Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME METODOLOGICE din 13 martie 2003  de aplicare a prevederilor   Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 118/2002 privind punerea in valoare a plantatiilor vitipomicole abandonate    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME METODOLOGICE din 13 martie 2003 de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 118/2002 privind punerea in valoare a plantatiilor vitipomicole abandonate

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 188 din 25 martie 2003
ART. 1
(1) În termen de 5 zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri, la nivelul fiecãrui judeţ, respectiv al municipiului Bucureşti, se constituie Comisia pentru verificarea, inventarierea şi centralizarea suprafeţelor de teren cu plantaţii vitipomicole abandonate, denumita în continuare comisie, având urmãtoarea componenta:
a) un specialist desemnat de Agenţia Domeniilor Statului;
b) un specialist desemnat de institutul de cercetare sau de staţiunile de cercetare şi producţie de profil vitipomicol din zona;
c) un specialist desemnat de oficiul judeţean de cadastru, geodezie şi cartografie sau al municipiului Bucureşti;
d) un reprezentant desemnat de preşedintele consiliului judeţean;
e) un reprezentant desemnat de primarul localitãţii în a carei raza teritorialã se afla amplasate plantaţiile vitipomicole abandonate.
(2) Preşedintele comisiei prevãzute la alin. (1) este directorul general al direcţiei generale pentru agricultura şi industrie alimentara judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.
(3) În termen de 30 de zile de la data constituirii, comisia verifica, inventariaza şi centralizeazã suprafeţele cu plantaţiile vitipomicole abandonate, aflate în proprietatea privatã a statului sau a unitãţilor administrativ-teritoriale.
(4) Cu ocazia verificãrii şi inventarierii se întocmeşte un proces-verbal în doua exemplare, care conţine date referitoare la situaţia juridicã a plantaţiilor vitipomicole abandonate, cu precizarea, dupã caz, a ipotecilor, suprafata şi varsta acestora, starea plantaţiilor, capacitatea de producţie, valoarea la momentul inventarierii, precum şi denumirea proprietarului.
(5) Un exemplar al procesului-verbal întocmit de comisie se pãstreazã la direcţia generalã pentru agricultura şi industrie alimentara judeteana, respectiv a municipiului Bucureşti, iar datele cuprinse în acesta se preiau în contractele de atribuire în folosinta gratuita.
(6) Pentru plantaţiile vitipomicole abandonate care sunt ipotecate comisia solicita acordul prealabil al bãncilor finanţatoare cu privire la atribuirea în folosinta gratuita a acestora.
ART. 2
(1) Dupã verificare şi inventariere în termenul prevãzut la art. 1 alin. (3), comisia întocmeşte o situaţie centralizata privind suprafeţele plantaţiilor vitipomicole abandonate, care se comunica la direcţia generalã pentru agricultura şi industrie alimentara judeteana, respectiv a municipiului Bucureşti.
(2) Situaţia cuprinde plantaţiile vitipomicole abandonate, localitatea, capacitatea de producţie, proprietarul şi valoarea activului la momentul inventarierii.
(3) Direcţia generalã pentru agricultura şi industrie alimentara judeteana, respectiv a municipiului Bucureşti, transmite spre avizare Agenţiei Domeniilor Statului sau, dupã caz, consiliului local lista cuprinzând plantaţiile vitipomicole abandonate, însoţitã de o copie a procesului-verbal prevãzut la art. 1 alin. (4), în termen de 3 zile de la data primirii.
(4) Direcţia generalã pentru agricultura şi industrie alimentara judeteana, respectiv a municipiului Bucureşti, are obligaţia de a publica într-un cotidian central şi în unul local situaţia prevãzutã la alin. (1), în termen de 3 zile de la data primirii acesteia.
ART. 3
(1) Asociaţiile agricole cu sau fãrã personalitate juridicã, societãţile agricole, persoanele juridice care desfãşoarã activitãţi agricole, precum şi asociaţiile familiale şi persoanele fizice în varsta de pana la 40 de ani, autorizate potrivit legii, interesate, depun cereri conform modelelor prevãzute în anexele nr. 1 şi 2 la direcţia generalã pentru agricultura şi industrie alimentara judeteana, respectiv a municipiului Bucureşti.
(2) Direcţiile generale pentru agricultura şi industrie alimentara judeţene şi a municipiului Bucureşti au obligaţia de a primi cererile, de a verifica îndeplinirea condiţiilor şi criteriilor prevãzute în <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 118/2002 privind punerea în valoare a plantaţiilor vitipomicole abandonate şi în prezentele norme metodologice şi de a le transmite, pe baza de borderou, Agenţiei Domeniilor Statului sau, dupã caz, consiliului local.
ART. 4
Criteriile şi condiţiile de selectare în vederea atribuirii în folosinta gratuita a plantaţiilor vitipomicole abandonate sunt:
1. pentru persoanele fizice în varsta de pana la 40 de ani şi asociaţiile agricole fãrã personalitate juridicã:
a) cunoştinţe tehnice de specialitate, atestate pe baza de acte de studii medii sau superioare, iar pentru asociaţii agricole, acestea sunt necesare pentru unul sau mai mulţi membri asociaţi ori angajaţi ai acestora cu contract individual de munca încheiat în condiţiile legii;
b) plan de afaceri pentru activitatea de producţie viticolã sau pomicola;
c) capacitate financiarã din fonduri proprii sau atrase, dovedite prin extras de cont bancar;
d) performanţe anterioare în domeniul producţiei viticole sau pomicole, dovedite prin acte de valorificare a producţiei;
2. pentru persoanele juridice:
a) plan de afaceri pentru activitatea de producţie viticolã sau pomicola;
b) capacitate financiarã de desfãşurare a activitãţii de producţie de profil, prin fonduri proprii sau atrase şi dovedite prin contracte încheiate cu bãncile comerciale notificate de comisie, extrase de cont bancar şi scrisoare de bonitare;
c) performanţe obţinute anterior în domeniul producţiei viticole sau pomicole, dovedite prin acte de valorificare a producţiei;
d) reprezentantul persoanei juridice sau cel puţin un angajat al acesteia, cu contract individual de munca încheiat în condiţiile legii, are cunoştinţe tehnice de specialitate în domeniul vitipomicol, atestate pe baza de diploma de studii medii sau superioare.
ART. 5
În situaţia în care pentru atribuirea gratuita a aceluiaşi bun imobil exista 2 sau mai mulţi solicitanti, se organizeazã licitaţie, iar selecţia se face în raport cu criteriul capacitãţii financiare.
ART. 6
(1) Atribuirea în folosinta gratuita a plantaţiilor vitipomicole abandonate se face pe baza de contract de cãtre Agenţia Domeniilor Statului sau, dupã caz, de consiliul local, pentru o perioada de 5 ani.
(2) Modelul contractului-cadru de atribuire în folosinta gratuita a plantaţiilor vitipomicole abandonate este prevãzut în anexa nr. 3.
ART. 7
În cazul plantaţiilor vitipomicole abandonate care sunt ipotecate pentru garantarea unor împrumuturi de la bãnci, beneficiarii asistaţi de un reprezentant al conducerii direcţiei generale pentru agricultura şi industrie alimentara judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, solicita în prealabil acordul bãncilor finanţatoare pentru atribuirea în folosinta gratuita a acestora.
ART. 8
(1) Dupã 5 ani de la data atribuirii în folosinta gratuita a plantaţiilor vitipomicole abandonate, beneficiarii contractului de atribuire pot cumpara plantaţiile atribuite în folosinta, aflate în proprietatea privatã a statului sau a unitãţii administrativ-teritoriale, conform prevederilor <>art. 7 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 118/2002 , la un preţ echivalent cu 10% din valoarea de circulaţie a terenurilor din zona respectiva, la momentul vânzãrii, în condiţiile legii.
(2) Sumele încasate din valorificarea terenurilor ocupate cu plantaţiile vitipomicole abandonate constituie sursa de venituri la bugetul de stat sau la bugetul local, dupã caz.
ART. 9
În cazul în care, la expirarea termenului de 5 ani de la data atribuirii în folosinta gratuita a plantaţiilor vitipomicole abandonate, persoanele care le-au avut în folosinta nu doresc sa le cumpere, acestea au obligaţia de a le restitui persoanelor juridice cu care au încheiat contractul de atribuire.
ART. 10
Anexele nr. 1-3 fac parte integrantã din prezentele norme metodologice.


ANEXA 1
--------
la normele metodologice
------------------------

Se aproba
----------------
Director general,


MODELUL CERERII
formulate de persoanele fizice pentru atribuirea în folosinta gratuita a plantaţiilor vitipomicole abandonate

Subsemnatul/Subsemnata .........................................., legitimat/legitimata cu .................. seria ..................... nr. ..............., eliberat de Poliţia .............................., cod numeric personal ........................., cu domiciliul în .............................., str. ................... nr. .........., judeţul ................................., va rog sa binevoiti a-mi aproba atribuirea în folosinta gratuita a plantaţiilor vitipomicole abandonate, în suprafata de .................. ha, din localitatea ......................., judeţul ............................., proprietate privatã a unitãţii administrativ-teritoriale sau a statului, aflatã în administrarea consiliului local sau a Agenţiei Domeniilor Statului, situata în ............/(judeţul, localitatea, strada, numãrul)/............................................
Pregãtirea mea profesionalã este de ......................, având o vechime de ....................... ani în domeniul vitipomicol.
Mentionez ca pentru activitatea de producţie viticolã/pomicola pe care doresc sa o desfasor voi dovedi capacitatea financiarã din surse proprii sau atrase şi voi întocmi un plan de afaceri care va fi prezentat comisiei în vederea atribuirii.
În ceea ce priveşte capacitatea profesionalã, aceasta este asigurata:
- prin pregãtirea mea de ........................., cu o vechime în domeniu de ..................... ani;
- prin angajarea cu contract individual de munca, încheiat în condiţiile legii, a unui cadru cu pregãtire agricolã medie ori superioarã.


Data ..............


Semnatura
.............


ANEXA 2
-------
la normele metodologice
-----------------------


Se aproba
----------------
Director general,


MODELUL CERERII
formulate de agenţii economici pentru atribuirea în folosinta gratuita a plantaţiilor vitipomicole abandonate

Agentul economic ............/(societate comercialã, societate agricolã, asociaţie)/..............................................., cu sediul în localitatea .........................., str. .............................. nr. ...................., judeţul/sectorul .........................................................., înregistrat la Oficiul registrului comerţului cu nr. ............, cod fiscal ........................................., reprezentat prin domnul/doamna ............................................................, în calitate de reprezentant legal, posesor/posesoare al/a buletinului/cãrţii de identitate seria ........................ nr. ...................., va rog sa binevoiti a-mi aproba atribuirea în folosinta gratuita a plantaţiilor viticole sau pomicole abandonate, în suprafata de ............. ha, din localitatea .................................., judeţul .............................................., proprietate privatã a unitãţii administrativ-teritoriale sau a statului roman, aflatã în administrarea consiliului local sau a Agenţiei Domeniilor Statului, situata în ......../(judeţul, localitatea, strada, numãrul)/........
Mentionez ca pentru activitatea de producţie vitipomicola pe care doresc sa o desfasor voi dovedi capacitatea financiarã şi voi întocmi un plan de afaceri care va fi prezentat comisiei.


Data ...........


Semnatura
..............


ANEXA 3
-------
la normele metodologice
------------------------

CONTRACT - CADRU
de atribuire în folosinta gratuita a plantaţiilor vitipomicole abandonate

Încheiat astãzi, ......., la ........

- model -

I. Pãrţile contractante
1. Agenţia Domeniilor Statului, cu sediul în Bucureşti, bd. Carol I nr. 17, sectorul 2, reprezentatã de domnul ............................., cu funcţia de ............................................, sau Consiliul Local al Comunei (Oraşului, Municipiului) ........................, judeţul .................................., reprezentat de primarul comunei (oraşului, municipiului) ................................, pe de o parte, şi
1.1. Asociaţia agricolã, societatea agricolã, asociaţia familialã, cu sediul social în ............................................., str. ............................. nr. ..............., judeţul/sectorul .............., reprezentatã de ..............................., în calitate de beneficiar; sau
1.2. Domnul/Doamna .........................................., domiciliat/domiciliata în ....................., str. ................ nr. ........., sectorul/judeţul ............................., fiul/fiica lui ................... şi al/a ......................................., posesor/posesoare al/a buletinului/cãrţii de identitate seria ...... nr. .........., eliberat/eliberata de .............................., codul numeric personal ..................................., în calitate de beneficiar, pe de alta parte,
au convenit sa încheie prezentul contract de atribuire în folosinta gratuita, cu respectarea urmãtoarelor clauze:

II. Obiectul contractului
2.1. În baza Hotãrârii Adunãrii generale a actionarilor a Societãţii Comerciale ............................... nr. ........., respectiv a Hotãrârii Consiliului Local al Comunei (Oraşului, Municipiului) .......................... nr. ........................., atribuie în folosinta gratuita beneficiarului plantaţii vitipomicole abandonate aflate în proprietatea privatã a statului/a unitãţii administrativ-teritoriale, în suprafata de ................ ha, situate în ..............................., judeţul ........................., având ca vecini la N ........................, la S ...................., la E .........................., la V ......................., şi care sunt cuprinse în inventarul ce constituie anexa nr. ............ şi sunt prezentate în planul de situaţie-anexa nr. .................... .

III. Obligaţiile pãrţilor
3.1. Obligaţiile Agenţiei Domeniilor Statului/Consiliului Local ..................................... sunt urmãtoarele:
- sa atribuie bunurile imobile la termenul şi în condiţiile stabilite;
- sa controleze oricând modul în care beneficiarul administreazã bunurile imobile atribuite în folosinta gratuita;
- sa preia plantaţiile vitipomicole abandonate, care nu au fost cumpãrate, la data îndeplinirii termenului de 5 ani prevãzut în contractul de atribuire în folosinta gratuita, cel puţin în starea în care au fost atribuite;
- sa rezilieze în mod unilateral contractul de atribuire în folosinta gratuita în cazul nerespectãrii obligaţiilor contractuale de cãtre beneficiar.
3.2. Obligaţiile beneficiarului sunt urmãtoarele:
- sa foloseascã plantaţiile vitipomicole abandonate, atribuite în folosinta gratuita, numai pentru cultivarea acestora, în scopul obţinerii de producţii de struguri şi fructe;
- sa refacã potenţialul de producţie al plantaţiilor vitipomicole abandonate, preluate în folosinta gratuita, într-o perioada de 3 ani;
- sa restituie Agenţiei Domeniilor Statului/consiliului local, la data implinirii termenului de 5 ani prevãzut în contract, plantaţiile vitipomicole abandonate, atribuite în folosinta gratuita, care nu au fost cumpãrate;
- sa respecte obligaţiile contractuale.

IV. Durata contractului
1. Prezentul contract de atribuire în folosinta gratuita a plantaţiilor vitipomicole abandonate se încheie pe o perioada de 5 ani de la data semnãrii lui.

V. Clauze finale
1. În cazul nerespectãrii obligaţiilor contractuale de cãtre beneficiari, contractul de atribuire în folosinta gratuita a plantaţiilor vitipomicole abandonate este considerat reziliat unilateral, rezilierea operand de la data notificãrii beneficiarilor de cãtre Agenţia Domeniilor Statului/consiliul local.
2. Prezentul contract a fost încheiat în ............. exemplare.


Data ......


Agenţia Domeniilor Statului/Consiliul Local Beneficiar,
............................................ .............


-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016