Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME din 5 februarie 2009  privind incheierea exercitiului financiar 2008 pentru societatile din domeniul asigurarilor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME din 5 februarie 2009 privind incheierea exercitiului financiar 2008 pentru societatile din domeniul asigurarilor

EMITENT: COMISIA DE SUPRAVEGHERE A ASIGURARILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 91 din 16 februarie 2009

1. Societãţile comerciale de asigurare, de asigurare-reasigurare şi de reasigurare, denumite în continuare asigurãtori, precum şi brokerii de asigurare, de asigurare-reasigurare şi de reasigurare, denumiţi în continuare brokeri de asigurare, au obligaţia sã întocmeascã şi sã depunã situaţii financiare anuale la Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor şi la unitãţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice.
Situaţiile financiare anuale vor fi întocmite în conformitate cu prevederile Reglementãrilor contabile conforme cu directivele europene specifice domeniului asigurãrilor, aprobate prin <>Ordinul preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor nr. 3.129/2005 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.187 şi 1.187 bis din 29 decembrie 2005, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
2. Asigurãtorii vor întocmi şi vor depune situaţii financiare anuale individuale, avându-se în vedere urmãtoarele formate:
a) Bilanţ (cod 01);
b) Contul de profit şi pierdere compus din:
- Contul tehnic al asigurãrii generale (cod 02);
- Contul tehnic al asigurãrii de viaţã (cod 03);
- Contul netehnic (cod 04);
c) Situaţia modificãrilor capitalului propriu, conform formatului prevãzut la cap. V secţiunea 4 din reglementãrile contabile menţionate la pct. 1;
d) Situaţia fluxurilor de trezorerie, conform formatului prevãzut la cap. V secţiunea 3 din reglementãrile contabile menţionate la pct. 1;
e) Note explicative la situaţiile financiare anuale, conform prevederilor cap. II secţiunea 8 pct. 269-307 din reglementãrile contabile menţionate la pct. 1.
Situaţiile financiare anuale vor fi însoţite şi de formularele:
f) Date informative (cod 05);
g) Situaţia activelor imobilizate (cod 06).
Asigurãtorii care administreazã fonduri de pensii facultative vor întocmi şi vor prezenta şi situaţiile prevãzute la cap. V, pct. 2 "Situaţii prezentate de asigurãtorii care administreazã fonduri de pensii facultative" din reglementãrile contabile conforme cu directivele europene specifice domeniului asigurãrilor, aprobate prin <>Ordinul preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor nr. 3.129/2005 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, astfel:
A. Situaţia activelor, pasivelor şi capitalurilor proprii;
B. Situaţia veniturilor şi cheltuielilor.
3. Brokerii de asigurare vor întocmi şi vor depune situaţii financiare individuale care cuprind urmãtoarele formulare:
a) Bilanţ (cod 01);
b) Contul de profit şi pierdere (cod 02);
c) Situaţia modificãrilor capitalului propriu, conform formatului prevãzut la cap. VI secţiunea 4 din reglementãrile contabile menţionate la pct. 1;
d) Situaţia fluxurilor de trezorerie, conform formatului prevãzut la cap. VI secţiunea 3 din reglementãrile contabile menţionate la pct. 1;
e) Note explicative la situaţiile financiare anuale, conform prevederilor cap. II secţiunea 8 pct. 269-307 din reglementãrile contabile menţionate la pct. 1.
De asemenea, brokerii de asigurare vor întocmi şi urmãtoarele situaţii:
f) Date informative (cod 03);
g) Situaţia activelor imobilizate (cod 04).
4. Notele explicative cuprinse în secţiunea 8 din reglementãrile contabile menţionate la pct. 1 nu sunt limitative, acestea urmând sã conţinã informaţiile cerute de aceastã secţiune.
5. În "Situaţia activelor imobilizate" (cod 06, respectiv cod 04), informaţiile sunt înscrise la costul istoric sau la valoarea reevaluatã a imobilizãrilor, dupã caz. De asemenea, în cadrul aceleiaşi situaţii, la "Situaţia provizioanelor pentru depreciere" se vor înscrie informaţiile din contabilitate reprezentând ajustãrile pentru depreciere sau pierdere de valoare aferente imobilizãrilor.
6. Situaţiile financiare anuale sunt semnate de persoanele în drept prevãzute la <>art. 10 din Legea contabilitãţii nr. 82/1991 , republicatã, cuprinzând şi numele în clar al acestora.
Rândul corespunzãtor calitãţii persoanei care a întocmit situaţiile financiare se completeazã astfel:
- directorul economic, contabilul-şef sau altã persoanã împuternicitã sã îndeplineascã aceastã funcţie, potrivit legii;
- persoane fizice sau juridice, cu care s-au încheiat contracte de prestãri de servicii, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România.
7. Forma de proprietate se va înscrie conform nomenclatorului prevãzut în anexa care face parte integrantã din prezentele norme.
Asigurãtorii şi brokerii de asigurare vor completa codul privind activitatea desfãşuratã, potrivit Clasificãrii activitãţilor din economia naţionalã - CAEN, aprobatã prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 656/1997 , cu actualizãrile ulterioare.
8. Potrivit <>art. 30 din Legea nr. 82/1991 , republicatã, situaţiile financiare anuale vor fi însoţite de o declaraţie scrisã a persoanelor prevãzute la art. 10 alin. (1) din aceeaşi lege, prin care îşi asumã rãspunderea pentru întocmirea situaţiilor financiare anuale şi confirmã cã:
a) politicile contabile utilizate la întocmirea situaţiilor financiare anuale sunt în conformitate cu reglementãrile contabile aplicabile;
b) situaţiile financiare anuale oferã o imagine fidelã a poziţiei financiare, performanţei financiare şi a celorlalte informaţii referitoare la activitatea desfãşuratã;
c) persoana juridicã îşi desfãşoarã activitatea în condiţii de continuitate.
De asemenea, potrivit <>art. 29 din Legea nr. 82/1991 , republicatã, situaţiile financiare anuale vor fi însoţite şi de propunerea de distribuire a profitului sau de acoperire a pierderii contabile.
9. Situaţiile financiare anuale la 31 decembrie 2008 se întocmesc în lei. Aceastã unitate de mãsurã se va trece pe fiecare formular în parte.
10. Potrivit prevederilor <>art. 20 alin. (3) lit. g) din Legea nr. 32/2000 privind activitatea de asigurare şi supravegherea asigurãrilor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi, respectiv, ale cap. II secţiunea 10 din reglementãrile contabile conforme cu directivele europene specifice domeniului asigurãrilor, situaţiile financiare anuale ale asigurãtorilor vor fi auditate de auditori statutari, persoane juridice autorizate, potrivit legii.
11. Verificarea situaţiilor financiare ale brokerilor de asigurare care nu îndeplinesc criteriile de mãrime prevãzute la art. 4 alin. (1) din <>Ordinul preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor nr. 3.129/2005 pentru aprobarea reglementãrilor contabile conforme cu directivele europene specifice domeniului asigurãrilor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se vor efectua astfel:
- de cãtre cenzori, pentru brokerii de asigurare care au în actul constitutiv obligaţia numirii comisiei de cenzori;
- de cãtre un expert contabil (pentru brokerii de asigurare la care nu se aplicã prevederile mai sus menţionate), conform prevederilor <>art. 6 din Ordonanţa Guvernului nr. 65/1994 privind organizarea activitãţii de expertizã contabilã şi contabililor autorizaţi, republicatã.
Pentru întocmirea situaţiilor financiare ale anului 2008, încadrarea în criteriile de mãrime prevãzute la art. 4 alin. (1) din <>Ordinul preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor nr. 3.129/2005 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se efectueazã la sfârşitul exerciţiului financiar, pe baza indicatorilor determinaţi din situaţiile financiare ale anului 2007 şi a indicatorilor determinaţi pe baza datelor din contabilitate şi a balanţei de verificare încheiate la 31 decembrie 2008.
12. Situaţiile financiare anuale se depun astfel:
- un exemplar la Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor,
- iar al doilea exemplar, vizat prin aplicarea ştampilei Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor, la unitãţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice.
12.1. Asigurãtorii şi brokerii de asigurare pot depune situaţiile financiare anuale la registratura Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor şi a unitãţilor teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice sau la oficiile poştale, prin scrisori cu valoare declaratã, potrivit prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 627/1995 privind îmbunãtãţirea disciplinei depunerii bilanţurilor contabile şi a altor documente cu caracter financiar-contabil şi fiscal, de cãtre agenţii economici şi alţi contribuabili. De asemenea, la depunerea situaţiilor financiare se vor avea în vedere şi prevederile <>Hotãrârii Guvernului nr. 1.085/2003 pentru aplicarea unor prevederi ale <>Legii nr. 161/2003 privind unele mãsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnitãţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, referitoare la implementarea Sistemului Electronic Naţional, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
12.2. Asigurãtorii şi brokerii de asigurare vor depune în termen de 120 de zile calendaristice de la încheierea exerciţiului financiar la Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor situaţiile financiare anuale listate, semnate şi ştampilate, împreunã cu o copie de pe codul unic de înregistrare/codul de înregistrare fiscalã, raportul administratorului, declaraţia scrisã a persoanelor rãspunzãtoare pentru organizarea şi conducerea contabilitãţii, raportul de audit statutar (pentru situaţiile financiare pentru care auditarea este obligatorie) ori raportul cenzorilor sau al expertului contabil, dupã caz, o copie de pe procesul-verbal al adunãrii generale a acţionarilor sau asociaţilor, precum şi o copie a balanţei de verificare a conturilor sintetice şi analitice. Asigurãtorii care practicã cele douã categorii de asigurãri (asigurãri de viaţã şi asigurãri generale) vor depune la Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor atât balanţele analitice şi sintetice aferente fiecãrei categorii de asigurãri, cât şi cele centralizate.
Asigurãtorii care administreazã fonduri de pensii facultative vor depune şi balanţele analitice specifice activitãţii de administrare de fonduri de pensii facultative.
Asigurãtorii şi brokerii de asigurare/reasigurare vor depune la Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor situaţiile financiare anuale, astfel:
- în format electronic, prin încãrcarea datelor în aplicaţia CSA-EWS;
- pe suport hârtie, semnate şi ştampilate, conform legii, împreunã cu toate documentele prevazute mai sus.
Pentru asigurarea informaţiilor destinate sistemului instituţional al statului, un exemplar al situaţiilor financiare anuale se depune la unitãţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice în termen de 150 de zile calendaristice de la încheierea exerciţiului financiar (www.mfinante.ro).
12.3. Asigurãtorii şi brokerii de asigurare care nu au desfãşurat activitate de la data înfiinţãrii pânã la sfârşitul exerciţiului financiar nu întocmesc situaţii financiare anuale, urmând sã depunã în termen de 60 de zile de la încheierea exerciţiului financiar o declaraţie pe propria rãspundere la Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor şi la unitãţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice, care sã cuprindã toate datele de identificare a societãţii:
- denumirea completã (conform certificatului de înmatriculare);
- adresa şi numãrul de telefon;
- numãrul de înregistrare la Registrul comerţului;
- codul unic de înregistrare/codul de înregistrare fiscalã;
- capitalul social.
O declaraţie similarã vor depune şi persoanele juridice care se aflã în curs de lichidare, potrivit legii.
13. Brokerii de asigurare care intermediazã, în conformitate cu legislaţia specificã în vigoare, şi produse ale fondurilor de pensii facultative vor prezenta în notele explicative o situaţie a comisioanelor obţinute din aceastã activitate.
14. Nedepunerea situaţiilor financiare anuale sau, dupã caz, a declaraţiilor la termenul prevãzut în prezentele norme, prezentarea unor situaţii financiare anuale care conţin date eronate, necorelate sau dacã nu este respectatã unitatea de mãsurã înscrisã la fiecare formular/rând se sancţioneazã conform prevederilor <>Legii nr. 32/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi ale <>Legii nr. 82/1991 , republicatã.
15. Întocmirea situaţiilor financiare consolidate:
15.1. Entitãţile care îndeplinesc condiţiile specificate în Reglementarile contabile conforme cu directivele europene privind situaţiile financiare consolidate ale societãţilor din domeniul asigurãrilor, aprobate prin <>Ordinul preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor nr. 3.129/2005 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, au obligaţia de a întocmi şi situaţii financiare anuale consolidate şi raport consolidat.
15.2. Situaţiile financiare anuale consolidate, aprobate în mod corespunzator, şi raportul consolidat al administratorilor, împreunã cu opinia exprimatã de persoana responsabilã cu auditarea situaţiilor financiare anuale consolidate, se publicã conform legislaţiei în materie şi se depun la Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor pânã la data de 30 septembrie 2009.
15.3. Nedepunerea situaţiilor financiare consolidate se sancţioneazã conform prevederilor <>Legii nr. 32/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.

ANEXĂ
-----
la norme
--------

NOMENCLATOR-FORME DE PROPRIETATE


┌────┬─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Cod │ Denumire │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│20 │PROPRIETATE MIXTĂ (cu capital de stat şi privat) │
│ │ │
│ │PROPRIETATE MIXTĂ (cu capital de stat- sub 50%) │
│ │ │
│21 │Societãţi comerciale cu capital de stat autohton şi de stat strãin │
│ │ │
│22 │Societãţi comerciale cu capital de stat şi privat autohton şi strãin │
│ │ │
│23 │Societãţi comerciale cu capital de stat şi privat autohton │
│ │ │
│24 │Societãţi comerciale cu capital de stat şi privat strãin │
│ │ │
│ │PROPRIETATE MIXTĂ (cu capital de stat - 50% şi peste 50%) │
│ │ │
│25 │Societãţi comerciale cu capital de stat autohton şi de stat strãin │
│ │ │
│26 │Societãţi comerciale cu capital de stat şi privat autohton şi strãin │
│ │ │
│27 │Societãţi comerciale cu capital de stat şi privat autohton │
│ │ │
│28 │Societãţi comerciale cu capital de stat şi privat strãin │
│ │ │
│30 │PROPRIETATE INDIVIDUALĂ - PRIVATĂ │
│ │(cu capital: privat autohton, privat autohton şi strãin, privat strãin) │
│ │ │
│34 │Societãţi comerciale pe acţiuni │
│ │ │
│35 │Societãţi comerciale cu rãspundere limitatã │
└────┴─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016