Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME din 7 noiembrie 2006  privind evaluarile probabilistice de securitate nucleara pentru centralele nuclearoelectrice    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME din 7 noiembrie 2006 privind evaluarile probabilistice de securitate nucleara pentru centralele nuclearoelectrice

EMITENT: COMISIA NATIONALA PENTRU CONTROLOLUL ACTIVITATILOR NUCLEARE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 980 din 7 decembrie 2006

CAP. I
Domeniu şi scop

ART. 1
(1) Prezentele norme sunt emise în conformitate cu prevederile <>Legii nr. 111/1996 privind desfãşurarea în siguranţã, reglementarea, autorizarea şi controlul activitãţilor nucleare, republicatã.
(2) Prin prezentele norme se stabilesc cerinţele generale pentru elaborarea evaluãrilor probabilistice de securitate nuclearã şi utilizarea rezultatelor acestora în proiectarea şi exploatarea centralelor nuclearoelectrice.
(3) Cerinţele prezentelor norme se aplicã evaluãrilor probabilistice de securitate nuclearã de nivel 1 şi de nivel 2. Evaluãrile probabilistice de securitate nuclearã de nivel 3 nu fac obiectul prezentelor norme.

CAP. II
Definiţii

ART. 2
(1) Termenii utilizaţi sunt definiţi în anexa care face parte integrantã din prezentele norme.
(2) Pentru evaluãrile probabilistice de securitate nuclearã, în textul prezentelor norme, se foloseşte prescurtarea EPSN. Atunci când nu se face referire explicitã la EPSN de nivel 1 sau de nivel 2, prin aceasta se înţelege cã respectivele cerinţe se aplicã ambelor evaluãri.

CAP. III
Cerinţe generale

ART. 3
În completare cu analizele deterministe de securitate nuclearã, titularul de autorizaţie trebuie sã elaboreze şi sã utilizeze EPSN în fazele de proiectare şi funcţionare ale unei centrale nuclearoelectrice. Ipotezele folosite în cadrul EPSN pentru modelarea şi cuantificarea secvenţelor de accident trebuie sã fie cât mai realiste posibil.
ART. 4
Calitatea EPSN trebuie sã fie adecvatã aplicaţiilor care fac obiectul utilizãrii rezultatelor EPSN.
ART. 5
Metodele şi codurile de calcul folosite în efectuarea EPSN trebuie sã fie în acord cu bunele practici internaţionale în domeniu. Metodologia şi rezultatele EPSN trebuie supuse unei evaluãri independente.
ART. 6.
Titularul de autorizaţie trebuie sã elaboreze, sã documenteze, sã menţinã la zi şi sã utilizeze EPSN în conformitate cu cerinţele sistemului propriu de management al calitãţii. În acest scop, titularul de autorizaţie are obligaţia de a supune spre aprobare Comisiei Naţionale pentru Controlul Activitãţilor Nucleare, denumitã în continuare CNCAN, un document procedural care sã descrie mãsurile întreprinse în vederea respectãrii cerinţelor prezentelor norme. Documentaţia va descrie metodologia de elaborare şi domeniul EPSN.
ART. 7
Titularul de autorizaţie trebuie sã elaboreze EPSN de nivel 1 şi 2 şi sã transmitã spre evaluare CNCAN documentaţiile aferente, în conformitate cu un plan stabilit de comun acord cu CNCAN.

CAP. IV
Cerinţe privind elaborarea EPSN

ART. 8
(1) EPSN trebuie sã ia în considerare toate evenimentele de iniţiere relevante pentru centralã, inclusiv incendiile interne, inundaţiile interne, evenimentele seismice şi condiţiile meteorologice severe. Trebuie elaborate EPSN pentru toate modurile de operare ale centralei nuclearoelectrice.
(2) Pentru simplificarea EPSN şi a interpretãrii rezultatelor acestora, evenimentele de iniţiere pot fi grupate în funcţie de consecinţele lor asupra îndeplinirii funcţiilor de securitate. Gruparea evenimentelor de iniţiere şi ipotezele folosite în acest scop trebuie documentate şi justificate.
(3) La elaborarea EPSN, excluderea unor evenimente de iniţiere trebuie justificatã luând în considerare atât frecvenţa de producere, cât şi consecinţele acestora.
ART. 9.
EPSN trebuie sã fie bazate pe un model realist al rãspunsului centralei la evenimente, folosind date relevante pentru proiect şi luând în calcul acţiunile operatorilor în conformitate cu considerentele din procedurile de operare atât pentru operarea normalã, cât şi pentru situaţiile de accident. Analiza fiabilitãţii umane trebuie efectuatã luând în considerare factorii ce pot influenţa acţiunile operatorilor în fiecare stare a centralei.
ART. 10
(1) EPSN trebuie sã includã toate conexiunile şi interacţiunile relevante dintre sistemele centralei. Trebuie evidenţiate toate dependenţele funcţionale şi temporale dintre evenimentele de iniţiere, rãspunsul sistemelor şi acţiunile operatorilor considerate în EPSN. Simplificãrile folosite în analizã trebuie documentate şi justificate.
(2) Cerinţele funcţionale şi criteriile de succes pentru rãspunsul sistemelor considerate în analize trebuie documentate şi justificate. De asemenea trebuie documentate şi justificate acţiunile operatorilor şi criteriile de succes asociate îndeplinirii acestora.
ART. 11
Prin EPSN trebuie sã se demonstreze cã proiectul centralei nuclearoelectrice este echilibrat, astfel încât nicio caracteristicã a proiectului sau un eveniment de iniţiere sã nu aibã o contribuţie disproporţionat de mare ori cu incertitudine semnificativã la riscul global asociat funcţionãrii centralei.
ART. 12
EPSN trebuie sã permitã evaluarea completitudinii analizei diferitelor situaţii de accident sau regimuri tranzitorii ce pot apãrea în centralã. EPSN trebuie sã conţinã analize de incertitudini şi studii de sensibilitate.
ART. 13
(1) Titularul de autorizaţie trebuie sã stabileascã şi sã menţinã o bazã de date necesarã pentru elaborarea EPSN. Provenienţa acestor date şi incertitudinile asociate acestora trebuie specificate. Cel puţin urmãtoarele categorii de date trebuie luate în considerare la stabilirea bazei de date:
a) frecvenţele diferitelor evenimente de iniţiere;
b) frecvenţa şi durata de scoatere din serviciu a echipamentelor şi a componentelor importante pentru securitatea nuclearã;
c) ratele de defectare ale echipamentelor importante pentru securitatea nuclearã;
d) datele relevante pentru defectãrile de cauzã comunã;
e) datele necesare pentru estimarea probabilitãţilor erorilor umane.
(2) Aceastã bazã de date trebuie în mod continuu urmãritã, analizatã şi completatã, iar EPSN trebuie actualizate pentru a reflecta experienţa de exploatare.
ART. 14
EPSN trebuie sã se bazeze pe proiectul actualizat al centralei nuclearoelectrice. Procesul de actualizare trebuie documentat în procedurile de centralã. Acestea trebuie sã descrie modul de urmãrire şi identificare a modificãrilor ipotezelor folosite în studiul iniţial, evaluarea importanţei acestora pentru securitatea nuclearã şi modul de actualizare a modelului EPSN şi a documentaţiei atunci când este necesar.

CAP. V
Cerinţe privind conţinutul EPSN şi criteriile numerice probabilistice
ART. 15
(1) EPSN de nivel 1 trebuie sã determine frecvenţele de producere a diferitelor secvenţe de accident care duc la avarierea zonei active.
(2) Criteriile folosite pentru caracterizarea stãrilor de avarie ale zonei active trebuie documentate şi justificate.
ART. 16
EPSN de nivel 1 trebuie sã conţinã cel puţin urmãtoarele:
a) o descriere globalã a centralei;
b) identificarea, descrierea şi gruparea evenimentelor de iniţiere;
c) definirea criteriilor de succes pentru funcţionarea sistemelor şi pentru acţiunile operatorilor considerate în analize;
d) modelarea secvenţelor de accident;
e) analiza fiabilitãţii sistemelor cu funcţii de securitate nuclearã;
f) analiza fiabilitãţii umane;
g) analiza datelor folosite în estimarea frecvenţei de avariere a zonei active;
h) analiza defectelor de cauzã comunã;
i) analize de incertitudini şi sensibilitate;
j) cuantificarea şi interpretarea rezultatelor.
ART. 17
(1) EPSN de nivel 2 trebuie sã determine tipul şi cantitatea de substanţe radioactive care ar putea fi eliberate în mediul ambiant în condiţiile în care se pierde funcţia de securitate a anvelopei, precum şi frecvenţa acestor eliberãri.
(2) Va fi analizatã progresia secvenţelor de accident rezultate din EPSN de nivel 1 şi comportarea anvelopei în aceste situaţii.
ART. 18
EPSN de nivel 2 trebuie sã conţinã cel puţin urmãtoarele:
a) stabilirea interfeţei cu EPSN de nivel 1;
b) analiza deteriorãrii zonei active şi evoluţia în timp a accidentului;
c) analiza comportãrii anvelopei şi estimarea frecvenţelor asociate secvenţelor de accident care duc la pierderea funcţiei anvelopei;
d) analiza termenului sursã;
e) analiza de fiabilitate a sistemelor ce intervin în situaţiile de accident sever;
f) analize de incertitudini şi sensibilitate;
g) prezentarea şi interpretarea rezultatelor.
ART. 19
În funcţie de domeniul de utilizare a rezultatelor EPSN, criteriile utilizate în luarea deciziilor vor fi documentate de cãtre titularul de autorizaţie şi supuse aprobãrii CNCAN.

CAP. VI
Cerinţe privind utilizarea rezultatelor EPSN

ART. 20
(1) Ca o completare la abordarea deterministã, rezultatele EPSN trebuie folosite ca suport pentru managementul securitãţii nucleare. Rolul EPSN în procesul de luare a deciziilor trebuie definit şi documentat.
(2) Limitãrile EPSN trebuie înţelese, recunoscute şi luate în considerare în toate aplicaţiile lor. În acest sens, în funcţie de scopul în care se intenţioneazã utilizarea rezultatelor EPSN, se va verifica dacã acestea sunt suficiente şi corespunzãtoare pentru respectiva aplicaţie.
ART. 21
Rezultatele relevante ale EPSN trebuie utilizate la revizuirea şi îmbunãtãţirea procedurilor de operare pentru situaţii de accident, incluzând mãsurile de management al accidentelor severe. De asemenea, rezultatele EPSN trebuie luate în considerare în dezvoltarea şi validarea programelor de pregãtire pentru personalul centralei, incluzând pregãtirea pe simulator a operatorilor.
ART. 22
Utilizarea EPSN trebuie avutã în vedere cel puţin în ceea ce priveşte urmãtoarele aspecte, în conformitate cu prevederile art. 4 şi 20:
a) identificarea factorilor cu impact asupra securitãţii nucleare, revizuirea sistematicã a marjelor şi a rezervelor de securitate existente;
b) revizuirea limitelor şi a condiţiilor de operare;
c) revizuirea clasificãrii în clase şi/sau categorii de securitate nuclearã a structurilor, sistemelor, componentelor şi echipamentelor centralei;
d) implementarea unui program de monitorizare a riscului în exploatare;
e) stabilirea şi planificarea inspecţiilor în timpul funcţionãrii centralei, acordând o atenţie deosebitã componentelor care au fost identificate ca prezentând o contribuţie semnificativã la risc;
f) identificarea îmbunãtãţirilor practicabile în scopul reducerii riscurilor asociate funcţionãrii centralei;
g) evaluarea modificãrilor importante pentru securitatea nuclearã;
h) analiza evenimentelor produse la centralã şi evaluarea semnificaţiei acestora pentru securitatea nuclearã;
i) optimizarea programelor de întreţinere preventivã şi testare.
ART. 23
Atunci când se intenţioneazã folosirea rezultatelor EPSN pentru evaluarea sau modificarea intervalelor de testare periodicã şi a perioadelor permise pentru scoaterea din serviciu a unei componente sau a unui sistem, trebuie considerate în analizã toate aspectele relevante, inclusiv stãrile componentelor şi sistemelor implicate, precum şi funcţiile de securitate la care acestea contribuie.
ART. 24
Structurile, sistemele, componentele şi echipamentele care au fost identificate de EPSN ca fiind importante pentru securitatea nuclearã şi rolul acestora trebuie descrise în documentaţia de securitate a centralei şi operabilitatea lor trebuie asiguratã.

CAP. VII
Dispoziţii tranzitorii şi finale

ART. 25
(1) Prezentele norme intrã în vigoare de la data publicãrii lor în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(2) Într-un interval de 6 luni de la data intrãrii în vigoare a prezentelor norme titularul de autorizaţie trebuie sã efectueze o evaluare a conformitãţii programului de evaluare probabilisticã a securitãţii nucleare cu cerinţele din prezentele norme şi trebuie sã stabileascã şi sã transmitã spre aprobare CNCAN planul de implementare a acţiunilor rezultate în urma evaluãrii efectuate.

ANEXĂ
la norme
Definiţii

Accident sever - accident care implicã avarierea zonei active a reactorului nuclear.
Analizã de incertitudini - procesul de identificare şi caracterizare a surselor de incertitudine care afecteazã o evaluare şi cuantificarea impactului incertitudinilor asupra rezultatelor evaluãrii.
Analizã de sensibilitate - examinare a modului în care se schimbã datele de ieşire ale unui model la variaţia valorilor datelor de intrare sau a anumitor parametri ce caracterizeazã modelul.
Documentaţia de securitate nuclearã a centralei totalitatea documentelor care conţin informaţiile şi raţionamentele necesare pentru a demonstra cã centrala nuclearoelectricã poate fi exploatatã în condiţii de securitate nuclearã, în conformitate cu cerinţele de reglementare şi standardele aplicabile;
EPSN - Evaluarea Probabilisticã de Securitate Nuclearã - metodã generalã de evaluare a riscului global asociat funcţionãrii unei centrale nuclearoelectrice.
EPSN de nivel 1 are drept scop identificarea secvenţelor de accident care conduc la avarierea zonei active şi determinarea frecvenţei lor de apariţie.
EPSN de nivel 2 estimeazã natura, mãrimea şi frecvenţa eliberãrilor de substanţe radioactive din anvelopã în mediul înconjurãtor.
EPSN de nivel 3 are ca scop estimarea riscului pentru mediul înconjurãtor şi pentru sãnãtatea populaţiei.
Eveniment de iniţiere - eveniment singular care declanşeazã apariţia de evenimente anticipate în exploatare sau în condiţii de accident şi care necesitã iniţierea funcţiilor de securitate nuclearã ale sistemelor centralei nuclearoelectrice. Pentru evenimentele de iniţiere luate în considerare în proiectare se foloseşte termenul "eveniment de iniţiere postulat".
Termenul sursã - cantitatea şi compoziţia izotopicã a eliberãrii de materiale radioactive dintr-o instalaţie nuclearã ca urmare a unui accident.

------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016