Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME din 28 aprilie 2004  privind protectia denumirilor de origine si indicatiilor geografice ale produselor agricole si produselor alimentare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME din 28 aprilie 2004 privind protectia denumirilor de origine si indicatiilor geografice ale produselor agricole si produselor alimentare

EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR SI DZVOLTARII RURALE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 414 din 10 mai 2004

ART. 1
(1) Prezentele norme stabilesc reguli cu privire la protecţia denumirilor de origine şi indicaţiilor geografice ale produselor agricole şi produselor alimentare destinate consumului uman, menţionate în anexa nr. I, ale produselor alimentare menţionate în anexa nr. II, precum şi ale produselor agricole menţionate în anexa nr. III.
(2) Prezentele norme nu se aplicã produselor vitivinicole, cu excepţia oţetului din vin, şi nici bãuturilor spirtoase.
(3) Prezentele norme se aplicã fãrã a aduce atingere altor prevederi specifice.
ART. 2
(1) Protecţia denumirilor de origine şi a indicaţiilor geografice ale produselor agricole şi produselor alimentare se obţine în conformitate cu prevederile prezentelor norme.
(2) În sensul prezentelor norme, urmãtorii termeni se definesc astfel:
a) denumire de origine - numele unei regiuni, unui loc specific sau, în cazuri excepţionale, al unei ţãri, utilizat pentru a descrie un produs agricol sau un produs alimentar:
- originar din aceastã regiune, din acest loc specific sau aceastã ţarã; şi
- a cãrui calitate sau ale cãrui caracteristici sunt datorate în principal ori exclusiv unui anumit mediu geografic cu factorii sãi naturali şi umani inerenţi şi ale cãrui producţie, procesare şi preparare au loc în aria geograficã precizatã;
b) indicaţie geograficã - numele unei regiuni, unui loc specific sau, în cazuri excepţionale, al unei ţãri, utilizat pentru a descrie un produs agricol sau un produs alimentar:
- originar din aceastã regiune, din acest loc specific sau aceastã ţarã; şi
- care are o calitate specificã, reputaţie sau alte caracteristici ce pot fi atribuite acestei origini geografice şi ale cãrui producţie şi/sau procesare şi/sau preparare au loc în aria geograficã precizatã.
(3) Sunt, de asemenea, considerate denumiri de origine anumite denumiri tradiţionale, geografice sau nu, care desemneazã un produs agricol sau un produs alimentar originar dintr-o regiune sau dintr-un loc specific şi care îndeplinesc condiţiile prevãzute la alin. (2) lit. a) a doua liniuţã.
(4) Prin derogare de la prevederile alin. (2) lit. a), sunt asimilate denumirilor de origine anumite denumiri geografice atunci când materiile prime ale produselor în cauzã provin dintr-o arie geograficã mai vastã sau diferitã de aria de procesare, cu condiţia ca:
- aria de producţie a materiilor prime sã fie limitatã;
- sã existe condiţii speciale pentru producţia materiilor prime; şi
- sã existe un regim de inspecţie care sã asigure îndeplinirea acestor condiţii.
(5) În sensul alin. (4) sunt considerate materii prime doar animalele vii, carnea şi laptele.
(6) Pentru a putea beneficia de derogarea prevãzutã la alin. (4) denumirile în cauzã pot sã fie sau au fost deja recunoscute ca denumiri de origine care se bucurã de protecţia naţionalã a statului membru al Uniunii Europene interesat sau, dacã un astfel de regim nu existã, sã aibã justificarea unui caracter tradiţional, precum şi a unei reputaţii şi a unui renume de excepţie.
(7) Pentru a putea beneficia de derogarea prevãzutã la alin. (4) cererile de înregistrare trebuie sã fie depuse în termen de 2 ani dupã intrarea în vigoare a prezentelor norme.
ART. 3
(1) Numele devenit generic nu poate fi înregistrat.
a) În sensul prezentelor norme, prin nume devenit generic se înţelege numele unui produs agricol sau produs alimentar care, chiar dacã se raporteazã la locul sau regiunea unde acest produs agricol sau produs alimentar a fost iniţial produs ori comercializat, a devenit numele comun al unui produs agricol sau al unui produs alimentar.
b) Pentru a se stabili dacã un nume a devenit generic se ţine cont de toţi factorii şi în special de:
- situaţia existentã pe teritoriul statului membru al Uniunii Europene de unde provine numele şi cea existentã în zonele de consum;
- situaţia existentã în alte state membre ale Uniunii Europene;
- legislaţiile naţionale sau comunitare relevante.
(2) Un nume nu poate fi înregistrat ca denumire de origine sau ca indicaţie geograficã atunci când acesta este în conflict cu numele unui soi de plante sau al unei rase de animale şi, în consecinţã, acesta este susceptibil sã inducã publicul în eroare cu privire la originea realã a produsului.
ART. 4
(1) Pentru a putea beneficia de o denumire de origine protejatã (DOP) sau de o indicaţie geograficã protejatã (IGP), un produs agricol sau un produs alimentar trebuie sã fie conform unui caiet de sarcini.
(2) Caietul de sarcini conţine cel puţin elementele urmãtoare:
a) numele produsului agricol sau al produsului alimentar, inclusiv denumirea de origine sau indicaţia geograficã;
b) descrierea produsului agricol sau a produsului alimentar, inclusiv a materiilor prime, dacã este cazul, şi principalelor caracteristici fizice, chimice, microbiologice şi/sau organoleptice ale produsului sau alimentului;
c) precizarea ariei geografice şi, dacã este cazul, detalii care sã indice respectarea condiţiilor prevãzute la art. 2 alin. (4);
d) elementele care sã dovedeascã faptul cã produsul agricol sau produsul alimentar este originar din aria geograficã în sensul art. 2 alin. (2) lit. a) sau b), dupã caz;
e) descrierea metodei de obţinere a produsului agricol sau a produsului alimentar şi, dacã este cazul, a metodelor locale, autentice şi constante, precum şi informaţii privind ambalarea, dacã grupul solicitant determinã şi justificã faptul cã ambalarea trebuie fãcutã în aria geograficã precizatã, în scopul pãstrãrii calitãţii, asigurãrii trasabilitãţii sau al inspecţiei;
f) detalii care sã justifice legãtura cu mediul geografic sau cu originea geograficã în sensul art. 2 alin. (2) lit. a) sau b), dupã caz;
g) detalii privind structurile de inspecţie;
h) elementele specifice ale etichetãrii legate de menţiunea DOP sau IGP, dupã caz, sau menţiunile tradiţionale naţionale echivalente;
i) orice cerinţe eventuale ce trebuie respectate, prevãzute de dispoziţiile comunitare şi/sau naţionale.
ART. 5
(1) Numai un grup este abilitat sã depunã o cerere de înregistrare; în sensul prezentului articol, prin grup se înţelege orice asociere, indiferent de forma sa juridicã sau de componenţa sa, de producãtori şi/sau de procesatori care realizeazã acelaşi produs agricol sau produs alimentar; la acest grup pot participa şi alte pãrţi interesate.
(2) Un grup poate depune cerere de înregistrare numai pentru produsele agricole sau produsele alimentare pe care le produce sau le obţine, în sensul art. 2 alin. (2) lit. a) sau b).
(3) Cererea de înregistrare include caietul de sarcini prevãzut la art. 4.
(4) Cererea este trimisã Ministerului Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale.
(5) Verificarea cererii şi a caietului de sarcini se face de cãtre organisme private de certificare a conformitãţii şi de inspecţie, aprobate de Ministerul Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale, care este instituţia publicã centralã cu atribuţii, competenţe şi responsabilitãţi în verificarea şi inspecţia modului în care sunt aplicate şi respectate prevederile prezentelor norme; dupã verificare, cererea împreunã cu caietul de sarcini şi alte documente pe baza cãrora s-a fundamentat decizia se transmit Comisiei Uniunii Europene de cãtre Ministerul Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale.
(6) O protecţie, în sensul prezentelor norme, a denumirii solicitate, la nivel naţional, precum şi, dacã este cazul, o perioadã de adaptare pot fi acordate numai tranzitoriu de la data transmiterii cererii cãtre Comisia Europeanã; acestea pot fi acordate în egalã mãsurã tranzitoriu, în aceleaşi condiţii, în cadrul unei cereri de modificare a caietului de sarcini.
(7) Protecţia naţionalã tranzitorie înceteazã începând cu data la care este luatã decizia înregistrãrii în conformitate cu prevederile prezentelor norme; de la data încetãrii protecţiei naţionale tranzitorii, poate fi fixatã o perioadã de adaptare, limitatã la maximum 5 ani, cu condiţia ca întreprinderile interesate sã fi comercializat legal produsele în cauzã, utilizând în mod continuu denumirile solicitate cu cel puţin 5 ani înaintea datei publicãrii în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene.
(8) Consecinţele unei protecţii naţionale tranzitorii nu afecteazã schimburile comerciale cu Comunitatea Europeanã.
(9) Dacã cererea priveşte o denumire precizatã în aria geograficã frontalierã sau o denumire tradiţionalã legatã de aceastã arie geograficã situatã într-un stat membru al Uniunii Europene sau într-un alt stat recunoscut de cãtre Comisia Europeanã ca îndeplinind condiţiile specifice în acest domeniu, Ministerul Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale va consulta acel stat înainte de transmiterea cererii cãtre Comisia Europeanã.
(10) Ministerul Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale va adopta Regulamentul privind condiţiile de aprobare a organismelor de inspecţie şi certificare, în termen de 6 luni de la publicarea prezentelor norme în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 6
(1) Ministerul Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale garanteazã cã toate persoanele care demonstreazã un interes economic legitim sunt autorizate sã consulte cererea.
(2) Orice persoanã fizicã sau juridicã legitim interesatã poate sã se opunã înregistrãrii propuse, prin expedierea unei declaraţii fundamentate în mod corespunzãtor Ministerului Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale; ministerul adoptã mãsurile necesare pentru a lua în considerare aceste comentarii sau obiecţii în cadrul termenelor prevãzute.
(3) Orice declaraţie de obiecţie poate fi admisã numai dacã:
- fie demonstreazã nerespectarea condiţiilor prevãzute la art. 2;
- fie demonstreazã cã înregistrarea unui nume propus ar putea prejudicia existenţa unei mãrci sau existenţa unor produse care se aflã legal pe piaţã cu cel puţin 5 ani înainte de data publicãrii în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene;
- fie precizeazã elementele care demonstreazã caracterul generic al numelui a cãrui înregistrare se solicitã.
ART. 7
Menţiunile DOP, IGP sau menţiunile tradiţionale naţionale echivalente nu pot figura decât pe produsele agricole şi pe produsele alimentare care se conformeazã prezentelor norme.
ART. 8
Grupul prevãzut la art. 5 alin. (1) şi (2), interesat, poate sã cearã modificarea unui caiet de sarcini al unei denumiri înregistrate, îndeosebi pentru a ţine cont de evoluţia cunoştinţelor ştiinţifice şi tehnice sau pentru a reexamina precizarea ariei geografice.
ART. 9
(1) Denumirile înregistrate sunt protejate împotriva:
a) oricãrei utilizãri comerciale directe sau indirecte a unei denumiri înregistrate pentru produse care nu sunt acoperite de înregistrare, în mãsura în care aceste produse sunt comparabile cu cele înregistrate sub aceastã denumire ori în mãsura în care aceastã utilizare permite sã se profite de reputaţia denumirii protejate;
b) oricãrei utilizãri abuzive, imitãri ori evocãri, chiar dacã este indicatã originea realã a produsului sau dacã denumirea protejatã este tradusã ori însoţitã de o expresie precum "gen", "tip", "metoda", "stil", "imitaţie" sau altã expresie similarã;
c) oricãrei indicaţii false sau înşelãtoare privind provenienţa, originea, natura ori calitãţile esenţiale ale produsului, care figureazã pe partea interioarã sau exterioarã a ambalajului, în materialul publicitar ori în documentele aferente produsului în cauzã, precum şi împotriva ambalãrii produsului într-un ambalaj de naturã sã creeze o impresie eronatã cu privire la originea acestuia;
d) oricãrei alte practici susceptibile sã inducã publicul în eroare cu privire la originea realã a produsului.
(2) În cazul în care o denumire înregistratã cuprinde numele considerat generic al unui produs agricol sau produs alimentar, utilizarea acestui nume generic nu este consideratã contrarã prevederilor alin. (1) lit. a) sau b).
(3) Denumirile protejate nu pot deveni generice.
(4) Pentru denumirile pentru care înregistrarea este cerutã conform art. 5 poate fi prevãzutã o perioadã de tranziţie de maximum 5 ani numai în cazul în care o contestaţie a fost admisã pe motiv cã înregistrarea denumirii propuse poate prejudicia existenţa unei denumiri total sau parţial omonimã sau existenţa produsului care se aflã legal pe piaţã cu cel puţin 5 ani înaintea datei publicãrii în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene; aceastã perioadã de tranziţie poate fi prevãzutã cu condiţia ca întreprinderile sã fi comercializat legal produsele în cauzã, folosind continuu denumirile respective cu cel puţin 5 ani înaintea datei publicãrii în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene.
ART. 10
(1) Dacã o denumire de origine sau o indicaţie geograficã este înregistratã în conformitate cu prezentele norme, cererea de înregistrare a unei mãrci care corespunde uneia dintre situaţiile prevãzute la art. 9 şi privind acelaşi tip de produs este refuzatã dacã a fost depusã dupã data de depunere a cererii de înregistrare a denumirii de origine sau a indicaţiei geografice; mãrcile înregistrate contrar cerinţelor de mai sus sunt anulate.
(2) Utilizarea unei mãrci care corespunde cu una dintre situaţiile menţionate la art. 9, înregistratã cu bunã-credinţã înainte de data depunerii cererii de înregistrare a denumirii de origine sau a indicaţiei geografice, poate continua în pofida înregistrãrii unei denumiri de origine sau a unei indicaţii geografice, dacã nu existã motive temeinice de anulare sau de revocare a mãrcii.
(3) O denumire de origine sau o indicaţie geograficã nu se înregistreazã dacã, ţinând cont de renumele unei mãrci, de reputaţia sa şi de durata utilizãrii sale, înregistrarea este de naturã sã inducã în eroare consumatorul cu privire la identitatea adevãratã a produsului.
ART. 11
Anexele nr. I-III fac parte integrantã din prezentele norme.

ANEXA I


────────
la norme
────────

Produsele agricole şi produsele alimentare
la care se referã art. 1 alin. (1) din norme





───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. în nomenclatura Descrierea produselor
Bruxelles
(1) (2)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Capitolul 1 Animale vii
Capitolul 2 Carne şi mãruntaie comestibile
Capitolul 3 Peşte, crustacee şi moluşte
Capitolul 4 Produse din lapte; ouã de pasãre; miere naturalã
Capitolul 5
05.04 Intestine, vezicã şi stomac de animale (altele decât
peştele), întregi sau bucãţi
05.15 Produse animale nespecificate sau neincluse în altã
parte; animale moarte din cele menţionate la
capitolul 1 sau 3, necorespunzãtoare consumului uman
Capitolul 6 Arbori vii şi alte plante; bulbi, rãdãcini şi altele
la fel; flori tãiate şi frunziş ornamental
Capitolul 7 Vegetale şi câteva rãdãcini şi tuberculi comestibili
Capitolul 8 Fructe şi nuci comestibile; coajã de pepeni sau
citrice
Capitolul 9 Cafea, ceai şi condimente, excluzând matκ
Capitolul 10 Cereale
Capitolul 11 Produse din industria morãritului, malţ şi amidonuri;
gluten; inulin
Capitolul 12 Seminţe şi fructe oleaginoase; diverse grâne
Seminţe şi fructe; plante medicinale şi industriale;
paie şi furaje
Capitolul 13
ex 13.03 Pectine
Capitolul 15
15.01 Unturã şi alte grãsimi de porc topite; grãsimi de
pasãre topite
15.02 Grãsimi netopite de bovine, ovine şi caprine;
seu (inclusiv "premier jus") produs din aceste grãsimi
15.03 Stearina din unturã de porc, oleostearina şi stearina
din seu de vacã; unturã de porc lichidã;
oleo-margarinã; seu de vacã lichid, neemulsionat sau
neamestecat ori nepreparat în nici un fel
15.04 Grãsimi şi uleiuri din peşte şi mamifere marine,
rafinate sau nerafinate
15.07 Ulei vegetal, fluid sau solid, brut, rafinat sau
purificat
15.12 Grãsimi şi uleiuri vegetale sau animale, hidrogenate,
rafinate sau nerafinate, dar nu preparate
15.13 Margarine, înlocuitor de unturã şi alte grãsimi
preparate, comestibile
15.17 Reziduuri rezultate de la tratarea grãsimilor vegetale
sau animale
Capitolul 16 Preparate din carne, peşte, crustacee sau moluşte
Capitolul 17
17.01 Zaharuri din sfeclã şi trestie de zahãr, solide
17.02 Alte zaharuri, sirop de zahãr; miere artificialã
(mixatã sau nu cu miere naturalã); caramel
17.03 Melasã, decoloratã sau nedecoloratã
17.05 Zaharuri, siropuri şi melase aromate sau colorate,
cu excepţia sucurilor de fructe care conţin zahãr
în orice proporţie
Capitolul 18
18.01 Boabe de cacao, întregi sau strivite, materie primã
sau prãjitã
18.02 Coajã de cacao, tãrâţe, pieliţe şi resturi de cacao
Capitolul 20 Preparate din legume, fructe şi alte pãrţi de plante
Capitolul 22
22.04 Must de struguri în fermentare sau cu fermentarea
altfel decât fixatã de o adãugare de alcool
22.05 Vin din struguri proaspeţi, must de struguri cu
fermentare fixatã cu adãugare de alcool
22.07 Alte bãuturi fermentate (de exemplu: cidru, perry
şi mead)
ex 22.08 Alcool etilic sau bãuturi spirtoase, denaturate
sau nu, obţinute din produsele agricole prevãzute
în prezenta anexã, excluzând lichiorul şi alte
bãuturi spirtoase şi preparate alcoolice, cunoscute
ca extracte concentrate pentru fabricarea bãuturilor
ex 22.10 Oţetul şi înlocuitori de oţet
Capitolul 23 Reziduuri şi resturi din industria alimentarã; furaje
animaliere
Capitolul 24
24.01 Tutun
Capitolul 45
45.01 Plutã neprelucratã, zdrobitã, granulatã sau mãcinatã,
resturi de plutã
Capitolul 54
54.01 In materie primã sau procesat, dar nu tors, câlţ şi
resturi (incluzând fire trase)
Capitolul 57 Cânepã (Cannabis sativa) materie primã sau procesatã,
dar nu toarsã, câlţ sau resturi de cânepã (incluzând
fire trase)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



ANEXA II


─────────
la norme
────────

Produsele alimentare la care se referã
art. 1 alin. (1) din norme

- Bere
- Bãuturi produse din extracte de plante
- Pâine, produse de patiserie, prãjituri, produse de cofetãrie, biscuiţi şi alte produse de panificaţie
- Gume şi rãşini naturale
- Pastã de muştar
- Paste fãinoase


ANEXA III
──────────
la norme
────────

Produsele agricole la care se referã
art. 1 alin. (1) din norme

- Fân
- Uleiuri esenţiale
- Plutã
- Cochineal (Cârmâz) (materie primã de origine animalã)
- Flori şi plante de ornament
- Lânã
- Rãchitã

______________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016