Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME din 18 decembrie 2002  privind regimul licentelor de export si import pentru marfurile si operatiunile supuse licentierii    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME din 18 decembrie 2002 privind regimul licentelor de export si import pentru marfurile si operatiunile supuse licentierii

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 960 din 28 decembrie 2002
ART. 1
Departamentul de Comerţ Exterior elibereazã licenţe de import, documente juridice necesare agenţilor economici pentru introducerea în teritoriul vamal al României, în condiţiile aprobate prin aceste documente, a urmãtoarelor categorii de mãrfuri:
a) mãrfuri supuse regimului de control al importului;
b) mãrfuri care fac obiectul unor contingente tarifare, instituite prin hotãrâre a Guvernului;
c) mãrfuri supuse regimului licenţelor de import automate.
ART. 2
Departamentul de Comerţ Exterior elibereazã licenţe de export, documente juridice necesare agenţilor economici pentru scoaterea din teritoriul vamal al României, în condiţiile aprobate prin aceste documente, a urmãtoarelor categorii de mãrfuri:
a) mãrfuri supuse unor restrictii cantitative la export care se stabilesc prin hotãrâre a Guvernului;
b) mãrfuri supuse de cãtre anumite tari unor limitãri cantitative la importul din România;
c) mãrfuri supuse supravegherii de cãtre unele tari;
d) mãrfuri supuse regimului de control al exportului;
e) mãrfuri supuse regimului licenţelor de export automate;
f) mãrfuri supuse regimului licenţelor de export automate, dar care sunt:
- rezultate din operaţiuni de perfecţionare activa, lohn sau processing;
- trimise temporar în strãinãtate pentru operaţiuni de perfecţionare pasiva, lohn sau processing;
- destinate procesului de producţie în cadrul lucrãrilor de construcţii-montaj şi de instalaţii complexe, realizate de societãţile comerciale româneşti în strãinãtate;
g) mãrfuri exportate cu plata la peste un an de la data livrãrii.
ART. 3
Departamentul de Comerţ Exterior elibereazã licenţe de operaţiune, documente juridice necesare agenţilor economici în vederea evidenţierii şi derulãrii, în condiţiile aprobate prin aceste documente, a urmãtoarelor categorii de operaţiuni:
a) operaţiuni comerciale cu decontare în conturile de cliring, de barter sau de cooperare, convenite în baza unor acorduri guvernamentale încheiate de România cu alte tari;
b) operaţiuni de recuperare a creanţelor României prin import de mãrfuri;
c) operaţiuni care se realizeazã pe baza unor credite cu garanţia statului;
d) operaţiuni legate de import-export, încheiate la nivel de agent economic;
e) operaţiuni de compensare a datoriilor externe ale regiilor autonome, rezultate din prestãri de servicii internaţionale, prin livrãri de produse româneşti efectuate de producãtorii interni, cu avizul prealabil al ministerelor de resort şi al Ministerului Finanţelor Publice;
f) operaţiuni de compensare a datoriilor externe ale societãţilor comerciale sau ale regiilor autonome, rezultate din importuri de materii prime şi materiale pentru producţie, precum şi din importuri pentru retehnologizare sau investiţii noi neachitate la scadenta conform contractelor încheiate, prin exporturi de produse româneşti, cu avizul prealabil al ministerelor de resort şi al Ministerului Finanţelor Publice.
ART. 4
Derularea unei operaţiuni comerciale pentru care sunt necesare licenţe se poate face numai dupã obţinerea de cãtre agenţii economici a licenţelor de import, de export sau de operaţiune, necesare pentru activitatea respectiva, conform prevederilor art. 1-3.
ART. 5
Licentele de operaţiune eliberate conform prevederilor art. 3 vor fi utilizate şi pentru introducerea unor mãrfuri în teritoriul vamal al României, în cazul în care acestea se încadreazã în categoriile prevãzute la art. 1.
ART. 6
Licentele de operaţiune eliberate conform prevederilor art. 3 vor fi utilizate şi pentru scoaterea unor mãrfuri din teritoriul vamal al României, în cazul în care aceste mãrfuri se încadreazã în categoriile prevãzute la art. 2.
ART. 7
(1) Numãrul, data eliberãrii, termenul de valabilitate şi codificarea operaţiunii, înscrise în licenţe, vor fi menţionate în mod obligatoriu de cãtre declarant în declaraţia vamalã.
(2) În cazul exportului, datele prevãzute la alin. (1) vor fi menţionate în mod obligatoriu de cãtre declarant şi în declaraţia de încasare valutarã.
ART. 8
(1) Modelul oficial al fiecãreia dintre cele patru categorii de formulare de cerere pentru licenta se pãstreazã la Departamentul de Comerţ Exterior.
(2) Specimene ale acestor modele se depun la Direcţia Generalã a Vamilor din cadrul Ministerului Finanţelor Publice.
(3) Formularele modelelor se imprima pe hârtie normalã, având o greutate de cel puţin 40 g/mp.
(4) Hârtia trebuie sa fie de culoare alba, suficient de opaca, iar formatul formularelor este de 210 x 297 mm, înscrisurile şi liniatura având urmãtoarele semnificatii şi culori:
a) exemplarul nr. 1, original, culoarea verde;
b) exemplarul nr. 2, copie pentru vama - în cazul licenţelor de import şi export - şi copie pentru banca - în cazul licenţelor de operaţiune, culoarea roşie;
c) exemplarul nr. 3, copie pentru Departamentul de Comerţ Exterior, culoarea albastra.
(5) Înscrisurile pentru fiecare dintre cele patru categorii de formulare de cereri pentru licenta se tiparesc în seturi de câte 3 exemplare, având destinatiile şi culorile prevãzute la alin. (4). La suprapunerea celor 3 formulare ale unui set este necesar sa se suprapuna atât înscrisul, cat şi liniatura imprimate pe fata acestora.
(6) Se admite o toleranta de maximum 0,5 mm pe lungimea şi lãţimea copiilor fata de original.
(7) Pe toate formularele cererilor pentru licenta este obligatoriu sa fie înscrise denumirea agentului economic care a realizat tipãrirea acestora, numãrul şi data comenzii pentru imprimare.
(8) Fiecare set de formulare este inseriat cu un numãr de serie format din 7 cifre.
(9) O cerere pentru licenta se întocmeşte obligatoriu numai pe un set de formulare de cereri pentru licenta care au acelaşi numãr de serie.
(10) Tipãrirea seturilor de formulare de cereri pentru licenta şi inserierea acestora se realizeazã de cãtre Centrul Roman de Comerţ Exterior care este abilitat sa le punã la dispoziţia agenţilor economici, contra cost, în cantitate nelimitatã.
(11) Formularele cererilor pentru licenta nu sunt transmisibile şi pot fi folosite numai de agentul economic care le-a achiziţionat de la Centrul Roman de Comerţ Exterior.
(12) Modelele formularelor tipizate pentru cererile pentru licenta sunt prevãzute în anexele la prezentele norme, dupã cum urmeazã:
a) anexele nr. 1-3 - formulare de cerere pentru licenta de import;
b) anexele nr. 4-6 - formulare de cerere pentru licenta de export;
c) anexele nr. 7-9 - formulare de cerere pentru licenta de operaţiune de import;
d) anexele nr. 10-12 - formulare de cerere pentru licenta de operaţiune de export.
ART. 9
Formularele noi de cerere pentru licenta de import, cerere pentru licenta de export şi cerere pentru licenta de operaţiune de import şi export conţin urmãtoarele elemente de securizare:
a) holograma cu stema;
b) inseriere cu cerneala tipografica;
c) inscriptionarea cu cerneala invizibila a textului "DIRECŢIA LICENŢE".
ART. 10
Formularele cererilor pentru licenta se completeazã conform instrucţiunilor prevãzute în anexa nr. 13.
ART. 11
(1) Cererile pentru licenta se primesc şi se înregistreazã la Centrul Roman de Comerţ Exterior.
(2) În cazul operaţiunilor legate de import-export, toate cererile pentru licenta referitoare la operaţiunea respectiva trebuie predate concomitent.
(3) Cererile pentru licenta prezentate de cãtre agenţii economici nu trebuie sa conţinã ştersãturi, modificãri sau adaugari la alta masina de scris. Existenta acestor deficiente conduce la respingerea cererilor.
ART. 12
Cererile pentru licenta înregistrate la Centrul Roman de Comerţ Exterior se înainteazã spre aprobare Departamentului de Comerţ Exterior.
ART. 13
(1) Licentele sau, dupã caz, rãspunsul de respingere a cererii pentru licenta, însoţit de motivatia scrisã a refuzului, se ridica de cãtre delegaţii agenţilor economici de la Centrul Roman de Comerţ Exterior.
(2) În cazul cererilor pentru licenta care nu au fost aprobate, exemplarul nr. 3 al acestora, de culoare albastra, nu se returneazã.
(3) În cazul operaţiunilor de import-export, toate licentele referitoare la acestea se elibereazã concomitent.
ART. 14
(1) Modificarea unei licenţe se poate efectua numai de cãtre Departamentul de Comerţ Exterior, pe baza solicitãrii scrise a titularului licenţei. Din solicitare trebuie sa rezulte clar motivul modificãrii, elementele din licenta a cãror modificare se solicita, precum şi elementele noi care le vor înlocui pe acestea.
(2) Modificarea se efectueazã concomitent pe toate cele 3 exemplare ale licenţei, prin taierea cu o linie orizontala a elementului care se modifica, astfel încât acesta sa rãmânã lizibil, şi prin înscrierea în spaţiul liber de lângã acesta a elementului înlocuitor.
(3) Modificarea se certifica prin semnãturile autorizate şi cu ştampila corespunzãtoare, fiind obligatorie înscrierea datei la care a fost efectuatã.
(4) Modificarea unei licenţe poate fi efectuatã numai în termenul de valabilitate a acesteia.
ART. 15
(1) Anularea unei licenţe se poate face numai de cãtre Departamentul de Comerţ Exterior, pe baza solicitãrii scrise a titularului licenţei, în care acesta trebuie sa precizeze motivul, precum şi faptul ca nu a utilizat deloc licenta propusã spre anulare. Anularea unei licenţe se face prin bararea cu o linie continua, în diagonala, care uneste coltul din stanga jos cu cel din dreapta sus al spaţiului destinat licentierii, pe toate cele 3 exemplare ale licenţei, şi înscrierea deasupra liniei, cu majuscule, a urmatorului text: "ANULATĂ LA DATA DE ....".
(2) Anularea se certifica prin semnãturile autorizate şi cu stampilele corespunzãtoare, fiind obligatorie înscrierea datei la care a fost efectuatã.
(3) Anularea unei licenţe se poate face numai în termenul de valabilitate a acesteia.
ART. 16
(1) Înlocuirea, parţialã sau totalã, a unei licenţe se efectueazã de cãtre Departamentul de Comerţ Exterior, la solicitarea scrisã a titularului licenţei. Aceasta trebuie sa cuprindã motivarea necesitãţii înlocuirii licenţei, elementele care urmeazã sa fie înlocuite, elementele cu care acestea urmeazã sa fie înlocuite, precum şi stadiul realizãrii licenţei. Scrisoarea trebuie sa fie însoţitã de primele doua exemplare ale licenţei pentru care se solicita înlocuirea şi de cererea sau cererile pentru licenta cu care se solicita înlocuirea.
(2) Înlocuirea unei licenţe se poate face numai în cadrul termenului de valabilitate a acesteia.
ART. 17
Suspendarea unei licenţe, în cazul în care, în baza acesteia, a fost încheiat un contract extern, se poate face numai prin ordin al secretarului de stat al Departamentului de Comerţ Exterior.
ART. 18
(1) În cazul în care unul dintre exemplarele unei licenţe sau ambele exemplare au fost pierdute, deteriorate sau furate, emitentul licenţei poate elibera, la solicitarea scrisã a beneficiarului, un duplicat al licenţei, în care se va mentiona cu majuscule: "DUPLICAT ELIBERAT LA DATA DE ...", menţionându-se numãrul şi data eliberãrii licenţei iniţiale.
(2) Scrisoarea de solicitare a beneficiarului va cuprinde în anexa, pe lângã cererea pentru licenta, care trebuie sa fie identicã în conţinut cu cererea iniţialã (diferind de aceasta doar prin numãrul de serie al formularului de cerere), o copie de pe anunţul de pierdere sau deteriorare, predat spre publicare într-un ziar de larga circulaţie, precum şi chitanţa prin care se dovedeşte plata taxei de publicare a acestui anunţ sau, dupã caz, confirmarea organului de poliţie care cerceteazã furtul. Scrisoarea trebuie sa conţinã, de asemenea, şi datele privind utilizarea licenţei pana la data solicitãrii duplicatului.
ART. 19
Termenul de valabilitate a licenţelor de export sau de import, care expira la finele anului calendaristic, poate fi prelungit pe o perioada determinata, prin hotãrâre a Guvernului.
ART. 20
Instrucţiunile privind eliberarea licenţelor de import, de export şi de operaţiune sunt prevãzute în anexa nr. 14.
ART. 21
Modalitatea de codificare a operaţiunii, care se înscrie în cererea de licenta, este prevãzutã în anexa nr. 15.
ART. 22
Modalitatea de codificare a condiţiilor de plata şi de credit este prevãzutã în anexa nr. 16.
ART. 23
Modalitatea de codificare a ţãrilor şi a unitãţilor monetare, precum şi a unitãţilor de mãsura este cuprinsã în Ghidul de utilizare a Tarifului vamal de import al României.
ART. 24
Modelul anexei la cererea pentru licenta este prezentat în anexa nr. 17.
ART. 25
Licentele eliberate pot fi utilizate numai de cãtre titular, nefiind transmisibile.
ART. 26
Anexele nr. 1-17 fac parte integrantã din prezentele norme.




ANEXA 1

┌───┐
│ │
└───┘ ORIGINAL-IMPORT
─┬─────────────────────────────────┬───────────────────────────────────────────┐
C│Cod fiscal │Nr. şi data înregistrãrii la importator │
E├─────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────┤
R│Importator │Nr. şi data înregistrãrii la Departamentul │
E│ │de Comerţ Exterior │
R│ │ │
E│ │ 1018401 │
│Adresa │ │
P│ ├───────────────────────────────────────────┤
E│ │Partener extern: │
N│ │ │
T│Telefon Telex Fax │ │
R│ ├──────────────────────┬────────────────────┤
U│ │Ţara vanzatoare: │Ţara plãtitoare: │




L│ │ ├────────────────────┤
I│Banca │ │Ţara de origine: │


E│Cont în lei Cont în valuta │ │ │


N├─────────────────────────────────┼──────────────────────┴────────────────────┤
T│Beneficiar: │Condiţia de livrare: │
A│ │(conform INCOTERMS 2000) │
│ ├───────────────────────────────────────────┤
D│ │Condiţii de plata şi de credit: │




├─────────────────────────────────┤ │
I│Termenul de valabilitate │ │
M│solicitat │ │




O├─────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────┤
R│Poziţia din Tariful vamal de │Moneda (valuta) plãţii: │
T│import al României │ │




├─────────────────────────────────┴───────────────────────────────────────────┤
│Denumirea comercialã a mãrfii: Cantitatea Cantitatea în UM Valoarea │


│ în valuta│
│ plãţii │
│ │
│ │
│ │


├─────────────────────────────────┬───────────────────────────────────────────┤
│Alte precizãri ale │Certificam pe propria rãspundere exactita- │
│solicitantului: │tea datelor înscrise în prezenta cerere şi │
│ │va rugãm sa autorizaţi importul │
│ │(Numele şi prenumele în clar, semnatura │
│ │autorizata, ştampila) │
│ │ │
│ ┌─────────────────────┤ │
│ │Cod operaţiune: │ │




─┼───────────┴─────────────────────┴───────────────────────────────────────────┤
│ DEPARTAMENTUL DE COMERŢ EXTERIOR │
L│ DIRECŢIA LICENŢE │
I│ │
C│ LICENTA DE IMPORT Nr DATA │
E│ │
N│ │
T│ SE AUTORIZEAZA EFECTUAREA IMPORTULUI PANA LA DATA DE │
A│ CONFORM PREZENTEI CERERI ŞI CU URMĂTOARELE PRECIZĂRI: │
│ │
D│ │
E│ │
│ │
I│ │
M│ │
P│ │
O│ │
R│ │
T│ │
│ Semnatura autorizata şi │
│ ştampila │
─┴─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
Realizat de GRAPHIX SRL sub
comanda nr. A13/1590/21.03.2002
Tipãrit la C.N. "IMPRIMERIA NATIONALA" S.A.


┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Alte precizãri ale solicitantului: │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
├────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────┤
│Denumirea operaţiunii: │Numele şi prenumele în clar, semnatura │
│ │autorizata, ştampila │
│ │ │
│ │ │
│ │ │
└────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────────┘





ANEXA 2

┌───┐
│ │
└───┘ COPIE PENTRU VAMA─IMPORT
─┬─────────────────────────────────┬───────────────────────────────────────────┐
C│Cod fiscal │Nr. şi data înregistrãrii la importator │
E├─────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────┤
R│Importator │Nr. şi data înregistrãrii la Departamentul │
E│ │de Comerţ Exterior │
R│ │ │
E│ │ 1018401 │
│Adresa │ │
P│ ├───────────────────────────────────────────┤
E│ │Partener extern │
N│ │ │
T│Telefon Telex Fax │ │
R│ ├──────────────────────┬────────────────────┤
U│ │Ţara vanzatoare │Ţara plãtitoare │




L│ │ ├────────────────────┤
I│Banca │ │Ţara de origine │


E│Cont în lei Cont în valuta │ │ │


N├─────────────────────────────────┼──────────────────────┴────────────────────┤
T│Beneficiar │Condiţia de livrare │
A│ │(conform INCOTERMS 2000) │
│ ├───────────────────────────────────────────┤
D│ │Condiţii de plata şi de credit │




├─────────────────────────────────┤ │
I│Termenul de valabilitate │ │
M│solicitat │ │




O├─────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────┤
R│Poziţia din Tariful vamal de │Moneda (valuta) plãţii │
T│import al României │ │




├─────────────────────────────────┴───────────────────────────────────────────┤
│Denumirea comercialã a mãrfii Cantitatea Cantitatea în UM Valoarea │


│ în valuta│
│ plãţii │
│ │
│ │
│ │


├─────────────────────────────────┬───────────────────────────────────────────┤
│Alte precizãri ale │Certificam pe propria rãspundere exactita─ │
│solicitantului │tea datelor înscrise în prezenta cerere şi │
│ │va rugãm sa autorizaţi importul │
│ │(Numele şi prenumele în clar, semnatura │
│ │autorizata, ştampila) │
│ │ │
│ ┌─────────────────────┤ │
│ │Cod operaţiune │ │




─┼───────────┴─────────────────────┴───────────────────────────────────────────┤
│ DEPARTAMENTUL DE COMERŢ EXTERIOR │
L│ DIRECŢIA LICENŢE │
I│ │
C│ LICENTA DE IMPORT Nr. DATA │
E│ │
N│ │
T│ SE AUTORIZEAZA EFECTUAREA IMPORTULUI PANA LA DATA DE │
A│ CONFORM PREZENTEI CERERI ŞI CU URMĂTOARELE PRECIZĂRI: │
│ │
D│ │
E│ │
│ │
I│ │
M│ │
P│ │
O│ │
R│ │
T│ │
│ Semnatura autorizata şi │
│ ştampila │
─┴─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
Realizat de GRAPHIX SRL sub
comanda nr. A13/1590/21.03.2002
Tipãrit la C.N. "IMPRIMERIA NATIONALA" S.A.

┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Poziţia UM Importat DVI Sold autorizat Certificarea│
│tarifara cantitate valoare nr./data cantitate valoare vãmii │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Alte precizãri ale solicitantului │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Denumirea operaţiunii │Numele şi prenumele în clar, semnatura │
│ │autorizata, ştampila │
│ │ │
│ │ │
│ │ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘





ANEXA 3

┌───┐
│ │
└───┘ COPIE PENTRU DEPARTAMENTUL DE COMERŢ EXTERIOR─IMPORT
─┬─────────────────────────────────┬───────────────────────────────────────────┐
C│Cod fiscal: │Nr. şi data înregistrãrii la importator │
E├─────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────┤
R│Importator │Nr. şi data înregistrãrii la Departamentul │
E│ │de Comerţ Exterior │
R│ │ │
E│ │ 1018401 │
│Adresa │ │
P│ ├───────────────────────────────────────────┤
E│ │Partener extern │
N│ │ │
T│Telefon Telex Fax │ │
R│ ├──────────────────────┬────────────────────┤
U│ │Ţara vanzatoare │Ţara plãtitoare │




L│ │ ├────────────────────┤
I│Banca │ │Ţara de origine │


E│Cont în lei Cont în valuta │ │ │


N├─────────────────────────────────┼──────────────────────┴────────────────────┤
T│Beneficiar │Condiţia de livrare │
A│ │(conform INCOTERMS 2000) │
│ ├───────────────────────────────────────────┤
D│ │Condiţii de plata şi de credit │




├─────────────────────────────────┤ │
I│Termenul de valabilitate │ │
M│solicitat │ │




O├─────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────┤
R│Poziţia din Tariful vamal de │Moneda (valuta) plãţii │
T│import al României │ │




├─────────────────────────────────┴───────────────────────────────────────────┤
│Denumirea comercialã a mãrfii Cantitatea Cantitatea în UM Valoarea │


│ în valuta│
│ plãţii │
│ │
│ │
│ │


├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Alte precizãri ale │Certificam pe propria rãspundere exactita─ │
│solicitantului │tea datelor înscrise în prezenta cerere şi │
│ │va rugãm sa autorizaţi importul │
│ │(Numele şi prenumele în clar, semnatura │
│ │autorizata, ştampila) │
│ │ │
│ ┌─────────────────────┤ │
│ │Cod operaţiune: │ │




─┼───────────┴─────────────────────┴───────────────────────────────────────────┤
│ DEPARTAMENTUL DE COMERŢ EXTERIOR │
L│ DIRECŢIA LICENŢE │
I│ │
C│ LICENTA DE IMPORT Nr DATA │
E│ │
N│ │
T│ SE AUTORIZEAZA EFECTUAREA IMPORTULUI PANA LA DATA DE │
A│ CONFORM PREZENTEI CERERI ŞI CU URMĂTOARELE PRECIZĂRI: │
│ │
D│ │
E│ │
│ │
I│ │
M│ │
P│ │
O│ │
R│ │
T│ │
│ Semnatura autorizata şi │
│ ştampila │
─┴─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
Realizat de GRAPHIX SRL sub comanda
nr. A13/1590/21.03.2002
Tipãrit la C.N. "IMPRIMERIA NATIONALA" S.A.

┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Avize │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Alte precizãri ale solicitantului │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
├────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────┤
│Denumirea operaţiunii │Numele şi prenumele în clar, semnatura │
│ │autorizata, ştampila │
│ │ │
│ │ │
│ │ │
└────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────────┘





ANEXA 4

┌───┐
│ │
└───┘ ORIGINAL─EXPORT
─┬─────────────────────────────────┬───────────────────────────────────────────┐
C│Cod fiscal │Nr. şi data înregistrãrii la exportator │
E├─────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────┤
R│Exportator │Nr. şi data înregistrãrii la Departamentul │
E│ │de Comerţ Exterior │
R│ │ │
E│ │ 2006501 │
│Adresa │ │
P│ ├───────────────────────────────────────────┤
E│ │Partener extern │
N│ │ │
T│Telefon Telex Fax │ │
R│ ├──────────────────────┬────────────────────┤
U│ │Ţara cumparatoare │Ţara plãtitoare │




L│ │ ├────────────────────┤
I│Banca │ │Ţara de destinaţie │


E│Cont în lei Cont în valuta │ │ │


N├─────────────────────────────────┼──────────────────────┴────────────────────┤
T│Furnizor │Condiţia de livrare │
A│ │(conform INCOTERMS 2000) │
│ ├───────────────────────────────────────────┤
D│ │Condiţii de plata şi de credit │




├─────────────────────────────────┤ │
E│Termenul de valabilitate │ │
X│solicitat │ │




O├─────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────┤
R│Poziţia din Tariful vamal │Moneda (valuta) plãţii │
T│de import al României │ │




├─────────────────────────────────┴───────────────────────────────────────────┤
│Denumirea comercialã a mãrfii Cantitatea Cantitatea în UM Valoarea │


│ în valuta│
│ plãţii │
│ │
│ │
│ │


├─────────────────────────────────┬───────────────────────────────────────────┤
│Alte precizãri ale │Certificam pe propria rãspundere exactita─ │
│solicitantului │tea datelor înscrise în prezenta cerere şi │
│ │va rugãm sa autorizaţi exportul │
│ │(Numele şi prenumele în clar, semnatura │
│ │autorizata, ştampila) │
│ │ │
│ ┌─────────────────────┤ │
│ │Cod operaţiune: │ │




─┼───────────┴─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ DEPARTAMENTUL DE COMERŢ EXTERIOR │
L│ DIRECŢIA LICENŢE │
I│ │
C│ LICENTA DE EXPORT Nr DATA │
E│ │
N│ │
T│ SE AUTORIZEAZA EFECTUAREA EXPORTULUI PANA LA DATA DE │
A│ CONFORM PREZENTEI CERERI ŞI CU URMĂTOARELE PRECIZĂRI: │
│ │
D│ │
E│ │
│ │
E│ │
X│ │
P│ │
O│ │
R│ │
T│ │
│ Semnatura autorizata şi │
│ ştampila │
─┴─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
Realizat de GRAPHIX SRL sub
comanda nr. A13/1590/21.03.2002
Tipãrit la C.N. "IMPRIMERIA NATIONALA" S.A.

┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Alte precizãri ale solicitantului │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
├────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────┤
│Denumirea operaţiunii │Numele şi prenumele în clar, semnatura │
│ │autorizata, ştampila │
│ │ │
│ │ │
│ │ │
└────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────────┘





ANEXA 5
┌───┐
│ │
└───┘ COPIE PENTRU VAMA─EXPORT
─┬─────────────────────────────────┬───────────────────────────────────────────┐
C│Cod fiscal │Nr. şi data înregistrãrii la exportator │
E├─────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────┤
R│Exportator │Nr. şi data înregistrãrii la Departamentul │
E│ │de Comerţ Exterior │
R│ │ │
E│ │ 2006501 │
│Adresa │ │
P│ ├───────────────────────────────────────────┤
E│ │Partener extern │
N│ │ │
T│Telefon Telex Fax │ │
R│ ├───────────────────────────────────────────┤
U│ │Ţara cumparatoare │Ţara plãtitoare │




L│ │ ├────────────────────┤
I│Banca │ │Ţara de destinaţie │


E│Cont în lei Cont în valuta │ │ │


N├─────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────┤
T│Furnizor │Condiţia de livrare │
A│ │(conform INCOTERMS 2000) │
│ ├───────────────────────────────────────────┤
D│ │Condiţii de plata şi de credit │




├─────────────────────────────────┤ │
E│Termenul de valabilitate │ │
X│solicitat │ │




O├─────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────┤
R│Poziţia din │Moneda (valuta) plãţii │
T│Tariful vamal de Import al │ │




├─────────────────────────────────┴───────────────────────────────────────────┤
│Denumirea comercialã a mãrfii Cantitatea Cantitatea în UM Valoarea │


│ în valuta│
│ plãţii │
│ │
│ │
│ │


├─────────────────────────────────┬───────────────────────────────────────────┤
│Alte precizãri ale │Certificam pe propria rãspundere exactita─ │
│solicitantului │tea datelor înscrise în prezenta cerere şi │
│ │va rugãm sa autorizaţi exportul │
│ │(Numele şi prenumele în clar, semnatura │
│ │autorizata, ştampila) │
│ │ │
│ ┌─────────────────────┤ │
│ │Cod operaţiune │ │




─┼───────────┴─────────────────────┴───────────────────────────────────────────┤
│ DEPARTAMENTUL DE COMERŢ EXTERIOR │
L│ DIRECŢIA LICENŢE │
I│ │
C│ LICENTA DE EXPORT Nr DATA │
E│ │
N│ │
T│ SE AUTORIZEAZA EFECTUAREA EXPORTULUI PANA LA DATA DE │
A│ CONFORM PREZENTEI CERERI ŞI CU URMĂTOARELE PRECIZĂRI: │
│ │
D│ │
E│ │
│ │
E│ │
X│ │
P│ │
O│ │
R│ │
T│ │
│ Semnatura autorizata şi │
│ ştampila │
─┴─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
Realizat de GRAPHIX SRL sub
comanda nr. A13/1590/21.03.2002
Tipãrit la C.N. "IMPRIMERIA NATIONALA" S.A.


┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Poziţia UM Exportat DVE Sold autorizat Certificarea│
│tarifara cantitate valoare nr./data cantitate valoare vãmii │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Alte precizãri ale solicitantului │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
├────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────┤
│Denumirea operaţiunii │Numele şi prenumele în clar, semnatura │
│ │autorizata, ştampila │
│ │ │
│ │ │
│ │ │
└────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────────┘





ANEXA 6

┌───┐
│ │
└───┘ COPIE PENTRU DEPARTAMENTUL DE COMERŢ EXTERIOR─EXPORT
─┬─────────────────────────────────┬───────────────────────────────────────────┐
C│Cod fiscal │Nr. şi data înregistrãrii la exportator │
E├─────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────┤
R│Exportator │Nr. şi data înregistrãrii la Departamentul │
E│ │de Comerţ Exterior │
R│ │ │
E│ │ 2006501 │
│Adresa │ │
P│ ├───────────────────────────────────────────┤
E│ │Partener extern │
N│ │ │
T│Telefon Telex Fax │ │
R│ ├───────────────────────────────────────────┤
U│ │Ţara cumparatoare │Ţara plãtitoare │




L│ │ ├────────────────────┤
I│Banca │ │Ţara de destinaţie │


E│Cont în lei Cont în valuta │ │ │


N├─────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────┤
T│Furnizor │Condiţia de livrare │
A│ │(conform INCOTERMS 2000) │
│ ├───────────────────────────────────────────┤
D│ │Condiţii de plata şi de credit │




├─────────────────────────────────┤ │
E│Termenul de valabilitate │ │
X│solicitat │ │




O├─────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────┤
R│Poziţia din │Moneda (valuta) plãţii │
T│Tariful vamal de import al │ │




├─────────────────────────────────┴───────────────────────────────────────────┤
│Denumirea comercialã a mãrfii Cantitatea Cantitatea în UM Valoarea │


│ în valuta│
│ plãţii │
│ │
│ │
│ │


├─────────────────────────────────┬───────────────────────────────────────────┤
│Alte precizãri ale │Certificam pe propria rãspundere exactita─ │
│solicitantului │tea datelor înscrise în prezenta cerere şi │
│ │va rugãm sa autorizaţi exportul. │
│ │(Numele şi prenumele în clar, semnatura │
│ │autorizata, ştampila) │
│ │ │
│ ┌─────────────────────┤ │
│ │Cod operaţiune │ │




─┼───────────┴─────────────────────┴───────────────────────────────────────────┤
│ DEPARTAMENTUL DE COMERŢ EXTERIOR │
L│ DIRECŢIA LICENŢE │
I│ │
C│ LICENTA DE EXPORT Nr DATA │
E│ │
N│ │
T│ SE AUTORIZEAZA EFECTUAREA EXPORTULUI PANA LA DATA DE │
A│ CONFORM PREZENTEI CERERI ŞI CU URMĂTOARELE PRECIZĂRI: │
│ │
D│ │
E│ │
│ │
E│ │
X│ │
P│ │
O│ │
R│ │
T│ │
│ Semnatura autorizata şi │
│ ştampila │
─┴─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
Realizat de GRAPHIX SRL sub
comanda nr. A13/1590/21.03.2002
Tipãrit la C.N. "IMPRIMERIA NATIONALA" S.A.

┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Avize: │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Alte precizãri ale solicitantului │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
├────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────┤
│Denumirea operaţiunii │Numele şi prenumele în clar, semnatura │
│ │autorizata, ştampila │
│ │ │
│ │ │
│ │ │
└────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────────┘





ANEXA 7

┌───┐
│ │
└───┘ ORIGINAL─IMPORT
─┬─────────────────────────────────┬───────────────────────────────────────────┐
C│Cod fiscal │Nr. şi data înregistrãrii la importator │
E├─────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────┤
R│Importator │Nr. şi data înregistrãrii la Departamentul │
E│ │de Comerţ Exterior │
R│ │ │
E│ │ 3000401 │
│Adresa │ │
P│ ├───────────────────────────────────────────┤
E│ │Partener extern │
N│ │ │
T│Telefon Telex Fax │ │
R│ ├──────────────────────┬────────────────────┤
U│ │Ţara vanzatoare │Ţara plãtitoare │




L│ │ ├────────────────────┤
I│Banca │ │Ţara de origine │


E│Cont în lei Cont în valuta │ │ │


N├─────────────────────────────────┼──────────────────────┴────────────────────┤
T│Beneficiar │Condiţia de livrare │
A│ │(conform INCOTERMS 2000) │
│ ├───────────────────────────────────────────┤
D│ │Condiţii de plata şi de credit │




├─────────────────────────────────┤ │
O│Termenul de valabilitate │ │
P│solicitat │ │




R├─────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────┤
A│Poziţia din Tariful │Moneda (valuta) plãţii │
T│vamal de import al │ │




U├─────────────────────────────────┴───────────────────────────────────────────┤
N│Denumirea comercialã a mãrfii/ Cantitatea Cantitatea în UM Valoarea │


│ în valuta│
│ plãţii: │
│ │
│ │
│ │


├─────────────────────────────────┬───────────────────────────────────────────┤
│Alte precizãri ale │Certificam pe propria rãspundere exactita─ │
│solicitantului │tea datelor înscrise în prezenta cerere şi │
│ │va rugãm sa autorizaţi importul │
│ │(Numele şi prenumele în clar, semnatura │
│ │autorizata, ştampila) │
│ │ │
│ ┌─────────────────────┤ │
│ │Cod operaţiune │ │




─┼───────────┴─────────────────────┴───────────────────────────────────────────┤
│ DEPARTAMENTUL DE COMERŢ EXTERIOR │
L│ DIRECŢIA LICENŢE │
I│ │
C│ LICENTA DE OPERAŢIUNE Nr DATA │
E│ │
N│ │
T│ SE AUTORIZEAZA EFECTUAREA IMPORTULUI PANA LA DATA DE │
A│ CONFORM PREZENTEI CERERI ŞI CU URMĂTOARELE PRECIZĂRI: │
│ │
D│ │
E│ │
│ │
O│ │
P│ │
E│ │
R│ │
A│ │
T│ │
I│ Semnatura autorizata şi │
U│ ştampila │
N│ │
E│ │
─┴─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
Realizat de GRAPHIX SRL sub
comanda nr. A13/1590/21.03.2002
Tipãrit la C.N. "IMPRIMERIA NATIONALA" S.A.

┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Alte precizãri ale solicitantului: │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
├────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────┤
│Denumirea operaţiunii │Numele şi prenumele în clar, semnatura │
│ │autorizata, ştampila │
│ │ │
│ │ │
│ │ │
└────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────────┘





ANEXA 8

┌───┐
│ │
└───┘ COPIE PENTRU BANCA─IMPORT
─┬─────────────────────────────────┬───────────────────────────────────────────┐
C│Cod fiscal │Nr. şi data înregistrãrii la importator │
E├─────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────┤
R│Importator │Nr. şi data înregistrãrii la Departamentul │
E│ │de Comerţ Exterior │
R│ │ │
E│ │ 3000401 │
│Adresa │ │
P│ ├───────────────────────────────────────────┤
E│ │Partener extern │
N│ │ │
T│Telefon Telex Fax │ │
R│ ├──────────────────────┬────────────────────┤
U│ │Ţara vanzatoare │Ţara plãtitoare │




L│ │ ├────────────────────┤
I│Banca │ │Ţara de origine │


E│Cont în lei Cont în valuta │ │ │


N├─────────────────────────────────┼──────────────────────┴────────────────────┤
T│Beneficiar │Condiţia de livrare │
A│ │(conform INCOTERMS 2000) │
│ ├───────────────────────────────────────────┤
D│ │Condiţii de plata şi de credit │




├─────────────────────────────────┤ │
O│Termenul de valabilitate │ │
P│solicitat │ │




R├─────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────┤
A│Poziţia din Tariful │Moneda (valuta) plãţii │
T│vamal de import al │ │




U├─────────────────────────────────┴───────────────────────────────────────────┤
N│Denumirea comercialã a mãrfii/ Cantitatea Cantitatea în UM Valoarea │


│ în valuta│
│ plãţii │
│ │
│ │
│ │


├─────────────────────────────────┬───────────────────────────────────────────┤
│Alte precizãri ale │Certificam pe propria rãspundere exactita- │
│solicitantului │tea datelor înscrise în prezenta cerere şi │
│ │va rugãm sa autorizaţi importul. │
│ │(Numele şi prenumele în clar, semnatura │
│ │autorizata, ştampila) │
│ │ │
│ ┌─────────────────────┤ │
│ │Cod operaţiune │ │




─┼─────────────────────────────────┴───────────────────────────────────────────┤
│ DEPARTAMENTUL DE COMERŢ EXTERIOR │
L│ DIRECŢIA LICENŢE │
I│ │
C│ LICENTA DE OPERAŢIUNE Nr DATA │
E│ │
N│ │
T│ SE AUTORIZEAZA EFECTUAREA IMPORTULUI PANA LA DATA DE │
A│ CONFORM PREZENTEI CERERI ŞI CU URMĂTOARELE PRECIZĂRI: │
│ │
D│ │
E│ │
│ │
O│ │
P│ │
E│ │
R│ │
A│ │
T│ │
I│ │
U│ │
N│ Semnatura autorizata şi │
E│ ştampila │
─┴─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
Realizat de GRAPHIX SRL sub
comanda nr. A13/1590/21.03.2002
Tipãrit la C.N. "IMPRIMERIA NATIONALA" S.A.

┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Poziţia UM Importat DVI Sold autorizat Certificarea│
│tarifara cantitate valoare nr./data cantitate valoare vãmii │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Alte precizãri ale solicitantului │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Denumirea operaţiunii │Numele şi prenumele în clar, semnatura │
│ │autorizata, ştampila │
│ │ │
│ │ │
│ │ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘





ANEXA 9

┌───┐
│ │
└───┘ COPIE PENTRU DEPARTAMENTUL DE COMERŢ EXTERIOR─IMPORT
─┬─────────────────────────────────┬───────────────────────────────────────────┐
C│Cod fiscal │Nr. şi data înregistrãrii la importator │
E├─────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────┤
R│Importator │Nr. şi data înregistrãrii la Departamentul │
E│ │de Comerţ Exterior │
R│ │ │
E│ │ 3000401 │
│Adresa │ │
P│ ├───────────────────────────────────────────┤
E│ │Partener extern │
N│ │ │
T│Telefon Telex Fax │ │
R│ ├───────────────────────────────────────────┤
U│ │Ţara vanzatoare │Ţara plãtitoare │




L│ │ ├────────────────────┤
I│Banca │ │Ţara de origine │


E│Cont în lei Cont în valuta │ │ │


N├─────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────┤
T│Beneficiar │Condiţia de livrare │
A│ │(conform INCOTERMS 2000) │
│ ├───────────────────────────────────────────┤
D│ │Condiţii de plata şi de credit │




├─────────────────────────────────┤ │
O│Termenul de valabilitate │ │
P│solicitat │ │




R├─────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────┤
A│Poziţia din Tariful │Moneda (valuta) plãţii │
T│vamal de import al │ │




U├─────────────────────────────────┴───────────────────────────────────────────┤
N│Denumirea comercialã a mãrfii/ Cantitatea Cantitatea în UM Valoarea │


│ în valuta│
│ plãţii │
│ │
│ │
│ │


├─────────────────────────────────┬───────────────────────────────────────────┤
│Alte precizãri ale │Certificam pe propria rãspundere exactita─ │
│solicitantului │tea datelor înscrise în prezenta cerere şi │
│ │va rugãm sa autorizaţi importul │
│ │(Numele şi prenumele în clar, semnatura │
│ │autorizata, ştampila) │
│ │ │
│ ┌─────────────────────┤ │
│ │Cod operaţiune │ │




─┼───────────┴─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ DEPARTAMENTUL DE COMERŢ EXTERIOR │
L│ DIRECŢIA LICENŢE │
I│ │
C│ LICENTA DE OPERAŢIUNE Nr DATA │
E│ │
N│ │
T│ SE AUTORIZEAZA EFECTUAREA IMPORTULUI PANA LA DATA DE │
A│ CONFORM PREZENTEI CERERI ŞI CU URMĂTOARELE PRECIZĂRI: │
│ │
D│ │
E│ │
│ │
O│ │
P│ │
E│ │
R│ │
A│ │
T│ │
I│ │
U│ │
N│ Semnatura autorizata şi │
E│ ştampila │
─┴─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
Realizat de GRAPHIX SRL sub
comanda nr. A13/1590/21.03.2002
Tipãrit la C.N. "IMPRIMERIA NATIONALA" S.A.

┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Avize: │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Alte precizãri ale solicitantului │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
├────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────┤
│Denumirea operaţiunii │Numele şi prenumele în clar, semnatura │
│ │autorizata, ştampila │
│ │ │
│ │ │
│ │ │
└────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────────┘





ANEXA 10

┌───┐
│ │
└───┘ ORIGINAL─EXPORT
─┬─────────────────────────────────┬───────────────────────────────────────────┐
C│Cod fiscal │Nr. şi data înregistrãrii la exportator │
E├─────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────┤
R│Exportator │Nr. şi data înregistrãrii la Departamentul │
E│ │de Comerţ Exterior │
R│ │ │
E│ │ 4000626 │
│Adresa │ │
P│ ├───────────────────────────────────────────┤
E│ │Partener extern │
N│ │ │
T│Telefon Telex Fax │ │
R│ ├───────────────────────────────────────────┤
U│ │Ţara cumparatoare │Ţara plãtitoare │




L│ │ ├────────────────────┤
I│Banca │ │Ţara de destinaţie │


E│Cont în lei Cont în valuta │ │ │


N├─────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────┤
T│Furnizor: │Condiţia de livrare │
A│ │(conform INCOTERMS 2000) │
│ ├───────────────────────────────────────────┤
D│ │Condiţii de plata şi de credit │




├─────────────────────────────────┤ │
O│Termenul de valabilitate │ │
P│solicitat │ │




R├─────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────┤
A│Poziţia din Tariful │Moneda (valuta) plãţii │
T│vamal de import al │ │




U├─────────────────────────────────┴───────────────────────────────────────────┤
N│Denumirea comercialã a mãrfii/ Cantitatea Cantitatea în UM Valoarea │


│ în valuta│
│ plãţii │
│ │
│ │
│ │


├─────────────────────────────────┬───────────────────────────────────────────┤
│Alte precizãri ale │Certificam pe propria rãspundere exactita─ │
│solicitantului: │tea datelor înscrise în prezenta cerere şi │
│ │va rugãm sa autorizaţi exportul │
│ │(Numele şi prenumele în clar, semnatura │
│ │autorizata, ştampila) │
│ │ │
│ ┌─────────────────────┤ │
│ │Cod operaţiune │ │




─┼───────────┴─────────────────────┴───────────────────────────────────────────┤
│ DEPARTAMENTUL DE COMERŢ EXTERIOR │
L│ DIRECŢIA LICENŢE │
I│ │
C│ LICENTA DE OPERAŢIUNE Nr DATA │
E│ │
N│ │
T│ SE AUTORIZEAZA EFECTUAREA EXPORTULUI PANA LA DATA DE │
A│ CONFORM PREZENTEI CERERI ŞI CU URMĂTOARELE PRECIZĂRI: │
│ │
D│ │
E│ │
│ │
O│ │
P│ │
E│ │
R│ │
A│ │
T│ │
I│ │
U│ │
N│ Semnatura autorizata şi │
E│ ştampila │
─┴─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
Realizat de GRAPHIX SRL sub
comanda nr. A13/1590/21.03.2002
Tipãrit la C.N. "IMPRIMERIA NATIONALA" S.A.

┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Alte precizãri ale solicitantului: │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
├────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────┤
│Denumirea operaţiunii │Numele şi prenumele în clar, semnatura │
│ │autorizata, ştampila │
│ │ │
│ │ │
│ │ │
└────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────────┘





ANEXA 11

┌───┐
│ │
└───┘ COPIE PENTRU BANCA─EXPORT
─┬─────────────────────────────────┬───────────────────────────────────────────┐
C│Cod fiscal │Nr. şi data înregistrãrii la exportator │
E├─────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────┤
R│Exportator │Nr. şi data înregistrãrii la Departamentul │
E│ │de Comerţ Exterior │
R│ │ │
E│ │ 4000626 │
│Adresa │ │
P│ ├───────────────────────────────────────────┤
E│ │Partener extern │
N│ │ │
T│Telefon Telex Fax │ │
R│ ├───────────────────────────────────────────┤
U│ │Ţara cumparatoare │Ţara plãtitoare │




L│ │ ├────────────────────┤
I│Banca │ │Ţara de destinaţie │


E│Cont în lei Cont în valuta │ │ │


N├─────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────┤
T│Furnizor │Condiţia de livrare │
A│ │(conform INCOTERMS 2000) │
│ ├───────────────────────────────────────────┤
D│ │Condiţii de plata şi de credit │




├─────────────────────────────────┤ │
O│Termenul de valabilitate │ │
P│solicitat │ │




R├─────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────┤
A│Poziţia din Tariful │Moneda (valuta) plãţii │
T│vamal de import al │ │




U├─────────────────────────────────┴───────────────────────────────────────────┤
N│Denumirea comercialã a mãrfii/ Cantitatea Cantitatea în UM Valoarea │


│ în valuta│
│ plãţii │
│ │
│ │
│ │


├─────────────────────────────────┬───────────────────────────────────────────┤
│Alte precizãri ale │Certificam pe propria rãspundere exactita─ │
│solicitantului │tea datelor înscrise în prezenta cerere şi │
│ │va rugãm sa autorizaţi exportul │
│ │(Numele şi prenumele în clar, semnatura │
│ │autorizata, ştampila) │
│ │ │
│ ┌─────────────────────┤ │
│ │Cod operaţiune │ │




─┼───────────┴─────────────────────┴───────────────────────────────────────────┤
│ DEPARTAMENTUL DE COMERŢ EXTERIOR │
L│ DIRECŢIA LICENŢE │
I│ │
C│ LICENTA DE OPERAŢIUNE Nr DATA │
E│ │
N│ │
T│ SE AUTORIZEAZA EFECTUAREA EXPORTULUI PANA LA DATA DE │
A│ CONFORM PREZENTEI CERERI ŞI CU URMĂTOARELE PRECIZĂRI: │
│ │
D│ │
E│ │
│ │
O│ │
P│ │
E│ │
R│ │
A│ │
T│ │
I│ │
U│ │
N│ Semnatura autorizata şi │
E│ ştampila │
─┴─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
Realizat de GRAPHIX SRL sub
comanda nr. A13/1590/21.03.2002
Tipãrit la C.N. "IMPRIMERIA NATIONALA" S.A.

┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Poziţia UM Exportat DVE Sold autorizat Certificarea│
│tarifara cantitate valoare nr./data cantitate valoare vãmii │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Alte precizãri ale solicitantului │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
├────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────┤
│Denumirea operaţiunii │Numele şi prenumele în clar, semnatura │
│ │autorizata, ştampila │
│ │ │
│ │ │
│ │ │
└────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────────┘





ANEXA 12

┌───┐
│ │
└───┘ COPIE PENTRU DEPARTAMENTUL DE COMERŢ EXTERIOR─EXPORT
─┬─────────────────────────────────┬───────────────────────────────────────────┐
C│Cod fiscal │Nr. şi data înregistrãrii la exportator │
E├─────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────┤
R│Exportator │Nr. şi data înregistrãrii la Departamentul │
E│ │de Comerţ Exterior │
R│ │ │
E│ │ 4000626 │
│Adresa │ │
P│ ├───────────────────────────────────────────┤
E│ │Partener extern │
N│ │ │
T│Telefon Telex Fax │ │
R│ ├───────────────────────────────────────────┤
U│ │Ţara cumparatoare │Ţara plãtitoare │




L│ │ ├────────────────────┤
I│Banca │ │Ţara de destinaţie │


E│Cont în lei Cont în valuta │ │ │


N├─────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────┤
T│Furnizor │Condiţia de livrare: │
A│ │(conform INCOTERMS 2000) │
│ ├───────────────────────────────────────────┤
D│ │Condiţii de plata şi de credit │




├─────────────────────────────────┤ │
O│Termenul de valabilitate │ │
P│solicitat │ │




R├─────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────┤
A│Poziţia din Tariful vamal de │Moneda (valuta) plãţii │
T│import al României │ │




U├─────────────────────────────────┴───────────────────────────────────────────┤
N│Denumirea comercialã a mãrfii/ Cantitatea Cantitatea în UM Valoarea │


│ în valuta│
│ plãţii │
│ │
│ │
│ │


├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Alte precizãri ale │Certificam pe propria rãspundere exactita- │
│solicitantului │tea datelor înscrise în prezenta cerere şi │
│ │va rugãm sa autorizaţi exportul │
│ │(Numele şi prenumele în clar, semnatura │
│ │autorizata, ştampila) │
│ │ │
│ ┌─────────────────────┤ │
│ │Cod operaţiune │ │




─┼───────────┴─────────────────────┴───────────────────────────────────────────┤
│ DEPARTAMENTUL DE COMERŢ EXTERIOR │
L│ DIRECŢIA LICENŢE │
I│ │
C│ LICENTA DE OPERAŢIUNE Nr DATA │
E│ │
N│ │
T│ SE AUTORIZEAZA EFECTUAREA EXPORTULUI PANA LA DATA DE │
A│ CONFORM PREZENTEI CERERI ŞI CU URMĂTOARELE PRECIZĂRI: │
│ │
D│ │
E│ │
│ │
O│ │
P│ │
E│ │
R│ │
A│ │
T│ │
I│ │
U│ │
N│ Semnatura autorizata şi │
E│ ştampila │
─┴─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
Realizat de GRAPHIX SRL sub
comanda nr. A13/1590/21.03.2002
Tipãrit la C.N. "IMPRIMERIA NATIONALA" S.A.
┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Avize: │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Alte precizãri ale solicitantului │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
├────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────┤
│Denumirea operaţiunii │Numele şi prenumele în clar, semnatura │
│ │autorizata, ştampila │
│ │ │
│ │ │
│ │ │
└────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────────┘




ANEXA 13

INSTRUCŢIUNI
privind completarea formularelor cererilor pentru licenta

1. Cererile pentru licenta se întocmesc pe formulare tipizate de cerere pentru licenta, ale cãror modele sunt prezentate în anexele nr. 1-12.
2. În toate cazurile, toate rubricile formularelor cererilor pentru licenta se completeazã în mod obligatoriu de cãtre agenţii economici în 3 exemplare, în limba romana, fie prin dactilografiere lizibila pe exemplarul original, cu reproducere prin hârtie carbon pe celelalte doua exemplare, fãrã prescurtarea cuvintelor folosite, fie pe cale electronica.
3. Cererile pentru licenta se întocmesc pentru fiecare ţara, pentru fiecare partener extern şi pentru fiecare poziţie tarifara a mãrfii la nivel de 8 cifre.
4. Fac excepţie de la prevederile pct. 3 cererile pentru licenta de export produse din fonta, fier şi oţel - capitolul 72 din Tariful vamal de import al României. În acest caz un formular de cerere pentru licenta de export poate fi folosit pentru toate produsele care se încadreazã într-o grupa de produse, astfel: în cerere, la rubrica "Poziţia din Tariful vamal de import al României" se înscriu doar primele 4 cifre ale poziţiei, iar la rubrica "Denumirea comercialã a mãrfii/operaţiunii" se înscrie denumirea grupei respective, urmatã de menţiunea "conform specificatiei de pe verso sau din anexa". Pe verso sau în anexa la cererea pentru licenta se vor mentiona cantitatea şi valoarea totalã pentru fiecare poziţie tarifara (8 cifre), care vor fi înscrise obligatoriu numai o data. La cererea respectiva se prezintã anexa conform modelului prezentat în anexa nr. 17. Anexa se întocmeşte în 3 exemplare, câte unul pentru fiecare exemplar al cererii pentru licenta.
5. Autenticitatea cererilor pentru licenta este conferita de semnatura obligatorie a împuternicitului agentului economic, ale cãrui nume şi prenume trebuie menţionate în clar, şi de ştampila agentului economic. Semnatura şi ştampila trebuie sa se încadreze în spaţiul destinat cererii din cadrul formularului, ştampila fiind astfel aplicatã încât numele şi prenumele semnatarului cererii, precum şi înscrisul din ştampila sa rãmânã lizibile, iar semnatura, vizibila.
6. Pentru export, rubricile din cererile pentru licenta se completeazã dupã cum urmeazã:
a) Cod unic de înregistrare - se trece codul unic de înregistrare al agentului economic solicitant.
b) Nr. şi data înregistrãrii la exportator - se vor înscrie numãrul şi data înregistrãrii cererii pentru licenta în registrul de evidenta a corespondentei de la sediul agentului economic solicitant.
c) Exportator - se va înscrie denumirea oficialã completa, fãrã prescurtãri, a agentului economic solicitant, asa cum este înregistrat la registrul comerţului.
d) Adresa - se va mentiona adresa completa a agentului economic solicitant (judeţul, localitatea, strada, numãrul şi, dupã caz, blocul, scara, apartamentul, sectorul), care reprezintã sediul social, adresa la care agentul economic este înregistrat la registrul comerţului.
e) Telefon - se va înscrie numãrul de telefon complet, inclusiv prefixul pentru agenţii economici din provincie.
f) Telex - se vor mentiona numãrul şi indicativul telexului agentului economic solicitant.
g) Fax - se va înscrie numãrul de fax complet, inclusiv prefixul pentru agenţii economici din provincie.
h) Banca -se va înscrie denumirea bãncii, menţionându-se sucursala sau filiala prin care va fi efectuatã încasarea plãţii.
În cazul în care contul în lei este deschis la o banca, iar cel în valuta la o alta banca, vor fi menţionate amândouã bãncile.
i) Cont în lei - se va mentiona numãrul contului în lei deschis de agentul economic solicitant la banca menţionatã.
j) Cont în valuta - se va mentiona numãrul contului în valuta plãţii exportului respectiv, deschis de agentul economic solicitant la banca menţionatã.
k) Furnizor - se vor mentiona agentul economic (sau, dupã caz, agenţii economici) producãtor al mãrfii exportate şi localitatea. Dacã marfa este produsã de solicitantul licenţei, se va face menţiunea: "Producţie proprie".
În cazul produselor achiziţionate de la producãtori individuali persoane fizice se va face menţiunea: "Achiziţii din sector particular - persoane fizice".
l) Partener extern - se vor înscrie denumirea oficialã completa, fãrã prescurtãri, a firmei partenere de contract şi, facultativ, localitatea în care aceasta îşi are sediul.
m) Ţara cumparatoare - se va înscrie ţara în care firma partenera externa are sediul social. În caseta se va mentiona numãrul de cod al tarii respective.
n) Ţara plãtitoare - se va mentiona ţara în care este sediul bãncii plãtitoare. În caseta se va mentiona numãrul de cod al tarii respective.
o) Ţara de destinaţie - se va înscrie ţara care reprezintã destinaţia finala a mãrfii exportate. În caseta se va mentiona numãrul de cod al tarii respective.
În cazul mãrfurilor de bursa, ţara de destinaţie poate rãmâne nenominalizata dacã la momentul solicitãrii licenţei nu se cunoaşte destinaţia finala a mãrfii. În acest caz la rubrica "Ţara de destinaţie" se va face menţiunea "Marfa de bursa".
p) Condiţia de livrare - se va înscrie condiţia de livrare, conform INCOTERMS 2000, convenitã cu partenerul extern.
q) Cod operaţiune - în cele 5 casute ale acestei rubrici se va înscrie codul operaţiunii conform codificarii prevãzute în anexa nr. 15, iar în spaţiul liber de pe versoul cererii pentru licenta se va mentiona în clar, în mod detaliat, operaţiunea respectiva, corespunzãtoare codului înscris.
r) Termenul de valabilitate solicitat - în cele 6 casute se vor înscrie dupã cum urmeazã:
- în primele doua casute, ziua (cifre de la 1 la 31);
- în urmãtoarele doua casute, luna (cifre de la 1 la 12);
- în ultimele doua casute se vor înscrie ultimele doua cifre ale anului calendaristic.
s) Poziţia din Tariful vamal de import al României - se va înscrie un numãr format din 8 cifre, reprezentând poziţia tarifara din Tariful vamal de import al României în care se încadreazã marfa care face obiectul cererii pentru licenta.
s) Condiţii de plata şi credit - se va completa conform anexei nr. 16.
t) Moneda (valuta) plãţii - se va mentiona valuta în care s-a convenit cu partenerul efectuarea plãţii exportului.
În caseta se va înscrie codul corespunzãtor valutei respective.
t) Denumirea comercialã a mãrfii/operaţiunii - se vor înscrie denumirea completa a mãrfii şi, dupã caz, dimensiunile, compozitia, structura, caracteristicile tehnice, calitatea, tipul, marca, standardul. Pe o cerere nu poate fi înscrisã decât marfa care se încadreazã într-o singura poziţie tarifara (din 8 cifre).
În cazul în care spaţiul afectat acestei rubrici este insuficient se pot face menţiuni suplimentare pe versoul cererii pentru licenta, specificându-se aceasta în cadrul rubricii "Alte precizãri ale solicitantului", sau pe coala separatã care se constituie în anexa la cererea pentru licenta şi va purta titlul: "Anexa la cererea pentru licenta de export nr. ... din data de ...". Aceasta anexa trebuie sa fie semnatã şi stampilata de solicitant la fel ca şi cererea pentru licenta. Anexa se întocmeşte în 3 exemplare, câte unul pentru fiecare exemplar al cererii pentru licenta, conform modelului prezentat în anexa nr. 17.
u) Cantitatea-tone - se va completa în mod obligatoriu cu greutatea în tone a mãrfii exportate (excepţie: kWh, serviciile etc.).
v) Cantitatea în U.M. suplimentare - se va completa în mod obligatoriu în cazul în care pentru poziţia tarifara respectiva este menţionatã în Tariful vamal de import al României şi alta unitate de mãsura (suplimentarã) pe lângã greutatea în tone. În acest caz se va înscrie aceasta unitate de mãsura, iar în caseta, codul corespunzãtor acesteia.
x) Valoarea FOB/DAF în valuta plãţii - se va înscrie valoarea totalã FOB sau DAF a mãrfii care face obiectul cererii de licenta respective, dupã caz.
În cazul în care condiţia de livrare menţionatã în cererea de licenta este alta decât FOB sau DAF, la rubrica "Alte precizãri ale solicitantului" se va mentiona şi valoarea aferentã condiţiei de livrare respective.
În cazul mãrfurilor supuse licentierii, trimise/primite ca ajutoare economice în/din strãinãtate, precum şi în cazul mostrelor trimise/primite gratuit, la aceasta rubrica se va înscrie valoarea comunicatã de expeditorul mãrfii.
În cazul mãrfurilor supuse licentierii, primite/trimise pentru operaţiuni de perfecţionare activa sau pasiva (lohn sau processing în ţara sau în strãinãtate), precum şi în cazul mãrfurilor provenite din operaţiuni de perfecţionare activa sau pasiva, se va înscrie valoarea statistica a mãrfii, iar sub aceasta se va mentiona costul prelucrãrii respective.
Cifrele care reprezintã cantitatea şi valoarea se vor scrie cu punct de despartire pentru mii, milioane etc.
y) Alte precizãri ale solicitantului - în cazul în care pentru licentierea exportului respectiv sunt obligatorii în prealabil avize ale altor instituţii este necesar ca acestea sa fie anexate la cererea pentru licenta, în original sau în fotocopie lizibila, dupã caz, iar la aceasta rubrica sa se facã menţiunea, indicandu-se documentul anexat, numãrul, data şi instituţia emitenta. Dacã spaţiul acestei rubrici nu permite înscrierea tuturor precizãrilor, se va face menţiunea "vezi verso", iar pe versoul celor 3 exemplare ale cererii se vor face menţiunile respective sub titlul "Alte precizãri ale solicitantului".
7. Pentru import, rubricile din cererile pentru licenta se completeazã dupã cum urmeazã:
a) Rubricile comune*) cu cele din formularele cererilor pentru licenta de export se completeazã conform instrucţiunilor de la pct. 6.

---------
*) Se considera rubrici comune şi cele în care, în loc de referire la "export", se face referire la "import".

b) Beneficiar - se va mentiona agentul economic (sau, dupã caz, agenţii economici) care urmeazã sa utilizeze marfa în procesul de producţie sau sa o comercializeze, dupã caz.
c) Ţara vanzatoare - se va înscrie denumirea tarii în care firma partenera externa îşi are sediul social. În caseta se va mentiona numãrul de cod al tarii respective.
d) Ţara de origine - se va mentiona denumirea tarii în care s-a fabricat efectiv marfa care face obiectul cererii pentru licenta de import. În caseta se va înscrie numãrul de cod al tarii respective. În cazul mãrfurilor de bursa, ţara de origine poate rãmâne nenominalizata dacã la momentul solicitãrii licenţei nu se cunoaşte originea mãrfii. În acest caz, la rubrica "Ţara de origine" se va face menţiunea "Marfa de bursa".
e) Valoarea CIF/DAF în valuta plãţii - se va înscrie valoarea totalã CIF sau DAF a mãrfii care face obiectul cererii respective, dupã caz.
În cazul în care condiţia de livrare menţionatã în cererea pentru licenta de import este alta decât CIF sau DAF, la rubrica "Alte precizãri ale solicitantului" se va mentiona şi valoarea aferentã condiţiei de livrare respective.
8. În cazul cererilor pentru licenta de operaţiuni legate de export-import, la rubrica "Alte precizãri ale solicitantului" se vor face în mod obligatoriu şi urmãtoarele menţiuni:
a) pe cererile pentru licenta de operaţiune de export: "compensare cu import de..., conform cererii (cererilor) pentru licenta de import nr. ... din data de ..." (menţionându-se denumirile mãrfurilor, numãrul şi data cererii/cererilor pentru licenta de import în compensare cu exportul respectiv).
b) pe cererile pentru licenta de operaţiune de import: "compensare cu export de..., conform cererii (cererilor) pentru licenta de export nr. ... din data de..." (menţionându-se denumirile mãrfurilor, numãrul şi data cererii/cererilor pentru licenta de export în compensare cu importul respectiv).
c) toate cererile pentru licenta de operaţiuni legate de export-import trebuie sa fie întocmite în aceeaşi valuta.


ANEXA 14

INSTRUCŢIUNI
privind eliberarea licenţelor de import,
de export şi de operaţiune

1. Termenul de analiza şi soluţionare a cererilor pentru licenta, cu avizele prealabile necesare, este de maximum 10 zile de la data înregistrãrii lor la Centrul Roman de Comerţ Exterior. În cazul în care, în urma analizarii unei cereri pentru licenta sau a cererilor pentru licenta din cadrul unei operaţiuni comerciale, rezulta necesitatea prezentãrii unor date suplimentare sau a unor clarificãri, termenul de mai sus curge de la data primirii acestora. Datele sau clarificãrile solicitate vor fi transmise în forma scrisã.
2. Refuzul eliberãrii licenţelor se motiveaza în scris solicitantului.
Pe cele 3 exemplare ale unei cereri pentru licenta respinsã spaţiul afectat licentierii se bareaza cu o linie diagonala care uneste coltul din stanga jos cu cel din dreapta sus.
Exemplarul nr. 3 al cererilor pentru licenta respinse se retine la Departamentul de Comerţ Exterior.
3. În cazul în care în vederea eliberãrii unei licenţe este necesarã obţinerea în prealabil a unor avize ale altor instituţii, la eliberarea licenţelor se va tine seama în mod obligatoriu de prevederile acestora, nefiind admise nici un fel de derogãri de la acestea (privind denumirea mãrfii, caracteristicile ei, cantitatea, valoarea, furnizorul, termenul de livrare sau oricare alt element din aviz care se regaseste şi în cererea pentru licenta).
4. Licentele se elibereazã, de regula, cu valabilitate pana la sfârşitul anului în care sunt emise.
5. În vederea eliberãrii licenţelor de export pentru ţiţei şi produse petroliere, precum şi pentru produse siderurgice, pe copia pentru Departamentul de Comerţ Exterior a formularului albastru al cererii de licenta va fi înscris acordul producãtorului mãrfii.
6. În vederea eliberãrii licenţelor de import pentru ţiţei şi produse petroliere, cererile pentru licenta vor fi însoţite de urmãtoarele documente:
a) certificat de abilitare, în fotocopie lizibila, pentru efectuarea operaţiunilor cu ţiţei şi produse petroliere, emis de Comisia de abilitare din cadrul Ministerului Industriei şi Resurselor, conform prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 340/1992 privind regimul de import al deşeurilor şi reziduurilor de orice natura, precum şi al altor mãrfuri periculoase pentru sãnãtatea populaţiei şi pentru mediul înconjurãtor, cu modificãrile ulterioare;
b) declaraţia, pe propria rãspundere, a importatorului privind originea şi destinaţia finala a mãrfii importate.
7. În vederea eliberãrii licenţelor de export pentru produse din metale neferoase (obţinute din deşeuri) şi deşeuri din metale feroase şi neferoase reciclabile, cererile de licenta vor fi însoţite de autorizaţiile de valorificare conform prevederilor <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 16/2001 privind gestionarea deşeurilor industriale reciclabile, republicatã.
8. În vederea eliberãrii licenţelor de export pentru produse lemnoase, cu excepţia celor pentru export de masa lemnoasã în stare bruta (busteni) sau prelucrata sumar (lemn brut supus unor operaţiuni mecanice obtinandu-se piese semirotunde, sferturi, stâlpi, grinzi şi traverse), cererile pentru licenta vor fi însoţite de unul dintre urmãtoarele documente, în fotocopie lizibila, care sa ateste provenienta licita a mãrfii: contract intern, factura fiscalã sau borderou de achiziţie a masei lemnoase, avizat de filiala silvicã localã sau primãria localã, dupã caz, aviz de expediţie şi foaie de însoţire, precum şi de declaraţia scrisã pe propria rãspundere a exportatorului, atestând faptul ca documentul respectiv nu a mai fost utilizat pentru obţinerea unei alte licenţe de export.
Pentru exportul de masa lemnoasã în stare bruta (busteni) sau prelucrata sumar (lemn brut supus unor operaţiuni mecanice obtinandu-se piese semirotunde, sferturi, stâlpi, grinzi şi traverse), cererile de licenta pentru export vor fi însoţite de avizul Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor - Departamentul Pãdurilor - privind provenienta licita a mãrfii şi respectarea reglementãrilor în domeniu, precum şi de declaraţia scrisã pe propria rãspundere a exportatorului, atestând faptul ca documentul respectiv nu a mai fost utilizat pentru obţinerea unei alte licenţe de export.
9. În vederea eliberãrii licenţelor de export şi de import pentru precursorii care fac parte din categoriile I şi II prevãzute în anexa nr. 1 la <>Legea nr. 300/2002 privind regimul juridic al precursorilor folosiţi la fabricarea ilicitã a drogurilor, cererile pentru licenta vor fi însoţite de urmãtoarele documente:
a) autorizaţia, în fotocopie lizibila, eliberata de compartimentul de specialitate din cadrul Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei, pentru efectuarea de operaţiuni de export şi de import cu precursorii din categoriile respective;
b) certificatul de export, în fotocopie lizibila, eliberat de cãtre Direcţia generalã farmaceutica din cadrul Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei, pentru exportul cu precursorii din categoriile respective;
c) avizul, în fotocopie lizibila, al Inspectoratului General din Poliţiei Romane - Direcţia generalã de combatere a crimei organizate şi antidrog, pentru efectuarea de operaţiuni de export şi de import cu precursorii respectivi;
d) declaraţia scrisã, pe propria rãspundere, a exportatorului sau a importatorului, dupã caz, atestând faptul ca avizul Inspectoratului General al Poliţiei Romane - Direcţia generalã de combatere a crimei organizate şi antidrog nu a mai fost utilizat pentru obţinerea unei alte licenţe de export sau de import pentru produsul respectiv.
10. În vederea eliberãrii licenţelor de export şi de import pentru precursorii care fac parte din categoria a III-a prevãzuţi în anexa nr. 1 la <>Legea nr. 300/2002 , cererile pentru licenta vor fi însoţite de avizul de funcţionare pentru operaţiuni cu precursori din categoria a III-a, în fotocopie lizibila, emis de Ministerul Industriei şi Resurselor, precum şi de declaraţia scrisã, pe propria rãspundere, a exportatorului sau importatorului, dupã caz, atestând faptul ca avizul Inspectoratului General al Poliţiei Romane - Direcţia generalã de combatere a crimei organizate şi antidrog nu a mai fost utilizat pentru obţinerea unei alte licenţe de export sau de import pentru produsul respectiv.
11. În vederea eliberãrii licenţelor de export sau de import pentru materiale radioactive, instalaţii nucleare, aparate cu raze X, alfa, beta sau gama, altele decât cele considerate produse strategice, la care importul sau exportul este autorizat, în prealabil, de cãtre Comisia Nationala pentru Controlul Activitãţilor Nucleare, conform prevederilor <>Legii nr. 111/1996 privind desfãşurarea în siguranta a activitãţilor nucleare, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, cererile de licenta vor fi însoţite de urmãtoarele documente:
a) autorizaţia pentru desfãşurarea de activitãţi în domeniul nuclear, în fotocopie lizibila, eliberata de Comisia Nationala pentru Controlul Activitãţilor Nucleare;
b) declaraţia scrisã, pe propria rãspundere, a exportatorului sau a importatorului, dupã caz, atestând faptul ca autorizaţia respectiva nu a mai fost utilizata pentru obţinerea unei alte licenţe de export sau de import pentru produsul/produsele respective.
12. În vederea eliberãrii licenţelor de export pentru mãrfurile supuse licentierii, dar care sunt rezultate din operaţiuni de perfecţionare activa a unor mãrfuri importate temporar în România, o data cu cererile de licenta pentru export este obligatorie şi prezentarea urmãtoarelor documente:
a) declaraţiile vamale de import, din care sa rezulte ca importul este efectuat în regim temporar, în fotocopie lizibila;
b) declaraţia scrisã, pe propria rãspundere, a agentului economic care a realizat prelucrarea, din care sa rezulte ca din materialele importate s-au obţinut cantitãţile de produse pentru care se solicita licenta de export;
c) declaraţia scrisã, pe propria rãspundere, a exportatorului, atestând faptul ca declaraţiile vamale de import nu au mai fost utilizate pentru obţinerea unei alte licenţe de export sau, dacã declaraţiile vamale de import au mai fost folosite parţial, declaraţia din care sa rezulte ca licenta de export care se solicita este numai pentru soldul de marfa rãmasã neexportata;
d) avizul, dupã caz, al ministerului sau instituţiei de specialitate.
În acest caz pe cererea pentru licenta de export la rubrica "Alte precizãri ale solicitantului" acesta va înscrie în mod obligatoriu şi menţiunea urmãtoare: "Export în cadrul operaţiunii de perfecţionare activa în baza Declaraţiei vamale de import temporar nr. ... din data de ... şi a scrisorii nr. ... din data de ... a ..." (se va înscrie agentul economic ce a efectuat prelucrarea).
Licenta de export va fi eliberata în acest caz cu termen de valabilitate care nu poate depãşi termenul stabilit în declaraţia vamalã de import temporar.
Licentele de export pentru metale preţioase, pietre preţioase, precum şi pentru obiecte confectionate din acestea, rezultate din operaţiuni de perfecţionare activa în România, se acorda pentru cantitãţile rezultate din aplicarea ratei de randament la cantitatea importata temporar (pe baza declaraţiei pe propria rãspundere a agentului economic) şi pe baza declaraţiei vamale de import temporar anexate în fotocopie.
Termenul de valabilitate a acestor licenţe nu va depãşi termenul/data limita a declaraţiei vamale de import temporar şi a autorizaţiei de perfecţionare activa, emisã de Direcţia Generalã a Vamilor.
Numãrul licenţei de export se va mentiona în mod obligatoriu pe declaraţia vamalã de export.
13. În vederea eliberãrii licenţelor de export pentru mãrfurile supuse licentierii, care sunt trimise temporar în strãinãtate pentru operaţiuni de perfecţionare pasiva, o data cu cererile pentru licenta este necesarã şi prezentarea avizului ministerului sau instituţiei de specialitate, dupã caz.
Licentele de export pentru operaţiuni de perfecţionare pasiva se elibereazã condiţionat de returnarea în ţara a produsului sau produselor rezultate.
Pentru mãrfurile rezultate din operaţiuni de perfecţionare pasiva şi care sunt supuse licentierii la export, la cererea titularului operaţiunii, motivatã din punct de vedere economic, Departamentul de Comerţ Exterior poate aproba exportul definitiv al acestora, fãrã returnarea mãrfurilor în România, pe baza de licenta de export şi cu întocmirea declaraţiei de încasare valutarã.
Pe cererea de licenta, la rubrica "Alte precizãri ale solicitantului" se va mentiona "Export în cadrul operaţiunii de perfecţionare pasiva".
Termenul de valabilitate acordat prin licenta de export este valabil atât pentru realizarea exportului temporar, cat şi pentru realizarea importului definitiv aferent.
În cazul în care operaţiunea de perfecţionare pasiva nu poate fi lichidatã în termenul de valabilitate acordat prin licenta de export, agentul economic poate solicita, în scris şi motivat, dar nu mai târziu de expirarea termenului de valabilitate existent, prelungirea acestui termen.
În cazul operaţiunilor de perfecţionare pasiva a mãrfurilor, numãrul licenţei de export se va mentiona în mod obligatoriu atât pe declaraţia vamalã de export temporar, cat şi pe declaraţia vamalã de import definitiv.
14. Licentele pentru exportul definitiv şi pentru perfecţionare pasiva de produse cu conţinut de metale preţioase, metale preţioase, pietre preţioase şi de obiecte confectionate din acestea se elibereazã pe baza urmãtoarelor documente:
a) declaraţia pe propria rãspundere a exportatorului privind provenienta mãrfii;
b) buletin de analiza/expertiza emis de un laborator autorizat, care sa ateste caracteristicile mãrfii.
15. În cazul participãrii la licitaţii internaţionale la care prin caietul de sarcini se solicita de cãtre organizatorii licitaţiei prezentarea unei licenţe de export, la cererea societãţii participante la licitaţie se va elibera licenta de export, pe care licentiatorul va mentiona în mod obligatoriu "Provizorie, pentru licitaţia nr. ... din data de ..., fãrã valabilitate pentru vama".
În cazul în care cererile pentru licenta au şi anexa, aceasta va fi semnatã şi stampilata de emitentul licenţei din cadrul Departamentului de Comerţ Exterior.
16. Licentele neridicate de cãtre agenţii economici în termen de 30 de zile de la data aprobãrii lor vor fi anulate în mod automat.

ANEXA 15

CODIFICAREA OPERAŢIUNII

În spaţiul rezervat rubricii "Denumirea operaţiunii" de pe versoul formularului cererii pentru licenta se va înscrie denumirea operaţiunii, iar în caseta rezervatã codului operaţiunii, de pe fata formularului cererii pentru licenta, codul acesteia, dupã cum urmeazã:
Import
Nivelul 1 - litera I - import.
Nivelul 2 - codul este reprezentat dintr-un numãr compus din doua cifre, având urmãtoarea semnificatie:
40 - import definitiv;
52 - import temporar în regim de perfecţionare activa;
53 - import temporar cu returul mãrfii în aceeaşi stare;
65 - reimport cu plasare sub perfecţionare activa;
80 - import definitiv în cadrul unui contingent tarifar;
82 - import temporar în regim de perfecţionare activa, în cadrul unui contingent tarifar.
Nivelul 3 - codul este reprezentat dintr-o cifra cu urmãtoarea semnificatie:
1 - import liberalizat;
4 - import supus licentierii automate;
5 - import supus controlului.
Nivelul 4 - codul este reprezentat dintr-o cifra cu urmãtoarea semnificatie:
1 - aport la capitalul social;
2 - ajutoare;
3 - donaţii;
4 - recuperare creanţe externe;
5 - cliring;
6 - mostre şi material publicitar;
7 - credite guvernamentale;
8 - credite comerciale cu rambursare peste un an;
9 - mãrfuri în contul realizãrii de obiective complexe şi lucrãri de construcţii-montaj în strãinãtate;
0 - nespecificat.
Export
Nivelul 1 - litera E - export
Nivelul 2 - codul este reprezentat dintr-un numãr compus din doua cifre, având urmãtoarea semnificatie:
10 - export definitiv;
21 - export temporar în regim de perfecţionare pasiva;
22 - export temporar cu returul mãrfii în aceeaşi stare;
30 - reexport din perfecţionare activa;
31 - reexport prin returul în aceeaşi stare a mãrfurilor importate temporar;
95 - export prin magazine duty-free.
Nivelul 3 - codul este reprezentat printr-o cifra având urmãtoarea semnificatie:
1 - export liberalizat;
2 - export contingentat;
4 - export supus licentierii automate;
5 - export supus controlului.
Nivelul 4 - codul este reprezentat printr-o cifra având urmãtoarea semnificatie:
1 - aport la capitalul social;
2 - ajutoare;
3 - donaţii;
4 - livrãri de mãrfuri în contul datoriei externe;
5 - cliring;
6 - mostre şi material publicitar;
7 - credite guvernamentale;
8 - credite comerciale cu rambursare la peste 90 de zile;
9 - mãrfuri pentru realizarea de obiective complexe şi lucrãri de construcţii-montaj în strãinãtate, inclusiv produse cu ciclu lung de fabricaţie;
0 - nespecificat.
Operaţiuni legate de import-export
Nivelul 1 - litera L - operaţiuni legate.
Nivelul 2 - codul este reprezentat dintr-un numãr compus din doua cifre, având urmãtoarea semnificatie:
40 - import definitiv;
10 - export definitiv;
80 - import definitiv în cadrul unui contingent tarifar;
Nivelul 3 - codul este format dintr-o cifra având urmãtoarea semnificatie:
- pentru import - vezi nivelul 3 de la import;
- pentru export - vezi nivelul 3 de la export.
Nivelul 4 - codul este reprezentat de cifra 0, cu semnificatia nespecificata, atât la import, cat şi la export.

ANEXA 16

CODIFICAREA
condiţiilor de plata şi de credit

A. Codul condiţiilor de plata şi de credit este un numãr compus din patru cifre, dispus în trei câmpuri semnificative, având urmãtoarea semnificatie:
a) Primele doua cifre indica momentul sau termenul plãţii:
10 - plata anticipata;
20 - plata imediata (la vedere);
31 - plata la termen de pana la 90 de zile de la livrare;
32 - plata la termen între 90 de zile şi un an de la livrare;
33 - plata la termen de peste un an de la livrare.
b) A treia cifra indica mijlocul de plata:
1 - cash;
2 - cliring;
3 - cont creanţe/obligaţii externe;
4 - cont barter/cooperare la nivel guvernamental;
5 - compensare la nivel de agenţi economici.
c) A patra cifra indica modalitatea de plata:
1 - acreditiv;
2 - alte modalitãţi bancare (incasso, ordin de plata);
3 - schimb de documente prin banca;
4 - schimb de documente în afarã bãncilor;
5 - valuta efectivã (inclusiv cecuri).
B. În cazul în care operaţiunea respectiva nu comporta plati sau încasãri de nici un fel se va mentiona codul 4100.

NOTA:
- În caseta destinatã mentionarii codului se va înscrie codul condiţiei de plata respective, iar în spaţiul liber din cadrul rubricii "Condiţii de plata şi de credit" se va înscrie, în cuvinte, detaliat şi complet, condiţia de plata negociata şi convenitã cu partenerul extern.
- În cazul în care din condiţiile convenite cu partenerul extern rezulta mai multe coduri ale condiţiei de plata, se va înscrie în caseta codul condiţiei cu ponderea principala.



ANEXA 17

.......................................
(denumirea importatorului/exportatorului)


ANEXA
la cererea pentru licenta nr. ..... din data de ..........

┌──────────────┬───────────────┬──────────────────────────────┬──────────────┐
│ Nr. poziţiei │ │ Cantitatea │ │
│ din Tariful │ ├──────────────┬───────────────┤ │
│ vamal de │ Denumirea │ │ │ Valoarea │
│ import al │ mãrfii │ În tone │ În U.M. │ │
│ României │ │ │ suplimentare │ │
│ (8 cifre) │ │ │ │ │
├──────────────┼───────────────┼──────────────┼───────────────┼──────────────┤
│ │ │ │ │ │
├──────────────┼───────────────┼──────────────┼───────────────┼──────────────┤
│ TOTAL: │ │ │ │ │
└──────────────┴───────────────┴──────────────┴───────────────┴──────────────┘

....................
(numele şi prenumele în clar,
semnatura şi ştampila)



--------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016