Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME din 3 februarie 2010 privind incheierea exercitiului financiar 2009 pentru societatile din domeniul asigurarilor     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME din 3 februarie 2010 privind incheierea exercitiului financiar 2009 pentru societatile din domeniul asigurarilor

EMITENT: COMISIA DE SUPRAVEGHERE A ASIGURARILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 89 din 9 februarie 2010


1. Prezentele norme se aplicã asigurãtorilor persoane juridice române, sucursalelor sau filialelor unui asigurãtor dintr-un stat terţ, precum şi sucursalelor unei societãţi de asigurare sau ale unei societãţi mutuale dintr-un stat membru, care a primit o autorizaţie de la autoritatea competentã a statului membru de origine, reasigurãtorilor, persoane juridice autorizate în condiţiile legii de Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor sau de autoritatea competentã a statului membru de origine, brokerilor de asigurare şi/sau reasigurare, persoane juridice române, precum şi intermediarilor dintr-un stat membru care desfãşoarã activitãţi de intermediere pe teritoriul României, societãţi comerciale autorizate în condiţiile <>Legii nr. 32/2000 privind activitatea de asigurare şi supravegherea asigurãrilor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, care au obligaţia sã întocmeascã şi sã depunã situaţii financiare anuale la Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor şi la oficiile registrului comerţului.
Situaţiile financiare anuale vor fi întocmite în conformitate cu prevederile reglementãrilor contabile conforme cu directivele europene specifice domeniului asigurãrilor, aprobate prin <>Ordinul preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor nr. 3.129/2005 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.187 şi 1.187 bis din 29 decembrie 2005, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, care se aplicã împreunã cu prevederile <>Legii contabilitãţii nr. 82/1991 , republicatã.
2. Asigurãtorii şi reasigurãtorii vor întocmi şi vor depune situaţii financiare anuale individuale având în vedere urmãtoarele formate:
a) Bilanţ (cod 01);
b) Contul de profit şi pierdere, compus din:
- Contul tehnic al asigurãrii generale (cod 02);
- Contul tehnic al asigurãrii de viaţã (cod 03);
- Contul netehnic (cod 04);
c) Situaţia modificãrilor capitalului propriu, conform formatului prevãzut la cap. V secţiunea 4 din reglementãrile contabile menţionate la pct. 1;
d) Situaţia fluxurilor de trezorerie, conform formatului prevãzut la cap. V secţiunea 3 din reglementãrile contabile menţionate la pct. 1;
e) Note explicative la situaţiile financiare anuale, conform prevederilor cap. II secţiunea 8 pct. 269-307 din reglementãrile contabile menţionate la pct. 1.
Situaţiile financiare anuale vor fi însoţite şi de formularele:
f) Date informative (cod 05);
g) Situaţia activelor imobilizate (cod 06).
Asigurãtorii care administreazã fonduri de pensii facultative vor întocmi şi vor prezenta şi situaţiile prevãzute la cap. V pct. 2 "Situaţii prezentate de asigurãtorii care administreazã fonduri de pensii facultative" din reglementãrile contabile conforme cu directivele europene specifice domeniului asigurãrilor, aprobate prin <>Ordinul preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor nr. 3.129/2005 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, astfel:
A. Situaţia activelor, pasivelor şi capitalurilor proprii;
B. Situaţia veniturilor şi cheltuielilor.
3. Brokerii de asigurare şi/sau reasigurare vor întocmi şi vor depune situaţii financiare individuale care cuprind urmãtoarele formulare:
a) Bilanţ (cod 01);
b) Contul de profit şi pierdere (cod 02);
c) Situaţia modificãrilor capitalului propriu, conform formatului prevãzut la cap. VI secţiunea 4 din reglementãrile contabile menţionate la pct. 1;
d) Situaţia fluxurilor de trezorerie, conform formatului prevãzut la cap. VI secţiunea 3 din reglementãrile contabile menţionate la pct. 1;
e) Note explicative la situaţiile financiare anuale, conform prevederilor cap. II secţiunea 8 pct. 269-307 din reglementãrile contabile menţionate la pct. 1.
Brokerii de asigurare şi/sau reasigurare vor întocmi şi urmãtoarele situaţii:
f) Date informative (cod 03);
g) Situaţia activelor imobilizate (cod 04).
4. Notele explicative cuprinse în secţiunea 8 din reglementãrile contabile menţionate la pct. 1 nu sunt limitative, acestea urmând sã conţinã informaţiile cerute de aceastã secţiune.
Brokerii de asigurare şi/sau reasigurare care intermediazã, în conformitate cu legislaţia specificã în vigoare, şi produse ale fondurilor de pensii facultative vor prezenta în notele explicative o situaţie a comisioanelor obţinute din aceastã activitate.
5. În "Situaţia activelor imobilizate" (cod 06, respectiv cod 04) informaţiile sunt înscrise la costul istoric sau la valoarea reevaluatã a imobilizãrilor, dupã caz.
6. Situaţiile financiare anuale sunt semnate de persoanele în drept prevãzute la <>art. 10 din Legea nr. 82/1991 , republicatã, şi cuprind şi numele în clar al acestora.
Rândul corespunzãtor calitãţii persoanei care a întocmit situaţiile financiare se completeazã astfel:
- directorul economic, contabilul-şef sau altã persoanã împuternicitã sã îndeplineascã aceastã funcţie, potrivit legii;
- persoanele fizice sau juridice cu care s-au încheiat contracte de prestãri servicii, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România.
7. Forma de proprietate se va înscrie conform nomenclatorului prevãzut în anexa care face parte integrantã din prezentele norme.
Asigurãtorii şi reasigurãtorii, precum şi brokerii de asigurare şi/sau reasigurare vor completa codul privind activitatea desfãşuratã, potrivit Clasificãrii activitãţilor din economia naţionalã - CAEN, aprobatã prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 656/1997 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 301 şi 301 bis din 5 noiembrie 1997, cu actualizãrile ulterioare.
8. Potrivit <>art. 30 din Legea nr. 82/1991 , republicatã, situaţiile financiare anuale vor fi însoţite de o declaraţie scrisã a persoanelor prevãzute la art. 10 alin. (1) din aceeaşi lege, prin care îşi asumã rãspunderea pentru întocmirea situaţiilor financiare anuale şi confirmã cã:
a) politicile contabile utilizate la întocmirea situaţiilor financiare anuale sunt în conformitate cu reglementãrile contabile aplicabile;
b) situaţiile financiare anuale oferã o imagine fidelã a poziţiei financiare, performanţei financiare şi a celorlalte informaţii referitoare la activitatea desfãşuratã;
c) persoana juridicã îşi desfãşoarã activitatea în condiţii de continuitate.
Potrivit <>art. 29 din Legea nr. 82/1991 , republicatã, situaţiile financiare anuale vor fi însoţite şi de propunerea de distribuire a profitului sau de acoperire a pierderii contabile.
9. Situaţiile financiare anuale la 31 decembrie 2009 se întocmesc în lei. Aceastã unitate de mãsurã se va trece pe fiecare formular.
10. Potrivit prevederilor <>art. 20 alin. (3) lit. g) din Legea nr. 32/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi, respectiv, ale cap. II secţiunea 10 din reglementãrile contabile conforme cu directivele europene specifice domeniului asigurãrilor, aprobate prin <>Ordinul preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor nr. 3.129/2005 , situaţiile financiare anuale ale asigurãtorilor şi reasigurãtorilor vor fi auditate de auditori statutari, persoane juridice autorizate, potrivit legii, şi aprobate de Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor în conformitate cu prevederile <>Ordinului preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor nr. 22/2008 pentru aprobarea Normelor privind cerinţele de informare şi de raportare referitoare la auditul statutar al situaţiilor financiare ale societãţilor de asigurare/reasigurare.
În aplicarea prevederilor art. 21 din Normele privind cerinţele de informare şi de raportare referitoare la auditul statutar al situaţiilor financiare ale societãţilor de asigurare/reasigurare, aprobate prin <>Ordinul preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor nr. 22/2008 , vor transmite odatã cu situaţiile financiare anuale declaraţia cu privire la datele şi informaţiile referitoare la firma de audit completatã şi semnatã de una dintre persoanele semnificative ale societãţii de asigurare/reasigurare, în forma prezentatã în anexa nr. 3 la normele menţionate.
11. Verificarea situaţiilor financiare ale brokerilor de asigurare şi/sau reasigurare care nu îndeplinesc criteriile de mãrime prevãzute la art. 4 alin. (1) din <>Ordinul preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor nr. 3.129/2005 pentru aprobarea reglementãrilor contabile conforme cu directivele europene specifice domeniului asigurãrilor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se va efectua astfel:
- de cãtre cenzori, pentru brokerii de asigurare şi/sau reasigurare care au în actul constitutiv obligaţia numirii comisiei de cenzori;
- de cãtre un expert contabil independent (pentru brokerii de asigurare şi/sau reasigurare la care nu se aplicã prevederile mai sus menţionate), conform prevederilor <>art. 6 din Ordonanţa Guvernului nr. 65/1994 privind organizarea activitãţii de expertizã contabilã şi a contabililor autorizaţi, republicatã.
Expertul contabil independent este o altã persoana decât cea care întocmeşte/semneazã situaţiile financiare.
Pentru întocmirea situaţiilor financiare ale exerciţiului financiar 2009, încadrarea în criteriile de mãrime prevãzute la art. 4 alin. (1) din <>Ordinul preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor nr. 3.129/2005 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se efectueazã la sfârşitul exerciţiului financiar, pe baza indicatorilor determinaţi din situaţiile financiare ale anului 2008 şi a indicatorilor determinaţi pe baza datelor din contabilitate şi a balanţei de verificare încheiate la 31 decembrie 2009.
12. (1) Asigurãtorii, reasiguratorii şi brokerii de asigurare şi/sau reasigurare vor depune, pânã la data de 15 aprilie 2010, la Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor situaţiile financiare anuale listate, semnate şi ştampilate, împreunã cu:
a) o copie a codului unic de înregistrare;
b) raportul administratorului;
c) declaraţia scrisã a persoanelor rãspunzãtoare pentru organizarea şi conducerea contabilitãţii;
d) raportul de audit statutar (pentru situaţiile financiare pentru care auditarea este obligatorie);
e) raportul cenzorilor sau al expertului contabil, dupã caz;
f) o copie a procesului-verbal al adunãrii generale a acţionarilor sau asociaţilor;
g) propunerea de distribuire a profitului sau de acoperire a pierderii contabile;
h) o copie a balanţei de verificare a conturilor sintetice şi analitice;
i) asigurãtorii care practicã cele douã categorii de asigurãri (asigurãri de viaţã şi asigurãri generale) vor depune la Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor atât balanţele analitice şi sintetice aferente fiecãrei categorii de asigurãri, cât şi cele centralizate;
j) asigurãtorii care administreazã fonduri de pensii facultative vor depune şi balanţele analitice specifice activitãţii de administrare de fonduri de pensii facultative;
k) declaraţia în forma prezentatã în anexa nr. 3 la Normele privind cerinţele de informare şi de raportare referitoare la auditul statutar al situaţiilor financiare ale societãţilor de asigurare/reasigurare, aprobate prin <>Ordinul preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor nr. 22/2008 .
(2) Asigurãtorii, reasiguratorii şi brokerii de asigurare şi/sau reasigurare vor depune la Comisia de Supraveghere a
Asigurãrilor situaţiile financiare anuale astfel:
- în format electronic prin încãrcarea datelor în aplicaţia CSA-EWS;
- pe suport hârtie, semnate şi ştampilate, conform legii, împreunã cu toate documentele prevazute mai sus.
Asigurãtorii, reasiguratorii şi brokerii de asigurare şi/sau reasigurare, societãţi comerciale care nu au desfãşurat activitate de la data primirii autorizaţiei de funcţionare şi pânã la finele exerciţiului financiar al anului 2009, au obligaţia depunerii situaţiilor financiare anuale auditate prevãzute la pct. 12 alin. (1).
Situaţiile financiare anuale auditate vor fi prezentate Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor şi în situaţia transferului de portofoliu de asigurãri în conformitate cu prevederile <>art. 23 din Legea nr. 32/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, a fuziunii, a divizãrii sau lichidãrii societãţii comerciale.
Asigurãtorii, reasiguratorii şi brokerii de asigurare şi/sau reasigurare pot depune situaţiile financiare anuale la registratura Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor sau la oficiile poştale, prin scrisori cu valoare declaratã, potrivit prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 627/1995 privind îmbunãtãţirea disciplinei depunerii bilanţurilor contabile şi a altor documente cu caracter financiar-contabil şi fiscal, de cãtre agenţii economici şi alţi contribuabili, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 226 din 2 octombrie 1995. De asemenea, la depunerea situaţiilor financiare se vor avea în vedere şi prevederile <>Hotãrârii Guvernului nr. 1.085/2003 pentru aplicarea unor prevederi ale <>Legii nr. 161/2003 privind unele mãsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnitãţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, referitoare la implementarea Sistemului Electronic Naţional, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
13. Conform <>art. 185 alin. (1) din Legea nr. 31/1990 privind societãţile comerciale, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, consiliul de administraţie, respectiv directoratul este obligat ca, în termen de 15 zile de la data adunarii generale, sa depuna la registrul comerţului copii pe suport h?rtie şi în forma electronica ale situaţiilor financiare anuale, însoţite de raportul lor, raportul cenzorilor sau raportul auditorilor statutari, precum şi de procesul-verbal al adunãrii generale.
Potrivit prevederilor <>art. 24 alin. (3) lit. d) din Legea nr. 26/1990 privind registrul comerţului, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, subunitãţile înregistrate în România care aparţin unor persoane juridice cu sediul în strãinãtate vor depune anual la registrul comerţului de la sediul sucursalei "situaţia financiarã a comerciantului din strãinãtate, aprobatã, verificatã şi publicatã potrivit legislaţiei statului în care comerciantul are domiciliul/sediul social, care va fi supusã aceloraşi formalitãţi de publicitate prevãzute pentru situaţiile financiare ale societãţilor comerciale româneşti".
14. Nedepunerea situaţiilor financiare anuale, a declaraţiilor şi a celorlalte informaţii solicitate la termenul prevãzut în prezentele norme, prezentarea unor situaţii financiare anuale care conţin date eronate, necorelate sau care nu respectã unitatea de mãsurã înscrisã la fiecare formular/rând se sancţioneazã conform prevederilor <>Legii nr. 32/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi ale <>Legii nr. 82/1991 , republicatã.
15. Întocmirea situaţiilor financiare consolidate
15. (1) Entitãţile care îndeplinesc condiţiile specificate în reglementarile contabile conforme cu directivele europene privind situaţiile financiare consolidate ale societãţilor din domeniul asigurãrilor, aprobate prin <>Ordinul preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor nr. 3.129/2005 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, au obligaţia de a întocmi situaţii financiare anuale consolidate şi raportul consolidat al administratorilor.
(2) Situaţiile financiare anuale consolidate, aprobate de consiliul de administraţie al societãţii-mamã, semnate în numele consiliului de preşedintele acestuia, se depun la Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor pânã la data de 30 septembrie 2010, documentaţia cuprinzând:
a) bilanţul consolidat;
b) contul de profit şi pierdere consolidat;
c) note la situaţiile financiare consolidate;
d) raportul consolidat al administratorilor;
e) raportul de audit al situaţiilor financiare consolidate, întocmit în conformitate cu prevederile <>Ordinului preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor nr. 22/2008 pentru aprobarea Normelor privind cerinţele de informare şi de raportare referitoare la auditul statutar al situaţiilor financiare ale societãţilor de asigurare/reasigurare;
f) declaraţia scrisã a administratorului societãţii-mamã, prin care acesta îşi asumã rãspunderea pentru întocmirea situaţiilor financiare anuale consolidate şi confirmã cã:
- politicile contabile utilizate la întocmirea situaţiilor financiare anuale consolidate sunt în conformitate cu reglementãrile contabile aplicabile;
- situaţiile financiare anuale consolidate oferã o imagine fidelã a poziţiei financiare, a performanţei financiare şi a celorlalte informaţii referitoare la activitatea grupului.
Conform prevederilor <>art. 185 alin. (5) din Legea nr. 31/1990 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare: "Consiliul de administraţie, respectiv directoratul societaţii-mama, definite astfel de reglementarile contabile aplicabile, este obligat ca, în termen de 15 zile de la data aprobarii acestora, sa depuna la oficiul registrului comerţului copii ale situaţiilor financiare anuale consolidate."
(3) Nedepunerea situaţiilor financiare consolidate se sancţioneazã conform prevederilor <>Legii nr. 32/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.

ANEXĂ
la norme


Nomenclator - forme de proprietate


──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Cod Denumire
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
20 Proprietate mixtã (cu capital de stat şi privat)
Proprietate mixtã (cu capital de stat sub 50%)
21 Societãţi comerciale cu capital de stat autohton şi de stat strãin
22 Societãţi comerciale cu capital de stat şi privat autohton şi strãin
23 Societãţi comerciale cu capital de stat şi privat autohton
24 Societãţi comerciale cu capital de stat şi privat strãin
Proprietate mixtã (cu capital de stat 50% şi peste 50%)
25 Societãţi comerciale cu capital de stat autohton şi de stat strãin
26 Societãţi comerciale cu capital de stat şi privat autohton şi strãin
27 Societãţi comerciale cu capital de stat şi privat autohton
28 Societãţi comerciale cu capital de stat şi privat strãin
30 Proprietate individualã - privatã (cu capital: privat autohton, privat
autohton şi strãin, privat strãin)
34 Societãţi comerciale pe acţiuni
35 Societãţi comerciale cu rãspundere limitatã
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016