Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME METODOLOGICE din 10 mai 2006  de avizare si autorizare privind protectia civila    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME METODOLOGICE din 10 mai 2006 de avizare si autorizare privind protectia civila

EMITENT: MINISTERUL ADMINISTRATIEI SI INTERNELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 425 din 17 mai 2006


ART. 1
Avizele de protecţie civilã sunt actele emise, în baza legii, de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţã, inspectoratele judeţene şi al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţã, dupã verificarea conformitãţii cu prevederile reglementãrilor tehnice în vigoare a mãsurilor adoptate în documentaţiile de investiţii în construcţii pentru realizarea adãposturilor de protecţie civilã.
ART. 2
Autorizaţiile de protecţie civilã sunt actele emise, în baza legii, de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţã, inspectoratele judeţene şi al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţã, prin care se certificã, în urma verificãrii documentelor şi în teren, conformitatea realizãrii adãposturilor de protecţie civilã, la finalizarea noilor investiţii în construcţii.
ART. 3
(1) Prin spaţiu de adãpostire se înţelege suprafaţa şi volumul încãperilor destinate efectiv acestui scop; nu se includ spaţiile tehnice, grupurile sanitare, spaţiile de acces şi ieşirile de salvare aferente adãpostului.
(2) La verificarea dimensionãrii suprafeţelor şi volumelor spaţiilor (încãperilor) de adãpostire se va ţine seama, cumulativ, de urmãtoarele cerinţe:
a) suprafaţa minimã alocatã: 1 mp/persoanã;
b) volumul minim alocat: 2,5 mc/persoanã.
(3) Spaţiul minim pentru un adãpost de protecţie civilã trebuie sã asigure adãpostirea a 9 persoane, respectiv o suprafaţã de 9 mp şi un volum de 22,5 mc.
ART. 4
Avizele prevãzute la art. 1 se emit pe fişele tehnice specifice, conform procedurilor stabilite prin prezentele norme metodologice şi prin cele de aplicare a legislaţiei privind autorizarea executãrii lucrãrilor de construcţii.
ART. 5
Autorizaţiile de protecţie civilã se emit pe formulare-tip, conform modelului prevãzut în anexa nr. 1 la prezentele norme metodologice.
ART. 6
(1) Cererile pentru emiterea avizelor de protecţie civilã se adreseazã în scris Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţã ori inspectoratelor judeţene sau al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţã şi se soluţioneazã de unitãţile respective în maximum 15 zile de la data înregistrãrii acestora.
(2) Cererile pentru emiterea autorizaţiilor de protecţie civilã se adreseazã în scris Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţã, inspectoratelor judeţene sau al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţã, dupã caz, şi se soluţioneazã de unitãţile respective în maximum 30 de zile de la data înregistrãrii acestora.
(3) Modelele de cereri pentru eliberarea avizului şi autorizaţiei de protecţie civilã sunt prevãzute în anexa nr. 2 şi, respectiv, în anexa nr. 3 la prezentele norme metodologice.
(4) Pentru situaţiile în care se solicitã soluţionarea în regim de urgenţã se aplicã prevederile reglementãrilor specifice în vigoare la data înregistrãrii.
(5) Cererile însoţite de documentele necesare se înregistreazã într-un registru special în ordinea primirii lor, asigurându-se evidenţa şi confidenţialitatea conţinutului acestora.
(6) Dacã documentele prezentate sunt incomplete, dupã înregistrarea cererii se comunicã solicitantului, pe loc, lipsurile constatate, conform modelului prevãzut în anexa nr. 4 la prezentele norme metodologice. În aceastã situaţie se va returna documentaţia spre completare, cu specificarea datei, numelui şi prenumelui solicitantului şi semnãtura de primire a acestuia.
(7) Termenul legal de eliberare a avizului sau autorizaţiei de protecţie civilã curge de la data depunerii documentaţiei complete.
ART. 7
În vederea obţinerii avizului de protecţie civilã solicitantul prezintã obligatoriu urmãtoarele documente, în douã exemplare:
a) cerere-tip, prevãzutã în anexa nr. 2 la prezentele norme metodologice;
b) certificat de urbanism, în copie;
c) plan de situaţie şi de încadrare în zonã, anexã la certificatul de urbanism vizat spre neschimbare de serviciul de urbanism al emitentului autorizaţiei de construire;
d) plan de arhitecturã al celui mai de jos nivel al construcţiei şi schema instalaţiilor de filtroventilaţie, pentru adãposturile cu capacitate mai mare de 50 de persoane, şi al instalaţiilor electrice din adãpost;
e) planul secţiunii verticale a clãdirii cu instalaţiile de filtroventilaţie din adãpost, pentru adãposturile cu capacitate mai mare de 50 de persoane;
f) memoriu tehnic de specialitate;
g) fişa tehnicã în vederea acordului unic, întocmitã conform formularului F.8.3 din Normele metodologice de aplicare a <>Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executãrii lucrãrilor de construcţii, aprobate prin <>Ordinul ministrului transporturilor, construcţiilor şi turismului nr. 1.430/2005 ;
h) opis cu documentele depuse.
ART. 8
Memoriul tehnic de specialitate cuprinde urmãtoarele:
a) date generale despre adãpost: necesar personal de adãpostit; echipare cu instalaţii speciale, utilaje şi tâmplãrie, grupuri sanitare; descrierea acceselor, grosimile pereţilor şi planşeelor, sistem armare, pardoseli, finisaje, racorduri; instalaţii de filtroventilaţie, electrice, sanitare, de încãlzire etc.;
b) date privind echiparea cu instalaţii de filtroventilaţie, pentru adãposturile de protecţie civilã cu capacitate de adãpostire de peste 50 de persoane.
ART. 9
(1) În vederea obţinerii autorizaţiei de protecţie civilã, solicitantul prezintã obligatoriu, la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţã ori la inspectoratele judeţene sau al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţã, în douã exemplare, urmãtoarele documente:
a) cerere-tip, prevãzutã în anexa nr. 3 la prezentele norme metodologice;
b) autorizaţia de construire, în copie;
c) documentaţia tehnicã pe baza cãreia s-a emis avizul de protecţie civilã, conform art. 7;
d) procesul-verbal de recepţie la terminarea lucrãrilor, în copie;
e) opis cu documentele depuse.
(2) Autorizaţia de protecţie civilã se întocmeşte în douã exemplare, un exemplar la beneficiar şi unul la emitent, şi se elibereazã în maximum 30 de zile de la data depunerii documentelor prevãzute la alin. (1). Odatã cu autorizaţia se elibereazã solicitantului un exemplar din documentaţia depusã, iar un exemplar se pãstreazã la emitent, pe toatã durata de existenţã a obiectivului.
ART. 10
(1) Documentele pentru avizarea sau autorizarea privind protecţia civilã se repartizeazã pentru soluţionare personalului nominalizat în acest sens prin ordin de zi pe unitate, care, în urma verificãrii conţinutului acestora şi în teren (numai pentru emiterea autorizaţiilor), întocmeşte pentru fiecare situaţie un referat cu concluziile rezultate şi cu propunerile privind eliberarea ori respingerea motivatã a eliberãrii avizului sau autorizaţiei.
(2) Referatele se verificã de cãtre şeful nemijlocit, se avizeazã de cãtre adjunctul inspectorului general (inspectorului-şef) şi se supun aprobãrii inspectorului general (inspectorului-şef), odatã cu avizul/autorizaţia de protecţie civilã.
ART. 11
Personalul prevãzut la art. 10 alin. (1) este instruit din punct de vedere tehnic de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţã, care organizeazã în acest scop, anual şi ori de câte ori este cazul, sesiuni de instruire şi verificare.
ART. 12
Nu se elibereazã avize sau autorizaţii de protecţie civilã de cãtre Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţã ori inspectoratele judeţene sau al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţã, în urmãtoarele situaţii:
a) atunci când se constatã neîndeplinirea condiţiilor prevãzute de reglementãrile tehnice în vigoare;
b) dacã obiectivele respective nu se încadreazã în categoriile celor prevãzute cu adãposturi, stabilite potrivit legislaţiei în vigoare.
ART. 13
La emiterea avizului de protecţie civilã, pe planşele desenate se aplicã, pentru conformitate, o ştampilã care va avea imprimat textul prevãzut în anexa nr. 5 la prezentele norme metodologice.
ART. 14
(1) Ştampila se aplicã pe original şi pe copia urmãtoarelor documente:
a) fişa tehnicã model F.8.3;
b) plan de arhitecturã al subsolului/adãpostului;
c) plan cu secţiunea prin care se intersecteazã în mod obligatoriu cel mai de jos nivel al construcţiei/adãpostului;
d) schema instalaţiei de filtroventilaţie din adãpost, unde este cazul;
e) schema instalaţiei electrice a adãpostului;
f) plan de arhitecturã al celui mai de jos nivel al construcţiei şi schema instalaţiilor de filtroventilaţie şi electrice din adãpost;
g) plan de situaţie şi de încadrare în zonã, anexã la certificatul de urbanism vizat spre neschimbare de cãtre serviciul de urbanism al emitentului autorizaţiei de construire;
h) planul secţiunii verticale a clãdirii cu instalaţiile de filtroventilaţie din adãpost.
(2) Ştampila prevãzutã la art. 13 se va confecţiona prin grija Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţã, respectiv a inspectoratelor judeţene sau al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţã, dupã caz.
ART. 15
(1) La emiterea avizelor de protecţie civilã se reţine de cãtre avizator câte un exemplar al documentelor prevãzute la art. 7, în copie. Aceste documente se pãstreazã pânã la emiterea autorizaţiei de protecţie civilã.
(2) Documentele avizate, împreunã cu fişa tehnicã, se emit dupã ce solicitantul prezintã chitanţa de platã a taxei aferente avizãrii, în condiţiile legii.
ART. 16
Avizatorul, în colaborare cu serviciile de urbanism ale emitentului autorizaţiei de construire, urmãreşte periodic respectarea documentaţiei avizate pe timpul execuţiei şi solicitã investitorului participarea la fazele determinante ale lucrãrilor de construcţie, la recepţia la terminarea lucrãrilor şi la recepţia finalã, condiţie ce va fi înscrisã de cãtre avizator în fişa tehnicã.
ART. 17
(1) Obiectivele de investiţii la care documentaţia se analizeazã şi se avizeazã de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţã prin serviciul specializat sunt cele din sectorul 1 al municipiului Bucureşti, cuprinse în perimetrul Lac Floreasca - Bd. Aviatorilor - Calea Dorobanţilor - Calea Floreasca.
(2) Avizele emise de inspectoratele judeţene sau al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţã pentru adãposturile în care sunt amenajate puncte de comandã se transmit spre ştiinţã Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţã, în vederea urmãririi respectãrii documentaţiilor avizate.
(3) Avizele emise de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţã se transmit spre ştiinţã, dupã caz, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţã "Dealul Spirii" al Municipiului Bucureşti, în vederea luãrii în evidenţã a noilor capacitãţi de adãpostire şi urmãririi respectãrii documentaţiilor avizate.
ART. 18
Obiectivele de investiţii autorizate, prevãzute cu adãposturi de protecţie civilã, se înregistreazã într-un registru special de evidenţã, care cuprinde urmãtoarele rubrici:
a) numãrul curent;
b) numãrul de înregistrare al autorizaţiei şi data eliberãrii acesteia;
c) numele şi prenumele solicitantului (din cererea-tip);
d) denumirea şi destinaţia construcţiei;
e) adresa investiţiei;
f) date tehnice ale construcţiei: suprafaţa şi capacitatea adãpostului, dotare cu instalaţii de filtroventilaţie;
g) semnãtura de primire a solicitantului autorizaţiei.
ART. 19
Titularii avizelor şi autorizaţiilor de protecţie civilã au obligaţia pãstrãrii în bune condiţii a acestora şi prezentãrii, la cerere, organelor de control.
ART. 20
Dacã documentele depuse nu sunt ridicate în termen de 6 luni de la data depunerii lor, solicitanţii sunt obligaţi ca în termen de 10 zile sã-şi reînnoiascã cererile pentru obţinerea avizelor sau autorizaţiilor de protecţie civilã; în caz contrar acestea sunt distruse.
ART. 21
Nerealizarea adãposturilor de protecţie civilã conform documentaţiilor de execuţie avizate şi/sau nemenţinerea acestora în bunã stare de utilizare atrage rãspunderea juridicã, potrivit legii.
ART. 22
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţã şi inspectoratele judeţene sau al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţã asigurã condiţiile şi mãsurile corespunzãtoare lucrului cu publicul, necesare pentru desfãşurarea în bune condiţii a activitãţii de primire a cererilor şi de emitere a avizelor şi autorizaţiilor de protecţie civilã.


ANEXA 1
la normele metodologice

ROMÂNIA
MINISTERUL ADMINISTRAŢIEI ŞI INTERNELOR
INSPECTORATUL PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ "............................"
AL JUDEŢULUI ..........................

(SIGLA)

AUTORIZAŢIE
de protecţie civilã
Nr. ............. din .................

Ca urmare a cererii înregistrate la nr. ........... din ................., adresatã de ............................., cu domiciliul/sediul în judeţul ..............., municipiul/oraşul/comuna ......................, sectorul/satul ....................., str. ..................... nr. ...., bl. ....., sc. ....., et. ....., ap. ...., cod poştal ............., telefon ...................,
în baza <>Legii nr. 481/2004 privind protecţia civilã şi a <>Hotãrârii Guvernului nr. 560/2005 , se autorizeazã din punct de vedere al protecţiei civile ..................................., amplasat/amplasatã în judeţul .................., municipiul/oraşul/comuna .................., sectorul/satul ..................., str. ................... nr. ....., cod poştal .............. .

Inspector-şef,
...............................
(numele şi prenumele, semnãtura)
L.S.


ANEXA 2
la normele metodologice

Cãtre
Inspectoratul ..........................
Domnului inspector-şef

CERERE
pentru emiterea avizului de protecţie civilã
Nr. .......... din ................

Subsemnatul/Subsemnata ............................, cu domiciliul în judeţul .................., municipiul/oraşul/ comuna ......................, sectorul/satul ..................., str. .................... nr. ...., bl. ....., sc. ....., et. ....., ap. ....., cod poştal ......, telefon/fax ................., în calitate de ......................, la ....................., în conformitate cu prevederile <>Legii nr. 481/2004 privind protecţia civilã şi ale <>Hotãrârii Guvernului nr. 560/2005 , solicit emiterea avizului de protecţie civilã pentru ............................, amplasat/amplasatã în judeţul ..................., municipiul/oraşul/comuna ......................, sectorul/satul ................, str. .................. nr. ........, cod poştal ............... .
Anexez documentele prevãzute în normele metodologice aprobate prin Ordinul ministrului administraţiei şi internelor nr. 1.298/2006.
Declar pe propria rãspundere cã documentele prezentate în copie sunt conforme cu originalul.

Data ................. Semnãtura


ANEXA 3
la normele metodologice

Cãtre
Inspectoratul ..........................
Domnului inspector-şef

CERERE
pentru emiterea autorizaţiei de protecţie civilã
Nr. ........... din ..................

Subsemnatul/Subsemnata ......................, cu domiciliul în judeţul ....................., municipiul/oraşul/ comuna .................., sectorul/satul ......................., str. ................... nr. ......, bl. ....., sc. ...., et. ....., ap. ....., cod poştal ......, telefon/fax .........................., în calitate de ..................., la ...................., în conformitate cu prevederile <>Legii nr. 481/2004 privind protecţia civilã şi ale <>Hotãrârii Guvernului nr. 560/2005 , solicit emiterea autorizaţiei de protecţie civilã pentru ........................, amplasat/amplasatã în judeţul ..................., municipiul/oraşul/comuna ......................., sectorul/satul ..................., str. ..................... nr. ........, cod poştal ............... .
Anexez documentele prevãzute în normele metodologice aprobate prin Ordinul ministrului administraţiei şi internelor nr. 1.298/2006.
Declar pe propria rãspundere cã documentele prezentate în copie sunt conforme cu originalul.

Data .................. Semnãtura


ANEXA 4
la normele metodologice

OPIS
Documentele prezentate pentru eliberarea
avizului/autorizaţiei de protecţie civilã


┌────┬───────────────────┬──────────────────────────┬──────────┬─────────────┐
│Nr. │ Denumirea │ Seria, codul │ Nr. │ │
│crt.│ documentului │ nr. de înregistrare etc. │ de file │ Formatul │
├────┼───────────────────┼──────────────────────────┼──────────┼─────────────┤
│ │ │ │ │ │
├────┼───────────────────┼──────────────────────────┼──────────┼─────────────┤
│ │ │ │ │ │
├────┼───────────────────┼──────────────────────────┼──────────┼─────────────┤
│ │ │ │ │ │
├────┼───────────────────┼──────────────────────────┼──────────┼─────────────┤
│ │ │ │ │ │
├────┼───────────────────┼──────────────────────────┼──────────┼─────────────┤
│ │ │ │ │ │
├────┼───────────────────┼──────────────────────────┼──────────┼─────────────┤
│ │ │ │ │ │
└────┴───────────────────┴──────────────────────────┴──────────┴─────────────┘


Data ............... Semnãtura solicitantului
.......................

Documentele necesare pentru completarea dosarului de avizare/autorizare


┌────┬─────────────────┬────────────┬────────────────┬───────────┬─────────────┐
│Nr. │ Denumirea │ Data │ Semnãtura │ Data │ Semnãtura │
│crt.│ documentului │comunicãrii │ solicitantului │ depunerii │ de primire │
├────┼─────────────────┼────────────┼────────────────┼───────────┼─────────────┤
│ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────────┼────────────┼────────────────┼───────────┼─────────────┤
│ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────────┼────────────┼────────────────┼───────────┼─────────────┤
│ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────────┼────────────┼────────────────┼───────────┼─────────────┤
│ │ │ │ │ │ │
└────┴─────────────────┴────────────┴────────────────┴───────────┴─────────────┘



Semnãtura personalului nominalizat
din inspectorat Semnãtura solicitantului
............................... ........................

Data .....................


ANEXA 5
la normele metodologice



┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ INSPECTORATUL │
│ PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ │
│ .......................... │
│ │
│ - PROTECŢIA CIVILĂ - │
│ │
│ Aviz nr. ................ din .......................................... │
│ Numele şi prenumele .................................................... │
│ │
│ │
│ Semnãtura .......................... │
│ │
│ │
│ ( Ştampila )
└───────────────────────────────────────────────────────────────────( unitãţii )
( L.S. )



----------


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016