Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME METODOLOGICE din 10 aprilie 2006  privind prelevarea probelor biologice in vederea stabilirii intoxicatiei etilice si a starii de influenta a produselor ori substantelor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora asupra comportamentului conducatorilor de autovehicule si tramvaie    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME METODOLOGICE din 10 aprilie 2006 privind prelevarea probelor biologice in vederea stabilirii intoxicatiei etilice si a starii de influenta a produselor ori substantelor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora asupra comportamentului conducatorilor de autovehicule si tramvaie

EMITENT: MINISTERUL SANATATII
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 363 din 26 aprilie 2006
ART. 1
(1) Prelevarea sângelui necesar determinãrii alcoolemiei ori a probelor biologice în vederea stabilirii stãrii de influenţã a produselor ori substanţelor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare se face în cadrul oricãrei unitãţi sanitare cu atribuţii în acordarea asistenţei medicale de urgenţã sau, acolo unde existã posibilitatea, în instituţiile de medicinã legalã, de la toate persoanele aduse de cãtre autoritãţile abilitate de lege în acest scop.
(2) Prelevarea probelor biologice poate fi fãcutã şi la solicitarea persoanelor fizice, numai la nivelul instituţiilor medico-legale, valoarea probatorie a rezultatelor urmând a fi stabilitã în conformitate cu legea.
ART. 2
(1) În termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a prezentelor norme direcţiile de sãnãtate publicã judeţene şi a municipiului Bucureşti desemneazã unitãţile sanitare care efectueazã prelevãri de probe biologice în vederea stabilirii intoxicaţiei etilice şi a stãrii de influenţã a produselor ori substanţelor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora asupra comportamentului conducãtorilor de autovehicule şi tramvaie.
(2) Lista unitãţilor sanitare prevãzute la alin. (1), precum şi orice modificare ulterioarã a acesteia se comunicã inspectoratelor judeţene de poliţie, care o distribuie unitãţilor de poliţie subordonate.
ART. 3
(1) Prelevarea probelor biologice şi efectuarea examenului clinic în vederea stabilirii intoxicaţiei etilice şi a stãrii de influenţã a produselor ori substanţelor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora asupra comportamentului conducãtorilor de autovehicule şi tramvaie constituie urgenţã medicalã şi nu poate fi refuzatã de nici o unitate sanitarã care are aceastã atribuţie.
(2) Personalul medical care asigurã prestaţia prevãzutã la alin. (1) este reprezentat de medicii şi asistenţii medicali cu aviz de liberã practicã.
ART. 4
Refuzul, precum şi neîndeplinirea întocmai a procedurilor de prelevare prevãzute în prezentele norme atrage, dupã caz, rãspunderea contravenţionalã, administrativã sau civilã a personalului medical implicat, cu excepţia situaţiilor în care prin prelevare se pune în pericol iminent viaţa conducãtorului auto devenit victimã.
ART. 5
(1) Prelevarea probelor biologice se face numai pe baza documentelor de identitate: carte de identitate, paşaport sau permis de conducere, în conformitate cu drepturile pacientului.
(2) Dacã persoana adusã pentru prelevare nu deţine nici un act de identitate, poliţistul va prezenta medicului fişa dactiloscopicã întocmitã în prealabil, care se anexeazã la buletinul de examinare clinicã şi la procesul-verbal de prelevare.
(3) Amprentarea persoanei se poate face de cãtre poliţist şi la sediul instituţiei medico-legale sau al unitãţii sanitare la care urmeazã sã se efectueze prelevarea.
ART. 6
Procedurile de prelevare a produselor biologice sunt urmãtoarele:
a) pentru determinarea alcoolemiei se preleveazã 2 (douã) probe de sânge din venã la interval de o orã între prelevãri, fiecare probã conţinând 10 ml sânge;
b) în situaţia în care nu se pot preleva 10 ml de sânge, se menţioneazã la rubrica "observaţii" a buletinului de examinare clinicã, prevãzut în anexa nr. 3 la prezentele norme metodologice, cu precizarea motivului;
c) prelevarea sângelui se face cu seringi de unicã folosinţã, pânã la înlocuirea acestei metode cu trusa standard de prelevare special destinatã acestui scop, a cãrei componenţã este prevãzutã în anexa nr. 5 la prezentele norme metodologice;
d) prima prelevare se efectueazã de preferinţã într-un interval de timp de pânã la 30 de minute de la producerea evenimentului care a determinat solicitarea prelevãrii de sânge;
e) pentru determinarea produselor ori substanţelor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare se preleveazã o singurã probã de sânge şi în mod obligatoriu 50-100 ml urinã.
ART. 7
(1) În situaţiile medicale speciale, în care nu poate fi efectuatã cea de-a doua prelevare, precum şi în cazul refuzului de prelevare, se menţioneazã acest fapt în mod expres în cadrul rubricii "observaţii" a buletinului de examinare clinicã, precizându-se motivul neprelevãrii.
(2) În situaţiile prevãzute la alin. (1), cu excepţia refuzului de prelevare, se preleveazã 10 ml urinã, sub supraveghere, în flacon spãlat, care ulterior va fi supus procedurii de sigilare prevãzute la art. 13, cu excepţia refuzului de prelevare.
ART. 8
(1) În cazul refuzului de prelevare a celei de-a doua probe, de regulã nu se efectueazã calculul retroactiv al alcoolemiei, consemnându-se în procesul-verbal de prelevare al cãrui formular este prevãzut în anexa nr. 2 la prezentele norme metodologice.
(2) Medicul şi poliţistul vor încunoştiinţa persoana despre consecinţele refuzului prelevãrii celei de-a doua probe prevãzute la alin. (1).
(3) Dacã persoana examinatã refuzã prelevarea celei de-a doua prize de sânge, se consemneazã refuzul de cãtre persoana examinatã, pe formularul prevãzut în anexa nr. 2.
ART. 9
Supravegherea persoanei examinate în intervalul dintre prelevãri este asiguratã de cãtre organele de poliţie.
ART. 10
Tegumentele se dezinfecteazã cu substanţe antiseptice care nu conţin alcool, eter, benzen sau alte substanţe volatile, fiind permise numai clorura de benzalconiu sau soluţia apoasã de clorurã de mercur.
ART. 11
Sângele prelevat se transferã într-un flacon curat, tip penicilinã, sau în alt recipient cu volumul de minimum 10 ml şi se sigileazã, utilizându-se dupã posibilitãţi anticoagulant (fluorurã de sodiu sau citrat de sodiu neutru).
ART. 12
Flacoanele în care s-au introdus probele prelevate se sigileazã imediat de cãtre cadrul medical care a efectuat prelevarea, înscriindu-se pe etichetã, cu majuscule, urmãtoarele date de identificare: numele şi prenumele persoanei de la care s-a fãcut prelevarea, data şi ora prelevãrii, codul parafei medicului care a supravegheat prelevarea.
ART. 13
(1) Sigilarea flacoanelor se face în faţa persoanei examinate, imediat dupã prelevare, numai cu cearã rigidã (cearã roşie), aplicându-se sigiliul medicului legist, al unitãţii sanitare sau al poliţistului în prezenţa cãruia s-a fãcut prelevarea.
(2) Unitãţile sanitare desemnate pentru efectuarea prelevãrilor de probe biologice vor fi dotate cu sigilii oficiale special destinate pentru operaţiunea de sigilare prevãzutã la alin. (1).
(3) Sigiliile prevãzute la alin. (2) nu se mai utilizeazã dupã înlocuirea procedeului clasic de prelevare cu cel care utilizeazã trusele standard de prelevare.
ART. 14
(1) Probele prelevate şi sigilate, împreunã cu exemplarul original al procesului-verbal de prelevare a probelor biologice şi al buletinului de examinare clinicã, prevãzute în anexele nr. 2 şi 3 la prezentele norme metodologice, vor fi puse, dupã încheierea procedurii de prelevare şi examinare, la dispoziţie poliţistului, care le va transporta şi le va depune în cel mai scurt timp la instituţiile medico-legale teritoriale.
(2) Copiile documentelor se pãstreazã de cãtre organele de poliţie.
(3) În situaţia în care transportul sau depunerea probelor prelevate nu poate fi efectuat imediat, acestea se pãstreazã la frigider, în sediile unitãţilor de poliţie, timp de maximum 3 zile.
(4) Se interzice instituţiilor medico-legale primirea probelor biologice aduse de alte persoane decât poliţişti.
ART. 15
Trimiterea flacoanelor cu probe la laborator se face numai în baza unei cereri de analizã, al cãrei model este prevãzut în anexa nr. 1 la prezentele norme metodologice, întocmitã de autoritatea care solicitã prelevarea şi analiza probelor.
ART. 16
(1) Determinarea alcoolemiei se face numai în laboratoarele de toxicologie medico-legalã de pe lângã instituţiile de medicinã legalã.
(2) Alcoolemia determinatã în alte laboratoare clinice nu are valoare probatorie în justiţie.
ART. 17
(1) Cu ocazia prelevãrii primei probe, medicul examineazã clinic persoana adusã pentru prelevare de probe biologice, completând în mod obligatoriu toate rubricile buletinului de examinare clinicã, al cãrui formular este prevãzut în anexa nr. 3 la prezentele norme metodologice în 3 exemplare.
(2) În cazurile în care dispoziţiile alin. (1) nu se respectã, se menţioneazã motivele care determinã situaţia respectivã.
ART. 18
Datele de identitate ale persoanei şi momentul producerii evenimentului care a determinat solicitarea prelevãrii de probe biologice se completeazã de cãtre poliţist sub semnãturã proprie, în formularul prevãzut în anexa nr. 3 la prezentele norme metodologice.
ART. 19
Exemplarul original al buletinului de examinare clinicã va însoţi flacoanele cu probele prelevate şi va rãmâne în pãstrarea laboratorului medico-legal în al cãrui departament de toxicologie a fost efectuatã determinarea alcoolemiei.
ART. 20
(1) Rezultatele analizelor se consemneazã în buletinul de analizã toxicologicã, în care se înscrie valoarea concentraţiei alcoolului în sânge (alcoolemia) sau, dupã caz, şi în urinã (alcooluria), în cele douã probe analizate.
(2) Dozarea alcoolului se efectueazã în mod obligatoriu prin metoda oficialã de chimie analiticã şi/sau prin metoda gaz-cromatograficã, în conformitate cu avizul Consiliului superior de medicinã legalã.
(3) Buletinul de analizã se semneazã de cãtre specialistul care a efectuat analiza şi se contrasemneazã de cãtre şeful de laborator sau şeful de serviciu.
ART. 21
Utilizarea altor metode de analizã pentru determinarea alcoolemiei sau modificarea metodei oficiale atrage anularea valorii probatorii a rezultatelor.
ART. 22
(1) Evidenţa alcoolemiilor la nivelul instituţiilor medico-legale este menţionatã într-un registru special, cu consemnarea tuturor datelor.
(2) Documentaţia fiecãrui caz trebuie sã cuprindã: adresa poliţiei, exemplarele originale ale buletinelor de examinare clinicã şi ale proceselor-verbale de prelevare, copiile buletinelor de analizã emise, eventuala corespondenţã privind cazul respectiv.
(3) Documentaţia prevãzutã la alin. (2) va alcãtui baza de date ştiinţifice necesarã în cazurile în care justiţia solicitã precizãri suplimentare.
ART. 23
Flaconul cu urme de sânge neprelucrat se pãstreazã timp de 15 zile, dupã care este distrus.
ART. 24
Formularele prevãzute în anexele nr. 1, 2 şi 3 la prezentele norme metodologice vor fi puse la dispoziţie unitãţilor sanitare de cãtre organele de poliţie, pânã la intrarea în vigoare a procedurii de prelevare cu trusa standard de prelevare.
ART. 25
(1) În situaţia producerii accidentelor rutiere, dupã caz, se preleveazã şi de la victime cel puţin o probã de sânge, cu respectarea procedurilor prevãzute la art. 6, chiar şi în absenţa poliţistului, cãruia i se va aduce la cunoştinţã acest fapt în cel mai scurt timp.
(2) Reglementarea aspectelor de competenţã în aceste cazuri revine poliţiei.
(3) În cazurile prevãzute la alin. (1) etichetarea, sigilarea, trimiterea la laborator şi analiza probelor de sânge prelevate se efectueazã în conformitate cu prevederile art. 13-16.
ART. 26
Pentru a stabili consumul de produse ori substanţe stupefiante sau de medicamente cu efecte similare acestora, se preleveazã o singurã probã de sânge şi 50-100 ml urinã, în flacoane separate de cele pentru alcoolemie sau cu trusã standard de prelevare separatã.
ART. 27
Probele prelevate se supun aceleiaşi proceduri de securizare şi transport ca şi în cazul stabilirii intoxicaţiei etilice.
ART. 28
Determinarea prezenţei în organism a produselor ori substanţelor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora se efectueazã numai în laboratoarele de toxicologie medico-legalã din cadrul institutelor de medicinã legalã, precum şi în oricare alt laborator de toxicologie medico-legalã care are avizul expres al Consiliului superior de medicinã legalã.
ART. 29
Rezultatele analizelor de laborator se elibereazã solicitanţilor dupã confirmarea achitãrii taxei stabilite pentru prestaţia respectivã.
ART. 30
Utilizarea trusei standard de prelevare, a cãrei componenţã este prevãzutã în anexa nr. 5 la prezentele norme metodologice, înlocuieşte metoda clasicã în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentelor norme metodologice.
ART. 31
(1) Evidenţa truselor standard de prelevare se pãstreazã într-un registru special, sigiliile truselor deteriorate şi nefolosite fiind predate de serviciul de gardã, pe bazã de proces-verbal, compartimentului economico-financiar al unitãţii sanitare respective şi se pãstreazã pentru verificãri.
(2) Pentru fiecare trusã standard folositã se consemneazã numãrul sigiliului în registrul de prelevare sau de evidenţã şi în procesul-verbal de predare a truselor deteriorate.
ART. 32
(1) Trusele standard de prelevare se achiziţioneazã de cãtre instituţiile medico-legale şi se pun la dispoziţie unitãţilor desemnate, la solicitarea acestora.
(2) Unitãţile sanitare desemnate pot achiziţiona şi ele trusele standard, în condiţiile prevãzute de art. 30, din bugetele proprii.
(3) În situaţia unitãţilor sanitare care au achiziţionat truse standard, contravaloarea acestora este încasatã de cãtre aceste unitãţi.
ART. 33
(1) Achiziţionarea truselor standard de prelevare se asigurã din bugetul instituţiilor de medicinã legalã, contravaloarea acestora fiind încasatã de cãtre acestea, indiferent de locul în care s-a efectuat prelevarea.
(2) Dacã prelevarea probelor s-a efectuat în condiţiile prevãzute de art. 32 alin. (3), se va menţiona pe cutie acest aspect, aplicându-se ştampila unitãţii sanitare respective.
ART. 34
Achiziţionarea formularelor prevãzute în anexa nr. 4 la prezentele norme metodologice se asigurã din bugetele instituţiilor medico-legale.
ART. 35
(1) În situaţii speciale, la cererea poliţistului sau a persoanei examinate, se pot preleva contraprobe de sânge.
(2) În situaţiile prevãzute la alin. (1) contravaloarea prestaţiilor este dublã.
ART. 36
(1) La prelevarea contraprobelor se va folosi o altã trusã standard, proba 1 şi contraproba 1 prelevându-se concomitent, de preferinţã din aceeaşi puncţionare a venei, procedeul fiind similar şi pentru proba 2 şi contraproba 2.
(2) Valoare de contraprobã poate avea şi analiza de laborator efectuatã din sângele rãmas de la primele determinãri, pãstrat în condiţii optime, menţionatã în mod expres în cererea de analizã, situaţie în care pentru noua determinare se va achita numai contravaloarea analizei de laborator.
(3) Analizele de laborator se vor solicita simultan la laboratoare de toxicologie medico-legalã diferite, conform competenţei teritoriale a instituţiilor de medicinã legalã prevãzute la <>art. 9 din Hotãrârea Guvernului nr. 774/2000 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a dispoziţiilor <>Ordonanţei Guvernului nr. 1/2000 privind organizarea activitãţii şi funcţionarea instituţiilor de medicinã legalã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, dupã cum urmeazã:
a) dacã probele se lucreazã la nivelul unui serviciu de medicinã legalã judeţean, analiza contraprobelor se va solicita institutului de medicinã legalã competent teritorial;
b) dacã probele se lucreazã la nivelul unui institut de medicinã legalã, analiza contraprobelor se va solicita Institutului Naţional de Medicinã Legalã "Mina Minovici" Bucureşti;
c) dacã probele se lucreazã la nivelul Institutului Naţional de Medicinã Legalã "Mina Minovici" Bucureşti, analiza contraprobelor se va solicita unui alt institut de medicinã legalã.
(4) Termenul de pãstrare a contraprobelor pânã la predarea lor în laboratoarele de toxicologie medico-legalã este de maximum 10 zile, în condiţii stricte de conservare la frigider.

ANEXA 1


────────
la normele metodologice
──────────────────────





MINISTERUL ADMINISTRAŢIEI ŞI INTERNELOR
Inspectoratul General al Poliţiei ..........................
Nr. ........ din ................

CERERE DE ANALIZĂ
Vã rugãm sã analizaţi sângele/urina numitului/numitei ..............,
CNP ..................., de profesie ................................
Motivul analizei: stabilirea gradului de imbibiţie alcoolicã.
Observaţii ..........................................................
(Se completeazã atunci când se solicitã evidenţierea drogurilor,
a medicamentelor sau substanţelor cu efecte similare)

Etilotest: Ora: .......................
Valoarea: ......................... mg alcool/l aer expirat
Anexãm probele de sânge/urinã, procesul-verbal de prelevare şi buletinul
de examinare clinicã.

Semnãtura şi ştampila,
......................



ANEXA 2


────────
la normele metodologice
────────────────────────






PROCES - VERBAL DE PRELEVARE
anul .... luna .... ziua .... ora .... minutul .........
prezentãrii la instituţia medicalã

Unitatea sanitarã ......... , medic ........, am procedat la prelevarea
probelor de sânge/urinã de la numitul/numita ..........., fiul/fiica
lui ........ şi al/a ........, nãscut/nãscutã la data de ..............
în ........, legitimat/legitimatã cu ..........., CNP ................,
domiciliat/domiciliatã în oraşul (comuna) ....., str. ...... nr. .....,
sectorul/judeţul ......, la orele ....... şi ........., în calitate de
conducãtor de autovehicul/ocupant/pieton, având profesia de ...........
Menţionãm cã seringa şi acul cu care s-au prelevat probele sunt de unicã
folosinţã, iar flaconul a fost curat şi nu prezintã urme de alcool sau
alte substanţe volatile.
De asemenea, dezinfectarea pielii s-a fãcut conform prevederilor normelor
metodologice de prelevare.
Drept care am încheiat prezentul proces-verbal de prelevare a sângelui/
urinei spre cele legale.

Medic,
Sigiliu nr: ............. ...............

Poliţist,
(gradul, numele şi prenumele, unitatea)
......................................

Semnãtura persoanei examinate
.............................



ANEXA 3


────────
la normele metodologice
────────────────────────






Unitatea sanitarã ......................

BULETIN PE EXAMINARE CLINICĂ

ÎNSOŢITOR AL PEELEVÂRII PROBELOR BIOLOGICE ÎN VEDEREA
DETERMINARII GRADULUI DE INTOXICTATIE ETILICA
┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ A │
│ *) │
│ Date de identitate: Nume ........... Prenume ...................... │
│ data naşterii: .......... legitimat cu: ........................... │
│ Profesia: ................. CNP ................................... │
│ Momentul evenimentului rutier: anul ....... Luna ...... Ziua ...... │
│ Ora ........... Min. ........ │
│ Poliţist: ................ Unitatea de poliţie .................... │
│ │
│ Semnãturã: │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ B Momentul prelevãrii I: anul ...... Luna ...... Ziua ....... Ora ....... │
│ Min ...... │
│ Momentul prelevãrii II: anul ...... Luna ...... Ziua ....... Ora ....... │
│ Min ...... │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Circumstanţele consumului de alcool (declaraţia persoanei): │
│ C - felul bãuturii: ............................................... │
│ - cantitatea: ................................................... │
│ - intervalul de consum: de la ora ........... la ora ............ │
│ - daca a vomitat: ............................................... │
│ - dacã a mancat: înainte, concomitent, dupã, nu a mâncat │
│ - dacã şi ce medicamente a luat: ................................ │
│ │
│ *) │
│ Semnãtura persoanei examinate: │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ D Greutatea: ........................... │
│ Culoarea fetei (palidã, obişnuitã, hiperemicã): .............. Halenã │
│ alcoolicã: ........................... │
│ Nistagmus lateralizat: ....................................... │
│ Manifestãri neurologice: │
│ Ataxia vestibularã - proba Romberg: ....................... │
│ - pastrarea echilibrului la intoarcerea bruscã │
│ din mers: ............................ │
│ Ataxia cerebeloasã - proba indice-nas: .................... │
│ - ridicarea unor obiecte mici: ......... │
│ Vorbirea (clarã, dizartricã): .............................. │
│ Manifestãri psihice; │
│ - comportare (ordonatã, dezordonatã, agitatã): ............. │
│ - orientare în timp şi spaţiu (orientat, confuz, neorientat): │
│ ............................................................ │
│ - atenţia (concentratã, dispersatã, neconcentratã): │
│ ............................................................ │
│ - judecata (coerentã, incoerentã): ......................... │
│ Semne de violenţa sau alte boli: ............................. │
│ .............................................................. │
│ Observaţii: .................................................. │
│ .............................................................. │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

Confirm cã prelevarea s-a facut cu ac şi seringa de unica folosinta fãrã
a folosi pentru dezinfectarea tegumentelor alcool, eter, benzen sau alte
substante volatile. Containere nr. ....../......; sigiliu: .............
┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ E Concluzii: este/nu este │
│ ──────────── sub influenta alcoolului │
│ pare/nu pare │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
Medic,
_________________
_______
*) A - se completeazã de poliţist
*) B, C, D şi E se completeazã de medic



ANEXA 4


────────
la normele metodologice
────────────────────────





Judeţul .............. Nr. ...................
Localitatea .......... Ziua ..... luna ....... anul .....
Unitatea medico-legalã .............

Cãtre ....................................
..........................................

La Cererea dumneavoastrã nr. .......... din .......... vã înaintãm
rezultatul laboratorului de toxicologie.

L.S. Conducãtorul unitãţii,
..........................

BULETIN DE ANALIZĂ TOXICOLOGICĂ-ALCOOLEMIE - Nr. ...........
ziua ....... luna ....... anul .......

Materialul trimis: .............. Adus de: ........................
De la cine este prelevat: .........................................
Data prelevãrii: ziua ......... luna .......... anul ..............
Data primirii probei: ziua ........ luna ...... anul ..............
Data prelucrãrii de cãtre laborator: ziua ........ luna ...........
anul ....................
Numele scris pe flacon: ...........................................
Felul ambalajului (nr. kit): ......................................
Descrierea şi starea sigiliului/trusei: ...........................

REZULTATUL
Cantitatea de alcool exprimate în g la 1.000 ml sânge (g'c8):
- proba I: ora: ............ alcoolemie: ..........................
- proba II: ora: ........... alcoolemie: ..........................
Metoda folositã: ..................................................
Alte menţiuni: ....................................................
...................................................................

Lucrat de: Şef de laborator,
.............. ....................



ANEXA 5


────────
la normele metodologice
────────────────────────

COMPONENŢA
trusei standard de prelevare

Trusa standard de prelevare este compusã din:
1. holder + douã ace de puncţie venoasã;
2. douã mãnuşi latex;
3. tampon de unicã folosinţã impregnat cu dezinfectant tegumentar nonalcoolic (clorurã de benzalconiu);
4. 4 vacuette de 6-10 ml cu fluorurã de Na + oxalat de K sau cu citrat de Na, cu etichete diferit colorate, inscripţionate cu numãrul probei, seria sigiliului şi casetã liberã pentru consemnarea orei;
5. recipient de 50-100 ml pentru urinã, cu capac etanş;
6. container pentru cele 4 vacuette şi recipientul de urinã;
7. sigiliu autocolant pentru container;
8. formularele necesare, conform anexelor nr. 1, 2 şi 3 la normele metodologice, în 3 exemplare, pe hârtie autocopiativã;
9. sigiliu înseriat cu grad de securitate sporit, cu fir de plastic şi inel metalic, de unicã folosinţã;
10. cutie de carton special împachetatã şi inscripţionatã.
______________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016