Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME din 28 mai 2009  privind constatarea, evaluarea si lichidarea daunelor la asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME din 28 mai 2009 privind constatarea, evaluarea si lichidarea daunelor la asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor

EMITENT: COMISIA DE SUPRAVEGHERE A ASIGURARILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 369 din 2 iunie 2009

CAP. I
Avizarea, constatarea şi evaluarea prejudiciilor

ART. 1
Prezentele norme reglementeazã procedurile specifice de avizare, constatare, evaluare şi lichidare a daunelor la asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecãrilor de teren sau inundaţiilor, precum şi de stabilire şi platã a despãgubirilor.
ART. 2
(1) Asiguraţii/beneficiarii PAD, aşa cum sunt definiţi la <>art. 18 din Legea nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecãrilor de teren sau inundaţiilor, sunt obligaţi sã înştiinţeze în cel mai scurt timp, fãrã a depãşi însã termenul de 60 de zile de la data producerii riscului asigurat, asigurãtorul care a eliberat PAD cu privire la producerea riscului asigurat şi sã precizeze împrejurãrile cu privire la acest eveniment, iar pe parcursul constatãrilor referitoare la acest eveniment sã procedeze în conformitate cu instrucţiunile primite de la asigurãtor.
(2) Dacã informaţiile înscrise în PAD au suferit modificãri în timpul valabilitãţii asigurãrii, asiguraţii/beneficiarii PAD sunt obligaţi sã înştiinţeze în scris, în termen de 30 de zile calendaristice de la data apariţiei modificãrilor, asigurãtorul care a eliberat PAD cu privire la modificãrile intervenite.
ART. 3
(1) În cazul producerii unui risc asigurat prin PAD, asiguraţii/beneficiarii PAD vor depune o cerere de despãgubire în scris cãtre asigurãtorul care a eliberat PAD, potrivit prezentelor norme.
(2) În cazul proprietarilor care beneficiazã de subvenţionarea primei de asigurare, cererea de despãgubire se adreseazã prin intermediul autoritãţilor locale direct cãtre PAID şi, prin derogare de la prevederile <>art. 19 alin. (1) din Legea nr. 260/2008 , constatarea şi evaluarea prejudiciilor, respectiv lichidarea daunelor se pot face şi de o societate desemnatã de PAID.
ART. 4
(1) Asigurãtorul care a eliberat PAD este obligat sã desfãşoare constatarea privind producerea riscului asigurat în termen de cel mult 5 zile lucrãtoare de la data primirii înştiinţãrii despre producerea evenimentului asigurat, respectiv din momentul în care accesul direct în zona calamitatã este posibil.
(2) Constatarea daunei conţine minimum raportul de constatare tehnicã şi determinarea cauzelor şi împrejurãrilor producerii riscului asigurat.
ART. 5
(1) Asigurãtorul care a eliberat PAD este obligat sã deschidã dosarul de daunã, sã iniţieze procedura de regularizare a daunelor şi sã înştiinţeze PAID în termen de 5 zile calendaristice despre formularea în scris a fiecãrei cereri de despãgubire depuse de asiguraţii/beneficiarii PAD, ca urmare a constatãrii de cãtre instituţiile abilitate a stãrii de dezastru natural.
(2) În vederea regularizãrii unei daune, dosarul de daune va conţine cel puţin urmãtoarele documente:
- avizarea în scris a daunei de cãtre asiguratul/beneficiarul PAD;
- procesul-verbal de constatare a pagubelor;
- fotografii ale elementelor de construcţie avariate în evenimentul asigurat;
- documente de evaluare a pagubei şi stabilire a cuantumului despãgubirii;
- cererea de despãgubire completatã de asiguratul/beneficiarul PAD;
- referatul întocmit de lichidatorul de daune.
ART. 6
(1) Procesul-verbal de constatare a pagubelor se semneazã de cãtre pãrţile implicate, respectiv de cãtre reprezentantul asigurãtorului care a eliberat PAD sau de cel al societãţii desemnate de PAID sã instrumenteze dosarul de daunã şi de cãtre asiguratul/beneficiarul PAD.
(2) Eventuale obiecţii ale pãrţilor cu privire la prejudiciile constatate se vor menţiona în procesul-verbal sau într-o anexã a acestuia, iar orice modificare în cuprinsul procesului-verbal trebuie efectuatã cu acordul scris al persoanelor prevãzute la alin. (1).
(3) Dacã ulterior încheierii procesului-verbal apar şi alte pagube ca urmare a riscului asigurat ce nu au putut fi constatate iniţial, se va întocmi un proces-verbal suplimentar de constatare a pagubelor, cu participarea aceloraşi pãrţi care au luat parte la constatarea iniţialã.
(4) Toate persoanele care participã la întocmirea proceselorverbale rãspund conform legii pentru înscrierea cu intenţie (în cunoştinţã de cauzã) a datelor false sau nereale în procesele-verbale respective.
ART. 7
Dupã efectuarea constatãrii, asigurãtorul care a eliberat PAD şi care instrumenteazã dosarul de daunã este obligat sã elibereze asiguratului/beneficiarului PAD o copie a procesului-verbal de constatare a pagubelor, în care se vor menţiona numãrul dosarului deschis, data, localitatea, judeţul, adresa completã a locuinţei asigurate şi elementele de construcţie avariate. În procesul-verbal de constatare se vor menţiona elementele de construcţie constatate ca fiind avariate în urma producerii riscului asigurat, precum şi lista documentelor necesare a fi depuse de cãtre asiguratul/beneficiarul PAD pentru finalizarea dosarului de daune şi efectuarea plãţii.
ART. 8
(1) PAID va recunoaşte constatãrile tehnice efectuate de cãtre asigurãtorii autorizaţi sã practice asigurarea obligatorie asociaţi în PAID, precum şi pe cele efectuate de societãţile desemnate de cãtre PAID.
(2) PAID are dreptul sã verifice constatãrile tehnice efectuate de cãtre asigurãtorii autorizaţi sã practice asigurarea obligatorie asociaţi în PAID, precum şi pe cele efectuate de societãţile desemnate de cãtre PAID, precum şi modul de evaluare şi de stabilire a cuantumului despãgubirii.
ART. 9
Evaluarea despãgubirilor cuvenite asiguratului beneficiarului PAD, pe care asigurãtorul care a eliberat PAD este obligat sã o stabileascã, se efectueazã astfel:
a) pentru cazurile în care asiguratul/beneficiarul PAD solicitã în scris întocmirea unui deviz estimativ de reparaţie, în termen de 5 zile lucrãtoare de la solicitare;
b) pentru cazurile în care sunt necesare devize de lucrãri sau proiecte de consolidare a locuinţelor întocmite de firme specializate, în termen de 5 zile lucrãtoare de la primirea ultimului document solicitat de asigurãtor.
ART. 10
Dupã definitivarea etapelor prevãzute mai sus, asigurãtorul care a eliberat PAD sau societatea desemnatã de cãtre PAID sã instrumenteze dosarul de daunã este obligat:
a) sã solicite suplimentar alte documente necesare pentru plata despãgubirii (acte de proprietate, eventuale documente justificative ori estimative de reparaţie, dupã caz, alte costuri privind lucrãri şi/sau materiale, documente de identificare ale asiguratului/beneficiarului etc.);
b) dupã primirea tuturor documentelor necesare soluţionãrii dosarului de daunã, sã rãspundã cererii pãrţii solicitante, formulând oferta de despãgubire potrivit propriilor constatãri cu privire la producerea evenimentului asigurat, acoperit prin PAD;
c) dupã finalizarea dosarului de daunã, sã transmitã spre completare asiguratului/beneficiarului PAD declaraţia din care sã rezulte faptul cã prin încasarea despãgubirii nu va mai avea alte pretenţii în legãturã cu paguba respectivã de la PAID şi de la asigurãtorul care a eliberat PAD;
d) sã comunice asiguratului/beneficiarului PAD motivele pentru care nu a aprobat, în totalitate sau parţial, pretenţiile de despãgubire, atunci când este cazul.
ART. 11
(1) PAID deconteazã asigurãtorilor pentru activitatea de constatare şi evaluare a prejudiciilor rezultate în urma producerii riscurilor asigurate obligatoriu echivalentul în lei al sumei de 100 euro, la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Naţionalã a României la data încheierii contractului de asigurare obligatorie a locuinţei pentru fiecare dosar de daunã instrumentat.
(2) Pentru fiecare dintre dosarele de daune respinse ca urmare a avizãrii unor riscuri care nu sunt cuprinse în PAD şi pentru care nu se desfãşoarã şi nu se finalizeazã constatarea tehnicã privind producerea riscului asigurat, PAID deconteazã suma de 25 euro.
(3) Orice expertizã tehnicã (de exemplu: privind structura de rezistenţã a locuinţei, privind cauza alunecãrii de teren etc.) consideratã necesarã de cãtre asigurãtorul care a eliberat PAD se va efectua numai cu acordul PAID, care deconteazã şi costul acestei expertize.

CAP. II
Stabilirea despãgubirilor

ART. 12
Dreptul la despãgubire se stabileşte pe baza actelor emise de instituţiile abilitate sã constate, potrivit legii, starea de dezastru natural (cutremure de pãmânt, alunecãri de teren sau inundaţii, ca fenomene naturale) prin care sã declare şi sã delimiteze zonele calamitate pentru orice eveniment cuprins în riscurile asigurate.
ART. 13
La stabilirea despãgubirii, în cazul avarierii sau distrugerii bunurilor asigurate, se iau în consideraţie pretenţiile formulate de asiguraţii/beneficiarii PAD, despãgubirea stabilitã de asigurãtorul care a eliberat PAD şi eventuale obiecţii formulate de asiguraţii/beneficiarii PAD, fãrã a se depãşi limitele de despãgubire stabilite prin PAD.
ART. 14
Repartizarea la asiguraţii/beneficiarii coproprietari a sumelor cuvenite cu titlu de despãgubire în cazul producerii riscului asigurat se va face în funcţie de cota de proprietate deţinutã de fiecare coproprietar.
ART. 15
(1) Despãgubirile acordate de PAID pentru daunele acoperite prin PAD nu pot depãşi valoarea sumei asigurate obligatoriu, cuantumul efectiv al daunei şi nici valoarea realã a locuinţei la momentul producerii dezastrului natural.
(2) Cuantumul daunei la locuinţe este egal cu costul reparaţiilor pãrţilor componente pentru acelea care se mai pot repara ori cu costul de înlocuire a elementelor care nu se mai pot repara, inclusiv cheltuielile pentru materiale, stabilite la preţurile medii de pe piaţa localã.
(3) Costul reparaţiilor efectuate la locuinţe se stabileşte pe baza documentelor eliberate de unitãţile de specialitate sau în baza devizului întocmit de asigurãtor, în cazul lucrãrilor în regie proprie. În cazul în care reparaţiile locuinţei se efectueazã în regie proprie, tariful orei de manoperã nu va conţine TVA şi se va ţine seama de preţurile practicate pe piaţa localã, pentru materialele şi manopera necesare efectuãrii reparaţiilor.
(4) Prin unitãţi de specialitate se înţelege persoanele juridice legal autorizate, care au în obiectul lor de activitate comercializarea de materiale de construcţii şi/sau executarea de lucrãri de construcţii.
(5) Costul reparaţiilor clãdirilor cu destinaţie de locuinţã se stabileşte prin aplicarea preţurilor unitare pe articole de deviz pentru lucrãri de reparaţii la construcţii şi instalaţiile aferente; metodologia şi dispoziţiile legale în vigoare care se aplicã la întocmirea devizelor în vederea stabilirii costului reparaţiilor sunt cele valabile la data producerii evenimentului asigurat.
ART. 16
În cazul în care asiguraţii/beneficiarii PAD prezintã documentaţii tehnice, respectiv devize de reparaţii sau alte evaluãri, acestea pot fi luate în considerare la stabilirea despãgubirii, dupã verificarea prealabilã fãcutã de societatea care instrumenteazã dosarul de daunã.

CAP. III
Plata despãgubirilor

ART. 17
Dupã acceptarea despãgubirii stabilite, asiguratul/beneficiarul PAD va preciza modalitatea de platã: în numerar, ordin de platã sau în contul bancar al unitãţii de specialitate care a efectuat reparaţia.
ART. 18
PAID va plãti asiguratului/beneficiarului PAD numai contravaloarea costurilor de reparaţii/înlocuire referitoare la prejudiciile cauzate de producerea riscului asigurat, în limita sumei totale asigurate prin PAD.
ART. 19
(1) În cazul în care PAD s-a încheiat pentru o sumã asiguratã inferioarã valorii locuinţei, respectiv locuinţa este de tip A şi suma asiguratã trecutã în PAD este de 10.000 euro, iar prima de asigurare plãtitã este de 10 euro, despãgubirea cuvenitã se plãteşte doar pânã la nivelul sumei asigurate obligatoriu prevãzute de <>art. 5 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 260/2008 , pentru locuinţa de tip B.
(2) În cazul în care PAD s-a încheiat pentru o sumã asiguratã superioarã valorii locuinţei, respectiv locuinţa este de tip B şi suma asiguratã trecutã în PAD este de 20.000 euro, iar prima de asigurare plãtitã este de 20 euro, despãgubirea cuvenitã se plãteşte doar pânã la nivelul sumei asigurate obligatoriu prevãzutã de <>art. 5 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 260/2008 , pentru locuinţa de tip B, urmând ca diferenţa de primã sã se restituie.
ART. 20
Despãgubirea se plãteşte de cãtre PAID, în baza unui centralizator transmis de asigurãtorul care a efectuat constatarea şi evaluarea prejudiciilor. Centralizatorul se transmite în maximum 5 zile lucrãtoare de la data la care asigurãtorul sus-menţionat a primit din partea asiguratului toate documentele solicitate, inclusiv acordul privind oferta de despãgubire transmisã şi declaraţia prevãzute la art. 10.
ART. 21
PAID va face plata despãgubirilor cãtre asiguratul/beneficiarul PAD, pe baza centralizatorului primit de la asigurãtorul care a eliberat PAD, în termen de 5 zile lucrãtoare de la primirea acestuia.
ART. 22
(1) În cazurile în care despãgubirile se stabilesc prin hotãrâre judecãtoreascã, PAID va acorda despãgubiri în baza hotãrârii judecãtoreşti executorii.
(2) Plata despãgubirilor stabilite prin hotãrâre judecãtoreascã executorie se face pe baza centralizatorului transmis de asigurãtorul care a eliberat PAD.
(3) Centralizatorul se va transmite cãtre PAID în maximum 5 zile lucrãtoare de la data depunerii de cãtre asiguratul/beneficiarul PAD a cererii însoţite de hotãrârea judecãtoreascã executorie.
(4) În cazul în care pãrţile nu se înţeleg asupra cuantumului despãgubirii, suma care nu face obiectul litigiului va fi plãtitã de cãtre PAID înainte ca acesta sã se fi soluţionat prin negociere directã sau de cãtre instanţa judecãtoreascã.
ART. 23
PAID va face plata despãgubirilor stabilite prin hotãrârea judecãtoreascã executorie cãtre asiguratul/beneficiarul PAD pe baza centralizatorului primit de la asigurãtorul care a eliberat PAD, în termen de 5 zile lucrãtoare.
ART. 24
Dacã societatea din domeniul asigurãrilor care instrumenteazã dosarul de daune sau PAID nu îşi îndeplinesc obligaţiile în termenele prevãzute la art. 20, respectiv 21 sau şi le îndeplinesc defectuos, inclusiv dacã diminueazã nejustificat despãgubirea, în conformitate cu prevederile <>art. 19 alin. (5) din Legea nr. 260/2008 , aceasta sau PAID, dupã caz, vor plãti asiguratului/beneficiarului PAD o penalizare de 0,1% aplicatã sumei cuvenite care nu a fost plãtitã, pentru fiecare zi de întârziere, fãrã însã a se depãşi suma asiguratã prin PAD.
ART. 25
(1) Suma asiguratã obligatoriu se reduce cu cuantumul fiecãrei despãgubiri plãtite, poliţa de asigurare continuând pentru suma asiguratã rãmasã. Pentru riscurile prevãzute la <>art. 6 din Legea nr. 260/2008 , sumele plãtite de cãtre PAID asiguratului/beneficiarului PAD se constituie în baza principiului asigurãrii de prim risc.
(2) În toate cazurile despãgubirile se plãtesc în lei, în conformitate cu prevederile <>art. 5 alin. 1 din Legea nr. 260/2008 .
ART. 26
În situaţia efectuãrii plãţii de cãtre PAID direct în contul indicat în declaraţia de acceptare a despãgubirii de cãtre asigurat, acesta se considerã a fi integral despãgubit, dacã în termen de 30 de zile de la data încasãrii sumei în contul sãu bancar nu a notificat societãţii care a instrumentat dosarul de daunã eventuale obiecţii referitoare la cuantumul despãgubirii.

CAP. IV
Dispoziţii finale

ART. 27
Dreptul asiguraţilor la despãgubiri, ce izvorãsc din asigurarea încheiatã potrivit prevederilor <>Legii nr. 260/2008 , se stinge în termen de 2 ani de la producerea riscului asigurat.
ART. 28
(1) În cazul unui dezastru, când este depãşitã reţinerea netã a PAID, despãgubirile se vor plãti de cãtre PAID dupã primirea sumelor corespunzãtoare din reasigurare.
(2) Societãţile de asigurare acţionare ale PAID, autorizate sã încheie PAD, nu pot fi obligate în niciun caz sã suporte din fonduri proprii acoperirea oricãror diferenţe dintre despãgubirile datorate şi fondurile disponibile ale PAID.
ART. 29
În cazul producerii riscului asigurat, PAID va plãti despãgubirea în condiţiile prevãzute de <>Legea nr. 260/2008 , de Normele privind forma şi clauzele cuprinse în contractul de asigurare obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecãrilor de teren sau inundaţiilor, puse în aplicare prin <>Ordinul preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor nr. 5/2009 , şi de prezentele norme.
ART. 30
Nerespectarea prevederilor prezentelor norme se sancţioneazã în condiţiile şi potrivit prevederilor <>art. 39 din Legea nr. 32/2000 , cu modificãrile si completãrile ulterioare, coroborate cu prevederile <>art. 39 din Legea nr. 260/2008 .

-------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016