Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME din 18 aprilie 2003  privind reglementarea unor probleme financiare in activitatea sportiva    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME din 18 aprilie 2003 privind reglementarea unor probleme financiare in activitatea sportiva

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 316 din 12 mai 2003
CAP. 1
Cheltuieli ce pot fi efectuate pentru pregãtirea şi participarea la acţiuni şi competitii sportive interne şi internaţionale

A. Acţiuni interne

ART. 1
(1) Cantonamentele, semicantonamentele şi taberele de pregãtire se aproba de conducerea autoritãţilor/instituţiilor publice sau structurilor sportive care le iniţiazã şi se organizeazã cu:
a) sportivi care participa la etapele locale, de zona şi finale ale campionatelor naţionale de seniori, tineret, juniori, copii, şcolare şi universitare, tabere de selecţie şi pregãtire sportiva, centre naţionale olimpice de pregãtire a juniorilor;
b) sportivi care participa în superliga, liga nationala, diviziile A, B, diviziile şcolare şi de juniori (tineret) şi competitiile universitare.
(2) În cantonamente, semicantonamente şi tabere, în afarã de sportivi şi antrenori pot participa, în funcţie de specificul ramurii de sport şi de numãrul sportivilor, câte un conducãtor de cantonament, respectiv conducãtor de lot, medic, asistent medical, masor, fizioterapeut, cercetator, operator video, alţi specialişti şi tehnicieni. În cazul pregãtirii sportive a copiilor şi elevilor pot participa, pentru asigurarea pregãtirii şcolare a acestora, şi cadre didactice.
(3) Persoanele prevãzute la alin. (2) beneficiazã pe perioada cantonamentelor, semicantonamentelor şi a taberelor de aceleaşi drepturi ca şi sportivii. Se excepteazã cazurile în care acţiunile sunt organizate în localitãţile în care îşi au domiciliul aceste persoane, iar organizatorii au stabilit ca unii dintre ei sa nu locuiascã cu sportivii cantonati, situaţie în care vor beneficia, dupã caz, de una-doua mese pe zi.
(4) Numãrul participanţilor la cantonamente, semicantonamente şi tabere se stabileşte de cãtre autoritãţile/instituţiile publice sau structurile sportive organizatoare, în funcţie de ramura de sport, de scopul acţiunii şi de posibilitãţile financiare.
(5) Pe durata cantonamentelor, semicantonamentelor şi taberelor de pregãtire sportiva se pot efectua cheltuieli pentru activitãţi culturale şi de presa în limita sumei de pana la 40.000 lei/persoana/zi. Cheltuielile de refacere dupã efort, recuperare şi igiena personalã se efectueazã la tarife negociate cu unitãţile prestatoare, dar care nu vor fi mai mari decât cele practicate pentru alţi clienţi.
(6) Persoanele care controleazã loturile de sportivi aflaţi în cantonamente, semicantonamente şi tabere de pregãtire sportiva, indiferent de funcţia şi de natura controlului, nu pot servi masa la nivelul alocaţiei acordate sportivilor sau tehnicienilor; ele beneficiazã numai de diurna de deplasare stabilitã potrivit normelor legale.
(7) Persoanele care îndeplinesc funcţia de şef de cantonament pot beneficia la masa de drepturile pe care le au antrenorii, în perioada în care sunt delegate de conducãtorii structurii sportive care angajeazã cheltuiala, numai dacã folosesc şi servicii de cazare.
(8) Pe perioada deplasarii şi participãrii la competitii sportive interne, antrenorii şi tehnicienii care însoţesc sportivii beneficiazã de aceleaşi drepturi privind cazarea şi masa ca aceştia.
ART. 2
Numãrul maxim de sportivi şi tehnicieni care se pot deplasa la competitii sportive interne este cel prevãzut în regulamentele de organizare şi desfãşurare ale acestora.
ART. 3
Cheltuielile de participare la toate competitiile interne sunt asigurate de cluburile sportive, iar cele cu organizarea, de cãtre organizatorii acestora, cu excepţia situaţiilor în care federaţiile sportive naţionale fac alte precizãri în regulamentele competitionale.
ART. 4
(1) Transportul sportivilor şi al insotitorilor la acţiuni sportive se poate face cu mijloace de transport proprii ale autoritãţilor/instituţiilor publice sau structurilor sportive ori închiriate, cu cele în comun - autobuz, microbuz, tren, avion -, folosindu-se mijlocul de transport cel mai avantajos ca durata şi cost. În cazul deplasarii pe distanţe mai mari de 300 km se va putea cãlãtori cu tren Intercity, cu tren clasa I ori cu vagon de dormit sau cu avion. Cãlãtoria cu vagonul de dormit sau cu avionul se poate face, cu aprobarea conducatorului autoritãţii/instituţiei publice sau structurii sportive respective şi numai în situaţii de stricta necesitate. Se pot folosi şi autoturisme personale, cu decontarea cheltuielilor conform prevederilor legale care se aplica în cazul deplasarii salariaţilor instituţiilor publice.
(2) Pentru participarea la competitii sau antrenamente, sportivii şi insotitorii acestora se pot deplasa de la hotel sau de la restaurant la bazele sportive cu mijloace de transport proprii, închiriate sau cu cele în comun, cheltuielile urmând a fi decontate în cadrul acţiunilor respective.
ART. 5
(1) Cazarea participanţilor la acţiunile sportive se va face, cu prioritate, în unitãţile de cazare pentru sportivi, în cãmine, internate şcolare sau studenţeşti, moteluri, campinguri sau în hoteluri pana la categoria trei stele inclusiv. Spaţiile din unitãţile de cazare pentru sportivi se vor folosi în primul rând pentru acţiunile sportive şi, în limita locurilor disponibile, şi pentru acţiuni cu alt caracter.
(2) Deţinãtorii de baze sportive din reţeaua Ministerului Tineretului şi Sportului şi Comitetului Olimpic Roman vor practica pentru activitãţile sportive tarife diferenţiate în funcţie de confort, stabilite anual prin ordin al ministrului tineretului şi sportului, respectiv al preşedintelui Comitetului Olimpic Roman.
(3) Pentru delegatiile sportive strãine, invitate de Ministerul Tineretului şi Sportului, instituţiile din subordinea acestuia, de Comitetul Olimpic Roman sau de federaţiile sportive naţionale, pe baza de reciprocitate, tariful de cazare va fi acelaşi cu cel perceput pentru sportivii romani.
ART. 6
Transportul materialelor, echipamentelor, aparaturii, al medicamentelor necesare pentru antrenamente şi competitii se poate efectua cu mijloace de transport proprii sau închiriate, decontandu-se cheltuielile efective.
ART. 7
(1) Pentru organizarea de consfatuiri, conferinţe ştiinţifice, analize anuale, întruniri cu caracter metodic, schimburi de experienta, cursuri de perfecţionare a cadrelor tehnice, conferinţe de presa, gale şi manifestãri sportive şi alte acţiuni similare, Ministerul Tineretului şi Sportului, instituţiile din subordinea sa, Comitetul Olimpic Roman şi federaţiile sportive naţionale pot efectua cheltuieli privind:
a) cazarea şi transportul participanţilor;
b) închirierea de spaţii, instalaţii (de sonorizare, de traducere simultanã), aparatura audio-video, calculatoare şi echipamente periferice şi de alte bunuri necesare desfãşurãrii acţiunilor;
c) transportul materialelor;
d) materiale consumabile, pavoazare, aranjamente florale;
e) plata lectorilor şi translatorilor.
(2) De asemenea, se pot efectua cheltuieli cu masa pentru fiecare participant, în limita diurnei legal stabilite, pentru asigurarea de gustari, sucuri, cafea şi altele asemenea.

B. Acţiuni internaţionale
ART. 8
Numãrul participanţilor care compun delegatiile sportive strãine la acţiuni internaţionale organizate în ţara sau care compun delegatiile sportive romane care se deplaseaza la acţiuni sportive şi la competitii în strãinãtate, numãrul de zile, precum şi condiţiile de participare sunt cele stabilite prin convenţii şi protocoale încheiate cu Ministerul Tineretului şi Sportului, cu Comitetul Olimpic Roman şi cu federaţiile sau cluburile respective, prin comunicãri ale organizatorilor sau prin prevederi ale regulamentelor organismelor internaţionale.
ART. 9
Transportul intern al delegatiilor sportive strãine se poate efectua cu avion, autocar, microbuz sau autoturism din dotare ori închiriat, inclusiv cu tren Intercity, tren clasa I, indiferent de distanta, sau cu vagon de dormit, urmãrindu-se realizarea lui în condiţii cat mai apropiate de cele oferite, pe baza de reciprocitate, de parteneri.
ART. 10
(1) Pentru cazarea delegatiilor sportive strãine, participante la acţiuni sau la competitii internaţionale organizate în ţara, se pot folosi hoteluri pana la categoria patru stele inclusiv. Plata cazarii pentru aceste acţiuni poate fi asigurata de cãtre organizatori, în limita sumelor legale.
(2) În cazul folosirii hotelurilor care aparţin societãţilor comerciale de turism cu capital exclusiv sau majoritar de stat, pentru delegatiile sportive din strãinãtate, în situaţii bine justificate, la propunerea Ministerului Tineretului şi Sportului şi cu avizul Ministerului Turismului, se vor practica tarife similare celor pentru sportivii romani.
(3) Pentru specialiştii strãini implicaţi în pregãtirea loturilor sportive olimpice şi naţionale ministrul tineretului şi sportului poate aproba gratuitate pentru plata cazarii numai în spaţiile din cadrul complexurilor sportive naţionale.
(4) Pentru cazarea unor delegaţii strãine în componenta cãrora sunt incluşi demnitari sau mari personalitãţi sportive se pot folosi hoteluri categoria cinci stele.
ART. 11
Membrilor delegatiilor sportive strãine li se pot asigura cheltuieli pentru activitãţi culturale, refacere dupã efort, igiena personalã şi transport local, în limita bugetului acţiunii, la tarife negociate cu unitãţile prestatoare, dar care nu vor fi mai mari decât cele practicate pentru alţi clienţi.
ART. 12
Sumele în lei care se acorda drept cheltuieli zilnice delegatiilor sportive strãine pe perioada şederii în România sunt cele stabilite conform protocoalelor sau convenţiilor încheiate de Ministerul Tineretului şi Sportului, Comitetul Olimpic Roman sau de cãtre federaţiile sportive naţionale, pe baza de reciprocitate, cu organismele similare din ţãrile partenere, cu respectarea normativelor în vigoare.
ART. 13
La intalnirile şi acţiunile sportive internaţionale organizate în ţara, ocazie cu care au loc conferinţe de presa sau intalniri protocolare, autoritãţile/instituţiile publice sau structurile sportive pot efectua cheltuieli pentru fiecare şedinţa tehnica în limita sumei de 50.000 lei/persoana.
ART. 14
(1) Cu ocazia competiţiilor şi acţiunilor internaţionale, delegatiilor sportive strãine li se pot oferi atentii simbolice, cadouri, dupã cum urmeazã:

a) la competitiile şi acţiunile internaţionale organizate în ţara:


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Beneficiari Finanţarea cheltuielilor Valoarea
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Sportivii Cluburile sportive sau pana la 100.000
federaţiile sportive lei/persoana
naţionale
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Conducãtorii adjuncţi, Cluburile sportive sau pana la 180.000
antrenorii, arbitrii, federaţiile sportive lei/persoana
care fac parte din naţionale
delegaţie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Conducãtorul delegaţiei, Cluburile sportive sau pana la 270.000
arbitrii internationali şi federaţiile sportive lei/persoana
observatorii, delegaţi naţionale
ai forurilor internaţionale
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Membrii delegatiilor Organizatorul acţiunii pana la 1.200.000
sportive oficiale lei/persoana
strãine care participa la
acţiuni organizate de
Ministerul Tineretului şi
Sportului, Comitetul
Olimpic Roman sau alte
instituţii centrale
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

b) la competitiile şi acţiunile internaţionale organizate în strãinãtate:

────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Acţiunea Finanţarea cheltuielilor Valoarea
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Intalniri bilaterale Cluburile sportive sau pana la 1.800.000
federaţiile sportive lei/acţiune
naţionale
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Concursuri, turnee interna- Cluburile sportive sau pana la 3.700.000
tionale, cantonamente şi federaţiile sportive lei/acţiune
tabere internaţionale naţionale
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Campionate mondiale şi Federaţiile sportive pana la 7.500.000
europene, cupe mondiale naţionale lei/acţiune
şi europene
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Universiade, campionate Ministerele de resort pana la 6.000.000
mondiale universitare, lei/acţiune
militare, feroviare etc.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Congrese şi conferinţe ale Titularul acţiunii pana la 9.000.000
organismelor europene şi lei/acţiune
internaţionale
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Schimburi bilaterale şi pana la 4.500.000
multilaterale, intalniri lei/acţiune
oficiale pe probleme
sportive
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Jocurile olimpice Comitetul Olimpic Roman pana la 22.000.000
lei/ramura de sport
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



(2) Costul materialelor de promovare a activitãţii, cum ar fi: cupe, tricouri, cravate cu însemne, diplome, medalii, fanioane, pliante, plachete, insigne, brelocuri, flori şi altele asemenea, nu se include în valoarea cadourilor.
ART. 15
(1) Arbitrii şi observatorii strãini, delegaţi la competitii internaţionale organizate în ţara, beneficiazã de aceleaşi drepturi ca şi participanţii la acestea.
(2) Indemnizaţia de arbitraj se plãteşte în lei sau în valuta, dupã caz, corespunzãtor prevederilor regulamentelor şi în cuantumul stabilit de organismele sportive internaţionale.
ART. 16
Reprezentanţii organizatorilor, care însoţesc delegatiile strãine participante la acţiuni internaţionale desfãşurate în ţara, şi translatorii vor beneficia de aceleaşi drepturi privind transportul, cazarea şi hrana ca şi delegatiile strãine.
ART. 17
Pentru delegatiile sportive care se deplaseaza în strãinãtate, autoritãţile/instituţiile publice sau structurile sportive pot efectua cheltuieli în valuta pentru diurna, cazare, transport şi alte cheltuieli, în condiţiile legii. Cuantumul diurnei care se acorda pentru deplasãri în strãinãtate se poate stabili de cãtre ordonatorii de credite bugetare sau, dupã caz, de cãtre conducerea structurilor sportive, fãrã a se depãşi nivelurile prevãzute prin actele normative în vigoare.
ART. 18
Autoritãţile, instituţiile publice şi structurile sportive pot efectua cheltuieli pentru achiziţionarea de materiale sportive, echipament sportiv şi ţinuta de prezentare, dupã caz, în vederea pregãtirii, participãrii la competitii sportive, precum şi pentru derularea altor acţiuni sportive în cadrul programelor sportive, în limita fondurilor aprobate cu aceasta destinaţie în bugetele proprii.
C. Alocaţii de hrana
ART. 19
(1) Alocaţiile zilnice de hrana pentru activitatea sportiva de performanta interna şi internationala, potrivit normelor legale în vigoare, se diferentiaza pe categorii de acţiuni, dupã cum urmeazã:


Activitatea sportiva de performanta:

- lei/zi -
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Plafoane valorice
Acţiunea ──────────────────────────────────
La cantine La restaurante
(exclusiv regia) (inclusiv regia)
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
a) Competitii sportive interne:
- etapa pe localitate pana la 165.000 pana la 260.000
- etapa judeteana pana la 165.000 pana la 260.000
- etapa de zona şi divizia B pana la 225.000 pana la 375.000
- etapa finala, cupe, competitii pana la 225.000 pana la 375.000
cu etape direct finale,
divizia A, superliga
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
b) Cantonamente, semicantonamente,
întruniri cu caracter metodic şi
tabere, schimburi de experienta,
cursuri de perfecţionare a cadrelor
tehnice şi alte acţiuni similare,
la care se desfãşoarã activitãţi
practice, organizate, dupã caz, de:
- direcţiile pentru tineret şi sport
judeţene şi a municipiului Bucureşti,
asociaţiile judeţene şi ale municipiului
Bucureşti pe ramuri de sport, cluburile
sportive cu sportivii din secţiile
acestora pana la 225.000 pana la 375.000
- autoritãţile/instituţiile publice sau
structurile sportive cu sportivi din
loturile olimpice şi naţionale pana la 300.000 pana la 500.000
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
c) Competitii sportive internaţionale şi
acţiuni sportive internaţionale
(congrese şi conferinţe ale
organismelor europene şi mondiale,
schimburi bilaterale şi multilaterale,
intalniri oficiale pe problemele
sportului), organizate de:
- direcţiile pentru tineret şi sport
judeţene, respectiv a municipiului
Bucureşti, asociaţiile judeţene şi
ale municipiului Bucureşti pe ramuri
de sport, cluburile sportive pana la 310.000 pana la 435.000
- federaţiile sportive naţionale pana la 350.000 pana la 500.000
- Ministerul Tineretului şi Sportului,
Comitetul Olimpic Roman, Ministerul
Educaţiei şi Cercetãrii, alte ministere
şi instituţii centrale şi autoritãţile
administraţiei publice locale pana la 400.000 pana la 570.000
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

(2) Pentru celelalte acţiuni sportive, altele decât cele de performanta,
alocaţiile de hrana zilnice sunt urmãtoarele:
- lei/zi -
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Acţiunea La cantine La restaurante
(exclusiv regia) (exclusiv regia)
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Competitii sportive interne pana la 150.000 pana la 230.000
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Cantonamente, semicantonamente şi tabere pana la 150.000 pana la 230.000
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Competitii sportive internaţionale pana la 210.000 pana la 300.000
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


(3) Direcţiile pentru tineret şi sport judeţene şi a municipiului Bucureşti, cluburile sportive, complexurile sportive naţionale din subordinea Ministerului Tineretului şi Sportului, care deţin unitãţi de alimentaţie pentru sportivi, percep sume pentru cheltuielile de regie de maximum 35% din valoarea alocaţiei de masa în cazul servirii mesei de cãtre sportivii din loturile olimpice şi naţionale, din cluburile sportive, precum şi de cãtre alţi participanţi la acţiuni cu caracter sportiv; în cazul Complexului Sportiv Naţional "Piatra Arsa" se percep sume pentru cheltuieli de regie de maximum 45%.
(4) Preţurile percepute pentru servirea mesei în cazul altor acţiuni decât cele sportive sunt stabilite în condiţiile legii.
(5) Alocaţiile de hrana stabilite în prezentul articol reprezintã plafoane maxime. Cuantumul concret al alocaţiei de hrana se stabileşte de cãtre ordonatorul de credite, respectiv conducãtorul structurii sportive, în funcţie de specificul ramurii de sport, de valoarea sportivilor, de unitatea la care li se asigura hrana, în limita prevederilor bugetare aprobate. Alocaţia de hrana se repartizeazã, în principiu, pe durata unei zile, astfel:
- masa de dimineata 20%
- masa de pranz 40%
- masa de seara 40%.
Alocaţia de hrana astfel stabilitã se acorda pe perioada desfãşurãrii acţiunii prevãzute în calendarele sportive competitionale şi în programele autoritãţilor/instituţiilor publice sau structurilor sportive.
(6) La acţiunile interne şi internaţionale sunt interzise includerea şi decontarea în cadrul alocaţiei de hrana a bãuturilor alcoolice.
(7) Delegatiilor sportive strãine li se va putea acorda la plecare hrana rece, pe durata cãlãtoriei pana la destinaţie, în limita alocaţiei de care au beneficiat în ţara şi în condiţiile prevãzute la alin. (5), numai dacã transportul se efectueazã cu trenul, autobuzul sau autoturismul.
(8) La încheierea acţiunilor sportive internaţionale se va putea organiza o masa oficialã cu sportivii, antrenorii, arbitrii şi oficialii participanţi, precum şi cu un numãr limitat de alte persoane care au contribuit la organizarea acţiunii, în limita sumei de 300.000 lei la cantina sau de 500.000 lei la restaurant, de persoana. În acest caz alocaţia de hrana pentru masa de seara nu se mai foloseşte. În cadrul meselor oficiale se pot deconta şi bãuturi alcoolice.
(9) În cazul deplasarii în strãinãtate cu trenul, cu autobuzul sau cu autoturismul, delegatiile sportive romane beneficiazã de hrana rece la nivelul alocaţiei de cantonament numai pe durata cãlãtoriei pe teritoriul României.
(10) La competitiile programate în ţara în cadrul superligii, a diviziilor A şi B, la finalele campionatelor naţionale şi ale competiţiilor internaţionale, organizatorii pot asigura sportivilor racoritoare în suma de pana la 35.000 lei/persoana/joc sau reuniune.
(11) Nivelul alocaţiilor de hrana prevãzut în prezentul articol poate fi majorat dacã asigurarea diferenţei se realizeazã de cãtre sponsori.
(12) În cadrul sumelor prevãzute la alin. (1), (2), (8) şi (11) este inclusã şi taxa pe valoarea adãugatã.
D. Alimentaţia de efort
ART. 20
(1) Pentru asigurarea unei alimentatii corespunzãtoare efortului depus în pregãtire, sportivii pot beneficia de alimentaţie de efort - în hrana, alimente sau în numerar -, acordatã dupã cum urmeazã:
a) de cãtre federaţii sportive naţionale, cluburi sportive, pentru sportivii din loturile olimpice şi naţionale, la toate categoriile de varsta - pana la 5.000.000 lei lunar;
b) de cãtre direcţiile pentru tineret şi sport judeţene şi a municipiului Bucureşti, cluburile sportive, pentru sportivii de performanta din secţiile cluburilor şi ale asociaţiilor sportive, la toate categoriile de varsta - pana la 3.000.000 lei lunar.
(2) Criteriile de acordare vor fi stabilite de federaţiile sportive naţionale, direcţiile pentru tineret şi sport judeţene şi a municipiului Bucureşti, de cluburi sportive, în raport cu valoarea sportivului, cu efortul depus şi cu rezultatele obţinute.
ART. 21
Alimentaţia de efort se acorda, pentru aceeaşi perioada, de cãtre o singura structura sportiva sau de cãtre direcţiile pentru tineret şi sport judeţene şi a municipiului Bucureşti.
ART. 22
Pe perioada cantonamentelor şi taberelor structurile sportive şi direcţiile pentru tineret şi sport judeţene şi a municipiului Bucureşti nu pot acorda şi alimentaţie de efort.
ART. 23
Cluburile sportive care au echipe sau grupe de copii şi juniori, care se pregãtesc conform normelor stabilite de federaţii, pot acorda acestora în ziua antrenamentului, pentru compensarea efortului depus, alimente constând în produse lactate, fructe, miere sau altele cu efect nutritiv similar, în limita sumei de pana la 45.000 lei/sportiv.
ART. 24
(1) Comitetul Olimpic Roman şi federaţiile sportive naţionale pot sa procure vitamine, sustinatoare de efort şi medicamente, în baza referatului de necesitate prezentat de medicul lotului, pentru acţiunile de pregãtire şi competitionale organizate, în limita bugetului aprobat în acest scop, astfel:
a) vitamine şi sustinatoare de efort, în suma de pana la 200.000 lei/zi pentru fiecare sportiv;
b) medicamente şi materiale sanitare, unguente şi produse pentru masaj utilizate în procesul de refacere-recuperare dupã traumatisme şi îmbolnãviri, în suma de pana la 50.000 lei/zi pentru fiecare sportiv.
(2) Celelalte structuri sportive, precum şi direcţiile pentru tineret şi sport judeţene pot sa procure:
a) vitamine şi sustinatoare de efort, în suma de pana la 100.000 lei/zi pentru fiecare sportiv;
b) medicamente, materiale sanitare, unguente şi produse pentru masaj utilizate în procesul de refacere-recuperare dupã traumatisme şi îmbolnãviri, în suma de pana la 25.000 lei/zi pentru fiecare sportiv, în cadrul prevederilor bugetare aprobate în acest scop.
(3) Sustinatoarele de efort sunt: substanţe sintetice sau naturale cu efecte ergo ori profotrope, utilizate în vederea reechilibrarii biologice a sportivilor. Acestea au scop profilactic, curativ şi accelereaza refacerea dupã efort, contribuind indirect la susţinerea biologica a efortului urmãtor, substanţe care nu sunt incluse pe listele doping ale Agenţiei Mondiale Antidoping (WADA).
(4) Aplicarea prevederilor lit. a) şi b) ale alin. (1) şi (2) se realizeazã în baza prescripţiei medicale.
E. Alte cheltuieli
ART. 25
(1) La competitiile sau la acţiunile sportive interne şi internaţionale se pot aloca fonduri pentru: materiale consumabile, pavoazare, panouri publicitare, multiplicari, rechizite, aranjamente florale la preţurile de piata, asistenta medicalã şi salvare, ordine publica, servicii de paza contra incendiilor.
(2) Pentru participarea la acţiunile şi competitiile sportive internaţionale se pot efectua cheltuieli cu taxe de participare, de viza, asigurare medicalã, taxa de parcare şi altele asemenea.
(3) Ministerul Tineretului şi Sportului, Comitetul Olimpic Roman, federaţiile sportive naţionale pot efectua cheltuieli privind contribuţiile şi cotizaţiile anuale la organismele internaţionale cu profil sportiv la care sunt afiliate, conform actelor normative în vigoare.
(4) Pentru buna desfãşurare şi optimizare a activitãţilor de documentare, sinteza şi prognoza din domeniul sportului, precum şi pentru perfecţionarea personalului de specialitate, autoritãţile/instituţiile publice - structurile sportive, în limita prevederilor bugetare aprobate şi cu respectarea dispoziţiilor legale, pot efectua:
a) cheltuieli pentru studii de cercetare şi documentare în domeniul educaţiei fizice şi sportului;
b) cheltuieli pentru procurarea de cãrţi şi alte publicaţii cu profil sportiv;
c) cheltuieli pentru traduceri, tiparituri, multiplicari şi alte materiale de specialitate din domeniu;
d) cheltuieli pentru realizarea materialelor audio-video metodice şi de promovare a activitãţii sportive;
e) cheltuieli pentru servicii de consultanţa în domeniul sportului;
f) achiziţii de licenţe pentru software de baza şi upgrade, servicii de programare şi de întreţinere pentru aplicaţii software, inclusiv lucru on-line, în domeniul sportului.
(5) Cluburile sportive deţinãtoare de cai pot prevedea în buget cheltuieli pentru asigurarea hranei acestora, pentru medicamente, vitamine şi sustinatoare de efort.
(6) Pentru ramurile de sport individuale de lupta prin contact, structurile sportive pot efectua cheltuieli cu plata indemnizaţiei pentru parteneri (sparring partener) pana la valoarea de 2.000.000 lei/meci.
(7) Comitetul Olimpic Roman poate acorda lunar burse olimpice sportivilor din categoria juniori şi tineret, cu calitãţi deosebite şi care se pregãtesc într-un sistem organizat, pentru a participa la competitii naţionale şi internaţionale. Bursa olimpica cuprinde costurile de asigurare a mesei într-un sistem controlat şi în cuantumul stabilit pentru sportivii componenţi ai centrelor olimpice naţionale de pregãtire a juniorilor.
(8) Structurile sportive pot sa efectueze cheltuieli pentru investigaţii medicale de inalta tehnicitate (rezonanta magnetica nucleara, tomografie computerizata, coronarografie, scintigrame cu raze, izotopi etc.) privind starea de sãnãtate a sportivilor de performanta, precum şi pentru realizarea interventiilor chirurgicale şi a tratamentelor postoperatorii ale acestora, astfel:
a) Comitetul Olimpic Roman, pentru sportivii loturilor olimpice;
b) federaţiile sportive naţionale, pentru sportivii loturilor naţionale;
c) celelalte structuri sportive, pentru sportivii legitimati.
(9) Instituţiile publice şi structurile sportive care au în administrare baze sportive pot efectua cheltuieli pentru dotarea cabinetelor medicale cu medicamente, materiale şi aparatura sanitarã şi de refacere dupã efort, pentru acordarea asistenţei medicale de urgenta, în limita prevederilor bugetare aprobate în acest scop.
(10) Pentru realizarea controalelor doping autoritãţile/instituţiile publice sau structurile sportive pot efectua cheltuieli în lei pentru testele efectuate în ţara sau în valuta pentru cele impuse de reglementãrile internaţionale a fi efectuate în strãinãtate.
ART. 26
(1) Pentru folosirea la antrenamente şi competitii a bazelor sportive, instituţiile publice şi structurile sportive plãtesc tarife de folosire a acestora. Deţinãtorii bazelor sportive din reţeaua Ministerului Tineretului şi Sportului vor lua în calculul tarifelor de folosire a bazelor sportive cheltuielile de funcţionare şi întreţinere a acestora, precum şi cheltuielile de personal ale salariaţilor implicaţi direct în întreţinerea bazelor sportive respective.
(2) În cazul folosirii simultane a unei baze sportive, respectiv culoare de inot, pista de atletism, sala sportiva, de cãtre mai multe secţii sportive, tariful de folosire a bazelor sportive se va împãrţi proporţional cu gradul de folosire.
(3) Încasarea sumelor aferente tarifelor de folosire a bazelor sportive se efectueazã conform contractului încheiat între pãrţi.
(4) La folosirea bazelor sportive vor avea prioritate, în ordine, sportivii din loturile olimpice şi naţionale, secţiile de performanta care activeazã în superliga, diviziile A şi B, de juniori, şcolare, universitare şi acţiunile sportive organizate de direcţiile pentru tineret şi sport judeţene şi a municipiului Bucureşti şi asociaţiile judeţene şi ale municipiului Bucureşti pe ramuri de sport.
(5) Pentru alte activitãţi în afarã celor prevãzute la alin. (1), cum ar fi: spectacole, concerte, adunãri şi alte manifestãri asemãnãtoare, care nu impiedica buna desfãşurare a activitãţilor sportive, deţinãtorii de baze sportive percep tarife negociate prin contract, în condiţiile legii.
(6) În situaţia în care deţinãtorii de baze sportive din reţeaua Ministerului Tineretului şi Sportului obţin venituri suplimentare din exploatarea acestora sau din alte surse, mai mari decât nivelul costurilor de întreţinere şi de funcţionare, aceştia pot acorda structurilor sportive şcolare şi universitare o reducere a cuantumului tarifelor de folosire a bazelor sportive de pana la 50%.
(7) Prin excepţie de la prevederile prezentului articol, Ministerul Tineretului şi Sportului poate aproba punerea la dispoziţie, în mod gratuit, a bazelor sportive aflate în administrarea instituţiilor din subordine, la solicitarea Comitetului Olimpic Roman, a federaţiilor sportive naţionale, a cluburilor sportive din subordine şi a direcţiilor pentru tineret şi sport judeţene şi a municipiului Bucureşti, numai pentru activitatile sportive ale acestora, cu prioritate pentru loturile olimpice şi naţionale.
ART. 27
Persoanele care participa la acţiuni sportive pot fi scoase de la locul de munca, prin negociere între federaţiile sportive naţionale, cluburile sportive şi unitãţile în care îşi desfãşoarã activitatea persoanele respective sau prin plata contravalorii drepturilor salariale pe perioada solicitatã.

CAP. 2
Premii, prime şi alte drepturi

A. Premii pentru sportivi

ART. 28
(1) Pentru performanţele deosebite obţinute în competitii sportive Ministerul Tineretului şi Sportului, Comitetul Olimpic Roman, federaţiile sportive naţionale, Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii, alte ministere şi instituţii centrale care au în subordine structuri sportive pot acorda sportivilor, în funcţie de valoarea performantei, de importanta şi amploarea competitiei, de aportul personal şi în limita bugetului aprobat, premii în lei sau în obiecte pana la valoarea bruta a sumelor prevãzute în tabelul nr. 1.


Tabelul 1

- lei -
───────────┬─────────┬─────────┬────────┬────────┬────────┬────────┬───────────┐
Competiţia│ Locul │ Locul │ Locul │ Locul │ Locul │ Locul │Cine acorda│
│ I │ II │ III │ IV │ V │ VI │ premiile │
───────────┼─────────┼─────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼───────────┤
a) Jocuri │ 25000 │ 20000│ 15000│ 10000│ 7500│ 5000│Comitetul │
olimpice │ EURO │ EURO │ EURO │ EURO │ EURO │ EURO│Olimpic │
- echiva- │ │ │ │ │ │ │Roman │
lentul │ │ │ │ │ │ │ │
în lei │ │ │ │ │ │ │ │
───────────┼─────────┼─────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼───────────┤
b) Campio- │ │ │ │ │ │ │Ministerul │
nate │ │ │ │ │ │ │Tineretului│
mondiale: │ │ │ │ │ │ │ şi │
- seniori │150000000│100000000│80000000│50000000│35000000│25000000│ Sportului │
- tineret,│ │ │ │ │ │ │ │
juniori I│ 50000000│ 30000000│20000000│12000000│ 9000000│ 6000000│ -"- │
- juniori │ │ │ │ │ │ │ │
II-cadeti│ 30000000│ 20000000│15000000│ 9000000│ 6500000│ 4000000│ -"- │
───────────┼─────────┼─────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼───────────┤
c) Campio- │ │ │ │ │ │ │Ministerul │
nate │ │ │ │ │ │ │Tineretului│
europene:│ │ │ │ │ │ │ şi │
- seniori │100000000│ 60000000│40000000│25000000│20000000│15000000│ Sportului │
- tineret,│ │ │ │ │ │ │ │
juniori I │ 30000000│ 20000000│15000000│10000000│ 7000000│ 4000000│ -"- │
-juniori │ │ │ │ │ │ │ │
II -cadeti│ 15500000│ 10000000│ 7000000│ 5000000│ 3500000│ 2500000│ -"- │
- Festiva- │ │ │ │ │ │ │ │
lul olimpic│ │ │ │ │ │ │ │
al ţinere- │ 12000000│ 9000000│ 6000000│ 4500000│ 3000000│ 2000000│Comitetul │
tului │ │ │ │ │ │ │Olimpic │
european │ │ │ │ │ │ │Roman │
───────────┼─────────┼─────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼───────────┤
d) Univer- │ 25000000│ 20000000│15000000│10000000│ 7000000│ 4000000│ Ministerul│
siade, │ │ │ │ │ │ │ de resort │
campionate │ │ │ │ │ │ │ │
mondiale │ │ │ │ │ │ │ │
şcolare şi │ │ │ │ │ │ │ │
universi- │ │ │ │ │ │ │ │
tare, │ │ │ │ │ │ │ │
militare şi│ │ │ │ │ │ │ │
feroviare │ │ │ │ │ │ │ │
etc. │ │ │ │ │ │ │ │
───────────┼─────────┼─────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼───────────┤
e) Cupe │ │ │ │ │ │ │Ministerul │
mondiale: │ │ │ │ │ │ │Tineretului│
- Reprezen-│ │ │ │ │ │ │ şi │
tative │ │ │ │ │ │ │Sportului │
naţionale │ │ │ │ │ │ │ │
seniori │ 22000000│ 15000000│12000000│ 9000000│ 7000000│ 5000000│ │
- Inter- │ │ │ │ │ │ │Cluburile │
cluburi │ 20000000│ 12000000│10000000│ 7000000│ 5000000│ 4000000│sportive │
───────────┼─────────┼─────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼───────────┤
e) Cupe │ │ │ │ │ │ │Ministerul │
europene: │ │ │ │ │ │ │Tineretului│
- Reprezen-│ │ │ │ │ │ │ şi │
tative │ │ │ │ │ │ │Sportului │
naţionale │ │ │ │ │ │ │ │
seniori │ 18000000│ 12000000│ 8000000│ 6000000│ 4500000│ 3000000│ │
- Inter- │ │ │ │ │ │ │Cluburile │
cluburi │ 15000000│ 8000000│ 6000000│ 4000000│ 3000000│ 2000000│sportive │
───────────┼─────────┼─────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼───────────┤
g) Jocurile│ │ │ │ │ │ │Ministerul │
franco- │ 10000000│ 7000000│ 5000000│ │ │ │Tineretului│
foniei │ │ │ │ │ │ │ şi │
│ │ │ │ │ │ │ Sportului │
───────────┼─────────┼─────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼───────────┤
h) Campio- │ │ │ │ │ │ │ │
nate balca-│ │ │ │ │ │ │ │
nice, alte │ │ │ │ │ │ │ │
competitii │ │ │ │ │ │ │ │
interna- │ │ │ │ │ │ │ │
tionale │ │ │ │ │ │ │ │
(turnee), │ │ │ │ │ │ │ │
cu pãrţi- │ │ │ │ │ │ │ │
ciparea │ │ │ │ │ │ │ │
sportivilor│ │ │ │ │ │ │ │
(echipelor)│ │ │ │ │ │ │ │
din mai │ │ │ │ │ │ │ │
multe tari,│ │ │ │ │ │ │ │
inclusiv │ │ │ │ │ │ │ │
competitii │ │ │ │ │ │ │ │
cu partici-│ │ │ │ │ │ │ │
pãrea mai │ │ │ │ │ │ │ │
multor │ │ │ │ │ │ │ │
ramuri de │ │ │ │ │ │ │Comitetul │
sport: │ │ │ │ │ │ │ Olimpic │
- Comitetul│ │ 10000000│ 7000000│ 5000000│ │ │ Roman │
Olimpic │ │ │ │ │ │ │Federaţiile│
Roman │ │ │ │ │ │ │sportive │
- federaţii│ │ │ │ │ │ │naţionale │
- seniori│ │ 10000000│ 7000000│ 5000000│ │ │Cluburile │
- juniori│ │ 7000000│ 5000000│ 3000000│ │ │sportive │
- inter- │ │ │ │ │ │ │ │
cluburi │ │ │ │ │ │ │ │
- seniori│ │ 7000000│ 5000000│ 3000000│ │ │ │
- juniori│ │ 5000000│ 3500000│ 2000000│ │ │ │
───────────┼─────────┼─────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼───────────┤
i) Competi-│ │ │ │ │ │ │ │
tii inter-│ │ │ │ │ │ │Federaţiile│
naţionale │ │ │ │ │ │ │sportive │
bilaterale:│ │ │ │ │ │ │naţionale │
- intertari│ │ │ │ │ │ │Cluburile │
- seniori│ │ 7000000│ │ │ │ │sportive │
- juniori│ │ 5000000│ │ │ │ │ │
- inter- │ │ │ │ │ │ │ │
cluburi │ │ 4000000│ │ │ │ │ │
───────────┼─────────┼─────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼───────────┤
j) Campio- │ │ │ │ │ │ │ │
nate nati-│ │ │ │ │ │ │ │
onale: │ │ │ │ │ │ │ │
* sporturi │ │ │ │ │ │ │Cluburile │
indivi- │ │ │ │ │ │ │sportive │
duale │ │ │ │ │ │ │ │
- seniori │ 10000000│ 8000000│ 6500000│ │ │ │ │
- tineret │ │ │ │ │ │ │ │
şi juniori │ │ │ │ │ │ │ │
I │ 7000000│ 4000000│ 3000000│ │ │ │ │
- juniori │ │ │ │ │ │ │ │
II - cadeti│ 5000000│ 3000000│ 2000000│ │ │ │ │
- jocuri │ │ │ │ │ │ │ │
sportive : │ │ │ │ │ │ │ │
- seniori │ 20000000│ 15000000│10000000│ │ │ │ │
- tineret │ │ │ │ │ │ │ │
şi juniori │ │ │ │ │ │ │ │
I │ 15000000│ 10000000│ 7000000│ │ │ │ │
- juniori │ │ │ │ │ │ │ │
II-cadeti │ 10000000│ 7000000│ 4000000│ │ │ │ │
───────────┼─────────┼─────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼───────────┤
k) Cupa │ │ │ │ │ │ │Cluburile │
României: │ │ │ │ │ │ │sportive │
- sporturi│ │ │ │ │ │ │ │
indivi- │ │ │ │ │ │ │ │
duale │ 7000000│ 5000000│ 4000000│ │ │ │ │
- jocuri │ │ │ │ │ │ │ │
sportive │ 15000000│ 10000000│ 8000000│ │ │ │ │
───────────┴─────────┴─────────┴────────┴────────┴────────┴────────┴───────────┘

Premiile prevãzute mai sus se acorda dupã cum urmeazã:
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Ramura/proba Cuantumul Cuantumul
lit. a)-h) lit. i)-j)
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
A. Sporturi olimpice:
1. - probe olimpice pana la 100% pana la 100%
2. - probe neolimpice în cadrul
sporturilor olimpice pana la 50% pana la 75%
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
B. Sporturi neolimpice
Pentru aceasta categorie cuantumul
premiilor pentru fiecare ramura de sport
şi disciplina se stabileşte anual prin
ordin al ministrului tineretului şi
sportului pana la 40% pana la 50%
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


(2) În mod excepţional, ministrul tineretului şi sportului, respectiv preşedintele Comitetului Olimpic Roman, poate aproba, pentru castigarea titlului mondial sau european de seniori la probe olimpice, respectiv a locurilor I, II şi III la jocurile olimpice, suplimentarea cu pana la 100% a premiului prevãzut la alin. (1).
(3) În cadrul sporturilor individuale cu probe pe echipe sau pe echipaje, precum şi al jocurilor sportive valoarea premiului prevãzut în prezentele norme este individualã.
ART. 29
(1) Sportivii premiati de Ministerul Tineretului şi Sportului şi de Comitetul Olimpic Roman conform prevederilor de mai sus, clasati pe primele şase locuri la campionatele mondiale şi europene, respectiv la jocurile olimpice, precum şi antrenorii lor pot primi premii şi din partea cluburilor sportive de care aparţin ori a ministerelor şi celorlalte instituţii centrale cãrora le sunt subordonate sau din partea direcţiilor pentru tineret şi sport judeţene şi a municipiului Bucureşti şi din partea autoritãţilor administraţiei publice locale, din bugetul acestora, în suma de pana la 50% din valoarea premiului acordat de forul respectiv menţionat anterior, cu încadrarea în prevederile bugetare aprobate.
(2) În situaţia sportivilor care au dubla legitimare, aceştia pot fi premiati de unul sau ambele cluburi la care sunt legitimati. Cuantumul premiilor nu va putea depãşi 50% din valoarea premiului acordat de Ministerul Tineretului şi Sportului sau de Comitetul Olimpic Roman.
ART. 30
La ramurile de sport la care, pe baza rezultatelor obţinute de sportivi la probele individuale, se întocmesc, potrivit regulamentului de concurs, şi clasamentele pe echipe, premierea sportivilor se face pentru fiecare medalie primitã.
ART. 31
La ramurile de sport la care, în conformitate cu reglementãrile oficiale, sunt prevãzute intalniri internaţionale pe echipe, separat de probele individuale, premierea sportivilor se poate face atât pentru rezultatele obţinute la probele individuale, cat şi pentru cele obţinute în cadrul concursului pe echipe.
ART. 32
La jocurile sportive, în cadrul etapelor campionatelor naţionale, superliga, diviziile A şi B, cluburile sportive pot acorda un premiu de pana la: 5.000.000 lei/sportiv pentru meciurile câştigate în superliga, 4.000.000 lei pentru meciurile câştigate în divizia A şi 3.000.000 lei pentru meciurile câştigate în divizia B, diferenţiat în funcţie de valoarea jocurilor şi de aportul fiecãrui sportiv. Aceeaşi prevedere se aplica şi sporturilor individuale care au organizate şi campionate naţionale sub forma de divizie.
ART. 33
Sportivilor romani şi strãini, clasati pe locurile I, II şi III la campionatele sau turneele internaţionale ale României, li se vor putea acorda, din bugetul federaţiilor sportive naţionale, separat de premiile în numerar, premii în obiecte în valoare de pana la 5.000.000 lei/persoana, diferenţiate în funcţie de locul ocupat în clasament şi de valoarea performantei pe plan internaţional.
ART. 34
Sportivii clasati pe locurile I, II şi III în competitiile interne neprevãzute la art. 28 vor putea primi din partea organizatorilor un premiu în bani sau în obiecte în valoare de pana la 2.000.000 lei, 1.500.000 lei şi, respectiv, 1.000.000 lei.
ART. 35
Premiile sau alte drepturi materiale care se asigura de unele federaţii sportive naţionale cu activitate specifica la competitii interne şi internaţionale sunt prevãzute în anexa nr. 1 la prezentele norme şi vor fi finanţate din bugetul propriu.
ART. 36
Sportivii care, în baza ordinului ministrului tineretului şi sportului, sunt distinşi cu titlul "Maestru emerit al sportului" vor putea primi un premiu în valoare de pana la 8.000.000 lei, iar cei care sunt distinşi cu titlul de "Maestru al sportului", un premiu în valoare de pana la 4.000.000 lei. Premiile se acorda de federaţiile sportive naţionale şi pot fi suplimentate cu pana la 50% de cluburile sportive la care au activat sau activeazã cei premiati, din bugetul propriu al acestora.
ART. 37
(1) Pentru realizarea unor recorduri omologate de forurile sportive abilitate se pot acorda premii în lei pana la valoarea sumelor prezentate mai jos:


- lei -
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────
a) Olimpic 170.000.000
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────

- lei -
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────
b) Mondial
- seniori probe olimpice 170.000.000
probe neolimpice 70.000.000

- tineret probe olimpice 100.000.000
probe neolimpice 50.000.000

- juniori probe olimpice 70.000.000
probe neolimpice 40.000.000
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────

- lei -
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────
c) European

- seniori probe olimpice 125.000.000
probe neolimpice 50.000.000

- tineret probe olimpice 75.000.000
probe neolimpice 40.000.000

- juniori probe olimpice 50.000.000
probe neolimpice 30.000.000
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────

- lei -
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────
d) Naţional
- seniori probe olimpice 20.000.000
probe neolimpice 8.000.000

- tineret probe olimpice 12.000.000
probe neolimpice 6.000.000

- juniori I probe olimpice 10.000.000
probe neolimpice 5.000.000

- juniori II probe olimpice 8.000.000
probe neolimpice 4.000.000

- juniori III probe olimpice 5.000.000
probe neolimpice 2.000.000
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────


(2) Premiile pentru recordurile olimpice se asigura din bugetul Comitetului Olimpic Roman, cele pentru recordurile mondiale şi europene din bugetul Ministerului Tineretului şi Sportului, iar cele pentru recordurile naţionale din bugetul federaţiilor sportive naţionale.
(3) Cluburile sportive pot suplimenta cu pana la 50% valoarea premiului acordat pentru performanta omologata.
(4) Premierea pentru recorduri poate fi acordatã numai dupã omologarea acestora de cãtre forurile sportive abilitate.

B. Premii pentru antrenori, specialişti şi alţi tehnicieni
ART. 38
(1) Antrenorii sau profesorii care au contribuit la realizarea performantelor de cãtre sportivi la jocurile olimpice, campionatele mondiale şi europene, precum şi la alte competitii prevãzute la art. 28 vor putea fi premiati în raport cu: numãrul sportivilor promovati la loturile olimpice şi naţionale, frecventa selectionarii acestora şi valoarea performantelor obţinute în competitii; responsabilitatea avutã în pregãtirea sportivilor; durata participãrii acestora la pregãtirea sportivilor, calitatea muncii depuse; aportul personal la obţinerea performantelor; gradul de realizare a obiectivelor programate, dupã cum urmeazã:
a) La sporturile individuale:
- dacã au pregãtit un singur sportiv premiat - un premiu pana la valoarea celui acordat sportivului premiat;
- dacã au pregãtit mai mulţi sportivi premiati - un premiu care cumuleazã valoarea unitarã a premiilor sportivilor pregatiti.
La ramurile de sport individuale, la care pregãtirea este asigurata de mai mulţi antrenori, iar competiţia se desfãşoarã separat pe mai multe probe la care se acorda titluri şi medalii, premierea persoanelor respective se va face astfel:
- antrenorul principal - un premiu compus din valoarea cea mai mare a unui premiu, cumulat cu valoarea fiecãruia dintre celelalte premii obţinute de cãtre sportivii pregatiti;
- antrenorii secunzi - câte un premiu de pana la 75% din valoarea premiului acordat antrenorului principal, în raport cu contribuţia adusã la obţinerea rezultatelor.
La probele pe echipe, echipaje sau stafete din cadrul sporturilor individuale antrenorul poate primi un premiu pentru fiecare proba pe echipe, echipaje sau stafete al cãrui cuantum va fi echivalent cu cel mult premiul individual acordat unui sportiv la proba respectiva. În cazul în care pregãtirea a fost asigurata de mai mulţi antrenori, premierea persoanelor respective se va face astfel:
- antrenorul principal - un premiu compus din valoarea cea mai mare a unui premiu, cumulat cu 50% din valoarea fiecãruia dintre celelalte premii obţinute de cãtre sportivii pregatiti;
- antrenorii secunzi - câte un premiu de pana la 75% din valoarea premiului acordat antrenorului principal, în raport cu aportul la obţinerea rezultatelor.
b) La jocurile sportive:
- antrenorul principal va putea beneficia de un premiu echivalent cu cel mai mare premiu acordat unuia dintre sportivi, majorat cu pana la 200%;
- antrenorii secunzi pot beneficia de un premiu de pana la 80% din premiul acordat antrenorului principal.
(2) În mod excepţional, ministrul tineretului şi sportului, respectiv preşedintele Comitetului Olimpic Roman, poate aproba antrenorilor care au contribuit la castigarea titlului mondial sau european de seniori la probele olimpice, respectiv a locurilor I, II şi III la jocurile olimpice, suplimentarea cu pana la 100% a premiului acordat conform prevederilor art. 28 coroborat cu alin. (1) din prezentul articol.
ART. 39
(1) Ceilalţi specialişti şi tehnicieni din cadrul colectivelor tehnice, aprobaţi de structurile sportive, cum ar fi: cadre medicale, cercetãtori, metodişti, specialişti pentru pregãtirea fizica, operatori video, corepetitori, pianisti, maestri de balet, marangozi, armurieri şi alt personal de specialitate din aceasta categorie, vor putea primi un premiu individual de pana la 35% din valoarea premiului antrenorului care a obţinut premiul cel mai mare.
(2) Valoarea globalã a premiilor acordate acestor specialişti nu va putea depãşi premiul cuvenit antrenorului care a obţinut premiul cel mai mare.
(3) Pentru prevederile alin. (1) şi (2) nu se aplica dispoziţiile art. 28 alin. (2) şi ale art. 38 alin. (2).
ART. 40
(1) Personalul de conducere şi de specialitate, salariat al federaţiilor sportive naţionale, respectiv preşedinte, secretar general, secretar federal, antrenor federal, expert sportiv, referent, instructor, contabil, economist, care a contribuit nemijlocit la clasarea sportivilor pe locurile I-VI la jocurile olimpice, la campionatele mondiale şi europene, cupe mondiale şi europene (reprezentative naţionale de seniori), poate beneficia de un premiu la încheierea fiecãreia dintre aceste competitii, astfel:
a) pentru sporturile individuale, valoarea globalã a acestui premiu va fi de pana la 40% din suma valorii unitare a premiilor corespunzãtoare fiecãrui loc ocupat, prevãzutã la art. 28 alin. (1), şi se acorda din bugetul Ministerului Tineretului şi Sportului;
b) pentru jocurile sportive, valoarea premiului va fi de pana la 100% din valoarea unitarã a premiului corespunzãtor locului ocupat, prevãzutã la art. 28 alin. (1), şi se acorda din bugetul Ministerului Tineretului şi Sportului.
(2) Pentru prevederile alin. (1) lit. a) şi b) nu se aplica dispoziţiile art. 28 alin. (2).
(3) În situaţia în care o persoana salariata a unei federaţii sportive naţionale este nominalizatã de organul de conducere al acesteia sa îndeplineascã funcţia de antrenor de lot naţional pe o perioada limitatã, conducerea federaţiei poate sa propunã, iar Ministerul Tineretului şi Sportului, respectiv Comitetul Olimpic Roman, poate sa aprobe celui în cauza acordarea drepturilor prevãzute la art. 38.
ART. 41
Personalul salariat al cluburilor sportive, respectiv preşedinte (director), vicepreşedinte (director adjunct), instructor, expert sportiv, contabil-şef şi personal administrativ, care a contribuit nemijlocit la obţinerea de cãtre sportivii clubului a unor clasari pe locurile I-VI la jocurile olimpice şi la campionatele mondiale şi europene, cupe mondiale şi cupe europene (reprezentative naţionale de seniori), conform prevederilor art. 29, sau a unor medalii la celelalte competitii, poate beneficia de un premiu la încheierea fiecãrei competitii. Valoarea globalã a acestui premiu este de 40% din suma valorii unitare a premiilor efectiv plãtite sportivilor de cãtre club din bugetul propriu. Preşedintele (directorul) clubului va putea primi un premiu de pana la 25% din suma astfel calculatã. Pentru ceilalţi salariaţi îndreptãţiţi sa primeascã premii, cuantumul individual al acestora va fi stabilit de preşedintele (directorul) clubului sportiv.
ART. 42
Cu ocazia jocurilor olimpice membrii comisiilor şi cei ai colectivelor multidisciplinare ale Comitetului Olimpic Roman şi Ministerului Tineretului şi Sportului, precum şi salariaţii acestora, care pe parcursul ciclului olimpic au sprijinit pregãtirea sportivilor olimpici, pot fi premiati cu un premiu individual de pana la 75.000.000 lei. Valoarea globalã a acestor premii nu va depãşi 10% din valoarea totalã a premiilor acordate.
ART. 43
Antrenorii sau profesorii care au depistat şi au initiat sportivi care, ulterior, sub îndrumarea altor specialişti, s-au clasat pe locurile I-VI la jocurile olimpice, I-III la campionatele mondiale ori europene şi cupe mondiale sau europene (reprezentative naţionale de seniori) ori care au realizat recorduri olimpice, mondiale sau europene vor putea fi recompensati de cãtre Ministerul Tineretului şi Sportului sau Comitetul Olimpic Roman, pentru fiecare dintre aceste performanţe, cu câte un premiu de pana la 15% din valoarea celui acordat sportivului depistat şi initiat.
ART. 44
Titlul de "Antrenor emerit" se acorda, la propunerea federaţiilor sportive naţionale, prin ordin al ministrului tineretului şi sportului. Cuantumul premiului acordat pentru acest titlu este de pana la 10.000.000 lei şi se asigura din bugetul federaţiilor sportive naţionale.
ART. 45
În afarã premiilor în numerar prevãzute în aceste norme, la competitiile interne, începând cu etapa pe localitate, organizatorii pot acorda, dupã caz, din bugetul propriu aprobat, premii sub forma de medalii, tricouri, diplome, cupe, conform regulamentelor competiţiilor respective.
C. Indemnizaţii şi prime de lot
ART. 46
(1) Sportivii componenţi ai loturilor naţionale, antrenorii şi profesorii lor, precum şi membrii colectivelor tehnice aprobaţi de organele de conducere ale federaţiilor sportive naţionale pot primi pe perioada de pregãtire centralizata, respectiv cantonament, participare la competitii, recuperare şi refacere o indemnizaţie de lot naţional, care se acorda din bugetul federaţiilor sportive naţionale respective. Valoarea lunarã bruta a acestei indemnizaţii se acorda dupã cum urmeazã:


┌─────────────────────────┬──────────────────────────┬─────────────────────────┐
│ Beneficiarul │ Probe olimpice │ Probe neolimpice │
├─────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────────────────┤
│1. Sportivi medaliati │ │ │
│ la Jocurile Olimpice, │ │ │
│ campionatele mondiale,│ │ │
│ campionatele europene,│ │ │
│ finale de cupe │ │ │
│ mondiale şi europene: │ │ │
│ - seniori, pana la │5.000.000 lei │3.000.000 lei │
│ - juniori, pana la │3.500.000 lei │2.500.000 lei │
├─────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────────────────┤
│2. Sportivi: - seniori, │ │ │
│ pana la │3.000.000 lei │2.000.000 lei │
│ - juniori, │ │ │
│ pana la │2.000.000 lei │1.200.000 lei │
├─────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────────────────┤
│3. Tehnicieni: │ │ │
│ - antrenor principal │100% din indemnizaţia │100% din indemnizaţia │
│ │sportivului antrenat │sportivului antrenat │
│ - antrenor de lot, │ 80% din indemnizaţia │ 80% din indemnizaţia │
│ secund │sportivului antrenat │sportivului antrenat │
│ - medic, consultant │ 75% din indemnizaţia │ 75% din indemnizaţia │
│ ştiinţific, metodist, │antrenorului principal │antrenorului principal │
│ cercetator ştiinţific,│ │ │
│ psiholog │ │ │
│ - coregraf, │ 70% din indemnizaţia │ 70% din indemnizaţia │
│ corepetitor │antrenorului principal │antrenorului principal │
│ │ │ │
│ - asistent medical - │ 60% din indemnizaţia │ 60% din indemnizaţia │
│ maseur, biochimist, │antrenorului principal │antrenorului principal │
│ kinetoterapeut │ │ │
│ │ │ │
│ - asistent medical │ 55% din indemnizaţia │ 55% din indemnizaţia │
│ │antrenorului principal │antrenorului principal │
│ - maseur │ 50% din indemnizaţia │ 50% din indemnizaţia │
│ │antrenorului principal │antrenorului principal │
│ - alţi tehnicieni │ 40% din indemnizaţia │ 40% din indemnizaţia │
│ │antrenorului principal │antrenorului principal │
└─────────────────────────┴──────────────────────────┴─────────────────────────┘



(2) Criteriile de acordare a indemnizaţiilor vor fi stabilite de Ministerul Tineretului şi Sportului, la propunerea federaţiilor sportive naţionale.
(3) Pentru aceeaşi perioada sportivii şi componentii colectivelor tehnice vor beneficia de o singura indemnizaţie.
ART. 47
(1) Comitetul Olimpic Roman poate acorda lunar, pe perioadele de pregãtire centralizata, respectiv cantonament, participare la competitii, recuperare şi refacere, prima de lot olimpic* ) sportivilor, antrenorilor, medicilor, consultantilor ştiinţifici, metodistilor, cercetatorilor ştiinţifici, psihologilor, coregrafilor, corepetitorilor, asistentilor medicali-masori, asistentilor medicali, masorilor şi celorlalţi specialişti, cum ar fi: armurieri, marangozi, mecanici, electronisti, operatori video, operatori calculator, din cadrul loturilor olimpice.
(2) Valoarea acestei prime este de pana la 7.000.000 lei şi se acorda din fondurile prevãzute cu aceasta destinaţie în bugetul Comitetului Olimpic Roman.
(3) Criteriile de acordare vor fi stabilite de Comisia tehnica olimpica şi vor fi aprobate de Comitetul Executiv al Comitetului Olimpic Roman. Cuantumul primei de lot olimpic va fi acordat astfel:
- sportiv pana la 7.000.000 lei = 100%
- antrenor principal 100%
- antrenor de lot 80%
- medic de lot, consultant
ştiinţific, metodist,
cercetator ştiinţific,
psiholog 75%
- coregraf, corepetitor 70%
- asistent medical-masor,
biochimist, kinetoterapeut 60%
- asistent medical 55%
- masor 50%
- ceilalţi specialişti:
armurieri, marangozi,
mecanici, electronisti,
operatori video, operatori
calculator 40%
(4) Pentru aceeaşi perioada sportivilor, antrenorilor, medicilor, consultantilor ştiinţifici, metodistilor, cercetatorilor ştiinţifici, psihologilor, coregrafilor, corepetitorilor, asistentilor medicali-masori, asistentilor medicali, masorilor şi celorlalţi specialişti, cum ar fi: armurieri, marangozi, mecanici, electronisti, operatori video, operatori calculator, li se va putea acorda o singura indemnizaţie sau prima de lot.
(5) Comitetul Olimpic Roman poate acorda lunar, la propunerea federaţiilor, indemnizaţii antrenorilor, medicilor, consultantilor ştiinţifici, metodistilor, cercetatorilor ştiinţifici, psihologilor, coregrafilor, corepetitorilor, asistentilor medicali-masori, asistentilor medicali, masorilor şi celorlalţi specialişti, cum ar fi: armurieri, marangozi, mecanici, electronisti, operatori video, operatori calculator, din centrele naţionale olimpice de pregãtire a juniorilor.
(6) Nivelul indemnizaţiei prevãzute la alin. (5) este în suma de pana la 2.500.000 lei şi se acorda pentru perioadele de pregãtire centralizata, respectiv cantonament, participare la competitii, recuperare şi refacere.
(7) Comitetul Olimpic Roman poate acorda lunar o indemnizaţie antrenorilor care asigura pregãtirea sportivilor beneficiari ai bursei olimpice. Nivelul acestei indemnizaţii este în suma de pana la 1.000.000 lei şi se acorda pentru perioadele de pregãtire.
---------------
*) La art. 47, noţiunea prima de lot olimpic se asimileazã cu noţiunea premiu.

D. Premii pentru alte activitãţi
ART. 48
(1) La sfârşitul fiecãrui an Ministerul Tineretului şi Sportului împreunã cu Comitetul Olimpic Roman vor putea stabili cel mai bun sportiv, la masculin şi feminin, pentru rezultatele obţinute în anul respectiv, şi acorda "premiul naţional pentru sport"; acesta consta într-un trofeu şi un premiu individual în obiecte sau în numerar, pana la valoarea sumei de 30.000.000 lei, care se va acorda de Ministerul Tineretului şi Sportului.
(2) Anual aceleaşi foruri vor stabili primii 10 sportivi, la masculin şi feminin, care au obţinut rezultate deosebite pe plan internaţional, cãrora le vor putea acorda trofee, precum şi premii în obiecte sau în numerar pana la valoarea individualã de 20.000.000 lei. Diferentierea va fi stabilitã de Ministerul Tineretului şi Sportului şi de Comitetul Olimpic Roman în raport cu locul ocupat în clasament.
(3) La nivelul direcţiilor pentru tineret şi sport judeţene şi a municipiului Bucureşti şi al structurilor sportive valoarea globalã a premiilor acordate primilor 10 sportivi ai anului, la masculin şi feminin, seniori şi juniori, stabiliţi conform rezultatelor obţinute, va fi de pana la 75.000.000 lei.
ART. 49
Ministerul Tineretului şi Sportului şi Comitetul Olimpic Roman pot acorda anual unui numãr de pana la 40 de sportivi şi antrenori "premii speciale pentru activitate deosebita" în valoare de maximum 7.500.000 lei/persoana/an.
ART. 50
Direcţiile pentru tineret şi sport judeţene şi a municipiului Bucureşti pot acorda anual, din venituri proprii, premii individuale de pana la 2.700.000 lei pentru activul voluntar. Valoarea globalã a acestor premii este de maximum 60.000.000 lei.
ART. 51
Cluburile sportive de drept public pot acorda anual din venituri proprii premii individuale de pana la 2.300.000 lei pentru activul voluntar. Valoarea globalã a acestor premii este de maximum 60.000.000 lei.
ART. 52
Cu prilejul unor aniversari jubiliare, al retragerii din activitate a unor sportivi de valoare internationala sau a unor cadre tehnice cu o îndelungatã activitate în domeniul sportului şi cu rezultate deosebite la nivel internaţional, precum şi al unor acţiuni speciale, autoritãţile/instituţiile publice sau structurile sportive pot acorda trofee sportive, precum şi premii în bani sau în obiecte, în limita prevederilor bugetare aprobate, în valoare de pana la 20.000.000 lei/persoana.
ART. 53
Ministrul tineretului şi sportului, preşedintele Comitetului Olimpic Roman şi preşedinţii federaţiilor sportive naţionale pot acorda ca recompensa unor personalitãţi din ţara şi din strãinãtate, care sprijinã în mod deosebit dezvoltarea activitãţii sportive, trofee, plachete, cupe, albume, insigne, brelocuri, alte obiecte simbolice, în limita prevederilor bugetare aprobate.
ART. 54
(1) În conformitate cu prevederile legale, sponsorii şi partenerii structurilor sportive sau ai sportivilor pot acorda, suplimentar fata de premiile prevãzute la cap. II, premii în valuta, în lei sau în obiecte pentru rezultatele obţinute atât în competitiile internaţionale, cat şi în competitiile naţionale. Valoarea acestor premii individuale se stabileşte de cãtre sponsor sau partener.
(2) În cazul competiţiilor interne amicale, cu prilejul cãrora instituţiile sau structurile sportive organizatoare realizeazã venituri proprii, acestea pot acorda castigatorilor premii în obiecte sau în numerar pana la valoarea de 5.000.000 lei, din veniturile realizate.

CAP. 3
Dispoziţii comune

ART. 55
(1) Cuantumul taxelor şi al cotizaţiilor percepute pentru organizarea şi desfãşurarea activitãţii competitionale interne se stabileşte pe ramuri de sport de cãtre federaţiile sportive naţionale de specialitate, conform prevederilor statutelor şi regulamentelor proprii.
(2) Pentru organizarea campionatelor judeţene şi locale taxele se vor stabili de cãtre direcţiile pentru tineret şi sport judeţene şi a municipiului Bucureşti la niveluri minimale, ţinându-se seama de posibilitãţile financiare ale structurilor sportive din fiecare judeţ.
ART. 56
(1) Numãrul arbitrilor la competitiile interne şi internaţionale se stabileşte de fiecare federatie sportiva nationala prin regulamente proprii, corelate cu prevederile regulamentelor federaţiilor internaţionale.
(2) În cazul în care arbitrii participanţi la o competiţie nu se pot deplasa la locul de servire a mesei din cauza programului de desfãşurare a acesteia, ei pot beneficia de acordarea contravalorii alocaţiei de hrana în numerar, la baremele prevãzute în convenţii, impozitatã în conformitate cu prevederile legale.
(3) Asociaţiile judeţene pe ramuri de sport şi a municipiului Bucureşti vor respecta regulile în acest domeniu şi le vor adapta specificului activitãţii lor.
(4) Federaţiile sportive naţionale şi cluburile sportive pot finanta, pentru arbitri şi oficialii delegaţi la competitii interne şi internaţionale desfãşurate în ţara, cheltuieli de transport, cazare, hrana şi pentru scoaterea de la locul de munca în aceleaşi condiţii ca şi pentru sportivii romani, conform normativelor şi tarifelor legale în vigoare, precum şi indemnizaţia de arbitraj prevãzutã în anexa nr. 2 la prezentele norme.
ART. 57
Pentru organizarea competiţiilor interne şi internaţionale, precum şi pentru pregãtirea loturilor naţionale şi a altor acţiuni sportive se poate folosi personal ocazional, cum ar fi: organizatori, casieri, personal de ordine, muncitori şi alt personal similar care va fi plãtit conform prevederilor legale, în funcţie de numãrul de ore efectiv lucrate.
ART. 58
Cheltuielile pentru încheierea de asigurãri de risc şi accidente pentru componentii loturilor sportive pot fi efectuate astfel:


───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Categoria de asiguraţi Finanţarea cheltuielilor Perioada
crt.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Sportivi, antrenori, Cluburile sportive sau Anual
tehnicieni ai clubului Comitetul Olimpic Roman
şi cei aflaţi în
pregãtire în cadrul
centrelor olimpice
naţionale de pregãtire
a juniorilor
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. Sportivi, antrenori şi - Federaţiile sportive Pe perioada pregãtirilor
tehnicieni din cadrul naţionale pentru centralizate şi a
loturilor naţionale şi loturile naţionale competiţiilor interna-
olimpice - Comitetul Olimpic tionale ale loturilor
Roman pentru loturile naţionale şi olimpice
olimpice
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. Membrii delegatiilor Comitetul Olimpic Roman Pe perioada acţiunii
participante la jocurile
olimpice
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4. Materiale, echipament, Titularul acţiunii Pe perioada acţiunii
mijloace de transport
şi alte bunuri
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


ART. 59
(1) Cluburile sportive pot efectua încasãri pentru transferarea sportivilor proprii la alte cluburi sportive, în conformitate cu prevederile grilelor sau normelor de transfer ale federaţiilor sportive naţionale de specialitate.
(2) Cluburile sportive pot efectua plati pentru transferul de la alte cluburi al sportivilor, din veniturile proprii realizate, cu respectarea grilelor sau normelor de transfer menţionate la alin. (1).
ART. 60
Autoritãţile/instituţiile publice sau structurile sportive au dreptul sa procure instalaţii, materiale şi echipament sportiv de antrenament, concurs şi reprezentare pentru sportivii, antrenorii şi ceilalţi tehnicieni, cu încadrarea în sumele prevãzute în bugetul propriu.

CAP. 4
Dispoziţii finale

ART. 61
Organizarea contabilitãţii patrimoniului structurilor sportive, complexurilor sportive naţionale, direcţiilor pentru tineret şi sport judeţene şi a municipiului Bucureşti se va face potrivit prevederilor <>Legii contabilitãţii nr. 82/1991 , republicatã.
ART. 62
Premiile, primele şi alte drepturi acordate în baza prezentelor norme se impoziteazã potrivit legii.
ART. 63
(1) Prezentele norme se aplica autoritãţilor şi instituţiilor publice care finanţeazã activitatea sportiva, precum şi structurilor sportive de drept privat pentru sumele acordate acestora de autoritãţile administraţiei publice centrale şi locale în vederea finanţãrii programelor sportive.
(2) Angajarea, lichidarea, ordonanţarea şi plata cheltuielilor reglementate prin prezentele norme se realizeazã potrivit normelor privind finanţele publice.
(3) Pentru realizarea acţiunilor şi activitãţilor sportive prevãzute de prezentele norme se pot efectua plati în avans, în condiţiile existenţei unor contracte ferme, încheiate în condiţiile legii, în cuantum de pana la 30% din valoarea contractului.
(4) Finanţarea structurilor sportive de drept privat se poate realiza din fonduri publice alocate de la bugetul de stat şi/sau bugetele locale, precum şi din veniturile proprii ale autoritãţilor şi instituţiilor publice destinate finanţãrii programelor sportive ale acestora.
ART. 64
(1) Problemele financiare în domeniul activitãţii sportive care nu sunt cuprinse în prezentele norme, vizând situaţii specifice, se vor reglementa prin ordin al ministrului tineretului şi sportului, cu avizul Ministerului Finanţelor Publice.
(2) Asimilarea unor competitii sportive pe baza prezentelor norme se face prin ordin al ministrului tineretului şi sportului.
ART. 65
Prin delegaţie sportiva, în sensul prezentelor norme, se înţelege delegaţia romana sau strãinã, alcãtuitã din sportivi, tehnicieni, alţi specialişti, personal din cadrul federaţiilor sportive naţionale, al direcţiilor pentru tineret şi sport judeţene şi a municipiului Bucureşti, al cluburilor sportive, al ministerelor şi instituţiilor cu atribuţii în activitatea sportiva, al altor structuri sportive care îndeplineşte misiuni legate de problemele sportului.
ART. 66
Pentru personalul salariat al Complexului Sportiv Naţional "Piatra Arsa", care îşi desfãşoarã nemijlocit activitatea la altitudine, la solicitarea conducatorului acestei instituţii, ministrul tineretului şi sportului poate aproba cazarea gratuita a acestora.
ART. 67
Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantã din prezentele norme.

ANEXA 1
-------
la norme
--------

PREMII ÎN OBIECTE SAU NUMERAR

care pot fi acordate cu prilejul acţiunilor din
domeniul de activitate al unor federaţii sportive naţionale

I. Federaţia Sportiva Nationala "Sportul pentru Persoanele cu Handicap"
1. Premiile în obiecte sau în numerar acordate primilor trei clasati la campionatele sportive naţionale ale persoanelor cu nevoi speciale vor fi asigurate de cãtre federatie, pana la valoarea sumelor prevãzute, astfel:
- locul I 8.000.000 lei
- locul II 6.000.000 lei
- locul III 4.000.000 lei
2. La campionatele mondiale, paralimpice şi europene, Ministerul Tineretului şi Sportului poate acorda premii în obiecte sau în numerar astfel:


- lei -
─────────────────────────────────────────────────────────────────
Campionate mondiale Campionate
şi paralimpice europene
─────────────────────────────────────────────────────────────────
locul I 80.000.000 60.000.000
locul II 60.000.000 40.000.000
locul III 40.000.000 20.000.000
─────────────────────────────────────────────────────────────────


3. La celelalte competitii internaţionale, organizaţiile în numele cãrora persoanele cu nevoi speciale participa pot acorda premii în obiecte sau în numerar, din bugetul propriu, pana la 75% din valoarea premiului corespunzãtor locului ocupat, prevãzut la pct. 2 pentru campionatele europene.

II. Federaţia Sportiva Nationala "Sportul pentru Toţi" Pentru activitãţile specifice sportului pentru toţi pot fi efectuate cheltuieli de cãtre Federaţia Sportiva Nationala "Sportul pentru Toţi", direcţiile pentru tineret şi sport judeţene şi a municipiului Bucureşti, autoritãţile administraţiei publice locale, pana la cuantumurile prevãzute în prezentele norme, pentru fiecare categorie de cheltuieli, tip de acţiune sau nivel de organizare.


ANEXA 2
-------
la norme
--------

INDEMNIZAŢIA DE ARBITRAJ

A. Repartizarea sporturilor pe grupe

Grupa I de sporturi (jocuri sportive cu mare audienta la public):
● indemnizaţie/meci: baschet, handbal, volei, hochei pe gheaţa, polo, rugby.

Grupa a II-a de sporturi:
● indemnizaţie/meci: tenis
● indemnizaţie/reuniune: atletism, box, canotaj, gimnastica, haltere, judo, caiac-canoe, lupte, natatie, pentatlon modern, scrima, schi, biatlon, tir, tenis de masa.

Grupa a III-a de sporturi:
● indemnizaţie/meci: badminton, baseball, hochei pe iarba, oina;
● indemnizaţie/reuniune: badminton, patinaj, popice, bob-sanie, aeronatica, alpinism, arte martiale, bridge, calarie, ciclism, culturism, go, modelism, moto, orientare sportiva, radioamatorism, scrabble, sportul pentru persoane cu handicap (persoane cu nevoi speciale), sportul pentru toţi, sah, tir arc, iahting, alte sporturi necuprinse mai sus.
Medicii vor primi 75% din indemnizaţia de arbitraj prevãzutã pentru arbitrii principali, iar asistentii medicali 75% din indemnizaţia medicilor.
B. Nivelul indemnizaţiei de arbitraj
- arbitru principal - 100%;
- arbitru secund - 50% din indemnizaţia arbitrului principal


- lei -
┌─────────────┬───────────────────┬────────────────────────────────────────────┐
│ Grupa │ Competitii │ │
│ │internaţionale │ Competitii interne: │
│ │ organizate de: │ │
├─────────────┼─────────┬─────────┼─────────┬────────┬────────┬────────────────┤
│ │Federaţii│Alte │Superliga│Divizia │Divizia │Organizate de │
│ │sportive │structuri│Divizia A│B, etapa│şcolarã │structurile │
│ │naţionale│sportive │finale │de zona │şi de │sportive şi │
│ │ │şi direc-│ale cam- │ale cam-│juniori │direcţiile │
│ │ │tiile │pionate- │pionate-│(toate │pentru │
│ │ │pentru │lor nati-│lor na- │etapele)│tineret şi │
│ │ │tineret │onale │tionale │ │sport │
│ │ │şi sport │seniori, │ │ │judeţene şi a │
│ │ │judeţene │tineret │ │ │municipiului │
│ │ │şi a mu- │juniori, │ │ │Bucureşti │
│ │ │nicipiu- │şcolare, │ │ │ │
│ │ │lui │univer- │ │ │ │
│ │ │Bucureşti│sitare │ │ │ │
├─────────────┼─────────┼─────────┼─────────┼────────┼────────┼────────────────┤
│I (pana la) │1.500.000│1.000.000│1.000.000│ 500.000│ 200.000│ 150.000 │
├─────────────┼─────────┼─────────┼─────────┼────────┼────────┼────────────────┤
│II (pana la) │ 500.000│ 400.000│ 300.000│ 150.000│ 120.000│ 120.000 │
├─────────────┼─────────┼─────────┼─────────┼────────┼────────┼────────────────┤
│III( pana la)│ 375.000│ 300.000│ 225.000│ 150.000│ 100.000│ 100.000 │
└─────────────┴─────────┴─────────┴─────────┴────────┴────────┴────────────────┘


● Pentru activitatea de secretariat desfasurata înaintea sau dupã derularea competitiei, la ramurile de sport la care se impune, pot fi plãtite 1-2 indemnizaţii, în funcţie de nivelul competitiei.
--------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016