Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME din 7 iunie 2000  privind modul de incasare a contributiilor la asigurarile sociale de sanatate    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME din 7 iunie 2000 privind modul de incasare a contributiilor la asigurarile sociale de sanatate

EMITENT: CASA NATIONALA DE ASIGURARI DE SANATATE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 282 din 22 iunie 2000
Casele de asigurãri de sãnãtate judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, Casa de Asigurãri de Sãnãtate a Apãrãrii, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autoritãţii Judecãtoreşti, precum şi Casa de Asigurãri de Sãnãtate a Transporturilor, denumite în continuare case de asigurãri de sãnãtate, încaseazã contribuţiile datorate de angajator şi de asiguraţi cu respectarea dispoziţiilor legale în vigoare şi, respectiv, a prezentelor norme.

A. Contribuţia angajatorului

În sensul prezentelor norme se considera angajator persoana fizica sau juridicã şi orice alta entitate în beneficiul cãreia una sau mai multe persoane fizice presteazã munca în baza unui contract individual de munca sau a unei convenţii civile de prestãri de servicii, încheiate potrivit legii.
1. Angajatorii au obligaţia sa retina şi sa vireze caselor de asigurãri de sãnãtate contribuţia pentru asigurãrile sociale de sãnãtate, în cota de 7% raportatã la fondul de salarii.
Prin fond de salarii, în sensul prezentelor norme, se înţelege suma veniturilor în bani şi/sau în natura obţinute de o persoana fizica pentru munca prestatã în baza unui contract individual de munca sau a unei convenţii civile de prestãri de servicii, încheiate potrivit legii, indiferent de perioada la care se referã.
În fondul de salarii se includ şi indemnizaţiile pentru plata concediilor medicale în caz de boala, prevenirea imbolnavirilor, întãrirea şi refacerea sãnãtãţii pentru primele 10 zile lucrãtoare care, potrivit legii, se suporta din fondul de salarii al angajatorului. Sunt asimilate veniturilor care fac parte din fondul de salarii şi urmãtoarele drepturi:
- indemnizaţiile din activitãţi desfãşurate ca urmare a unei funcţii de demnitate publica, stabilitã potrivit legii;
- drepturile de solda lunarã, indemnizaţii, prime, premii, sporuri şi alte drepturi ale cadrelor militare, acordate potrivit legii;
- indemnizaţia lunarã bruta cuvenitã administratorilor la companii/societãţi naţionale, societãţi comerciale la care statul sau o autoritate a administraţiei publice locale este acţionar majoritar, precum şi la regiile autonome;
- sumele primite de reprezentanţii în adunarea generalã a actionarilor, în consiliul de administraţie şi în comisia de cenzori;
- sumele primite de reprezentanţii în organismele tripartite, conform legii;
- alte drepturi şi indemnizaţii de natura salariala, acordate în bani şi în natura de cãtre angajator.
2. În mod corespunzãtor se calculeazã şi contribuţia pentru asigurãrile sociale de sãnãtate datoratã de organizaţiile cooperaţiei meşteşugãreşti, cota de 7% aplicându-se asupra veniturilor brute lunare acordate membrilor cooperatori.
3. Pentru persoanele trimise în strãinãtate în vederea îndeplinirii unei misiuni permanente calculul contribuţiei pentru asigurãrile sociale de sãnãtate se face ca şi în cazul contribuţiei de asigurãri sociale de stat, în raport cu veniturile salariale corespunzãtoare funcţiei în care persoana este incadrata în ţara.
4. Contribuţiile pentru asigurãri sociale de sãnãtate datorate de angajator potrivit pct. 1-3 se vireazã la casele de asigurãri de sãnãtate judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, cu excepţia angajatorilor prevãzuţi la <>art. 1 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 56/1998 , care vireazã contribuţiile la Casa de Asigurãri de Sãnãtate a Apãrãrii, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autoritãţii Judecãtoreşti, şi a angajatorilor prevãzuţi la <>art. 10 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 41/1998 , care vireazã contribuţiile la Casa de Asigurãri de Sãnãtate a Transporturilor.
5. Contribuţiile pentru asigurãrile sociale de sãnãtate datorate de angajator se vireazã la casa de asigurat de sãnãtate pe care asiguratul şi-a ales-o în baza <>art. 1 alin. (2) din Legea nr. 145/1997 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
6. Angajatorii vor elibera salariaţilor proprii documente justificative care sa ateste calitatea acestora de asigurat şi plata contribuţiei de asigurãri sociale de sãnãtate, stabilitã prin lege, în contul casei de asigurãri de sãnãtate respective.

B. Contribuţia asiguraţilor

1. Contribuţia pentru asigurãrile sociale de sãnãtate datoratã de asiguraţi se determina astfel:
a) o cota de 7% aplicatã lunar asupra veniturilor salariale brute, în cazul asiguraţilor care au calitatea de salariat sau care presteazã o activitate pe baza de convenţie civilã de prestãri de servicii.
Prin venituri salariale brute, în sensul prezentelor norme, se înţelege suma tuturor veniturilor în bani şi în natura obţinute de o persoana fizica ce desfãşoarã o activitate în baza unui contract individual de munca sau a unei convenţii civile de prestãri de servicii, indiferent de perioada la care se referã sau de forma în care se acorda.
Sunt asimilate veniturilor salariale:
- indemnizaţiile din activitãţi desfãşurate ca urmare a unei funcţii de demnitate publica, stabilitã potrivit legii;
- drepturile de solda lunarã, indemnizaţii, prime, premii, sporuri şi alte drepturi ale cadrelor militare, acordate potrivit legii;
- indemnizaţia lunarã bruta, precum şi suma din profitul net, cuvenite administratorilor la companii/societãţi naţionale, societãţi comerciale la care statul sau o autoritate a administraţiei publice locale este acţionar majoritar, precum şi la regiile autonome;
- sumele primite de membrii fondatori ai societãţilor comerciale constituite prin subscripţie publica;
- sumele primite de reprezentanţii în adunarea generalã a actionarilor, în consiliul de administraţie şi în comisia de cenzori;
- sumele primite de reprezentanţii în organismele tripartite, conform legii;
- veniturile sub forma de salarii din strãinãtate, obţinute de persoanele fizice romane cu domiciliul în România care desfãşoarã activitate în România şi de persoanele fizice romane cu domiciliul în România angajate ale misiunilor diplomatice şi posturilor consulare acreditate în România;
- alte drepturi şi indemnizaţii de natura salariala, primite de asiguraţi, în bani sau în natura.
În categoria veniturilor salariale brute se includ şi indemnizaţiile cuvenite, potrivit legii, pentru îngrijirea copilului pana la varsta de 2 ani, precum şi indemnizaţiile acordate în condiţiile legii, personalului care lucreazã în sectorul producţiei de apãrare, pe perioada de întrerupere a activitãţii.
Evaluarea produselor acordate ca plata în natura se face în condiţiile prevãzute de <>Ordonanta Guvernului nr. 73/1999 privind impozitul pe venit.
Contribuţia pentru asigurãrile sociale de sãnãtate, calculatã potrivit prevederilor de mai sus, se înscrie într-o coloana distinctã din statul de salarii sub denumirea "Contribuţia de asigurãri sociale de sãnãtate";
b) o cota de 7% aplicatã asupra veniturilor impozabile ale liber-profesionistilor.
Sunt considerate venituri impozabile ale liber-profesionistilor veniturile realizate din activitãţi independente, respectiv veniturile comerciale, veniturile din profesii liberale şi veniturile din drepturi de proprietate intelectualã, realizate în mod individual şi/sau într-o forma de asociere, inclusiv din activitãţi adiacente, astfel cum sunt definite la <>art. 15 din Ordonanta Guvernului nr. 73/1999 .
Contribuţia pentru asigurãrile sociale de sãnãtate pentru asiguraţii care obţin venituri din activitãţi independente se stabileşte astfel:
- în cazul persoanelor ale cãror venituri sunt impuse pe baza venitului efectiv realizat, prin aplicarea cotei de 7% asupra venitului net din activitãţi independente determinat ca diferenţa între venitul brut şi celelalte cheltuieli deductibile conform <>Ordonanţei Guvernului nr. 73/1999 ;
- în cazul persoanelor ale cãror venituri sunt impuse pe baza de norme anuale de venit, prin aplicarea cotei de 7% la norma de venit aprobatã prin hotatare a consiliilor judeţene sau a Consiliului General al Municipiului Bucureşti pentru activitãţile independente prevãzute în nomenclatorul stabilit de Ministerul Finanţelor.
În situaţia în care persoanele care obţin venituri din activitãţi independente beneficiazã de o reducere a normelor de venit, cota se va aplica la norma redusã, determinata potrivit reglementãrilor în vigoare pentru impunerea veniturilor respective;
- în cazul persoanelor care realizeazã venituri din drepturi de proprietate intelectualã, inclusiv drepturile conexe, prin aplicarea unei cote de 7% asupra venitului impozabil determinat potrivit reglementãrilor în vigoare aferente categoriei respective de venit.
Plata contribuţiei de asigurãri sociale de sãnãtate, calculatã conform prevederilor lit. b), se suporta din veniturile asiguratului;
c) o cota de 7% aplicatã asupra venitului agricol impozabil declarat anual de cãtre persoanele fizice care nu sunt asigurate în condiţiile prevãzute la lit. a) şi b).
Venitul agricol impozabil declarat anual nu poate fi mai mic decât veniturile ce se iau în calcul la determinarea ajutorului acordat în baza <>Legii nr. 67/1995 .
Pentru anul 2000 persoanelor fizice care nu sunt asigurate în condiţiile prevãzute la lit. a) şi b) cota de 7% li se va calcula la nivelul unui salariu minim brut pe ţara, stabilit prin hotãrâre a Guvernului;
d) o cota de 7% asupra drepturilor de pensie şi pensie suplimentarã, inclusiv în cazul persoanelor prevãzute la lit. d) a <>art. 6 din Legea nr. 145/1997 , astfel cum a fost modificatã prin <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 30/1998 , care, pe lângã drepturile bãneşti primite în baza <>Decretului-lege nr. 118/1990 , republicat, cu modificãrile ulterioare, <>Legii nr. 42/1990 , republicatã, cu modificãrile ulterioare, şi <>Legii nr. 44/1994 , cu modificãrile ulterioare, beneficiazã şi de pensie de asigurãri sociale de stat.
În sensul prevederilor <>Legii nr. 145/1997 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, ajutoarele sociale acordate în baza legislaţiei de pensii, precum şi pensiile I.O.V.R. se asimileazã cu pensiile de asigurãri sociale de stat;
e) o cota de 7% aplicatã asupra drepturilor individuale ale şomerilor, respectiv asupra ajutorului de şomaj, ajutorului de integrare profesionalã sau alocaţiei de sprijin, dupã caz, în conformitate cu prevederile dispoziţiilor legale în vigoare.
În sensul prevederilor <>Legii nr. 145/1997 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, ajutoarele acordate cadrelor militare trecute în rezerva fãrã drept la pensie şi ajutoarele acordate militarilor angajaţi pe baza de contract se asimileazã cu ajutorul de şomaj.
2. Cota de 7% prevãzutã la pct. 1 se aplica şi asupra veniturilor realizate de persoanele prevãzute la <>art. 6 lit. a) şi b) din Legea nr. 145/1997 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi celor prevãzute la lit. d) a art. 6 din aceeaşi lege, altele decât cele obţinute în baza <>Decretului-lege nr. 118/1990 , republicat, cu modificãrile ulterioare, a <>Legii nr. 42/1990 , republicatã, cu modificãrile ulterioare, şi a <>Legii nr. 44/1994 , cu modificãrile ulterioare.
3. Prevederile pct. 1 se aplica şi în cazul persoanelor prevãzute la <>art. 4 lit. b) din Legea nr. 145/1997 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi al persoanelor prevãzute la art. 7 din aceeaşi lege, care se asigura facultativ.
4. Contribuţiile asiguraţilor prevãzuţi la pct. 1 se vireazã la casele de asigurãri de sãnãtate judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, la care au optat sa se asigure, cu excepţia asiguraţilor prevãzuţi la <>art. 1 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 56/1998 , pentru care contribuţiile se vireazã la Casa de Asigurãri Sociale de Sãnãtate a Apãrãrii, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autoritãţii Judecãtoreşti, şi a asiguraţilor prevãzuţi la <>art. 10 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 41/1998 , pentru care contribuţiile se vireazã la Casa de Asigurãri de Sãnãtate a Transporturilor.
5. Persoanele care beneficiazã de asigurãrile sociale de sãnãtate fãrã plata contribuţiei, potrivit <>art. 6 din Legea nr. 145/1997 , astfel cum a fost modificat prin <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 30/1998 , vor face dovada încadrãrii în una dintre categoriile enumerate în articolul menţionat prin documente justificative, potrivit fiecãrei categorii, astfel:
- pentru copii în varsta de pana la 18 ani, care nu realizeazã venituri, cu act de identitate;
- pentru ţinerii cu varsta cuprinsã între 18 şi 26 de ani şi care nu realizeazã venituri, cu actul de identitate, cu carnetul de elev sau de student, vizat la zi, şi cu declaraţie pe propria rãspundere;
- pentru persoanele cu handicap, pe baza certificatului de încadrare într-un grad de handicap şi a declaraţiei pe propria rãspundere ca nu realizeazã venituri;
- soţul, sotia, pãrinţii şi bunicii, pe baza declaraţiei pe propria rãspundere, atât din partea acestora, cat şi din partea asiguratului în întreţinerea cãruia se afla;
- beneficiarii <>Decretului-lege nr. 118/1990 , republicat, cu modificãrile ulterioare, ai <>Legii nr. 42/1990 , republicatã, cu modificãrile ulterioare, şi ai <>Legii nr. 44/1994 , cu modificãrile ulterioare, pe baza documentului de plata a drepturilor respective primite în baza acestor legi şi a declaraţiei pe propria rãspundere.
Aceste documente vor fi prezentate medicului de familie.
Asiguratul are obligaţia de a anunta medicul de familie despre orice schimbare care poate conduce la modificarea condiţiilor de dobândire a calitãţii de asigurat fãrã plata contribuţiei de asigurãri sociale de sãnãtate.
6. Fondul de asigurãri sociale de sãnãtate se constituie şi se deruleazã prin urmãtoarele conturi:
- 30.15 "Disponibil din Fondul de asigurãri sociale de sãnãtate", deschis la trezoreria municipiului resedinta de judeţ pe seama caselor de asigurãri de sãnãtate judeţene, Casei de Asigurãri de Sãnãtate a Apãrãrii, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autoritãţii Judecãtoreşti şi Casei de Asigurãri de Sãnãtate a Transporturilor;
- 64.88 "Disponibil din Fondul de asigurãri sociale de sãnãtate", deschis la Sucursala sectorului 4 a Bãncii Comerciale Romane - S.A., pentru Casa de Asigurãri de Sãnãtate a Judeţului Ilfov.
Pentru fondul de rezerva se deschide la trezoreria statului pe seama caselor de asigurãri de sãnãtate contul 50.43 "Disponibil din fondul de rezerva constituit conform <>Legii nr. 145/1997 ", iar la Sucursala sectorului 4 a Bãncii Comerciale Romane - S.A. este deschis contul 64.89 "Disponibil din Fondul de rezerva constituit conform <>Legii nr. 145/1997 " pentru Casa de Asigurãri de Sãnãtate a Judeţului Ilfov.
Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate are deschis la Direcţia de trezorerie a municipiului Bucureşti contul 30.15 "Disponibil din Fondul de asigurãri sociale de sãnãtate". În acest cont se înregistreazã sumele încasate lunar, potrivit legii, de la casele de asigurãri de sãnãtate.
În conturile 30.15 şi 64.88 casele de asigurãri de sãnãtate încaseazã contribuţiile stabilite de lege, sumele primite de la Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate din fondul de redistribuire, precum şi alte venituri obţinute în condiţiile legii.
De asemenea, în aceste conturi se înregistreazã plãţile pentru:
- constituirea lunarã a fondului de rezerva în limita de 5% din sumele încasate în cont, care se evidenţiazã în contul 64.89 "Disponibil din fondul de rezerva constituit conform <>Legii asigurãrilor sociale de sãnãtate nr. 145/1997 " pentru Casa de Asigurãri de Sãnãtate a Judeţului Ilfov, deschis la Sucursala sectorului 4 a Bãncii Comerciale Romane - S.A., şi în contul 50.49 "Disponibil din fondul de rezerva constituit conform <>Legii asigurãrilor sociale de sãnãtate nr. 145/1997 ", deschis pe seama Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate şi caselor de asigurãri de sãnãtate;
- redistribuirea la casele de asigurãri de sãnãtate cu venituri reduse;
- cheltuieli de administrare, funcţionare şi de capital pe baza bugetului propriu de venituri şi cheltuieli.
Soldul contului 50.49 şi, respectiv, 64.89, rãmas neutilizat la finele anului, se reporteazã în anul urmãtor şi se foloseşte potrivit destinaţiei stabilite de Consiliul de administraţie al Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate.
7. Contribuţiile pentru Fondul de asigurãri sociale de sãnãtate se vãrsa de cãtre persoanele fizice sau juridice prevãzute la lit. A şi B în conturile 30.15 şi 64.88, astfel:
a) contribuţiile prevãzute la pct. 1 lit. a) se calculeazã şi se reţin de cãtre angajatori din veniturile salariale şi se vireazã la termenul stabilit pentru plata celorlalte obligaţii prevãzute de lege datorate asupra drepturilor salariale;
b) contribuţia prevãzutã la pct. 1 lit. b) se plãteşte de cãtre beneficiarii de venituri din activitãţi independente o data cu plata impozitului pe venitul datorat, pe baza declaraţiei.
În cazul persoanelor care realizeazã venituri din drepturi de proprietate intelectualã contribuţia de asigurãri sociale de sãnãtate se calculeazã şi se retine de cãtre fiecare plãtitor de venit la fiecare plata şi se vireazã la termenul stabilit pentru virarea impozitului pe venitul respectiv conform declaraţiei.
În situaţia în care la finele anului a rezultat plata unei contribuţii mai mari decât cea legal datoratã, aceasta se va regulariza cu suma contribuţiei datorate pentru perioadele urmãtoare datei regularizãrii;
c) contribuţiile prevãzute la pct. 1 lit. c) se plãtesc de cãtre persoanele asigurate pana la finele trimestrului sau ale anului prin organele teritoriale ale caselor de asigurãri de sãnãtate, respectiv a municipiului Bucureşti, sau prin alte organe care vor fi stabilite de cãtre acestea;
d) contribuţiile prevãzute la pct. 1 lit. d) şi e) se reţin lunar de cãtre administratorii fondurilor de pensii şi respectiv, ai Fondului pentru plata ajutorului de şomaj din drepturile individuale ale pensionarilor, ale beneficiarilor de ajutor de şomaj sau, dupã caz, de ajutor de integrare profesionalã ori de alocatie de sprijin şi se vireazã lunar la aceeaşi data la care se vireazã poştei drepturile de baza.
Pentru drepturile lunare curente datele de virare corespund cu datele de depunere la posta a celei de-a doua transe a sumei de achitat, respectiv:
- 8 a lunii, pentru contribuţia de asigurãri sociale de sãnãtate aferentã drepturilor de pensie pentru agricultori, beneficiari de ajutor de şomaj, alocatie de sprijin sau de ajutor de integrare profesionalã;
- 18 a lunii, pentru pensiile de asigurãri sociale de stat şi militare.
Virarea contribuţiei de asigurãri sociale de sãnãtate, aferentã drepturilor restante de pensie de asigurãri sociale de stat, inclusiv mandatele reţinute de la achitare, ce se achitã suplimentar prin mandat poştal în perioada 23-27 a fiecãrei luni, se face în perioada 19-21 a lunii.
În cazul în care se constata ca au fost virate la Fondul asigurãrilor sociale de sãnãtate contribuţii pentru persoanele care nu mai beneficiau de dreptul de pensie sau de ajutor de şomaj, ordonatorii de credite pot efectua regularizari prin diminuarea viramentelor, pe baza unor tabele justificative, cu ocazia plãţilor care urmeazã sa fie fãcute în termen de o luna.
Pentru a nu se diminua drepturile individuale de pensii, de ajutor de şomaj şi de alocatie de sprijin, acestea se vor majorã cu cota de 7%, cuantumul absolut al acestei cresteri constituind contribuţia datoratã la asigurãrile sociale de sãnãtate;
e) contribuţia pentru persoanele asigurate în condiţiile <>art. 55 alin. (1) lit. a), c) şi d) din Legea nr. 145/1997 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se calculeazã prin aplicarea cotei de 7% asupra valorii a doua salarii minime brute pe ţara, se suporta de la bugetul de stat şi se prevede anual, dupã caz, în bugetele Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, Ministerului Justiţiei, Ministerului Apãrãrii Naţionale, Ministerului de Interne şi Serviciului Roman de Informaţii, la titlul "Transferuri".
Lunar, pana la data de 10 a lunii curente pentru luna expiratã, primãrii comunica direcţiilor generale de munca şi protecţie socialã judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, situaţia cuprinzând numãrul de persoane din familiile beneficiare de ajutor social pentru care plata contribuţiei de asigurãri sociale de sãnãtate se suporta de la bugetul de stat potrivit <>Legii nr. 145/1997 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
Pentru persoanele din familiile beneficiare de ajutor social primãria elibereazã adeverinte din care sa rezulte calitatea de beneficiar de ajutor social.
Contribuţia pentru asigurãrile sociale de sãnãtate se vireazã în conturile menţionate la pct. 6, în termen de 10 zile de la primirea comunicãrii de la consiliile locale.
Consiliile locale rãspund pentru comunicarea la timp şi pentru exactitatea datelor transmise;
f) contribuţia pentru asigurãrile sociale de sãnãtate pentru persoanele asigurate în condiţiile <>art. 55 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 145/1997 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, calculatã prin aplicarea cotei de 7% asupra valorii a doua salarii minime brute pe ţara, se cuprinde în bugetul anual al asigurãrilor sociale de stat şi se vireazã lunar de cãtre angajatorii care plãtesc drepturile pentru concediile medicale sau pentru concediile medicale pentru îngrijirea copilului bolnav, la termenele prevãzute pentru virarea impozitului pe salarii, diminuându-se contribuţia la asigurãrile sociale de stat cu sumele vãrsate corespunzãtoare zilelor lucrãtoare în care s-au aflat în incapacitate de munca.
Potrivit <>art. 55 alin. (2) lit. b) din Legea nr. 145/1997 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, contribuţia pentru asigurãrile sociale de sãnãtate datoratã pentru persoanele prevãzute la art. 55 alin. (1) lit. b) se suporta de bugetul asigurãrilor sociale de stat, pentru intreaga perioada în care persoana se afla în concediu medical, în concediu medical pentru sarcina şi lauzie sau în concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav, potrivit art. 71 şi 72 din Legea privind pensiile de asigurãri sociale de stat şi asistenta socialã nr. 3/1977, astfel cum au fost modificate şi completate prin <>Legea nr. 49/1992 .
Calculul sumelor datorate la asigurãrile sociale de sãnãtate se efectueazã astfel:


Salariul minim brut
pe ţara x 2 x 7% Numãrul de zile lucrãtoare
─────────────────────────── x în care s-a aflat în incapacitate
Numãrul de zile lucrãtoare de munca, din luna pentru care
din luna în care se face se face calculul
calculul



În cazul beneficiarilor de certificate medicale pentru program redus calculul contribuţiei pentru asigurãrile sociale de sãnãtate se face proporţional cu orele cumulate de program redus din cursul lunii, înregistrate în contabilitate.
În cazul în care salariatul beneficiazã, în luna în care se face calculul contribuţiei, atât de indemnizaţia de concediu medical, cat şi de salariu pentru zilele efectiv lucrate, baza de calcul a contribuţiei personale a asiguratului este formatã numai din veniturile salariale, fãrã a se include indemnizaţia pentru concediu medical;
g) persoanele care nu beneficiazã de calitatea de asigurat în condiţiile prevãzute la art. 55 şi la <>art. 52 alin. (2) din Legea nr. 145/1997 , astfel cum au fost modificate prin <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 30/1998 , se asigura direct prin casele de asigurãri de sãnãtate, în conformitate cu art. 54 alin. (2) din aceasta lege;
h) persoanele fãrã venituri proprii, care sunt ingrijite în unitãţi de asistenta socialã, au obligaţia sa se asigure la casele de asigurãri de sãnãtate prin grija conducerii acestor unitãţi;
i) persoanele care declara ca nu au venituri sau ca au venituri sub plafoanele prevãzute de <>Legea nr. 67/1995 vor face dovada celor declarate prin adeverinta eliberata de primarul localitãţii de domiciliu, în care se precizeazã motivele pentru care nu beneficiazã de prevederile acestei legi.
8. Dovada calitãţii de asigurat se face cu carnetul de asigurat. Acest document va constitui unica modalitate de a dovedi calitatea de asigurat, va fi model unic pentru asiguraţii caselor de asigurãri de sãnãtate şi va fi netransmisibil.
9. Pana la intrarea în posesia carnetului de asigurãri de sãnãtate calitatea de asigurat va fi doveditã la unitãţile sanitare cu:
- adeverinta eliberata de angajator, pentru salariaţii şi angajaţii cu convenţie civilã de prestãri de servicii;
- documentul eliberat de organele fiscale, pentru realizatorii de venituri din activitãţi independente şi pentru agricultori;
- documentul eliberat de primãria în a carei raza teritorialã îşi au domiciliul, pentru beneficiarii de ajutor social, conform <>Legii nr. 67/1995 .
Pentru pensionari şi pentru beneficiarii de ajutor de şomaj, de alocatie de sprijin sau de ajutor de integrare profesionalã dovada achitãrii contribuţiei la asigurãrile sociale de sãnãtate se face cu cuponul mandatului poştal de achitare a drepturilor sau cu talonul de plata prin cont curent personal deschis la o unitate bancarã. Aceste documente au înscrisã în rubrici distincte valoarea contribuţiei de asigurãri sociale de sãnãtate, defalcata pe sursa de provenienta. În cazul pierderii acestor documente sau pana la dobândirea lor calitatea de pensionar sau de beneficiar al <>Legii nr. 1/1991 , republicatã, cu modificãrile ulterioare, poate fi doveditã cu decizia de pensionare, carnetul de evidenta a drepturilor de şomaj sau cu o adeverinta eliberata de instituţia care administreazã fondurile respective.

C. Dispoziţii finale

1. Nerespectarea de cãtre angajator a obligaţiilor privind completarea şi depunerea la casele de asigurãri de sãnãtate judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, precum şi la cele asimilate acestora a Declaraţiei privind constituirea fondului de asigurãri sociale de sãnãtate constituie contravenţie şi se sancţioneazã cu amenda de la 10.000.000 lei la 50.000.000 lei.
2. Angajatorii şi asiguraţii care au obligaţia de a plati contribuţia pentru asigurãrile sociale de sãnãtate potrivit prevederilor <>Legii nr. 145/1997 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi care nu o respecta datoreazã majorãri pentru perioada de întârziere egale cu majorãrile aferente pentru întârzierea achitãrii impozitelor.
3. Dacã datoria nu este achitatã în termen de o luna de la data scadenta, casa de asigurãri de sãnãtate va introduce dispoziţie de încasare silitã.
-----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016