Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME din 7 mai 2001  de aplicare a   Hotararii Guvernului nr. 261/2001 privind criteriile si metodologia de incadrare a locurilor de munca in conditii deosebite    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME din 7 mai 2001 de aplicare a Hotararii Guvernului nr. 261/2001 privind criteriile si metodologia de incadrare a locurilor de munca in conditii deosebite

EMITENT: MINISTERUL MUNCII SI SOLIDARITATII SOCIALE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 300 din 7 iunie 2001
ART. 1
Prezentele norme detaliazã din punct de vedere metodologic încadrarea locurilor de munca în condiţii deosebite.
ART. 2
(1) Determinarea prezentei radiatiilor ionizante ca noxa profesionalã şi a limitelor admisibile de expunere, precum şi aprecierea expunerilor la acest tip de noxe se fac în conformitate cu prevederile normelor specifice pentru activitãţile nucleare, elaborate de Comisia Nationala pentru Controlul Activitãţilor Nucleare.
(2) Avizul privind încadrarea locurilor de munca în condiţii deosebite se va acorda de Comisia Nationala pentru Controlul Activitãţilor Nucleare care, conform <>Legii protecţiei muncii nr. 90/1996 , republicatã, controleazã aplicarea normelor prevãzute la alin. (1).
(3) Intreaga documentaţie împreunã cu avizul Comisiei Naţionale pentru Controlul Activitãţilor Nucleare privind încadrarea în condiţii deosebite a locurilor de munca, precum şi listele cuprinzând personalul care lucreazã efectiv în aceste locuri de munca vor fi depuse de cãtre angajator la casele teritoriale de pensii.
ART. 3
(1) În vederea utilizãrii în mod eficient a intervalului de timp disponibil pentru încadrarea locurilor de munca în condiţii deosebite se recomanda urmãtoarea ordine a efectuãrii operaţiunilor prevãzute la <>art. 3 din Hotãrârea Guvernului nr. 261/2001 :
a) nominalizarea locurilor de munca propuse sa fie încadrate în condiţii deosebite.
Nominalizarea se va face de cãtre angajator, împreunã cu sindicatele reprezentative, potrivit legii, sau, dupã caz, împreunã cu reprezentanţii salariaţilor în cadrul Comitetului de securitate şi sãnãtate în munca, acolo unde acesta este înfiinţat;
b) efectuarea determinarilor de noxe profesionale.
Angajatorul va solicita efectuarea determinarilor pentru noxele profesionale susceptibile sa depãşeascã limitele admisibile prevãzute în Normele generale de protecţie a muncii.
Instituţiile abilitate sa execute aceste determinãri sunt urmãtoarele:
- direcţiile de sãnãtate publica judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti;
- clinicile de medicina muncii sau boli profesionale;
- Inspecţia Muncii, prin Centrul de monitorizare a unitãţilor cu risc profesional;
- alte laboratoare abilitate de Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei şi recunoscute de Ministerul Muncii şi Solidaritãţii Sociale.
La determinarile de noxe profesionale prezenta inspectorilor de munca este obligatorie. Procesul-verbal de constatare se va întocmi de cãtre inspectorul de munca în conformitate cu modelul prezentat în anexa nr. 1 la prezentele norme;
c) solicitarea de cãtre angajator de la instituţiile abilitate de Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei a listei cuprinzând bolile profesionale înregistrate sau a listei cuprinzând rezultatele controlului medical cu rãspunsul specific al organismului la noxa profesionalã. Procedura privind efectuarea controlului medical pentru personalul care lucreazã în locurile de munca analizate pentru încadrarea în condiţii deosebite este stabilitã prin reglementãrile Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei;
d) evaluarea locurilor de munca în baza rezultatelor obţinute prin aplicarea cumulativa a criteriilor prevãzute la art. 2 alin. (1) lit. a) şi b) sau la <>art. 2 alin. (1) lit. a) şi c) din Hotãrârea Guvernului nr. 261/2001 . Fişele de evaluare prevãzute în anexele nr. 2 şi 3 la <>Hotãrârea Guvernului nr. 261/2001 vor fi completate şi semnate de angajator împreunã cu sindicatele reprezentative şi cu reprezentantul Comitetului de securitate şi sãnãtate în munca, acolo unde acesta exista;
e) expertizarea tehnica a locurilor de munca din punct de vedere al protecţiei muncii, efectuatã de cãtre angajator pe baza metodologiei elaborate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecţia Muncii. Metodologia va fi pusã la dispoziţie angajatorilor prin inspectoratele teritoriale de munca, contra cost. Expertiza tehnica se va efectua numai pentru locurile de munca care au îndeplinit criteriile de încadrare în condiţii deosebite. Rezultatul fişelor de expertiza tehnica se va concretiza într-un program de mãsuri tehnice şi organizatorice, eşalonat pe cel mult 6 ani, în vederea eliminãrii şi/sau reducerii noxelor profesionale şi a efectelor acestora. În funcţie de rezultatul expertizei tehnice angajatorul, împreunã cu sindicatul sau, dupã caz, cu reprezentanţii salariaţilor, în cadrul Comitetului de securitate şi sãnãtate în munca, solicita încadrarea locului de munca în condiţii deosebite, conform <>art. 7 sau 8 din Hotãrârea Guvernului nr. 261/2001 .
În sensul prezentelor norme, prin expertiza tehnica de protecţie a muncii se înţelege analiza locurilor de munca din punct de vedere al mãsurilor tehnice şi organizatorice aplicate de angajatori în conformitate cu prevederile legale privind protecţia muncii;
f) avizul inspectoratului teritorial de munca pentru încadrarea locurilor de munca în condiţii deosebite.
(2) Avizul prevãzut la alin. (1) lit. f) va fi solicitat de cãtre angajator pe baza urmãtoarelor documente:
a) buletinul de determinãri ale noxelor profesionale;
b) procesul-verbal cuprinzând constatãrile inspectoratului teritorial de munca;
c) lista cuprinzând bolile profesionale şi analiza de corelatie sau sinteza supravegherii medicale specifice riscului de afectare a stãrii de sãnãtate;
d) fişa de evaluare prevãzutã în anexa nr. 2 sau 3 la <>Hotãrârea Guvernului nr. 261/2001 ;
e) fişele de expertizare tehnica din punct de vedere al protecţiei muncii, însoţite de programul de mãsuri;
f) propunerea de încadrare a locului de munca în condiţii deosebite, întocmitã conform modelului prezentat în anexa nr. 2 la prezentele norme.
(3) În urma analizarii dosarului şi a verificãrii conformitatii rezultatelor expertizei tehnice, precum şi a programului de mãsuri cu prevederile legale privind protecţia muncii, inspectoratul teritorial de munca acorda avizul sau respinge motivat solicitarea de emitere a acestuia. Formularul de acordare a avizului inspectoratului teritorial de munca se întocmeşte în conformitate cu modelul prezentat în anexa nr. 3 la prezentele norme. În cazul în care se acorda avizul, propunerea prevãzutã la alin. (2) lit. f) devine anexa la aviz.
ART. 4
Anexele nr. 1-3 fac parte integrantã din prezentele norme.

ANEXA 1
-------
la norme
--------

INSPECŢIA MUNCII
INSPECTORATUL TERITORIAL DE MUNCA .......................


PROCES - VERBAL
nr. .../......

Subsemnatul ......................................................, inspector de munca la Inspectoratul teritorial de munca, posesor al legitimatiei nr. ....., în baza prevederilor <>art. 19 alin. (1) din Legea nr. 108/1999 pentru înfiinţarea şi organizarea Inspecţiei Muncii, ale <>Hotãrârii Guvernului nr. 767/1999 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Inspecţiei Muncii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale <>Hotãrârii Guvernului nr. 261/2001 privind criteriile şi metodologia de încadrare a locurilor de munca în condiţii deosebite, în urma solicitãrii unitãţii .................... cu nr. .... din .........., înregistratã la Inspectoratul teritorial de munca .............. sub nr. ..... din ..............., în perioada ......................... am verificat documentaţia şi situaţia din teren, constatând urmãtoarele:
Unitatea a fost înregistratã la registrul comerţului cu nr. ............., având codul fiscal nr. ......., şi este cu capital:



┌───────┐
│de stat│
└───────┘
┌───────┐
│privat │
└───────┘
┌───────┐
│ mixt │
└───────┘



are domeniul de activitate, conform CAEN, pentru locurile de munca la care se solicita încadrarea în condiţii deosebite,



┌───────────────────────────┐
└───────────────────────────┘

are sediul în localitatea ...................., str. ............................ nr. .... şi îşi desfãşoarã activitatea efectivã în localitatea ...................................., str. .................. nr. ..... .
În conformitate cu prevederile <>art. 4 alin. (1) şi (2) din Hotãrârea Guvernului nr. 261/2001 , cu ocazia verificãrii pentru acordarea avizului de încadrare a locurilor de munca în condiţii deosebite s-a urmãrit respectarea prevederilor Normelor generale de protecţie a muncii, a Normelor specifice de securitate a muncii şi a altor reglementãri în domeniu.
Locurile de munca pentru care s-au efectuat determinarile de noxe sunt urmãtoarele:
-
-
-
-
-
-
Determinarile de noxe s-au efectuat în prezenta persoanei (persoanelor) desemnate de conducerea unitãţii (numele, prenumele şi funcţia):
...............................
...............................
Concluzii:
......................................................................................
......................................................................................
......................................................................................
......................................................................................
......................................................................................
......................................................................................
Prezentul proces-verbal s-a încheiat în doua exemplare, din care:
- un exemplar pentru Inspectoratul teritorial de munca ...................
- un exemplar pentru unitatea care solicita avizul de încadrare a locurilor de munca în condiţii deosebite .............................................

Inspector de munca, Conducãtorul unitãţii,
.......................... ....................
(semnatura) (semnatura)

Înregistrat la unitate sub nr. ...........................





ANEXA 2


la norme
--------

PROPUNERE
de încadrare a locurilor de munca în condiţii deosebite



┌────┬───────────┬────────┬─────────┬──────────────────────────────────────────┐
│ │ │ │ │Avizul se solicita în conformitate cu: │
│ │ │ │ ├────────────────────┬─────────────────────┤
│Nr. │ Secţia │Locul de│ Meseria │ art. 7 din │ art. 8 din │
│crt.│(atelierul)│ munca │(funcţia)│Hotãrârea Guvernului│Hotãrârea Guvernului │
│ │ │ │ │nr.261/2001 (au fost│nr.261/2001 (s-au │
│ │ │ │ │luate toate mãsurile│stabilit mãsuri teh- │
│ │ │ │ │tehnico-organizato- │nico-organizatorice │
│ │ │ │ │rice de normalizare │pentru normalizarea │
│ │ │ │ │a condiţiilor de │condiţiilor de munca)│
│ │ │ │ │ munca) │ │
├────┼───────────┼────────┼─────────┼────────────────────┼─────────────────────┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │
├────┼───────────┼────────┼─────────┼────────────────────┼─────────────────────┤
├────┼───────────┼────────┼─────────┼────────────────────┼─────────────────────┤
├────┼───────────┼────────┼─────────┼────────────────────┼─────────────────────┤
├────┼───────────┼────────┼─────────┼────────────────────┼─────────────────────┤
├────┼───────────┼────────┼─────────┼────────────────────┼─────────────────────┤
└────┴───────────┴────────┴─────────┴────────────────────┴─────────────────────┘


Angajator, Reprezentantul sindical, Reprezentantul salariaţilor,
................. ........................ .........................



ANEXA 3
-------
la norme
--------


INSPECŢIA MUNCII
INSPECTORATUL TERITORIAL DE MUNCA ...................


AVIZ
pentru încadrarea locurilor de munca în condiţii deosebite
nr. ......./.................

În baza <>art. 19 alin. (5) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi a <>art. 4 din Hotãrârea Guvernului nr. 261/2001 privind criteriile şi metodologia de încadrare a locurilor de munca în condiţii deosebite se avizeazã încadrarea în condiţii deosebite a locurilor de munca din cadrul unitãţii ............................., cu sediul în localitatea ......................., str. ..................... nr. ..........., sectorul/judeţul ......................................., înregistratã la registrul comerţului cu nr. .............., codul fiscal nr. ......, prevãzute în anexa la prezentul aviz.
Valabil pana la data de .................................. .

Inspector-şef,
.......................................

Data eliberãrii
Ziua ................... luna ................ anul ....

--------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016