dupã clasificare.
(3) Când un centru de ambalare este aprovizionat cu ouã care nu sunt în containere, de la unitãţile de producţie proprii situate în acelaşi loc, ouãle trebuie sã fie:
a) ştampilate cu data ouatului în ziua ouatului; ouãle obţinute în zilele nelucrãtoare pot fi ştampilate în prima zi lucrãtoare urmãtoare, împreunã cu ouãle obţinute în acea zi, cu data primei zile nelucrãtoare;
b) clasificate şi ambalate conform art. 2 sau livrate la alte centre de ambalare sau la industria alimentarã în ziua ouatului, iar dacã ziua ouatului coincide cu o zi nelucrãtoare, în prima zi lucrãtoare urmãtoare.
(4) Dacã centrele de ambalare sunt aprovizionate de la producãtori externi cu ouã pe care nu este indicatã data ouatului, acele ouã trebuie stocate şi manipulate separat.
ART. 13
(1) Dacã ouãle şi ambalajele cu ouã sunt marcate cu specificaţii privind metoda de creştere a pãsãrilor, termenii pentru definirea acestor metode sunt:
a) pentru ambalaje:
- ouã de gãini crescute în aer liber;
- ouã de gãini crescute în hale la sol;
- ouã de gãini crescute în baterii.
b) pentru ouã:
- aer liber;
- sol;
- baterii.
(2) Cerinţele minime ce trebuie îndeplinite în fermele de gãini crescute în aer liber sunt descrise în anexa nr. 1. Termenii stabiliţi la alin. (1) lit. a) şi b) pot fi completaţi cu informaţii referitoare la caracteristicile privind metoda de creştere. Aceşti termeni pot fi adãugaţi pe ouã alãturi de numãrul de identificare a producãtorului.
(3) În cazul vânzãrii ouãlor în vrac sau preambalate, semnificaţia numãrului de identificare a producãtorului poate fi explicatã pe container sau într-o notiţã separatã.
(4) Ambalajele care conţin ouã destinate pentru industria alimentarã, autorizate conform <>Ordinului ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 356/2002 , vor fi marcate cu indicaţiile prevãzute la alin. (1) lit. a) şi b).
ART. 14
(1) Dacã ouãle din categoria A şi ambalajele lor indicã modul de furajare a gãinilor, se aplicã cerinţele minime din anexa nr. 2.
(2) Ambalajele mari care conţin ouã şi ambalajele mici marcate cu indicaţii despre furajarea gãinilor ouãtoare vor purta aceleaşi indicaţii. În cazul vânzãrii ouãlor neambalate, aceste indicaţii sunt valabile numai dacã ouãle sunt marcate individual, corespunzãtor.
ART. 15
(1) Ambalajele cu ouã din categoria A pot indica originea ouãlor prin cuvintele: "originea ouãlor: vezi codul de pe ou".
(2) Indicarea originii ouãlor din categoria A sau a ambalajelor mici care conţin astfel de ouã se face prin folosirea termenilor sau simbolurilor cu referire la o anumitã regiune administrativã în care sunt produse ouãle.
(3) În cazul vânzãrii ouãlor în vrac, indicaţiile despre originea ouãlor sunt valabile numai dacã ouãle sunt marcate individual cu termenii şi simbolurile corespunzãtoare.
(4) Ambalajele mari care conţin ouã sau ambalajele mici marcate cu termeni sau simboluri conform alin. (2) vor purta aceleaşi simboluri şi termeni.
ART. 16
(1) Ouãle importate din ţãri din afara Uniunii Europene vor fi ştampilate clar şi lizibil, în ţara de origine, cu codul ISO al ţãrii de origine, precedat de cuvintele: "standard non EC".
(2) Ouãle din categoria A, importate din ţãri din afara Uniunii Europene, vor îndeplini prevederile <>art. 15 din Hotãrârea Guvernului nr. 415/2004 .
(3) Pe ambalajele cu ouã din categoria A, importate din ţãri din afara Uniunii Europene, metoda de creştere a gãinilor va fi indicatã ca "metodã de creştere nespecificatã".
ART. 17
(1) Benzile şi etichetele pentru ouãle din categoria A vor fi albe, iar indicaţiile vor fi imprimate cu negru în conformitate cu prevederile <>art. 10 şi 15 din Hotãrârea Guvernului nr. 415/2004 .
(2) Derogarea prevãzutã la <>art. 11 alin. (2) din Hotãrârea Guvernului nr. 415/2004 se aplicã în cazul cantitãţilor zilnice mai mici de 3.600 de ouã pe livrare şi 360 de ouã pe cumpãrãtor. Numele, adresa şi numãrul de identificare a centrului de ambalare, numãrul ouãlor, categoriile de calitate şi greutate, data durabilitãţii minimale şi metoda de creştere a gãinilor vor fi indicate în documentele însoţitoare.
ART. 18
(1) Ouãle din categoriile menţionate mai jos se comercializeazã în ambalaje cu bandã sau etichetã galbenã, care nu mai poate fi folositã dupã deschiderea ambalajului:
a) ouãle neclasificate în categoria A sau B, aşa cum sunt definite la <>art. 2 alin. (2) lit. b) din Hotãrârea Guvernului nr. 415/2004 ;
b) ouãle din categoria A, care nu mai îndeplinesc cerinţele pentru aceastã categorie şi nu au fost declasate;
c) ouãle din categoria B.
(2) Benzile sau etichetele prevãzute la alin. (1) vor prezenta clar şi lizibil:
a) numele sau denumirea şi adresa celui care a livrat ouãle;
b) numãrul şi greutatea netã a ouãlor ambalate;
c) marcajul "OUĂ PENTRU INDUSTRIA ALIMENTARĂ", cu litere de 2 cm înãlţime.
ART. 19
(1) Ouãle industriale, definite conform <>art. 1 lit. b) din Hotãrârea Guvernului nr. 415/2004 , se comercializeazã în ambalaje cu benzi sau etichete roşii.
(2) Benzile sau etichetele prevãzute la alin. (1) vor prezenta:
a) numele sau denumirea şi adresa întreprinderii pentru care sunt destinate ouãle;
b) numele sau denumirea şi adresa celui care livreazã ouãle;
c) marcajul "OUĂ INDUSTRIALE" cu majuscule negre şi înãlţimea de 2 cm, precum şi marcajul "necorespunzãtoare pentru consumul uman", cu litere negre de cel puţin 0,8 cm înãlţime.
ART. 20
(1) Benzile sau etichetele prevãzute la <>art. 12 din Hotãrârea Guvernului nr. 415/2004 trebuie tipãrite şi fixate în aşa fel încât nici o informaţie de pe ambalaj sã nu fie acoperitã de bandã sau etichetã.
(2) Termenul "extra" se tipãreşte pe bandã sau etichetã cu litere înclinate, de cel puţin 1 cm înãlţime, urmate de cuvântul "pânã la" şi de cele douã seturi de cifre sau litere, în conformitate cu prevederile art. 9 alin. (1) lit. a) şi b), care indicã a şaptea zi de la ambalare sau a noua zi de la ouat.
(3) Când data ambalãrii este indicatã pe ambalaj, indicaţia prevãzutã la alin. (2) poate fi înlocuitã cu cuvintele: "extra pânã în a şaptea zi de la ambalare".
(4) Când data ouatului este indicatã pe ambalaj, se va specifica "extra pânã în a noua zi de la data ouatului". Termenul "extra" poate fi urmat de cuvântul "proaspãt".
(5) Când banda sau eticheta prevãzutã la alin. (1) nu poate fi îndepãrtatã de pe ambalaj, ambalajul trebuie scos de la vânzare nu mai târziu de a şaptea zi de la ambalare sau a noua zi de la data ouatului, iar ouãle trebuie reambalate.
(6) Ambalajele mari care conţin ambalaje mici marcate "extra" vor fi marcate cu majuscule de 2 cm înãlţime: "AMBALAJUL CONŢINE AMBALAJE MICI EXTRA".
ART. 21
(1) Ouãle din categoria A ambalate pot fi reambalate în alte ambalaje mari sau mici numai în centrele de ambalare, cu excepţia cazului prevãzut la <>art. 8 alin. (2) din Hotãrârea Guvernului nr. 415/2004 . Fiecare ambalaj va conţine ouã numai dintr-un singur lot.
(2) Banda sau eticheta de pe ambalajele mari va conţine vizibil şi lizibil, cu caractere de culoare neagrã, cel puţin urmãtoarele informaţii:
a) numele sau denumirea unitãţii care reambaleazã ouãle sau care a reambalat ouãle;
b) numãrul de identificare a centrului de ambalare care a reambalat ouãle;
c) numãrul de identificare a centrului de ambalare care a efectuat prima ambalare a ouãlor sau, în cazul ouãlor importate, ţara de origine;
d) categoriile de calitate şi greutate;
e) numãrul de ouã ambalate;
f) data durabilitãţii minimale originale şi sub aceasta cuvintele "ouã reambalate";
g) tipul de creştere a pãsãrilor.
(3) Ambalajele mici care conţin ouã reambalate trebuie sã poarte, cu caractere vizibile şi lizibile, numai informaţiile specificate la alin. (2). Ambalajele mici pot purta marca firmei care reambaleazã sau care a reambalat ouãle. Cuvântul "extra" nu poate fi utilizat.
ART. 22
(1) Ouãle care sunt declasate, conform prevederilor <>art. 8 alin. (2) din Hotãrârea Guvernului nr. 415/2004 , pot fi comercializate în ambalajele în care au fost pãstrate înainte de declasare. Dacã sunt reambalate, fiecare ambalaj va conţine numai ouã dintr-un singur lot.
(2) Benzile sau etichetele galbene ori roşii de pe ambalajele mari vor purta clar şi lizibil, cu caractere de culoare neagrã, cel puţin informaţiile prevãzute la art. 18 şi 19, împreunã cu numele/denumirea şi adresa firmei care face declasarea sau care a fãcut declasarea ouãlor.
(3) Pe ambalajele mici care conţin ouã reambalate, marcajele care nu mai sunt valabile vor fi acoperite. Ambalajele mici pot purta şi marca firmei care face declasarea sau care a fãcut declasarea.
ART. 23
(1) Dacã ambalajele de origine sunt folosite pentru ouãle declasate şi reambalate, ele vor fi considerate ca refolosite.
(2) Marcajele de pe benzile şi etichetele de pe ambalajele mari care sunt refolosite vor fi complet acoperite cu benzi sau etichete noi sau vor fi eliminate în alt mod.
(3) Ambalajele mari pot purta una sau mai multe marcaje înscrise pe benzile sau etichetele aplicate pe ambalaj. Ambalajele mari pot purta marca firmei care a reambalat ouãle sau pentru care a efectuat reambalarea.
ART. 24
(1) Producãtorii, centrele de ambalare, colectorii, angrosiştii şi, acolo unde se aplicã art. 14, producãtorii şi distribuitorii de furaje pentru gãinile ouãtoare vor fi controlaţi cel puţin o datã pe an cu privire la respectarea normelor legale.
(2) Unitãţile de producţie şi centrele de ambalare înregistrate în conformitate cu prevederile art. 12 vor fi controlate cel puţin o datã la douã luni.
ART. 25
(1) Producãtorii vor înregistra:
a) informaţii cu privire la metodele de creştere a gãinilor, specificând pentru fiecare metodã de creştere folositã, urmãtoarele:
- data populãrii, vârsta populãrii şi numãrul de gãini ouãtoare;
- data sacrificãrii de necesitate şi numãrul de gãini sacrificate de necesitate;
- producţia zilnicã de ouã;
- numãrul sau greutatea ouãlor vândute zilnic;
- numele şi adresa cumpãrãtorilor şi numãrul de identificare a fermei;
b) informaţii privind modul de furajare a pãsãrilor, în cazul în care ouãle din categoria A şi ambalajele lor poartã indicaţii, specificând:
- cantitatea şi tipul de furaje furnizate şi/sau amestecate în fermã;
- data livrãrii;
- numele producãtorului sau al furnizorului;
- numãrul şi vârsta gãinilor ouãtoare şi numãrul de ouã produse şi livrate;
- data livrãrii;
- numele şi adresa cumpãrãtorilor şi numãrul de identificare a producãtorului.
(2) a) Dacã data ouatului este indicatã, informaţiile prevãzute la alin. (1) lit. a) vor fi înregistrate separat.
b) Când într-o unitate de producţie se utilizeazã mai multe metode de creştere, informaţiile prevãzute la alin. (1) lit. a) şi b) vor fi înlocuite cu informaţii privind hala de creştere a gãinilor.
(3) Producãtorii vor pãstra informaţiile prevãzute la alin. (1) lit. a) şi b) cel puţin 6 luni dupã încetarea activitãţii sau dupã depopulare.
ART. 26
(1) Centrele de ambalare vor înregistra separat, dupã metoda de creştere şi dupã zi:
a) cantitatea de ouã primite, ouãle sparte la producãtor, numele, adresa şi numãrul de identificare ale producãtorului şi data sau perioada ouatului;
b) cantitãţile de ouã neclasificate, livrate altor centre de ambalare, specificând numãrul de identificare a centrului respectiv şi data sau perioada ouatului:
c) categoriile de calitate şi greutate ale ouãlor;
d) cantitãţile de ouã clasificate, primite de la alte centre de ambalare, specificând numãrul de identificare a centrului respectiv, data durabilitãţii minimale şi specificarea identitãţii vânzãtorilor;
e) numãrul şi/sau greutatea ouãlor livrate, dupã categoriile de greutate, data ambalãrii şi data utilizãrii, numele şi ultima adresã a cumpãrãtorului.
(2) Centrele de ambalare vor actualiza sãptãmânal evidenţele cu stocul fizic.
(3) Dacã ouãle din categoria A şi ambalajele poartã indicaţii despre modul cum au fost furajate gãinile, data ouatului şi/sau regiunea de origine, centrele de ambalare care folosesc astfel de marcaje vor ţine evidenţe separate, în conformitate cu prevederile alin. (1) lit. a).
(4) În locul ţinerii evidenţelor (înregistrãrilor) vânzãrilor şi livrãrilor, centrele de ambalare pot ţine dosare cu facturi şi note de livrare conform prevederilor alin. (1) lit. a). Aceste evidenţe sau dosare vor fi pãstrate cel puţin 6 luni.
ART. 27
(1) Pentru ouãle la care se face referire în art. 13, 14 şi 15, colectorii şi angrosiştii trebuie sã pãstreze datele evidenţiate pe cumpãrãtori şi tranzacţii de vânzãri, precum şi datele stocurilor fizice de gãini cel puţin 6 luni.
(2) Colectorii trebuie sã prezinte pentru categoriile de ouã specificate la alin. (1):
a) data şi cantitatea colectatã;
b) numele, adresa şi numãrul de identificare ale producãtorului;
c) datele şi cantitãţile livrate centrelor de ambalare;
(3) Angrosiştii, inclusiv comercianţii care nu manipuleazã fizic ouã, trebuie sã prezinte pentru categoriile de ouã specificate la alin. (1):
a) datele şi cantitãţile atât pe cumpãrãtori, cât şi pe vânzãtori;
b) numele şi adresele furnizorilor şi cumpãrãtorilor.
(4) Angrosiştii care manipuleazã fizic ouãle trebuie sã ţinã o evidenţã sãptãmânalã a stocurilor fizice.
(5) În locul înregistrãrilor specifice, cumpãrãtorii şi vânzãtorii, colectorii şi angrosiştii pot ţine dosare cu facturi şi note de livrare, conform prevederilor art. 13, 14 şi 15.
(6) Fabricanţii şi furnizorii de furaje trebuie sã încheie procese-verbale ale livrãrilor cãtre producãtorii prevãzuţi la art. 25 alin. (1) lit. b), în care sã fie prezentatã compoziţia furajelor furnizate, pe care trebuie sã le pãstreze cel puţin 6 luni dupã livrare.
(7) Toate datele şi procesele-verbale prevãzute la art. 25 şi 26 şi în acest articol trebuie puse la dispoziţie la solicitarea autoritãţilor competente.
ART. 28
(1) Autoritãţile competente vor lua toate mãsurile necesare pentru asigurarea tratamentului confidenţial al informaţiilor furnizate în conformitate cu art. 12, 13, 14 şi 15, în mãsura în care persoanele sunt interesate.
(2) Datele introduse în registre, procesele-verbale şi alte date pot fi utilizate numai pentru aplicarea acestui ordin.
ART. 29
(1) Prevederile <>art. 18 din Hotãrârea Guvernului nr. 415/2004 se aplicã numai dacã verificãrile au fost efectuate în concordanţã cu alin. (2), (3), (4) şi (5) din prezentul articol.
(2) Când ouãle sunt ambalate în ambalaje mari care nu conţin ambalaje mici, trebuie verificate, ca probe, cel puţin urmãtoarele numere de ouã:


┌─────────────────────────┬──────────────────────────────────────────────────┐
│ │ Numãrul de ouã verificate │
│ Numãrul de ouã din lot │─────────────────────────┬────────────────────────┤
│ │ % din lot │ Numãrul minim de ouã │
├─────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ Pânã la 180 │ 100 │ - │
├─────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ 181-1.800 │ 15 │ 180 │
├─────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ 1.801-3.600 │ 10 │ 270 │
├─────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ 3.601-10.800 │ 5 │ 360 │
├─────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ 10.801-18.000 │ 4 │ 540 │
├─────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ 18.001-36.000 │ 3 │ 720 │
├─────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ 36.001-360.000 │ 1,5 │ 1.080 │
├─────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ Peste 360.000 │ 0,5 │ 5.400 │
└─────────────────────────┴─────────────────────────┴────────────────────────┘


(3) Când ouãle sunt ambalate în ambalaje mici, introduse sau nu în ambalaje mari, trebuie verificate, ca probe, cel puţin urmãtoarele numere de ouã:


┌─────────────────────────┬─────────────────────────┬────────────────────────┐
│ │ Procentul │ Numãrul de ouã │
│ Numãrul de ouã din lot │ ambalajelor mici │ verificate pe ambalaj ┤
│ │ verificate │ verificat │
├─────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ Pânã la 180 │ 100 │ 100 │
├─────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ 181-1.800 │ 15 │ 100 │
├─────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ 1.801-3.600 │ 10 │ 100 │
├─────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ 3.601-10.800 │ 5 │ 100 │
├─────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ 10.801-18.000 │ 4 │ 100 │
├─────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ 18.001-36.000 │ 3 │ 100 │
├─────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ 36.001-360.000 │ 1,5 │ 100 │
├─────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ Peste 360.000 │ 0,5 │ 100 │
└─────────────────────────┴─────────────────────────┴────────────────────────┘


(4) a) Pentru loturile pânã la 18.000 de ouã, ouãle verificate trebuie extrase de la cel puţin 20% din numãrul de ambalaje mari.
b) Pentru loturile mai mari de 18.000 de ouã, ouãle verificate trebuie extrase de la cel puţin 10% din numãrul de ambalaje mari şi din minimum 10 ambalaje.
(5) În cazul ouãlor neambalate expuse sau puse în vânzare cu amãnuntul, 100% din numãrul de ouã pentru cantitãţi de pânã la 180 de ouã şi 15% din numãrul de ouã pentru cantitãţi mai mari, cu un minim de 180 de ouã, trebuie verificate ca probe.
ART. 30
(1) Dupã verificarea lotului, la cererea proprietarului lotului, inspectorul poate aplica pe ambalaj o bandã cu o ştampilã oficialã şi urmãtoarele particularitãţi:
a) verificat la data, în locul;
b) identificarea inspectorului.
(2) Banda de verificare trebuie sã fie albã şi tipãritã cu litere roşii. Dacã un ambalaj a fost vândut înaintea verificãrii, va fi resigilat cu banda de verificare, care poate fi aplicatã peste banda de verificare sau eticheta iniţialã.
(3) Dupã ce ambalajele mici marcate "extra" au fost verificate, banda de verificare trebuie sã includã particularitãţile prevãzute la alin. (1) şi cuvântul "extra" scris cu litere înclinate de 1 cm înãlţime.
ART. 31
(1) La verificarea loturilor de ouã din categoria A pot fi permise urmãtoarele toleranţe:
a) la centrul de ambalare, chiar înainte de expediere: 5% din numãrul de ouã cu defecte de calitate;
b) la alte etape de vânzare: 7% din numãrul de ouã cu defecte de calitate.
(2) La verificarea ouãlor marcate "extra" nu va fi permisã nici un fel de toleranţã la înãlţimea camerei de aer şi la timpul de ambalare sau import.
(3) Când lotul de ouã verificat conţine mai puţin de 180 de ouã, procentele prezentate la alin. (1) vor fi dublate.
ART. 32
(1) Cu excepţia cazurilor prevãzute la <>art. 13 alin. (3) din Hotãrârea Guvernului nr. 415/2004 , la verificarea loturilor de ouã din categoria A este permisã o toleranţã a greutãţii oului, astfel:
a) cel mult 10% din numãrul de ouã verificate pot fi din categorii de greutate apropiate cu cea marcatã pe ambalaj;
b) cel mult 5% din numãrul de ouã verificate pot fi din categoria de greutate inferioarã.
(2) Dacã loturile verificate conţin mai puţin de 180 de ouã, procentele de ouã menţionate la alin. (1) trebuie dublate.
ART. 33
Ambalajele mari, cu ouã din categoria A clasificate dupã greutate, trebuie sã aibã urmãtoarele greutãţi minime:
a) XL - foarte mare: 7,3 kg/100 de ouã;
b) L - mare: 6,4 kg/100 de ouã;
c) M - medie: 5,4 kg/100 de ouã;
d) S - micã: 4,5 kg/100 de ouã.
ART. 34
(1) Ambalajele, inclusiv materialele interioare, trebuie sã fie rezistente la şoc, uscate, curate şi în stare bunã şi sã fie fãcute din materiale care sã protejeze ouãle de mirosuri strãine şi de riscul deteriorãrii calitãţii.
(2) Ambalajele mari folosite pentru transportul şi expedierea ouãlor, inclusiv materialele interioare, nu pot fi reutilizate decât dacã sunt noi şi rãspund cerinţelor tehnice şi de igienã cerute în alin. (1). Ambalajele mari reutilizate nu vor prezenta marcaje anterioare care ar putea crea confuzii.
(3) Ambalajele mici nu pot fi reutilizate.
ART. 35
(1) În timpul depozitãrii la producãtor şi în timpul transportului de la producãtor la colector sau la centrele de ambalare, ouãle trebuie pãstrate la temperaturi corespunzãtoare care sã asigure menţinerea optimã a calitãţii acestora.
(2) Ouãle trebuie depozitate în locuri curate, uscate şi lipsite de mirosuri strãine.
(3) În timpul transportului şi depozitãrii, ouãle trebuie ţinute în locuri curate, uscate şi lipsite de mirosuri strãine şi protejate de şocuri, de efectele luminii şi de fluctuaţiile excesive de temperaturã.


ANEXA 1
la normele metodologice

CERINŢE MINIME
ce trebuie îndeplinite în fermele de gãini crescute în aer liber

Ouãle obţinute de la gãinile crescute în aer liber trebuie produse în ferme care sã satisfacã cel puţin urmãtoarele condiţii:
a) gãinile sã aibã acces continuu în aer liber pe tot parcursul zilei, exceptând cazul în care existã restricţii temporare impuse de autoritãţile veterinare;
b) în fermele de gãini crescute în aer liber, densitatea nu trebuie sã fie mai mare de 2.500 de gãini pe hectarul de teren disponibil sau de o gãinã la 4 mp;
c) fermele de gãini crescute în aer liber sã nu se extindã peste o razã de acţiune de 150 m de la cea mai apropiatã clãdire. O extindere mai mare, de pânã la 350 m de la cea mai apropiatã clãdire, este permisã dacã se asigurã cel puţin 4 adãposturi pe hectar, distribuite uniform.


ANEXA 2
la normele metodologice

CERINŢE MINIME
privind indicarea modului în care sunt furajate gãinile

Referinţele pot fi fãcute pentru cereale ca ingredient în furaj, numai dacã ele deţin o pondere de cel puţin 60% în structura reţetei, care poate include şi subproduse din cereale în proporţie de pânã la 15%.
Dacã referinţa este fãcutã pentru anumite cereale, fiecare trebuie sã deţinã cel puţin 30% din structura reţetei, în cazul unui singur tip de cereale menţionate, şi cel puţin 5% pentru fiecare dintre mai multe cereale menţionate.

---------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016