Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME din 18 septembrie 2006  privind operatiunile de emitere a garantiilor de export de catre EXIMBANK in numele si contul statului,in scopul stimularii realizarii de obiective complexe si a productiei cu ciclu lung de fabricatie, destinate exportului(cod ISO: NI-GAR-02-IV/0)    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME din 18 septembrie 2006 privind operatiunile de emitere a garantiilor de export de catre EXIMBANK in numele si contul statului,in scopul stimularii realizarii de obiective complexe si a productiei cu ciclu lung de fabricatie, destinate exportului(cod ISO: NI-GAR-02-IV/0)

EMITENT: COMITETUL INTERMINISTERIAL DE GARANTII SI CREDITE DE COMERT EXTERIOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 833 din 10 octombrie 2006

În temeiul <>art. 9 alin. (3) din Legea nr. 96/2000 privind organizarea şi funcţionarea Bãncii de Export-Import a României EXIMBANK - S.A., republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, s-au elaborat prezentele norme care vor fi publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I.

CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
(1) Prezentele norme reglementeazã activitatea Bãncii de Export-Import a României EXIMBANK - S.A., denumitã în continuare EXIMBANK, de garantare în numele şi contul statului a angajamentelor asumate de bãnci, rezultate din operaţiunile de emitere de scrisori de garanţie bancarã, în scopul stimulãrii realizãrii de obiective complexe şi a producţiei cu ciclu lung de fabricaţie, destinate exportului.
(2) EXIMBANK analizeazã solicitãrile de emitere a garanţiilor de export în numele şi contul statului, pe care le transmite spre examinare şi aprobare Comitetului Interministerial de Garanţii şi Credite de Comerţ Exterior, denumit în continuare C.I.G.C.C.E.
(3) Pe baza aprobãrii C.I.G.C.C.E., EXIMBANK emite garanţii de export în numele şi contul statului, care se constituie drept contragaranţii la scrisorile de garanţie bancarã emise de bãnci (inclusiv EXIMBANK în nume şi cont propriu), la solicitarea operatorilor economici.
ART. 2
Termenii exporturi complexe, contractant general, subcontractanţi interni şi produse cu ciclu lung de fabricaţie au semnificaţia prevãzutã la <>art. 13 din Legea nr. 96/2000 privind organizarea şi funcţionarea Bãncii de Export-Import a României EXIMBANK - S.A., republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare. Produsele cu ciclu lung de fabricaţie trebuie sã îndeplineascã condiţiile referitoare la valoarea contractului extern şi perioada de fabricaţie stabilite prin hotãrâre a Guvernului.
ART. 3
(1) Garanţiile de export în numele şi contul statului se acordã la cererea contractantului general sau a exportatorului de produse cu ciclu lung de fabricaţie, pe baza aprobãrii C.I.G.C.C.E.
(2) Exporturile complexe se realizeazã pe bazã de contracte externe de cãtre un contractant general, operator economic român sau strãin, care poate colabora pe bazã de contracte comerciale cu subcontractanţii - operatorii economici români sau strãini. Exporturile produselor cu ciclu lung de fabricaţie se pot realiza pe bazã de contracte externe încheiate de cãtre un contractant general sau de cãtre producãtor, direct ori prin comisionar.
(3) Subcontractanţii interni participanţi la realizarea de exporturi complexe sunt: proiectantul general, antreprenorul general, producãtorii, precum şi prestatorii de servicii angajaţi în realizarea acestora.
ART. 4
(1) Contractantul general are urmãtoarele obligaţii principale:
a) desfãşoarã activitãţi de prospectare pe piaţa externã pentru realizarea de exporturi complexe şi produse cu ciclu lung de fabricaţie destinate exportului;
b) întocmeşte ofertele tehnico-comerciale;
c) asigurã transmiterea ofertelor cãtre partenerii externi interesaţi sau, dupã caz, participã la licitaţiile organizate în strãinãtate pentru aceste exporturi;
d) negociazã şi încheie contracte externe;
e) încheie contracte comerciale cu subcontractanţii, în vederea realizãrii exporturilor complexe şi/sau a produselor cu ciclu lung de fabricaţie destinate exportului;
f) urmãreşte şi asigurã derularea contractelor externe şi interne în termenii şi în condiţiile stipulate de acestea.
(2) Proiectantul general are urmãtoarele obligaţii principale:
a) încheie contracte cu contractantul general;
b) elaboreazã documentaţia solicitatã de contractantul general;
c) asigurã culegerea de date, elaborarea proiectelor şi susţinerea acestora faţã de beneficiarul extern;
d) asigurã asistenţa tehnicã de specialitate la solicitarea contractantului general.
(3) Antreprenorul general are urmãtoarele obligaţii principale:
a) încheie contracte cu contractantul general şi cu subantreprenorii de specialitate;
b) asigurã organizarea de şantier şi dotarea acestuia cu utilajele necesare;
c) asigurã executarea lucrãrilor de construcţii-montaj şi rezolvã eventualele reclamaţii ale beneficiarilor externi.
(4) Producãtorii au urmãtoarele obligaţii principale:
a) elaboreazã şi transmit oferte tehnico-comerciale interne ale contractantului general şi proiectantului, la cererea acestora;
b) încheie contracte cu contractantul general;
c) asigurã derularea, în termenele şi în condiţiile convenite, a contractului intern;
d) asigurã asistenţa tehnicã de specialitate, service-ul şi rezolvarea reclamaţiilor beneficiarului extern privind furnitura livratã;
e) asigurã calitatea producţiei, în toate fazele acesteia, precum şi nivelul tehnic al furniturii livrate la parametrii proiectaţi.
ART. 5
(1) Garanţiile emise în numele şi contul statului se acordã în limita procentului garantat, care poate fi de maximum 80%, din valoarea scrisorii de garanţie bancarã.
(2) Garanţiile de export în numele şi contul statului, în scopul stimulãrii realizãrii de obiective complexe şi a producţiei cu ciclu lung de fabricaţie, destinate exportului se acordã pe o perioadã stabilitã în conformitate cu termenii şi condiţiile contractului/contractelor extern/externe.
ART. 6
(1) Sursa de realizare a acestor operaţiuni în numele şi contul statului este fondul pentru garanţii de export, pentru garantarea creditelor pentru bunuri şi servicii destinate exportului, a creditelor cumpãrãtor şi a investiţiilor româneşti în strãinãtate, precum şi a activitãţilor de dezvoltare a infrastructurii, a utilitãţilor de interes public, dezvoltare regionalã, susţinere a activitãţii de cercetare-dezvoltare, protecţia mediului înconjurãtor, ocupare şi formare a personalului, susţinere şi dezvoltare a întreprinderilor mici şi mijlocii şi a tranzacţiilor internaţionale, prevãzut la <>art. 10 lit. a) din Legea nr. 96/2000 privind organizarea şi funcţionarea Bãncii de Export-Import a României EXIMBANK - S.A., republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(2) Gradul de expunere maximã al acestui fond este stabilit prin hotãrâre a C.I.G.C.C.E.
ART. 7
Garanţia de export emisã de EXIMBANK în numele şi contul statului reprezintã un angajament scris, irevocabil şi necondiţionat, asumat de EXIMBANK în numele şi contul statului, direct în favoarea emitentului scrisorii de garanţie bancarã, de a plãti acestuia o sumã de bani, în cazul în care scrisoarea de garanţie bancarã a fost executatã de cãtre beneficiarul acesteia.
ART. 8
În scopul stimulãrii realizãrii de obiective complexe şi a producţiei cu ciclu lung de fabricaţie, destinate exportului, EXIMBANK poate emite în numele şi contul statului:
- garanţii de participare la licitaţii internaţionale;
- garanţii de restituire a avansului;
- garanţii de bunã execuţie;
- alte garanţii specifice de export, stabilite prin contractele externe.
ART. 9
În scopul emiterii garanţiei de export în numele şi contul statului, între EXIMBANK, în calitate de Garant, banca emitentã a scrisorii de garanţie bancarã, în calitate de Garantat, şi operatorul economic, în calitate de Ordonator, se va încheia o convenţie de contragarantare în care sunt stipulate drepturile şi obligaţiile pãrţilor, rezultate din operaţiunea de emitere a acesteia.
ART. 10
Principalele prevederi ale Convenţiei de contragarantare se referã la:
- obligaţia Garantatului de emitere a scrisorii de garanţie bancarã la solicitarea Ordonatorului;
- obligaţia Garantului de emitere a garanţiei de export în numele şi contul statului;
- obligaţia Garantului de a plãti valoarea garanţiei emise în numele şi contul statului la prima cerere a Garantatului;
- obligaţia Ordonatorului de a plãti comisionul de garantare;
- obligaţia Ordonatorului de a plãti Garantului contravaloarea garanţiei emise în numele şi contul statului executate.
ART. 11
Garanţia respectã prevederile art. 4.3 din Instrucţiunile Consiliului Concurenţei privind ajutorul de stat sub forma garanţiilor, respectiv:
1. Ordonatorul nu se aflã în dificultate financiarã;
2. Ordonatorul este, în principiu, capabil sã obţinã un împrumut în condiţii de piaţã de pe pieţe financiare, fãrã nici o intervenţie a statului;
3. garanţia emisã de EXIMBANK în numele şi contul statului se acordã pentru o operaţiune financiarã precisã, şi anume emiterea de cãtre o bancã (în calitate de bancã emitentã) a unei scrisori de garanţie bancarã la solicitarea unui operator economic (în calitate de Ordonator);
4. acordarea garanţiei se realizeazã pe baza evaluãrii riscurilor generate de operaţiune, astfel încât comisioanele plãtite de Ordonator sã asigure autofinanţarea schemei de garantare;
5. schema de acordare a garanţiilor conform prezentelor norme va fi analizatã cel puţin o datã pe an;
6. comisioanele plãtite de Ordonator acoperã atât riscurile obişnuite asociate cu acordarea garanţiilor, cât şi costurile administrative ale schemei de garantare şi permit obţinerea unui randament normal al capitalului iniţial, furnizat de stat, la demararea schemei.

CAP. II
Eligibilitate

ART. 12
EXIMBANK emite garanţii de export în numele şi contul statului, la solicitarea oricãrei persoane juridice române legal constituite care îndeplineşte cumulativ urmãtoarele criterii de eligibilitate:
a) este operator economic, care desfãşoarã activitãţi legale potrivit statutului de funcţionare (act constitutiv);
b) nu înregistreazã pierderi conform rezultatelor financiare, de la sfârşitul anului anterior solicitãrii garanţiei;
c) nu înregistreazã capital propriu negativ conform rezultatelor financiare, de la sfârşitul anului anterior solicitãrii garanţiei;
d) nu înregistreazã datorii restante la bugetul general consolidat al statului, la data analizei;
e) nu figureazã cu credite restante în baza de date a Centralei Riscurilor Bancare (CRB) şi nu figureazã cu incidente majore cu cecuri şi bilete la ordin în ultimele 12 luni, în baza de date a Centralei Incidentelor de Plãţi (CIP), la data analizei;
f) nu s-a instituit procedura judiciarã a insolvenţei, conform legislaţiei în vigoare;
g) prezintã bãncii garanţii colaterale de cel puţin 20% din valoarea scrisorii de garanţie bancarã solicitatã;
h) la momentul solicitãrii de emitere a garanţiei în numele şi contul statului nu se aflã în litigiu, în calitate de pârât, cu instituţiile statului, inclusiv cu EXIMBANK.
ART. 13
Se exclud de la garantarea în numele şi contul statului contractele de export care au ca obiect:
- exportul de armament;
- activitãţi definite ca fiind ilegale sau dãunãtoare mediului ecologic, conform legislaţiei în vigoare;
- exportul de mãrfuri cuprinse în lista mãrfurilor de export care nu pot beneficia de instrumentele de susţinere a comerţului exterior derulate prin EXIMBANK, stabilitã periodic *1) prin hotãrâre a Guvernului şi publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, în condiţiile legii.
----------
*1) Lista mãrfurilor de export care nu pot beneficia de instrumentele de susţinere a comerţului exterior derulate prin EXIMBANK în vigoare la data aprobãrii prezentelor norme a fost aprobatã prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 2.298/2004 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.279 din 30 decembrie 2004.

CAP. III
Emiterea garanţiilor de export

ART. 14
(1) Documentaţia aferentã solicitãrilor de emitere a garanţiilor de export se întocmeşte şi se depune de cãtre Ordonator la EXIMBANK.
(2) EXIMBANK va avea dreptul sã solicite informaţii şi documente suplimentare, atunci când elementele cuprinse în cererea de garantare şi în documentaţia furnizatã nu sunt suficiente pentru evaluarea riscurilor sau pentru stabilirea condiţiilor specifice ale operaţiunii de emitere a garanţiei.
ART. 15
Concluziile analizei solicitãrii, împreunã cu textul scrisorii de garanţie şi proiectul Convenţiei de contragarantare (analizate de Direcţia juridicã) se vor înainta spre avizare Comitetului de direcţie al EXIMBANK şi spre aprobare C.I.G.C.C.E. Hotãrârea C.I.G.C.C.E. va fi comunicatã solicitantului, în scris, iar în cazul aprobãrii se va proceda la semnarea Convenţiei de contragarantare.
ART. 16
Dacã în termen de 60 de zile calendaristice de la data comunicãrii de cãtre EXIMBANK a hotãrârii de aprobare a C.I.G.C.C.E. pãrţile nu semneazã Convenţia de contragarantare, hotãrârea C.I.G.C.C.E. îşi pierde valabilitatea.
ART. 17
Dupã intrarea în vigoare a Convenţiei de contragarantare EXIMBANK va emite garanţia în numele şi contul statului, care va fi transmisã Garantatului.
ART. 18
Garanţiile emise de EXIMBANK în numele şi contul statului au urmãtoarele caracteristici principale:
a) sunt irevocabile şi necondiţionate;
b) sunt plãtibile la prima cerere scrisã;
c) au valoare determinatã; valoarea se poate reduce pro-rata la solicitarea Garantatului, în funcţie de prevederile scrisorii de garanţie bancarã şi ale contractului comercial.
ART. 19
Comisioanele specifice operaţiunilor de emitere a garanţiilor de export, în numele şi contul statului, pentru exporturi de obiective complexe şi produse cu ciclu lung de fabricaţie sunt cele prevãzute de Caietul de comisioane al EXIMBANK în vigoare.
ART. 20
Monitorizarea garanţiilor emise de EXIMBANK în numele şi contul statului se realizeazã avându-se în vedere, în principal:
- urmãrirea modului de îndeplinire de cãtre Garantat şi Ordonator a tuturor obligaţiilor asumate, la termenele şi în condiţiile prevãzute prin Convenţia de contragarantare;
- urmãrirea stadiului derulãrii contractului de export/garanţiei bancare;
- pe durata valabilitãţii garanţiei în numele şi contul statului se poate accepta modificarea structurii garanţiilor colaterale prezentate de Ordonator bãncii emitente a scrisorii de garanţie bancarã numai cu condiţia ca valoarea acestor garanţii colaterale sã nu se reducã cu mai mult decât procentul de diminuare a sumei principale garantate;
- eventualele notificãri ale Ordonatorului cu privire la orice modificãri ale actelor sale constitutive;
- transmiterea de cãtre Ordonator a situaţiilor financiare semestriale înregistrate la unitãţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice.

CAP. IV
Executarea garanţiilor de export

ART. 21
(1) Solicitarea de executare a garanţiei emise de EXIMBANK în numele şi contul statului trebuie sã fie transmisã, în scris, de cãtre Garantat în cadrul perioadei de valabilitate a garanţiei, sub forma unei cereri de executare, care va cuprinde: datele de identificare ale garanţiei, data scadenţei şi suma plãtitã în limita valorii garanţiei emise, precum şi precizarea cã scrisoarea de garanţie bancarã a fost executatã de beneficiar.
(2) Cererea de executare va fi însoţitã de urmãtoarele documente:
- solicitarea de executare primitã de cãtre Garantat din partea beneficiarului scrisorii de garanţie bancarã;
- copia mesajului SWIFT/orice alt document care confirmã efectuarea plãţii de cãtre Garantat în contul beneficiarului scrisorii de garanţie bancarã;
- copia scrisorii de garanţie bancarã emisã de Garantat şi executatã;
- dovada notificãrii Ordonatorului cu privire la obligaţia acestuia de platã;
- dovada iniţierii procedurilor judiciare de recuperare a creanţei împotriva Ordonatorului.
ART. 22
(1) Pe baza documentelor menţionate la art. 21, EXIMBANK va efectua plata sumei rezultate în urma aplicãrii procentului garantat la valoarea garanţiei bancare executate, în contul Garantatului. Plata se va efectua în termen de maximum 15 zile calendaristice de la data primirii cererii de executare, înregistratã la registratura Garantului. Plata se efectueazã din fondul pentru garanţii de export, prevãzut la <>art. 10 lit. a) din Legea nr. 96/2000 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(2) Pentru efectuarea plãţii valorii garanţiei, transformarea din lei în valutã a sumei de platã se face de cãtre EXIMBANK la cursul de schimb al EXIMBANK din data efectuãrii plãţii. Spezele bancare şi comisioanele de transfer, intervenite în cazul plãţii acestei sume, vor fi suportate de EXIMBANK din fondurile statului şi vor fi recuperate de la Ordonator conform prevederilor Convenţiei de contragarantare.
ART. 23
EXIMBANK va lua toate mãsurile necesare pentru recuperarea sumelor plãtite din fondurile statului în contul garanţiei executate, atât împotriva Ordonatorului, cât şi împotriva oricãrei alte persoane asupra cãreia Ordonatorul şi-a transferat obligaţiile. Recuperarea prin executare silitã se efectueazã prin corpul executorilor fiscali al EXIMBANK, potrivit dispoziţiilor <>Ordonanţei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedurã fiscalã, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare. Cheltuielile necesare procedurii de recuperare prin executare silitã vor fi avansate din fondul prevãzut la <>art. 10 lit. a) din Legea nr. 96/2000 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, urmând a fi recuperate de la Ordonator în condiţiile legii.
ART. 24
Ieşirea din obligo a garanţiilor emise de EXIMBANK în numele şi contul statului se realizeazã în una dintre urmãtoarele situaţii:
a) automat la data scadenţei, indiferent dacã originalul garanţiei emise în numele şi contul statului este returnat sau nu, cu excepţia cazului în care în textul garanţiei emise în numele şi contul statului se prevede altfel;
b) prin restituirea originalului garanţiei de cãtre Garantat, înainte de scadenţã, împreunã cu declaraţia acestuia cã garanţia a rãmas fãrã obiect;
c) prin executarea garanţiei, integral, la data la care plata a fost efectuatã.

CAP. V
Dispoziţii finale

ART. 25
În scopul aplicãrii prezentelor norme, EXIMBANK va elabora proceduri de lucru, care vor fi supuse aprobãrii C.I.G.C.C.E.
ART. 26
Prezentele norme intrã în vigoare la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 27
La data intrãrii în vigoare a prezentelor norme se abrogã Normele privind operaţiunile de emitere a garanţiilor de export de cãtre EXIMBANK, în numele şi contul statului, în scopul stimulãrii realizãrii de obiective complexe şi a producţiei cu ciclu lung de fabricaţie destinate exportului (cod ISO: NI-GAR-02-III/0), aprobate prin <>Hotãrârea C.I.G.C.C.E. nr. 15.236/2006 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 367 din 27 aprilie 2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.

--------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016