Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME din 4 martie 2008  privind Fondul de protectie a victimelor strazii    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME din 4 martie 2008 privind Fondul de protectie a victimelor strazii

EMITENT: COMISIA DE SUPRAVEGHERE A ASIGURARILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 287 din 14 aprilie 2008

CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
(1) Fondul de protecţie a victimelor strãzii, denumit în continuare Fond, este constituit de asigurãtorii care au dreptul, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, sã practice pe teritoriul României asigurarea obligatorie de rãspundere civilã pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule, prevãzutã în clasa 10 de la lit. B - Asigurãri generale din anexa nr. 1 la <>Legea nr. 32/2000 privind activitatea de asigurare şi supravegherea asigurãrilor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, cu excepţia rãspunderii civile a transportatorului, asigurare denumitã în continuare asigurare R.C.A., indiferent de forma de organizare şi de statul în care s-au constituit.
(2) Fondul s-a constituit în baza prevederilor <>art. 25^1 din Legea nr. 32/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi în conformitate cu dispoziţiile legale referitoare la asociaţii şi fundaţii. Fondul îşi desfãşoarã activitatea în baza propriului statut şi a prezentelor norme.
ART. 2
Potrivit <>art. 25^1 alin. (10) din Legea nr. 32/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, Fondul are urmãtoarele atribuţii:
- de organism de platã a despãgubirilor, în înţelesul art. 1 alin. (4) din Directiva 84/5/CEE;
- de centru de informare, în înţelesul art. 5 din Directiva 2000/26/CE;
- de organism de compensare, în înţelesul art. 6 din Directiva 2000/26/CE.

CAP. II
Atribuţiile Fondului în calitate de organism de platã a despãgubirilor

ART. 3
(1) Fondul acordã despãgubiri persoanelor pãgubite prin accidente de vehicule, dacã vehiculul, respectiv tramvaiul, care a provocat accidentul a rãmas neidentificat ori nu era asigurat pentru rãspundere civilã pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule, cu toate cã legea prevedea obligativitatea asigurãrii.
(2) Dacã autorul accidentului rãmâne neidentificat, Fondul acordã despãgubiri numai pentru vãtãmãri corporale sau decese. În cazul în care, în urma accidentului cu autor neidentificat, s-a pricinuit integritãţii corporale sau sãnãtãţii unei persoane o vãtãmare care necesitã pentru vindecare îngrijiri medicale mai mult de 60 de zile, Fondul acordã despãgubiri şi pentru daunele materiale produse în accidentul respectiv. În aceste cazuri va rãmâne în sarcina persoanei pãgubite, pentru daune materiale, o franşizã de 500 euro ori echivalentul în lei la cursul de schimb al pieţei valutare, comunicat de Banca Naţionalã a României la data producerii accidentului. Accidentul de vehicul cu autor neidentificat este accidentul în care vehiculul agresor a intrat în coliziune directã cu persoana accidentatã sau cu bunul pe care l-a avariat, dupã care a pãrãsit locul accidentului.
(3) Dacã pentru vehiculul, respectiv tramvaiul, care a provocat accidentul nu a fost îndeplinitã obligaţia de a încheia asigurarea R.C.A., Fondul acordã persoanelor prejudiciate despãgubiri atât pentru daune materiale, cât şi pentru vãtãmãri corporale sau decese.
(4) Fondul intervine ca garant pentru respectarea obligaţiei de despãgubire fãrã însã a putea opune persoanelor pãgubite beneficiul de discuţiune în raport cu persoanele vinovate de producerea accidentului. Totuşi, Fondul va notifica persoanelor obligate la despãgubire faptul cã a fost avizat pentru soluţionarea cazului de daunã şi, în mãsura în care acestea au despãgubit efectiv persoanele pãgubite pentru prejudiciile suferite înainte de finalizarea procedurii de soluţionare a dosarului, Fondul îşi va înceta intervenţia.
ART. 4
(1) Fondul acordã despãgubiri, în condiţiile art. 3, pentru prejudiciile cauzate prin accidente de vehicule produse:
a) pe teritoriul României, de autori neidentificaţi ori de vehicule neasigurate care au locul obişnuit de staţionare în România. În scopul lichidãrii daunelor produse prin accidente pe teritoriul României, se considerã cã au locul obişnuit de staţionare în România şi vehiculele neasigurate care nu au o plãcuţã de înmatriculare sau au o plãcuţã de înmatriculare care nu corespunde ori nu mai corespunde vehiculului respectiv;
b) pe teritoriul României, de vehicule neasigurate din statele în care se aplicã Acordul multilateral;
c) pe teritoriul României, de vehicule neasigurate din alte state decât cele în care se aplicã Acordul multilateral;
d) pe teritoriul oricãrui stat din Spaţiul Economic European, de un vehicul neasigurat, cumpãrat din unul dintre aceste state şi care urmeazã sã fie înmatriculat în România, dacã accidentul s-a produs în termen de 30 de zile de la data încheierii contractului de vânzare-cumpãrare şi dacã persoana prejudiciatã este rezidentã într-un alt stat din Spaţiul Economic European decât cel pe teritoriul cãruia s-a produs accidentul. Dacã persoana prejudiciatã este rezidentã în statul din Spaţiul Economic European în care s-a produs accidentul, Fondul acordã despãgubiri în cazul în care despãgubirile nu sunt acordate de Biroul Carte Verde din România;
e) pe teritoriul oricãrui stat din Spaţiul Economic European, de vehicule neasigurate care au locul obişnuit de staţionare în România;
f) pe teritoriul oricãrui stat al cãrui Birou naţional a aderat la Sistemul Carte Verde, altul decât statele din Spaţiul Economic European, de vehicule neasigurate care au locul obişnuit de staţionare în România, dacã persoana prejudiciatã este rezidentã în România sau într-un stat din Spaţiul Economic European şi dacã intervenţia Fondului nu contravine legislaţiei statului pe teritoriul cãruia s-a produs accidentul.
(2) Vehiculele la care se face referire la alin. (1) lit. d) sunt asimilate, pe parcursul termenului de 30 de zile, vehiculelor care au locul obişnuit de staţionare în România.
ART. 5
(1) Au dreptul sã beneficieze de despãgubiri din Fond persoanele fizice şi juridice române, precum şi rezidenţii din România sau din statele Spaţiului Economic European, pentru cazurile de daunã produse în condiţiile prevãzute la art. 4 alin. (1) lit. a), c), d) şi f).
(2) Pentru cazurile de daunã produse în condiţiile prevãzute la art. 4 alin. (1) lit. b) şi e) au dreptul sã beneficieze de despãgubiri din Fond numai persoanele fizice şi juridice române, precum şi rezidenţii din România. De la data aderãrii României la Uniunea Europeanã, pentru cazurile de daunã produse în condiţiile prevãzute la art. 4 alin. (1), pot beneficia de despãgubiri din Fond şi rezidenţii din Spaţiul Economic European, dacã au suferit prejudicii în perioada deplasãrii acestora pe teritoriul altui stat decât cel unde îşi au rezidenţa.
(3) Persoanele fizice şi juridice, precum şi rezidenţii din alte state decât cele precizate la alin. (1) pot beneficia de despãgubiri din Fond numai în condiţii de reciprocitate.
(4) Nicio entitate care a compensat în orice fel persoanele pãgubite sau a oferit acestora servicii în legãturã cu prejudiciile suferite, în baza unor contracte încheiate ori în baza legii, nu are dreptul sã solicite de la Fond recuperarea cheltuielilor efectuate.
(5) Nu pot beneficia de despãgubiri din Fond persoanele care au urcat de bunãvoie în vehiculul vinovat de producerea accidentului, dacã se dovedeşte cã acestea ştiau cã vehiculul respectiv nu era asigurat, şi nici cele care, la data producerii accidentului, au posibilitatea sã îşi recupereze daunele suferite în baza unei asigurãri facultative.
ART. 6
(1) Cuantumul prejudiciului suferit de persoanele pãgubite prin accidente de vehicule produse pe teritoriul României se stabileşte în strictã conformitate cu prevederile normelor privind aplicarea legii în domeniul asigurãrilor obligatorii de rãspundere civilã pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule, în vigoare în România la data producerii accidentului.
(2) Pentru cazurile de daunã care sunt soluţionate prin intermediul organismelor de compensare din statele de reşedinţã ale persoanelor pãgubite, conform prevederilor Directivei 2000/26/CE, cuantumul prejudiciului va fi cel stabilit de aceste organisme, în condiţiile respectãrii clauzelor acordului pe care l-au încheiat cu Fondul.
(3) Fondul nu poate plãti despãgubiri pentru prejudiciile cauzate în unul şi acelaşi accident de vehicul, care sã depãşeascã limitele minime de rãspundere a asigurãtorului prevãzute de legislaţia în vigoare la data producerii accidentului în România sau de legislaţia în vigoare a celorlalte state pe teritoriul cãrora s-a produs accidentul, din care va fi dedusã, dupã caz, franşiza prevãzutã la art. 3 alin. (2).
ART. 7
(1) Persoanele fizice, juridice şi rezidenţii din România, precum şi persoanele la care se referã art. 5 alin. (3), care considerã cã au dreptul sã beneficieze de despãgubiri din Fond, vor depune o cerere de despãgubire direct la sediul Fondului sau la oricare sucursalã ori agenţie a oricãrui asigurãtor care are dreptul sã practice asigurarea R.C.A. pe teritoriul României. Cererea de despãgubire va fi însoţitã în mod obligatoriu de documentele care se întocmesc în cazul accidentelor de vehicule, în funcţie de prevederile legislaţiei statului pe teritoriul cãruia s-a produs accidentul, din care sã rezulte, dupã caz, cã autorul accidentului a rãmas neidentificat sau cã vehiculul vinovat de producerea acestuia nu era asigurat la data evenimentului. Persoana pãgubitã va depune, din proprie iniţiativã sau la solicitarea Fondului, orice alte documente necesare pentru soluţionarea cererii.
(2) Persoanele fizice şi juridice, precum şi rezidenţii din statele Spaţiului Economic European, care au dreptul sã primeascã despãgubiri din Fond, îşi vor putea realiza pretenţiile prin intermediul organismului de compensare din statul lor de reşedinţã. În aceste situaţii, depunerea documentelor care însoţesc avizarea de daunã este în sarcina organismului de compensare care face avizarea, în conformitate cu prevederile acordurilor încheiate cu Fondul.
ART. 8
Gestionarea din punct de vedere tehnic a cazurilor de daunã pentru care urmeazã sã se plãteascã despãgubiri din Fond se va face de asigurãtorii care au dreptul sã practice asigurarea R.C.A. pe teritoriul României şi/sau de experţi, pe bazã de contract de prestãri de servicii.
ART. 9
Persoana vinovatã de producerea accidentului, precum şi persoana sau persoanele responsabile pentru repararea prejudiciului vor fi notificate de Fond, la adresa din documentele de avizare, pentru a participa la constatarea şi evaluarea daunei, precum şi cu privire la cuantumul despãgubirii ce urmeazã sã fie achitatã şi la termenul de platã.
ART. 10
(1) În termen de maximum 90 de zile de la avizarea daunei, dar fãrã a uza în mod nejustificat de beneficiul acestui termen, Fondul este obligat sã despãgubeascã persoanele prejudiciate sau, în cazul în care constatã cã nu sunt îndeplinite condiţiile pentru a beneficia de despãgubiri din Fond ori dauna nu a putut fi evaluatã în întregime, sã transmitã acestora un rãspuns motivat. În cazul în care pânã la împlinirea termenului prejudiciul a putut fi evaluat doar în parte, Fondul este obligat sã achite persoanelor pãgubite acea parte din prejudiciu.
(2) În cazul nerespectãrii obligaţiilor prevãzute la alin. (1), Fondul este obligat la plata de penalitãţi cãtre persoanele prejudiciate, în cotã de 0,1% din suma de despãgubire cuvenitã, pentru fiecare zi de întârziere.
(3) Prevederile alin. (1) şi (2) nu se aplicã pentru daunele care sunt soluţionate prin intermediul unui organism de compensare. În aceste situaţii, soluţionarea cererilor de rambursare se va face în condiţiile şi la termenele prevãzute în acordurile încheiate de Fond cu aceste entitãţi.
(4) Procedura de soluţionare a cazurilor de daunã va fi stabilitã prin Regulamentul de ordine interioarã al Fondului.
ART. 11
(1) În caz de litigiu, drepturile persoanelor pãgubite prin accidente de vehicule supuse înmatriculãrii, precum şi de tramvaie, în care autorul a rãmas neidentificat sau vehiculul, respectiv tramvaiul, nu este asigurat de rãspundere civilã pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule, se exercitã împotriva Fondului.
(2) Persoanele prejudiciate care au înaintat acţiune în justiţie împotriva persoanei sau persoanelor responsabile pentru repararea prejudiciului vor fi despãgubite de Fond în baza hotãrârii judecãtoreşti. Fondul are legitimare procesualã pasivã, în calitate de garant al obligaţiei de despãgubire, în limitele şi în condiţiile prevãzute de reglementãrile legale în vigoare.
ART. 12
În cazul în care Fondul este avizat pentru soluţionarea unui caz de daunã ca urmare a faptului cã asigurãtorul R.C.A. nu recunoaşte valabilitatea contractului de asigurare, Fondul va proceda la instrumentarea şi lichidarea pretenţiilor de despãgubire respective. Dacã ulterior instanţa de judecatã va stabili cã asigurãtorul R.C.A. trebuie sã plãteascã despãgubirea, acesta este obligat sã ramburseze Fondului despãgubirea achitatã persoanei pãgubite, cheltuielile legate de instrumentarea şi lichidarea pretenţiilor de despãgubire, precum şi dobânda legalã aferentã sumelor cheltuite de Fond, potrivit legii.
ART. 13
Dupã plata despãgubirilor, Fondul se subrogã în drepturile persoanelor prejudiciate. Persoana sau persoanele responsabile pentru repararea prejudiciului au obligaţia sã ramburseze Fondului despãgubirea achitatã persoanei pãgubite, cheltuielile legate de instrumentarea şi lichidarea pretenţiilor de despãgubire, precum şi dobânda legalã aferentã sumelor cheltuite de Fond, potrivit legii.

CAP. III
Atribuţiile Fondului în calitate de centru de informare

ART. 14
În vederea îndeplinirii atribuţiilor de centru de informare, Fondul are acces nelimitat pentru consultarea bazei de date CEDAM, administratã de Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor.
ART. 15
(1) În calitate de centru de informare, Fondul are urmãtoarele atribuţii:
a) sã furnizeze, la solicitarea persoanelor pãgubite sau a centrelor de informare din celelalte state semnatare ale Acordului cu privire la schimbul de informaţii între centrele de informare, conform art. 5 din Directiva 2000/26/CE, date privind:
- numele şi adresa societãţii de asigurare a vehiculului vinovat de producerea accidentului;
- numele şi adresa reprezentantului de despãgubiri al societãţii de asigurare a vehiculului vinovat de producerea accidentului în statul de reşedinţã al persoanei pãgubite;
- numãrul poliţei de asigurare;
- numele şi adresa organismului autorizat sã primeascã şi sã soluţioneze cererile de despãgubire în statul de reşedinţã al persoanei pãgubite, pentru vehiculele vinovate de producerea accidentului sau persoanele proprietare ale vehiculelor respective, în cazul în care beneficiazã de derogare de la obligativitatea încheierii asigurãrii R.C.A.;
b) sã furnizeze, la solicitarea persoanelor pãgubite care prezintã un interes legitim, numele şi adresa proprietarului, ale conducãtorului obişnuit sau ale utilizatorului vehiculului vinovat de producerea accidentului. Aceste date se pot solicita de persoana pãgubitã în mod direct sau prin intermediul centrului de informare din statul sãu de reşedinţã. Dovada existenţei interesului legitim este în sarcina celui care face solicitarea. Furnizarea acestor date se face în conformitate cu prevederile legislaţiei privind prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date.
(2) Persoanele interesate sau centrele de informare din celelalte state semnatare ale acordului menţionat la alin. (1) lit. a) pot solicita datele prevãzute la alin. (1) şi Fondul este obligat sã le furnizeze în termen de 7 ani de la data producerii accidentului.
ART. 16
Fondul va furniza datele prevãzute la art. 15 în oricare dintre urmãtoarele situaţii:
a) accidentul de vehicul s-a produs pe teritoriul României, de un vehicul care are locul obişnuit de staţionare în România şi partea sau pãrţile pãgubite sunt persoane fizice, juridice ori rezidenţi din România sau din statele Spaţiului Economic European; pentru rezidenţii din alte state, informaţiile se furnizeazã doar în baza unor acorduri bilaterale;
b) accidentul de vehicul s-a produs pe teritoriul unui stat al cãrui Birou naţional a aderat la Sistemul Carte Verde, altul decât România, de un vehicul care are locul obişnuit de staţionare în România şi persoanele pãgubite sunt persoane fizice sau juridice române ori rezidenţi din România sau din statele Spaţiului Economic European; pentru rezidenţii din alte state, informaţiile se furnizeazã doar în baza unor acorduri bilaterale;
c) accidentul de vehicul s-a produs pe teritoriul unui stat al cãrui Birou naţional a aderat la Sistemul Carte Verde, altul decât România, de un vehicul dintr-un stat din Spaţiul Economic European şi persoanele pãgubite sunt persoane fizice sau juridice române ori rezidenţi din România.
ART. 17
(1) Solicitarea pentru furnizarea datelor prevãzute la art. 15 alin. (1) lit. a) se formuleazã în limba românã, englezã, francezã sau germanã şi se transmite Fondului prin telefon, fax ori e-mail. În solicitare se vor indica numãrul de înmatriculare al vehiculului vinovat de producerea accidentului, precum şi orice alte informaţii care sã permitã identificarea statului în care acesta are locul obişnuit de staţionare, data şi locul producerii accidentului, statul de rezidenţã al persoanei/persoanelor prejudiciate.
(2) Solicitarea pentru furnizarea datelor prevãzute la art. 15 alin. (1) lit. b) se formuleazã în limba românã, englezã, francezã sau germanã şi se transmite Fondului prin poştã. În solicitare se vor indica numãrul de înmatriculare al vehiculului vinovat de producerea accidentului, precum şi orice alte informaţii care sã permitã identificarea statului în care acesta are locul obişnuit de staţionare, data şi locul producerii accidentului, statul de rezidenţã al persoanei/persoanelor prejudiciate, precum şi dovada interesului legitim al acestora pentru obţinerea informaţiilor solicitate. Dacã nu se face dovada interesului legitim, Fondul va informa solicitantul cã se aflã în imposibilitate de a furniza informaţiile solicitate.
ART. 18
(1) Fondul nu este responsabil pentru furnizarea informaţiilor incomplete sau eronate obţinute de la alte entitãţi.
(2) Dacã informaţiile solicitate sunt direct accesibile de cãtre Fond, acestea vor fi furnizate de îndatã. Dacã informaţiile nu sunt direct accesibile, Fondul va informa solicitantul, în termen de 14 zile de la depunerea solicitãrii, despre acest fapt şi va începe o investigaţie ale cãrei rezultate vor fi comunicate de îndatã ce vor fi obţinute.
(3) Informaţiile vor fi transmise prin fax, e-mail sau telefon, respectiv prin poştã, în limba românã, englezã, francezã sau germanã.
ART. 19
(1) Fondul va întocmi şi va actualiza permanent, pentru fiecare stat din Spaţiul Economic European şi, în baza acordurilor bilaterale, şi pentru alte state, lista reprezentanţelor de despãgubiri ale asigurãtorilor care au dreptul sã practice asigurarea R.C.A. pe teritoriul României.
(2) Listele vor fi publicate pe pagina de internet a Fondului, pentru a putea fi consultate şi tipãrite de persoanele interesate.
(3) Fiecare asigurãtor este obligat sã comunice Fondului, în termen de maximum 5 zile de la data numirii reprezentantului de despãgubiri pe teritoriul unui stat dintre cele precizate la alin. (1), numele şi adresa acestuia.

CAP. IV
Atribuţiile Fondului în calitate de organism de compensare

ART. 20
(1) Fondul intervine, în calitate de organism de compensare, pentru soluţionarea unui caz de daunã în urmãtoarele situaţii:
a) dacã vehiculul vinovat de producerea accidentului era asigurat R.C.A., dar societatea de asigurare sau reprezentantul de despãgubiri al acesteia nu a despãgubit persoanele pãgubite sau nu a transmis acestora un rãspuns motivat în termen de 3 luni de la avizarea daunei ori dacã societatea de asigurare nu şi-a desemnat un reprezentant de despãgubiri;
b) dacã vehiculul vinovat de producerea accidentului nu poate fi identificat sau dacã societatea de asigurare nu poate fi identificatã într-un termen de douã luni de la data producerii accidentului;
c) dacã vehiculul vinovat de producerea accidentului era exceptat de la obligativitatea asigurãrii R.C.A. în statul din Spaţiul Economic European în care avea locul obişnuit de staţionare.
(2) Persoanele juridice care s-au subrogat în drepturile persoanelor pãgubite nu pot sã depunã cereri de despãgubire la organismul de compensare.

SECŢIUNEA 1
Intervenţia Fondului în calitate de organism de compensare în cazul în care vehiculul vinovat de producerea accidentului era asigurat R.C.A.

ART. 21
(1) În situaţia prevãzutã la art. 20 alin. (1) lit. a) au dreptul sã depunã cerere de despãgubire la Fond persoanele fizice, juridice şi rezidenţii din România care au suferit prejudicii prin accidente de vehicule produse pe teritoriul unui stat al cãrui Birou naţional a aderat la Sistemul Carte Verde, altul decât România, de un vehicul care deţine o asigurare R.C.A. eliberatã de un asigurãtor (inclusiv sucursalã, agenţie sau punct de lucru al unui asigurãtor) care funcţioneazã legal pe teritoriul unuia dintre aceste state. Dacã accidentul s-a produs pe teritoriul unui stat al cãrui Birou naţional a aderat la Sistemul Carte Verde, altul decât cele din Spaţiul Economic European, cererea de despãgubire poate fi depusã la Fond numai dacã legea statului pe teritoriul cãruia s-a produs accidentul permite acest lucru.
(2) Cererile de despãgubire nu se pot depune înainte de împlinirea termenului de 3 luni de la avizarea daunei la asigurãtor sau la reprezentantul de despãgubiri al acestuia ori, dupã caz, înainte ca centrul de informare sã comunice persoanelor pãgubite cã asigurãtorul în cauzã nu a numit un reprezentant de despãgubiri pe teritoriul României.
(3) Persoanele pãgubite care au pornit o acţiune în instanţã împotriva asigurãtorului nu pot solicita plata despãgubirilor de la Fond.
ART. 22
Dupã primirea cererii de despãgubire, Fondul informeazã imediat:
- asigurãtorul vehiculului vinovat de producerea accidentului sau reprezentantul de despãgubiri al acestuia pe teritoriul României, dacã a fost numit;
- organismul de compensare al statului pe al cãrui teritoriu îşi are sediul asigurãtorul care a eliberat asigurarea R.C.A.;
- persoana care a provocat accidentul, dacã este cunoscutã;
- Biroul Carte Verde din statul pe al cãrui teritoriu s-a produs accidentul, dacã accidentul a fost provocat de un vehicul care are locul obişnuit de staţionare într-un alt stat decât cel în care s-a produs accidentul, cã a primit o cerere de despãgubire şi cã urmeazã sã îi dea curs în termen de douã luni de la data primirii.
ART. 23
Fondul îşi înceteazã intervenţia dacã asigurãtorul ori reprezentantul sãu de despãgubiri a despãgubit persoanele pãgubite sau a dat un rãspuns motivat acestora în termenul de douã luni menţionat la art. 22.
ART. 24
(1) Dupã expirarea termenului de douã luni, Fondul, în calitate de organism de compensare, va proceda la soluţionarea cererii de despãgubire, indiferent dacã ulterior asigurãtorul sau reprezentantul sãu de despãgubiri va formula un rãspuns persoanelor prejudiciate.
(2) Fondul nu va putea opune persoanelor prejudiciate beneficiul de discuţiune în raport cu persoanele vinovate de producerea accidentului.
ART. 25
(1) Fondul are independenţã pentru soluţionarea cererii de despãgubire, însã va ţine seama de informaţiile şi solicitãrile organismului de compensare al statului pe al cãrui teritoriu funcţioneazã asigurãtorul care a eliberat asigurarea R.C.A.
(2) Soluţionarea cererii de despãgubire în privinţa stabilirii rãspunderii şi a cuantumului prejudiciului se va face în conformitate cu legea aplicabilã în statul pe al cãrui teritoriu s-a produs accidentul. Dacã considerã necesar, Fondul va solicita sprijin în vederea soluţionãrii cererii de despãgubire organismului de compensare sau, dupã caz, Biroului Carte Verde din statul pe al cãrui teritoriu s-a produs accidentul.
ART. 26
Dupã plata despãgubirilor, Fondul are dreptul de a solicita rambursarea sumei de despãgubire plãtite, precum şi a sumelor plãtite pentru serviciile externe legate de soluţionarea cererii de despãgubire şi a unei taxe de gestiune de la organismul de compensare al statului pe al cãrui teritoriu funcţioneazã asigurãtorul care a eliberat asigurarea R.C.A. vehiculului vinovat de producerea accidentului.
ART. 27
(1) Fondul, în calitate de organism de compensare, este obligat sã ramburseze organismelor de compensare din statele Spaţiului Economic European toate cheltuielile prevãzute la art. 26, pentru cazurile de daunã soluţionate de acestea la cererea rezidenţilor lor care au suferit prejudicii pe teritoriul unuia dintre aceste state, altul decât statul lor de reşedinţã, dacã vehiculul vinovat de producerea accidentului era asigurat R.C.A. de un asigurãtor care funcţiona legal în România. Dacã accidentul s-a produs pe teritoriul unui stat al cãrui Birou naţional a aderat la Sistemul Carte Verde, altul decât cele din Spaţiul Economic European, cererea de despãgubire poate fi soluţionatã prin intermediul organismelor de compensare numai dacã legea statului pe teritoriul cãruia s-a produs accidentul permite acest lucru.
(2) Dupã rambursare, Fondul se subrogã în drepturile persoanei prejudiciate împotriva persoanei/persoanelor responsabile pentru repararea prejudiciului şi/sau ale societãţii de asigurare, în limita sumelor plãtite.

SECŢIUNEA a 2-a
Intervenţia Fondului în calitate de organism de compensare, în cazul în care vehiculul vinovat de producerea accidentului sau societatea de asigurare nu poate fi identificat/identificatã

ART. 28
În situaţia prevãzutã la art. 20 alin. (1) lit. b) au dreptul sã depunã cerere de despãgubire la Fond persoanele fizice, juridice şi rezidenţii din România care au suferit prejudicii prin accidente de vehicule:
a) produse pe teritoriul unui stat din Spaţiul Economic European, altul decât România, de un vehicul care are locul obişnuit de staţionare pe teritoriul unuia dintre aceste state, dacã societatea de asigurare a vehiculului respectiv nu poate fi identificatã într-un termen de douã luni de la data producerii accidentului. Dacã accidentul s-a produs pe teritoriul unui stat al cãrui Birou naţional a aderat la Sistemul Carte Verde, altul decât cele din Spaţiul Economic European, cererea de despãgubire poate fi depusã la Fond numai dacã legea statului pe teritoriul cãruia s-a produs accidentul permite acest lucru;
b) produse pe teritoriul unui stat din Spaţiul Economic European de un vehicul neidentificat ori de un vehicul neasigurat dintr-un alt stat decât statul în care se aplicã Acordul multilateral.
ART. 29
Dupã primirea cererii de despãgubire, Fondul informeazã imediat:
- Fondul de garantare al statului pe al cãrui teritoriu vehiculul vinovat de producerea accidentului are locul obişnuit de staţionare, în situaţia prevãzutã la art. 28 lit. a);
- Fondul de garantare al statului pe al cãrui teritoriu s-a produs accidentul, în situaţiile prevãzute la art. 28 lit. b).
ART. 30
(1) Fondul va soluţiona cererea de despãgubire, în conformitate cu legea aplicabilã în statul pe al cãrui teritoriu s-a produs accidentul, ţinând seama de informaţiile şi solicitãrile Fondului de garantare care urmeazã sã îi ramburseze cheltuielile efectuate.
(2) În vederea soluţionãrii cererii de despãgubire, Fondul va solicita informaţii, mai ales în privinţa legii aplicabile, Fondului de garantare al statului pe al cãrui teritoriu s-a produs accidentul.
ART. 31
Dupã plata despãgubirilor, Fondul are dreptul de a solicita rambursarea sumei plãtite cu acest titlu, precum şi a sumelor plãtite pentru serviciile externe legate de soluţionarea cererii de despãgubire şi a unei taxe de gestiune de la organismul similar Fondului de garantare, potrivit art. 1 alin. (4) din Directiva nr. 84/5/CEE, din statul pe al cãrui teritoriu vehiculul vinovat de producerea accidentului are locul obişnuit de staţionare, în situaţia prevãzutã la art. 28 lit. a), sau de la organismul similar Fondului de garantare al statului pe al cãrui teritoriu s-a produs accidentul, în situaţiile prevãzute la art. 28 lit. b).

SECŢIUNEA a 3-a
Intervenţia Fondului în calitate de organism de compensare, în cazul în care vehiculul vinovat de producerea accidentului era exceptat de la obligativitatea asigurãrii R.C.A. la data producerii accidentului

ART. 32
În situaţia prevãzutã la art. 20 alin. (1) lit. c) au dreptul sã depunã cerere de despãgubire la Fond persoanele fizice şi juridice române, precum şi rezidenţii din România sau din statele Spaţiului Economic European, care au suferit prejudicii prin accidente de vehicule produse pe teritoriul României.
ART. 33
(1) Dupã primirea cererii de despãgubire, Fondul informeazã imediat organismul prevãzut la art. 31 din statul pe al cãrui teritoriu are locul obişnuit de staţionare vehiculul vinovat de producerea accidentului.
(2) Fondul va soluţiona cazul de daunã în conformitate cu legislaţia din România aplicabilã la data producerii accidentului.
(3) Dupã plata despãgubirilor, Fondul are dreptul de a solicita rambursarea sumei plãtite cu acest titlu, precum şi a sumelor plãtite pentru serviciile externe legate de soluţionarea cererii de despãgubire şi a unei taxe de gestiune de la Fondul de garantare al statului pe al cãrui teritoriu are locul obişnuit de staţionare vehiculul vinovat de producerea accidentului.

CAP. V
Realizarea veniturilor Fondului

ART. 34
(1) Veniturile Fondului se realizeazã din:
a) contribuţia membrilor asociaţi;
b) recuperarea sumelor plãtite cu titlu de despãgubiri şi a cheltuielilor legate de plata despãgubirilor de la toate entitãţile care erau obligate la platã şi în numele cãrora Fondul a efectuat aceste cheltuieli;
c) dobânzile rezultate din fructificarea disponibilitãţilor financiare;
d) sponsorizãri, donaţii, legate şi orice alte surse de venituri permise de legislaţia în vigoare privind asociaţiile.
(2) Rezultatul fiecãrui exerciţiu financiar se reporteazã pentru exerciţiul financiar urmãtor.
(3) Fondul transmite trimestrial Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor, pânã la sfârşitul lunii urmãtoare trimestrului expirat, raportarea privind contribuţia la Fond şi plãţile de despãgubiri efectuate, conform anexei nr. 1, care face parte integrantã din prezentele norme, precum şi contul de execuţie al bugetului de venituri şi cheltuieli al Fondului pentru trimestrul respectiv.
ART. 35
(1) Dacã disponibilitãţile financiare ale Fondului nu sunt suficiente la un moment dat pentru efectuarea tuturor plãţilor privind despãgubirile, acestea se vor plãti pe mãsura realizãrii veniturilor.
(2) Plãţile de despãgubiri se fac numai din disponibilitãţile financiare ale Fondului. Nu pot fi executate pentru astfel de obligaţii bunuri mobile sau imobile aparţinând Fondului.

SECŢIUNEA 1
Contribuţia membrilor asociaţi

ART. 36
(1) Membrii asociaţi au obligaţia sã contribuie cu o parte din încasãrile realizate din vânzarea asigurãrii R.C.A. la constituirea unei structuri financiare a Fondului, în vederea acoperirii cheltuielilor acestuia şi constituirii rezervelor pentru obligaţiile viitoare.
(2) Nivelul contribuţiei şi termenele de platã a acesteia se stabilesc anual prin ordin al preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor, la propunerea Adunãrii generale a Fondului. În cazuri justificate, nivelul contribuţiei poate fi modificat pe parcursul anului.
(3) Contribuţia nu poate depãşi 5% din primele brute încasate din vânzarea asigurãrii R.C.A.
ART. 37
(1) Contribuţia se calculeazã şi se achitã raportatã la toate primele brute încasate pentru asigurarea R.C.A., chiar dacã la data scadenţei obligaţiei de platã asigurãtorul nu mai este membru al Fondului.
(2) Sumele virate cu titlu de contribuţie nu se restituie membrilor asociaţi dupã ce aceştia şi-au pierdut calitatea de membru al Fondului, indiferent din ce motive.
ART. 38
(1) Pânã la împlinirea fiecãrui termen de platã stabilit, membrii asociaţi au obligaţia sã raporteze Fondului primele brute încasate pentru asigurarea R.C.A., aferente perioadei pentru care urmeazã sã se vireze contribuţia, precum şi contribuţia datoratã, conform anexei nr. 2, care face parte integrantã din prezentele norme. Informaţiile cuprinse în raportare se preiau din evidenţele contabile şi operative, pe care asigurãtorii R.C.A. au obligaţia sã le conducã potrivit prevederilor <>art. 20 alin. (3) din Legea nr. 32/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(2) Fondul are obligaţia sã comunice, cu cel puţin 20 de zile înainte de împlinirea termenului de platã, conturile în care urmeazã sã se facã viramentul pentru contribuţie.
(3) Pentru plata cu întârziere a contribuţiei se datoreazã majorãri de întârziere calculate potrivit reglementãrilor legale în vigoare, aplicabile în materia colectãrii creanţelor bugetare. Majorãrile de întârziere se calculeazã de cãtre Fond şi se comunicã membrilor în cauzã. Cu ocazia plãţii, majorãrile de întârziere se evidenţiazã distinct pe documentele de platã.
ART. 39
Actele prin care se constatã şi se individualizeazã obligaţiile de platã ale unui membru cãtre Fond privind contribuţia datoratã, precum şi majorãrile de întârziere, emise de membrul respectiv sau de Fond, constituie titlu de creanţã potrivit <>art. 25^1 alin. (13) din Legea nr. 32/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi devine de drept titlu executoriu la data scadenţei.
ART. 40
Obligaţia urmãririi încasãrii contribuţiei la Fond, respectarea prevederilor legale privind stabilirea cuantumului contribuţiei, precum şi calculul şi încasarea majorãrilor de întârziere datorate sunt în sarcina Fondului.
ART. 41
În contabilitatea asigurãtorilor R.C.A. constituirea obligaţiei de platã a contribuţiei cãtre Fond se reflectã în debitul contului 643 "Cheltuieli cu alte impozite, taxe şi vãrsãminte asimilate", analitic distinct, prin creditul contului 443 "Fonduri speciale privind activitatea de asigurare", analitic distinct.

SECŢIUNEA a 2-a
Recuperarea sumelor plãtite cu titlu de despãgubiri şi a cheltuielilor legate de plata despãgubirilor

ART. 42
(1) Fondul are legitimare procesualã activã în orice proces împotriva persoanelor aflate într-o relaţie juridicã cu el, pentru obligaţiile de platã achitate sau care urmeazã cu certitudine sã fie achitate de Fond.
(2) Dupã plata despãgubirilor, Fondul are un drept de creanţã pentru sumele plãtite cu titlu de despãgubire şi, dupã caz, pentru cheltuielile legate de instrumentarea şi lichidarea pretenţiilor de despãgubire şi pentru dobânda legalã aferentã sumelor cheltuite de Fond potrivit legii sau pentru sumele plãtite pentru serviciile externe legate de soluţionarea cererii de despãgubire şi pentru taxa de gestiune, asupra:
a) persoanei sau persoanelor responsabile pentru repararea prejudiciului, conform prevederilor art. 13;
b) persoanei sau persoanelor responsabile pentru repararea prejudiciului şi/sau asupra societãţii de asigurare, conform prevederilor art. 27;
c) asigurãtorului R.C.A., conform prevederilor art. 12;
d) organismului de compensare menţionat la art. 26;
e) Fondului de garantare menţionat la art. 31 şi la art. 33 alin. (3).
ART. 43
Realizarea dreptului de creanţã pentru situaţiile prevãzute la art. 42 alin. (2) lit. a)-c) se va face pe cale amiabilã sau prin orice modalitate permisã de lege, iar pentru situaţiile prevãzute la art. 42 alin. (2) lit. d) şi e) se va face conform clauzelor Acordului dintre organismele de compensare şi fondurile de garantare, semnat de Fond.
ART. 44
Fondul poate hotãrî sã renunţe în tot ori în parte la realizarea creanţei, în situaţia prevãzutã la art. 42 alin. (2) lit. a), în baza Regulamentului de ordine interioarã al Fondului.

SECŢIUNEA a 3-a
Fructificarea disponibilitãţilor financiare ale Fondului

ART. 45
Disponibilitãţile financiare ale Fondului pot fi fructificate prin plasarea în titluri de stat (bonuri de tezaur, certificate de trezorerie, obligaţiuni şi alte instrumente financiare din aceastã categorie) şi depozite bancare.
ART. 46
Fructificarea disponibilitãţilor financiare ale Fondului se realizeazã în condiţii de prudenţialitate, avându-se în vedere urmãtoarele:
a) în titluri de stat pot fi plasate toate disponibilitãţile financiare ale Fondului;
b) în conturi bancare pot fi plasate toate disponibilitãţile financiare ale Fondului, cu condiţia ca într-o singurã bancã sã nu fie plasate mai mult de 25% din totalul acestora.

CAP. VI
Dispoziţii tranzitorii şi finale

ART. 47
(1) Anual, Fondul va prezenta Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor un raport de activitate însoţit de situaţii financiare întocmite în conformitate cu prevederile legale în vigoare, auditate de cenzorul desemnat al Fondului.
(2) În termen de 6 luni de la încheierea exerciţiului financiar, Fondul va publica raportul anual în forma aprobatã de Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor.
ART. 48
(1) În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentelor norme, Fondul va întreprinde urmãtoarele demersuri:
a) va depune o solicitare la Secretariatul general al Comitetului European de Asigurãri pentru a deveni semnatar al Acordului cu privire la schimbul de informaţii între centrele de informare, conform art. 5 din Directiva 2000/26/CE;
b) va depune o solicitare la Secretariatul general al Comitetului European de Asigurãri pentru a deveni semnatar al Acordului dintre organismele de compensare şi fondurile de garantare;
c) va lua toate mãsurile necesare pentru a îndeplini condiţiile, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, care sã îi permitã prelucrarea datelor cu caracter personal.
(2) Prevederile prezentelor norme referitoare la atribuţiile Fondului în calitate de centru de informare şi de organism de compensare intrã în vigoare de la data semnãrii acordurilor menţionate la alin. (1) lit. a) şi b).
ART. 49
Data preluãrii activitãţii şi funcţionãrii Fondului, în baza prezentelor norme, se va stabili prin ordin al preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor.
ART. 50
Cazurile de daunã care vor fi avizate la Fond dupã data intrãrii în vigoare a prezentelor norme, precum şi cele care se aflã în curs de soluţionare vor fi soluţionate în conformitate cu prevederile legale în domeniu, în vigoare la data producerii accidentului de vehicul.
ART. 51
Nerespectarea prevederilor prezentelor norme de cãtre societãţile de asigurare autorizate pentru practicarea asigurãrii R.C.A., precum şi de cãtre Consiliul director al Fondului se sancţioneazã în condiţiile şi potrivit prevederilor art. 8 alin. (2) şi ale <>art. 39 din Legea nr. 32/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.

ANEXA 1


───────
la norme
─────────

RAPORTARE
privind contribuţia la Fondul de protecţie a victimelor strãzii şi plãţile de despãgubiri efectuate

Încasãri în perioada de raportare ..............................
Semnificaţia coloanelor din tabelul de mai jos este urmãtoarea:
A - Asigurãtorii autorizaţi sã practice asigurarea obligatorie R.C.A.
T - Total prime brute încasate din asigurarea obligatorie R.C.A.





- lei -
┌─────┬───┬───┬─────────────────────┬─────────────────────────┬────────────┐
│Nr. │ A │ T │Contribuţia la Fond │Majorãri de întârziere │ Diferenţe │
│crt. │ │ ├─────┬─────┬─────────┼────────┬──────┬─────────┤ totale │
│ │ │ │Dato-│Vira-│Diferenţe│Datorate│Virate│Diferenţe│ │
│ │ │ │ratã │tã │ (+/-) │ │ │ (+/-) │ │
├─────┼───┼───┼─────┼─────┼─────────┼────────┼──────┼─────────┼────────────┤
│1 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼───┼───┼─────┼─────┼─────────┼────────┼──────┼─────────┼────────────┤
│2 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼───┼───┼─────┼─────┼─────────┼────────┼──────┼─────────┼────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│TOTAL│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└─────┴───┴───┴─────┴─────┴─────────┴────────┴──────┴─────────┴────────────┘


Soldul disponibil al Fondului de protecţie a victimelor strãzii la data de ........ este de .............. lei.
Plãţi/Rezerve de daune constituite în perioada de raportare ................
I. În cazul accidentelor de vehicule provocate de autori neidentificaţi


┌─────┬────────────────────┬───────────────────┬────────────────┬──────────┐
│Nr. │Numele şi prenumele │Despãgubiri plãtite│Rezerva de daune│ Regrese │
│crt. │persoanelor pãgubite│ - lei - │ - lei - │- lei - │
├─────┼────────────────────┼───────────────────┼────────────────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │
├─────┼────────────────────┼───────────────────┼────────────────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │
├─────┴────────────────────┼───────────────────┼────────────────┼──────────┤
│ │ │ │ │
│ TOTAL: │ │ │ │
└──────────────────────────┴───────────────────┴────────────────┴──────────┘


II. În cazul accidentelor de vehicule, inclusiv tramvaie, neasigurate R.C.A.
Semnificaţia coloanei R din tabelul de mai jos este urmãtoarea:
R - Regresele cumulate de la începutul exerciţiului financiar


┌─┬────────────┬──────────────┬──────────────┬──────────────┬──────────┬───────┐
│N│ Persoane │Numãr de daune│Despãgubiri │Numãr de daune│Rezerva de│ │
│r│prejudiciate│ avizate*1) │ plãtite*1) │nelichidate*2)│daune*2) │ R │
│ │ │ │ - lei - │ │ │ │
│c│ ├─────┬────────┼─────┬────────┤ │ │ │
│r│ │Daune│Vãtãmãri│Daune│Vãtãmãri│ │ │ │
│t│ │mate-│corpo- │mate-│corpo- │ │ │ │
│ │ │riale│rale │riale│rzale │ │ │ │
├─┼────────────┼─────┼────────┼─────┼────────┼──────────────┼──────────┼───────┤
│1│Persoane │ │ │ │ │ │ │ │
│ │fizice │ │ │ │ │ │ │ │
├─┼────────────┼─────┼────────┼─────┼────────┼──────────────┼──────────┼───────┤
│2│Persoane │ │ │ │ │ │ │ │
│ │juridice │ │ │ │ │ │ │ │
├─┴────────────┼─────┼────────┼─────┼────────┼──────────────┼──────────┼───────┤
│ TOTAL: │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │
└──────────────┴─────┴────────┴─────┴────────┴──────────────┴──────────┴───────┘


_________
*1) Pentru coloanele "Numãr de daune avizate" şi "Despãgubiri plãtite" informaţiile se completeazã cumulat de la începutul exerciţiului financiar.
*2) Coloanele "Numãr de daune nelichidate" şi "Rezerva de daune" se completeazã cu informaţiile cuprinse în evidenţele tehnice la data de raportare privind rezerva pentru daunele nelichidate, avizate în exerciţiul financiar curent, cumulate cu cele avizate în exerciţiile financiare anterioare.


ANEXA 2


───────
la norme
────────

RAPORTARE
privind virarea contribuţiei la Fondul de protecţie a victimelor strãzii

Societatea .............................................
Perioada de raportare ..................................





- lei -
┌─────────────┬─────────────────────┬─────────────────────────┬────────────┐
│ Total prime │Contribuţia la Fond │Majorãri de întârziere │ Documentul│
│ brute ├─────┬─────┬─────────┼────────┬──────┬─────────┤ de platã │
│ încasate │Dato-│Vira-│Diferenţe│Datorate│Virate│Diferenţe│ │
│ │ratã │tã │ (+/-) │ │ │ (+/-) │ │
├─────────────┼─────┼─────┼─────────┼────────┼──────┼─────────┼────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────┼─────┼─────┼─────────┼────────┼──────┼─────────┼────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────┼─────┼─────┼─────────┼────────┼──────┼─────────┼────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │
└─────────────┴─────┴─────┴─────────┴────────┴──────┴─────────┴────────────┘



_________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016