Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME din 5 iunie 1992  privind organizarea si functionarea pietei valutare bancare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME din 5 iunie 1992 privind organizarea si functionarea pietei valutare bancare

EMITENT: BANCA NATIONALA A ROMANIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 128 din 10 iunie 1992
    I. Dispoziţii generale
    1. Piaţa valutară bancară este deschisă tuturor persoanelor juridice romane cu oferta libera sau cu cerere justificată de valuta, în conformitate cu reglementările Băncii Naţionale a României.
    Persoanele juridice nerezidente au acces pe piaţa valutară bancară numai în calitate de ofertanţi de valuta.
    2. Piaţa valutară bancară funcţionează prin intermediul băncilor comerciale romane şi străine autorizate sa-si desfăşoare activitatea în România şi sa efectueze operaţiuni în lei şi în valuta.
    3. Banca Naţională a României participa pe piaţa valutară bancară, în scopul protejării monedei naţionale, precum şi pentru păstrarea şi administrarea rezervelor internaţionale ale României.

    II. Piaţa valutară bancară
    4. Piaţa valutară bancară se compune din:
    - licitaţii valutare pentru ordine de vînzare sau cumpărare de valuta de valori egale cu sau peste 50.000 dolari S.U.A.;
    - operaţiuni în afară licitaţiilor valutare, pentru ordine de vînzare sau cumpărare de valuta de valori pînă la 50.000 dolari S.U.A.
    5. Pe piaţa valutară bancară se pot efectua numai operaţiuni la vedere de vînzare sau cumpărare valuta, cu decontarea în termen de maximum 2 zile lucrătoare de la data tranzacţiilor.
    6. Persoanele juridice romane, în calitate de cumpărători potenţiali de valuta pe piaţa valutară bancară, trebuie sa îndeplinească următoarele condiţii:
    - cererea de cumpărare valuta sa aibă la baza un contract extern sau un document care sa ateste o operaţiune valutară curenta (de cont curent);
    - suma solicitată la cumpărare sa nu depăşească valoarea operaţiunii valutare curente sau diferenţa dintre valoarea operaţiunii valutare curente şi disponibilităţile proprii cumulate pentru astfel de operaţiuni;
    - cererea de cumpărare valuta pentru transferuri de capital sa fie prezentată în condiţiile prevăzute în Regulamentul privind efectuarea operaţiunilor valutare.
    7. Sumele cumpărate pe piaţa valutară bancară trebuie utilizate conform destinaţiei iniţiale prevăzute în contractul extern sau în documentul care atesta operaţiunea valutară curenta (de cont curent) sau, după caz, transferul de capital.
    8. Disponibilităţile în valuta din conturile proprii, precum şi sumele cumpărate pe piaţa valutară bancară nu pot fi utilizate drept garanţii (cash colateral) pentru obţinerea de credite în lei destinate cumpărării de valuta pe piaţa valutară bancară.

    III. Licitaţiile valutare
    9. Licitaţiile valutare se desfăşoară în şedinţe de licitaţie, organizate în fiecare zi lucrătoare la sediul Băncii Naţionale a României, în cadrul cărora cursul de referinţa al leului fata de dolarul S.U.A. se determina ca un curs de echilibru între cererea şi oferta de valuta.
    10. Participanţii la şedinţele de licitaţie vor fi băncile comerciale autorizate, precum şi Banca Naţională a României.
    A. Condiţiile de participare
    11. În vederea participării la şedinţele de licitaţie, băncile comerciale vor depune o cerere de participare, la Banca Naţională a României, cu îndeplinirea următoarelor condiţii:
    - cont curent în lei deschis la Banca Naţională a României;
    - conturi de corespondent deschise la bănci în străinătate;
    - realizarea de operaţiuni cu rezidentii, în lei;
    - întocmirea şi menţinerea evidentelor privind participarea la şedinţele de licitaţie şi întocmirea raportarilor către Banca Naţională a României la termenele şi în forma solicitate de aceasta.
    12. Banca Naţională a României va autoriza participarea la licitaţiile valutare a acelor bănci comerciale care, prin volumul tranzacţiilor şi importanta lor, contribuie la dezvoltarea pieţei valutare bancare, în condiţii de performanta şi prudenta bancară.
    13. Băncile comerciale vor participa la şedinţele de licitaţii valutare în contul clienţilor, în baza ordinelor de vînzare sau cumpărare de valuta, de valori egale cu sau peste 50.000 dolari S.U.A.
    Pentru operaţiunile desfăşurate în contul clienţilor, băncile comerciale pot percepe un comision de maximum 0,5% din valoarea în lei a tranzacţiei executate.
    Băncile comerciale pot participa la licitaţiile valutare şi în nume şi cont propriu, în condiţiile respectării limitelor la poziţiile valutare nete stabilite de Banca Naţională a României.
    14. În vederea admiterii cu ordine de vînzare sau cumpărare la licitaţiile valutare, persoanele juridice romane îşi vor deschide un cont valutar, principal (C.V.P.) la una din băncile comerciale din România, autorizata de Banca Naţională a României sa participe la licitaţiile valutare, potrivit prevederilor de la pct. 11 şi 12 din prezentele norme.
    Ordinele de vînzare sau cumpărare la licitaţiile valutare se prezintă şi se derulează numai prin contul valutar principal (C.V.P.), prin care se realizează şi operaţiuni valutare curente (de cont curent).
    B. Şedinţele de licitaţii valutare
    15. Banca Naţională a României, prin ordin al guvernatorului, va institui o comisie pentru organizarea şi desfăşurarea şedinţelor de licitaţii valutare.
    16. Comisia instituită potrivit prevederilor de la pct. 15 din prezentele norme va fi compusă din personal cu funcţii de conducere şi execuţie din direcţiile de specialitate ale Băncii Naţionale a României şi va cuprinde în structura sa un preşedinte, un secretar, un cotator şi doi membri.
    17. La şedinţele de licitaţii valutare vor asista doi observatori din partea băncilor comerciale, stabiliţi pe baza de convenţie între Banca Naţională a României şi Asociaţia Romana a Băncilor.
    Banca Naţională a României poate revoca şi solicita înlocuirea observatorilor, în cazul nerespectării de către aceştia a principiului secretului bancar.
    18. În vederea participării la şedinţele de licitaţii, băncile comerciale vor colecta zilnic de la clienţii proprii ordine de vînzare sau cumpărare valuta, întocmite conform modelului anexat. Se vor primi numai ordine la curs limitat şi care se încadrează în pasul de licitaţie stabilit de Banca Naţională a României.
    Pasul de licitaţie reprezintă marja de +4/-5% fata de cursul de referinţa stabilit în ziua precedenta zilei desfăşurării şedinţei de licitaţie valutară.
    Banca Naţională a României poate modifica pasul de licitaţie, în vederea realizării obiectivelor de politica valutară.
    Cursurile licitate vor fi numere întregi.
    19. În baza ordinelor clienţilor, acceptate în urma verificării elementelor de forma şi de conţinut, precum şi în baza ordinelor în nume şi cont propriu, băncile comerciale vor întocmi următoarele documente pentru fiecare şedinţa de licitaţie valutară:
    - liste centralizatoare pe niveluri de curs ale ordinelor de vînzare şi cumpărare ale clienţilor, conform modelului anexat;
    - liste nominale pe clienţi, conţinînd ordinele de vînzare sau cumpărare valuta, conform modelului anexat;
    - lista ordinelor de vînzare şi cumpărare valuta în nume şi cont propriu, conform modelului anexat.
    20. Toate documentele menţionate la pct. 19, destinate următoarei şedinţe de licitaţie valutară, vor fi depuse la sediul Băncii Naţionale a României în fiecare zi lucrătoare, între orele 10,00 - 11,00, într-un plic purtind antetul oficial al băncii comerciale, sigilat şi stampilat.
    21. Plicurile vor fi depuse printr-un delegat oficial al băncii comerciale respective, ale cărui nume şi elemente de identificare vor fi comunicate în prealabil Băncii Naţionale a României. La primirea plicului, delegatului i se va inmina o copie a procesului-verbal de predare-primire.
    22. Şedinţele de licitaţii valutare se deschid la ora 11,00 în prezenta membrilor comisiei şi a observatorilor Asociaţiei Romane a Băncilor. Secretarul comisiei va deschide plicurile şi va verifica condiţiile de forma şi conţinut ale listelor. Listele care nu îndeplinesc condiţiile prevăzute la pct. 19 din prezentele norme sînt considerate nule de drept şi se înapoiază băncilor eminente. În mod excepţional, preşedintele comisiei poate decide, de comun acord cu banca emitenta, rectificarea pe loc a erorilor şi validarea listei. Acordul băncii emitente poate fi comunicat telefonic, cu condiţia confirmării în scris în cursul aceleaşi zile.
    23. Cotatorul va determina cursul de referinţa după cum urmează:
    - conţinutul tuturor listelor centralizatoare ale ordinelor de vînzare şi cumpărare ale clienţilor, precum şi cel al listelor cuprinzînd ordinele de vînzare şi cumpărare valuta în nume şi cont propriu vor fi introduse într-o matrice, în care se menţionează, cumulativ, pe o coloana, ordinele de cumpărare în sens crescător, iar pe o alta coloana, ordinele de vînzare în sens descrescator;
    - cursul de referinţa va fi stabilit la nivelul la care cea mai mare parte din cererea şi oferta de valuta poate fi satisfacuta;
    - în cazul în care cererea şi oferta de valuta nu se intilnesc la un curs de echilibru, cursul de referinţa va fi stabilit de către Banca Naţională a României, în limita pasului de licitaţie de +/-5% fata de cursul de referinţa al zilei, în sensul raportului cerere-oferta.
    24. Toate ordinele de cumpărare superioare sau egale cursului de referinţa stabilit, precum şi toate ordinele de vînzare inferioare sau egale acestuia vor fi transmise spre execuţie fiecărei bănci comerciale, pe baza listelor de execuţie emise de Banca Naţională a României, ce vor fi inminate, începînd cu orele 12,00, delegaţilor oficiali ai băncilor comerciale participante, în acelaşi loc unde au fost depuse plicurile de participare.
    În cazul în care ordinele de vînzare sau cumpărare nu se pot executa integral la cursul de referinţa, în listele de execuţie emise de Banca Naţională a României se vor include numai sumele corespunzătoare coeficientului de execuţie la nivel marginal.
    Băncile comerciale vor efectua operaţiunile decurgînd din listele de execuţie primite de Banca Naţională a României la cursul de referinţa stabilit în şedinţa de licitaţie valutară.
    25. Secretarul comisiei, pe baza rezultatului şedinţei de licitaţie, va întocmi procesul-verbal şi comunicarea oficială.
    Procesul-verbal al şedinţei de licitaţie valutară va cuprinde cel puţin următoarele elemente:
    - data şedinţei de licitaţie valutară;
    - volumul total al cererii şi ofertei de valuta;
    - volumul tranzacţiilor încheiate;
    - cursul de referinţa exprimat prin metoda cotatiei directe ("n" lei pentru 1 dolar S.U.A.);
    - coeficientul de execuţie la nivelul marginal;
    - cursurile de schimb ale principalelor valute, calculate pornind de la cursul de referinţa şi cotaţiile zilnice reprezentative ale acestor valute pe piaţa internaţionala;
    - data valabilităţii cursurilor.
    Comunicarea oficială va fi data publicităţii şi va cuprinde următoarele elemente:
    - data şedinţei de licitaţie valutară;
    - cursul de referinţa;
    - cursurile de schimb ale principalelor valute;
    - data valabilităţii cursurilor.

    IV. Operaţiuni în afară licitaţiilor valutare
    26. Băncile comerciale pot efectua, în afară licitaţiilor valutare, operaţiuni de vînzare sau cumpărare valute în contul clienţilor şi operaţiuni de vînzare în nume şi cont propriu.
    27. Operaţiunile în afară licitaţiilor valutare se efectuează numai prin ordine de vînzare sau cumpărare valuta de pînă la 50.000 dolari S.U.A.
    28. Tranzacţiile în afară licitaţiilor valutare se pot efectua de către băncile comerciale la cursuri care sa se încadreze într-un interval de abatere (spread) de +/-2% fata de cursul de referinţa în vigoare.
    Banca Naţională a României poate modifica intervalul de abatere fata de cursul de referinţa, în vederea realizării obiectivelor de politica monetara şi valutară.
    29. Băncile comerciale şi clienţii acestora răspund de îndeplinirea condiţiilor privind participarea la operaţiuni în afară licitaţiilor valutare, prevăzute în prezentele norme.

    V. Controlul operaţiunilor
    30. Băncile comerciale vor verifica şi vor răspunde de îndeplinirea de către clienţii lor a condiţiilor de participare la piaţa valutară bancară.
    Banca Naţională a României va verifica îndeplinirea de către băncile comerciale a condiţiilor de participare la piaţa valutară bancară.
    31. Băncile comerciale îşi vor organiza evidenta astfel încît sa poată asigura verificarea îndeplinirii de către clienţii lor a prevederilor legale şi ale prezentelor norme şi vor pune la dispoziţia Băncii Naţionale a României toate informaţiile şi orice document solicitat de către aceasta.
    32. Sumele cumpărate pe piaţa valutară bancară şi neutilizate în termen de 30 de zile de la data scadentei prevăzute în contractul extern sau în documentul care atesta operaţiunea valutară curenta (de cont curent) vor fi cumpărate în mod automat de către băncile comerciale la cursul tranzacţiei iniţiale.

    VI. Dispoziţii finale
    33. Transferurile de valuta între conturile diferitelor persoane juridice romane sînt interzise, cu excepţia transferurilor menţionate la pct. 13 alin. 3 din Regulamentul privind efectuarea operaţiunilor valutare, a transferurilor între băncile autorizate sa desfăşoare operaţiuni valutare în România, precum şi a celor care decurg din contracte între părţi privind efectuarea de operaţiuni de export, import, executări de lucrări şi prestări de servicii internaţionale ori alte operaţiuni de comerţ exterior.
    34. Pînă la introducerea normelor privind limitele poziţiilor valutare nete stabilite de Banca Naţională a României, băncile comerciale pot participa în nume şi cont propriu la licitaţiile valutare nelimitat pentru vînzarea de valuta, iar pentru cumpărări de valuta, numai cu ordine în limita a maximum 3% din oferta de vînzare de valuta a clienţilor proprii.
    35. Pînă la stabilirea şi diversificarea operaţiunilor pe piaţa valutară bancară, în cadrul şedinţelor de licitaţii se va determina numai cursul de referinţa al leului fata de dolarul S.U.A.
    36. Cursul de referinţa este valabil 24 de ore, începînd cu ora 0,00 a zilei lucrătoare următoare zilei şedinţei de licitaţie valutară.
    37. Comisioanele bancare aferente operaţiunilor pe piaţa valutară bancară se calculează şi se încasează numai în lei.
    38. Pentru fiecare zi de intirziere în decontarea operaţiunilor desfăşurate pe piaţa valutară bancară, partea lezata este în drept sa pretindă o marja penalizatoare de maximum 2% peste nivelul LIBOR overnight pentru valute si, respectiv, pentru lei, 5% peste nivelul dobînzii de refinantare a Băncii Naţionale a României.


    FORMULARUL Nr. 1

                               CERERE
              de participare pe piaţa valutară bancară

    În vederea participării pe piaţa valutară bancară, ne angajăm sa respectam prevederile Regulamentului privind efectuarea operaţiunilor valutare în România şi ale normelor emise în aplicarea acestuia.
    Totodată, declaram pe proprie răspundere următoarele date necesare constituirii fisierului naţional al participanţilor pe piaţa valutară bancară, gestionat de Banca Naţională a României:
    - denumirea firmei .......................................................
    - sediul social: judeţul, localitatea, adresa ............................
    - numărul din Registrul Comerţului ........................................
    - cont valutar principal (C.V.P.) nr. .....................................
    deschis la Banca ............................................................
    - nu avem deschis un alt cont valutar principal la o alta banca.
    Am luat cunoştinţa de faptul ca deschiderea unui alt cont valutar principal decît cel declarat atrage după sine anularea rezultatului şedinţei de licitaţie şi sancţiunile legale.

                                           ...........................
                                        Semnătura autorizată şi ştampila

................................................................................


    BANCA .......................

    Certificăm autenticitatea datelor furnizate de clientul nostru.


                                          ............................
                                        Semnătura autorizată şi ştampila



    FORMULARUL Nr. 2

              VÎNZARE
    ........................................
    Denumire client ........................ Banca .......................
    Nr. din Registrul Comerţului ........... Nr./data de intrare .........
    Nr. C.V.P.*) ........................... Nr./data de ieşire ..........
---------
    *) C.V.P. = cont valutar principal.


                          ORDIN DE VÎNZARE VALUTĂ
         valabil pentru şedinţa de licitaţie valutară din data de .......

              Către Banca ..............................

    Vindeti suma de ...................................................... $
                              (în cifre şi litere)
    la cursul de ............... lei/1$ din contul nostru principal nr. ...,
                   (în cifre)
    deschis la banca dvs.
    Contravaloarea în lei se va vira în contul nostru în lei nr. ..........
    deschis la Banca ..................... .


           ....................... .....................
              Data întocmirii Semnătura autorizată
                                             şi ştampila clientului


    ......................................................................
    ACCEPTAT/RESPINS (motivul ...............................)
    Data acceptării ......................
    Semnătura autorizată .................
    Ştampila băncii ......................



    FORMULARUL Nr. 3

          CUMPĂRARE
    ......................
    Denumire client ................... Banca ............................
    ................................... ..................................
    Nr. din Registrul Comerţului ...... Nr./data de intrare ..............
    Nr. C.V.P.*) ...................... Nr./data de ieşire ...............
----------
   *) C.V.P. = cont valutar principal.



                           ORDIN DE CUMPĂRARE VALUTĂ
        valabil pentru şedinţa de licitaţie valutară din data de .......

       Către Banca .........................

    Cumpăraţi suma de .......(în cifre şi litere)........$ la cursul de ......(în cifre)...... lei/1$ din disponibilul nostru în lei aflat in contul nr. ............, deschis la Banca ................ .
    Suma în valuta se va vira în contul nostru valutar principal nr. ..... deschis la banca dvs.
    Declarăm pe proprie răspundere următoarele:
    1. Scopul cumpărării de valuta este o operaţiune curenta reprezentind ................ avînd la baza următoarele documente anexate: ...........
    2. Disponibilităţile noastre valutare cumulate la data prezentei sînt de ......(în cifre).......... US $ (sau echivalent în $).
    3. Sintem de acord cu blocarea sumei în valuta cumpărate la şedinţa de licitaţie valutară în C.V.P. pînă la utilizarea acesteia conform destinaţiei iniţiale declarate prevăzute la pct. 1.
    4. În situaţia neutilizarii sumei conform destinaţiei iniţiale declarate, sintem de acord cu aplicarea prevederilor pct. 32 din Normele privind organizarea şi funcţionarea pieţei valutare bancare (anexa nr. 3 la Regulamentul privind efectuarea operaţiunilor valutare).

           ..................... .....................
             Data întocmirii Semnătura autorizată
                                              şi ştampila clientului

................................................................................

    ACCEPTAT/RESPINS (motivul ................................)
    Data acceptării ...............
    Semnătura autorizată ............
    Ştampila băncii .................



    FORMULARUL Nr. 4


    ANTETUL BĂNCII

    Valabil pentru şedinţa de licitaţie valutară din data de .............


        VÎNZARE CENTRALIZATA

                      LISTA CENTRALIZATOARE
     pe niveluri de curs ale ordinelor de vînzare ale clienţilor

 ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
                CURS VALOAREA (USD)
 ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
             .................... ................
             .................... ................
 ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
                                            Total: .............

          ................. ....................
            Data emiterii Semnătura autorizata
                                             şi ştampila



    FORMULARUL Nr. 5


    ANTETUL BĂNCII

         Valabil pentru şedinţa de licitaţie valutară din data de ......

         CUMPĂRARE CENTRALIZATĂ



                             LISTA CENTRALIZATOARE
         pe niveluri de curs ale ordinelor de cumpărare ale clienţilor

 ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
              CURS VALOAREA (USD)
 ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
           .............. ................
           .............. ................
 ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
                                                Total: ...............

           ................. .....................
            Data emiterii Semnătura autorizată
                                                 şi ştampila



    FORMULARUL Nr. 6


    ANTETUL BĂNCII

    Valabil pentru şedinţa de licitaţie valutară din data de .............


    VÎNZARE BANCA


                                     LISTA
      pe niveluri de curs ale ordinelor de vînzare în nume şi cont propriu

 ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
                 CURS VALOAREA (USD)
 ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
                .............. ................
                .............. ................
 ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
                                            Total: ..............


           ................ .....................
            Data emiterii Semnătura autorizată
                                                 şi ştampila


    FORMULARUL Nr. 7


    ANTETUL BĂNCII

    Valabil pentru şedinţa de licitaţie valutară din data de ..............


      CUMPĂRARE BANCA



                                     LISTA
     pe niveluri de curs ale ordinelor de cumpărare în nume şi cont propriu
 ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
           CURS VALOAREA (USD)
 ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

          ............. ....................
          ............. ....................

 ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
                                           Total: ...............


           ................. .....................
            Date emiterii Semnătura autorizată
                                              şi ştampila



    FORMULARUL Nr. 8

    ANTETUL BĂNCII

    Valabil pentru şedinţa de licitaţie valutară din data de .......

    VÎNZARE NOMINALĂ



                                 LISTA NOMINALĂ
                  a clienţilor cu ordine de vînzare de valută

 ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 Nr. Client Nr. R.C.*) Nr. C.V.P.**) CURS SUMA (USD)
 crt.
 ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
   ...........................................................................
 ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

                                                       Total: ...............


         ................... ....................
          Data emiterii Semnătura autorizată
                                              şi ştampila

-----------
    *) Nr. R.C. = numărul de înregistrare în Registrul Comerţului.
    **) Nr. C.V.P. = numărul contului valutar principal.


    FORMULARUL Nr. 9


    ANTETUL BĂNCII

    Valabil pentru şedinţa de licitaţie valutară din data de .........

        CUMPĂRARE NOMINALĂ



                                 LISTA NOMINALĂ
                 a clienţilor cu ordine de cumpărare de valută

 ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 Nr. Client Nr. R.C.*) Nr. C.V.P.**) CURS SUMA (USD)
 crt.
 ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 .............................................................................
 ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

                                                       Total: .................

-----------
    *) Nr. R.C. = numărul de înregistrare în Registrul Comerţului.
    **) Nr. C.V.P. = numărul contului valutar principal.

            .................. .....................
             Data emiterii Semnătura autorizată
                                                    şi ştampila

                             -------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016