Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME METODOLOGICE din 14 decembrie 2007  privind incheierea exercitiului bugetar al anului 2007    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME METODOLOGICE din 14 decembrie 2007 privind incheierea exercitiului bugetar al anului 2007

EMITENT: MINISTERUL ECONOMIEI SI FINANTELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 887 din 27 decembrie 2007

În scopul încheierii în bune condiţii a execuţiei bugetare a anului 2007, instituţiile publice şi operatorii economici, indiferent de forma de proprietate, au obligaţia sã efectueze operaţiunile care privesc veniturile şi cheltuielile bugetului de stat, bugetului asigurãrilor sociale de stat, bugetelor fondurilor speciale, bugetelor locale şi ale bugetelor proprii ale instituţiilor publice pe anul 2007, în conformitate cu prezentele norme metodologice şi cu programul prevãzut în anexa nr. 1.

CAP. I
Încasarea veniturilor bugetare

1.1. Impozitele, taxele, contribuţiile şi alte sume datorate bugetului general consolidat, cu termene de platã scadente pânã la finele anului 2007, se achitã prin ordine de platã pentru Trezoreria Statului (OPT) prezentate de cãtre persoanele juridice şi fizice, potrivit programului stabilit de instituţiile de credit sau unitãţile Trezoreriei Statului, dupã caz, la care au conturile deschise, astfel încât sumele respective sã fie încasate în contul curent general al Trezoreriei Statului pânã la data de 31 decembrie 2007.
Instituţiile de credit vor lua mãsuri pentru asigurarea decontãrii tuturor ordinelor de platã pentru Trezoreria Statului (OPT) reprezentând impozite, taxe, contribuţii şi alte sume datorate bugetului general consolidat, prezentate de cãtre clienţii acestora, potrivit programului stabilit de Banca Naţionalã a României şi de prezentele norme metodologice, astfel încât, pânã la data de 31 decembrie 2007, sumele respective sã fie încasate în contul curent general al Trezoreriei Statului.
1.2. Casa de Economii şi Consemnaţiuni va stabili, în cursul lunii decembrie 2007, programul unitãţilor din subordine, astfel încât persoanele fizice sã aibã posibilitatea sã îşi achite la termen obligaţiile cãtre bugetul de stat, bugetele locale sau cãtre alte bugete, potrivit convenţiilor încheiate în acest scop cu unitãţile subordonate ale Ministerului Economiei şi Finanţelor, cu autoritãţile administraţiei publice locale sau cu alte instituţii publice, dupã caz.
1.3. Impozitele, taxele, contribuţiile şi alte sume datorate bugetului general consolidat de cãtre contribuabili, cu termene scadente pânã la finele anului 2007, pot fi achitate în numerar pânã la data de 31 decembrie 2007, inclusiv, la casieriile unitãţilor Trezoreriei Statului sau ale instituţiilor publice beneficiare, dupã caz.
1.4. - (1) Sumele încasate în numerar de cãtre instituţiile publice sau de cãtre agenţii fiscali reprezentând venituri bugetare sau venituri proprii ale bugetelor instituţiilor publice vor fi depuse în conturile de venituri bugetare sau de disponibilitãţi, dupã caz, cãrora acestea se cuvin, pânã la data de 31 decembrie 2007, inclusiv.
(2) Eventualele venituri proprii încasate în numerar de cãtre instituţiile publice în data de 31 decembrie 2007 se depun în conturile corespunzãtoare de disponibilitãţi deschise la unitãţile Trezoreriei Statului în data de 3 ianuarie 2008 şi se înregistreazã ca venituri ale anului 2007.
1.5. Instituţiile publice care încaseazã în conturile 50.32 "Disponibil din sume colectate pentru bugetul de stat", 50.33 "Disponibil din sume colectate pentru bugetele locale" şi 50.34 "Disponibil din sume colectate pentru bugetul asigurãrilor sociale de stat" venituri datorate bugetului de stat, bugetului asigurãrilor sociale de stat sau bugetelor locale, dupã caz, au obligaţia sã vireze veniturile respective la capitolele şi subcapitolele de venituri ale bugetelor cãrora acestea se cuvin, pânã la data de 31 decembrie 2007, inclusiv.
Eventualele sume încasate în aceste conturi în data de 31 decembrie 2007 se vireazã în conturile corespunzãtoare de venituri ale bugetului de stat, bugetelor locale şi bugetului asigurãrilor sociale de stat, dupã caz, pe data de 3 ianuarie 2008 şi reprezintã venituri ale bugetului de stat, bugetelor locale şi bugetului asigurãrilor sociale de stat, dupã caz, pe anul 2007.
1.6. Pânã la data de 27 decembrie 2007, notarii publici au obligaţia de a transmite la unitãţile Trezoreriei Statului din municipiile reşedinţã de judeţ şi, respectiv, la Activitatea de Trezorerie şi Contabilitate Publicã a Judeţului Ilfov, dupã caz, în contul cãrora s-au virat sume, prin poştã, cu confirmare de primire, borderoul prevãzut în anexa nr. III.2. la <>Ordinul ministrului economiei şi finanţelor nr. 330/2007 şi la <>Ordinul ministrului justiţiei nr. 1.357/C/2007 privind procedura de încasare şi virare, precum şi obligaţiile declarative privind impozitul pe veniturile din transferul proprietãţilor imobiliare din patrimoniul personal, aferent impozitului pe venituri din transferul proprietãţilor imobiliare calculat şi încasat în luna noiembrie 2007. Pânã la aceeaşi datã vor fi transmise/retransmise şi eventualele borderouri aferente impozitului pe venituri din transferul proprietãţilor imobiliare virate în lunile anterioare care nu au fost comunicate unitãţilor Trezoreriei Statului sau care au fost restituite de unitãţile Companiei Naţionale "Poşta Românã" - S.A., ca urmare a completãrii eronate a datelor de identificare ale beneficiarilor sau din alte motive.
1.7. Eventualele sume în numerar încasate în data de 31 decembrie 2007 de unitãţile Trezoreriei Statului care nu funcţioneazã cu casierii-tezaur se depun, la finele zilei, la instituţia de credit la care acestea au deschis contul de disponibil, în genţi de numerar, sau la cea mai apropiatã unitate a Trezoreriei Statului cu tezaur din judeţ, dupã caz, şi se înregistreazã în contul 13 "Casa tranzitorie".
1.8. - (1) În cursul lunii decembrie 2007, organele fiscale competente vor lua toate mãsurile necesare pentru clarificarea şi distribuirea pânã la finele anului, în conturile corespunzãtoare de venituri bugetare, a tuturor sumelor încasate în conturile unice reprezentând obligaţii fiscale prevãzute prin <>Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã nr. 1.294/2007 privind impozitele, contribuţiile şi alte sume reprezentând creanţe fiscale, care se plãtesc de contribuabili într-un cont unic.
(2) Sumele încasate în data de 31 decembrie 2007 în conturile 20.47.01.01 "Venituri ale bugetului de stat - Sume încasate pentru bugetul de stat în contul unic, în curs de distribuire" şi în contul 55.02 "Disponibil al bugetelor asigurãrilor sociale şi fondurilor speciale, în curs de distribuire" se distribuie de cãtre organele fiscale competente în data de 3 ianuarie 2008 şi se transferã în aceeaşi zi de cãtre unitãţile Trezoreriei Statului în conturile corespunzãtoare de venituri bugetare, ca operaţiuni ale anului 2007, cu data de 31 decembrie 2007.
(3) Eventualele sume rãmase neclarificate în conturile 20.47.01.01 "Venituri ale bugetului de stat - Sume încasate pentru bugetul de stat în contul unic, în curs de distribuire" şi 22.47.03.02 "Venituri ale bugetului asigurãrilor sociale de stat - Contribuţii cãtre bugetul asigurãrilor sociale de stat, bugetul asigurãrilor pentru şomaj şi bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate încasate în contul unic, în curs de distribuire", dupã efectuarea operaţiunilor de la alin. (1) şi (2), pot fi distribuite de cãtre organele fiscale competente pânã la data de 4 ianuarie 2008. Pânã la aceeaşi datã, organele fiscale competente pot efectua compensãri din oficiu, cu data operaţiunii 31 decembrie 2007.
(4) Pentru operaţiunile de distribuire/compensare, prevãzute la alin. (3), organele fiscale competente vor transmite unitãţilor Trezoreriei Statului fişiere distincte, purtând data de 31 decembrie 2007.
(5) Sumele distribuite/compensate, în conformitate cu prevederile alin. (3), se înregistreazã de unitãţile Trezoreriei Statului ca venituri bugetare ale anului 2007.
(6) La finele anului 2007, în conturile 20.47.01.01 "Venituri ale bugetului de stat - Sume încasate pentru bugetul de stat în contul unic, în curs de distribuire" şi 22.47.03.02 "Venituri ale bugetului asigurãrilor sociale de stat - Contribuţii cãtre bugetul asigurãrilor sociale de stat, bugetul asigurãrilor pentru şomaj şi bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate încasate în contul unic, în curs de distribuire" pot rãmâne numai sumele virate în cuantum mai mare decât suma obligaţiilor fiscale datorate, dupã efectuarea tuturor operaţiunilor de distribuire, inclusiv de compensare din oficiu.
(7) La finele anului 2007, contul 55.02 "Disponibil al bugetelor asigurãrilor sociale şi fondurilor speciale, în curs de distribuire" nu poate prezenta sold.
1.9. - (1) Veniturile bugetare încasate în numerar de cãtre unitãţile vamale în data de 31 decembrie 2007 şi cele încasate în perioada 1-2 ianuarie 2008 se depun la unitãţile Trezoreriei Statului pe data de 3 ianuarie 2008, pe bazã de chitanţe pentru încasarea de impozite, taxe şi contribuţii, întocmite distinct pentru data de 31 decembrie 2007 şi, respectiv, pentru perioada 1-2 ianuarie 2008.
(2) Sumele depuse în numerar pentru data de 31 decembrie 2007 se înregistreazã ca venituri bugetare ale anului 2007, cu data de 31 decembrie 2007, iar sumele depuse pentru perioada 1-2 ianuarie 2008 se înregistreazã ca venituri bugetare ale anului 2008, cu data de 3 ianuarie 2008.
1.10. Disponibilitãţile rãmase la finele anului 2007 în conturile 50.59 "Disponibil din sume încasate din valorificarea bunurilor mobile şi imobile în procesul de executare silitã de unitãţile administrativ-teritoriale" şi 50.67 "Disponibil din sume încasate din valorificarea bunurilor mobile şi imobile în procesul de executare silitã", rãmase nedistribuite, se reporteazã în anul urmãtor, cu aceeaşi destinaţie.

CAP. II
Încheierea execuţiei bugetare la instituţiile publice

2.1. - (1) Ordonatorii principali de credite finanţaţi din bugetul de stat, bugetul asigurãrilor sociale de stat şi din bugetele fondurilor speciale vor deschide, vor repartiza şi, în cazuri justificate, vor retrage credite bugetare instituţiilor din subordine, pânã cel mai târziu la data de 21 decembrie 2007, inclusiv, asigurându-se astfel timpul necesar efectuãrii cheltuielilor pânã la finele anului.
Dupã data de 21 decembrie 2007 pot fi deschise credite bugetare numai pentru operaţiuni privind serviciul datoriei publice sau pentru alte acţiuni urgente finanţate prin suplimentarea creditelor bugetare din Fondul de rezervã bugetarã la dispoziţia Guvernului, Fondul naţional de dezvoltare sau din Fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului, pe bazã de hotãrâri de Guvern aprobate ulterior acestei date.
(2) Creditele bugetare neutilizate la data de 31 decembrie 2007 sunt anulate de drept conform prevederilor <>art. 61 alin. (3) din Legea nr. 500/2002 , cu modificãrile ulterioare, şi ale <>art. 60 alin. (3) din Legea nr. 273/2006 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
2.2. - (1) Ordonatorii principali de credite ai bugetului de stat, bugetului asigurãrilor sociale de stat, bugetului asigurãrilor pentru şomaj şi bugetului Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate care au aprobat bugetele proprii de venituri şi cheltuieli şi bugetele ordonatorilor de credite subordonaţi pot prezenta Ministerului Economiei şi Finanţelor cererile pentru deschiderea de credite bugetare aferente lunii ianuarie 2008, începând cu data de 27 decembrie 2007. Cererile pentru deschiderea de credite bugetare vor fi prezentate Ministerului Economiei şi Finanţelor însoţite de adrese prin care ordonatorii principali de credite confirmã cã bugetele proprii de venituri şi cheltuieli şi bugetele ordonatorilor de credite subordonaţi au fost aprobate.
(2) Pânã la definitivarea repartizãrii pe trimestre a veniturilor şi cheltuielilor bugetelor prevãzute la alin. (1), ordonatorii principali de credite pot deschide credite bugetare, pe baza bugetelor de venituri şi cheltuieli aprobate la nivel de an.
(3) Ordonatorii principali de credite ai bugetelor prevãzute la alin. (1) care nu au aprobat pânã la finele anului 2007 bugetele proprii de venituri şi cheltuieli, precum şi bugetele ordonatorilor de credite subordonaţi pot deschide şi repartiza credite bugetare aferente lunii ianuarie 2008 numai pentru cheltuieli privind plata drepturilor salariale şi a contribuţiilor aferente, cheltuieli cu transmiterea şi plata drepturilor de asigurãri şi asistenţã socialã, rambursãri de credite interne şi externe, plãţi de dobânzi, comisioane şi alte costuri aferente acestora, contribuţii şi cotizaţii la organisme internaţionale, cofinanţarea şi prefinanţarea programelor finanţate din fonduri externe.
2.3. Ordonatorii principali de credite ai bugetelor locale şi ordonatorii de credite subordonaţi acestora pot prezenta unitãţilor Trezoreriei Statului cererile pentru deschiderea de credite bugetare aferente lunii ianuarie 2008, începand cu data de 27 decembrie 2007. În cadrul perioadei de 45 de zile de la data publicãrii Legii bugetului de stat pe anul 2008 în Monitorul Oficial al României, Partea I, cererile privind deschiderea de credite bugetare se întocmesc la nivelul necesitãţilor de finanţare aferente perioadei pentru care se solicitã creditele respective. În cazul în care bugetele locale nu se aprobã în interval de 45 de zile de la data publicãrii Legii bugetului de stat pe anul 2008 în Monitorul Oficial al României, Partea I, dupã expirarea acestui interval, finanţarea cheltuielilor unitãţilor administrativ-teritoriale şi ale unitãţilor din subordinea acestora se efectueazã în condiţiile prevederilor <>art. 39 alin. (7) din Legea privind finanţele publice locale nr. 273/2006 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
2.4. - (1) Instituţiile publice care au acordat avansuri pentru realizarea unor acţiuni şi categorii de cheltuieli finanţate din fonduri publice, conform <>Hotãrârii Guvernului nr. 264/2003 privind stabilirea acţiunilor şi categoriilor de cheltuieli, criteriilor, procedurilor şi limitelor pentru efectuarea de plãţi în avans din fonduri publice, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, nejustificate prin bunuri livrate, lucrãri executate şi servicii prestate, în condiţiile prevederilor contractuale, vor lua mãsuri pentru recuperarea acestora în conturile de cheltuieli bugetare sau de disponibilitãţi, dupã caz, din care acestea au fost acordate, în scopul reconstituirii plãţilor de casã pânã la data de 28 decembrie 2007.
(2) În cazul în care recuperarea avansului acordat este programatã sã se efectueze în anul 2008, potrivit dispoziţiilor legale, beneficiarul contractual va prezenta, pânã la finele anului 2007, un deviz justificativ al cheltuielilor efectuate, prin care confirmã utilizarea conform destinaţiilor legale a avansului acordat. De asemenea, pentru avansurile primite în cadrul unor contracte multianuale, beneficiarul contractual va prezenta, pânã la finele anului 2007, un deviz justificativ al cheltuielilor efectuate, prin care confirmã utilizarea integralã şi potrivit destinaţiilor legale a avansului acordat.
(3) Pentru realizarea programelor, proiectelor de cercetare-dezvoltare şi inovare şi a acţiunilor cuprinse în Planul naţional de cercetare-dezvoltare şi inovare şi în programele-nucleu de cercetare, recuperarea sumelor reprezentând plãţi în avans se face în conformitate cu prevederile <>art. 65 din Ordonanţa Guvernului nr. 57/2002 privind cercetarea ştiinţificã şi dezvoltarea tehnologicã, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 324/2003 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi, respectiv, ale art. 16 alin. (2) din Normele metodologice privind contractarea, finanţarea, monitorizarea şi evaluarea programelor-nucleu de cercetare-dezvoltare, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 137/2003 .
(4) Avansurile acordate pentru realizarea programelor, proiectelor şi acţiunilor finanţate din împrumuturi externe contractate, potrivit legii, de la organisme financiare internaţionale sau din fonduri externe nerambursabile se justificã potrivit prevederilor din acordurile de împrumut convenite de pãrţile contractante sau din memorandumurile de finanţare, dupã caz.
Recuperarea avansurilor acordate din împrumuturi externe şi din fonduri de cofinanţare de la bugetul de stat sau din bugetul local, dupã caz, se efectueazã potrivit prevederilor din contractele încheiate, în condiţiile acordurilor de împrumut încheiate cu organismele financiare internaţionale.
2.5. Sumele de mandat primite de instituţiile publice de la alte instituţii publice sau de la operatori economici vor fi lichidate pânã cel mai târziu la data de 28 decembrie 2007, inclusiv, iar sumele rãmase neutilizate vor fi restituite unitãţilor de la care au fost primite. În contul 50.05 "Sume de mandat şi sume în depozit" pot fi menţinute sume la finele anului 2007 numai pentru cazurile prevãzute în anexa nr. 2; menţinerea acestor sume nu este obligatorie.
2.6. - (1) Ministerele şi celelalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale şi locale, precum şi instituţiile subordonate acestora au obligaţia de a analiza componenţa sumelor aflate în soldul conturilor 50.01 "Disponibil din fonduri cu destinaţie specialã ale ministerelor şi instituţiilor subordonate" şi 50.02 "Disponibil din fonduri cu destinaţie specialã ale instituţiilor publice de subordonare localã" deschise la unitãţile Trezoreriei Statului, având în vedere cã în aceste conturi pot rãmâne, la finele anului, numai sume aferente fondurilor de stimulare a personalului, constituite în condiţiile legii, precum şi sume pentru care reportarea în anul urmãtor este prevãzutã de legislaţia în vigoare. Pânã la data de 28 decembrie 2007, instituţiile publice vor prezenta unitãţilor Trezoreriei Statului la care au deschise conturile 50.01 "Disponibil din fonduri cu destinaţie specialã ale ministerelor şi instituţiilor subordonate" şi 50.02 "Disponibil din fonduri cu destinaţie specialã ale instituţiilor publice de subordonare localã", dupã caz, componenţa sumelor aflate în sold şi temeiul legal în baza cãruia acestea se pot reporta în anul urmãtor.
(2) În situaţia în care în conturile prevãzute la alin. (1) au fost încasate sume de la bugetul de stat, bugetele locale sau de la alte bugete care au rãmas neutilizate, cu excepţia celor aflate în conturi ale structurilor de implementare destinate cofinanţãrii contribuţiei financiare a Comunitãţii Europene, acestea se restituie, pânã la data de 28 decembrie 2007, în conturile de cheltuieli bugetare sau de disponibilitãţi, dupã caz, din care au fost încasate, dacã legea nu prevede altfel.
(3) Eventualele sume încasate în conturile prevãzute la alin. (1), în baza unor acte normative în vigoare, pentru care nu se prevede reportarea, precum şi cele care nu se reporteazã din oficiu, rãmase dupã efectuarea operaţiunilor de restituire prevãzute la alin. (2), vor fi virate de cãtre instituţiile publice respective, dupã caz, ca venituri la bugetele din care acestea sunt încasate, la subcapitolul "Alte venituri", la data de 28 decembrie 2007.
2.7. - (1) Disponibilitãţile instituţiilor publice provenite din contravaloarea în lei a ajutoarelor externe, fondurile nerambursabile externe pentru finanţarea unor obiective, precum şi disponibilitãţile din fondurile publice destinate cofinanţãrii contribuţiei financiare a Comunitãţii Europene rãmase la finele exerciţiului bugetar al anului 2007 în conturile structurilor de implementare se reporteazã din oficiu. Sumele destinate cofinanţãrii contribuţiei financiare a Comunitãţii Europene care se utilizeazã/se achitã cãtre beneficiari de structurile de implementare direct din conturile de cheltuieli bugetare, rãmase neutilizate la finele anului 2007, pot fi rezervate la finele anului în conturi de disponibilitãţi deschise pe numele acestor structuri la unitãţile Trezoreriei Statului.
(2) Sumele rãmase la finele exerciţiului bugetar al anului 2007 în conturile de disponibilitãţi ale structurilor de implementare şi reportate în anul urmãtor se utilizeazã de acestea în anul 2008, în conformitate cu acordurile încheiate cu partenerii externi şi cu prevederile bugetului anului în care au fost aprobate şi din care au fost alocate sumele respective.
2.8. Donaţiile şi sponsorizãrile rãmase neutilizate la finele anului se reporteazã în anul urmãtor conform prevederilor Ordinului ministrului finanţelor publice nr. 1.661 bis/2003 pentru aprobarea Normelor metodologice privind modul de încasare şi utilizare a fondurilor bãneşti primite sub forma donaţiilor şi sponsorizãrilor de cãtre instituţiile publice.
2.9. - (1) Disponibilitãţile din fondurile aferente instrumentelor structurale şi din fondurile publice destinate cofinanţãrii/ prefinanţãrii aferente obiectivului "Convergenţã", rãmase în conturile Autoritãţii de certificare şi platã, ale unitãţilor de platã şi/sau în conturile unitãţilor administrativ-teritoriale şi ale organismelor prestatoare de servicii publice şi de utilitate publicã de interes local ori judeţean, rãmase neutilizate la finele anului 2007, se reporteazã în anul urmãtor şi se utilizeazã cu aceeaşi destinaţie.
(2) Disponibilitãţile din fondurile aferente FEGA şi FEADR şi din fondurile publice destinate cofinanţãrii/prefinanţãrii rãmase în conturile Ministerului Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale, APIA şi APDRP la sfârşitul anului 2007 se reporteazã în anul 2008, utilizându-se cu aceeaşi destinaţie.
(3) Disponibilitãţile din fondurile aferente fondurilor externe nerambursabile şi din fondurile publice destinate cofinanţãrii/ plãţii în avans aferente obiectivului "Cooperare teritorialã europeanã" rãmase în conturile Autoritãţii de certificare şi platã, ale Ministerului Dezvoltãrii, lucrãrilor Publice şi Locuinţelor şi/sau ale unitãţilor administrativ-teritoriale şi ale organismelor prestatoare de servicii publice şi de utilitate publicã de interes local ori judeţean la sfârşitul anului bugetar se reporteazã în anul urmãtor, cu aceeaşi destinaţie.
2.10. Soldurile conturilor 50.72 "Disponibil din fondul naţional pentru dezvoltare regionalã" şi 50.73 "Disponibil din fonduri publice ale agenţiilor de dezvoltare regionalã şi birourilor regionale pentru cooperare transfrontalierã" rãmase la finele anului 2007 se reporteazã în anul urmãtor.
2.11. Instituţiile publice fãrã personalitate juridicã au obligaţia de a vira, pânã la data de 28 decembrie 2007, în conturile instituţiilor publice cu personalitate juridicã ierarhic superioare sumele aflate în soldul conturilor de disponibilitãţi prin care îşi deruleazã operaţiunile.
2.12. - (1) Instituţiile publice vor lua mãsurile necesare pentru restituirea, pânã la data de 28 decembrie 2007, în conturile din care au fost acordate, a acreditivelor în lei deschise pentru achiziţii de bunuri rãmase neutilizate. Cu sumele restituite vor fi reconstituite plãţile de casã, la subdiviziunile de cheltuieli bugetare de la care acestea au fost constituite.
(2) Acreditivele în valutã deschise de cãtre instituţiile publice pentru decontarea achiziţiilor intracomunitare sau a altor achiziţii externe de bunuri în curs de derulare şi comisioanele în valutã aferente acestora se menţin în continuare pânã la lichidarea contractelor încheiate. Sumele în valutã rãmase nefolosite dupã terminarea contractelor se schimbã în lei prin instituţiile de credit de la care acestea au fost procurate, în termen de 5 zile de la încheierea achiziţiilor, iar contravaloarea în lei se restituie la bugetele din care acestea s-au constituit, la subcapitolul "Restituiri de fonduri din finanţarea bugetarã a anilor precedenţi".
2.13. - (1) Valuta achiziţionatã de cãtre instituţiile publice finanţate integral sau parţial de la bugetul de stat, bugetul asigurãrilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale şi bugetele locale pentru efectuarea de cheltuieli rãmasã neutilizatã se schimbã în lei pânã la data de 27 decembrie 2007, prin instituţiile de credit prin care aceasta a fost achiziţionatã, iar cu contravaloarea în lei se reconstituie plãţile de casã, la subdiviziunile corespunzãtoare de cheltuieli.
Pânã la acelaşi termen, instituţiile publice menţionate mai sus vor schimba în lei sumele reprezentând venituri bugetare încasate în valutã, prin instituţiile de credit prin care acestea au fost încasate, sumele respective urmând a fi virate în conturile bugetelor cãrora se cuvin, deschise la unitãţile Trezoreriei Statului.
(2) Instituţiile publice prevãzute la alin. (1) pot pãstra la finele anului 2007, în conturile deschise la instituţii de credit, numai valuta procuratã în scopul rambursãrii la extern a ratelor la împrumuturi externe guvernamentale şi plãţii dobânzilor sau comisioanelor aferente acestora, cu termene scadente pânã la data de 11 ianuarie 2008, sumele aferente acreditivelor deschise pentru achiziţii în curs de derulare prevãzute la pct. 2.12 alin. (2), precum şi donaţiile sau sponsorizãrile primite în valutã, din care se efectueazã plãţi în valutã, conform prevederilor Ordinului ministrului finanţelor publice nr. 1.661 bis/2003.
2.14. Instituţiile publice şi activitãţile finanţate integral din venituri proprii pot pãstra la finele anului, în conturi deschise la instituţii de credit, valuta încasatã din donaţii şi sponsorizãri, din contravaloarea bunurilor livrate, serviciilor prestate, lucrãrilor executate sau din alte surse prevãzute de lege, potrivit prevederilor pct. 9.5.4 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 146/2002 privind formarea şi utilizarea resurselor derulate prin trezoreria statului, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 201/2003 , aprobate prin <>Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1.235/2003 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi valuta cumpãratã pentru achitarea obligaţiilor de platã în valutã cu termene scadente pânã la data de 11 ianuarie 2008.
2.15. Garanţiile în valutã depuse la unitãţile vamale, aflate în conturi deschise la instituţii de credit, se reporteazã în anul urmãtor pentru a fi utilizate în scopul pentru care au fost constituite.
2.16. - (1) Disponibilitãţile în valutã procurate din credite bugetare rãmase la finele anului 2007 în conturile reprezentanţelor diplomatice şi comerciale ale României din strãinãtate se reporteazã în anul urmãtor şi se regularizeazã cu bugetul de stat de cãtre Ministerul Afacerilor Externe şi de cãtre celelalte ministere care finanţeazã cheltuieli de aceastã naturã, în termen de 45 de zile, atât pentru reprezentanţele din Europa, cât şi pentru reprezentanţele de pe celelalte continente.
Contravaloarea în lei a sumelor în valutã existente la data de 31 decembrie 2007, calculatã la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Naţionalã a României pentru data efectuãrii operaţiunii de regularizare, se vireazã de cãtre Ministerul Afacerilor Externe şi de cãtre celelalte ministere, din creditele bugetare aprobate pentru anul 2008, în contul 20.30.01.03 "Restituiri de fonduri din finanţarea bugetarã a anilor precedenţi", deschis la Activitatea de Trezorerie şi Contabilitate Publicã a Municipiului Bucureşti.
(2) Taxele consulare încasate în valutã pentru serviciile prestate în strãinãtate rãmase la finele anului 2007 în conturile misiunilor diplomatice şi ale oficiilor consulare se vireazã pânã la data de 11 ianuarie 2008 în contul de valutã deschis pe numele Ministerului Afacerilor Externe la instituţii de credit. În termen de 5 zile lucrãtoare de la încasare, Ministerul Afacerilor Externe vireazã echivalentul în lei al taxelor consulare la bugetul de stat, în contul 20.33.01.02 "Taxe consulare".
(3) Reprezentanţele diplomatice şi comerciale ale României din strãinãtate aplicã prevederile prezentelor norme metodologice cu privire la plata salariilor, încasarea sumelor de la debitori, plata obligaţiilor pentru achiziţii de bunuri şi servicii.
2.17. - (1) Disponibilitãţile instituţiilor publice finanţate integral din venituri proprii, precum şi disponibilitãţile rezultate din execuţia bugetelor activitãţilor finanţate integral din venituri proprii rãmase la finele anului 2007 în soldul conturilor 50.25 "Disponibil al instituţiilor publice ale administraţiei publice centrale finanţate integral din venituri proprii", 50.28 "Disponibil al instituţiilor publice ale administraţiei publice locale finanţate integral din venituri proprii", 50.03 "Disponibil din venituri proprii ale ministerelor şi instituţiilor publice de subordonare centralã" şi 50.04 "Disponibil din venituri proprii ale instituţiilor publice de subordonare localã", dupã caz, se reporteazã în anul urmãtor, cu aceeaşi destinaţie.
(2) Autoritãţile deliberative pot hotãrî, în condiţiile art. 70 alin. (3) şi <>art. 71 alin. (4) din Legea nr. 273/2006 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, preluarea ca venit la bugetul local, în contul 21.36.02.05 "Vãrsãminte din veniturile şi/sau disponibilitãţile instituţiilor publice", a excedentelor rezultate din execuţia bugetelor instituţiilor publice subordonate, finanţate integral din venituri proprii, existente, la finele anului 2007, în soldul contului 50.28 "Disponibil al instituţiilor publice ale administraţiei publice locale finanţate integral din venituri proprii", precum şi a excedentelor rezultate din execuţia bugetelor de venituri şi cheltuieli ale activitãţilor finanţate integral din venituri proprii, existente în soldul contului 50.04 "Disponibil din venituri proprii ale instituţiilor publice de subordonare localã", deschise pe numele instituţiilor publice şi serviciilor publice subordonate.
2.18. - (1) Excedentele rezultate din execuţia bugetelor instituţiilor publice finanţate din venituri proprii şi subvenţii acordate de la bugetul de stat, bugetul asigurãrilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale sau bugetele locale, dupã caz, rãmase dupã rezervarea în conturile prevãzute în Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1.661 bis/2003 a donaţiilor şi sponsorizãrilor neutilizate la finele anului 2007, se regularizeazã la finele anului 2007 cu bugetele respective, în limita sumelor primite de la aceste bugete, dupã cum urmeazã:
- subvenţiile care au fost acordate direct de cãtre ordonatorii principali de credite ai bugetului de stat, bugetului asigurãrilor sociale de stat şi ai bugetelor fondurilor speciale se restituie, pânã la data de 28 decembrie 2007, în conturile acestora, din care sumele respective au fost primite, deschise la Activitatea de Trezorerie şi Contabilitate Publicã a Municipiului Bucureşti;
- subvenţiile care au fost acordate de cãtre ordonatorii secundari de credite se restituie în conturile acestora, deschise la unitãţile Trezoreriei Statului, pânã la data de 31 decembrie 2007.
(2) Disponibilitãţile rãmase în contul instituţiilor publice finanţate din venituri proprii şi subvenţii acordate de la bugetul de stat, bugetul asigurãrilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale sau bugetele locale, dupã caz, dupã efectuarea operaţiunilor de regularizare în limita subvenţiilor primite, se reporteazã în anul urmãtor, cu aceeaşi destinaţie.
2.19. Sumele rãmase neutilizate în contul 50.47 "Disponibil din alocaţii bugetare cu destinaţie specialã", deschis pe numele instituţiilor sanitare publice, determinate ca diferenţã între sumele primite cu destinaţie specialã de la bugetul de stat şi bugetele locale şi plãţile de casã efectuate pe destinaţiile pentru care acestea au fost alocate, se restituie integral la bugetele din care au fost primite, pânã la data de 28 decembrie 2007. La finele anului, contul 50.47 "Disponibil din alocaţii bugetare cu destinaţie specialã", deschis pe numele instituţiilor sanitare publice, nu va prezenta sold.
2.20. Disponibilitãţile aflate în soldul conturilor 50.41 "Disponibil din activitatea sanitarã conform <>Legii nr. 95/2006 " şi 50.24 "Disponibil al Fondului de dezvoltare a spitalului" se reporteazã în anul urmãtor, cu aceeaşi destinaţie.
2.21. - (1) Instituţiile de învãţãmânt superior de stat aflate în coordonarea Ministerului Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului, finanţate în condiţiile <>Legii învãţãmântului nr. 84/1995 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, reporteazã în anul urmãtor disponibilitãţile rãmase în contul 50.46 "Disponibil pentru finanţarea activitãţii de bazã a instituţiilor de învãţãmânt superior".
(2) Fondurile primite de instituţiile prevãzute la alin. (1) în contul 50.47 "Disponibil din alocaţii bugetare cu destinaţie specialã", reprezentând sume alocate de la bugetul de stat pentru burse, alte forme de protecţie socialã şi pentru realizarea unor obiective de investiţii, rãmase neutilizate la finele anului 2007 se reporteazã în anul urmãtor şi se utilizeazã cu aceeaşi destinaţie.
Celelalte alocaţii de la bugetul de stat rãmase neutilizate la finele anului 2007 în soldul contului 50.47 "Disponibil din alocaţii bugetare cu destinaţie specialã" se restituie de fiecare instituţie de învãţãmânt superior, pânã cel mai târziu la 15 ianuarie 2008, la bugetul de stat pe anul 2008, în contul 20.30.01.03 "Restituiri de fonduri din finanţarea bugetarã a anilor precedenţi", deschis la Activitatea de Trezorerie şi Contabilitate Publicã a Municipiului Bucureşti.
(3) Instituţiile publice de învãţãmânt superior publicã, potrivit legii, indicatorii sintetici ai execuţiei bugetare anuale potrivit modelului prevãzut în anexa nr. 4.
2.22. Instituţiile publice, altele decât cele prevãzute la pct. 2.19 şi 2.21, care au gestionat sume de la bugetul de stat prin contul 50.47 "Disponibil din alocaţii bugetare cu destinaţie specialã" au obligaţia de a vira sumele rãmase neutilizate în contul instituţiilor publice ierarhic superioare de la care au fost încasate sumele respective, pânã la data de 27 decembrie 2007, dacã legea nu prevede altfel. Ordonatorii secundari de credite care au acordat sume primite de la bugetul de stat în contul 50.47 "Disponibil din alocaţii bugetare cu destinaţie specialã", deschis pe numele ordonatorilor de credite terţiari din subordine, au obligaţia de a restitui sumele returnate de aceştia, în contul ordonatorilor de credite principali, în termen de maximum douã zile lucrãtoare de la încasare, astfel:
- sumele care se restituie în anul 2007 se vireazã în contul de cheltuieli bugetare din care au fost încasate;
- sumele care se restituie în anul 2008 se vireazã în contul 20.30.01.03 "Restituiri de fonduri din finanţarea bugetarã a anilor precedenţi", deschis la Activitatea de Trezorerie şi Contabilitate Publicã a Municipiului Bucureşti.
2.23. Instituţiile publice de culturã şi persoanele juridice de drept privat din domeniul culturii care beneficiazã de alocaţii de la bugetul de stat sau de la bugetele locale, dupã caz, restituie pânã la data de 28 decembrie 2007 sumele neutilizate, potrivit prevederilor legale în domeniu şi obligaţiilor stabilite prin contracte.
Cu sumele restituite ordonatorii principali şi secundari de credite, dupã caz, vor reconstitui plãţile de casã pe anul 2007 în conturile din care au fost acordate alocaţiile respective.
2.24. - (1) Structurile sportive şi Comitetul Olimpic şi Sportiv Român au obligaţia sã restituie sumele rãmase neutilizate din alocaţiile primite de la bugetul de stat, prin virarea acestor sume în contul Agenţiei Naţionale pentru Sport din care sumele respective au fost încasate. Aceastã operaţiune se efectueazã pânã la data de 28 decembrie 2007.
Sumele de restituit se stabilesc ca diferenţe între transferurile primite şi totalul plãţilor de casã efectuate pentru finanţarea programelor sportive, potrivit contractelor privind finanţarea programelor sportive aprobate pe anul 2007, încheiate în conformitate cu prevederile <>art. 69 din Legea educaţiei fizice şi sportului nr. 69/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(2) Prevederile alin. (1) se aplicã în mod corespunzãtor şi în situaţia în care finanţarea programelor sportive s-a asigurat din alocaţii primite din bugetele altor ordonatori de credite.
2.25. - (1) Sumele reprezentând contribuţii pentru finanţarea unor cheltuieli de sãnãtate, colectate în condiţiile pct. 2 alin. (6) din Normele de aplicare a prevederilor titlului XI - "Finanţarea unor cheltuieli de sãnãtate" din <>Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sãnãtãţii, aprobate prin <>Ordinul ministrului sãnãtãţii nr. 577/2006 şi Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 909/2006, aflate în soldul conturilor 51.14.10.03 "Disponibil din accize încasate din vânzarea produselor din tutun, conform <>art. 363 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 95/2006 ", 51.14.10.13 "Disponibil din accize încasate în vamã din importul de produse din tutun, conform <>art. 363 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 95/2006 ", 51.14.10.02 "Disponibil din accize încasate din vânzarea de alcool, distilate şi bãuturi alcoolice conform <>art. 363 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 95/2006 ", 51.14.10.12 "Disponibil din accize încasate în vamã din importul de alcool, distilate şi bãuturi alcoolice, conform <>art. 363 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 95/2006 " şi 51.16.10.05 "Disponibil din taxa asupra unor activitãţi dãunãtoare sãnãtãţii şi din publicitatea lor conform <>art. 363 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 95/2006 ", se transferã, la data de 27 decembrie 2007, de cãtre unitãţile Trezoreriei Statului în contul 50.03.20 "Disponibil din venituri proprii ale ministerelor şi instituţiilor de subordonare centralã, pentru finanţarea unor cheltuieli de sãnãtate conform <>Legii nr. 95/2006 ", deschis pe numele autoritãţilor de sãnãtate publicã judeţene şi, respectiv, a municipiului Bucureşti.
(2) La data de 28 decembrie 2007, autoritãţile de sãnãtate publicã judeţene şi, respectiv, a municipiului Bucureşti vireazã sumele colectate în contul 50.03.20 "Disponibil din venituri proprii ale ministerelor şi instituţiilor de subordonare centralã, pentru finanţarea unor cheltuieli de sãnãtate conform <>Legii nr. 95/2006 " în acelaşi cont deschis pe numele Ministerului Sãnãtãţii Publice, la Activitatea de Trezorerie şi Contabilitate Publicã a Municipiului Bucureşti.
(3) Eventualele sume încasate în perioada 27-31 decembrie 2007 în conturile 51.14.10.03 "Disponibil din accize încasate din vânzarea produselor din tutun, conform <>art. 363 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 95/2006 ", 51.14.10.13 "Disponibil din accize încasate în vamã din importul de produse din tutun, conform <>art. 363 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 95/2006 ", 51.14.10.02 "Disponibil din accize încasate din vânzarea de alcool, distilate şi bãuturi alcoolice conform <>art. 363 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 95/2006 ", 51.14.10.12 "Disponibil din accize încasate în vamã din importul de alcool, distilate şi bãuturi alcoolice, conform <>art. 363 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 95/2006 " şi 51.16.10.05 "Disponibil din taxã asupra unor activitãţi dãunãtoare sãnãtãţii şi din publicitatea lor conform <>art. 363 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 95/2006 " se transferã de cãtre unitãţile Trezoreriei Statului în contul 50.03.20 "Disponibil din venituri proprii ale ministerelor şi instituţiilor de subordonare centralã, pentru finanţarea unor cheltuieli de sãnãtate conform <>Legii nr. 95/2006 ", deschis pe numele autoritãţilor de sãnãtate publicã judeţene şi, respectiv, a municipiului Bucureşti, la data de 3 ianuarie 2008 şi se înregistreazã ca operaţiuni ale anului 2007, cu data de 31 decembrie 2007.
(4) Sumele încasate de autoritaţile de sãnãtate publicã judeţene şi, respectiv, a municipiului Bucureşti în contul 50.03.20 "Disponibil din venituri proprii ale ministerelor şi instituţiilor de subordonare centralã, pentru finanţarea unor cheltuieli de sãnãtate conform <>Legii nr. 95/2006 " în conformitate cu prevederile alin. (3) se vireazã în contul deschis pe numele Ministerului Sãnãtãţii Publice, la Activitatea de Trezorerie şi Contabilitate Publicã a Municipiului Bucureşti, odatã cu virarea contribuţiilor colectate pentru perioada 1-15 ianuarie 2008, ca operaţiuni ale anului 2008.
2.26. - (1) Ordonatorii de credite au obligaţia de a lua mãsurile necesare pentru achitarea creanţelor stabilite prin titluri executorii în sarcina instituţiilor publice pe care le conduc din sumele aprobate prin bugetele acestora, de la titlurile de cheltuieli la care se încadreazã obligaţia de platã respectivã, în conformitate cu prevederile <>Ordonanţei Guvernului nr. 22/2002 privind executarea obligaţiilor de platã ale instituţiilor publice, stabilite prin titluri executorii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(2) În cazul în care unitãţile Trezoreriei Statului, în calitate de terţ poprit, au efectuat plata sumelor aferente creanţelor stabilite prin titluri executorii de la alte subdiviziuni de cheltuieli bugetare decât cele la care se încadreazã obligaţiile de platã respective, ordonatorii de credite bugetare vor dispune efectuarea regularizãrilor corespunzãtoare, pe bazã de ordine de platã pentru Trezoreria Statului (OPT), pânã la data de 28 decembrie 2007.
(3) În cadrul perioadei de indisponibilizare a creditelor bugetare deschise sau a conturilor de disponibilitãţi de 15 zile prevãzute de lege, ordonatorii de credite pot solicita unitãţilor Trezoreriei Statului indisponibilizarea altor disponibilitãţi sau credite bugetare deschise decât cele la care a fost înfiinţatã poprirea, pânã la data de 28 decembrie 2007.
(4) Creditele bugetare poprite aflate în cadrul perioadei de indisponibilizare la data de 31 decembrie 2007 se transferã, la aceastã datã, de cãtre unitãţile Trezoreriei Statului din conturile de cheltuieli bugetare corespunzãtoare în urmãtoarele conturi de disponibilitãţi:
- 50.63.01 "Disponibil al instituţiilor publice de subordonare centralã finanţate integral de la bugetul de stat sau de la celelalte bugete, din sume indisponibilizate pe bazã de titluri executorii", în cazul instituţiilor publice de subordonare centralã finanţate integral de la bugetul de stat sau de la celelalte bugete;
- 50.64.01 "Disponibil al instituţiilor publice finanţate integral de la bugetul local, din sume indisponibilizate pe bazã de titluri executorii", în cazul instituţiilor publice finanţate integral de la bugetul local.
(5) Operaţiunile prevãzute la alin. (4) se realizeazã dupã efectuarea de cãtre instituţiile publice a regularizãrilor cu bugetul de stat sau cu celelalte bugete, în limita subvenţiilor primite de la acestea, în condiţiile legii.
(6) Sumele indisponibilizate în conturile prevãzute la alin. (4) se achitã de cãtre unitãţile Trezoreriei Statului din aceste conturi, în prima zi lucrãtoare dupã expirarea perioadei de indisponibilizare de 15 zile calendaristice prevãzute de lege, în contul indicat de executorul judecãtoresc.

CAP. III
Regularizãri financiare cu bugetul de stat şi bugetele locale de cãtre regiile autonome, societãţile sau companiile naţionale şi societãţile comerciale

3.1. - (1) Regiile autonome, societãţile sau companiile naţionale şi societãţile comerciale care au beneficiat în anul 2007 de subvenţii sau transferuri de la bugetul de stat sau de la bugetele locale, dupã caz, au obligaţia de a verifica, pe baza deconturilor definitive, dacã alocaţiile bugetare primite sunt justificate şi, în cazul în care se constatã cã s-au primit sume în plus, acestea vor fi restituite bugetului de stat sau bugetelor locale pe anul 2008, dupã caz, în conturile 20.30.01.03 "Restituiri de fonduri din finanţarea bugetarã a anilor precedenţi" pentru bugetul de stat şi, respectiv, 21.30.02.03 "Restituiri de fonduri din finanţarea bugetarã a anilor precedenţi" pentru bugetele locale, pânã la data de 31 ianuarie 2008, dacã legea nu prevede altfel.
(2) Ordonatorii principali de credite din bugetele cãrora s-au acordat în anul 2007 alocaţii de la bugetul de stat sau bugetele locale, dupã caz, precum şi organele de control abilitate de lege au obligaţia sã verifice pânã la data de 31 ianuarie 2008, pe baza deconturilor anuale definitive, dacã subvenţiile sau transferurile acordate regiilor autonome, societãţilor ori companiilor naţionale şi societãţilor comerciale sunt justificate şi sã dispunã acestora restituirea eventualelor sume încasate în plus, în conturile de venituri bugetare prevãzute la alin. (1), în termen de douã zile lucrãtoare de la constatare.
3.2. Regiile autonome, societãţile comerciale sau companiile naţionale, dupã caz, cãrora li s-au preluat credite neperformante pentru investiţii, în baza <>Legii nr. 7/1992 , au obligaţia sã ramburseze creditele respective din resursele financiare destinate finanţãrii investiţiilor rãmase disponibile la finele anului 2007.
Rambursarea sumelor cuvenite statului se efectueazã în contul 50.18 "Disponibil din sumele încasate din reactivarea şi rambursarea obligaţiilor rezultate din aplicarea <>Legii nr. 7/1992 ", deschis la unitãţile Trezoreriei Statului ale municipiilor reşedinţã de judeţ, pe numele Ministerului Economiei şi Finanţelor.
Instituţiile de credit în a cãror evidenţã sunt înregistrate credite neperformante, precum şi organele de control ale Ministerului Economiei şi Finanţelor vor verifica la fiecare operator economic, în termen de 20 zile de la data încheierii şi depunerii bilanţului contabil pe anul 2007, posibilitãţile de reactivare a debitelor prin identificarea şi preluarea unor noi surse disponibile în contul creditelor neperformante.

CAP. IV
Încheierea execuţiei bugetelor locale şi operaţiuni specifice unitãţilor administrativ-teritoriale

4.1. - (1) Primãriile sectoarelor municipiului Bucureşti vor lua mãsuri pentru virarea soldului contului 50.83 "Disponibil din venituri încasate pentru bugetul Capitalei", pânã la data de 28 decembrie 2007, în conturile corespunzãtoare de venituri ale bugetului Consiliului General al Municipiului Bucureşti, deschis la Activitatea de Trezorerie şi Contabilitate Publicã a Municipiului Bucureşti.
(2) Veniturile bugetare încasate în contul 50.83 "Disponibil din venituri încasate pentru bugetul Capitalei" în perioada 28-31 decembrie 2007 se vireazã de primãriile sectoarelor municipiului Bucureşti, cu ordine de platã pentru Trezoreria Statului (OPT), în contul bugetului Consiliului General al Municipiului Bucureşti 21 "Veniturile bugetului local", la subcapitolele corespunzãtoare de venituri bugetare, deschis la Activitatea de Trezorerie şi Contabilitate Publicã a Municipiului Bucureşti, pe data de 3 ianuarie 2008 şi se înregistreazã în conturile bugetelor locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti şi al Consiliului General al Municipiului Bucureşti ca operaţiuni ale anului 2007, cu data de 31 decembrie 2007.
4.2. Instituţiile publice care au încasat în anul 2007 sume din bugetul propriu al judeţului sau al municipiului Bucureşti, dupã caz, în contul 50.26 "Disponibil din bugetul consiliului judeţean/Consiliului General al Municipiului Bucureşti", vor restitui, cu ordin de platã pentru Trezoreria Statului (OPT), sumele rãmase disponibile la finele anului în conturile din care acestea au fost primite, pânã la data de 28 decembrie 2007.
4.3. Eventualele sume rãmase neutilizate la finele anului 2007 în contul 50.02.10 "Disponibil provenit din fondul de rulment al instituţiilor şi serviciilor publice de subordonare localã, pentru efectuarea de investiţii" se restituie de cãtre titularii contului, pânã la data de 28 decembrie 2007, în contul 50.39 "Disponibil din fondul de rulment constituit la nivelul unitãţii administrativ-teritoriale".
4.4. Disponibilitãţile rãmase la finele anului în soldul conturilor 50.40 "Disponibil din taxe speciale", 50.42 "Disponibil din sume reprezentând amortizarea mijloacelor fixe deţinute de serviciile publice de interes local", 50.77 "Disponibil din fonduri externe nerambursabile primite de unitãţile administrativteritoriale şi instituţiile sau serviciile publice din subordinea acestora", 50.58 "Disponibil al fondului de risc", 50.71 "Disponibil din depozite speciale constituite pentru construcţii de locuinţe", 50.80 "Disponibil din împrumuturi externe ale unitãţilor administrativ-teritoriale şi serviciile publice din subordinea acestora" şi 50.81 "Disponibil din împrumuturi interne contractate de unitãţile administrativ-teritoriale şi serviciile publice din subordinea acestora" se reporteazã în anul urmãtor şi se utilizeazã pe destinaţiile stabilite de prevederile legale în vigoare.
4.5. - (1) Donaţiile şi sponsorizãrile primite de unitãţile administrativ-teritoriale rãmase neutilizate la finele anului 2007 se transferã, pe bazã de ordin de platã pentru Trezoreria Statului (OPT), din contul corespunzãtor de cheltuieli bugetare în contul 50.07 "Disponibil din donaţii şi sponsorizãri rãmase neutilizate la finele anului", pânã la data de 28 decembrie 2007. Cuantumul donaţiilor şi sponsorizãrilor rãmase neutilizate se determinã ca diferenţã între sumele încasate din donaţii şi sponsorizãri în contul de venituri al bugetului local 21.37.02.01 "Donaţii şi sponsorizãri" şi plãţile efectuate în limita acestora de la capitolele de cheltuieli corespunzãtoare, potrivit clauzelor din actele de donaţie/sponsorizare.
(2) La ordinul de platã pentru Trezoreria Statului (OPT) prin care se face transferul donaţiilor/sponsorizãrilor în contul 50.07 "Disponibil din donaţii şi sponsorizãri rãmase neutilizate la finele anului", deschis la Trezoreria Statului, unitãţile administrativteritoriale vor anexa Contul de execuţie a donaţiilor/ sponsorizãrilor primite şi utilizate în anul 2007, întocmit conform modelului prevãzut în anexa nr. 3 la Normele metodologice privind modul de încasare şi utilizare a fondurilor bãneşti primite sub forma donaţiilor şi sponsorizãrilor de cãtre instituţiile publice, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1.661 bis/2003.
Soldul donaţiilor şi/sau sponsorizãrilor rãmase neutilizate la finele anului 2007, înscris în Contul de execuţie a donaţiilor/sponsorizãrilor primite şi utilizate în anul 2007, trebuie sã coincidã cu suma care se transferã, pânã la data de 28 decembrie 2007, în contul 50.07 "Disponibil din donaţii şi sponsorizãri rãmase neutilizate la finele anului".
(3) Utilizarea în anul 2008 a donaţiilor/sponsorizãrilor rãmase neutilizate la finele anului 2007 se efectueazã din contul 50.07 "Disponibil din donaţii şi sponsorizãri rãmase neutilizate la finele anului", pe destinaţiile stabilite de transmiţãtor, şi se evidenţiazã la subdiviziunile de cheltuieli bugetare înscrise la nr. crt. 3 "Soldul donaţiilor şi/sau sponsorizãrilor rãmase neutilizate la finele anului" din anexa nr. 3 la Normele metodologice privind modul de încasare şi utilizare a fondurilor bãneşti primite sub forma donaţiilor şi sponsorizãrilor de cãtre instituţiile publice, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1.661 bis/2003, întocmitã la transferarea soldului.
(4) Donaţiile şi/sau sponsorizãrile rãmase neutilizate la finele anului bugetar în conturile în valutã deschise la instituţii de credit pe numele unitãţilor administrativ-teritoriale se utilizeazã în anul urmãtor din acelaşi cont, pe destinaţiile stabilite de transmiţãtor.
(5) Donaţiile şi/sau sponsorizãrile primite în cursul lunii decembrie 2007, cu care nu mai pot fi majorate bugetele de venituri şi cheltuieli ale unitãţilor administrativ-teritoriale şi, în consecinţã, nu mai pot fi utilizate în cursul anului 2007, vor fi încasate de cãtre acestea în contul 50.06 "Sume de mandat şi în depozit ale instituţiilor publice de subordonare localã" deschis la unitãţile Trezoreriei Statului sau în contul de valutã deschis la instituţia de credit, dupã caz, urmând ca virarea sumelor respective în contul de venituri bugetare corespunzãtor şi majorarea creditelor bugetare, în scopul efectuãrii de cheltuieli, sã se realizeze în primele 10 zile ale anului 2008.
4.6. - (1) În conturile 50.75.02 "Disponibil din cote defalcate din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale destinate pentru susţinerea programelor de dezvoltare localã şi pentru proiecte de infrastructurã care necesitã cofinanţare localã" şi, respectiv, 50.75.03 "Disponibil din cote defalcate din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale destinate pentru susţinerea programelor cu finanţare externã, care necesitã cofinanţare localã", deschise la unitãţile Trezoreriei Statului pe numele direcţiilor generale ale finanţelor publice judeţene şi a municipiului Bucureşti, pot rãmâne la finele anului 2007 numai eventuale sume încasate în plus şi nerepartizate prin hotãrâre a consiliului judeţean sau a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, dupã caz.
(2) Sumele rãmase la finele anului 2007 în soldul conturilor prevãzute la alin. (1) se reporteazã în anul urmãtor şi vor fi alocate bugetelor locale beneficiare în conformitate cu hotãrârile consiliului judeţean sau ale Consiliului General al Municipiului Bucureşti, dupã caz, şi în limita sumelor care vor fi aprobate în bugetele locale pe anul 2008.
(3) Ordonatorii principali de credite ai bugetelor locale care au primit în cursul anului 2007 cote defalcate din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale pentru susţinerea programelor de dezvoltare localã şi pentru proiecte de infrastructurã care necesitã cofinanţare localã şi, respectiv, pentru susţinerea programelor cu finanţare externã, care necesitã cofinanţare localã peste nivelul sumelor aprobate prin hotãrâre a consiliului judeţean sau a Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi care au fost aprobate în bugetele locale, au obligaţia de a restitui sumele primite în plus în conturile prevãzute la alin. (1) din care aceste sume au fost încasate, pânã la data de 27 decembrie 2007. Sumele astfel recuperate vor fi virate în conturile bugetelor locale care au încasat sume mai mici decât cele aprobate pentru anul 2007, proporţional cu sumele rãmase de încasat, iar eventualele diferenţe se reporteazã în anul urmãtor şi se utilizeazã în conformitate cu prevederile alin. (2).
(4) Pânã la data de 27 decembrie 2007 vor fi restituite şi eventualele sume din cota de 20% din sumele defalcate din taxa pe valoarea adãugatã şi din cota de 22% din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale pentru susţinerea programelor de dezvoltare localã şi pentru proiecte de infrastructurã care necesitã cofinanţare localã care, în mod eronat, au fost primite de cãtre bugetele proprii ale judeţelor.
4.7. Ordonatorii principali de credite ai bugetelor locale care au primit în cursul anului 2007 subvenţii de la bugetul de stat, bugetul asigurãrilor pentru şomaj sau alte bugete restituie, pânã la data de 27 decembrie 2007, sumele rãmase neutilizate la finele anului, în conturile ordonatorilor principali de credite ai bugetelor din care acestea au fost încasate.
Sumele care se restituie se determinã ca diferenţã între subvenţiile primite, înregistrate la subcapitole de venituri: 42.02.01 "Retehnologizarea centralelor termice şi electrice de termoficare", 42.02.03 "Investiţii finanţate parţial din împrumuturi externe", 42.02.05 "Planuri şi regulamente de urbanism", 42.02.09 "Finanţarea programului de pietruire a drumurilor comunale şi alimentare cu apã a satelor", 42.02.10 "Finanţarea acţiunilor privind reducerea riscului seismic al construcţiilor existente cu destinaţie de locuinţã", 42.02.12 "Subvenţii pentru reabilitarea termicã a clãdirilor de locuit", 42.02.13 "Subvenţii pentru finanţarea programelor multianuale prioritare de mediu şi gospodãrire a apelor", 42.02.14 "Finanţarea unor cheltuieli de capital ale unitãţilor de învãţãmânt preuniversitar", 42.02.15 "Subvenţii primite din Fondul Naţional de Dezvoltare", 42.02.16 "Subvenţii de la bugetul de stat cãtre bugetele locale pentru finanţarea investiţiilor la spitale", 42.02.17 "Subvenţii pentru finalizarea lucrãrilor de construcţie a aşezãmintelor culturale", 42.02.19 "Subvenţii cãtre bugetele locale pentru finanţarea programului multianual de asistenţã tehnicã pentru pregãtirea proiectelor de investiţii publice finanţate prin Programul operaţional regional 2007-2013", 42.02.21 "Finanţarea drepturilor acordate persoanelor cu handicap", 42.02.28 "Subvenţii primite din Fondul de intervenţie", 42.02.29 "Finanţarea lucrãrilor de cadastru imobiliar", 42.02.32 "Subvenţii pentru compensarea creşterilor neprevizionate ale preţurilor la combustibili", 42.02.33 "Sprijin financiar la constituirea familiei", 42.02.34 "Subvenţii pentru acordarea ajutorului pentru încãlzirea locuinţei cu lemne, cãrbuni, combustibili petrolieri", 42.02.35 "Subvenţii din bugetul de stat pentru finanţarea unitãţilor de asistenţã medico-sociale", 42.02.36 "Subvenţii pentru acordarea trusoului pentru nou-nãscuţi" şi 43.02.04 "Subvenţii de la bugetul asigurãrilor pentru şomaj cãtre bugetele locale, pentru finanţarea programelor pentru ocuparea temporarã a forţei de muncã şi subvenţionarea locurilor de muncã", şi plãţile de casã efectuate în limita acestora. În acest scop, unitãţile administrativ-teritoriale prezintã unitãţilor Trezoreriei Statului la care au conturile deschise ordine de platã pentru Trezoreria Statului (OPT) întocmite distinct pentru restituirea cãtre bugetele respective a fiecãrui tip de subvenţie primitã, la care se anexeazã contul de execuţie al cheltuielilor efectuate din subvenţiile primite în anul 2007, pe baza cãruia are loc operaţiunea de regularizare.
4.8. - (1) Sumele defalcate din taxa pe valoarea adãugatã pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul judeţelor, încasate în bugetele locale în anul 2007 peste nivelul plãţilor de casã efectuate potrivit legii din acestea, se restituie la bugetul de stat în contul 20.11.01.01 "Sume defalcate din taxa pe valoarea adãugatã pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul judeţelor" din care aceste sume au fost încasate, pe bazã de ordin de platã pentru Trezoreria Statului (OPT), pânã la data de 27 decembrie 2007. La ordinele de platã pentru Trezoreria Statului (OPT) prin care se efectueazã regularizarea autoritãţile administraţiei publice locale vor anexa conturile de execuţie ale cheltuielilor suportate potrivit legii din sumele defalcate din taxa pe valoarea adãugatã pe anul 2007, întocmite astfel:
- un cont de execuţie distinct pentru sumele defalcate din taxa pe valoarea adãugatã pentru susţinerea sistemului de protecţie a copilului;
- un cont de execuţie distinct pentru sumele defalcate din taxa pe valoarea adãugatã aferente finanţãrii cheltuielilor prevãzute la <>art. 14 alin. (1) lit. b)-h) din Legea bugetului de stat pe anul 2007 nr. 486/2006 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(2) Sumele defalcate din taxa pe valoarea adãugatã pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor şi sectoarelor municipiului Bucureşti, încasate în bugetele locale în anul 2007 peste nivelul plãţilor de casã efectuate potrivit legii din acestea, se restituie la bugetul de stat în contul 20.11.01.02 "Sume defalcate din taxa pe valoarea adãugatã pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor şi sectoarelor municipiului Bucureşti" din care aceste sume au fost încasate, pe bazã de ordine de platã pentru Trezoreria Statului (OPT), pânã la data de 27 decembrie 2007. La ordinele de platã pentru Trezoreria Statului (OPT) prin care se efectueazã regularizarea autoritãţile administraţiei publice locale vor anexa conturile de execuţie ale cheltuielilor suportate, potrivit legii, din sumele defalcate din taxa pe valoarea adãugatã pe anul 2007, întocmite astfel:
- un cont de execuţie distinct pentru sumele defalcate din taxa pe valoarea adãugatã pentru finanţarea cheltuielilor de personal din instituţiile de învãţãmânt preuniversitar de stat;
- un cont de execuţie distinct pentru sumele defalcate din taxa pe valoarea adãugatã aferente finanţãrii cheltuielilor prevãzute la <>art. 14 alin. (4) lit. b)-f) din Legea bugetului de stat pe anul 2007 nr. 486/2006 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(3) Sumele defalcate din taxa pe valoarea adãugatã pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul municipiului Bucureşti şi al sectoarelor acestuia, încasate în bugetele locale în anul 2007 peste nivelul plãţilor de casã efectuate, potrivit legii, din acestea, se restituie la bugetul de stat în contul 20.11.01.02 "Sume defalcate din taxa pe valoarea adãugatã pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor şi sectoarelor municipiului Bucureşti" din care aceste sume au fost încasate, pe bazã de ordine de platã pentru Trezoreria Statului (OPT), pânã la data de 27 decembrie 2007. La ordinele de platã pentru Trezoreria Statului (OPT) prin care se efectueazã regularizarea vor fi anexate conturile de execuţie ale cheltuielilor suportate, potrivit legii, din sumele defalcate din taxa pe valoarea adãugatã pe anul 2007, întocmite astfel:
- un cont de execuţie distinct pentru sumele defalcate din taxa pe valoarea adãugatã pentru finanţarea cheltuielilor de personal din instituţiile de învãţãmânt preuniversitar de stat;
- un cont de execuţie distinct pentru sumele defalcate din taxa pe valoarea adãugatã aferente celorlalte cheltuieli prevãzute la <>art. 14 alin. (4) din Legea bugetului de stat pe anul 2007 nr. 486/2006 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(4) Sumele defalcate din taxa pe valoarea adãugatã pentru retehnologizarea, modernizarea şi dezvoltarea sistemelor centralizate de producere şi distribuţie a energiei termice, încasate în bugetele locale în anul 2007 peste nivelul plãţilor de casã efectuate, potrivit legii, din acestea, se restituie la bugetul de stat în contul 20.11.01.04 "Sume defalcate din taxa pe valoarea adãugatã pentru sistemele centralizate de producere şi distribuţie a energiei termice" din care aceste sume au fost încasate, pe bazã de ordine de platã pentru Trezoreria Statului (OPT), pânã la data de 27 decembrie 2007. La ordinele de platã pentru Trezoreria Statului (OPT) prin care se efectueazã regularizarea autoritãţile administraţiei publice locale vor anexa conturile de execuţie ale cheltuielilor suportate, potrivit legii, din sumele defalcate din taxa pe valoarea adãugatã pe anul 2007.
(5) Sumele defalcate din taxa pe valoarea adãugatã destinate finanţãrii cheltuielilor privind drumurile judeţene şi comunale, încasate în bugetele locale în anul 2007 peste nivelul plãţilor de casã efectuate, potrivit legii, din acestea, se restituie la bugetul de stat în contul 20.11.01.05 "Sume defalcate din taxa pe valoarea adãugatã pentru drumuri" din care aceste sume au fost încasate, pe bazã de ordine de platã pentru Trezoreria Statului (OPT), pânã la data de 27 decembrie 2007. La ordinele de platã pentru Trezoreria Statului (OPT) prin care se efectueazã regularizarea autoritãţile administraţiei publice locale vor anexa conturile de execuţie ale cheltuielilor suportate, potrivit legii, din sumele defalcate din taxa pe valoarea adãugatã pe anul 2007.
(6) Sumele defalcate din taxa pe valoarea adãugatã pentru finanţarea Programului de dezvoltare a infrastructurii din spaţiul rural, încasate în bugetele locale în anul 2007 peste nivelul plãţilor de casã efectuate, potrivit legii, din acestea, se restituie la bugetul de stat în contul 20.11.01.07 "Sume defalcate din taxa pe valoarea adãugatã pentru Programul de dezvoltare a infrastructurii şi a bazelor sportive din spaţiul rural" din care aceste sume au fost încasate, pe bazã de ordine de platã pentru Trezoreria Statului (OPT), pânã la data de 27 decembrie 2007. La ordinele de platã pentru Trezoreria Statului (OPT) prin care se efectueazã regularizarea autoritãţile administraţiei publice locale vor anexa conturile de execuţie ale cheltuielilor suportate, potrivit legii, din sumele defalcate din taxa pe valoarea adãugatã pe anul 2007.
4.9. - (1) Nu se supun operaţiunilor de regularizare la finele anului cu bugetul de stat urmãtoarele categorii de sume defalcate din taxa pe valoarea adãugatã:
a) sumele defalcate din taxa pe valoarea adãugatã pentru echilibrarea bugetelor locale, alocate potrivit anexei nr. 7 la <>Legea bugetului de stat pe anul 2007 nr. 486/2006 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, cu excepţia sumelor rãmase nerepartizate la finele anului de consiliul judeţean şi, respectiv, de Consiliul General al Municipiului Bucureşti, prin hotãrâre, aferente cotei de 20% şi, respectiv, de 15% pentru susţinerea programelor de dezvoltare localã şi pentru proiecte de infrastructurã care necesitã cofinanţare localã şi, respectiv, pentru susţinerea programelor cu finanţare externã, care necesitã cofinanţare localã, dupã caz;
b) sumele defalcate din taxa pe valoarea adãugatã pentru echilibrarea bugetelor locale suplimentate pe bazã de hotãrâri ale Guvernului din Fondul de rezervã bugetarã la dispoziţia Guvernului, dacã prin hotãrârile Guvernului nu se prevede altfel.
(2) Sumele defalcate din taxa pe valoarea adãugatã pentru echilibrarea bugetelor locale aferente cotei de 20% şi, respectiv, de 15% pentru susţinerea programelor de dezvoltare localã şi pentru proiecte de infrastructurã care necesitã cofinanţare localã şi, respectiv, pentru susţinerea programelor cu finanţare externã, care necesitã cofinanţare localã, dupã caz, rãmase nerepartizate de consiliul judeţean şi, respectiv, de Consiliul General al Municipiului Bucureşti, prin hotãrâre, la finele anului, se restituie pânã la data de 28 decembrie 2007 în contul 20.11.01.06 "Sume defalcate din taxa pe valoarea adãugatã pentru echilibrarea bugetelor locale".
(3) Sumele defalcate din taxa pe valoarea adãugatã pentru echilibrarea bugetelor locale alocate unitãţilor administrativ-teritoriale prin hotãrâri ale Guvernului din Fondul de rezervã bugetarã la dispoziţia Guvernului, pentru finanţarea cheltuielilor de natura investiţiilor, rãmase neutilizate la finele anului 2007 şi care se reflectã în excedentul bugetului local şi, respectiv, în fondul de rulment, vor fi utilizate în anul 2008 cu aceeaşi destinaţie pentru care aceste fonduri au fost acordate, în condiţiile prevederilor <>art. 58 alin. (3) şi (4) din Legea nr. 273/2006 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
4.10. În cazul în care operaţiunile de regularizare prevãzute la pct. 4.7 şi 4.8 determinã gol temporar de casã al bugetului local, unitãţile Trezoreriei Statului, pe baza ordinelor de platã pentru Trezoreria Statului (OPT) întocmite de cãtre unitãţile administrativ-teritoriale, vor transfera suma corespunzãtoare golului de casã astfel creat, din contul 50.39 "Disponibil din fondul de rulment constituit la nivelul unitãţii administrativ-teritoriale" în contul de venituri al bugetului local 21.40.02.11 "Sume din fondul de rulment pentru acoperirea golurilor temporare de casã".
4.11. Stabilirea rezultatului execuţiei bugetului local
Dupã efectuarea operaţiunilor de regularizare cu bugetul de stat şi celelalte bugete, prevãzute de prezentele norme metodologice, autoritãţile administraţiei publice locale împreunã cu unitãţile Trezoreriei Statului vor stabili rezultatul execuţiei bugetelor locale la finele anului, potrivit urmãtorului mecanism:
4.11.1. În situaţia în care veniturile bugetului local, exclusiv cele evidenţiate în contul de venituri al bugetului local 21.40.02.11 "Sume din fondul de rulment pentru acoperirea golurilor temporare de casã", sunt mai mari decât cheltuielile bugetului local:
a) reîntregirea fondului de rulment al unitãţilor administrativ-teritoriale cu sumele repartizate din acesta în cursul anului 2007, pentru acoperirea golurilor temporare de casã
Operaţiunea se efectueazã de ordonatorii principali de credite ai bugetelor locale pe bazã de ordin de platã pentru Trezoreria Statului (OPT), prin care se vireazã suma corespunzãtoare din contul de venituri al bugetului local 21.40.02.11 "Sume din fondul de rulment pentru acoperirea golurilor temporare de casã" în contul 50.39 "Disponibil din fondul de rulment constituit la nivelul unitãţilor administrativ-teritoriale";
b) închiderea de cãtre unitãţile Trezoreriei Statului a conturilor de venituri şi cheltuieli ale bugetelor locale, prin contul de excedent:


82.98.02 "Excedent" = 24 "Cheltuielile bugetelor locale"
(analitice pe subdiviziunile
clasificaţiei bugetare)

21 "Veniturile = 82.98.02 "Excedent";
bugetelor locale"
(analitice pe subdiviziunile
clasificaţiei bugetare)


c) utilizarea cu prioritate a excedentului din exerciţiul curent al bugetului local pentru rambursarea eventualelor împrumuturi restante, plata dobânzilor, comisioanelor, spezelor şi a altor costuri aferente acestora
Operaţiunea se efectueazã de ordonatorii principali de credite ai bugetelor locale, pe bazã de ordin de platã pentru Trezoreria Statului (OPT), pânã la data de 28 decembrie 2007, în limita soldului creditor al contului 82.98.02 "Excedent", şi se evidenţiazã de cãtre unitãţile Trezoreriei Statului astfel:


82.98.02 "Excedent" = 61.01 "Cont corespondent al Trezoreriei
Statului - decontãri interbancare
de micã valoare"
sau
61.02 "Cont corespondent al Trezoreriei
Statului - decontãri interbancare
de mare valoare";



d) excedentul din exerciţiul curent al bugetului local rãmas dupã efectuarea operaţiunii de la lit. c) se utilizeazã pentru constituirea fondului de rulment, scop în care ordonatorii principali de credite ai bugetelor locale vor vira suma respectivã din contul 82.98.02 "Excedent" în contul 50.39 "Disponibil din fondul de rulment constituit la nivelul unitãţilor administrativ-teritoriale".
4.11.2. În situaţia în care veniturile bugetului local, exclusiv cele evidenţiate în contul de venituri al bugetului local 21.40.02.11 "Sume din fondul de rulment pentru acoperirea golurilor temporare de casã", sunt mai mici decât cheltuielile bugetului local:
a) închiderea conturilor de venituri şi cheltuieli ale bugetului local, prin contul de deficit:
a.1) închiderea conturilor de cheltuieli ale bugetului local:


82.99.02 "Deficit" = 24 "Cheltuielile bugetelor locale"
(analitice pe subdiviziunile
clasificaţiei bugetare);


a.2) închiderea contului de venituri al bugetului local 21.40.02.11 "Sume din fondul de rulment pentru acoperirea golurilor temporare de casã" (reîntregirea fondului de rulment al unitãţilor administrativ-teritoriale cu sumele repartizate din acesta în cursul anului 2007 pentru acoperirea golurilor temporare de casã):


21.40.02.11 "Sume din fondul de = 50.39 "Disponibil din fondul
rulment pentru de rulment constituit
acoperirea golurilor la nivelul unitãţilor
temporare de casã" administrativ-
teritoriale";



a.3) închiderea conturilor de venituri ale bugetului local (exclusiv contul 21.40.02.11 "Sume din fondul de rulment pentru acoperirea golurilor temporare de casã"):


21 "Veniturile bugetelor locale" = 82.99.02 "Deficit".
(analitice pe subdiviziunile
clasificaţiei bugetare)


b) acoperirea definitivã a deficitului rezultat din execuţia curentã a bugetului local, din fondul de rulment propriu al unitãţilor administrativ-teritoriale, astfel:
b.1) pânã la data de 8 ianuarie 2008, consiliile locale, judeţene şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti, dupã caz, au obligaţia de a aproba acoperirea definitivã din fondul de rulment a deficitului bugetului propriu pe anul 2007;
b.2) pe baza hotãrârii consiliilor locale, judeţene şi a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, ordonatorii principali de credite ai bugetelor locale respective întocmesc ordine de platã pentru Trezoreria Statului (OPT) pentru acoperirea definitivã a deficitului bugetului local din fondul de rulment. Suma corespunzãtoare deficitului înregistrat se vireazã din contul 50.39 "Disponibil din fondul de rulment constituit la nivelul unitãţilor administrativ-teritoriale" în contul 82.99.02 "Deficit".
4.12. Operaţiunile de încheiere a execuţiei bugetelor locale prevãzute la pct. 4.11 se efectueazã în primele 4 zile lucrãtoare ale lunii ianuarie 2008, cu data de 31 decembrie 2007.

CAP. V
Încheierea execuţiei bugetului asigurãrilor sociale de stat şi sistemului de asigurare pentru accidente de muncã şi boli profesionale

Unitãţile pe seama cãrora a fost deschis contul 25 "Cheltuielile bugetului asigurãrilor sociale de stat" la nivelul unitãţilor Trezoreriei Statului din cadrul administraţiilor finanţelor publice ale oraşelor şi municipiilor (altele decât cele reşedinţã de judeţ) transferã pânã la data de 28 decembrie 2007 plãţile de casã înregistrate în acest cont, cu ordin de platã pentru Trezoreria Statului (OPT), în contul 25 "Cheltuielile bugetului asigurãrilor sociale de stat, deschis pe seama casei judeţene de pensii. La ordinul de platã pentru Trezoreria Statului (OPT) se anexeazã contul de execuţie bugetarã pe subdiviziunile clasificaţiei bugetului asigurãrilor sociale de stat pe baza cãruia se vor înregistra plãţile de casã în contabilitatea casei judeţene de pensii.
5.1. Închiderea conturilor de venituri şi cheltuieli ale sistemului de asigurare pentru accidente de muncã şi boli profesionale
5.1.1. La data de 7 ianuarie 2008 unitãţile Trezoreriei Statului închid conturile de venituri şi cheltuieli ale sistemului de asigurare pentru accidente de muncã şi boli profesionale, operaţiune efectuatã cu data de 31 decembrie 2007.
Conturile de venituri şi cheltuieli ale sistemului de asigurare pentru accidente de muncã şi boli profesionale se închid prin debitul/creditul contului 81.01 "Excedent/Deficit al sistemului de asigurare pentru accidente de muncã şi boli profesionale", dupã caz, şi se codificã astfel: simbol cont 81.01; cod capitol 98.03.04 pentru excedent şi, respectiv, 99.03.04 pentru deficit.
În cazul Activitãţii de Trezorerie şi Contabilitate Publicã a Municipiului Bucureşti, conturile de venituri şi cheltuieli deschise pe numele Casei Naţionale de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurãri Sociale se închid prin contul 81.01.0000 "Excedent/Deficit curent al sistemului de asigurare pentru accidente de muncã şi boli profesionale pe anul 2007".
Operaţiunile contabile ce se efectueazã în contabilitatea unitãţilor Trezoreriei Statului sunt urmãtoarele:
- pentru închiderea conturilor de venituri ale sistemului de asigurare pentru accidente de muncã şi boli profesionale:


% = 81.01 "Excedent/Deficit al
sistemului de asigurare pentru
accidente de muncã şi boli
profesionale"

22.20.03.04.01 "Contribuţii de asigurare
pentru accidente de muncã
şi boli profesionale
datorate de angajatori"

22.20.03.04.02 "Contribuţii de asigurare
pentru accidente de muncã
şi boli profesionale pentru
şomeri pe durata
practicii profesionale"

22.21.03.06 "Contribuţii de asigurare
pentru accidente de muncã
şi boli profesionale datorate
de alte persoane fizice care
încheie asigurare"

22.30.03.07 "Alte venituri pentru asigurãrile
de accidente de muncã şi boli
profesionale"

22.31.03.06 "Venituri din dobânzi ale
sistemului de asigurãri de
accidente de muncã şi boli
profesionale"


- pentru închiderea conturilor de cheltuieli ale sistemului de asigurare pentru accidente de muncã şi boli profesionale:


81.01 "Excedent/Deficit al = 25.69.03 "Asigurãri şi asistenţã
sistemului de asigurare socialã pentru accidente
pentru accidente de muncã de muncã şi boli
şi boli profesionale" profesionale"


NOTĂ:

- operaţiunile de mai sus se efectueazã pe bazã de notã contabilã;
- contul 81.01 "Excedent/Deficit al sistemului de asigurare pentru accidente de muncã şi boli profesionale" se deschide la nivelul unitãţilor operative ale Trezoreriei Statului.
La Trezoreria Statului Sector 3, contul 81.01 "Excedent/Deficit al sistemului de asigurare pentru accidente de muncã şi boli profesionale" se deschide pe codurile fiscale ale Casei de Pensii a Municipiului Bucureşti şi Institutului Naţional de Expertizã Medicalã şi Recuperare a Capacitãţii de Muncã, astfel:
- 81.01 "Excedent/Deficit al sistemului de asigurare pentru accidente de muncã şi boli profesionale al Casei de Pensii a Municipiului Bucureşti", cod capitol bugetar, cod fiscal;
- 81.01 "Excedent/Deficit al sistemului de asigurare pentru accidente de muncã şi boli profesionale al Institutului Naţional de Expertizã Medicalã şi Recuperare a Capacitãţii de Muncã", cod capitol bugetar, cod fiscal.
5.1.2. Pentru operaţiunile efectuate la pct. 5.1.1 în contul 81.01 "Excedent/Deficit al sistemului de asigurare pentru accidente de muncã şi boli profesionale" unitãţile Trezoreriei Statului elibereazã titularilor extrase de cont împreunã cu documentele justificative.
5.2. Închiderea conturilor de venituri şi cheltuieli ale bugetului asigurãrilor sociale de stat
5.2.1. La data de 7 ianuarie 2008, unitãţile operative ale Trezoreriei Statului, inclusiv Activitatea de Trezorerie şi Contabilitate Publicã a Municipiului Bucureşti şi trezoreriile sectoarelor municipiului Bucureşti, încheie în contabilitatea proprie execuţia bugetului asigurãrilor sociale de stat reflectatã în conturile 25 "Cheltuielile bugetului asigurãrilor sociale de stat" şi conturile 22 "Veniturile bugetului asigurãrilor sociale de stat" şi care nu au fãcut obiectul operaţiunilor de închidere prevãzute la pct. 5.1.1 şi 5.2.4, inclusiv contul 22.47.03.02 "Venituri ale bugetului asigurãrilor sociale de stat - contribuţii cãtre bugetul asigurãrilor sociale de stat, bugetul asigurãrilor pentru şomaj şi bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate încasate în contul unic, în curs de distribuire".
Conturile de venituri şi cheltuieli ale bugetului asigurãrilor sociale de stat se închid prin debitul/creditul contului 81.02 "Excedent/Deficit al bugetului asigurãrilor sociale de stat", dupã caz, care se deschide la nivelul trezoreriilor operative, pe numele caselor de pensii, şi se codificã astfel: simbol cont 81.02; cod capitol 98.03.03 pentru excedent şi, respectiv, 99.03.03 pentru deficit.
La Trezoreria Statului Sector 3, contul 81.02 "Excedent/Deficit al bugetului asigurãrilor sociale de stat" se deschide pe codurile fiscale ale Casei de Pensii a Municipiului Bucureşti şi Institutului Naţional de Expertizã Medicalã şi Recuperare a Capacitãţii de Muncã, astfel:
- 81.02 "Excedent/Deficit al bugetului asigurãrilor sociale de stat al Casei de Pensii a Municipiului Bucureşti", cod capitol bugetar, cod fiscal;
- 81.02 "Excedent/Deficit al bugetului asigurãrilor sociale de stat al Institutului Naţional de Expertizã Medicalã şi Recuperare a Capacitãţii de Muncã", cod capitol bugetar, cod fiscal.
5.2.2. Operaţiunile contabile ce se efectueazã în contabilitatea unitãţilor Trezoreriei Statului pentru închiderea conturilor de venituri şi cheltuieli ale bugetului asigurãrilor sociale de stat care nu au fãcut obiectul operaţiunilor de închidere prevãzute la pct. 5.1.1 sunt urmãtoarele:
- pentru închiderea conturilor de venituri ale bugetului asigurãrilor sociale de stat:


22 "Veniturile bugetului = 81.02 "Excedent/Deficit al bugetului
asigurãrilor sociale asigurãrilor sociale de stat"
de stat"


- pentru închiderea conturilor de cheltuieli ale bugetului asigurãrilor sociale de stat:


81.02 "Excedent/Deficit al = 25 "Cheltuielile bugetului
bugetului asigurãrilor asigurãrilor
sociale de stat" sociale de stat"


5.2.3. Pentru operaţiunile înregistrate în contul 81.02 "Excedent/Deficit al bugetului asigurãrilor sociale de stat" unitãţile Trezoreriei Statului elibereazã titularilor extrase de cont împreunã cu documentele justificative.
5.2.4. În cazul Activitãţii de Trezorerie şi Contabilitate Publicã a Municipiului Bucureşti, conturile de venituri şi cheltuieli deschise pe numele Casei Naţionale de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurãri Sociale se închid la data de 16 ianuarie 2008, prin contul 81.02.0000 "Excedent/Deficit curent al bugetului asigurãrilor sociale de stat pe anul 2007".
5.3. Dispoziţii comune pentru sistemul de asigurare pentru accidente de muncã şi boli profesionale şi bugetul asigurãrilor sociale de stat
5.3.1. În zilele de 8-9 ianuarie 2008, unitãţile operative ale Trezoreriei Statului vireazã/încaseazã soldul conturilor 81.01 "Excedent/Deficit al sistemului de asigurare pentru accidente de muncã şi boli profesionale" şi, respectiv 81.02 "Excedent/Deficit al bugetului asigurãrilor sociale de stat" în/din contul 81.01 "Excedent/Deficit al sistemului de asigurare pentru accidente de muncã şi boli profesionale" şi, respectiv, 81.02 "Excedent/Deficit al bugetului asigurãrilor sociale de stat", deschise la trezoreria municipiului reşedinţã de judeţ pe numele casei judeţene de pensii. Aceastã operaţiune se efectueazã cu data de 31 decembrie 2007, iar la ordinul de platã pentru Trezoreria Statului (OPT) prin care se vireazã/transferã excedentul sau deficitul, dupã caz, se anexeazã în copie extrasele conturilor 81.01.98.03.04 sau 81.01.99.03.04 şi, respectiv, 81.02.98.03.03 sau 81.02.99.03.03, deschise la nivelul trezoreriilor operative, care constituie document justificativ pentru închiderea conturilor de venituri şi cheltuieli ale bugetului asigurãrilor sociale de stat în contabilitatea proprie a caselor judeţene de pensii.
Casele judeţene de pensii au obligaţia de a verifica extrasele conturilor 81.01.98.03.04, 81.01.99.03.04, 81.02.98.03.03 şi 81.02.99.03.03, deschise la nivelul trezoreriilor operative, şi de a sesiza activitãţile de trezorerie şi contabilitate publicã judeţene asupra eventualelor iregularitãţi, pânã la data de 10 ianuarie 2008, în scopul efectuãrii regularizãrilor care se impun.
5.3.2. Transferarea rezultatului execuţiei sistemului de asigurare pentru accidente de muncã şi boli profesionale şi bugetului asigurãrilor sociale de stat pe anul 2007 în contul Casei Naţionale de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurãri Sociale
5.3.2.1. Pânã la data de 9 ianuarie 2008, Casa de Pensii a Municipiului Bucureşti transferã rezultatul execuţiei sistemului de asigurare pentru accidente de muncã şi boli profesionale şi bugetului asigurãrilor sociale de stat pe anul 2007 în contul propriu deschis la Trezoreria Statului Sector 3, prin virarea/încasarea în/din contul respectiv a tuturor soldurilor conturilor 81.01 "Excedent/Deficit al sistemului de asigurare pentru accidente de muncã şi boli profesionale" şi 81.02 "Excedent/Deficit al bugetului asigurãrilor sociale de stat", pe care le are deschise la sectoarele municipiului Bucureşti. În ordinele de platã pentru Trezoreria Statului (OPT), la rubrica "Data emiterii" se va înscrie 31.12.2007.
5.3.2.2. Pânã la data de 14 ianuarie 2008, casele judeţene de pensii şi Casa de Pensii a Municipiului Bucureşti şi Institutul Naţional de Expertizã Medicalã şi Recuperare a Capacitãţii de Muncã transferã rezultatul execuţiei sistemului de asigurare pentru accidente de muncã şi boli profesionale şi bugetul asigurãrilor sociale de stat înregistrate la finele anului 2007 în contul 81.01.0000 "Excedent/Deficit curent al sistemului de asigurare pentru accidente de muncã şi boli profesionale pe anul 2007" şi, respectiv, 81.02.0000 "Excedent/Deficit curent al bugetului asigurãrilor sociale de stat pe anul 2007", deschis pe numele Casei Naţionale de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurãri Sociale la Activitatea de Trezorerie şi Contabilitate Publicã a Municipiului Bucureşti, astfel:
- soldul creditor al conturilor 81.01 "Excedent/Deficit al sistemului de asigurare pentru accidente de muncã şi boli profesionale" şi, respectiv, 81.02 "Excedent/Deficit al bugetului asigurãrilor sociale de stat" se vireazã în contul Casei Naţionale de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurãri Sociale, cu ordin de platã pentru Trezoreria Statului (OPT);
- soldul debitor al conturilor 81.01 "Excedent/Deficit al sistemului de asigurare pentru accidente de muncã şi boli profesionale" şi, respectiv, 81.02 "Excedent/Deficit al bugetului asigurãrilor sociale de stat" se transferã cu ordin de platã pentru Trezoreria Statului (OPT) din contul Casei Naţionale de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurãri Sociale.
În ordinele de platã pentru Trezoreria Statului (OPT), la rubrica "Data emiterii" se va înscrie 31.12.2007.
5.4. În funcţie de rezultatul execuţiei de casã a bugetului asigurãrilor sociale de stat înregistrat dupã efectuarea operaţiunilor de la pct. 5.3.2.2, Casa Naţionalã de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurãri Sociale efectueazã pânã la data de 16 ianuarie 2008 urmãtoarele operaţiuni:
5.4.1. În cazul bugetului asigurãrilor sociale de stat
a) În cazul în care din centralizarea sumei colectate în contul 81.02.0000 "Excedent al bugetului asigurãrilor sociale de stat pe anul 2007" de la unitãţile descentralizate cu rezultatul execuţiei bugetului asigurãrilor sociale de stat pe anul 2007 evidenţiat în conturile proprii de venituri şi cheltuieli deschise la Activitatea de Trezorerie şi Contabilitate Publicã a Municipiului Bucureşti rezultã excedent, acesta se regularizeazã cu bugetul de stat, în limita subvenţiilor primite în anul 2007 de la bugetul de stat. Operaţiunea se efectueazã de cãtre Casa Naţionalã de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurãri Sociale cu ordin de platã pentru Trezoreria Statului (OPT), ca operaţiune a anului 2007, prin virarea sumei corespunzãtoare din contul 22.42.03.24 "Subvenţii primite de bugetul asigurãrilor sociale de stat" în contul 23.68.01.51 "Asigurãri şi asistenţã socialã - Transferuri între unitãţi ale administraţiei publice", deschis la Activitatea de Trezorerie şi Contabilitate Publicã a Municipiului Bucureşti. În ordinul de platã pentru Trezoreria Statului, la rubrica "Data emiterii" se va înscrie 31.12.2007.
Dupã efectuarea acestei operaţiuni, conturile proprii de venituri şi cheltuieli deschise la Activitatea de Trezorerie şi Contabilitate Publicã a Municipiului Bucureşti pe numele Casei Naţionale de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurãri Sociale se închid conform prevederilor pct. 5.2.4.
Eventualul excedent rãmas dupã efectuarea acestor operaţiuni în soldul contului 81.02.0000 "Excedent al bugetului asigurãrilor sociale de stat pe anul 2007" se utilizeazã pentru diminuarea deficitelor bugetare ale aceluiaşi buget realizate în anii precedenţi. În acest scop, Casa Naţionalã de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurãri Sociale vireazã suma respectivã, pe bazã de ordin de platã pentru Trezoreria Statului, din contul 81.02.0000 "Excedent al bugetului asigurãrilor sociale de stat pe anul 2007" în contul 81.02.99.03.03 "Deficit al bugetului asigurãrilor sociale de stat", ambele conturi fiind deschise la Activitatea de Trezorerie şi Contabilitate Publicã a Municipiului Bucureşti.
b) În cazul în care se înregistreazã deficit, acesta se preia de cãtre Casa Naţionalã de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurãri Sociale, pe bazã de ordin de platã pentru Trezoreria Statului (OPT), în contul propriu 81.02.99.03.03 "Deficit al bugetului asigurãrilor sociale de stat".
În ordinele de platã pentru Trezoreria Statului (OPT) prin care se efectueazã operaţiunile prevãzute la lit. a) şi b), la rubrica "Data emiterii" se va înscrie 31.12.2007.
5.4.2. În cazul sistemului de asigurare pentru accidente de muncã şi boli profesionale
Excedentul sau deficitul înregistrat în contul 81.01.0000 "Excedent/Deficit curent al sistemului de asigurare pentru accidente de muncã şi boli profesionale pe anul 2007" de sistemul de asigurare pentru accidente de muncã şi boli profesionale se vireazã/se preia de cãtre Casa Naţionalã de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurãri Sociale, pe bazã de ordin de platã pentru Trezoreria Statului (OPT), în/din contul propriu 81.01.98.03.04 "Excedent al sistemului de asigurare pentru accidente de muncã şi boli profesionale".

CAP. VI
Încheierea execuţiei fondurilor speciale

6.1. Încheierea execuţiei bugetului asigurãrilor pentru şomaj
6.1.1. - (1) Pânã la data de 4 ianuarie 2008, agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de muncã care au efectuat plãţi din bugetul asigurãrilor pentru şomaj aferente Fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale, inclusiv Agenţia Naţionalã pentru Ocuparea Forţei de Muncã, au obligaţia de a prezenta unitãţilor Trezoreriei Statului la care au deschise conturile Situaţia plãţilor aferente Fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale la data de 31.12.2007, întocmitã potrivit modelului prevãzut în anexa nr. 5.
(2) Situaţia plãţilor aferente Fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale la data de 31.12.2007 se întocmeşte în 3 exemplare, din care un exemplar se transmite unitãţii Trezoreriei Statului, un exemplar se transmite Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncã şi un exemplar se reţine la unitatea emitentã.
(3) Agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de muncã care nu au efectuat plãţi din bugetul asigurãrilor pentru şomaj aferente Fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale vor comunica în scris unitãţilor Trezoreriei Statului la care au deschise conturile cã nu au efectuat astfel de operaţiuni, pânã la data de 4 ianuarie 2008.
6.1.2. Pe data de 7 ianuarie 2008 unitãţile Trezoreriei Statului asigurã închiderea conturilor de venituri şi de cheltuieli ale bugetului asigurãrilor pentru şomaj şi, respectiv, ale bugetului Fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale, astfel:
a) conturile de venituri bugetare 28.20.04.02.03 "Contribuţia angajatorilor la fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale" şi 28.42.04.25 "Subvenţii primite de bugetul asigurãrilor pentru şomaj" se închid prin creditul contului 86.01 "Excedent/deficit al Fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale", care se deschide la unitãţile Trezoreriei Statului pe numele agenţiilor teritoriale pentru ocuparea forţei de muncã şi Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncã, dupã caz;
b) celelalte conturi de venituri ale bugetului asigurãrilor pentru şomaj din cadrul contului 28 "Veniturile bugetului asigurãrilor pentru şomaj", cu excepţia celor prevãzute la lit. a), se închid prin creditul contului 86.02 "Excedent/Deficit al bugetului asigurãrilor pentru şomaj", care se deschide pe numele agenţiilor teritoriale pentru ocuparea forţei de muncã şi se codificã astfel: simbol cont sintetic 86; cod capitol 98.04 pentru excedent şi, respectiv, 99.04 pentru deficit; codul fiscal al agenţiei teritoriale pentru ocuparea forţei de muncã sau Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncã, dupã caz;
c) pe baza Situaţiei plãţilor aferente Fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale la data de 31.12.2007, întocmitã potrivit modelului prevãzut în anexa nr. 5, unitãţile Trezoreriei Statului transferã, pe bazã de notã contabilã, din conturile de cheltuieli ale bugetului asigurãrilor de şomaj sumele corespunzãtoare, de la capitolele şi titlurile de cheltuieli de la care s-au efectuat plãţile aferente Fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale, în debitul contului 86.01 "Excedent/deficit al Fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale";
d) dupã efectuarea operaţiunilor prevãzute la lit. c), conturile 29 "Cheltuielile bugetului asigurãrilor pentru şomaj" se închid prin debitul contului 86.02 "Excedent/Deficit al bugetului asigurãrilor pentru şomaj";
e) operaţiunile prevãzute la lit. a)-d) se efectueazã cu data de 31 decembrie 2007.
6.1.3. Pe data de 8 ianuarie 2008 unitãţile operative ale Trezoreriei Statului vireazã/încaseazã soldul conturilor 86.01 "Excedent/deficit al Fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale" şi, respectiv, 86.02 "Excedent/Deficit al bugetului asigurãrilor pentru şomaj" în/din conturile 86.01 "Excedent/deficit al Fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale" şi, respectiv, 86.02 "Excedent/Deficit al bugetului asigurãrilor pentru şomaj", deschise la trezoreria municipiului reşedinţã de judeţ pe numele agenţiei pentru ocuparea forţei de muncã judeţene. Aceastã operaţiune se efectueazã cu data de 31 decembrie 2007, iar la ordinul de platã pentru Trezoreria Statului (OPT) prin care se vireazã/transferã excedentul sau deficitul, dupã caz, se anexeazã în copie extrasele conturilor respective, care constituie document justificativ pentru închiderea conturilor de venituri şi cheltuieli ale bugetului asigurãrilor pentru şomaj în contabilitatea proprie a agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncã judeţene.
6.1.4. - (1) Activitatea de Trezorerie şi Contabilitate Publicã a Municipiului Bucureşti şi trezoreriile sectoarelor municipiului Bucureşti încheie la data de 7 ianuarie 2008, în contabilitatea proprie, execuţia bugetului asigurãrilor pentru şomaj şi a Fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale, reflectatã în conturile 28 "Veniturile bugetului asigurãrilor pentru şomaj" şi 29 "Cheltuielile bugetului asigurãrilor pentru şomaj" şi care nu fac obiectul operaţiunilor de închidere prevãzute la alin. (2) prin debitul/creditul conturilor 86.01 "Excedent/deficit al Fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale" şi, respectiv, 86.02 "Excedent/Deficit al bugetului asigurãrilor pentru şomaj", deschise pe numele Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncã a Municipiului Bucureşti.
(2) Conturile de venituri/cheltuieli ale bugetului asigurãrilor pentru şomaj deschise pe numele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncã la Activitatea de Trezorerie şi Contabilitate Publicã a Municipiului Bucureşti se închid prin creditul/debitul conturilor 86.01.0000 "Excedent/deficit al Fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale pe anul 2007" şi, respectiv, 86.02.0000 "Excedent/Deficit al bugetului asigurãrilor pentru şomaj pe anul 2007", deschise pe numele acesteia.
6.1.5. Pânã la data de 9 ianuarie 2008, Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncã a Municipiului Bucureşti îşi transferã rezultatul execuţiei bugetului asigurãrilor pentru şomaj şi, respectiv, bugetului Fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale pe anul 2007 în conturile proprii deschise la Trezoreria Statului Sector 5, prin virarea/încasarea în/din conturile 86.01 "Excedent/deficit al Fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale" şi, respectiv, 86.02 "Excedent/Deficit al bugetului asigurãrilor pentru şomaj" a tuturor soldurilor conturilor 86 pe care le are deschise la sectoarele municipiului Bucureşti şi, respectiv, la Activitatea de Trezorerie şi Contabilitate Publicã a Municipiului Bucureşti.
În ordinele de platã pentru Trezoreria Statului (OPT), la rubrica "Data emiterii" se înscrie 31.12.2007.
6.1.6. Transferarea rezultatului execuţiei bugetului asigurãrilor pentru şomaj şi a Fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale pe anul 2007 în contul Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncã
6.1.6.1. Pânã la data de 14 ianuarie 2008, agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de muncã transferã rezultatul execuţiei bugetului asigurãrilor pentru şomaj şi, respectiv, rezultatul execuţiei Fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale înregistrate la finele anului 2007, în conturile 86.01.0000 "Excedent/deficit al Fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale pe anul 2007" şi, respectiv, 86.02.0000 "Excedent/Deficit al bugetului asigurãrilor pentru şomaj pe anul 2007", deschise pe numele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncã la Activitatea de Trezorerie şi Contabilitate Publicã a Municipiului Bucureşti, astfel:
- soldul creditor al conturilor 86.01 "Excedent/deficit al Fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale" şi/sau 86.02 "Excedent/Deficit al bugetului asigurãrilor pentru şomaj" se vireazã în contul Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncã, cu ordin de platã pentru Trezoreria Statului (OPT);
- soldul debitor al conturilor 86.01 "Excedent/deficit al Fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale" şi, respectiv, 86.02 "Excedent/Deficit al bugetului asigurãrilor pentru şomaj" se transferã cu ordin de platã pentru Trezoreria Statului (OPT) din contul Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncã.
În ordinele de platã pentru Trezoreria Statului (OPT), la rubrica "Data emiterii" se înscrie 31.12.2007.
6.1.6.2. Pe data de 16 ianuarie 2008 Agenţia Naţionalã pentru Ocuparea Forţei de Muncã efectueazã urmãtoarele operaţiuni:
a) diferenţa între subvenţia acordatã de la bugetul de stat în conformitate cu prevederile art. 14 alin. (4) din <>Legea bugetului asigurãrilor sociale de stat pe anul 2007 nr. 487/2006 , cu modificãrile ulterioare, şi plãţile efectuate în limita acestei sume se restituie la bugetul de stat, din contul 28.42.04.25 "Subvenţii primite de bugetul asigurãrilor pentru şomaj" în contul 23.68.01.51 "Asigurãri şi asistenţã socialã - Transferuri între unitãţi ale administraţiei publice" deschis la Activitatea de Trezorerie şi Contabilitate Publicã a Municipiului Bucureşti. Plãţile efectuate din subvenţia acordatã de la bugetul de stat se determinã de cãtre Agenţia Naţionalã pentru Ocuparea Forţei de Muncã la data de 16 ianuarie 2008 pe baza datelor raportate de unitãţile descentralizate prin anexa nr. 5;
b) dupã efectuarea operaţiunii prevãzute la lit. a), conturile proprii de venituri şi cheltuieli deschise la Activitatea de Trezorerie şi Contabilitate Publicã a Municipiului Bucureşti pe numele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncã se închid conform prevederilor pct. 6.1.4. alin. (2);
c) excedentul Fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale pe anul 2007 rezultat dupã efectuarea operaţiunilor prevãzute la lit. a) şi b) rãmâne înregistrat în contul 86.01.0000 "Excedent/deficit al Fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale pe anul 2007";
d) excedentul bugetului asigurãrilor pentru şomaj colectat în contul 86.02.0000 "Excedent/Deficit al bugetului asigurãrilor pentru şomaj pe anul 2007", deschis pe numele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncã la Activitatea de Trezorerie şi Contabilitate Publicã a Municipiului Bucureşti, se vireazã pe bazã de ordin de platã pentru Trezoreria Statului (OPT) în contul propriu 86.98.04 "Excedent al bugetului asigurãrilor pentru şomaj";
e) în ordinele de platã pentru Trezoreria Statului (OPT) prin care se efectueazã operaţiunile prevãzute la lit. a) şi d), la rubrica "Data emiterii" se completeazã data de 31.12.2007. Activitatea de Trezorerie şi Contabilitate Publicã a Municipiului Bucureşti înregistreazã ordinele de platã pentru Trezoreria Statului (OPT) prezentate de Agenţia Naţionalã pentru Ocuparea Forţei de Muncã ca operaţiuni ale anului 2007.
6.2. Operaţiunile de încheiere a execuţiei bugetului Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate se efectueazã astfel:
6.2.1. Subvenţiile primite de bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate de la bugetul de stat rãmase neutilizate se restituie pânã la data de 7 ianuarie 2008 în contul de cheltuieli al bugetului de stat din care acestea au fost încasate.
Sumele care se restituie se determinã ca diferenţã între subvenţiile primite în contul Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate nr. 26.42.05.26 "Subvenţii primite de bugetul fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate" şi plãţile efectuate pe destinaţiile pentru care acestea au fost aprobate.
Restituirea se efectueazã din contul 26.42.05.26 "Subvenţii primite de bugetul fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate" în contul Ministerului Sãnãtãţii Publice 23.66.01.51 "Sãnãtate - Transferuri între unitãţi ale administraţiei publice", deschis la Activitatea de Trezorerie şi Contabilitate Publicã a Municipiului Bucureşti, pe bazã de ordin de platã pentru Trezoreria Statului (OPT), în care la "Data emiterii" se va înscrie data de 31.12.2007.
6.2.2. Subvenţiile primite de bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate din veniturile proprii ale Ministerului Sãnãtãţii Publice rãmase neutilizate se restituie pânã la data de 28 decembrie 2007 în contul din care acestea au fost încasate.
Sumele care se restituie se determinã ca diferenţã între sumele primite în contul Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate 26.43.05.12 "Sume alocate din veniturile proprii ale Ministerului Sãnãtãţii Publice" şi plãţile efectuate pe destinaţiile pentru care acestea au fost aprobate.
6.2.3. - (1) În zilele de 7-8 ianuarie 2008, unitãţile teritoriale ale Trezoreriei Statului la care sunt deschise conturile de venituri ale bugetului Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate întocmesc Situaţia veniturilor bugetului Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate colectate de Ministerul Economiei şi Finanţelor, încasate în anul 2007, la nivel de subcapitole bugetare, potrivit modelului prevãzut în anexa nr. 3.1 pe care o transmit în aceeaşi zi activitãţii de trezorerie şi contabilitate publicã judeţeanã.
(2) Activitãţile de trezorerie şi contabilitate publicã judeţene centralizeazã situaţiile prevãzute la alin. (1) pe formularul prevãzut în anexa nr. 3.2, care se transmite caselor de asigurãri sociale de sãnãtate judeţene la data de 9 ianuarie 2008.
(3) În zilele de 7-8 ianuarie 2008, trezoreriile sectoarelor municipiului Bucureşti transmit Situaţia veniturilor bugetului Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate colectate de Ministerul Economiei şi Finanţelor, încasate în anul 2007, întocmitã conform modelului prevãzut în anexa nr. 3.1, Activitãţii de Trezorerie şi Contabilitate Publicã a Municipiului Bucureşti.
(4) La nivelul Activitãţii de Trezorerie şi Contabilitate Publicã a Municipiului Bucureşti, situaţiile întocmite conform modelului prevãzut în anexa nr. 3.1, primite de la trezoreriile sectoarelor municipiului Bucureşti, se centralizeazã cu datele din aceeaşi situaţie întocmitã pentru contribuţiile achitate de marii contribuabili şi de contribuabilii mijlocii, din evidenţa proprie, conform formularului prevãzut în anexa nr. 3.2, care se transmite Casei de Asigurãri Sociale de Sãnãtate a Municipiului Bucureşti, la data de 9 ianuarie 2008.
(5) La data de 10 ianuarie 2008, casele de asigurãri sociale de sãnãtate judeţene şi a municipiului Bucureşti, dupã caz, pe baza datelor din anexa nr. 3.2, întocmesc ordine de platã pentru Trezoreria Statului (OPT), prin care vireazã cota de 1% destinatã fondului de rezervã, din conturile de venituri bugetare prevãzute în coloanele 1-12, urmate de codul fiscal al casei de asigurãri sociale de sãnãtate, deschise la trezoreriile municipiilor reşedinţã de judeţ sau la Activitatea de Trezorerie şi Contabilitate Publicã a Municipiului Bucureşti, dupã caz, în contul 50.49 "Disponibil din fondul de rezervã" care se deschide pe numele acestora la aceleaşi unitãţi ale Trezoreriei Statului. Ordinele de platã pentru Trezoreria Statului (OPT) prin care se face viramentul se întocmesc distinct pentru conturile de venituri bugetare prevãzute în coloanele 1-12, la nivelul sumelor totale înscrise în coloanele respective.
(6) Pânã la data de 10 ianuarie 2008, casele de asigurãri sociale de sãnãtate judeţene şi a municipiului Bucureşti, Casa Asigurãrilor de Sãnãtate a Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului şi Casa Asigurãrilor de Sãnãtate a Apãrãrii, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autoritãţii Judecãtoreşti au obligaţia de a vira în contul 50.49 "Disponibil din fondul de rezervã", care se deschide pe numele acestora la trezoreriile municipiilor reşedinţã de judeţ sau la Activitatea de Trezorerie şi Contabilitate Publicã a Municipiului Bucureşti, dupã caz, şi cota de 1% aplicatã asupra veniturilor colectate de cãtre acestea, cu excepţia celor încasate în conturile 26.20.05.03.04 "Contribuţii pentru concedii şi indemnizaţii de la persoane juridice sau fizice", 26.20.05.03.05 "Contribuţii pentru concedii şi indemnizaţii datorate de persoanele aflate în şomaj", 26.21.05.03.03 "Contribuţii pentru concedii şi indemnizaţii datorate de asiguraţi", 26.42.05.26 "Subvenţii primite de bugetul fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate", 26.37.05.01 "Donaţii şi sponsorizãri", 26.43.05.12 "Sume alocate din veniturile proprii ale Ministerului Sãnãtãţii Publice" şi, respectiv, a celor cuprinse în anexa nr. 3.2.
(7) Pe data de 11 ianuarie 2008, casele de asigurãri sociale de sãnãtate judeţene şi a municipiului Bucureşti, Casa Asigurãrilor de Sãnãtate a Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului şi Casa Asigurãrilor de Sãnãtate a Apãrãrii, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autoritãţii Judecãtoreşti au obligaţia de a vira sumele încasate în contul propriu 50.49 "Disponibil din fondul de rezervã", potrivit prevederilor alin. (5) şi (6), în contul 50.49 "Disponibil din fondul de rezervã" deschis pe numele Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate la Activitatea de Trezorerie şi Contabilitate Publicã a Municipiului Bucureşti.

NOTĂ:
Operaţiunile prevãzute la alin. (5)-(7) se efectueazã pe bazã de ordine de platã pentru Trezoreria Statului (OPT), în care la rubrica "Data emiterii" se va înscrie 31.12.2007.
(8) Rãspunderea pentru calcularea şi virarea cotei de 1% pentru constituirea fondului de rezervã revine caselor de asigurãri de sãnãtate.
6.2.4. Închiderea conturilor de venituri şi cheltuieli ale bugetului Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate
6.2.4.1. - (1) Dupã efectuarea operaţiunilor menţionate la pct. 6.2.3 alin. (5) şi (6), unitãţile operative ale Trezoreriei Statului încheie în contabilitatea proprie execuţia bugetului Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate, la data de 14 ianuarie 2008, cu data de 31 decembrie 2007, prin închiderea conturilor 26 "Veniturile bugetului Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate" şi 27 "Cheltuielile bugetului Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate" prin debitul/creditul contului 87 "Excedent/Deficit al bugetului Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate", dupã caz, care se deschide pe numele caselor de asigurãri sociale de sãnãtate judeţene şi a municipiului Bucureşti, Casei Asigurãrilor de Sãnãtate a Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului şi Casei Asigurãrilor de Sãnãtate a Apãrãrii, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autoritãţii Judecãtoreşti, dupã caz.
Contul 87 "Excedent/Deficit al bugetului Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate" se codificã astfel: simbol cont sintetic 87; cod capitol 98.05 pentru excedent şi, respectiv, 99.05 pentru deficit; codul fiscal al casei de asigurãri sociale de sãnãtate judeţene sau a municipiului Bucureşti, Casei Asigurãrilor de Sãnãtate a Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului şi Casei Asigurãrilor de Sãnãtate a Apãrãrii, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autoritãţii Judecãtoreşti, dupã caz.
(2) Închiderea conturilor de venituri şi de cheltuieli ale bugetului Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate deschise pe numele Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate la Activitatea de Trezorerie şi Contabilitate Publicã a Municipiului Bucureşti se efectueazã prin debitul/creditul contului 87.0000 "Excedent/Deficit curent al bugetului Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate pe anul 2007" deschis pe numele acesteia.
6.2.4.2. La data de 15 ianuarie 2008 unitãţile operative ale trezoreriei statului vireazã/încaseazã soldul contului 87 "Excedent/Deficit al bugetului Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate' în/din contul 87 "Excedent/Deficit al bugetului Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate" deschis la trezoreria municipiului reşedinţã de judeţ pe numele casei de asigurãri sociale de sãnãtate judeţene. Aceastã operaţiune se efectueazã cu data de 31 decembrie 2007, iar la ordinul de platã pentru trezoreria statului (OPT) prin care se vireazã/transferã excedentul sau deficitul, dupã caz, se anexeazã, în copie, extrasele contului 87.98.05 sau 87.99.05, dupã caz, deschise la nivelul unitãţilor operative ale trezoreriei statului, care constituie document justificativ pentru închiderea conturilor de venituri şi cheltuieli ale bugetului Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate în contabilitatea proprie a caselor de asigurãri sociale de sãnãtate judeţene.
6.2.4.3. - (1) Conturile de venituri ale bugetului Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate deschise la nivelul sectoarelor municipiului Bucureşti şi, respectiv, al Activitãţii de Trezorerie şi Contabilitate Publicã a Municipiului Bucureşti pentru marii contribuabili şi pentru contribuabilii mijlocii se închid prin creditul contului 87 "Excedent/Deficit al bugetului Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate" deschis pe numele Casei de Asigurãri Sociale de Sãnãtate a Municipiului Bucureşti. Fac excepţie de la aceste prevederi veniturile bugetului Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate colectate de Casa Asigurãrilor de Sãnãtate a Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului şi de Casa Asigurãrilor de Sãnãtate a Apãrãrii, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autoritãţii Judecãtoreşti, care se închid prin creditul contului 87 "Excedent/Deficit al bugetului Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate" deschis pe numele acestora.
(2) Pânã la data de 14 ianuarie 2008, Casa de Asigurãri Sociale de Sãnãtate a Municipiului Bucureşti îşi transferã rezultatul execuţiei bugetului Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate pe anul 2007 în contul propriu deschis la Activitatea de Trezorerie şi Contabilitate Publicã a municipiului Bucureşti, prin virarea/încasarea în/din contul respectiv a tuturor soldurilor conturilor 87 "Excedent/Deficit al bugetului Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate" pe care le are deschise la sectoarele municipiului Bucureşti. În ordinele de platã pentru Trezoreria Statului (OPT), la rubrica "Data emiterii" se va înscrie 31.12.2007.
6.2.4.4. Închiderea în contabilitatea Trezoreriei Statului a conturilor de venituri ale bugetului Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate


26 "Veniturile bugetului = 87 "Excedent/Deficit al bugetului
Fondului naţional unic Fondului naţional unic de
de asigurãri sociale de asigurãri sociale de sãnãtate"
sãnãtate"


6.2.4.5. Închiderea în contabilitatea Trezoreriei Statului a conturilor de cheltuieli ale bugetului Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate


87 "Excedent/Deficit al bugetului = 27 "Cheltuielile bugetului Fondului
Fondului naţional unic de naţional unic de asigurãri
asigurãri sociale de sãnãtate" sociale de sãnãtate"



6.2.5. Transferarea rezultatului execuţiei bugetului Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate pe anul 2007 în contul Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate
6.2.5.1. Pânã la data de 16 ianuarie 2008, casele de asigurãri sociale de sãnãtate judeţene şi a municipiului Bucureşti, Casa Asigurãrilor de Sãnãtate a Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului şi Casa Asigurãrilor de Sãnãtate a Apãrãrii, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autoritãţii Judecãtoreşti transferã rezultatul execuţiei bugetului Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate înregistrat la finele anului 2007 în contul 87.0000 "Excedent/Deficit curent al bugetului Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate pe anul 2007", deschis pe numele Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate, la Activitatea de Trezorerie şi Contabilitate Publicã a Municipiului Bucureşti, astfel:
- soldul creditor al contului 87 "Excedent/Deficit al bugetului Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate" se vireazã în contul Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate, cu ordin de platã pentru Trezoreria Statului (OPT);
- soldul debitor al contului 87 "Excedent/Deficit al bugetului Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate" se transferã cu ordin de platã pentru Trezoreria Statului (OPT) din contul Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate.
6.2.5.2. - (1) În cazul în care în urma colectãrii sumelor în contul 87.0000 "Excedent/Deficit al bugetului Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate pe anul 2007" rezultã excedent, suma respectivã se vireazã de Casa Naţionalã de Asigurãri de Sãnãtate cu ordin de platã pentru Trezoreria Statului (OPT) în contul 87.98.05 "Excedent al bugetului Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate", pe data de 17 ianuarie 2008.
(2) În cazul în care în urma colectãrii sumelor în contul 87.0000 "Excedent/Deficit al bugetului Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate pe anul 2007" rezultã deficit, acesta se acoperã din fondul de rezervã constituit în contul 50.49 "Disponibil din fondul de rezervã". Operaţiunea se efectueazã pe data de 17 ianuarie 2008, cu ordin de platã pentru Trezoreria Statului (OPT) întocmit de Casa Naţionalã de Asigurãri de Sãnãtate, înscriindu-se la rubrica "Data emiterii" data de 31.12.2007.
(3) Dupã efectuarea operaţiunii prevãzute la alin. (2), contul 87.0000 "Excedent/Deficit curent al bugetului Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate pe anul 2007" nu mai prezintã sold.
6.2.6. Unitãţile teritoriale ale Trezoreriei Statului nu calculeazã dobândã la excedentele aferente bugetului asigurãrilor pentru şomaj şi bugetului Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate, precum şi la disponibilitãţile înregistrate în contul 50.49 "Disponibil din fondul de rezervã", aferente anului 2007 şi existente în conturile deschise la unitãţile Trezoreriei Statului în primele zile ale anului 2008.

CAP. VII
Dispoziţii finale

7.1. Ordonatorii de credite bugetare şi conducãtorii compartimentelor financiar-contabile ale instituţiilor publice rãspund pentru asigurarea încheierii tuturor operaţiunilor privind încasãrile şi plãţile aferente exerciţiului bugetar al anului 2007 la termenele şi în condiţiile prevãzute de reglementãrile legale în vigoare şi de prevederile prezentelor norme metodologice şi vor lua mãsuri pentru:
a) utilizarea creditelor bugetare aprobate, pânã la finele anului 2007, în limita prevederilor şi destinaţiilor din bugetele de venituri şi cheltuieli şi a creditelor bugetare deschise şi repartizate, numai pentru cheltuieli angajate, lichidate şi ordonanţate la platã în condiţiile legii;
b) repartizarea şi retragerea creditelor bugetare la termenele stabilite în prezentele norme metodologice;
c) acordarea sumelor reprezentând plãţi în avans, precum şi recuperarea sau justificarea acestora în conformitate cu prevederile <>Hotãrârii Guvernului nr. 264/2003 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
d) luarea mãsurilor necesare pentru lichidarea pânã la finele anului a imobilizãrilor de fonduri în debitori, clienţi şi alte creanţe şi reconstituirea cu sumele recuperate a plãţilor de casã efectuate. Eventualele sume care nu pot fi recuperate pânã la finele anului se vireazã în anul 2008 ca venituri la bugetele din care instituţiile publice sunt finanţate, la subcapitolul "Restituiri de fonduri din finanţarea bugetarã a anilor precedenţi";
e) verificarea zilnicã a operaţiunilor privind deschiderea, repartizarea sau retragerea de credite bugetare, precum şi a încasãrilor şi plãţilor înregistrate în extrasele de cont emise de unitãţile Trezoreriei Statului şi luarea mãsurilor ce se impun pentru comunicarea şi corectarea în urmãtoarea zi lucrãtoare a eventualelor sume înregistrate eronat, în vederea asigurãrii concordanţei datelor din contabilitatea proprie cu cele din contabilitatea unitãţilor Trezoreriei Statului.
7.2. Unitãţile Trezoreriei Statului vor elibera instituţiilor publice cu conturi deschise la acestea extrase de cont cu operaţiunile efectuate pânã la data de 31 decembrie 2007, inclusiv, şi vor solicita acestora confirmarea scrisã a concordanţei soldurilor conturilor de credite bugetare deschise şi repartizate, de cheltuieli bugetare şi de disponibilitãţi cu cele din evidenţa proprie, pânã la data de 7 ianuarie 2008. În cazul în care nu se respectã acest termen, unitãţile Trezoreriei Statului nu vor efectua plãţi din conturile instituţiilor respective.
7.3. Instituţiile publice au obligaţia ca în primele 3 zile lucrãtoare ale lunii ianuarie a anului 2008 sã confirme unitãţilor Trezoreriei Statului la care au conturile deschise soldurile conturilor de credite bugetare deschise şi repartizate, de cheltuieli bugetare şi de disponibilitãţi. Eventualele diferenţe între soldurile conturilor din contabilitatea instituţiilor publice şi cea a unitãţilor Trezoreriei Statului vor fi clarificate operativ, fiind interzisã încheierea execuţiei bugetare la finele anului 2007 cu diferenţe.
7.4. Instituţiile publice au obligaţia de a prezenta unitãţilor Trezoreriei Statului la care au conturile deschise "Situaţia fluxurilor de trezorerie", pentru obţinerea vizei privind exactitatea plãţilor de casã efectuate din bugetul de stat, bugetul asigurãrilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale sau bugetele locale, precum şi a soldurilor conturilor de disponibilitãţi, dupã caz, pentru asigurarea concordanţei datelor din contabilitatea instituţiei publice cu cele din contabilitatea unitãţilor Trezoreriei Statului.
Ordonatorii principali şi secundari de credite vor centraliza datele din situaţiile fluxurilor de trezorerie pe anul 2007 primite de la instituţiile publice din subordine, numai dacã acestea sunt vizate de unitãţile Trezoreriei Statului.
7.5. Nerespectarea prevederilor prezentelor norme metodologice, în cazul în care nu are caracter de infracţiune, se sancţioneazã cu amendã contravenţionalã, potrivit dispoziţiilor legale în vigoare, care se aplicã de organele abilitate în acest scop.


ANEXA 1
-------
la normele metodologice
-----------------------

PROGRAM CALENDARISTIC
pentru efectuarea prin unitãţile Trezoreriei Statului
a principalelor operaţiuni de încheiere a exerciţiului
bugetar al anului 2007


────┬─────────────────────────────────────────────────────┬────────────────────┐
Nr. │ Denumirea operaţiunilor │Data limitã pentru │
crt.│ │ efectuarea │
│ │ operaţiunilor │
────┴─────────────────────────────────────────────────────┴────────────────────┤
I. Operaţiuni în numerar │
────┬─────────────────────────────────────────────────────┬────────────────────┤
1.│Ridicarea sumelor în numerar din conturile │pânã la 27 dec. 2007│
│instituţiilor publice deschise la unitãţile │ │
│Trezoreriei Statului pentru achitarea drepturilor │ │
│salariale şi a drepturilor de asigurãri şi │ │
│asistenţã socialã │ │
────┼─────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
2.│Ridicarea de sume în numerar din conturile │pânã la 27 dec. 2007│
│instituţiilor publice pentru plãţi de volum redus şi │ │
│urgente necesare bunei funcţionãri a acestora │ │
│eşalonat │ │
────┼─────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
3.│Depunerea încasãrilor în numerar ale unitãţilor │3 ianuarie 2008 │
│ vamale: │ │
│- din perioada 31 decembrie 2007-2 ianuarie 2008 │ │
────┼─────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
4.│Depunerea la casieriile unitãţilor Trezoreriei │pânã la 31 dec. 2007│
│Statului a sumelor în numerar aflate în casieriile │ ora 10,30 │
│proprii ale instituţiilor publice │ │
────┼─────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
5.│Achitarea la casieriile unitãţilor Trezoreriei │pânã la 31 dec. 2007│
│Statului a impozitelor, taxelor, contribuţiilor şi │ora 10,30 │
│altor venituri în numerar │ │
────┴─────────────────────────────────────────────────────┴────────────────────┤
II. Operaţiuni de încasãri şi plãţi prin virament *) │
────┬─────────────────────────────────────────────────────┬────────────────────┤
1.│Prezentarea la Trezoreria Statului a documentelor │pânã la 27 dec. 2007│
│prin care instituţiile publice dispun plãţi cãtre │ ora 12,00 │
│beneficiari cu conturi deschise la unitãţi ale │ │
│Trezoreriei Statului din alte judeţe, inclusiv pentru│ │
│plãţi între trezorerii ale municipiului Bucureşti │ │
────┼─────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
2.│Prezentarea la Trezoreria Statului a documentelor │pânã la 27 dec. 2007│
│prin care operatorii economici dispun plãţi cãtre │ora 12,00 │
│beneficiari cu conturi deschise la unitãţi ale │ │
│Trezoreriei Statului din alte judeţe sau la │ │
│trezorerii diferite din municipiul Bucureşti │ │
────┼─────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
3.│Prezentarea la Trezoreria Statului a documentelor │pânã la 28 dec. 2007│
│prin care instituţiile publice sau operatorii │ora 12,00 │
│economici dispun plãţi cãtre beneficiari cu conturi │ │
│deschise la aceeaşi unitate a Trezoreriei Statului │ │
│sau la unitãţi ale Trezoreriei Statului din cadrul │ │
│aceluiaşi judeţ │ │
────┼─────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
4.│Prezentarea de cãtre instituţiile publice sau │pânã la 28 dec. 2007│
│operatorii economici a documentelor de virare a │ora 12,00 │
│veniturilor bugetare reprezentând impozite, taxe, │ │
│contribuţii şi alte venituri, care se achitã la │ │
│unitatea Trezoreriei Statului la care îşi au contul │ │
│deschis sau la unitãţi ale Trezoreriei Statului din │ │
│cadrul aceluiaşi judeţ │ │
────┼─────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
5.│Prezentarea de cãtre operatorii economici la │pânã la 27 dec. 2007│
│unitãţile Trezoreriei Statului a documentelor de │ora 12,00 │
│transferare a disponibilitãţilor în conturi deschise │(pentru plãţi de │
│la instituţii de credit │micã/mare valoare) │
────┴─────────────────────────────────────────────────────┴────────────────────┘

*) Termenele prevãzute la pct 1-4 pot fi depãşite numai cu acordul
Ministerului Economiei şi Finanţelor.

────┬─────────────────────────────────────────────────────┬────────────────────┐
Nr. │ Denumirea operaţiunilor │Data limitã pentru │
crt.│ │ efectuarea │
│ │ operaţiunilor │
────┴─────────────────────────────────────────────────────┴────────────────────┤
III. Deschiderea, repartizarea şi retragerea │
creditelor bugetare │
────┬─────────────────────────────────────────────────────┬────────────────────┤
1.│- ordonatorii principali │ 21 decembrie 2007 │
────┼─────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
2.│- ordonatorii secundari │ 27 decembrie 2007 │
────┼─────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
3.│- retragerile de credite │ 21 decembrie 2007 │
────┼─────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
4.│Virarea în conturile instituţiilor ierarhic │ 28 decembrie 2007 │
│superioare a disponibilitãţilor rãmase în conturile │ │
│instituţiilor publice fãrã personalitate juridicã │ │
────┼─────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
5.│Lichidarea şi decontarea operaţiunilor de mandat │ 28 decembrie 2007 │
────┼─────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
6.│Recuperarea echivalentului în lei al sumelor în │ │
│valutã achiziţionate din credite bugetare │ 27 decembrie 2007 │
────┼─────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
7.│Virarea în conturile bugetelor cãrora se cuvin a │ 27 decembrie 2007 │
│echivalentului în lei al sumelor în valutã încasate │ │
│de instituţiile publice, reprezentând venituri │ │
│bugetare │ │
────┼─────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
8.│Restituirea de cãtre instituţiile publice a │28-31 decembrie 2007│
│subvenţiilor şi transferurilor primite de la bugetul │ │
│de stat │ │
────┴─────────────────────────────────────────────────────┴────────────────────┤
IV. Închiderea execuţiei bugetelor locale │
────┬─────────────────────────────────────────────────────┬────────────────────┤
1.│Regularizarea subvenţiilor primite de bugetele locale│ 27 decembrie 2007 │
│de la bugetul de stat şi de la alte bugete │ │
────┼─────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
2.│Stabilirea şi repartizarea excedentelor bugetelor │în primele 4 zile │
│locale şi acoperirea eventualelor deficite ale │lucrãtoare ale lunii│
│acestora │ianuarie 2008 │
────┴─────────────────────────────────────────────────────┴────────────────────┤
V. Închiderea execuţiei bugetului asigurãrilor sociale de stat şi │
sistemului de asigurare pentru accidente de muncã şi boli profesionale │
────┬─────────────────────────────────────────────────────┬────────────────────┤
1.│Virarea/încasarea de cãtre unitãţile operative ale │8-9 ianuarie 2008 (ca
│Trezoreriei Statului a soldului conturilor 81.01 │operaţiune a anului │
│"Excedent/deficit al sistemului de asigurare pentru │ 2007) │
│accidente de muncã şi boli profesionale" şi 81.02 │ │
│"Excedent/deficit al bugetului asigurãrilor sociale │ │
│de stat" în/din contul 81.01 "Excedent/deficit al │ │
│sistemului de asigurare pentru accidente de muncã şi │ │
│boli profesionale" şi respectiv 81.02 "Excedent/ │ │
│deficit al bugetului asigurãrilor sociale de │ │
│stat" deschis pe numele caselor judeţene de pensii │ │
────┼─────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
2.│Regularizarea de cãtre Casa Naţionalã de Pensii şi │16 ianuarie 2008 (ca│
│Alte Drepturi de Asigurãri Sociale a transferurilor │operaţiune a anului │
│primite de la bugetul de stat │2007) │
────┼─────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
3.│Virarea/Încasarea de cãtre casele teritoriale de │14 ianuarie 2008 (ca│
│pensii a rezultatului execuţiei bugetului │operaţiune a anului │
│asigurãrilor sociale de stat şi sistemului de │2007) │
│asigurare pentru accidente de muncã şi boli │ │
│profesionale în contul Casei Naţionale de Pensii şi │ │
│Alte Drepturi de Asigurãri Sociale │ │
────┴─────────────────────────────────────────────────────┴────────────────────┤
VI. Închiderea execuţiei fondurilor speciale │
────┬─────────────────────────────────────────────────────┬────────────────────┤
1.│Virarea/Încasarea de cãtre unitãţile operative ale │8 ianuarie 2008 (ca │
│Trezoreriei Statului a soldului conturilor 86.01 │operaţiune a anului │
│"Excedent/deficit al Fondului de garantare pentru │ 2007) │
│plata creanţelor salariale" şi, respectiv, 86.02 │ │
│"Excedent/Deficit al bugetului asigurãrilor pentru │ │
│şomaj" în/din conturile 86.01 "Excedent/deficit al │ │
│Fondului de garantare pentru plata creanţelor │ │
│salariale" şi respectiv 86.02 "Excedent/Deficit al │ │
│bugetului asigurãrilor pentru şomaj", deschise pe │ │
│numele agenţiei pentru ocuparea forţei de muncã │ │
│judeţene │ │
────┼─────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
2.│Virarea/Încasarea de cãtre agenţiile teritoriale │14 ianuarie 2008 (ca│
│pentru ocuparea forţei de muncã a rezultatului │operaţiune a anului │
│execuţiei bugetului asigurãrilor pentru şomaj şi, │2007) │
│respectiv, a rezultatul execuţiei Fondului de │ │
│garantare pentru plata creanţelor salariale în contul│ │
│Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncã │ │
────┼─────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
3.│Virarea/Încasarea soldului contului 87 "Excedent/ │15 ianuarie 2008 (ca│
│Deficit al bugetului Fondului naţional unic de │operaţiune a anului │
│asigurãri sociale de sãnãtate" în/din contul 87 │2007) │
│"Excedent/Deficit al bugetului Fondului naţional unic│ │
│de asigurãri sociale de sãnãtate" deschis pe numele │ │
│casei de asigurãri sociale de sãnãtate judeţene │ │
────┼─────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
4.│Virarea/Încasarea de cãtre casele de asigurãri │16 ianuarie 2008 (ca│
│sociale de sãnãtate judeţene şi a municipiului │operaţiune a anului │
│Bucureşti, Casa Asigurãrilor de Sãnãtate a │2007) │
│Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi │ │
│Turismului şi Casa Asigurãrilor de Sãnãtate a │ │
│Apãrãrii, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi │ │
│Autoritãţii Judecãtoreşti a rezultatului execuţiei │ │
│bugetului Fondului naţional unic de asigurãri sociale│ │
│de sãnãtate în contul Casei Naţionale de Asigurãri de│ │
│Sãnãtate │ │
────┴─────────────────────────────────────────────────────┴────────────────────┘



ANEXA 2
-------
la normele metodologice
-----------------------

LISTA
cuprinzând operaţiunile pentru care unele instituţii publice pot
pãstra sume la finele anului 2007 în contul 50.05
"Sume de mandat şi în depozit" deschis la Trezoreria Statului


────┬─────────────────────────────────────────────────────┬────────────────────┐
Nr. │ Denumirea operaţiunilor │ Instituţiile care │
crt.│ │ efectueazã │
│ │ operaţiunile │
────┼─────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
1.│Garanţiile vamale, inclusiv drepturile vamale │unitãţile vamale │
│achitate în avans, precum şi sumele consemnate de │ │
│persoanele fizice la unitãţile vamale │ │
│ │ │
────┼─────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
2.│Cotizaţii pentru sport reţinute de la personalul │unitãţile din siste-│
│militar şi civil, contribuţii ale cadrelor pentru │mul de apãrare │
│hranã şi acţiuni social-culturale │naţionalã, ordine │
│ │publicã şi siguranţã│
│ │naţionalã │
────┼─────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
3.│Drepturi bãneşti ale persoanelor lipsite de │ │
│libertate, pãstrate de penitenciare │penitenciare │
────┼─────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
4.│Drepturi de personal, burse şi pensii, alocaţii │instituţii publice │
│pentru copii, alocaţii pentru şomaj, ajutoare la │ │
│trecerea în rezervã, retragere sau pensionare, │ │
│ordonanţate, dar neridicate în cursul anului de │ │
│cãtre persoanele beneficiare │ │
────┼─────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
5.│Sume depuse în numerar de angajaţi reprezentând │ordonatorii │
│contribuţia la bugetul asigurãrilor sociale de stat │principali de credite
│şi bugetul asigurãrilor pentru şomaj, pentru │ │
│personalul aflat în misiune permanentã în strãinãtate│ │
────┼─────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
6.│Garanţii depuse de operatorii economici la institu- │instituţii publice │
│ţiile publice pentru participarea la licitaţii, │ │
│inclusiv taxa de participare şi contravaloarea │ │
│caietelor de sarcini, precum şi garanţiile de bunã │ │
│execuţie încasate în numerar de cãtre instituţiile │ │
│publice şi depuse în contul deschis la unitãţile │ │
│Trezoreriei Statului │ │
────┼─────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
7.│Operaţiuni de mandat efectuate din sumele puse la │instituţii publice │
│dispoziţie de cãtre operatorii economici care nu pot │ │
│fi restituite pânã la finele anului │ │
────┼─────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
8.│Donaţii şi sponsorizãri primite de instituţiile │instituţii publice │
│publice în luna decembrie 2007, cu care nu s-au mai │ │
│putut majora bugetele de venituri şi cheltuieli şi │ │
│care nu au mai putut fi utilizate în anul 2007 │ │
────┼─────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
9.│Taxe pentru Monitorul Oficial şi taxa judiciarã de │Oficiul Naţional al │
│timbru │Registrului │
│ │Comerţului şi │
│ │unitãţile │
│ │subordonate │
────┼─────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
10.│Sumele încasate de la personal, reprezentând │ │
│cotizaţii pentru sindicat │instituţii publice │
────┼─────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
11.│Suma egalã cu amenda achitatã de cei cãrora li s-a │Autoritatea Rutierã │
│aplicat sancţiunea contravenţionalã în condiţiile │Românã │
│art. 61 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului │ │
│nr. 109/2005 │ │
────┴─────────────────────────────────────────────────────┴────────────────────┘



NOTĂ:
Pãstrarea de cãtre instituţiile publice prevãzute în anexa nr. 2 de sume în contul 50.05 "Sume de mandat şi în depozit", la finele anului, nu este obligatorie.


ANEXA 3.1
---------
la normele metodologice
-----------------------

Denumirea unitãţii Trezoreriei Statului
.......................................

SITUAŢIA
veniturilor bugetului Fondului naţional unic de asigurãri
sociale de sãnãtate, colectate de Ministerul Economiei
şi Finanţelor, încasate în anul 2007


┌───────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Suma (lei) │
├─────┬─────┬─────┬─────┬─────┬─────┬─────┬─────┬─────┬─────┬─────┬─────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ *1) │ *2) │ *3) │ *4) │ *5) │ *6) │ *7) │ *8) │ *9) │ *10)│ *11)│ *12)│
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │ 9 │ 10 │ 11 │ 12 │
├─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
├─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
├─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
├─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
├─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
└─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┘

NOTA(CTCE)



LEGENDĂ
-------
*1) = Cont 26.20.05.03.01
*2) = Cont 26.20.05.03.02
*3) = Cont 26.21.05.03.01
*4) = Cont 26.21.05.03.04
*5) = Cont 26.42.05.22
*6) = Cont 26.42.05.23
*7) = Cont 26.42.05.27
*8) = Cont 26.43.05.02
*9) = Cont 26.43.05.03
*10) = Cont 26.43.05.05
*11) = Cont 26.43.05.06
*12) = Cont 26.43.05.11

NOTĂ:
1. În coloanele 1-12 se înscrie totalul veniturilor încasate (rulaj creditor), în lei, în perioada 1.01-31.12.2007.
2. În cazul Activitãţii de Trezorerie şi Contabilitate Publicã a Municipiului Bucureşti, anexa se semneazã de cãtre trezorierul-şef.


Şef administraţie/
Şef administraţie adjunct,
.............................

Denumirea activitãţii de trezorerie şi contabilitate publicã
.............................................................


ANEXA 3.2
---------
la normele metodologice
-----------------------


SITUAŢIA
veniturilor bugetului Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate, colectate de Ministerul Economiei şi Finanţelor, încasate în anul 2007



┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Suma (lei) │
├─────┬─────┬─────┬─────┬─────┬─────┬─────┬─────┬─────┬─────┬─────┬─────┬─────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ *0) │ *1) │ *2) │ *3) │ *4) │ *5) │ *6) │ *7) │ *8) │ *9) │ *10)│ *11)│ *12)│
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │ 9 │ 10 │ 11 │ 12 │
├─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
├─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
├─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
├─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
├─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│TOTAL│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┘

NOTA(CTCE)



LEGENDĂ
-------
*0) = Denumirea unitãţii operative a Trezoreriei Statului
*1) = Cont 26.20.05.03.01
*2) = Cont 26.20.05.03.02
*3) = Cont 26.21.05.03.01
*4) = Cont 26.21.05.03.04
*5) = Cont 26.42.05.22
*6) = Cont 26.42.05.23
*7) = Cont 26.42.05.27
*8) = Cont 26.43.05.02
*9) = Cont 26.43.05.03
*10) = Cont 26.43.05.05
*11) = Cont 26.43.05.06
*12) = Cont 26.43.05.11


NOTĂ:
În coloanele 1-12 se înscrie totalul veniturilor încasate, pe fiecare unitate operativã a Trezoreriei Statului, în lei, în perioada 1.01-31.12.2007.

Director executiv, Trezorier-şef,
................. .....................


ANEXA 4
-------
la normele metodologice
-----------------------


Instituţia de învãţãmânt superior
.................................

INDICATORI SINTETICI
ai execuţiei bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2007

────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Venituri totale, mii lei
din care:
- venituri încasate pe bazã de contract instituţional şi contract mii lei
complementar, încheiate cu Ministerul Educaţiei, Cercetãrii
şi Tineretului
2. Cheltuieli totale, mii lei
din care:
a) cheltuieli curente, mii lei
din care:
- cheltuieli de personal mii lei
b) cheltuieli de capital mii lei
3. Ponderea sumelor încasate din contractele încheiate cu
Ministerul Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului în venituri totale
4. Grad de acoperire a cheltuielilor din alte surse decât cele %
provenite pe bazã de contract, încheiate cu Ministerul Educaţiei,
Cercetãrii şi Tineretului
5. Cost mediu pe student echivalent = cheltuieli pentru lei/
activitateade bazã/numãrul de studenţi echivalenţi student
echivalent
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



ANEXA 5
-------
la normele metodologice
-----------------------


Denumirea instituţiei publice
.............................

SITUAŢIA
plãţilor aferente Fondului de garantare pentru plata
creanţelor salariale la data de 31 decembrie 2007

- lei -
───────────────────────┬──────────────────────────┬────────────────────┬───────┐
Capitolul de cheltuieli│ Subcapitolul │Titlul de cheltuieli│ Suma │
bugetare │ │ │ │
───────────────────────┼──────────────────────────┼────────────────────┼───────┤
68.04 "Asigurãri şi │16 "Asigurãri pentru plata│59 "Alte cheltuieli"│ │
asistenţã socialã" │creanţelor salariale" │ │ │
├──────────────────────────┼────────────────────┼───────┤
│17 "Cheltuieli de │10 "Cheltuieli de │ │
│gestionare ale Fondului │ personal" │ │
│de garantare a ├────────────────────┼───────┤
│creanţelor salariale" │20 "Bunuri şi │ │
│ │servicii" │ │
───────────────────────┴──────────────────────────┴────────────────────┴───────┤
TOTAL │
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

Ordonator de credite, Contabil-şef,
....................... ..................


-------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016