Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME din 24 martie 2005  privind procedurile simplificate de vamuire    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME din 24 martie 2005 privind procedurile simplificate de vamuire

EMITENT: AGENTIA NATIONALA DE ADMINISTRARE FISCALA-Autoritatea Nationala a Vamilor
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 291 din 7 aprilie 2005

CAP. I
Dispoziţii generale

1. Declararea mãrfurilor la autoritatea vamalã în vederea acordãrii unui regim vamal se poate face, prin derogare de la declararea mãrfurilor în procedurã normalã, prin utilizarea unor proceduri simplificate, dupã cum urmeazã:
a) procedura de declarare incompletã (PDI) - care permite autoritãţii vamale sã accepte o declaraţie vamalã în care nu sunt înscrise toate datele şi informaţiile potrivit Normelor tehnice privind imprimarea, utilizarea şi completarea declaraţiei vamale în detaliu sau la care nu sunt anexate toate documentele prevãzute de reglementãrile în vigoare pentru acordarea regimului vamal solicitat; titularul declaraţiei incomplete este obligat sã depunã ulterior o declaraţie completã;
b) procedura de declarare simplificatã (PDS) - care permite plasarea mãrfurilor sub un regim vamal solicitat pe baza depunerii unei declaraţii simplificate, cu condiţia depunerii ulterioare a unei declaraţii suplimentare cu caracter recapitulativ; declaraţia simplificatã poate fi sub forma unei declaraţii incomplete, a unui document administrativ sau a unui document comercial convenit cu autoritatea vamalã;
c) procedura de vãmuire la domiciliu (PVD) - care permite plasarea mãrfurilor sub regimul vamal solicitat la locurile de încãrcare sau de descãrcare a mãrfurilor, dupã caz, desemnate de titularul operaţiunii comerciale, sau în alte locuri aprobate de autoritatea vamalã.
2. Procedurile simplificate pot fi utilizate de orice persoanã juridicã românã, dacã sunt îndeplinite condiţiile cuprinse în prezentele norme.
Procedurile simplificate pot fi aplicate separat sau simultan, cu aprobarea prealabilã a autoritãţii vamale.
3. Autorizarea utilizãrii procedurilor simplificate menţionate la pct. 1 lit. b) şi c) implicã efectuarea în prealabil de cãtre autoritatea vamalã a unei auditãri al cãrei obiectiv este acela de a permite cunoaşterea activitãţii şi organizãrii interne a persoanei solicitante.
În cazul respingerii cererii de autorizare a utilizãrii procedurilor simplificate, decizia autoritãţii vamale trebuie sã facã obiectul unui rãspuns scris al autoritãţii vamale, în care se explicã motivele soluţiei adoptate.
4. Procedurile simplificate menţionate la pct. 1 lit. b) şi c) pot fi utilizate numai pe baza unei autorizaţii emise de autoritatea vamalã.
Autorizaţia este refuzatã persoanelor care:
a) au sãvârşit infracţiuni sau încãlcãri repetate ale reglementãrilor vamale;
b) înregistreazã debite faţã de autoritatea vamalã;
c) declarã mãrfuri numai în mod ocazional.
Se considerã cã o persoanã "declarã bunuri numai ocazional" în situaţia în care aceastã persoanã efectueazã cel mult 100 de operaţiuni vamale într-un an calendaristic.
5. Aplicarea procedurilor simplificate, potrivit prezentelor norme, este condiţionatã de constituirea de cãtre titularul autorizaţiei a unui depozit bãnesc anticipat, la dispoziţia biroului vamal, care sã asigure în orice moment plata datoriei vamale.
Este interzisã utilizarea procedurilor simplificate de cãtre titularul autorizaţiei, dacã sumele disponibile în depozitul bãnesc menţionat mai sus nu acoperã datoria vamalã care trebuie achitatã. În aceste cazuri titularul autorizaţiei este obligat sã prezinte mãrfurile la biroul vamal şi sã aplice procedura normalã de vãmuire.
6. Procedurile simplificate menţionate la pct. 1 pot fi utilizate pentru plasarea mãrfurilor sub oricare dintre regimurile vamale, cu excepţia tranzitului.
Procedura simplificatã menţionatã la pct. 1 lit. c) nu poate fi utilizatã în cazul antrepozitelor vamale de tip B şi F.
7. Declaraţiile incomplete, simplificate, suplimentare recapitulative, precum şi documentele comerciale sau administrative, menţionate la pct. 1, care sunt acceptate de autoritatea vamalã ca documente pe baza cãrora se fac prezentarea şi declararea bunurilor la autoritatea vamalã, au aceeaşi valoare juridicã cu declaraţia vamalã în detaliu, acceptatã şi completatã potrivit Normelor tehnice privind imprimarea, utilizarea şi completarea declaraţiei vamale în detaliu.

CAP. II
Proceduri simplificate de vãmuire la import

SECŢIUNEA 1
Procedura de declarare incompletã

8. Procedura de declarare incompletã se considerã aprobatã de autoritatea vamalã prin acceptarea de cãtre aceasta a declaraţiei vamale incomplete.
Titularul poate apela, în aplicarea prevederilor art. 39 alin. (1) din Regulamentul de aplicare a Codului vamal al României, la serviciile unui comisionar în vamã pentru declararea mãrfurilor în procedura prevãzutã în prezenta secţiune.

A. Mãrfurile care beneficiazã de procedura de declarare incompletã
9. Procedura de declarare incompletã poate fi aplicatã tuturor mãrfurilor, cu excepţia:
a) mãrfurilor care potrivit reglementãrilor legale se încadreazã în categoria produselor şi tehnologiilor cu dublã utilizare;
b) mãrfurilor care intrã sub incidenţa prevederilor privind desfãşurarea în siguranţã a activitãţilor nucleare;
c) mãrfurilor supuse accizelor;
d) mãrfurilor în cazul cãrora verificarea îndeplinirii unor alte condiţii stabilite prin reglementãri speciale impune prelevarea de cãtre autoritatea vamalã de eşantioane în vederea analizelor tehnice sau de laborator pentru fiecare operaţiune;
e) mãrfurilor ce fac obiectul operaţiunilor de leasing.
10. Pentru mãrfurile restricţionate, astfel cum acestea sunt definite la <>art. 86 alin. (2) şi (3) din Legea nr. 141/1997 privind Codul vamal al României, titularul este obligat sã deţinã toate documentele necesare anterior operaţiunii de vãmuire.

B. Declaraţia incompletã
11. Declaraţia incompletã cuprinde:
a) datele şi informaţiile înscrise, potrivit Normelor tehnice privind imprimarea, utilizarea şi completarea declaraţiei vamale în detaliu, la rubricile 1 (prima şi a doua casetã), 14, 21, 31, 33, 37, 40, 44, 46 şi 54 ale declaraţiei vamale în detaliu; la rubrica 44 din declaraţia vamalã se înscrie menţiunea "declarare incompletã";
b) descrierea mãrfurilor în termeni suficient de precişi pentru a permite clasificarea lor imediatã şi fãrã dubii în Tariful vamal de import al României;
c) valoarea în vamã a mãrfurilor sau, în cazul în care titularul nu are posibilitatea sã declare aceastã valoare, o valoare în vamã provizorie care sã fie acceptatã de cãtre autoritatea vamalã, ţinându-se seama de informaţiile pe care titularul le are la dispoziţie;
d) alte detalii considerate necesare de cãtre autoritatea vamalã în scopul identificãrii mãrfurilor, aplicãrii dispoziţiilor care reglementeazã importul şi al stabilirii cuantumului garanţiei datoriei vamale înainte ca mãrfurile sã fie eliberate.
12. Declaraţia incompletã este însoţitã de documentele menţionate la art. 45 din Regulamentul de aplicare a Codului vamal al României.
Declaraţia incompletã poate fi acceptatã şi în cazul în care unele dintre aceste documente nu pot fi anexate, dupã ce autoritatea vamalã stabileşte cã:
a) documentul existã, este valabil, dar nu poate fi anexat la declaraţie din motive independente de voinţa titularului;
b) întârzierea în acceptarea declaraţiei împiedicã eliberarea mãrfurilor din vamã sau are drept consecinţã plata unor drepturi de import mai ridicate.
Datele referitoare la documentele care lipsesc se înscriu în mod obligatoriu în rubrica 44 din declaraţia vamalã.
13. Într-un termen care nu poate depãşi 30 de zile de la acceptarea declaraţiei incomplete titularul este obligat sã depunã la biroul vamal o declaraţie completã, care va purta acelaşi numãr şi aceeaşi datã, împreunã cu documentele care au lipsit, potrivit prevederilor din Regulamentul de aplicare a Codului vamal al României, şi care devine anexã la declaraţia incompletã.
Declaraţia completã va purta în rubrica 1, a treia casetã, menţiunea "DC".
Termenul prevãzut la primul alineat poate fi prelungit, în cazuri justificate, cu cel mult 120 de zile, la solicitarea titularului, fãcutã în cadrul termenului iniţial.
14. În cazul în care mãrfurilor li se pot aplica taxe vamale reduse sau zero în limita unor contingente tarifare ori ca urmare a aplicãrii unui tratament tarifar preferenţial, beneficiul acestora se acordã numai atunci când documentul justificativ este prezentat efectiv.
Documentul trebuie prezentat:
a) înainte de data la care poate interveni o mãsurã prin care sã se revinã la perceperea de taxe vamale de bazã; sau
b) înainte ca limita prevãzutã sã fie atinsã, în cazul contingentelor tarifare.
Documentul justificativ poate fi prezentat şi dupã expirarea condiţiilor prevãzute la alin. 1, dacã declaraţia vamalã incompletã a fost acceptatã înaintea datei de expirare a acelei perioade.
15. În cazul în care prezentarea ulterioarã a datelor sau a documentului justificativ care lipsea la data acceptãrii declaraţiei incomplete nu poate influenţa cuantumul drepturilor de import, autoritatea vamalã încaseazã imediat suma datoratã.
În cazul în care declaraţia incompletã conţine o valoare în vamã provizorie, autoritatea vamalã încaseazã imediat cuantumul drepturilor de import stabilite pe baza acestei valori şi solicitã, dacã este necesar, constituirea unei garanţii pentru acoperirea diferenţei dintre suma încasatã şi suma care ar putea fi datoratã.
Dacã, în alte situaţii decât cele prevãzute la al doilea alineat, prezentarea ulterioarã a datelor sau a documentului doveditor lipsã la data acceptãrii declaraţiei incomplete ar putea influenţa cuantumul taxelor vamale datorate, se procedeazã astfel:
a) atunci când prezentarea ulterioarã a datelor sau a documentului lipsã ar putea avea ca rezultat aplicarea unor taxe vamale reduse, autoritatea vamalã încaseazã imediat sumele corespunzãtoare taxei vamale reduse şi cere constituirea unei garanţii care sã acopere diferenţa dintre suma încasatã şi suma care ar trebui plãtitã dacã taxele vamale ar fi calculate la nivelul de bazã;
b) atunci când prezentarea ulterioarã a datelor sau a documentului lipsã poate avea drept rezultat exceptarea de la plata taxei vamale, autoritatea vamalã cere constituirea unei garanţii care sã acopere suma care ar trebui plãtitã dacã taxa vamalã ar fi calculatã la nivelul de bazã.
Titularul are posbilitatea ca, în loc sã constituie o garanţie, sã solicite plata imediatã a sumei care ar putea fi datoratã în final sau a sumei care ar trebui plãtitã dacã taxele vamale ar fi calculate la nivelul de bazã, dupã caz.
16. Dacã la expirarea perioadei prevãzute la pct. 13 titularul nu prezintã datele necesare pentru stabilirea definitivã a valorii în vamã a mãrfurilor sau nu prezintã datele ori documentele necesare, autoritatea vamalã încaseazã imediat garanţia constituitã.
17. Data determinantã pentru stabilirea drepturilor vamale de import şi pentru aplicarea altor dispoziţii ce reglementeazã importul este data înregistrãrii declaraţiei incomplete.

SECŢIUNEA a 2-a
Procedura declarãrii simplificate

A. Condiţii de autorizare
18. Procedura de declarare simplificatã se realizeazã pe baza unei autorizaţii eliberate de biroul vamal în a cãrui razã de competenţã teritorialã îşi are sediul sau punctul de lucru solicitantul.
Autorizaţia pentru utilizarea procedurii de declarare simplificatã poate fi acordatã agenţilor economici, persoane juridice române, care îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) nu înregistreazã debite faţã de autoritatea vamalã;
b) au organizate evidenţe astfel încât acestea sã permitã verificarea de cãtre biroul vamal a operaţiunilor;
Autorizaţia se acordã titularului cu condiţia sã fie posibilã o verificare eficientã a respectãrii dispoziţiilor privind prohibiţiile sau restricţiile la import ori a altor dispoziţii care reglementeazã acordarea liberului de vamã.
B. Dosarul de autorizare
19. Autorizaţia de utilizare a procedurii de declarare simplificatã se acordã pe baza unei cereri scrise, întocmitã potrivit modelului prezentat în anexa nr. 1, care cuprinde:
a) denumirea societãţii comerciale, sediul sau, dupã caz, punctul de lucru al acesteia, numele, prenumele şi funcţiile persoanelor care reprezintã legal societatea comercialã;
b) regimul vamal pentru care se solicitã autorizaţia;
c) biroul vamal pe lângã care se solicitã autorizarea;
d) codurile tarifare din Tariful vamal de import al României la care se clasificã mãrfurile pentru care se solicitã procedura de declarare simplificatã.
Cererea se depune la biroul vamal împreunã cu urmãtoarele documente:
a) certificatul de înregistrare a societãţii comerciale, în copie;
b) statutul societãţii comerciale, contractul de societate sau actul constitutiv al societãţii comerciale şi cererea de înscriere de menţiuni, dupã caz, cu rezoluţia corespunzãtoare emisã de oficiul registrului comerţului, în copie;
c) cazierul judiciar al persoanelor fizice care reprezintã legal societatea comercialã;
d) o declaraţie-angajament completatã conform modelului prevãzut în anexa nr. 2.
C. Emiterea autorizaţiei
20. În cazul în care condiţiile legale sunt îndeplinite, autorizaţia pentru utilizarea procedurii de declarare simplificatã se întocmeşte în douã exemplare şi se semneazã de cãtre şeful biroului vamal, potrivit modelului prevãzut în anexa nr. 3. Un exemplar al autorizaţiei se predã solicitantului, iar celãlalt exemplar se pãstreazã în evidenţa biroului vamal, care transmite o copie direcţiei regionale vamale.
Se emite o singurã autorizaţie, indiferent de numãrul regimurilor vamale pentru care se solicitã autorizarea.
Numãrul autorizaţiei se acordã, în ordine cronologicã, din registrul sumar al biroului vamal. Pe autorizaţie numãrul se înscrie sub forma "PSxxxyyy", unde "xxx" reprezintã codul biroului vamal emitent, iar "yyy" reprezintã numãrul din registrul sumar.
21. În situaţia în care titularul autorizaţiei solicitã suplimentarea codurilor tarifare din Tariful vamal de import al României pentru care s-a acordat procedura de declarare simplificatã, cererea se adreseazã în scris biroului vamal de autorizare. Pânã la obţinerea aprobãrii, operaţiunile de vãmuire pentru mãrfurile în cauzã se deruleazã în procedurã normalã. În acelaşi mod se procedeazã şi în cazul în care se solicitã suplimentarea regimurilor vamale pentru care s-a emis iniţial autorizaţia.
Dupã aprobare, completãrile se înscriu pe formularul de autorizaţie emis iniţial cu numãrul cererii, data, semnãtura şi ştampila.
22. În autorizaţia de utilizare a procedurii de declarare simplificatã se înscriu codurile tarifare ale mãrfurilor pentru care se aplicã procedura.
D. Anularea autorizaţiei
23. Biroul vamal anuleazã autorizaţia dacã:
a) emiterea ei s-a fãcut pe baza unor date incorecte sau incomplete, iar solicitantul avea cunoştinţã ori trebuia sã aibã cunoştinţã de acest fapt;
b) una sau mai multe dintre condiţiile ce au stat la baza emiterii nu mai sunt îndeplinite;
c) titularul solicitã.
Anularea autorizaţiei conţine data de la care mãsura intervine şi este notificatã de biroul vamal titularului şi direcţiei regionale vamale.
24. Autoritatea vamalã nu anuleazã totuşi autorizaţia în cazurile în care titularul îşi îndeplineşte obligaţiile într-un termen stabilit de biroul vamal sau neîndeplinirea unei obligaţii nu afecteazã derularea corectã a regimului.
În cazul în care autorizaţia a fost anulatã, o nouã autorizaţie poate fi emisã numai dupã remedierea sau înlãturarea cauzelor care au dus la anularea acesteia, prin reluarea procedurii de autorizare cuprinsã în prezentele norme.
E. Mãrfuri ce beneficiazã de procedura de declarare simplificatã
25. Procedura de declarare simplificatã poate fi aplicatã tuturor mãrfurilor, cu excepţia:
a) mãrfurilor care, potrivit reglementãrilor legale, se încadreazã în categoria produselor şi tehnologiilor cu dublã utilizare;
b) mãrfurilor care intrã sub incidenţa prevederilor privind desfãşurarea în siguranţã a activitãţilor nucleare;
c) mãrfurilor supuse accizelor;
d) mãrfurilor în cazul cãrora verificarea îndeplinirii unor alte condiţii stabilite prin reglementãri speciale impune prelevarea de cãtre autoritatea vamalã de eşantioane în vederea analizelor tehnice sau de laborator pentru fiecare operaţiune;
e) mãrfurilor ce fac obiectul operaţiunilor de leasing.
26. Pentru mãrfurile restricţionate, astfel cum acestea sunt definite la art. 86 alin. (2) şi (3) din Codul vamal al României, titularul este obligat sã deţinã toate documentele necesare anterior operaţiunii de vãmuire.
F. Etape ale procedurii de declarare simplificatã
27. Pentru derularea procedurii de declarare simplificatã se parcurg urmãtoarele etape:
a) constituirea unui depozit bãnesc anticipat în contul biroului vamal, care sã asigure plata datoriei vamale aferente perioadei de depunere a declaraţiei suplimentare recapitulative;
b) prezentarea şi declararea mãrfurilor la biroul vamal;
c) plata drepturilor vamale;
d) depunerea declaraţiei suplimentare recapitulative şi regularizarea plãţii drepturilor vamale.
28. Declaraţia simplificatã poate avea una dintre urmãtoarele forme:
a) declaraţie incompletã întocmitã conform prevederilor pct. 11;
b) document administrativ întocmit conform modelului prevãzut în anexa nr. 4;
c) document comercial care conţine cel puţin datele prevãzute pentru declaraţia incompletã menţionatã la pct. 11.
La declaraţia simplificatã se anexeazã documentele prevãzute la art. 45 din Regulamentul de aplicare a Codului vamal al României.
Declaraţia simplificatã poate fi acceptatã şi în cazul în care unele dintre aceste documente nu pot fi anexate, dupã ce autoritatea vamalã stabileşte cã:
a) documentul existã, este valabil, dar nu poate fi anexat la declaraţie din motive independente de voinţa titularului;
b) întârzierea în acceptarea declaraţiei împiedicã eliberarea mãrfurilor din vamã sau are drept consecinţã plata unor drepturi de import mai ridicate.
Datele referitoare la documentele care lipsesc se înscriu în mod obligatoriu în declaraţia simplificatã.
29. Declaraţia simplificatã sub forma documentului administrativ sau comercial se prezintã în douã exemplare, dintre care unul este destinat biroului vamal, iar celãlalt se pãstreazã de cãtre titular.
30. Dupã parcurgerea etapelor de vãmuire, potrivit legii, se acordã liber de vamã provizoriu. În acest caz titularul are dreptul de a dispune de mãrfuri înainte de depunerea declaraţiei suplimentare recapitulative şi regularizarea plãţii drepturilor vamale.
31. Evidenţa declaraţiilor simplificate se ţine de cãtre titular în Registrul de evidenţã a declaraţiilor simplificate, al cãrui model este prezentat în anexa nr. 5.
32. Plata drepturilor vamale menţionatã la pct. 27 lit. c) se face o datã cu depunerea declaraţiei simplificate, ţinându-se seama de elementele de taxare aplicabile în momentul depunerii acestei declaraţii.
33. Declaraţia suplimentarã recapitulativã, al cãrei model este prevãzut în anexa nr. 6, se întocmeşte în 3 exemplare, cu urmãtoarele destinaţii:
a) un exemplar pentru titular;
b) un exemplar pentru biroul vamal;
c) un exemplar pentru colectarea datelor statistice.
Declaraţia suplimentarã recapitulativã se depune la biroul vamal în termenul prevãzut în autorizaţie. Acest termen nu poate fi mai mare de 30 de zile calendaristice.
34. La depunerea declaraţiei suplimentare recapitulative se efectueazã controlul concordanţei dintre datele cuprinse în aceasta cu cele din declaraţiile simplificate, precum şi cu evidenţele biroului vamal. În cazul în care condiţiile legale sunt îndeplinite, se acordã liberul de vamã. Acest liber de vamã are semnificaţia definitivãrii liberului de vamã provizoriu acordat pe baza declaraţiilor simplificate.
35. Dispoziţiile cuprinse în Codul vamal al României şi în Regulamentul de aplicare a Codului vamal al României privind rectificarea sau retragerea declaraţiilor vamale se aplicã şi declaraţiilor simplificate, şi declaraţiilor suplimentare recapitulative.
36. Titularul poate apela, în aplicarea prevederilor art. 39 alin. (1) din Regulamentul de aplicare a Codului vamal al României, la serviciile unui comisionar în vamã pentru declararea mãrfurilor în procedura prevãzutã în prezenta secţiune.
37. Comisionarul în vamã poate fi mandatat de titular sã efectueze total sau parţial urmãtoarele operaţiuni în numele sãu:
a) organizarea de evidenţe, în forma prevãzutã în prezenta secţiune;
b) constituirea depozitului bãnesc anticipat la dispoziţia biroului vamal, care sã asigure plata datoriei vamale;
c) întocmirea şi depunerea declaraţiei simplificate şi a declaraţiei suplimentare recapitulative;
d) orice altã atribuţie specificã legatã de prezentarea şi declararea mãrfurilor în procedura simplificatã.

SECŢIUNEA a 3-a
Procedura de vãmuire la domiciliu

A. Definiţii
38. În aplicarea dispoziţiilor prezentei secţiuni, prin termenii de mai jos se înţelege:
a) declaraţii vamale preautentificate - exemplarele declaraţiei vamale în detaliu completate parţial, semnate şi ştampilate de agentul vamal desemnat, puse la dispoziţia titularului periodic, anterior efectuãrii formalitãţilor vamale de plasare sub regim. Completarea parţialã constã în înscrierea manualã la rubrica "J - CONTROLAT LA VAMA DE DESTINAŢIE" a menţiunii "VĂMUIRE LA DOMICILIU", precum şi a numãrului curent din Registrul de evidenţã a declaraţiilor vamale preautentificate, al cãrui model este prevãzut în anexa nr. 8, şi a numãrului autorizaţiei de utilizare a procedurii;
b) agent vamal desemnat - lucrãtorul vamal desemnat prin ordin de serviciu de cãtre şeful biroului vamal, însãrcinat cu preautentificarea, eliberarea, evidenţa şi verificarea utilizãrii declaraţiilor vamale preautentificate;
c) aviz de sosire - documentul prin care titularul informeazã biroul vamal despre sosirea mijlocului de transport încãrcat cu mãrfuri la locul de descãrcare sau în alt loc aprobat de autoritatea vamalã. Avizul poate fi completat pentru mijloacele de transport ce urmeazã sã soseascã într-o perioadã de maximum 72 de ore calculatã de la momentul transmiterii. În acest caz, pentru fiecare mijloc de transport se vor preciza data şi ora sosirii, prevederile privind dreptul de intervenţie aplicându-se în mod corespunzãtor;
d) termenul de depunere a declaraţiei vamale - intervalul cuprins între ziua descãrcãrii mãrfurilor şi ultima zi lucrãtoare a sãptãmânii - pentru biroul vamal în cauzã - în care a avut loc aceastã descãrcare;
e) perioada de justificare - termenul stabilit de biroul vamal pentru justificarea utilizãrii declaraţiilor vamale preautentificate, care nu poate depãşi 30 de zile de la data punerii la dispoziţie a declaraţiilor vamale preautentificate.
B. Condiţii de autorizare
39. Procedura de vãmuire la domiciliu se realizeazã pe baza unei autorizaţii eliberate de biroul vamal în a cãrui razã de competenţã teritorialã solicitantul îşi are sediul sau punctul de lucru.
Autorizaţia pentru utilizarea procedurii de vãmuire la domiciliu poate fi acordatã agenţilor economici, persoane juridice române, care îndeplinesc urmãtoarele condiţii:
a) nu înregistreazã debite faţã de autoritatea vamalã;
b) au organizate evidenţe astfel încât acestea sã permitã verificarea de cãtre biroul vamal a operaţiunilor;
c) dispun de amplasamente, echipamente şi personal necesare manipulãrii mãrfurilor.
Autorizaţia se acordã titularului, cu condiţia sã fie posibilã o verificare eficientã a respectãrii dispoziţiilor privind prohibiţiile sau restricţiile la import ori a altor dispoziţii care reglementeazã acordarea liberului de vamã.
40. În cererea depusã de titular, acesta prezintã autoritãţii vamale toate datele cu privire la:
a) îndeplinirea condiţiei de a fi autorizat ca principal obligat şi destinatar agreat pentru mãrfurile supuse regimului de tranzit naţional; aceastã condiţie poate fi îndeplinitã şi de cãtre un comisionar în vamã care are încheiat un contract de reprezentare cu titularul operaţiunii. Condiţia nu este aplicabilã în cazul în care tranzitul se efectueazã sub acoperirea Convenţiei TIR sau pe calea feratã;
b) mãrfurile plasate anterior sub regim vamal suspensiv;
c) mãrfurile supuse regimului de tranzit.
C. Dosarul de autorizare
41. Autorizaţia de utilizare a procedurii de vãmuire la domiciliu se acordã pe baza unei cereri scrise, întocmitã potrivit modelului prezentat în anexa nr. 1, care cuprinde:
a) denumirea societãţii comerciale, sediul sau, dupã caz, punctul de lucru al acesteia, numele, prenumele şi funcţiile persoanelor care reprezintã legal societatea comercialã;
b) regimul vamal pentru care se solicitã autorizaţia;
c) biroul vamal pe lângã care se solicitã autorizarea;
d) codurile din Tariful vamal de import al României la care se clasificã mãrfurile pentru care se solicitã procedura de vãmuire la domiciliu.
Cererea pentru eliberarea autorizaţiei se depune la biroul vamal împreunã cu urmãtoarele documente:
a) certificatul de înregistrare a societãţii comerciale, în copie;
b) statutul societãţii comerciale, contractul de societate sau actul constitutiv al societãţii comerciale şi cererea de înscriere de menţiuni, dupã caz, cu rezoluţia corespunzãtoare emisã de oficiul registrului comerţului, în copie;
c) cazierul judiciar al persoanelor fizice care reprezintã legal societatea comercialã;
d) documentele care atestã îndeplinirea condiţiilor prevãzute la pct. 40;
e) o declaraţie-angajament completatã conform formularului prevãzut în anexa nr. 2.
D. Emiterea autorizaţiei
42. Verificarea cererii, a documentelor anexate şi a îndeplinirii condiţiilor de autorizare se face de cãtre biroul vamal.
În cazul în care condiţiile legale sunt îndeplinite, autorizaţia de utilizare a procedurii de vãmuire la domiciliu se întocmeşte în douã exemplare şi se semneazã de cãtre şeful biroului vamal, potrivit formularului prevãzut în anexa nr. 3. Un exemplar al autorizaţiei se predã solicitantului, iar celãlalt se pãstreazã în evidenţa biroului vamal, care transmite o copie direcţiei regionale vamale.
Se emite o singurã autorizaţie, indiferent de numãrul regimurilor vamale pentru care se solicitã autorizarea.
Numãrul autorizaţiei se acordã, în ordine cronologicã, din registrul sumar al biroului vamal. Pe autorizaţie numãrul se înscrie sub forma "PSxxxyyy", unde "xxx" reprezintã codul biroului vamal emitent, iar "yyy" reprezintã numãrul din registrul sumar.
43. În situaţia în care persoana autorizatã solicitã suplimentarea codurilor tarifare din Tariful vamal de import al României pentru care s-a acordat procedura de vãmuire la domiciliu, cererea se adreseazã în scris biroului vamal de autorizare. Pânã la obţinerea aprobãrii, operaţiunile de vãmuire pentru mãrfurile în cauzã se deruleazã în procedurã normalã. În acelaşi mod se procedeazã şi în cazul în care se solicitã suplimentarea regimurilor vamale pentru care s-a emis iniţial autorizaţia.
Dupã aprobare, completãrile se înscriu pe formularul de autorizaţie emis iniţial, cu numãrul cererii, data, semnãtura şi ştampila.
44. În autorizaţia de utilizare a procedurii de vãmuire la domiciliu se stabilesc:
a) locul de descãrcare a mãrfurilor;
b) codurile tarifare ale mãrfurilor pentru care se aplicã procedura;
c) perioada de justificare a declaraţiilor vamale preautentificate.
E. Anularea autorizaţiei
45. Şeful biroului vamal anuleazã autorizaţia dacã:
a) emiterea ei s-a fãcut pe baza unor date incorecte sau incomplete, iar solicitantul avea cunoştinţã sau trebuia sã aibã cunoştinţã de acest fapt;
b) una sau mai multe dintre condiţiile ce au stat la baza emiterii nu mai sunt îndeplinite;
c) nu sunt respectate condiţiile privind organizarea de cãtre persoana autorizatã a unor evidenţe ale operaţiunilor comerciale astfel încât sã permitã autoritãţii vamale sã efectueze un control eficient;
d) s-au sãvârşit infracţiuni sau încãlcãri repetate ale legislaţiei vamale de cãtre persoana autorizatã;
e) titularul solicitã.
Decizia de anulare a autorizaţiei conţine data de la care mãsura intervine şi este notificatã titularului de biroul vamal.
46. Autoritatea vamalã nu anuleazã totuşi autorizaţia în cazurile în care titularul îşi îndeplineşte obligaţiile într-un termen stabilit de biroul vamal sau neîndeplinirea unei obligaţii nu afecteazã funcţionarea corectã a regimului.
În cazul în care autorizaţia a fost anulatã, o nouã autorizaţie poate fi emisã numai dupã remedierea sau înlãturarea cauzelor care au dus la anularea acesteia prin reluarea procedurii de autorizare cuprinsã în prezentele norme.
F. Mãrfuri ce beneficiazã de procedura de vãmuire la domiciliu
47. Procedura de vãmuire la domiciliu poate fi aplicatã tuturor mãrfurilor, cu excepţia:
a) mãrfurilor care, potrivit reglementãrilor legale, se încadreazã în categoria produselor şi tehnologiilor cu dublã utilizare;
b) mãrfurilor care intrã sub incidenţa prevederilor privind desfãşurarea în siguranţã a activitãţilor nucleare;
c) mãrfurilor supuse accizelor;
d) mãrfurilor în cazul cãrora verificarea îndeplinirii unor alte condiţii stabilite prin reglementãri speciale impune prelevarea de cãtre autoritatea vamalã de eşantioane în vederea analizelor tehnice sau de laborator pentru fiecare operaţiune;
e) mãrfurilor ce fac obiectul operaţiunilor de leasing.
48. Pentru mãrfurile restricţionate, astfel cum acestea sunt definite la art. 86 alin. (2) şi (3) din Codul vamal al României, titularul este obligat sã deţinã toate documentele necesare anterior operaţiunii de vãmuire.
G. Etape ale procedurii de vãmuire la domiciliu
49. Pentru derularea procedurii de vãmuire la domiciliu se parcurg urmãtoarele etape:
a) constituirea unui depozit bãnesc anticipat în contul biroului vamal, care sã asigure plata datoriei vamale aferente numãrului de declaraţii vamale preautentificate solicitate pentru o perioadã de justificare;
b) constituirea garanţiei necesare acoperirii drepturilor de import, în cazul în care, pânã la stabilirea regimului vamal, bunurile intrã în depozit necesar cu caracter temporar. Îndeplinirea acestei condiţii este obligatorie numai în cazul în care garanţia nu este acoperitã prin depozitul bãnesc rãmas neutilizat;
c) obţinerea declaraţiilor vamale preautentificate;
d) evidenţa declaraţiilor vamale preautentificate;
e) dirijarea mãrfurilor la sediul titularului sau, dupã caz, cãtre alte locuri stabilite ori aprobate de autoritatea vamalã;
f) avizarea biroului vamal privind sosirea mãrfurilor;
g) descãrcarea şi recepţionarea mãrfurilor;
h) înregistrarea mãrfurilor recepţionate în evidenţele titularului;
i) depunerea declaraţiei vamale la biroul vamal şi regularizarea diferenţelor;
j) justificarea utilizãrii declaraţiilor vamale preautentificate la biroul vamal.
50. Titularul poate apela, în aplicarea prevederilor art. 39 alin. (1) din Regulamentul de aplicare a Codului vamal al României, la serviciile unui comisionar în vamã pentru declararea mãrfurilor în procedura prevãzutã în prezenta secţiune.
51. Comisionarul în vamã poate fi mandatat de titular sã efectueze total sau parţial urmãtoarele operaţiuni în numele sãu:
a) organizarea de evidenţe, în forma agreatã de autoritatea vamalã, privind mãrfurile ce fac obiectul procedurii de vãmuire la domiciliu;
b) constituirea depozitului bãnesc anticipat, respectiv constituirea garanţiei la dispoziţia biroului vamal, care sã asigure plata sau garantarea datoriei vamale;
c) transmiterea avizului de sosire;
d) depunerea declaraţiei vamale;
e) orice altã atribuţie specificã legatã de prezentarea şi declararea mãrfurilor, care revine comisionarului în exercitarea activitãţii sale.
Obţinerea şi evidenţa declaraţiilor vamale preautentificate
52. Titularul solicitã în scris biroului vamal, sub semnãtura persoanei care angajeazã rãspunderea juridicã a societãţii comerciale, preautentificarea unui numãr de declaraţii vamale corespunzãtor nevoilor estimate pentru o perioadã de justificare.
Declaraţiile vamale preautentificate se predau pe baza unui proces-verbal de predare-primire, potrivit modelului prevãzut în anexa nr. 7.
53. Declaraţiile vamale preautentificate se înregistreazã, în ordinea eliberãrii lor, în Registrul de evidenţã a declaraţiilor vamale preautentificate, al cãrui model este prevãzut în anexa nr. 8. Acest registru se înfiinţeazã de fiecare titular şi este ţinut în formã identicã cu cel al biroului vamal.
Dirijarea mãrfurilor
54. Mãrfurile destinate plasãrii sub regimul vamal de import sunt dirijate direct la locul aprobat pentru descãrcare, stabilit în autorizaţia pentru utilizarea procedurii de vãmuire la domiciliu de biroul vamal, sub acoperirea unui titlu de tranzit.
55. Responsabilitatea transportatorului sau a principalului obligat rãmâne angajatã pânã în momentul în care mãrfurile sunt puse la dispoziţia titularului.
Pentru operaţiunile efectuate conform prevederilor tranzitului comun, la predarea mãrfurilor şi a declaraţiei de tranzit titularul elibereazã, la cerere, o recipisã întocmitã potrivit anexei la Normele metodologice privind tranzitul comun pe cale rutierã, completatã astfel:
- la rubrica "Nr. de înregistrare" se înscrie numãrul avizului de sosire;
- la rubrica "Biroul vamal" se înscrie denumirea biroului vamal;
- în partea din dreapta sus a formularului se înscrie menţiunea "vãmuire la domiciliu";
- ştampila titularului şi semnãtura acestuia vor fi aplicate în partea din dreapta jos a formularului.
Avizarea biroului vamal privind sosirea mãrfurilor
56. Sosirea mijlocului de transport trebuie anunţatã de titular biroului vamal pe baza unui aviz de sosire, cu scopul de a permite acestuia efectuarea, dacã se considerã necesar, a controlului sigiliilor şi al mãrfurilor.
Avizul de sosire, al cãrui model este prevãzut în anexa nr. 9, se transmite biroului vamal prin fax, pe cale electronicã sau în orice alt mod acceptat de biroul vamal, imediat dupã sosirea efectivã a mijlocului de transport, atunci când aceasta are loc în timpul orelor de program al biroului vamal. Titularul este obligat sã verifice transmiterea corectã a faxului conţinând avizul de sosire (menţionatã în mod automat pe suşa confirmãrii de transmitere de cãtre aparat prin menţiunea "OK"), respectiv confirmarea transmisiei efectuate pe cale electronicã sau prin orice alt mod acceptat de biroul vamal.
Modalitatea de transmitere a avizului de sosire trebuie sã asigure titularului transmiterea sau eliberarea unei confirmãri a transmiterii avizului de sosire, în care sã fie indicate data, ora şi minutul primirii de cãtre biroul vamal a acestuia.
În cazul în care, din cauza unor defecţiuni tehnice sau din alte cauze, titularul nu poate transmite avizul de sosire, acesta este obligat sã îl predea cât mai curând posibil, personal, agentului vamal desemnat. Acesta înscrie data, ora şi minutul primirii.
La primirea avizului agentul vamal desemnat îl înştiinţeazã pe şeful biroului vamal pentru luarea deciziei privind intervenţia sau neintervenţia în vederea efectuãrii controlului vamal al mãrfurilor. În cazul în care se constatã existenţa unui consemn, agentul vamal va comunica aceasta imediat şefului biroului vamal, care va lua mãsura suspendãrii procedurii de vãmuire la domiciliu pentru operaţiunea în cauzã pânã la clarificarea situaţiei. Biroul vamal informeazã imediat emitentul consemnului în vederea luãrii deciziei privind mãsurile ce se impun.
De la primirea avizului de sosire biroul vamal dispune de un termen de maximum 3 ore, în cursul cãruia lucrãtorii vamali se pot deplasa pentru efectuarea controlului. Termenul se calculeazã începând cu ora şi minutul înscrise automat prin modalitãţile menţionate la alin. 2 sau, dupã caz, începând cu ora şi minutul înscrise de agentul vamal desemnat pe avizul de sosire primit personal.
57. În cazul în care sosirea mãrfurilor are loc în afara orelor de program sau cu maximum 30 de minute înainte de ora de încheiere a programului, termenul menţionat la pct. 56 curge începând cu prima orã de program a zilei urmãtoare de lucru. Dacã biroul vamal nu intervine în acest termen, titularul poate sã rupã sigiliile şi sã descarce mãrfurile.
Este interzis agenţilor vamali sã comunice titularului decizia privind intervenţia sau neintervenţia pentru controlul vamal.
58. Avizul de sosire poate fi transmis şi în afara programului de lucru al biroului vamal atunci când acesta şi titularul au convenit asupra prelungirii programului.
59. Avizul de sosire se întocmeşte în douã exemplare, dintre care un exemplar original se predã sau se trimite prin poştã la biroul vamal ulterior transmiterii în modalitãţile prevãzute la pct. 56, iar celãlalt exemplar se pãstreazã de titular anexat la confirmarea de transmitere.
60. În cazul transportului de mãrfuri având mai mulţi destinatari, în avizul de sosire se completeazã rubrica "mãrfuri de grupaj".
61. În situaţia în care mãrfurile sosesc la locul de descãrcare în afara programului de lucru sau în zile nelucrãtoare, utilizarea procedurii de vãmuire la domiciliu se reia în prima zi lucrãtoare care urmeazã celei în care acestea au sosit la destinaţie.
62. Evidenţa avizelor de sosire se ţine atât de titular, cât şi de biroul vamal prin intermediul Registrului de evidenţã a avizelor de sosire, al cãrui model este prevãzut în anexa nr. 10. Acest registru se înfiinţeazã de fiecare titular şi este ţinut în formã identicã cu cel al biroului vamal.
Descãrcarea şi înregistrarea mãrfurilor în evidenţele titularului
63. Efectuarea operaţiunilor prealabile declarãrii mãrfurilor revine titularului în situaţia în care biroul vamal nu intervine în cadrul termenului menţionat la pct. 56. Aceste operaţiuni prealabile declarãrii mãrfurilor constau în ruperea sigiliilor, descãrcarea mijlocului de transport, identificarea mãrfurilor şi recepţionarea acestora.
Titularul are dreptul ca, înainte de plasarea sub regimul vamal solicitat, sã introducã mãrfurile în depozit necesar cu caracter temporar la sediul sãu ori la punctul de lucru aprobat, notificând biroului vamal aceastã situaţie prin avizul de sosire. Dispoziţiile prevãzute în Codul vamal al României şi în regulamentul de aplicare a acestuia, privind depozitul necesar cu caracter temporar, se aplicã în mod corespunzãtor. În acest caz avizul de sosire este asimilat cu declaraţia sumarã.
Titularul este obligat sã înregistreze mãrfurile în Registrul de evidenţã a mãrfurilor intrate în depozit necesar cu caracter temporar, al cãrui model este prevãzut în anexa nr. 11.
Scoaterea mãrfurilor din depozitul necesar cu caracter temporar se va face prin transmiterea la biroul vamal a unui nou aviz de sosire completat corespunzãtor, iar procedura de vãmuire la domiciliu se deruleazã conform prevederilor prezentelor norme.
64. În cazul transportului de mãrfuri având mai mulţi destinatari (mãrfuri de grupaj) aflaţi în raza de competenţã teritorialã a unor birouri vamale diferite, agentul vamal desemnat este obligat sã se deplaseze la locul aprobat, în cadrul termenului menţionat la pct. 56, şi sã asiste la desigilarea şi descãrcarea din mijlocul de transport a partidei de marfã corespunzãtoare.
Dupã încheierea operaţiunii de descãrcare, agentul vamal desemnat resigileazã mijlocul de transport şi îndeplineşte normele legale privind tranzitul cãtre biroul vamal corespunzãtor destinaţiei urmãtoare.
65. În cazul transportului de mãrfuri având mai mulţi destinatari, beneficiari ai procedurii de vãmuire la domiciliu, aflaţi în raza de competenţã teritorialã a aceluiaşi birou vamal, agentul vamal desemnat este obligat sã se deplaseze la primul loc aprobat pentru descãrcare, în cadrul termenului menţionat la pct. 56, sã asiste la desigilarea şi descãrcarea partidei de marfã destinatã acestui loc şi sã îndrume mijlocul de transport, pe baza aceluiaşi titlu de tranzit, cãtre urmãtorul loc aprobat pentru descãrcarea mãrfurilor.
66. Dacã în cadrul termenului prevãzut la pct. 56, agentul vamal nu se prezintã, iar titularul constatã în timpul descãrcãrii mãrfurilor diferenţe între datele înscrise în titlul de tranzit şi mãrfurile descãrcate, acesta este obligat sã întrerupã imediat operaţiunile aflate în derulare şi sã informeze imediat biroul vamal.
În aceastã situaţie biroul vamal procedeazã astfel:
a) dacã informarea se face în timpul orelor de program, agentul vamal desemnat se deplaseazã imediat la locul de descãrcare a mãrfurilor, efectuând controlul vamal;
b) dacã informarea se face în afara orelor de program, agentul vamal desemnat se deplaseazã în ziua lucrãtoare urmãtoare la locul de descãrcare a mãrfurilor, efectuând controlul vamal.
Pe baza constatãrilor rezultate în urma controlului se întocmeşte un proces-verbal ce se anexeazã la titlul de tranzit şi la declaraţia vamalã preautentificatã de plasare sub regim vamal.
În acelaşi mod se procedeazã şi în cazul în care se constatã diferenţe între datele conţinute în avizul de sosire şi cele cuprinse în titlul de tranzit şi în documentele însoţitoare.
67. Titularul este obligat ca cel mai târziu în ziua lucrãtoare urmãtoare descãrcãrii mãrfurilor sã prezinte biroului vamal titlul de tranzit predat acestuia de transportator. Biroul vamal urmeazã prevederile specifice de completare a titlului de tranzit şi de confirmare a încheierii regimului vamal.
În cazul în care biroul vamal intervine în cadrul termenului menţionat la pct. 56 sau în situaţiile menţionate la pct. 66, titlul de tranzit se predã imediat agentului vamal desemnat.
Titlul de tranzit trebuie sã conţinã numãrul şi data avizului de sosire (la rubrica "I" a declaraţiei de tranzit T1 "CONTROLAT DE CĂTRE VAMA DE DESTINAŢIE", respectiv la rubrica nr. 24 a carnetului TIR "CERTIFICAT DE SCOATERE DIN EVIDENŢĂ").
În rubricile titlului de tranzit menţionate titularul înscrie denumirea în clar a societãţii comerciale, precedatã de menţiunea "VĂMUIRE LA DOMICILIU".
68. Confirmarea tranzitului se va face de agentul vamal responsabil cu aceastã operaţiune.

Completarea şi depunerea declaraţiei vamale
69. Plasarea mãrfurilor sub regim vamal se realizeazã prin completarea declaraţiei vamale în detaliu, conform Normelor tehnice privind imprimarea, utilizarea şi completarea declaraţiei vamale în detaliu.
70. Dupã efectuarea operaţiunilor prealabile vãmuirii, titularul completeazã declaraţiile vamale preautentificate, corespunzãtor regimului vamal, astfel:
- la rubrica "A - BIROU DE DESTINAŢIE" se înscriu codul şi denumirea biroului vamal, precum şi numãrul şi data înregistrãrii declaraţiei vamale;
- la rubrica "B - INFORMAŢII CONTABILE" se înscriu numãrul şi data validãrii declaraţiei vamale în detaliu, precum şi numãrul şi data borderoului contabil;
- la rubrica "14 - DECLARANT/REPREZENTANT" se înscriu numãrul autorizaţiei de vãmuire la domiciliu, de forma "PSxxxyyy", precum şi datele de identificare a titularului (denumirea, adresa; în situaţia în care titularul apeleazã la serviciile unui comisionar în vamã, în aceastã rubricã se vor înscrie denumirea şi adresa comisionarului în vamã, precum şi numãrul autorizaţiei de comisionar în vamã, de forma "CVxxx");
- la rubrica "48 - REPORT DE PLATĂ" titularul înscrie, dupã caz, codul depozitului bãnesc constituit anticipat în contul biroului vamal;
- rubrica "54 - LOCUL ŞI DATA" se completeazã, dupã tipãrirea declaraţiei vamale, cu numele, prenumele şi semnãtura persoanei împuternicite de titular sau de comisionarul în vamã, dupã caz, sã întocmeascã respectiva declaraţie vamalã.
71. Dupã completarea rubricilor declaraţiei vamale se solicitã validarea acesteia. Se obţin numãrul şi data de înregistrare ale declaraţiei vamale în detaliu, de forma: "Ixxxxxxxx-zz/II/", evidenţiate la nivelul rubricii A, numãrul şi data de validare, de forma "Vxxxxxxxx-zz/II/", precum şi numãrul şi data borderoului contabil, de forma "Rxxxxxxxx-zz/II/", evidenţiate la nivelul rubricii B.
Tipãrirea se face de cãtre titular pe formularele de declaraţii vamale preautentificate în setul corespunzãtor.
Exemplarele pentru vamã cu documentele care au stat la baza emiterii declaraţiei vamale vor fi depuse la biroul vamal pânã în ultima zi lucrãtoare a sãptãmânii în care a avut loc descãrcarea mãrfurilor. Setul de documente include în mod obligatoriu şi documentele speciale cerute în conformitate cu prevederile art. 86 alin. (2) şi (3) din Codul vamal al României.
Dacã nu se constatã nici o încãlcare a legislaţiei în vigoare, agentul vamal desemnat opereazã în Registrul de evidenţã a declaraţiilor vamale preautentificate justificarea utilizãrii acestora.
72. Atunci când se constatã încãlcarea legislaţiei în vigoare, operaţiunile respective fac obiectul controlului ulterior. Operarea în registrul corespunzãtor se face în funcţie de rezultatele controlului ulterior menţionat.
Justificarea utilizãrii declaraţiilor vamale preautentificate
73. La sfârşitul perioadei de justificare, titularul este obligat sã justifice utilizarea declaraţiilor vamale preautentificate. Acesta prezintã inclusiv declaraţiile vamale preautentificate care au fost completate greşit sau care nu au putut fi utilizate în mod corespunzãtor, însoţite de o notã din care sã rezulte cauzele ce au condus la neutilizarea lor, dupã care acestea sunt distruse în prezenţa agentului vamal desemnat. Scoaterea lor din evidenţã se face pe baza notei menţionate mai sus, datatã, semnatã şi ştampilatã de cãtre titular şi agentul vamal.
74. Dispoziţiile cuprinse în Codul vamal al României şi în Regulamentul de aplicare a Codului vamal al României privind rectificarea sau retragerea declaraţiilor vamale se aplicã în mod corespunzãtor şi prevederilor din prezenta secţiune.

CAP. III
Proceduri simplificate de vãmuire pentru regimul vamal de antrepozit

SECŢIUNEA 1
Procedura de declarare incompletã

75. Procedura de declarare incompletã se acordã numai în situaţiile în care, din motive justificate, se impune plasarea imediatã a mãrfurilor în antrepozit, iar titularul nu dispune de toate datele şi documentele necesare completãrii declaraţiei vamale de antrepozitare.
Prevederile pct. 8-10 se aplicã şi pentru regimul vamal de antrepozit.
76. Declaraţia incompletã cuprinde:
a) datele şi informaţiile înscrise, potrivit Normelor tehnice privind imprimarea, utilizarea şi completarea declaraţiei vamale în detaliu, la rubricile: 1 (prima casetã), 3, 5, 14, 19, 26, 31, 32, 33, 37, 38, 44, 46, 49 şi 54; în rubrica 44 din declaraţia vamalã se înscrie menţiunea "declarare incompletã";
b) descrierea mãrfurilor în termeni suficient de precişi pentru a permite clasificarea lor imediatã şi fãrã dubii în Tariful vamal de import al României;
c) valoarea mãrfurilor potrivit reglementãrilor legale în domeniu, precum şi datele şi informaţiile necesare determinãrii cuantumului drepturilor de import, dacã acestea se datoreazã;
d) elementele necesare pentru identificarea mãrfurilor şi aplicarea dispoziţiilor privind antrepozitarea.
77. Declaraţia incompletã este însoţitã de documentele menţionate la art. 50 alin. (1) din Regulamentul de aplicare a Codului vamal al României.
Declaraţia incompletã poate fi acceptatã şi în cazul în care unele dintre aceste documente nu pot fi anexate la declaraţie din motive independente de voinţa titularului.
Datele referitoare la documentele care lipsesc se înscriu în mod obligatoriu în rubrica 44 din declaraţia vamalã.
Dispoziţiile pct. 13-17 se aplicã, dupã caz, în mod corespunzãtor pentru regimul vamal de antrepozit.

SECŢIUNEA a 2-a
Procedura declarãrii simplificate

78. Dispoziţiile pct. 18-37 se aplicã în mod corespunzãtor pentru regimul vamal de antrepozit.
79. La declaraţia simplificatã se anexeazã documentele prevãzute la art. 50 din Regulamentul de aplicare a Codului vamal al României.
80. Procedura de declarare simplificatã nu se aplicã la antrepozitul de tip F.

SECŢIUNEA a 3-a
Procedura de vãmuire la domiciliu

81. Prevederile pct. 38-46 se aplicã în mod corespunzãtor pentru regimul vamal de antrepozit.
82. Autorizaţia se elibereazã pentru toate categoriile de mãrfuri, cu excepţia:
a) mãrfurilor menţionate la pct. 47 lit. a)-e);
b) mãrfurilor plasate în antrepozite de tip B şi F;
c) mãrfurilor româneşti vãmuite la export, care sunt depozitate în antrepozit pânã la expedierea lor în strãinãtate.
Pentru mãrfurile restricţionate, astfel cum acestea sunt definite la art. 86 alin. (2) şi (3) din Codul vamal al României, titularul este obligat sã deţinã toate documentele necesare anterior operaţiunii de vãmuire.
83. Prevederile pct. 49-68 se aplicã în mod corespunzãtor pentru regimul vamal de antrepozit.
Completarea şi depunerea declaraţiei vamale
84. Dupã efectuarea operaţiunilor prealabile vãmuirii titularul completeazã declaraţiile vamale preautentificate, astfel:
- la rubrica "A - BIROU DE DESTINAŢIE" se înscriu codul şi denumirea biroului vamal, precum şi numãrul şi data înregistrãrii declaraţiei vamale;
- la rubrica "B - INFORMAŢII CONTABILE" se înscriu numãrul şi data validãrii declaraţiei vamale în detaliu, precum şi numãrul şi data borderoului contabil;
- la rubrica "14 - DECLARANT/REPREZENTANT" se înscriu numãrul autorizaţiei de vãmuire la domiciliu, de forma "PSxxxyyy", precum şi datele de identificare a titularului (denumirea, adresa); în situaţia în care titularul apeleazã la serviciile unui comisionar în vamã, în aceastã rubricã se vor înscrie denumirea şi adresa comisionarului în vamã, precum şi numãrul autorizaţiei de comisionar în vamã, de forma "CVxxx";
- la rubrica "49 - IDENTIFICAREA ANTREPOZITULUI", a doua parte a casetei, titularul înscrie termenul acordat de autoritatea vamalã pentru încheierea operaţiunilor suspensive, exprimat în zile;
- rubrica "54 - LOCUL ŞI DATA" se completeazã, dupã tipãrirea declaraţiei vamale, cu numele, prenumele şi semnãtura persoanei împuternicite de titular sau de comisionarul în vamã, dupã caz, sã întocmeascã respectiva declaraţie vamalã.
85. Dupã completarea rubricilor declaraţiei vamale se solicitã validarea acesteia. Se obţin numãrul şi data de înregistrare ale declaraţiei vamale în detaliu, de forma "Ixxxxxxxx-zz/II/", evidenţiate la nivelul rubricii A, numãrul şi data de validare, de forma "Vxxxxxxxx-zz/II/", "Rxxxxxxxx-zz/II/", evidenţiate la nivelul rubricii B.
Tipãrirea se face de cãtre titular pe formularele de declaraţii vamale preautentificate din setul corespunzãtor. Exemplarele pentru vamã cu documentele care au stat la baza emiterii declaraţiei vamale vor fi depuse la biroul vamal la termenul stabilit de acesta.
86. Dispoziţiile pct. 72-74 se aplicã în mod corespunzãtor pentru regimul vamal de antrepozit.
În cazul încheierii regimului de antrepozit vamal pot fi aplicate procedurile simplificate pentru importul, exportul şi reexportul mãrfurilor.
Prin excepţie de la prevederile alineatului precedent:
a) pentru mãrfurile plasate sub regim de antrepozit de tip F nu poate fi autorizatã nici o procedurã simplificatã;
b) pentru mãrfurile plasate sub regim de antrepozit de tip B este aplicabilã numai procedura de declarare simplificatã.

CAP. IV
Proceduri simplificate de vãmuire pentru regimurile de perfecţionare activã, transformare sub control vamal şi admitere temporarã

SECŢIUNEA 1
Procedura de declarare incompletã

87. Dispoziţiile prevãzute la pct. 8-17 se aplicã în mod corespunzãtor pentru regimurile vamale de perfecţionare activã, transformare sub control vamal şi admitere temporarã.
Declaraţia incompletã este însoţitã de documentele menţionate la art. 50 alin. (1) din Regulamentul de aplicare a Codului vamal al României.
Declaraţia incompletã poate fi acceptatã şi în cazul în care unele dintre aceste documente nu pot fi anexate, dacã se îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) documentul nu poate fi anexat la declaraţia vamalã din motive justificate, independente de voinţa titularului;
b) neacceptarea declaraţiei vamale poate avea drept consecinţã garantarea unor drepturi de import mai ridicate.
Datele referitoare la documentele care lipsesc se înscriu în mod obligatoriu în rubrica 44 din declaraţia vamalã.

SECŢIUNEA a 2-a
Procedura de declarare simplificatã şi de vãmuire la domiciliu

88. Prevederile pct. 18-37 se aplicã în mod corespunzãtor pentru regimurile vamale de perfecţionare activã, transformare sub control vamal şi admitere temporarã.
89. Prevederile pct. 38-74 se aplicã în mod corespunzãtor pentru regimurile vamale de perfecţionare activã, transformare sub control vamal şi admitere temporarã.

Completarea şi depunerea declaraţiei vamale în cazul procedurii de vãmuire la domiciliu
90. Dupã efectuarea operaţiunilor prealabile vãmuirii titularul completeazã declaraţiile vamale preautentificate, corespunzãtor regimului vamal:
- la rubrica "A - BIROU DE DESTINAŢIE" se înscriu codul şi denumirea biroului vamal, precum şi numãrul şi data înregistrãrii declaraţiei vamale;
- la rubrica "B - INFORMAŢII CONTABILE" se înscriu numãrul şi data validãrii declaraţiei vamale în detaliu, precum şi numãrul şi data borderoului contabil;
- la rubrica "14 - DECLARANT/REPREZENTANT" se înscriu numãrul autorizaţiei de vãmuire la domiciliu, de forma "PSxxxyyy", precum şi datele de identificare a titularului (denumirea şi adresa); în situaţia în care titularul apeleazã la serviciile unui comisionar în vamã, în aceastã rubricã se vor înscrie denumirea şi adresa comisionarului, precum şi numãrul autorizaţiei de comisionar în vamã, emisã de Autoritatea Naţionalã a Vãmilor, de forma "CVxxx";
- la rubrica "48 - REPORT DE PLATĂ" titularul înscrie, dupã caz, codul depozitului bãnesc constituit anticipat în contul biroului vamal;
- la rubrica "49 - IDENTIFICAREA ANTREPOZITULUI", a doua parte a casetei, titularul înscrie termenul acordat de autoritatea vamalã pentru încheierea operaţiunilor suspensive, exprimat în zile;
- rubrica "54 - LOCUL ŞI DATA" se completeazã, dupã tipãrirea declaraţiei vamale, cu numele, prenumele şi semnãtura persoanei împuternicite de titular sau de comisionarul în vamã, dupã caz, sã întocmeascã declaraţia vamalã.
91. Dupã completarea rubricilor declaraţiei vamale se solicitã validarea acesteia. Se obţin numãrul şi data de înregistrare ale declaraţiei vamale în detaliu, de forma "Ixxxxxxxx-zz/II/", evidenţiate la nivelul rubricii A, numãrul şi data de validare, de forma "Vxxxxxxxx-zz/II/", precum şi, dupã caz, numãrul şi data borderoului contabil, de forma "Rxxxxxxxx-zz/II/", evidenţiate la nivelul rubricii B.
Tipãrirea se face de cãtre titular pe formularele de declaraţii vamale preautentificate din setul corespunzãtor. Exemplarele pentru vamã cu documentele care au stat la baza emiterii declaraţiei vamale vor fi depuse la biroul vamal la termenul stabilit de acesta.
92. La încheierea regimurilor vamale de perfecţionare activã, admitere temporarã şi transformare sub control vamal pot fi aplicate procedurile simplificate prevãzute pentru importul, exportul şi reexportul mãrfurilor.

CAP. V
Proceduri simplificate de vãmuire pentru regimul de perfecţionare pasivã

93. Dispoziţiile prevãzute în prezentele norme, aplicabile mãrfurilor declarate pentru export, se aplicã în mod corespunzãtor mãrfurilor declarate pentru export temporar în cadrul regimului de perfecţionare pasivã.
94. În cazul importului mãrfurilor care au fost anterior plasate sub regimul de perfecţionare pasivã pot fi aplicate procedurile simplificate referitoare la importul mãrfurilor.

CAP. VI
Proceduri simplificate de vãmuire la export

SECŢIUNEA 1
Procedura de declarare incompletã

95. Procedura de declarare incompletã se acordã numai în situaţiile în care din motive justificate se impune expedierea urgentã a mãrfurilor, iar titularul declaraţiei vamale de export nu dispune de toate datele şi documentele necesare completãrii declaraţiei vamale.
96. Declaraţia incompletã cuprinde:
a) datele şi informaţiile înscrise, potrivit Normelor tehnice privind imprimarea, utilizarea şi completarea declaraţiei vamale în detaliu, la rubricile 1 (prima casetã), 2, 14, 17, 31, 33, 37, 38, 44, 46 şi 54 ale declaraţiei vamale în detaliu; declaraţia vamalã trebuie sã cuprindã la rubrica 44 menţiunea "declarare incompletã";
b) descrierea mãrfurilor în termeni suficient de precişi pentru a permite clasificarea lor imediatã şi fãrã dubii în Tariful vamal de import al României;
c) valoarea mãrfurilor potrivit reglementãrilor legale în domeniu;
d) elementele necesare pentru identificarea mãrfurilor şi aplicarea dispoziţiilor care reglementeazã exportul.
97. Declaraţia incompletã este însoţitã de documentele menţionate la art. 47 din Regulamentul de aplicare a Codului vamal al României.
Declaraţia incompletã poate fi acceptatã şi în cazul în care unele dintre aceste documente nu pot fi anexate la declaraţie din motive independente de voinţa titularului.
Datele referitoare la documentele care lipsesc se înscriu în mod obligatoriu în rubrica 44 a declaraţiei vamale.
Dispoziţiile pct. 9, 10 şi 13-16 se aplicã în mod corespunzãtor pentru regimul vamal de export.
98. Data determinantã pentru aplicarea altor dispoziţii ce reglementeazã exportul este data înregistrãrii declaraţiei incomplete.

SECŢIUNEA a 2-a
Procedura declarãrii simplificate

99. Dispoziţiile pct. 18-37 se aplicã în mod corespunzãtor pentru regimul vamal de export.

SECŢIUNEA a 3-a
Procedura de vãmuire la domiciliu

100. În cadrul procedurii de vãmuire la domiciliu autoritatea vamalã acordã dreptul titularului operaţiunilor de a aplica sigilii vamale la mijloacele de transport încãrcate cu mãrfuri pentru export, cu respectarea instrucţiunilor de aplicare, pãstrare şi evidenţã a acestora.

A. Definiţii
101. În aplicarea dispoziţiilor prezentei secţiuni, prin termenii de mai jos se înţelege:
a) declaraţii vamale preautentificate - exemplarele declaraţiei vamale în detaliu, completate parţial, semnate şi ştampilate de agentul vamal desemnat, puse la dispoziţia titularului periodic, anterior efectuãrii formalitãţilor vamale de plasare sub regim.
Completarea parţialã constã în înscrierea manualã:
- la rubrica "C - BIROU DE PLECARE" a declaraţiei de tranzit se înscrie numãrul din Registrul de evidenţã a declaraţiilor vamale preautentificate;
- la rubrica "D - CONTROLAT LA BIROUL DE PLECARE" se înscriu menţiunea "VĂMUIRE LA DOMICILIU", precum şi numãrul din Registrul de evidenţã a declaraţiilor vamale preautentificate şi numãrul autorizaţiei, însoţite de semnãtura şi ştampila personalã;
b) agent vamal desemnat - lucrãtorul vamal desemnat prin ordin de serviciu de cãtre şeful biroului vamal, însãrcinat cu preautentificarea, eliberarea, evidenţa şi verificarea utilizãrii declaraţiilor vamale preautentificate, precum şi cu eliberarea, evidenţa şi verificarea utilizãrii sigiliilor vamale;
c) informarea de încãrcare - documentul prin care titularul informeazã biroul vamal cã este pregãtit sã înceapã operaţiunea de încãrcare a mãrfurilor la locul de încãrcare sau în alt loc aprobat de autoritatea vamalã;
d) perioada de justificare - termenul stabilit de biroul vamal pentru justificarea utilizãrii declaraţiilor vamale preautentificate, precum şi a sigiliilor vamale, care nu poate depãşi 30 de zile de la data punerii la dispoziţie a declaraţiilor vamale preautentificate şi a eliberãrii sigiliilor.
B. Condiţii de autorizare
102. Dispoziţiile pct. 39 se aplicã în mod corespunzãtor şi pentru regimul vamal de export.
În cazul în care tranzitul pânã la frontierã nu se efectueazã sub acoperirea Convenţiei TIR sau pe calea feratã, autorizarea devine efectivã numai dupã ce agentul economic dobândeşte şi calitatea de expeditor agreat.
103. Prevederile pct. 40-46 se aplicã în mod corespunzãtor pentru regimul vamal de export.
C. Mãrfuri ce beneficiazã de procedura de vãmuire la domiciliu
104. Autorizaţia se elibereazã pentru toate categoriile de mãrfuri, cu excepţia:
a) mãrfurilor menţionate la pct. 47 lit. a), b) şi d);
b) mãrfurilor româneşti vãmuite la export, care sunt depozitate în antrepozit pânã la expedierea lor în strãinãtate.
Pentru mãrfurile restricţionate, astfel cum acestea sunt definite la art. 86 alin. (2) şi (3) din Codul vamal al României, titularul este obligat sã deţinã toate documentele necesare anterior operaţiunii de vãmuire.
D. Etape ale procedurii de vãmuire la domiciliu
105. Pentru derularea procedurii de vãmuire la domiciliu se parcurg urmãtoarele etape:
a) obţinerea şi evidenţa declaraţiilor preautentificate şi a sigiliilor vamale;
b) transmiterea la biroul vamal a informãrii de încãrcare;
c) completarea declaraţiilor preautentificate;
d) încãrcarea şi sigilarea mijlocului de transport;
e) justificarea utilizãrii declaraţiilor vamale preautentificate şi a sigiliilor vamale.
Exportul temporar sau reexportul mãrfurilor în procedura de vãmuire la domiciliu se realizeazã cu respectarea etapelor prevãzute la alin. 1.
106. Titularul poate apela, în aplicarea prevederilor art. 39 alin. (1) din Regulamentul de aplicare a Codului vamal al României, la serviciile unui comisionar în vamã pentru declararea mãrfurilor în procedura de vãmuire la domiciliu.
107. În exercitarea activitãţii de declarare a mãrfurilor comisionarul în vamã poate fi mandatat de titular sã efectueze total sau parţial urmãtoarele operaţiuni în numele sãu:
a) transmiterea informãrii de încãrcare;
b) organizarea de evidenţe corespunzãtoare pentru mãrfurile ce fac obiectul procedurii de vãmuire la domiciliu;
c) depunerea declaraţiei vamale;
d) orice altã atribuţie specificã legatã de prezentarea şi declararea mãrfurilor, care revine comisionarului în vamã în exercitarea activitãţii sale.
Obţinerea şi evidenţa declaraţiilor vamale preautentificate şi a sigiliilor vamale
108. Titularul solicitã în scris birourilor vamale, sub semnãtura persoanei care angajeazã rãspunderea juridicã a societãţii comerciale, preautentificarea unui numãr de declaraţii vamale corespunzãtor nevoilor estimate pentru o perioadã de justificare.
Pentru operaţiunile de export titularul solicitã punerea la dispoziţie de cãtre biroul vamal a unui numãr de sigilii vamale estimat a fi necesar pentru o perioadã de justificare.
Declaraţiile vamale preautentificate şi sigiliile vamale se predau pe baza procesului-verbal de predare-primire potrivit modelului prevãzut în anexa nr. 7.
109. Declaraţiile preautentificate se înregistreazã, în ordinea eliberãrii lor, în Registrul de evidenţã a declaraţiilor vamale preautentificate, potrivit modelului prevãzut în anexa nr. 8. Acest registru se înfiinţeazã de fiecare titular şi este ţinut în formã identicã cu cea a biroului vamal.
110. Sigiliile vamale se înregistreazã, în ordinea eliberãrii lor, în Registrul de evidenţã a sigiliilor vamale al biroului vamal, conform prevederilor legale în vigoare. Titularul este obligat sã înregistreze sigiliile vamale primite într-un registru identic şi sã ţinã evidenţa utilizãrii acestora, cu menţiunea cã la rubrica "Numele şi prenumele lucrãtorilor vamali care au primit sau utilizat sigiliile vamale" se înscriu datele persoanei care a fost desemnatã de titular sã gestioneze şi sã utilizeze sigiliile.
Informarea biroului vamal, încãrcarea şi sigilarea mijlocului de transport
111. Sosirea mijlocului de transport pentru încãrcare trebuie anunţatã de titular biroului vamal pe baza informãrii de încãrcare, cu scopul de a permite acestuia efectuarea, dacã se considerã necesar, a controlului mãrfurilor şi a aplicãrii sigiliilor.
Informarea de încãrcare se transmite biroului vamal prin fax, pe cale electronicã sau în orice alt mod acceptat de biroul vamal, imediat dupã sosirea pentru încãrcare a mijlocului de transport, atunci când aceasta are loc în timpul orelor de program al biroului vamal. Titularul este obligat sã verifice transmiterea corectã a faxului conţinând informarea de încãrcare (menţionatã în mod automat pe suşa confirmãrii de transmitere de cãtre aparat prin menţiunea "OK"), respectiv confirmarea transmisiei efectuate pe cale electronicã sau prin orice alt mod acceptat de biroul vamal.
Modalitatea de transmitere a informãrii de încãrcare trebuie sã asigure titularului transmiterea sau eliberarea unei confirmãri a transmiterii informãrii de încãrcare, în care sã fie indicate data, ora şi minutul primirii de cãtre biroul vamal a acesteia.
În cazul în care, din cauza unor defecţiuni tehnice sau din alte cauze, titularul nu poate transmite informarea de încãrcare, acesta este obligat sã o predea cât mai curând posibil, personal, agentului vamal desemnat. Acesta înscrie data, ora şi minutul primirii.
La primirea informãrii agentul vamal desemnat îl înştiinţeazã pe şeful biroului vamal pentru luarea deciziei privind intervenţia sau neintervenţia în vederea efectuãrii controlului vamal. În cazul în care se constatã existenţa unui consemn, agentul vamal va comunica aceasta imediat şefului biroului vamal, care va lua mãsura suspendãrii procedurii de vãmuire la domiciliu pentru operaţiunea în cauzã pânã la clarificarea situaţiei. Biroul vamal informeazã imediat emitentul consemnului în vederea luãrii deciziei privind mãsurile ce se impun.
De la primirea informãrii de încãrcare biroul vamal dispune de un termen de maximum 3 ore, în cursul cãruia lucrãtorii vamali se pot deplasa pentru efectuarea controlului. Termenul se calculeazã începând cu ora şi minutul înscrise automat prin modalitãţile menţionate la alin. 2 sau, dupã caz, începând cu ora şi minutul înscrise de agentul vamal desemnat pe informarea de încãrcare primitã personal.
112. În cazul în care încãrcarea mãrfurilor se realizeazã în afara orelor de program sau cu maximum 30 de minute înainte de ora de închidere a biroului vamal, termenul menţionat la pct. 111 curge începând cu prima orã de program a zilei urmãtoare de lucru. Dacã biroul vamal nu intervine în acest termen, titularul procedeazã la încãrcarea mãrfurilor şi la sigilarea mijlocului de transport.
Este interzis agenţilor vamali sã comunice titularului decizia privind intervenţia sau neintervenţia pentru controlul vamal.
113. Informarea de încãrcare poate fi transmisã şi în afara programului de lucru al biroului vamal, atunci când acesta şi titularul convin asupra prelungirii programului de lucru.
114. Informarea de încãrcare se întocmeşte în douã exemplare, dintre care un exemplar în original se predã sau se trimite prin poştã la biroul vamal ulterior transmiterii prin modalitãţile prevãzute la pct. 111, iar celãlalt se pãstreazã de titular anexat la confirmarea de transmitere.
Informarea de încãrcare cuprinde urmãtoarele date:
a) datele de identificare a titlului de tranzit;
b) identitatea mijlocului de transport;
c) denumirea comercialã a mãrfurilor;
d) numãrul şi natura coletelor;
e) greutatea brutã;
f) numãrul autorizaţiei de plasare sub regimul de perfecţionare pasivã, dupã caz;
g) originea şi provenienţa mãrfurilor;
h) valoarea mãrfurilor.
115. Pentru exporturile de mãrfuri de grupaj care implicã formalitãţi la mai multe birouri vamale efectuate pe baza documentului T1, agentul vamal desemnat este obligat sã se deplaseze la locul aprobat şi sã asiste la desigilarea, încãrcarea şi resigilarea mijlocului de transport. În acest caz, informarea de încãrcare va cuprinde la transmitere menţiunea "mãrfuri de grupaj".
116. În cazul în care şeful biroului vamal ia decizia de intervenţie, agentul vamal desemnat efectueazã controlul vamal al mijlocului de transport şi al mãrfurilor, dupã care sigileazã mijlocul de transport şi completeazã în mod corespunzãtor rubricile destinate autoritãţii vamale din titlul de tranzit cãtre destinaţia urmãtoare.
117. Dacã biroul vamal nu intervine în termenul prevãzut, titularul procedeazã la:
a) încãrcarea mãrfurilor;
b) sigilarea mijlocului de transport, efectuatã de persoana desemnatã de titular, potrivit art. 110;
c) completarea declaraţiei vamale preautentificate, inclusiv la rubrica "D - CONTROLAT LA BIROUL DE PLECARE" a declaraţiei de tranzit T1.
În cazul exporturilor realizate cu mijloace de transport care circulã sub acoperirea Convenţiei TIR, înainte de plecare cãtre destinaţia externã, carnetul TIR, fãrã mijlocul de transport, va fi prezentat agentului vamal desemnat pentru luarea în evidenţã şi completarea acestuia.
Completarea declaraţiei vamale
118. Titularul completeazã declaraţia vamalã preautentificatã, potrivit Normelor tehnice privind imprimarea, utilizarea şi completarea declaraţiei vamale în detaliu. Rubricile menţionate mai jos se completeazã astfel:
- la rubrica "A - BIROU DE EXPEDIERE/DE EXPORT" se înscriu codul şi denumirea biroului vamal, precum şi numãrul şi data înregistrãrii declaraţiei vamale;
- la rubrica "B - INFORMAŢII CONTABILE" se înscriu numãrul şi data validãrii;
- rubrica "D - CONTROLAT LA BIROUL DE PLECARE" se completeazã de persoana desemnatã în acest sens de titular cu datele referitoare la numãrul şi seria sigiliilor vamale aplicate, precum şi termenul limitã al operaţiunii;
- la rubrica "14 - DECLARANT/REPREZENTANT" se înscriu numãrul autorizaţiei de vãmuire la domiciliu, de forma "PSxxxyyy", precum şi datele de identificare a acestuia (denumirea şi adresa); în situaţia în care titularul apeleazã la serviciile unui comisionar în vamã, în aceastã rubricã se vor înscrie denumirea şi adresa comisionarului în vamã, precum şi numãrul autorizaţiei de comisionar în vamã, emisã de Autoritatea Naţionalã a Vãmilor, de forma "CVxxx";
- rubrica "54 - LOCUL ŞI DATA" se completeazã, dupã tipãrirea declaraţiei vamale, cu data, numele, prenumele şi semnãtura persoanei împuternicite de titular sau de comisionarul în vamã, dupã caz, aplicându-se ştampila.
119. Dupã completarea rubricilor declaraţiei vamale în detaliu se solicitã validarea acesteia. Se obţin numãrul şi data de înregistrare ale declaraţiei vamale în detaliu, de forma: "Ixxxxxxxx-zz/II/", evidenţiate la nivelul rubricii A, numãrul şi data de validare, de forma: "Vxxxxxxxx-zz/II/", evidenţiate la nivelul rubricii B.
Tipãrirea se face de cãtre titular pe formularele declaraţiilor vamale preautentificate din setul corespunzãtor. Exemplarele pentru vamã cu documentele care au stat la baza emiterii declaraţiei vamale vor fi depuse la biroul vamal la termenul stabilit de acesta.
120. În cazul depunerii declaraţiei vamale prin procedee informatice, pentru urmãrirea derulãrii operaţiunilor de tranzit în trafic rutier, titularul are obligaţia introducerii datelor referitoare la tranzit în sistemul informatic.
Validarea tranzitului se va face de agentul vamal responsabil cu aceastã operaţiune. În cazul în care se constatã cã operaţiunea face obiectul unor consemne, agentul vamal menţionat mai sus va comunica aceasta imediat şefului biroului vamal, care va lua mãsura suspendãrii procedurii de vãmuire la domiciliu pânã la clarificarea situaţiei.
Biroul vamal informeazã imediat emitentul consemnului în vederea luãrii deciziei privind mãsurile ce se impun.
Justificarea utilizãrii declaraţiilor vamale preautentificate şi a sigiliilor vamale
121. Titularul este obligat ca, în termenul aprobat de biroul vamal, sã justifice utilizarea declaraţiilor vamale preautentificate, precum şi a sigiliilor vamale, dupã caz, prin prezentarea cãtre agentul vamal desemnat a declaraţiilor vamale împreunã cu setul de documente aferent acestora, pentru fiecare operaţiune derulatã. Setul de documente include în mod obligatoriu şi documentele speciale cerute în conformitate cu prevederile art. 86 alin. (2) şi (3) din Codul vamal al României.
Titularul este obligat sã predea inclusiv declaraţiile vamale preautentificate care au fost completate greşit sau care nu au putut fi utilizate în mod corespunzãtor, respectiv sigiliile vamale deteriorate, însoţite de Registrul de evidenţã a sigiliilor vamale, precum şi o notã din care sã rezulte cauzele ce au condus la imposibilitatea utilizãrii lor. Declaraţiile vamale sunt distruse în prezenţa agentului vamal desemnat şi a persoanei împuternicite de titular şi sunt scãzute din evidenţã pe baza notei menţionate mai sus, datatã, semnatã şi ştampilatã; sigiliile vamale sunt scãzute din evidenţe şi pãstrate în gestiunea biroului vamal pânã la distrugerea lor conform normelor legale.
122. Agentul vamal desemnat procedeazã la verificarea concordanţei dintre datele cuprinse în declaraţia vamalã şi cele cuprinse în documentele anexate, precum şi a legalitãţii operaţiunii. Dacã nu se constatã nici o încãlcare a legislaţiei în vigoare, agentul vamal desemnat opereazã în registrele de evidenţã a declaraţiilor vamale preautentificate şi a sigiliilor vamale ale titularilor justificarea utilizãrii acestora.
Atunci când se constatã încãlcarea legislaţiei în vigoare, operaţiunile respective fac obiectul controlului ulterior. Justificarea utilizãrii declaraţiilor vamale preautentificate şi a sigiliilor vamale, precum şi operarea în registrul corespunzãtor se fac în funcţie de rezultatele controlului ulterior menţionat.
123. Dispoziţiile cuprinse în Codul vamal al României şi în Regulamentul de aplicare a Codului vamal al României privind rectificarea sau retragerea declaraţiilor vamale se aplicã şi declaraţiilor vamale preautentificate.

CAP. VII
Proceduri simplificate combinate

124. Titularul autorizaţiei de vãmuire la domiciliu poate solicita în utilizarea acestei proceduri, prin excepţie, folosirea uneia dintre formele declarãrii simplificate.
125. În cererea de autorizare depusã la biroul vamal, titularul va preciza formele de declarare simplificatã, prevãzute la pct. 28, pe care le solicitã a fi folosite pentru procedura de vãmuire la domiciliu.
126. Forma de declarare simplificatã acceptatã de autoritatea vamalã, ce urmeazã a fi folositã de titular, se înscrie în autorizaţie.
127. În aceste situaţii, în avizul de sosire, titularul autorizaţiei va indica şi forma de declarare ce urmeazã a fi folositã pentru transportul respectiv.
128. Condiţiile prevãzute la pct. 28-37 se aplicã în mod corespunzãtor.

CAP. VIII
Dispoziţii finale

129. Persoana juridicã românã poate solicita separat sau simultan autorizarea a douã proceduri prevãzute în prezentele norme, situaţie în care se elibereazã o singurã autorizaţie.
130. Pentru utilizarea separat sau simultan a procedurilor de declarare simplificatã şi de vãmuire la domiciliu se emite o singurã autorizaţie, indiferent de numãrul de birouri vamale unde procedurile se realizeazã.
Autorizaţia se emite de cãtre biroul vamal în a cãrei razã de competenţã teritorialã îşi are sediul sau unul dintre punctele de lucru agentul economic şi unde s-a aprobat prima datã una ori ambele proceduri.
În cazul în care se solicitã extinderea utilizãrii uneia sau ambelor proceduri şi la alt birou vamal, titularul va adresa biroului vamal emitent al autorizaţiei o cerere conform modelului prevãzut în anexa nr. 1. În acest caz, la rubrica 4 din cerere se va menţiona, pe lângã adresa sediului sau punctului de lucru unde se solicitã extinderea, şi denumirea biroului vamal în a cãrui razã de competenţã se aflã aceste locuri.
Biroul vamal emitent al autorizaţiei, dupã înregistrarea noii cereri, va transmite operativ cererea, împreunã cu documentele anexate, biroului vamal suplimentar, în vederea verificãrii îndeplinirii condiţiilor de autorizare, potrivit prevederilor prezentelor norme.
Biroul vamal suplimentar va transmite biroului vamal emitent, dupã efectuarea verificãrilor privind respectarea condiţiilor stabilite în prezentele norme, un aviz care va cuprinde toate datele şi informaţiile cerute pentru autorizare. Avizul se va transmite pe formularul de autorizaţie, conform anexei nr. 3. Formularul aviz nu va fi completat la rubrica "Nr. .... din .....". Aceastã rubricã va fi completatã de biroul vamal emitent cu numãrul autorizaţiei iniţiale, dar cu data aprobãrii extinderii.
De asemenea, aceasta va purta menţiunea "Autorizaţie anexã nr. ...............", precum şi ştampila biroului vamal emitent pe lângã cea a biroului vamal suplimentar.
Extinderea utilizãrii procedurii sau a procedurilor devine efectivã prin aprobarea şi transmiterea de cãtre biroul vamal emitent a "Autorizaţiei anexã nr. ........." la biroul vamal suplimentar.
Autorizaţia anexã va fi emisã în 4 exemplare care vor fi distribuite astfel:
- un exemplar pentru dosarul solicitantului la biroul vamal emitent;
- un exemplar pentru biroul vamal suplimentar;
- un exemplar pentru titular;
- un exemplar transmis direcţiei regionale vamale în a cãrei razã de competenţã se aflã biroul vamal suplimentar.
Distribuirea exemplarelor se efectueazã de biroul vamal emitent.
131. Direcţiile regionale vamale vor exercita prin compartimentele de control ulterior proprii verificarea cel puţin o datã pe an a operaţiunilor derulate în procedura de vãmuire simplificatã.
132. Orice modificare intervenitã în datele de identificare ale titularului vor fi aduse la cunoştinţã biroului vamal competent, în scris, în termen de 24 de ore de la producerea lor. Dacã modificãrile sunt legate de condiţiile prevãzute în autorizaţie, biroul vamal le va menţiona pe cele douã exemplare (pe verso) ale acesteia. Modificãrile vor purta numãrul de înregistrare, data, semnãtura şi ştampila persoanei care le-a operat. O copie a autorizaţiei astfel modificatã se transmite operativ direcţiei regionale vamale.
133. Autoritatea Naţionalã a Vãmilor poate aproba pentru marii contribuabili, în cazuri justificate economic, sã se utilizeze procedurile simplificate de vãmuire şi pentru unele categorii de mãrfuri supuse accizelor, precum şi pentru mãrfurile care potrivit reglementãrilor legale se încadreazã în categoria produselor şi tehnologiilor cu dublã utilizare.
134. Dispoziţiile prezentelor norme se completeazã cu prevederile Codului vamal al României şi ale regulamentului de aplicare a acestuia.
135. Anexele nr. 1-11 fac parte integrantã din prezentele norme.


ANEXA 1
la norme
--------


Nr. ...... din ........
Cãtre biroul vamal ........

CERERE DE AUTORIZARE
pentru procedurã simplificatã de vãmuire

1. Societatea comercialã......, CUI ....... cu sediul în ................
Punct de lucru/adresa ............. reprezentatã legal de ..............,
având funcţia de...............................

2. Solicitãm autorizarea pentru procedura de *:

DECLARARE SIMPLIFICATĂ VĂMUIRE LA DOMICILIU

[DI] [DA] [DC] [DP] [DI] [DA] [DC]

3. Pentru regimurile *:

import
export ┌───┐ ┌───┐ ┌───┐ ┌───┐ ┌───┐ ┌───┐ ┌───┐
antrepozit ├───┤ ├───┤ ├───┤ ├───┤ ├───┤ ├───┤ ├───┤
vamal ├───┤ ├───┤ ├───┤ ├───┤ ├───┤ ├───┤ ├───┤
perfectionare │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
activa ├───┤ ├───┤ ├───┤ ├───┤ ├───┤ ├───┤ ├───┤
admitere │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
temporara ├───┤ ├───┤ ├───┤ ├───┤ ├───┤ ├───┤ ├───┤
perfectionare │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
pasiva ├───┤ ├───┤ ├───┤ ├───┤ ├───┤ ├───┤ ├───┤
transformare │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
sub ├───┤ ├───┤ ├───┤ ├───┤ ├───┤ ├───┤ ├───┤
control vamal │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└───┘ └───┘ └───┘ └───┘ └───┘ └───┘ └───┘

4. Solicitãm cã pentru procedura de vãmuire la domiciliu, vãmuirea sã se
efectueze la adresa/adresele ....................
Biroul vamal suplimentar ...................................
5. Procedura simplificatã de vãmuire pentru care solicitãm autorizarea
va fi aplicatã mãrfurilor clasificate la urmãtoarele coduri tarifare
din Tariful vamal de import al României, conform tabelului anexat. **
6. Denumirea documentului comercial ***
7. Documente anexã ...................................

Numele, prenumele, funcţia
..........................
Semnãtura şi ştampila
.....................


* Se bifeazã cãsuţa corespunzãtoare.
** In tabel se menţioneazã distinct mãrfurile pentru care se solicitã
declararea simplificatã şi/sau vãmuirea la domiciliu. Tabelul se semneazã
şi ştampileazã de cãtre titular.
*** Se completeazã numai dacã se utilizeazã un document comercial.

DI - declaraţie incompletã; DA - document administrativ;
DC - document comercial; DP - declaraţie preautentificatã


ANEXA 2
la norme
---------


DECLARAŢIE - ANGAJAMENT
Nr. ....... / data ........

Societatea comercialã ........., CUI .........., reprezentatã legal prin
................., având funcţia de ........., se angajeazã:

a) sã respecte reglementãrile vamale şi condiţiile privind derularea
procedurii de declarare simplificatã/procedurii de vãmuire la domiciliu*;

b) sã ţinã evidenţa operaţiunilor de vãmuire astfel încât aceasta sã
permitã verificarea lor de cãtre autoritatea vamalã;

c) sã pãstreze şi sã punã la dispoziţia autoritãţii vamale, toate
documentele vizând mãrfurile vãmuite prin procedura de vãmuire simplificatã
precum şi evidenţa operaţiunilor;

d) sã permitã autoritãţii vamale accesul necondiţionat, în orice moment,
la mãrfurile ce fac obiectul procedurii de vãmuire simplificatã;

e) sã respecte termenul de depunere a declaraţiei suplimentare
recapitulative, în cazul procedurii de declarare simplificatã;

f) sã respecte perioada de justificare în cazul procedurii de
vãmuire la domiciliu;

g) sã respecte obligaţiile care îi revin din prevederile privind termenul
de intervenţie, în cazul procedurii de vãmuire la domiciliu.

Declarãm pe propria rãspundere cã nu am comis infracţiuni sau, dupã caz,
încãlcãri repetate ale legislaţiei vamale şi nu avem debite faţã de
autoritatea vamalã.



Numele, prenumele, funcţia
...........................
Semnãtura şi ştampila
.......................


* Se anuleazã cu o linie continuã menţiunea care nu este necesarã.


ANEXA 3
la norme
---------


AUTORITATEA NAŢIONALĂ A VĂMILOR
Biroul vamal ...............

EXEMPLAR NR. ....

AUTORIZAŢIE
pentru utilizarea procedurii simplificate
Nr. ..... din .........

1. Denumirea şi sediul solicitantului ..........................
................................................................
2. Procedurile simplificate şi regimurile vamale pentru care se
emite autorizaţia*:

DECLARARE SIMPLIFICATĂ VĂMUIRE LA DOMICILIU

[DI] [DA] [DC] [DP] [DI] [DA] [DC]

3. Pentru regimurile *:

import
export ┌───┐ ┌───┐ ┌───┐ ┌───┐ ┌───┐ ┌───┐ ┌───┐
antrepozit ├───┤ ├───┤ ├───┤ ├───┤ ├───┤ ├───┤ ├───┤
vamal ├───┤ ├───┤ ├───┤ ├───┤ ├───┤ ├───┤ ├───┤
perfectionare │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
activa ├───┤ ├───┤ ├───┤ ├───┤ ├───┤ ├───┤ ├───┤
admitere │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
temporara ├───┤ ├───┤ ├───┤ ├───┤ ├───┤ ├───┤ ├───┤
perfectionare │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
pasiva ├───┤ ├───┤ ├───┤ ├───┤ ├───┤ ├───┤ ├───┤
transformare │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
sub ├───┤ ├───┤ ├───┤ ├───┤ ├───┤ ├───┤ ├───┤
control vamal │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└───┘ └───┘ └───┘ └───┘ └───┘ └───┘ └───┘

3. Codurile tarifare ale mãrfurilor din Tariful vamal de import al României
care autorizeazã procedura simplificatã, conform tabelului anexat. **
4. Adresa locului/locurilor aprobate pentru utilizarea procedurii de
vãmuire la domiciliu ....................
5. Termen de depunere a declaraţiei vamale suplimentare recapitulative,
exprimat în zile ........................
6. Perioada de justificare a declaraţiilor vamale preautentificate,
exprimatã în zile .............
7. Denumirea documentului comercial. *** ......................


ŞEF BIROU VAMAL


* Se bifeazã cãsuţa corespunzãtoare
** In tabel se menţioneazã distinct mãrfurile pentru care se solicitã
declararea simplificatã şi/sau vãmuirea la domiciliu. Tabelul se vizeazã
de cãtre autoritatea vamalã.
*** Se completeazã numai dacã se utilizeazã un document comercial.

DI - declaraţie incompletã; DA - document administrativ;
DC - document comercial; DP - declaraţie preautentificatã


ANEXA 4
la norme
--------


Biroul vamal ..................

DECLARAŢIE SIMPLIFICATĂ - DOCUMENT ADMINISTRATIV
Nr. * ........ data..........

1. EXPEDITORUL/EXPORTATORUL MĂRFURILOR **

2. DESTINATARUL/IMPORTATORUL MĂRFURILOR **
┌───────────────┐
3. NUMĂRUL AUTORIZAŢIEI DE DECLARARE SIMPLIFICATĂ └───────────────┘
┌───────────────┐
4. Numãr/data - registrul de evidenţã └───────────────┘
a declaraţiilor simplificate
┌───────┐
5. Regim vamal └───────┘
┌───────────────┐
6. Numãrul şi data documentului de garantare/platã └───────────────┘
┌───────────────┐
7. COMISIONARUL ***: Denumirea │ │
Adresa │ │
Numãrul autorizaţiei │ │
└───────────────┘
┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ 8. Identitatea mijlocului de transport: ......................... │
│ 9. Denumirea comercialã şi codul tarifar al mãrfurilor ****.............│
│ 10. Originea mãrfurilor: ...............................................│
│ 11. Moneda şi valoarea facturatã .......................................│
│ 12. Curs de schimb .....................................................│
│ 13. Contingent .........................................................│
│ 14. Valoare statisticã: ................................................│
│ 15. Cuantumul drepturilor vamale datorate...............................│
│ 16. Numãrul autorizaţiei de plasare sub regim │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ 17. Nr. şi natura │
│ coletelor: ......................................................... │
│ 18. Greutatea conform documentului de transport │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ 19. Documente │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ 20. Control documentar:............................................. │
│ 21. Control fizic .................................................. │
│ 22. Informaţii contabile: .......................................... │
│ 23. Liber de vamã │
│ provizoriu: ....................................................... │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


Numele, prenumele, funcţia ..........

DATA ...........

Semnãtura şi ştampila ..............


* Se completeazã de cãtre biroul vamal, din rubrica specialã creatã
în Registrul sumar
** Se menţioneazã şi codul unic de înregistrare la punctul 1 sau 2,
dupã caz.
*** Se completeazã în cazul în care vãmuirea se efectueazã prin comisionar.
**** Se completeazã pentru mãrfuri situate la coduri tarifare diferite din
Tariful vamal de import al României, sau pentru origini diferite; dacã
spaţiul este insuficient se face trimitere la anexã, care va fi semnatã
şi ştampilatã de titular.


ANEXA 5
la norme
---------

REGISTRUL DE EVIDENŢĂ A DECLARAŢIILOR SIMPLIFICATE




┌───┬────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┬─────────┐
│Nr.│ Declaraţie simplificatã │Declara- │
│crt│ │tia │
│ * │ │supli- │
│ │ │mentara │
│ │ │recapi- │
│ │ │tulativa │
├───┼──┬────────┬──────────────────────┬───────────┬───────────────┬───┬─────┬───┼──┬──────┤
│ X │Re│Anul │Documentele în baza │Identitatea│ Colete │Gre│Felul│Nr.│Nr│ Anul │
│ │gi│20... │cãrora s-a fãcut │mijlocului │ │uta│marfu│/da│ │ 20.. │
│ │m │ │ înregistrarea │ de │ │tea│rilor│ta │ │ │
│ │ │ │ │transport │ │ │si al│ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │bunu-│ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │-lor │ │ │ │
├───┼──┼───┬────┼───┬────┬─────┬───────┼───────────┼───┬────┬──────┼───┼─────┼───┼──┼───┬──┤
│ X │X │ L │Ziua│Fe-│ Nr │ Anul│Emitent│ X │Fe │buc.│Mãrci,│X │ X │ │ X│Lu │Zi│
│ │ │ u │ │lul│ │20 ..│ │ │lul│ │numere│ │ │ │ │na │ua│
│ │ │ n │ │ │ ├──┬──┤ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ a │ │ │ │Lu│Zi│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │na│ua│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───┼──┼───┼────┼───┼────┼──┼──┼───────┼───────────┼───┼────┼──────┼───┼─────┼───┼──┼───┼──┤
│ 0 │1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │6 │7 │ 8 │ 9 │ 10│ 11 │ 12 │ 13│ 14 │ 15│16│ 17│18│
├───┼──┼───┼────┼───┼────┼──┼──┼───────┼───────────┼───┼────┼──────┼───┼─────┼───┼──┼───┼──┤
├───┼──┼───┼────┼───┼────┼──┼──┼───────┼───────────┼───┼────┼──────┼───┼─────┼───┼──┼───┼──┤
├───┼──┼───┼────┼───┼────┼──┼──┼───────┼───────────┼───┼────┼──────┼───┼─────┼───┼──┼───┼──┤
├───┼──┼───┼────┼───┼────┼──┼──┼───────┼───────────┼───┼────┼──────┼───┼─────┼───┼──┼───┼──┤
├───┼──┼───┼────┼───┼────┼──┼──┼───────┼───────────┼───┼────┼──────┼───┼─────┼───┼──┼───┼──┤
├───┼──┼───┼────┼───┼────┼──┼──┼───────┼───────────┼───┼────┼──────┼───┼─────┼───┼──┼───┼──┤
├───┼──┼───┼────┼───┼────┼──┼──┼───────┼───────────┼───┼────┼──────┼───┼─────┼───┼──┼───┼──┤
├───┼──┼───┼────┼───┼────┼──┼──┼───────┼───────────┼───┼────┼──────┼───┼─────┼───┼──┼───┼──┤
└───┴──┴───┴────┴───┴────┴──┴──┴───────┴───────────┴───┴────┴──────┴───┴─────┴───┴──┴───┴──┘


* Se completeazã câte un rând pentru fiecare cod tarifar din Tariful vamal
de import al României corespunzãtor fiecãrei declaraţii simplificate.
Aceeaşi procedurã se utilizeazã şi în cazul în care mãrfurile ce fac
obiectul unei declaraţii simplificate au acelaşi cod tarifar, dar au
origini diferite, dacã acest lucru este relevant pentru stabilirea şi
verificarea cuantumului drepturilor datorate.


Instrucţiuni de utilizare a registrului de evidenţã al declaraţiilor simplificate

Registrul se foloseşte pentru înscrierea şi evidenţa bunurilor introduse sau scoase din ţarã pe baza declaraţiilor simplificate.

Mod de completare:

La coloana "nr. crt." se dã numãr în ordine cronologicã fiecãrui document în baza cãruia se face înregistrarea.
La coloana "Declaraţie simplificatã" se înscriu codul regimului vamal, numãrul şi data declaraţiei simplificate.
La coloana "Documentul în baza cãruia s-a fãcut înregistrarea":
- subcoloana "felul" se înscrie documentul care poate fi:
- documentul de transport;
- titlul de tranzit;
- subcoloana "Nr." şi "20........" "luna - ziua" se înscrie numãrul şi data la care a fost emis documentul;
- subcoloana "Emitent" se înscrie numele şi sediul emitentului acelui document.

La coloana "Identitatea mijlocului de transport" se înscrie numãrul de înmatriculare al mijlocului de transport rutier, numãrul vagonului în cazul transporturilor în vagoane complete, nr. scrisorii de trãsurã în cazul coletelor care circulã cu documente de transport separate, nr. aeronavei sau numele navei.

La coloana "Colete":
- subcoloana "felul" se înscrie felul coletului (sac, ladã, balot, container, etc);
- subcoloana "buc" se înscrie numãrul coletelor prevãzut în documentul în baza cãruia s-a fãcut înregistrarea;
- subcoloana "mãrci şi numere" se înscriu mãrcile şi numerele înscrise de expeditor pe colete pentru identificare.

La coloana "Greutate" se înscrie greutatea brutã sau netã a mãrfurilor sau a bunurilor, în baza datelor din documentul de transport.
Atunci când bunurile se cântãresc se înscrie cantitatea efectiv constatatã. În cazul rectificãrilor ulterioare ale greutãţii înscrise în declaraţiile vamale se rectificã în mod corespunzãtor şi registrul.
La coloana "Felul mãrfurilor şi al bunurilor" se înscrie denumirea bunurilor conform descrierii din documentul în baza cãruia se face înregistrarea.
La coloana "Nr/data" se înscrie numãrul declaraţiei vamale acordat de biroul vamal şi data acesteia.
La coloana "Declaraţia suplimentarã recapitulativã" se înscriu codul regimului vamal, numãrul şi data declaraţiei suplimentarã recapitulativã corespunzãtoare declaraţiei simplificate pe care o recapituleazã.


ANEXA 6
la norme
--------


DECLARAŢIE SUPLIMENTARĂ RECAPITULATIVĂ

┌────────────────────────────────────┬────────────────────────────────────────┐
│ 1. Codul regimului │ 2. Exemplar destinat .............. │
├────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────┤
│ 3. Titular ................. │ 4. Nr. înregistrare şi data ........ │
│ │ │
│ Adresa ..................... │ Ştampila biroului vamal │
│ │ │
│ Comisionar ............ │ │
│ Adresa ................ │ │
│ Aut. Nr. .............. │ │
│ │ │
├────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────┤
│ 5. Biroul vamal │ 6. Numãr autorizaţie │
├────────────────────────────────────┴────────────────────────────────────────┤
│ 7. Declaraţii depuse pentru perioada recapitulativã: │
│ │
│ - de la nr... /din data de ....... - la nr. .. /din data de ..... │
│ │
│ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 8. Numele persoanei care poate fi │
│ contactatã în caz de necesitate şi │
│ datele de contact │
│ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 9. Numãr pagini ataşate.............. │
│ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │
│ INFORMAŢII CONTABILE │
│ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 10. Document de garantare: │
│ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ REGULARIZAREA DATORIEI VAMALE │
├───────────┬─────────────┬────────────┬──────────────────────────────────────┤
│ 11. Tip │ 12. │ 13. │ 14. Mod de acoperire a datoriei │
│ │ Denumire │Cuantum │ vamale │
├───────────┼─────────────┼────────────┼──────────────────────────────────────┤
├───────────┼─────────────┼────────────┼──────────────────────────────────────┤
├───────────┼─────────────┼────────────┼──────────────────────────────────────┤
├───────────┴─────────────┴────────────┼──────────────────────────────────────┤
│ 15. TOTAL │16. Document de platã: .......... │
└──────────────────────────────────────┴──────────────────────────────────────┘


Numele, prenumele, funcţia
...........................
Semnãtura şi ştampila
.......................



Instrucţiuni de completare a declaraţiei suplimentare recapitulative

La rubrica nr. 1 se înscrie codul prin care se indicã regimul vamal ca în rubrica nr. 1, a doua casetã a declaraţiei vamale în detaliu.
La rubrica nr. 2 se înscrie menţiunea "Exemplar destinat titularului", "Exemplar destinat biroului vamal" sau "Exemplar destinat colectãrii elementelor de informaţie statisticã", dupã caz.
La rubrica nr. 3 se înscrie denumirea şi adresa completã a titularului operaţiunii, precum şi codul unic de înregistrare al acestuia. Rubrica "Comisionarul ........... adresa ........ aut. nr. ......" se completeazã în cazul în care depunerea declaraţiei suplimentare recapitulative se efectueazã prin comisionar.
La rubrica 4 se înscrie numãrul declaraţiei vamale acordat de biroul vamal din rubrica specialã din Registrul sumar şi data acesteia.
La rubrica nr. 5 se înscrie numele biroului vamal prin care se deruleazã operaţiunea.
La rubrica nr. 6 se înscrie numãrul şi data emiterii autorizaţiei de declarare simplificatã.
La rubrica nr. 7 se înscrie numãrul şi data primei declaraţii simplificate cu care începe perioada recapitulativã, precum şi numãrul şi data ultimei declaraţii simplificate cu care se terminã perioada recapitulativã.
La rubrica nr. 8 se înscrie numele, prenumele, seria şi numãrul actului de identitate şi/sau codul personal al persoanei împuternicite de titular sã întocmeascã formalitãţile vamale, sau reprezentantului comisionarului, dupã caz.
La rubrica nr. 9 se înscriu: numãrul de pagini cuprinzând centralizarea operaţiunilor care se ataşeazã declaraţiei (anexa nr. 6a), precum şi documentele anexate.
La rubrica nr. 10 se înscrie numãrul şi tipul documentului de garantare, dupã caz.
La rubrica nr. 11 se înscrie tipul drepturilor vamale, folosind un cod, în conformitate cu anexa nr. 15 la Normele tehnice privind imprimarea, utilizarea şi completarea declaraţiei vamale în detaliu.
La rubrica nr. 12 se înscrie denumirea în clar a tipului dreptului vamal.
La rubrica nr. 13. se indicã cuantumul drepturilor vamale.
La rubrica nr. 14. se înscrie modul de acoperire a datoriei vamale, folosind un cod format dintr-o cifrã, conform anexei nr. 16 la Normele tehnice privind imprimarea, utilizarea şi completarea declaraţiei vamale în detaliu.
La rubrica nr. 15 se înscrie totalul drepturilor vamale.
La rubrica nr. 16 se înscrie denumirea şi numãrul de identificare a documentului cu care se face plata drepturilor vamale.

Numele, prenumele, funcţia .......................
Semnãtura şi ştampila ............................
DATA ...........................

CENTRALIZATORUL OPERAŢIUNILOR-ANEXĂ LA DECLARAŢIA SUPLIMENTARĂ
RECAPITULATIVĂ NR......


┌──────────┬──────────────┬──────────────┬─────────────┬────────┬─────────────┐
│ Cod regim│ Lunã │ Numãrul │ Numãrul │Titular │ Cod unic de│
│ vamal │calendaristicã│ declaraţiei │autorizaţiei │ │ înregistrare│
│ │ │ suplimentare │ │ │ │
│ │ │recapitulative│ │ │ │
└──────────┴──────────────┴──────────────┴─────────────┴────────┴─────────────┘


1. Exemplar destinat....................

2. PAGINA nr...................




┌─────┬───┬───────┬────┬──────┬───────┬─────┬─────────┬──────┬──────────┬──────┬─────┬─────┐
│ 3. │ 4.│ 5. │ 6.│ 7. │ 8. │ 9. │ 10. │ 11. │ 12. │ 13. │ 14. │ 15. │
│Codul│Nr.│ Nr. │Ziua│Codul │Valoare│Greu-│Unitate │Curs │Contingent│Total │Total│Total│
│regim│crt│decla- │ │tari- │statis-│tate │de mãsurã│ de │/prefe- │drep- │taxe │ TVA │
│vamal│ │raţie │ │far │ticã │netã │suplimen-│schimb│ rinţe │turi │vama-│ │
│ │ │simpli-│ │ │ │ │ tarã │ │ │ de │ le │ │
│ │ │ficatã │ │ │ │ │ │ │ │import│ │ │
├─────┼───┼───────┼────┼──────┼───────┼─────┼─────────┼──────┼──────────┼──────┼─────┼─────┤
├─────┼───┼───────┼────┼──────┼───────┼─────┼─────────┼──────┼──────────┼──────┼─────┼─────┤
├─────┼───┼───────┼────┼──────┼───────┼─────┼─────────┼──────┼──────────┼──────┼─────┼─────┤
├─────┼───┼───────┼────┼──────┼───────┼─────┼─────────┼──────┼──────────┼──────┼─────┼─────┤
│ │ │ │ │ 16. │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │TOTAL │ │ │ │ │ │ │ │ │
└─────┴───┴───────┴────┴──────┴───────┴─────┴─────────┴──────┴──────────┴──────┴─────┴─────┘



Instrucţiuni de completare a centralizatorului operaţiunilor care se ataşeazã la declaraţia suplimentarã recapitulativã

La rubrica nr. 1 se înscrie menţiunea "Exemplar destinat titularului", "Exemplar destinat biroului vamal" sau "Exemplar destinat colectãrii elementelor de informaţie statisticã", dupã caz.
La rubrica nr. 2 se înscrie numãrul paginii din centralizatorul operaţiunilor care se ataşeazã la declaraţia suplimentarã recapitulativã.
La rubrica nr. 3 se înscrie una din siglele menţionate în instrucţiunile cuprinse în Normele tehnice privind imprimarea, utilizarea şi completarea declaraţiei vamale în detaliu, referitoare la completarea rubricii nr. 1, prima casetã.
La rubrica nr. 4 se înscrie numãrul curent al fiecãrei înregistrãri.
La rubrica nr. 5 se înscrie numãrul de înregistrare a declaraţiei simplificate care face obiectul recapitulãrii.
La rubrica nr. 6 se înscrie ziua în care s-a fãcut înregistrarea declaraţiei simplificate.
La rubrica nr. 7 se înscrie codul tarifar.
La rubrica nr. 8 se înscrie valoarea statisticã, similar modului de completare a rubricii nr. 46 a declaraţiei vamale în detaliu.
La rubrica nr. 9 se înscrie în kilograme greutatea, netã a mãrfurilor, exprimatã în numere întregi, urmate de douã zecimale. Greutatea netã corespunde greutãţii proprii a mãrfurilor, fãrã ambalaj.
La rubrica nr. 10 se înscrie cantitatea exprimatã într-o unitate de mãsurã specificã (alta decât kilograme), conform anexei nr. 13 la Normele tehnice privind imprimarea, utilizarea şi completarea declaraţiei vamale.
La rubrica nr. 11 se înscrie cursul de schimb aplicabil pentru declaraţia simplificatã în cauzã.
La rubrica nr. 12 se înscrie unul din codurile prevãzute la anexa nr. 12 la Normele tehnice privind imprimarea, utilizarea şi completarea declaraţiei vamale în detaliu, numai în cazul importului de mãrfuri pentru care sunt prevãzute contigente cantitative sau valorice.
La rubrica nr. 13 se înscrie cuantumul drepturilor de import.
La rubrica nr. 14 se înscrie cuantumul taxelor vamale.
La rubrica nr. 15 se înscrie cuantumul TVA.
La rubrica nr. 16. se înscrie totalul corespunzãtor coloanelor 8,9, 13 -16, numai pe ultima paginã din centralizatorul operaţiunilor care se ataşeazã la declaraţia suplimentarã recapitulativã.


ANEXA 7
la norme
--------


DIRECŢIA REGIONALĂ VAMALĂ ..........
BIROU VAMAL ................... TITULARUL ...........
NR. AUT. ............


PROCES VERBAL*
Nr. ....../data .....

În vederea utilizãrii procedurii de vãmuire la domiciliu, s-a procedat la
predarea/primirea declaraţilor vamale primare preautentificate şi
sigiliilor vamale **, în urmãtoarele exemplare/cantitãţi:
- ...................
- ...................
- ...................



Am predat (agent vamal) Am primit

Numele şi prenumele Numele şi prenumele
.................... ....................
Semnãtura Semnãtura
................... ....................
Ştampilã Ştampilã
............ ............


* Se menţioneazã la rubricile nr. 1 şi 2 din registrul de evidenţã a
declaraţiilor preautentificate.
** Se completeazã numai în cazul operaţiunilor de export şi se înscrie
seria sigiliilor vamale.


ANEXA 8
la norme
---------


REGISTRUL DE EVIDENTA A DECLARAŢIILOR VAMALE PREAUTENTIFICATE


┌───────────┬─────────────┬─────────────────────┬─────────────────────────────┐
│ │PROCES VERBAL│ │ │
│ NUMĂR │ DE PREDARE │ TITULAR │ JUSTIFICARE │
│ DECLARAŢIE├─────┬───────┼────────┬────────────┼─────────────────┬───────────┤
│ │ │ │ │ Autorizaţie│Declaraţii vamale│ NOTĂ* │
│ │ │ │ │ │ prezentate │ │
│ │Numãr│ Data │Denumire├─────┬──────┼─────┬────┬──────┼──────┬────┤
│ │ │ │ │Numãr│ Data │Numãr│Data│Regim │ Numãr│Data│
│ │ │ │ │ │ │ │ │vamal │ │ │
├───────────┼─────┼───────┼────────┼─────┼──────┼─────┼────┼──────┼──────┼────┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │ 9 │ 10 │
└───────────┴─────┴───────┴────────┴─────┴──────┴─────┴────┴──────┴──────┴────┘


* se înregistreazã în registrul de corespondenţã şi se completeazã doar
în dreptul declaraţiei distruse


ANEXA 9
la norme
---------


Cãtre Biroul vamal ............

AVIZ DE SOSIRE

Denumirea titularului ...............................
┌──────────────────────┐
Numãr/data - registrul de evidenţã a avizelor └──────────────────────┘

Locul aprobat pentru descãrcare : ....................................
┌──────────┐
Regimul vamal * └──────────┘
┌──────────┐
Depozit necesar cu carater temporar * * └──────────┘
┌──────────────────────┐
Document de garantare (nr/datã) └──────────────────────┘

Tipul transportului

┌──────────┐
- destinatar unic └──────────┘
┌──────────┐
- mãrfuri de grupaj └──────────┘
┌──────────┐
Declarare simplificatã *** └──────────┘

┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Data şi ora sosirii: ............................................. │
│ Felul titlului de tranzit şi numãrul acestuia: ................... │
│ Identitatea mijlocului de transport: .............................. │
│ Denumirea comercialã a mãrfurilor şi codul tarifar:................ │
│ Originea mãrfurilor: ............................................. │
│ Valoarea din facturã (în valutã): ................................. │
│ Numãrul autorizaţiei de plasare sub regim ......................... │
│ Ţara de expediţie │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ Nr. şi natura coletelor: .......................................... │
│ Greutatea brutã: ................................................. │
│ Sigilii (marca şi seria):......................................... │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ Decizia şefului biroului vamal cu privire la intervenţie sau │
│ neintervenţie. │
│ │
│ │
│ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


Numele, prenumele, funcţia .........
Semnãtura şi ştampila .............
DATA ...............


* Se înscrie codul regimului vamal solicitat
** La scoaterea din depozitul necesar cu caracter temporar, la aceastã
rubricã se înscrie numãrul primului aviz de sosire
*** Se menţioneazã, în cadrul procedurii simplificate combinate forma
de declarare simplificatã utilizatã:
DI - declaraţie incompletã; DA - document administrativ;
DC - document comercial;


ANEXA 10
la norme
---------

Registrul de evidenţã a avizelor de sosire


┌─────────────────────────┬────────────────────────────┬───────────────────────┐
│ Aviz de sosire │ Depozit necesar cu │ Declaraţie vamalã │
│ │ caracter temporar │ │
├─────────────┬───────────┼───────────────┬────────────┼─────────────┬─────────┤
│ Numãrul │ Data │ Numãrul │ Data │ Numãrul │ Data │
├─────────────┼───────────┼───────────────┼────────────┼─────────────┼─────────┤
│ | | | | | │


│ | | | | | │
├-------------|-----------|---------------|------------|-------------|---------┤
│ | | | | | │
├-------------|-----------|---------------|------------|-------------|---------┤
│ | | | | | │
├-------------|-----------|---------------|------------|-------------|---------┤
│ | | | | | │
├-------------|-----------|---------------|------------|-------------|---------┤
│ | | | | | │
├-------------|-----------|---------------|------------|-------------|---------┤
│ | | | | | │
├-------------|-----------|---------------|------------|-------------|---------┤
│ | | | | | │
├-------------|-----------|---------------|------------|-------------|---------┤
│ | | | | | │
├-------------|-----------|---------------|------------|-------------|---------┤
│ | | | | | │
├-------------|-----------|---------------|------------|-------------|---------┤
│ | | | | | │
└-------------┴-----------┴---------------┴------------┴-------------┴---------┘



ANEXA 11
la norme
--------


REGISTRU DE EVIDENŢĂ A MĂRFURILOR INTRATE ÎN DEPOZIT
NECESAR CU CARACTER TEMPORAR


┌────┬────────┬───────┬────────────┬─────────┬─────────┬──────────┬────────────┐
│Nr. │ Numãrul│Data şi│ Felul şi │ Numãrul │Greutatea│Denumirea │Numãrul/data│
│crt.│avizului│ora de │numãrul de │şi natura│brutã sau│comercialã│declaraţiei │
│ │ de │intrare│identificare│coletelor│ netã │ a │ vamale │
│ │sosire │ în │a titlului │ │ │mãrfurilor│ │
│ │ │depozit│ de tranzit │ │ │ │ │
│ │ │necesar│ │ │ │ │ │
├────┼────────┼───────┼────────────┼─────────┼─────────┼──────────┼────────────┤
├────┼────────┼───────┼────────────┼─────────┼─────────┼──────────┼────────────┤
├────┼────────┼───────┼────────────┼─────────┼─────────┼──────────┼────────────┤
├────┼────────┼───────┼────────────┼─────────┼─────────┼──────────┼────────────┤
├────┼────────┼───────┼────────────┼─────────┼─────────┼──────────┼────────────┤
├────┼────────┼───────┼────────────┼─────────┼─────────┼──────────┼────────────┤
├────┼────────┼───────┼────────────┼─────────┼─────────┼──────────┼────────────┤
├────┼────────┼───────┼────────────┼─────────┼─────────┼──────────┼────────────┤
├────┼────────┼───────┼────────────┼─────────┼─────────┼──────────┼────────────┤
├────┼────────┼───────┼────────────┼─────────┼─────────┼──────────┼────────────┤
├────┼────────┼───────┼────────────┼─────────┼─────────┼──────────┼────────────┤
├────┼────────┼───────┼────────────┼─────────┼─────────┼──────────┼────────────┤
└────┴────────┴───────┴────────────┴─────────┴─────────┴──────────┴────────────┘


Semnãtura şi ştampila


----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016