Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME din 17 octombrie 2007  de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractelor de concesiune a serviciului public de distributie a gazelor naturale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME din 17 octombrie 2007 de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractelor de concesiune a serviciului public de distributie a gazelor naturale

EMITENT: MINISTERUL ECONOMIEI SI FINANTELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 753 din 6 noiembrie 2007

CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
(1) În vederea atribuirii contractelor de concesiune a serviciului public de distribuţie a gazelor naturale, Ministerul Economiei şi Finanţelor, în calitate de autoritate contractantã, constituie Colectivul de coordonare si supervizare pentru atribuirea contractelor de concesiune, denumit în continuare Colectivul, numit prin ordin al ministrului economiei şi finanţelor.
(2) În termen de 10 zile de la publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I, a prezentului ordin, se va aproba prin ordin al ministrului regulamentul de organizare şi funcţionare a Colectivului.
ART. 2
În vederea atribuirii contractelor de concesiune a serviciului public de distribuţie a gazelor naturale se vor parcurge urmãtoarele etape:
a) iniţierea procedurii de concesionare;
b) elaborarea studiului de fundamentare a deciziei de concesionare;
c) aprobarea concesionãrii serviciului public de distribuţie a gazelor naturale pentru una sau mai multe zone delimitate - unitãţi administrativ-teritoriale (municipiu, oraş, comunã, sat);
d) întocmirea documentaţiei de atribuire, conform anexei la prezentele norme "Documentaţia-cadru de atribuire";
e) organizarea şi desfãşurarea licitaţiei publice deschise;
f) încheierea contractului de concesiune a serviciului public de distribuţie a gazelor naturale.

CAP. II
Iniţierea procedurii de concesionare

ART. 3
(1) Iniţiativa concesionãrii o poate avea orice investitor interesat, persoanã juridicã de drept privat, românã ori strãinã, prin înaintarea cãtre Ministerul Economiei şi Finanţelor - Colectivul de coordonare şi supervizare pentru atribuirea contractelor de concesiune - a unei scrisori de intenţie, însoţitã de studiul de fezabilitate întocmit de cãtre o societate autorizatã de Autoritatea Naţionalã de Reglementare în Domeniul Energiei, conform legislaţiei în vigoare, al cãrui cost este suportat de catre solicitant.
(2) Scrisoarea de intenţie va cuprinde solicitarea de concesionare a serviciului public de distribuţie a gazelor naturale, datele de identificare ale solicitantului, manifestarea fermã şi serioasã a intenţiei de concesionare, obiectul concesiunii, însoţite de hotãrârile consiliului local privind:
a) punerea la dispoziţia concesionarului a terenurilor necesare pentru realizarea obiectivelor aferente sistemului de distribuţie a gazelor naturale pe toatã durata concesiunii, precum şi a terenurilor necesare organizãrii de şantier pe durata realizãrii investiţiei (din hotãrârea consiliului local trebuie sã rezulte clar modalitatea de punere la dispoziţie a terenurilor - gratuit sau contra cost);
b) stadiul lucrãrilor realizate pânã în prezent pentru sistemul de distribuţie a gazelor naturale (lungimi şi diametre de conducte, staţii de reglare de sector etc.), valoarea şi finanţatorul acestora, precum şi pretenţiile acestuia şi/sau ale investitorului interesat privind punerea la dispoziţia concesionarului a acestora, în situaţia în care existã lucrãri realizate.

CAP. III
Elaborarea studiului de fundamentare a deciziei de concesionare

ART. 4
(1) Pe baza documentelor prevãzute la art. 3, Colectivul va elabora studiul de fundamentare a deciziei de concesionare.
(2) Studiul de fundamentare a deciziei de concesionare va cuprinde, în principal, urmãtoarele elemente:
a) descrierea serviciului public de distribuţie a gazelor naturale care urmeazã sã fie concesionat;
b) motivele de ordin economic, financiar, social şi de mediu, care justificã acordarea concesiunii;
c) investiţiile necesare pentru modernizare sau extindere;
d) nivelul minim al redevenţei;
e) modalitatea de acordare a concesiunii;
f) durata estimatã a concesiunii;
g) termenele previzibile pentru realizarea procedurii de concesionare;
h) avizul obligatoriu al Oficiului Central de Stat pentru Probleme Speciale şi al Statului Major General privind încadrarea obiectului concesiunii în infrastructura sistemului naţional de apãrare, dupã caz.

CAP. IV
Aprobarea concesionãrii serviciului public de distribuţie a gazelor naturale

ART. 5
Pe baza studiului de fundamentare a deciziei de concesionare se va aproba concesionarea serviciului public de distribuţie a gazelor naturale pentru una sau mai multe zone delimitate - unitãţi administrativ-teritoriale, prin ordin al ministrului economiei şi finanţelor.

CAP. V
Elaborarea documentaţiei de atribuire

ART. 6
(1) Dupã aprobarea concesionãrii serviciului public de distribuţie a gazelor naturale pentru una sau mai multe zone delimitate - unitãţi administrativ-teritoriale, prin ordin al minstrului economiei şi finanţelor se va întocmi documentaţia de atribuire. Documentaţia de atribuire va fi pusã la dispoziţia ofertanţilor care au înaintat o solicitare în acest sens, pe suport hârtie, preţul acesteia stabilindu-se conform legii.
(2) Documentaţia de atribuire cuprinde:
a) informaţii generale;
b) criterii de calificare, precum şi documentele care urmeazã sa fie prezentate de ofertanţi pentru dovedirea îndeplinirii criteriilor de calificare şi selecţie;
c) elaborarea ofertei;
d) prezentarea ofertei;
e) modalitatea de deschidere şi evaluarea ofertelor;
f) cãile de atac;
g) cerinţele impuse de autoritatea contractantã;
h) alte informaţii;
i) formularele-tip care vor fi completate de fiecare ofertant;
j) anexele: caiet-cadru de sarcini şi contract-cadru de concesiune.

CAP. VI
Organizarea şi desfãşurarea licitaţiei publice deschise

ART. 7
(1) Dupã întocmirea documentaţiei de atribuire se va proceda la organizarea licitaţiei publice deschise.
(2) Colectivul va publica anunţul privind organizarea licitaţiei publice deschise în SEAP, în Monitorul Oficial al României, Partea a VI-a, Achiziţii publice, pe site-ul Ministerului Economiei şi Finanţelor şi în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, în acest ultim caz, atunci când valoarea estimatã a contractului de concesiune care urmeazã sã fie atribuit este mai mare decât echivalentul în lei a 5.000.000 euro; publicarea anunţului de participare în SEAP se va face cu cel puţin 30 de zile înainte de data limitã de depunere a ofertelor; în cel mult o zi lucrãtoare dupã publicarea anunţului în SEAP, autoritatea contractantã are obligaţia de a transmite anunţul respectiv spre publicare şi cãtre Regia Autonomã "Monitorul Oficial".
(3) Pânã la data limitã de depunere a ofertelor, Colectivul, pune la dispoziţia ofertanţilor documentaţia necesarã participãrii la licitaţia publicã deschisã:
- documentaţia de atribuire;
- caietul de sarcini;
- contractul-cadru de concesiune.
(4) Colectivul are obligaţia de a rãspunde la toate solicitãrile participanţilor, privind elaborarea ofertelor, în termen de 5 zile de la primirea şi înregistrarea solicitãrii.
(5) Solicitãrile luate în considerare sunt cele depuse şi înregistrate la Colectiv cu cel puţin 12 zile înaintea şedinţei de deschidere a ofertelor.
(6) Colectivul are obligaţia de a informa participanţii la licitaţia publicã deschisã, cu cel puţin 7 zile înaintea deschiderii ofertelor, asupra modificãrilor de orice naturã privind procedura de licitaţie publicã deschisã.
(7) Colectivul primeşte şi înregistreazã plicurile cuprinzând ofertele participanţilor la licitaţia publicã deschisã.
(8) În cazul în care nu au fost depuse oferte, va fi reluatã procedura de licitaţie publicã deschisã, iar în situaţia în care nici de aceastã datã nu este depusã nicio ofertã, atunci demersul concesiunii va fi anulat.
ART. 8
(1) Pentru fiecare procedurã de licitaţie publicã deschisã se va numi prin ordin al ministrului economiei şi finanţelor Comisia de evaluare, care este alcãtuitã din 5 membri (inclusiv un reprezentant al Ministerului Mediului şi Dezvoltãrii Durabile) şi 2 membri de rezervã. Activitatea Comisiei de evaluare este consideratã legalã dacã sunt prezenţi toţi membrii acesteia.
(2) Pe parcursul desfãşurãrii procesului de evaluare, Comisia de evaluare are obligaţia de a pãstra confidenţialitatea asupra conţinutului ofertelor, precum şi asupra oricãror alte informaţii prezentate de ofertanţi, a cãror dezvãluire ar putea aduce atingere dreptului acestora de a-şi proteja proprietatea intelectualã sau secretele comerciale.
(3) Încãlcarea angajamentelor referitoare la confidenţialitate se sancţioneazã potrivit prevederilor legale in vigoare.
(4) Cu excepţia şedinţei de deschidere a ofertelor, la întrunirile Comisiei de evaluare au dreptul de a participa numai membrii acesteia.
(5) Membrii Comisiei de evaluare au obligaţia de a semna pe propria rãspundere o declaraţie de confidenţialitate şi imparţialitate, prin care confirmã cã nu se aflã într-o situaţie care implicã existenţa unui conflict de interese.
(6) Declaraţia prevãzutã la alin. (5) trebuie semnatã înainte de preluarea atribuţiilor specifice în cadrul procesului de evaluare.
(7) În cazul în care unul dintre membrii desemnaţi în Comisia de evaluare constatã cã se aflã într-o situaţie de incompatibilitate, atunci acesta are obligaţia de a solicita de îndatã înlocuirea sa din componenţa comisiei respective cu o altã persoanã. Situaţiile de incompatibilitate pot fi sesizate autoritãţii contractante şi de cãtre orice altã persoanã.
(8) În cazul în care sunt sesizate astfel de situaţii, autoritatea contractantã are obligaţia de a verifica cele semnalate şi, dacã este cazul, de a adopta mãsurile necesare pentru evitarea/ remedierea oricãror aspecte care pot determina apariţia unui conflict de interese.
ART. 9
(1) Comisia de evaluare are obligaţia de a deschide ofertele la data, ora şi locul indicate în anunţul de participare.
(2) Orice ofertant are dreptul de a participa la deschiderea ofertelor.
(3) În cadrul şedinţei de deschidere nu este permisã respingerea niciunei oferte, cu excepţia celor care se încadreazã în una dintre urmãtoarele situaţii:
a) au fost depuse dupã data şi ora limitã de depunere sau la o altã adresã decât cele stabilite în anunţul de participare;
b) nu sunt însoţite de garanţia de participare, astfel cum a fost solicitatã în documentaţia de atribuire.
(4) Şedinţa de deschidere se finalizeazã printr-un proces-verbal semnat de membrii Comisiei de evaluare şi de reprezentanţii ofertanţilor, în care se consemneazã modul de desfãşurare a şedinţei respective, aspectele formale constatate la deschiderea ofertelor, precum şi elementele principale ale fiecãrei oferte.
(5) Comisia de evaluare are obligaţia de a transmite un exemplar al procesului-verbal de deschidere tuturor ofertanţilor participanţi la procedura de atribuire, indiferent dacã aceştia au fost sau nu prezenţi la şedinţa de deschidere.
(6) Orice decizie cu privire la calificarea ofertanţilor sau, dupã caz, cu privire la evaluarea ofertelor se adoptã de cãtre Comisia de evaluare în cadrul unor şedinţe ulterioare şedinţei de deschidere a ofertelor.
(7) Comisia de evaluare are obligaţia verificãrii modului de îndeplinire a criteriilor de calificare de cãtre fiecare ofertant.
(8) Comisia de evaluare are obligaţia de a analiza şi de a verifica fiecare ofertã atât din punctul de vedere al elementelor tehnice propuse, cât şi din punctul de vedere al aspectelor financiare pe care le implicã.
(9) Propunerea tehnicã trebuie sã corespundã cerinţelor minime prevãzute în caietul de sarcini.
(10) Pe parcursul analizãrii şi verificãrii documentelor prezentate de ofertanţi, Comisia de evaluare are dreptul de a solicita oricând clarificãri sau completãri ale documentelor prezentate de aceştia pentru demonstrarea îndeplinirii criteriilor de calificare sau pentru demonstrarea conformitãţii ofertei cu cerinţele solicitate.
(11) Oferta este consideratã inadmisibilã în urmãtoarele situaţii:
a) se încadreazã în categoria celor prevãzute la alin. (3);
b) a fost depusã de un ofertant care nu îndeplineşte cerinţele minime de calificare;
c) a fost depusã de un ofertant care, în ultimii 2 ani, din motive imputabile acestuia, nu şi-a îndeplinit sau şi-a îndeplinit în mod defectuos obligaţiile contractuale, fapt care a produs sau este de naturã sã producã grave prejudicii beneficiarilor acestuia;
d) nu asigurã respectarea reglementãrilor obligatorii referitoare la condiţiile specifice de muncã şi de protecţie a muncii.
(12) Oferta este consideratã neconformã în urmãtoarele situaţii:
a) nu satisface cerinţele caietului de sarcini;
b) conţine propuneri referitoare la clauzele contractuale care sunt în mod evident dezavantajoase pentru autoritatea contractantã;
c) preţul inclus în propunerea financiarã, referitor la finanţarea lucrãrilor de investiţii, şi redevenţa nu corespund solicitãrilor minimale din caietul de sarcini.
(13) Ofertele care nu se încadreazã în niciuna dintre situaţiile prevãzute la art. 9 alin. (11) şi (12) sunt singurele oferte care pot fi considerate admisibile.
(14) Oferta câştigãtoare se stabileşte numai dintre ofertele admisibile. Comisia de evaluare va declara câştigãtoare oferta care a întrunit cel mai mare punctaj în urma aplicãrii criteriului "oferta cea mai avantajoasã din punct de vedere economic".
(15) Orice decizie a Comisiei de evaluare trebuie sã întruneascã votul a cel puţin douã treimi din numãrul membrilor sãi; votul membrilor Comisiei de evaluare se reflectã prin punctajul individual acordat fiecãrei oferte.
(16) Membrii Comisiei de evaluare care nu sunt de acord cu decizia adoptatã au obligaţia de a-şi prezenta punctul de vedere în scris, elaborând în acest sens o notã individualã, care se ataşeazã procesului-verbal.
(17) Dupã ce a finalizat evaluarea ofertelor, Comisia de evaluare are obligaţia de a elabora un raport al procedurii de atribuire, care se înainteazã Colectivului şi conducãtorului autoritãţii contractante în vederea aprobãrii acestuia.
(18) Colectivul are obligaţia de a informa toţi ofertanţii în legãturã cu rezultatul aplicãrii procedurii de atribuire, nu mai târziu de 3 zile lucrãtoare de la aprobarea raportului procedurii de atribuire.
(19) Activitatea Comisiei de evaluare înceteazã dupã elaborarea raportului procedurii de atribuire.
(20) Dacã în urma desfãşurãrii procedurii de licitaţie publicã deschisã nu a fost desemnat un câştigãtor, procedura de licitaţie publicã deschisã se va repeta.
ART. 10
Autoritatea contractantã executã scrisoarea de garanţie bancarã de participare la licitaţia publicã deschisã în urmãtoarele situaţii:
a) ofertantul îşi retrage oferta în perioada de valabilitate a acesteia;
b) ofertantul declarat câştigãtor refuzã sã semneze contractul de concesiune în perioada de valabilitate a ofertei.
ART. 11
(1) Dacã în urma desfãşurãrii procedurii de licitaţie publicã deschisã nu au fost depuse oferte sau niciuna dintre ofertele depuse nu a fost admisã, se va aplica procedura de negociere cu publicarea prealabilã a unui anunţ de participare, numai dupã îndeplinirea procedurilor licitaţiei restrânse şi a dialogului competitiv.
(2) Dacã în urma desfãşurãrii procedurii de licitaţie publicã deschisã existã o singurã ofertã admisibilã pentru evaluare, se declanşeazã procedura negocierii directe.
(3) Procedura negocierii directe este iniţiatã de Colectiv, prin transmiterea unei invitaţii de participare la negociere ofertantului care a depus oferta.
(4) În invitaţia de participare la negociere se vor menţiona data, ora şi locul desfãşurãrii şedinţei de negociere.
(5) Desfãşurarea sedinţei de negociere intrã în sarcina Comisiei de evaluare care va negocia cu ofertantul valoarea investiţiei şi a redevenţei şi va încheia un proces-verbal.
(6) Dupã finalizarea negocierilor, Comisia de evaluare are obligaţia de a elabora un raport al procedurii de atribuire, care se înainteazã Colectivului şi conducãtorului autoritãţii contractante în vederea încheierii contractului de concesiune.
(7) În cadrul procedurii de negociere directã se pãstreazã cerinţele minime ale caietului de sarcini, stabilite prin documentaţia de atribuire pentru licitaţia publicã deschisã.
ART. 12
(1) Colectivul înainteazã, în termen de 3 zile lucrãtoare, Raportul procedurii de atribuire ministrului economiei şi finanţelor spre aprobare.
(2) Raportul procedurii de atribuire cuprinde cel puţin urmãtoarele elemente:
a) denumirea şi sediul autoritãţii contractante;
b) obiectul contractului de concesiune a serviciului public de distribuţie a gazelor naturale;
c) denumirea ofertanţilor participanţi la procedura de deschidere a ofertelor;
d) denumirea ofertanţilor selectaţi şi neselectaţi la procedura de deschidere a ofertelor, precum şi motivele care au stat la baza selectãrii sau neselectãrii respectivilor ofertanţi;
e) denumirea ofertanţilor participanţi la procesul de evaluare;
f) denumirea ofertanţilor respinşi la procesul de evaluare şi motivele care au stat la baza acestei decizii;
g) denumirea ofertantului a cãrui ofertã a fost declaratã câştigãtoare şi motivele care au stat la baza acestei decizii;
h) valoarea investiţiei minime asumate şi a redevenţei;
i) natura juridicã a bunurilor care vor rezulta din executarea contractului de concesiune;
j) în cazul ofertantului câştigãtor, partea din contract pe care acesta a declarat cã o subcontracteazã, împreunã cu denumirea subcontractanţilor;
k) dacã este cazul, justificarea hotãrârii de anulare a procedurii de atribuire.
ART. 13
(1) Dupã aprobarea raportului prevãzut la art. 12, Colectivul va comunica tuturor ofertanţilor rezultatul aplicãrii procedurii.
(2) Comunicarea cãtre ofertantul declarat cîştigãtor trebuie sã conţinã şi invitaţia pentru semnarea contractului de concesiune.
(3) Ofertanţii se considerã informaţi la data primirii scrisorii recomandate cu confirmare de primire.
ART. 14
(1) Persoana care se considerã vãtãmatã într-un drept al sãu ori într-un interes legitim printr-un act al autoritãţii contractante, cu încãlcarea prezentelor prevederi, are dreptul de a contesta actul respectiv pe cale administrativ-jurisdicţionalã sau în justiţie, în termen de 5 zile de la data aducerii la cunoştinţã a actului administrativ.
(2) În termen de 10 zile calendaristice de la primirea contestaţiei, autoritatea contractantã este obligatã sã soluţioneze contestaţia şi sã comunice rãspunsul sãu contestatarului.
(3) Pentru soluţionarea contestaţiilor, concedentul va numi prin ordin al ministrului economiei şi finanţelor o comisie de soluţionare a contestaţiilor formatã din 3 membri. Din Comisia de soluţionare a contestaţiilor nu pot face parte membrii numiţi în Comisia de evaluare şi în Colectiv.
(4) Comisia de soluţionare a contestaţiilor va analiza, în termen de 3 zile lucrãtoare, toate documentele întocmite de Comisia de evaluare şi va verifica respectarea dispoziţiilor legale care reglementeazã procedura atribuirii contractului de concesiune, în raport cu aspectele sesizate de contestatar.
(5) În cazul în care contestaţia este fondatã, autoritatea contractantã va revoca decizia de desemnare a ofertantului câştigãtor şi o va notifica tuturor ofertanţilor.
(6) În cazul respingerii contestaţiei depuse de un ofertant, acesta va putea recurge la instanţa judecãtoreascã de contencios administrativ competentã din raza teritorialã în care se aflã sediul concedentului.

CAP. VII
Încheierea contractului de concesiune a serviciului public de distribuţie a gazelor naturale

ART. 15
(1) Contractul de concesiune se va încheia cu ofertantul declarat câştigãtor, în perioada de valabilitate a ofertei, dar nu mai devreme de 5 zile de la data comunicãrii rezultatului procedurii de atribuire. Semnarea şi parafarea contractului de concesiune se fac la sediul autoritãţii contractante, cu aceastã ocazie pãrţile prezentând şi documentele de împuternicire în vederea semnãrii (dacã este cazul).
(2) Dupã încheierea contractului de concesiune, concesionarul se va adresa în termen de 15 zile Autoritãţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, în vederea avizãrii clauzelor contractului de concesiune încheiat între concesionar şi concedent.
(3) În cazul neavizãrii unor clauze contractuale de cãtre Autoritatea Naţionalã de Reglementare în Domeniul Energiei, concedentul are obligaţia de a lua toate mãsurile pentru înlãturarea acestora, prin încheierea unui act adiţional la contractul de concesiune a serviciului public de distribuţie a gazelor naturale.
(4) Concesionarul are obligaţia de a solicita la Autoritatea Naţionalã de Reglementare în Domeniul Energiei toate autorizaţiile şi licenţele necesare pentru desfãşurarea activitãţilor de distribuţie şi furnizare a gazelor naturale conform legislaţiei în vigoare.

CAP. VIII
Dispoziţii finale

ART. 16
În termen de 48 de zile de la data încheierii contractului de concesiune a serviciului public de distribuţie a gazelor naturale, autoritatea contractantã are obligaţia de a transmite spre publicare în SEAP cel puţin informaţiile referitoare la identitatea ofertantului câştigãtor, la serviciile care fac obiectul contractului de concesiune, la redevenţa pe care o va primi autoritatea contractantã, precum şi la valoarea investiţiilor asumate de cãtre concesionar.
ART. 17
Anexa face parte integrantã din prezentele norme.


ANEXĂ
-----
la norme
--------

DOCUMENTAŢIE-CADRU DE ATRIBUIRE

LICITAŢIE PUBLICĂ DESCHISĂ

A. INFORMAŢII GENERALE
A.1. Informaţii privind autoritatea contractantã:
- Denumirea autoritãţii contractante: Ministerul Economiei şi Finanţelor, în calitate de concedent;
- Cod fiscal: ...............................;
- Adresa: ...................................;
- Numãrul de telefon: ......, fax: .....; e-mail: .......;
- Persoane de contact: ........ funcţia ........
A.2. Obiectul contractului de concesiune:
Serviciul public de distribuţie a gazelor naturale, reprezentând ansamblul activitãţilor şi operaţiunilor desfãşurate de cãtre concesionar pentru sau în legãturã cu activitatea de distribuţie a gazelor naturale în cadrul perimetrului concesiunii (astfel cum este precizat în <>Legea gazelor nr. 351/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare) ......(numele/locul)......., inclusiv construcţia, exploatarea, dezvoltarea şi reabilitarea sistemelor de distribuţie a gazelor naturale şi utilizarea acestora, conform precizãrilor din caietul de sarcini.
Perioada de concesionare: .......... ani începând de la data semnãrii contractului de concesiune
A.3. Vizitarea amplasamentului
Ofertantului i se recomandã sã viziteze şi sã examineze amplasamentul şi împrejurimile acestuia şi sã obţinã pentru el însuşi, pe propria rãspundere, toate informaţiile necesare pentru elaborarea ofertei şi încheierea contractului. Costul acestei vizite va fi suportat de ofertant. Vizitarea amplasamentului se poate face la o datã stabilitã de comun acord cu Consiliul Local al ............., dupã anunţarea datei licitaţiei.
A.4. Procedura aplicatã: licitaţie publicã deschisã
A.5. Legislaţie aplicabilã:
Atribuirea contractului de concesiune se realizeazã în conformitate cu prevederile Normelor de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractelor de concesiune a serviciului public de distribuţie a gazelor naturale, aprobate prin <>Ordinul ministrului economiei şi finanţelor nr. 1.652/2007 .
B. CRITERII DE CALIFICARE PENTRU OFERTANŢI
B.1. În vederea stabilirii ofertelor admisibile pentru deschidere:
Documente obligatorii:
a) prezentarea în original a scrisorii de garanţie bancarã - Formularul nr. 8 la prezenta documentaţie; cuantumul garanţiei pentru participare este de 2% din valoarea estimatã a investiţiei, perioada de valabilitate a garanţiei pentru participare este de 60 de zile de la data deschiderii ofertelor;
b) dovada depunerii ofertei, în termenul limitã de depunere a ofertelor prevãzut în anunţul de participare;
c) împuternicirea scrisã din partea ofertantului pentru persoanele desemnate sã asiste la şedinţa de deschidere a ofertelor.
Ofertantul va fi descalificat în situaţia în care:
a) nu prezintã documentele prevãzute mai sus;
b) valoarea scrisorii de garanţie este mai micã decît cuantumul stabilit;
c) depunerea ofertei s-a fãcut dupã termenul limitã de depunere a ofertelor sau la altã adresã decât cele stabilite în anunţul de participare;
d) oferta a fost depusã de un ofertant care, în ultimii 2 ani, din motive imputabile acestuia, nu şi-a îndeplinit sau şi-a îndeplinit în mod defectuos obligaţiile contractuale, fapt care a produs sau este de naturã sã producã grave prejudicii beneficiarilor acestuia.
B.2. În vederea stabilirii ofertelor admisibile pentru evaluare
Situaţia personalã a ofertantului:
Documente obligatorii:
1. Licenţa provizorie emisã de Autoritatea Naţionalã de Reglementare în Domeniul Energiei privind desfãşurarea activitãţii care face obiectul concesionãrii.
2. Declaraţie pe propria rãspundere privind eligibilitatea, completatã în conformitate cu Formularul nr. 1 la prezenta documentaţie.
3. Declaraţie pe propria rãspundere privind situaţia personalã, completatã în conformitate cu Formularul nr. 2 la prezenta documentaţie, privind neîncadrarea în urmãtoarele situaţii:
a) în ultimii 5 ani a fost condamnat, prin hotãrârea definitivã a unei instanţe judecãtoreşti, pentru participare la activitãţi ale unei organizaţii criminale, pentru corupţie, pentru fraudã şi/sau pentru spãlare de bani;
b) este în stare de faliment ori lichidare, afacerile îi sunt administrate de un judecãtor-sindic sau activitãţile sale comerciale sunt suspendate ori fac obiectul unui aranjament cu creditorii sau este într-o situaţie similarã cu cele anterioare, reglementatã prin lege;
c) face obiectul unei proceduri legale pentru declararea sa în una dintre situaţiile prevãzute la lit. b);
d) nu şi-a îndeplinit obligaţiile de platã a impozitelor, taxelor şi contribuţiilor de asigurãri sociale cãtre bugetele componente ale bugetului general consolidat, în conformitate cu prevederile legale în vigoare în România sau în ţara în care este stabilit;
e) a fost condamnat, în ultimii 3 ani, prin hotãrârea definitivã a unei instanţe judecãtoreşti, pentru o faptã care a adus atingere eticii profesionale sau pentru comiterea unei greşeli în materie profesionalã.
4. Certificate constatatoare privind îndeplinirea obligaţiilor de platã a impozitelor, taxelor şi contribuţiilor de asigurãri sociale cãtre bugetele componente ale bugetului general consolidat, în conformitate cu prevederile legale în vigoare în România sau în ţara în care este stabilit, valabile la data deschiderii ofertelor (formulare-tip eliberate de autoritãţile competente din ţara în care ofertantul este rezident), din care sã reiasã cã ofertantul nu are datorii la bugetul general consolidat sau la bugetele locale.
5. Certificat/document emis sau contrasemnat de o autoritate ori de cãtre clientul beneficiar al ofertantului, care sã confirme cã ofertantul şi-a îndeplinit în mod corespunzãtor obligaţiile contractuale şi nu a produs prejudicii beneficiarilor în ultimii 2 ani. În cazul în care beneficiarul este un client privat şi din motive obiective ofertantul nu are posibilitatea obţinerii certificatului/ documentului, demonstrarea prestãrilor de servicii se realizeazã printr-o declaraţie a ofertantului, conform Formularului nr. 3.
Ofertantul va fi descalificat în situaţia în care:
a) nu prezintã documentele prevãzute mai sus;
b) sunt constatate falsuri;
c) licenţa provizorie emisã de Autoritatea Naţionalã de Reglementare în Domeniul Energiei nu corespunde obiectului concesiunii;
d) se constatã neîndeplinirea obligaţiilor de platã a impozitelor, taxelor şi contribuţiilor de asigurãri sociale cãtre bugetele componente ale bugetului general consolidat, în conformitate cu prevederile legale în vigoare în România sau în ţara în care este stabilit, valabile la data deschiderii ofertelor.
Capacitatea de exercitare a activitãţii profesionale:
Documente obligatorii:
- pentru persoane juridice române: certificate emise de Oficiul Registrului Comerţului de pe lângã Camera de Comerţ şi Industrie a României, sau teritorialã, respectiv certificatul de înmatriculare şi certificatul constatator;
- pentru persoane juridice strãine: documente edificatoare care sã dovedeascã o formã de înregistrare ca persoanã juridicã sau de înregistrare/atestare ori apartenenţã din punct de vedere profesional, în conformitate cu prevederile legale din ţara în care ofertantul este rezident;
- ofertanţii - persoane juridice strãine vor prezenta toate documentele solicitate prin documentaţia de atribuire, traduse în limba românã de traducãtori autorizaţi;
- filialele societãţilor comerciale, înregistrate la oficiul comerţului, participã la licitaţie în nume propriu, cu documentele de calificare şi selecţie proprii filialei. Sucursalele înregistrate la oficiul registrului comerţului pot participa la licitaţie numai în numele societãţii-mamã, prin împuternicire. În acest caz, documentele de calificare şi de selecţie ce se vor prezenta vor fi cele ale societãţii-mamã, iar contractul se va încheia cu împuternicire din partea acesteia. La prezenta licitaţie nu pot participa douã sau mai multe filiale ale aceleiaşi societãţi-mamã;
- filialele firmelor strãine înregistrate în România, cu personalitate juridicã proprie, pot participa la licitaţie în nume propriu, cu condiţia îndeplinirii criteriilor de calificare, fãrã luarea în considerare a datelor de calificare a firmelor strãine care au subscris şi au vãrsat capitalul filialei şi care, din punct de vedere contractual, sunt persoane juridice diferite de ofertant. Sucursalele şi reprezentanţele societãţilor strãine care nu sunt înregistrate la oficiul registrului comerţului nu pot participa la licitaţie în nume propriu şi nici în numele societãţii-mamã.
Ofertantul va fi descalificat în situaţia în care:
a) nu prezintã documentele prevãzute mai sus;
b) sunt constatate falsuri.
Situaţia economicã şi financiarã:
Documente obligatorii:
a) copii de pe bilanţurile contabile din ultimii 2 ani, vizate şi înregistrate de organele competente;
b) ofertanţii vor face dovada disponibilului financiar cert, reprezentând minimum 20% din valoarea investiţiei preconizate;
c) structura organizatoricã a ofertantului şi capitalul sãu social:
- în virtutea obligaţiilor ce decurg dupã încheierea contractului de concesiune, concesionarul trebuie sã demonstreze cã prin structura sa organizatoricã şi capitalul sãu social este capabil sã asigure exploatarea eficace, în regim de siguranţã, continuitate şi permanenţã a serviciului de distribuţie a gazelor naturale;
- ofertantul trebuie sã demonstreze experienţa în organizarea finanţãrii în scopul realizãrii investiţiei şi punerii în funcţiune a sistemului de distribuţie a gazelor naturale, ulterior în scopul exploatãrii şi dezvoltãrii acestuia;
d) în situaţia în care existã, metoda obţinerii finanţãrii externe:
- ofertantul va prezenta în ofertã, în cazul în care intenţioneazã sã obţinã finanţare externã pentru realizarea investiţiei, metoda prin care va obţine aceastã finanţare;
- ofertantul se va angaja sã asigure finanţarea investiţiei potrivit celor descrise în caietul de sarcini.
Ofertantul va fi descalificat în situaţia în care:
a) nu prezintã documentele prevãzute mai sus;
b) sunt constatate falsuri.
Capacitatea tehnicã şi/sau profesionalã:
Documente obligatorii:
a) informaţii generale în conformitate cu datele cuprinse în Formularul nr. 4 la prezenta documentaţie;
b) declaraţie privind partea/pãrţile din contractul de concesiune care este/sunt îndeplinitã/îndeplinite de subcontractanţi şi specializarea acestora în conformitate cu datele cuprinse în Formularul nr. 5 la prezenta documentaţie, însoţitã şi de acordurile de subcontractare; subcontractanţii care urmeazã sã îndeplineascã mai mult de 10% din contractul de concesiune trebuie sã completeze cu propriile date Formularul nr. 4 la prezenta documentaţie (în cazul în care nu existã subcontractanţi, se va preciza acest lucru).
În cazul participãrii unui ofertant care are sucursale şi filiale în subordine se vor prezenta certificate atât pentru societatea-mamã, cât şi pentru sucursala sau filiala împuternicitã;
c) fişã/fişe de informare privind serviciile similare, ca naturã şi complexitate, cu obiectivul supus licitaţiei, realizate de ofertanţi în conformitate cu datele cuprinse în Formularul nr. 6 la prezenta documentaţie.
Ofertantul va fi descalificat în situaţia în care:
a) nu prezintã documentele prevãzute mai sus;
b) sunt constatate falsuri.
Standarde de asigurare a calitãţii:
Documente obligatorii:
La data depunerii ofertelor, ofertanţii vor prezenta acreditãrile de conformitate cu standardele de calitate şi de mediu în vigoare (ISO 9000 şi ISO 14001) sau vor face dovada deţinerii unui document emis de organismul de certificare privind iniţierea procesului de certificare; concesionarul este obligat ca înainte de punerea în funcţiune a investiţiei sã deţinã acreditãrile de conformitate cu standardele de calitate şi de mediu în vigoare (ISO 9000 şi ISO 14001).
Ofertantul va fi descalificat în situaţia în care:
a) nu prezintã documentele prevãzute mai sus;
b) sunt constatate falsuri.
Ofertantul va prezenta toate documentele obligatorii în original sau copie legalizatã.
C. ELABORAREA OFERTEI
Ofertantul va suporta toate costurile asociate elaborãrii şi prezentãrii ofertei sale, precum şi documentelor care o însoţesc, iar autoritatea contractantã nu va fi responsabilã sau rãspunzãtoare pentru costurile respective.
Limba de redactare a ofertei: limba românã.
Perioada de valabilitate a ofertelor: 60 de zile de la data deschiderii.
Oferta elaboratã de ofertant trebuie sã cuprindã:
Propunerea tehnicã
Ofertantul va elabora propunerea tehnicã, astfel încât aceasta sã respecte în totalitate cerinţele prevãzute în caietul de sarcini. Modul de prezentare a propunerii tehnice trebuie sã asigure posibilitatea verificãrii corespondenţei propunerii tehnice cu specificaţiile prevãzute în caietul de sarcini.
Propunerea financiarã
Ofertantul trebuie sã prezinte formularul de ofertã indicat în documentaţia de atribuire (Formularul nr. 7 la prezenta documentaţie).
Documentele care însoţesc oferta sunt cele prevãzute la cap. B.
Dreptul de a solicita clarificãri
Orice operator economic care a obţinut un exemplar din documentaţia de atribuire are dreptul de a solicita în scris clarificãri despre elementele cuprinse în aceasta. Solicitãrile de clarificãri vor fi transmise la numãrul de fax: .........
D. PREZENTAREA OFERTEI
Ofertele pot fi depuse sau transmise prin poştã la adresa indicatã în anunţul de participare şi în documentaţia de atribuire.
Adresa la care se depune/transmite oferta: ........................
..................................................................,
Data limitã pentru depunerea ofertei: .............., ora ........ .
Oferta se va prezenta în douã exemplare, un exemplar în original şi unul în copie. Fiecare exemplar se va introduce în câte un plic sigilat, denumit plic interior, notând corespunzãtor plicurile cu "Original" şi "Copie". Acestea împreunã cu documentele de calificare vor fi introduse într-un alt plic, denumit plic exterior, care se va sigila. Pe plicul exterior va fi lipitã eticheta prezentatã în Formularul nr. 9 la prezenta documentaţie.
Plicului exterior sigilat i se vor ataşa Formularul nr. 10 "Scrisoarea de înaintare" şi Formularul nr. 8 "Scrisoare de garanţie bancarã" (scrisoarea de garanţie bancarã şi scrisoarea de înaintare nu se introduc în plicul exterior). Plicul exterior va cuprinde toate documentele obligatorii prevãzute la lit. B (documente de calificare) şi plicurile interioare ("Original" şi "Copie").
Conţinutul plicului interior.
În plicul exterior ofertantul va introduce douã plicuri, notând corespunzãtor plicurile cu "Original" şi "Copie", care vor conţine:
a) oferta financiarã (Formularul nr. 7 la prezenta documentaţie);
b) oferta tehnicã;
c) contractul-cadru de concesiune - condiţiile din contractul-cadru de concesiune vor fi însuşite prin semnãturã şi parafã, cu sau fãrã obiecţiuni.
Observaţii: Ofertanţii au obligaţia de a numerota şi semna fiecare paginã a ofertei, precum şi de a anexa un opis al documentelor prezentate.
Oferte întârziate
Data şi ora pânã la care pot fi depuse, respectiv pot fi primite ofertele sunt denumite termenul limitã de depunere a ofertelor. Ofertele primite şi înregistrate de cãtre autoritatea contractantã dupã termenul limitã de depunere a ofertelor prevãzut în anunţul de participare, respectiv data de .........., vor fi excluse de la licitaţie şi vor fi înapoiate ofertanţilor fãrã a fi deschise.
Oferta care este depusã/transmisã la o altã adresã a autoritãţii contractante decât cea stabilitã în anunţul de participare ori care este primitã de cãtre autoritatea contractantã dupã expirarea termenului limitã pentru depunere se returneazã nedeschisã.
Nu se acceptã ofertã comunã.
E. DESCHIDEREA I EVALUAREA OFERTELOR
Ora, data şi locul deschiderii ofertelor: .......... ora ......, la sediul autoritãţii contractante din .....(adresa)....
- Direcţia .............................................. .
Modul de lucru al Comisiei de evaluare:
1. Comisia de evaluare are obligaţia de a deschide ofertele la data, ora şi locul indicate în anunţul de participare.
2. Orice ofertant are dreptul de a participa la deschiderea ofertelor.
3. În cadrul şedinţei de deschidere nu este permisã respingerea niciunei oferte, cu excepţia celor care:
- au fost depuse dupã data şi ora limitã de depunere sau la o altã adresã decât cele stabilite în anunţul de participare;
- nu sunt însoţite de garanţia de participare, astfel cum a fost solicitatã în documentaţia de atribuire.
4. Şedinţa de deschidere se finalizeazã printr-un proces-verbal semnat de membrii Comisiei de evaluare şi de reprezentanţii ofertanţilor, în care se consemneazã modul de desfãşurare a şedinţei respective, aspectele formale constatate la deschiderea ofertelor şi elementele principale ale fiecãrei oferte.
5. Comisia de evaluare are obligaţia de a transmite un exemplar al procesului-verbal de deschidere tuturor ofertanţilor participanţi la procedura de atribuire, indiferent dacã aceştia au fost sau nu prezenţi la şedinţa de deschidere.
6. Orice decizie cu privire la calificarea ofertanţilor sau, dupã caz, cu privire la evaluarea ofertelor se adoptã de cãtre Comisia de evaluare în cadrul unor şedinţe ulterioare şedinţei de deschidere a ofertelor.
7. Comisia de evaluare are obligaţia verificãrii modului de îndeplinire a criteriilor de calificare de cãtre fiecare ofertant.
8. Comisia de evaluare are obligaţia de a analiza şi de a verifica fiecare ofertã atât din punctul de vedere al elementelor tehnice propuse, cât şi din punctul de vedere al aspectelor financiare pe care le implicã.
9. Propunerea tehnicã trebuie sã corespundã cerinţelor minime prevãzute în caietul de sarcini.
10. Pe parcursul analizãrii şi verificãrii documentelor prezentate de ofertanţi, Comisia de evaluare are dreptul de a solicita oricând clarificãri sau completãri ale documentelor prezentate de aceştia pentru demonstrarea îndeplinirii criteriilor de calificare sau pentru demonstrarea conformitãţii ofertei cu cerinţele solicitate.
11. Oferta este consideratã inacceptabilã în urmãtoarele situaţii:
a) se încadreazã în categoria celor prevãzute la art. 9 alin (3);
b) a fost depusã de un ofertant care nu îndeplineşte cerinţele minime de calificare;
c) a fost depusã de un ofertant care, în ultimii 2 ani, din motive imputabile acestuia, nu şi-a îndeplinit sau şi-a îndeplinit în mod defectuos obligaţiile contractuale, fapt care a produs sau este de naturã sã producã grave prejudicii beneficiarilor acestuia;
d) nu asigurã respectarea reglementãrilor obligatorii referitoare la condiţiile specifice de muncã şi de protecţie a muncii.
12. Oferta este consideratã neconformã în urmãtoarele situaţii:
a) nu satisface cerinţele caietului de sarcini;
b) conţine propuneri referitoare la clauzele contractuale care sunt în mod evident dezavantajoase pentru autoritatea contractantã;
c) preţul inclus în propunerea financiarã, referitor la finanţarea lucrãrilor de investiţii, şi redevenţa nu corespund solicitãrilor minimale din caietul de sarcini.
13. Ofertele care nu se încadreazã în niciuna dintre situaţiile prevãzute la art. 9 alin. (11) şi (12) sunt singurele oferte care pot fi considerate admisibile.
14. Oferta câştigãtoare se stabileşte numai dintre ofertele admisibile; Comisia de evaluare va declara câştigãtoare oferta care a întrunit cel mai mare punctaj în urma aplicãrii criteriului "oferta cea mai avantajoasã din punct de vedere economic".
15. Orice decizie a Comisiei de evaluare trebuie sã întruneascã votul a cel puţin doua treimi din numãrul membrilor sãi; votul membrilor Comisiei de evaluare se reflectã prin punctajul individual acordat fiecãrei oferte.
16. Membrii Comisiei de evaluare care nu sunt de acord cu decizia adoptatã au obligaţia de a-şi prezenta punctul de vedere în scris, elaborând în acest sens o notã individualã, care se ataşeazã procesului-verbal.
17. Dupã ce a finalizat evaluarea ofertelor, Comisia de evaluare are obligaţia de a elabora un raport al procedurii de atribuire, care se înainteazã Colectivului şi conducãtorului autoritãţii contractante, în vederea încheierii contractului de concesiune.
18. Colectivul de coordonare şi supervizare are obligaţia de a informa toţi ofertanţii în legaturã cu rezultatul aplicãrii procedurii de atribuire nu mai târziu de 3 zile lucrãtoare de la primirea raportului procedurii de atribuire.
19. Activitatea Comisiei de evaluare înceteazã dupã elaborarea raportului procedurii de atribuire.
20. Dacã în urma desfãşurãrii procedurii de licitaţie publicã deschisã nu a fost desemnat un câştigãtor, procedura de licitaţie publicã deschisã se va repeta.
21. Criteriul aplicat pentru atribuirea contractului de concesiune: oferta cea mai avantajoasã din punct de vedere economic.
22. Comisia de evaluare face evaluarea ofertelor admise pe baza criteriilor prezentate mai jos şi în conformitate cu numãrul maxim de puncte acordat pentru fiecare criteriu.

Criteriile de evaluare a ofertelor admise sunt:


┌───┬───────────────────────────────────────────────────────┬──────┬───────────┐
│Nr.│ │ Nr. │ │
│crt│ Criteriul │maxim │ Observaţii│
├───┴───────────────────────────────────────────────────────┴──────┴───────────┤
│Aspecte economice ale ofertei (105 puncte) │
├───┬───────────────────────────────────────────────────────┬──────┬───────────┤
│ 1.│Situaţia economicã şi financiarã a ofertantului │ 10 │ │
├───┼───────────────────────────────────────────────────────┼──────┼───────────┤
│ 2.│Experienţa ofertantului în executarea sistemelor │ │ │
│ │de distribuţie a gazelor naturale │ 10 │ │
├───┼───────────────────────────────────────────────────────┼──────┼───────────┤
│ 3.│Experienţa ofertantului în organizarea finanţãrii │ │ │
│ │pentru realizarea investiţiilor │ 10 │ │
├───┼───────────────────────────────────────────────────────┼──────┼───────────┤
│ 4.│Experienţa ofertantului privind punerea în funcţiune │ │ │
│ │şi/sau exploatarea sistemului de distribuţie gaze │ 10 │ │
│ │naturale │ │ │
├───┼───────────────────────────────────────────────────────┼──────┼───────────┤
│ 5.│Planul de finanţare pentru punerea în funcţiune, │ │ │
│ │dezvoltarea şi exploatarea sistemului de distribuţie │ │ │
│ │a gazelor naturale, inclusiv documente justificative │ │ │
│ │privind sursele de finanţare. │ 45 │ │
├───┼───────────────────────────────────────────────────────┼──────┼───────────┤
│ 6.│Valoarea redevenţei oferitã de concesionar (% din │ │ │
│ │tariful de distribuţie) │ 20 │ │
├───┴───────────────────────────────────────────────────────┴──────┴───────────┤
│Aspecte tehnice ale ofertei (65 de puncte) │
├───┬───────────────────────────────────────────────────────┬──────┬───────────┤
│ 7.│Pregãtirea organizatoricã şi tehnicã a ofertantului │ 10 │ │
├───┼───────────────────────────────────────────────────────┼──────┼───────────┤
│ 8.│Programul de construcţie, care specificã data │ │ │
│ │începerii, etapizarea şi finalizarea investiţiilor │ │ │
│ │conform caietului de sarcini │ 20 │ │
├───┼───────────────────────────────────────────────────────┼──────┼───────────┤
│ 9.│Dovada intenţiei introducerii în realizarea │ │ │
│ │obiectivului a unor echipamente, aparate şi materiale │ │ │
│ │cu calitãţi tehnice superioare din punctul de vedere │ │ │
│ │al siguranţei în exploatare, al fiabilitãţii faţã de │ │ │
│ │cerinţele din caietul de sarcini │ 10 │ │
├───┼───────────────────────────────────────────────────────┼──────┼───────────┤
│10.│Documentul emis de organismul de certificare privind │ │ │
│ │iniţierea procesului de certificare a sistemului │ │ │
│ │calitãţii, conform familiei de standarde ISO 9000, şi │ │ │
│ │a sistemului de management de mediu, conform │ │ │
│ │prevederilor familiei de standarde ISO 14000, din care │ │ │
│ │sã rezulte derularea procesului de implementare a │ │ │
│ │acestora în cadrul ofertantului cu finalizare în │ │ │
│ │termen de 2 ani (ofertanţii care au finalizat procesele│ │ │
│ │de certificare prevãzute mai sus vor prezenta │ │ │
│ │certificatele emise de cãtre organismele de │ │ │
│ │certificare). │ 15 │ │
├───┼───────────────────────────────────────────────────────┼──────┼───────────┤
│11.│Documentele care sã ateste posibilitatea de colaborare │ │ │
│ │şi/sau consultanţã cu firme de renume în domeniul │ │ │
│ │gazelor naturale. │ 10 │ │
├───┴───────────────────────────────────────────────────────┴──────┴───────────┤
│Condiţii generale ale ofertei (20 de puncte) │
├───┬───────────────────────────────────────────────────────┬──────┬───────────┤
│12.│Condiţiile, nivelul costurilor şi procedurile privind │ │ │
│ │protecţia mediului, protecţia terenurilor arabile, │ │ │
│ │forestiere, a valorii culturale şi a siturilor │ │ │
│ │arheologice. │ 20 │ │
├───┴───────────────────────────────────────────────────────┴──────┴───────────┤
│Aspecte juridice ale ofertei (10 puncte) │
├───┬───────────────────────────────────────────────────────┬──────┬───────────┤
│13.│Condiţiile concesiunii acceptate de cãtre ofertant │ │ │
│ │şi prezentate în caietul de sarcini │ 5 │ │
├───┼───────────────────────────────────────────────────────┼──────┼───────────┤
│14.│Forma de control şi de monitorizare cerutã de cãtre │ │ │
│ │concedent │ 5 │ │
├───┴───────────────────────────────────────────────────────┼──────┼───────────┤
│Numãr maxim de puncte: │ 200 │ │
└───────────────────────────────────────────────────────────┴──────┴───────────┘



23. Acordarea punctelor în cadrul procesului de evaluare se efectueazã pe baza principiului de proporţionalitate directã.
24. Pe parcursul evaluãrii şi comparãrii ofertelor, Comisia de evaluare poate solicita consultarea unei firme de proiectare, care a întocmit documentaţia de licitaţie, precum şi a ofertanţilor în scopul soluţionãrii corecte a unor situaţii neclare.
25. Comisia de evaluare va declara câştigãtoare oferta care a întrunit cel mai mare punctaj, întocmindu-se procesul-verbal şi raportul de evaluare. Acestea vor fi transmise Colectivului de coordonare şi supervizare în vederea încheierii contractului.
26. Dacã în urma desfãşurãrii procedurii de licitaţie publicã deschisã nu a fost desemnat un câştigãtor, procedura de licitaţie publicã deschisã va fi repetatã.
27. Dacã în urma desfãşurãrii procedurii de licitaţie publicã deschisã existã o singurã ofertã admisibilã pentru evaluare se declanşeazã procedura negocierii directe.
28. Procedura negocierii directe este iniţiatã de Colectivul de coordonare şi supervizare, prin transmiterea unei invitaţii de participare la negociere ofertantului care a depus oferta.
29. În invitaţia de participare la negociere se va menţiona data, ora şi locul desfãşurãrii şedinţei de negociere.
30. Desfãşurarea şedinţei de negociere intrã în sarcina Comisiei de evaluare care va negocia cu ofertantul valoarea investiţiei şi a redevenţei şi va încheia un proces-verbal.
31. Dupã finalizarea negocierilor, Comisia de evaluare are obligaţia de a elabora un raport al procedurii de atribuire, care se înainteazã Colectivului de coordonare şi supervizare şi conducãtorului autoritãţii contractante, în vederea încheierii contractului.
32. În cadrul procedurii de negociere directã se pãstreazã caietul de sarcini stabilit prin documentaţia de atribuire pentru licitaţia publicã deschisã.
33. Pe baza rezultatului comunicat de comisia de evaluare, Colectivul de coordonare şi supervizare înainteazã, în termen de 3 zile lucrãtoare, Raportul procedurii de atribuire, ministrului economiei şi finanţelor, spre aprobare.
34. Dupã aprobarea raportului prevãzut mai sus, Colectivul de coordonare şi supervizare va comunica tuturor ofertanţilor rezultatul aplicãrii procedurii. Ofertantului câştigãtor i se va transmite şi invitaţia pentru semnarea contractului de concesiune.
35. Ofertanţii se considerã a fi informaţi prin simpla primire a scrisorilor recomandate cu confirmare de primire (care conţin acceptarea sau respingerea ofertelor), începând de la data primirii acestora.
36. Contractul de concesiune se va încheia cu ofertantul declarat câştigãtor, în perioada de valabilitate a ofertei, dar nu mai devreme de 5 zile de la data comunicãrii rezultatului procedurii de atribuire.
37. Autoritatea contractantã executã scrisoarea de garanţie bancarã de participare la licitaţia publicã deschisã în urmãtoarele situaţii:
a) ofertantul îşi retrage oferta dupã deschiderea acesteia;
b) ofertantul declarat câştigãtor refuzã sã semneze contractul de concesiune.
F. CĂI DE ATAC
Persoana care se considerã vãtãmatã într-un drept al sãu ori într-un interes legitim printr-un act al autoritãţii contractante, cu încãlcarea prezentelor prevederi, are dreptul de a contesta actul respectiv pe cale administrativ-jurisdicţionalã sau în justiţie, în termen de 5 zile de la data aducerii la cunoştinţã a actului administrativ.
În termen de 10 zile calendaristice de la primirea contestaţiei, concedentul este obligat sã soluţioneze contestaţia şi sã comunice rãspunsul sãu contestatarului.
Pentru soluţionarea contestaţiilor, concedentul va numi prin ordin o comisie de soluţionare a contestaţiilor formatã din 3 membri. Din Comisia de soluţionare a contestaţiilor nu pot face parte membrii numiţi în Comisia de evaluare.
Comisia de soluţionare a contestaţiilor va analiza, în termen de 3 zile lucrãtoare, toate documentele întocmite de cãtre Comisia de evaluare şi va verifica respectarea dispoziţiilor legale care reglementeazã procedura concesionãrii prin licitaţie publicã deschisã, în raport cu aspectele sesizate de contestatar.
În cazul în care contestaţia este fondatã, concedentul va revoca decizia de desemnare a ofertantului câştigãtor şi o va notifica tuturor ofertanţilor. În cazul unui rãspuns negativ la contestaţia depusã de cãtre ofertantul respins, acesta va putea recurge la instanţa judecãtoreascã competentã de drept comun din raza teritorialã în care se aflã sediul concedentului.
G. CERINŢE IMPUSE DE AUTORITATEA CONTRACTANTĂ
Contractul de concesiune se va încheia cu ofertantul declarat câştigãtor, în perioada de valabilitate a ofertei, dar nu mai devreme de 5 zile de la data comunicãrii rezultatului procedurii de atribuire. Semnarea şi parafarea contractului de concesiune se fac la sediul autoritãţii contractante, cu aceastã ocazie pãrţile prezentând şi documentele de împuternicire în vederea semnãrii (dacã este cazul).
Dupã încheierea contractului de concesiune, concesionarul se va adresa în termen de 15 zile Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, în vederea avizãrii clauzelor contractului de concesiune încheiat între concesionar şi concedent.
Concesionarul are obligaţia de a solicita Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei toate autorizaţiile şi licenţele necesare pentru desfãşurarea activitãţilor de distribuţie şi furnizare a gazelor naturale conform legislaţiei în vigoare.


ANEXA A
-------
la documentaţia-cadru
---------------------

FORMULARE

Formularul nr. 1

Ofertant
...................
(denumirea/numele)


DECLARAŢIE
privind eligibilitatea

Subsemnatul, ........., reprezentant împuternicit al .....(denumirea/numele şi sediul/adresa operatorului economic)......, declar pe propria rãspundere, sub sancţiunea excluderii din procedurã şi a sancţiunilor aplicate faptei de fals în acte publice, cã nu ne aflãm în situaţia prevãzutã la subcap. B.2, respectiv în ultimii 5 ani nu am fost condamnat prin hotãrâre definitivã a unei instanţe judecãtoreşti pentru participarea la activitãţi ale unei organizaţii criminale, pentru corupţie, fraudã şi/sau spãlare de bani.
De asemenea, declar cã la prezenta procedurã nu particip în douã sau mai multe asocieri de operatori economici, nu depun candidaturã/ofertã individualã şi o altã candidaturã/ofertã comunã, nu depun ofertã individualã, fiind nominalizat ca subcontractant în cadrul unei alte oferte.
Subsemnatul declar cã informaţiile furnizate sunt complete şi corecte în fiecare detaliu şi înţeleg cã autoritatea contractantã are dreptul de a solicita, în scopul verificãrii şi confirmãrii declaraţiilor, orice documente doveditoare de care dispunem.
Prezenta declaraţie este valabilã pânã la data de ........ (se precizeazã data expirãrii perioadei de valabilitate a ofertei)........


Data completãrii ..........


Operator economic,
......................
(semnãtura autorizatã)



Formularul nr. 2

Ofertant
....................
(denumirea/numele)

DECLARAŢIE
privind situaţia personalã

Subsemnatul,........(se insereazã numele operatorului economic-persoanã juridicã)...... în calitate de ofertant la procedura de .......(se menţioneazã procedura)....... pentru concesionarea ...... (se insereazã denumirea serviciului)........ la data de ........(se insereazã data)....., organizatã de .......(se insereazã numele autoritãţii contractante)......, declar pe propria rãspundere cã:

a) nu am fost condamnat prin hotãrâre definitivã a unei instanţe judecãtoreşti, în ultimii 5 ani, pentru participare la activitãţi ale unei organizaţii criminale, pentru corupţie, pentru fraudã şi/sau pentru spãlare de bani;
b) nu sunt în stare de faliment ori lichidare, afacerile mele nu sunt administrate de un judecãtor-sindic sau activitãţile mele comerciale nu sunt suspendate şi nu fac obiectul unui aranjament cu creditorii. De asemenea, nu sunt într-o situaţie similarã cu cele anterioare, reglementatã prin lege;
c) nu fac obiectul unei proceduri legale pentru declararea mea în una dintre situaţiile prevãzute la lit. b);
d) mi-am îndeplinit obligaţiile de platã a impozitelor, taxelor şi contribuţiilor de asigurãri sociale cãtre bugetele componente ale bugetului general consolidat, în conformitate cu prevederile legale în vigoare în România sau în ţara în care este stabilit, pânã la data solicitatã ........;
e) nu am fost condamnat, în ultimii 3 ani, prin hotãrâre definitivã a unei instanţe judecãtoreşti, pentru o faptã care a adus atingere eticii profesionale sau pentru comiterea unei greşeli în materie profesionalã.
Subsemnatul declar cã informaţiile furnizate sunt complete şi corecte în fiecare detaliu şi înteleg cã autoritatea contractantã are dreptul de a solicita, în scopul verificãrii şi confirmãrii declaraţiilor, orice documente doveditoare de care dispunem.
Înteleg cã în cazul în care aceastã declaraţie nu este conformã cu realitatea sunt pasibil de încãlcarea prevederilor legislaţiei penale privind falsul în declaraţii.


Ofertant,
......................
(semnãtura autorizatã)


Formularul nr. 3

DECLARAŢIE
privind îndeplinirea obligaţiilor contractuale

Ofertant
....................
(denumirea/numele)

Subsemnatul, ........, reprezentant împuternicit al ......(denumirea/numele şi sediul/adresa operatorului economic)........, declar pe propria rãspundere, sub sancţiunea excluderii din procedurã şi a sancţiunilor aplicate faptei de fals în acte publice, cã mi-am îndeplinit în mod corespunzãtor obligaţiile contractuale şi cã nu am produs prejudicii beneficiarilor .......(denumirea/numele şi sediul/adresa operatorului economic)........ în ultimii 2 ani.
Subsemnatul declar cã informaţiile furnizate sunt complete şi corecte în fiecare detaliu şi înţeleg cã autoritatea contractantã are dreptul de a solicita, în scopul verificãrii şi confirmãrii declaraţiilor, orice documente doveditoare de care dispunem.


Data completãrii ...........


Ofertant,
........................
(semnãtura autorizatã)

Formularul nr. 4

Ofertant
...................
(denumirea/numele)

INFORMAŢII GENERALE

Subsemnatul, ........., director general al societãţii comerciale, declar pe propria rãspundere urmãtoarele:

1. Firma socialã: .......... (denumirea şi forma de organizare ale operatorului economic) ............
2. Sediul social: ......... (adresa completã şi a sediului central, telefon/telex/telefax) .............
3. Certificatul de înmatriculare al operatorului economic la oficiul registrului comerţului ........ (numãrul şi data înmatriculãrii).........
4. Capitalul social (mii lei): .........(subscris şi vãrsat) .............
5. Cifra de afaceri pe ultimii 3 ani (milioane lei): .........


┌────┬───────────────────┬─────────────────────────────────────────┬──────────┐
│Nr. │ Domeniile │ Cifra de afaceri anualã (milioane lei) │ Cifra │
│crt.│ de activitate │ pe domenii de activitate, aferentã │ medie │
│ │ │exerciţiului financiar pe ultimii 3 ani │ anualã │
├────┼───────────────────┼─────────────┬───────────┬───────────────┼──────────┤
│ │ │ ........... │.......... │ ............. │ │
├────┼───────────────────┼─────────────┼───────────┼───────────────┼──────────┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │
├────┼───────────────────┼─────────────┼───────────┼───────────────┼──────────┤
│ 1. │ │ │ │ │ │
├────┼───────────────────┼─────────────┼───────────┼───────────────┼──────────┤
│ 2. │ │ │ │ │ │
├────┼───────────────────┼─────────────┼───────────┼───────────────┼──────────┤
│ 3. │ │ │ │ │ │
├────┼───────────────────┼─────────────┼───────────┼───────────────┼──────────┤
│ 4. │ │ │ │ │ │
├────┴───────────────────┼─────────────┼───────────┼───────────────┼──────────┤
│ TOTAL: │ │ │ │ │
└────────────────────────┴─────────────┴───────────┴───────────────┴──────────┘



6. Pânã la data de .......... la dosarul firmei nu s-au operat cereri de înscrieri de menţiuni conform <>art. 21 din Legea nr. 26/1990 privind Registrul comerţului, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
7. Biroul sucursalelor (filialelor) locale (dacã este cazul) sunt: ......(adresele complete, nr. de telefon/telex/fax) ..........
8. Certificatele de înmatriculare ale sucursalelor (filialelor) locale la oficiul registrului comerţului (judeţul): .........(numerele şi datele înmatriculãrii) ........
9. Obiectul de activitate, pe domenii, este .........(conform celor înscrise în statutul societãţii comerciale) ........
10. Informaţii despre acţionarii societãţii comerciale care au rol hotãrâtor în domeniul principal de activitate şi din punct de vedere financiar. .................


Semnãtura
.................


Formularul nr. 5

Operator economic
....................
(denumirea/numele)

DECLARAŢIE
privind partea/pãrţile din contract care este/sunt îndeplinitã/
îndeplinite de subcontractanţi şi specializarea acestora


Subsemnatul, ........., reprezentant împuternicit al .......(denumirea/numele şi sediul/adresa candidatului/ofertantului)........., declar pe propria rãspundere, sub sancţiunile aplicate faptei de fals în acte publice, cã datele prezentate în tabelul anexat sunt reale.
Subsemnatul declar cã informaţiile furnizate sunt complete şi corecte în fiecare detaliu şi înţeleg cã autoritatea contractantã are dreptul de a solicita, în scopul verificãrii şi confirmãrii declaraţiilor, situaţiilor şi documentelor care însoţesc oferta, orice informaţii suplimentare în scopul verificãrii datelor din prezenta declaraţie.

Subsemnatul autorizez prin prezenta declaraţie orice instituţie, societate comercialã, bancã, alte persoane juridice sã furnizeze informaţii reprezentanţilor autorizaţi ai ........(denumirea şi adresa autoritãţii contractante) ....... cu privire la orice aspect tehnic şi financiar în legãturã cu activitatea noastrã.
Prezenta declaraţie este valabilã pânã la data de ........(se precizeazã data expirãrii perioadei de valabilitate a ofertei) ........


Operator,
......................
(semnãtura autorizatã)


┌────┬──────────────────┬─────────────────────────────────┬───────────────────┐
│Nr. │ Denumirea │ Partea/pãrţile din contract │Acord subcontractor│
│crt.│subcontractantului│ce urmeazã a fi subcontractantã/e│ cu specimen │
│ │ │ │ de semnãturã │
├────┼──────────────────┼─────────────────────────────────┼───────────────────┤
├────┼──────────────────┼─────────────────────────────────┼───────────────────┤
├────┼──────────────────┼─────────────────────────────────┼───────────────────┤
├────┼──────────────────┼─────────────────────────────────┼───────────────────┤
└────┴──────────────────┴─────────────────────────────────┴───────────────────┘


Operator economic,
....................
(semnãtura autorizatã)


Formularul nr. 6

Ofertant
.................

FIŞA DE INFORMARE
privind serviciile similare, ca naturã şi complexitate, cu
obiectivul supus licitaţiei, realizate de ofertanţi

Denumirea serviciului ........................................
Date tehnice şi economice ....................................


Ofertant,
..........................
(semnãtura autorizatã)
L.S.


Formularul nr. 7

Ofertant
.................


FORMULAR DE OFERTĂ

Cãtre
......................

Domnilor,
1. Examinând caietul de sarcini şi celelalte documente privind realizarea de investiţii necesare pentru distribuţiile existente şi în funcţionare, precum şi înfiinţarea de distribuţii noi în anumite localitãţi sau de dezvoltare, subsemnaţii ne oferim sã finanţãm lucrãrile de investiţie, conform caietului de sarcini, cu o sumã exprimatã în lei fãrã TVA de minimum ........(în cifre şi litere).... sau în euro de minimum .....(în cifre şi litere).......
2. Pe durata concesionãrii pentru exploatarea concesiunii oferim o redevenţã de ..........% (dar nu mai puţin de 1%) din valoarea tarifului de distribuţie.
3. Ne angajãm ca, în cazul în care oferta noastrã este acceptatã, sã solicitãm la Autoritatea Naţionalã de Reglementare în Domeniul Energiei toate autorizaţiile şi licenţele necesare pentru construcţia, punerea în funcţiune, operarea sistemului de distribuţie a gazelor naturale şi pentru comercializarea gazelor naturale, sã începem lucrãrile prevãzute în caietul de sarcini cât mai curând posibil şi sã terminãm lucrãrile în .......(cifre şi litere)............ luni calendaristice.
4. Acceptãm sã menţinem aceastã ofertã pentru o duratã de valabilitate de 60 de zile de la termenul limitã de depunere a ofertelor stabilit de dumneavoastrã şi care va rãmâne obligatorie pentru noi şi poate fi acceptatã oricând înainte de expirarea acestei perioade.
5. Pânã la încheierea contractului de concesiune întocmit şi semnat de dumneavoastrã, aceastã ofertã, împreunã cu acceptarea ei în scris de cãtre dumneavoastrã, va constitui un angajament ferm.
6. Condiţiile de acordare a concesiunii cuprinse în documentele licitaţiei ni le însuşim cu/fãrã obiecţii.

În plus, în cazul adjudecãrii licitaţiei în favoarea noastrã, mai oferim urmãtoarele facilitãţi:
.................................................................
Datã în ziua de ........ luna ...... anul ........ de cãtre ........(denumirea societãţii ofertante)............ în calitate de .........., legal autorizat sã semneze ofertele pentru şi în numele ...............


Semnãtura
................


Formularul nr. 8

Banca
................
(denumirea)


SCRISOARE DE GARANŢIE BANCARĂ
pentru participare cu ofertã la procedura de atribuire a
contractului de concesiune a serviciului public
de distribuţie a gazelor naturale

Cãtre ......(denumirea autoritãţii contractante şi adresa completã) .......
Cu privire la procedura pentru atribuirea contractului ........ (denumirea contractului de concesiune)......, noi, ......(denumirea bãncii)......., având sediul înregistrat la .........(adresa bãncii) ......... ne obligãm faţã de .........(denumirea autoritãţii contractante)........ sã plãtim suma de ........ (în litere şi în cifre)........, la prima sa cerere scrisã şi fãrã ca aceasta sã aibã ............... obligaţia de a-şi motiva cererea respectivã, cu condiţia ca în cererea sa autoritatea contractantã sã specifice cã suma cerutã de ea şi datoratã ei este din cauza existenţei uneia sau mai multora dintre situaţiile urmãtoare:

a) ofertantul .........(denumirea/numele)............ şi-a retras oferta în perioada de valabilitate a acesteia;
b) oferta sa fiind stabilitã câştigãtoare, ofertantul ........(denumirea/numele).............. nu a constituit garanţia de bunã execuţie în perioada de valabilitate a ofertei;
c) oferta sa fiind stabilitã câştigãtoare, ofertantul ........(denumirea/numele) ............. a refuzat sã semneze contractul de concesiune în perioada de valabilitate a ofertei.
Prezenta garanţie este valabilã pânã la data de ........... .
Parafatã de Banca .......... în ziua .... luna ..... anul ... .


.........................
(semnãtura autorizatã)


Formularul nr. 9

Eticheta
Sediul organizatorului licitaţiei
.................................

OFERTĂ

Pentru licitaţia publicã deschisã privind concesionarea serviciului public de distribuţie a gazelor naturale în perimetrul indicat în anunţul din Monitorul Oficial al României, Partea a VI-a, nr. ...... /data .........

A nu se deschide înainte de data ....... ora ....... .


Formularul nr. 10

Ofertantul Înregistrat la sediul autoritãţii contractante
.................. nr. ...... /.........
(denumirea/numele)


SCRISOARE DE ÎNAINTARE

Cãtre ....................

Ca urmare a anunţului de participare publicat în Monitorul Oficial al României, Partea a VI-a, nr. .... din ......(ziua, luna, anul)........ privind aplicarea procedurii pentru atribuirea contractului de concesiune ........, noi, .........(denumirea ofertantului) ........... vã transmitem alãturat urmãtoarele:
- Documentul ............(tipul, seria/numãrul şi emitentul)......... privind garanţia pentru participare, în cuantumul şi în forma stabilite de dumneavoastrã prin documentaţia de atribuire;
- Coletul sigilat şi marcat în mod vizibil, conţinând în original şi un numãr de ............ copii:
- oferta
- documentele care însoţesc oferta.

Avem speranţa cã oferta noastrã este corespunzãtoare şi vã satisface cerinţele.


Data completãrii Ofertant,
........................ ...................
(semnãtura autorizatã)


ANEXA B
-------
la documentaţia-cadru
---------------------

CONŢINUTUL-CADRU
al caietului de sarcini al concesiunii serviciului public
de distribuţie a gazelor naturale

Cuprinsul caietului de sarcini:
1. Obiectul concesiunii
2. Obiectivele concedentului
3. Durata concesiunii
4. Investiţiile pe care concesionarul este obligat sã le realizeze. Termene de realizare
5. Regimul bunurilor utilizate de concesionar în derularea concesiunii
6. Redevenţa şi garanţii financiare
7. Responsabilitãţi privind protecţia mediului
8. Interdicţia subconcesionãrii serviciului public concesionat
9. Forma de control şi de monitorizare cerutã de concedent
10. Alte condiţii

Anexe:

Anexa ............ - adresa ........... (de la Societatea Naţionalã de Transport Gaze Naturale TRANSGAZ - S.A. referitor la planificarea investiţiei aferente: conductã, racord înaltã presiune, SRMP, dupã caz)
Acest document este necesar pentru ca ofertantul sã fie informat corect în legãturã cu costurile necesare pentru punerea în funcţiune a sistemului de distribuţie a gazelor naturale.
Anexa ........ - ........., document emis de primãrie cu privire la modalitatea de punere la dispoziţia concesionarului pe toatã durata concesiunii a terenurilor ce vor fi ocupate definitiv pentru realizarea sistemului de distribuţie a gazelor naturale (hotãrâre de consiliu).
Acest document este necesar pentru a nu apãrea probleme de naturã juridicã în legãturã cu proprietatea asupra acestor terenuri în timpul execuţiei şi al exploatãrii sistemului de distribuţie a gazelor naturale.
Anexa ........... - ........, document emis de primãrie cu privire la modalitatea de punere la dispoziţia concesionarului a terenurilor necesare organizãrii de şantier pe toatã durata realizãrii investiţiilor.
Acest document este necesar pentru ca ofertantul sã fie informat corect în legãturã cu costurile necesare pentru punerea în funcţiune a sistemului de distribuţie a gazelor naturale.
Anexa ......... - ......., document emis de investitor/investitori care a/au finanţat lucrãri aferente înfiinţãrii distribuţiei de gaze naturale pânã la data concesionãrii serviciului public de distribuţie a gazelor naturale.
Acest document este necesar pentru ca ofertantul sã fie informat corect în legãturã cu costurile necesare pentru punerea în funcţiune a sistemului de distribuţie a gazelor naturale.
Anexa ......... - devizul general din studiul de fezabilitate privind cheltuielile necesare realizãrii reţelelor (de înaltã presiune - racord şi SRMP, reţea de medie presiune, SRMS-uri şi reţea de redusã presiune).
Anexa A - localitãţile care fac obiectul concesiunii.
Anexa B - valoarea totalã a investiţiilor (pentru înaltã presiune - racord şi SRMP, medie presiune, SRMS-uri şi reţea redusã presiune).

1. Obiectul concesiunii
Obiectul concesiunii îl constituie serviciul public de distribuţie a gazelor naturale în ..........(localitãţile aparţinãtoare comunei/oraşului/municipiului) ........... judeţul ....... (anexa A), având ca temei legal Ordinul minstrului economiei şi finanţelor nr. .......... privind concesionarea serviciului public de distribuţie a gazelor naturale pentru una sau mai multe zone delimitate unitãţi administrativteritoriale, <>Legea gazelor nr. 351/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi <>Ordinul ministrului economiei şi finanţelor nr. 1.652/2007 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractelor de concesiune a serviciului public de distribuţie a gazelor naturale.
Serviciul public de distribuţie a gazelor naturale
Serviciul public de distribuţie a gazelor naturale reprezintã ansamblul activitãţilor şi operaţiunilor desfãşurate de cãtre concesionar pentru sau în legãturã cu activitatea de distribuţie a gazelor naturale în cadrul perimetrului concesiunii, inclusiv construcţia, exploatarea, dezvoltarea şi reabilitarea sistemelor de distribuţie a gazelor naturale şi utilizarea acestora.
Distribuţia gazelor naturale constã în activitatea de vehiculare a gazelor naturale printr-un sistem de distribuţie în regim de presiuni de pânã la 6 bari inclusiv.
Delimitarea sistemelor de distribuţie de cele de transport/producţie şi de cele ale consumatorilor se face de la robinetul aflat la ieşirea din staţia de reglare-mãsurare-predare a transportatorului sau a altui distribuitor pânã la ieşirea din staţiile/posturile de reglare/mãsurare sau, dupã caz, la ieşirea din robinetul de branşament la consumatori.
Prin zonã delimitatã se înţelege cel puţin o localitate (municipiu, oraş, comunã) care formeazã o unitate administrativ-teritorialã.
Serviciul public de distribuţie a gazelor naturale, în contextul legislaţiei în vigoare, se realizeazã de cãtre operatorul licenţiat de Autoritatea Naţionalã de Reglementare în Domeniul Energiei, care trebuie sã realizeze şi serviciul de furnizare a gazelor naturale pentru consumatorii captivi.
Serviciul public de distribuţie a gazelor naturale se realizeazã în principal prin urmãtoarele activitãţi:
a) operarea, întreţinerea, repararea, modernizarea şi dezvoltarea sistemului de distribuţie în condiţii de siguranţã, eficienţã economicã şi de protecţie a mediului, activitãţile urmând a fi desfãşurate în baza autorizaţiilor specifice pentru proiectare şi execuţie a sistemelor de alimentare cu gaze naturale, iar operarea urmând a se desfãşura în baza licenţei de distribuţie;
b) punerea la dispoziţia consumatorilor eligibili a cantitãţilor de gaze naturale prevãzute în contractele de vânzare-cumpãrare încheiate între consumatorul eligibil şi respectivul furnizor;
c) utilizarea sistemelor de distribuţie în condiţii egale şi nediscriminatorii faţã de toţi consumatorii;
d) furnizarea de informaţii celorlalţi operatori din sectorul gazelor naturale în vederea realizãrii condiţiilor de funcţionare sigurã şi eficientã a sistemelor de alimentare cu gaze naturale a tuturor categoriilor de consumatori;
e) pãstrarea confidenţialitãţii asupra informaţiilor comerciale obţinute în cursul desfãşurãrii activitãţilor;
f) întocmirea şi urmãrirea bilanţului de gaze naturale intrate în/ieşite din sistemul propriu;
g) asigurarea accesului furnizorilor la consumatorii eligibili în condiţii egale şi nediscriminatorii, în limitele capacitãţii de distribuţie;
h) evitarea subvenţiei încrucişate cu privire la încãrcarea capacitãţii de distribuţie dintre consumatorii captivi şi cei eligibili şi dintre consumatorii captivi şi furnizorii din afara sistemului;
i) asigurarea aprovizionãrii cu gaze naturale a populaţiei în condiţii de siguranţã şi la parametrii nominali.
În realizarea serviciului public de distribuţie a gazelor naturale concesionarul, în calitatea sa de titular al licenţei de distribuţie, are urmãtoarele drepturi:
a) sã perceapã tarife corespunzãtor serviciilor prestate;
b) sã foloseascã, cu acordul autoritãţii publice locale, cu titlu gratuit, terenurile domeniului public local pentru lucrãrile de execuţie, exploatare, întreţinere şi reparaţii pe care le executã, în condiţiile legii;
c) sã întrerupã funcţionarea instalaţiilor şi alimentarea cu gaze naturale pentru timpul strict necesar executãrii lucrãrilor de întreţinere şi reparaţii, precum şi în alte situaţii prevãzute de legislaţia în vigoare sau excepţionale, cu anunţarea prealabilã a dispecerilor sistemelor afectate şi, dupã caz, a consumatorilor;
d) sã aibã acces la instalaţiile de utilizare ale consumatorului, conform contractelor şi ori de câte ori este necesarã intervenţia, potrivit legii;
e) racordarea consumatorilor la sistemul de distribuţie a gazelor naturale.
2. Obiectivele concedentului
2.1. Alimentarea în condiţii de siguranţã şi de continuitate cu gaze naturale a tuturor consumatorilor din zona delimitatã (anexa .....), cu respectarea legislaţiei în vigoare, inclusiv cea referitoare la protecţia mediului şi protecţia muncii.
2.2. Realizarea investiţiilor (finalizarea investiţiilor, dacã acestea au fost începute) necesare pentru îndeplinirea obiectivului menţionat la pct. 2.1.
2.3. Creşterea veniturilor la bugetul de stat prin încasarea redevenţei pentru concesionarea serviciului public de distribuţie a gazelor naturale.
3. Durata concesiunii
Durata concesiunii este de 49 de ani, începând de la data semnãrii contractului de concesiune.
4. Investiţiile pe care concesionarul este obligat sã le realizeze, termene de realizare
4.1. Localitãţile care fac obiectul licitaţiei pentru concesionarea serviciului public de distribuţie a gazelor naturale din data de ...... sunt prezentate în anexa ...... .
4.2. Valoarea estimativã totalã a investiţiilor pentru racord gaze naturale şi SRMP, calculatã cu preţuri actualizate la nivelul lunii ....... (nu mai mult de 12 luni de data organizãrii licitaţiei), este de .......... euro (1 euro = ......), respectiv ..... lei, şi valoarea estimativã a investiţiei aferente reţelei de distribuţie a gazelor naturale, calculatã cu preţuri actualizate la nivelul lunii ..... (1 euro = .....), este de ........ euro, respectiv ...... lei, conform devizului întocmit de S.C. ...... - S.R.L. (anexa ....).
4.3. Investiţiile aferente realizãrii sistemului de distribuţie, aşa cum rezultã din studiul de fezabilitate întocmit de S.C. ........ - S.R.L., sunt prezentate în anexa ........... la prezentul caiet de sarcini.
4.4. Investiţiile aferente realizãrii SRMP, aşa cum rezultã din studiul de fezabilitate întocmit de S.C. ...... - S.R.L., sunt prezentate în anexa ..... la prezentul caiet de sarcini.
4.5. Investiţiile aferente realizãrii racordului de înaltã presiune, aşa cum rezultã din studiul de fezabilitate întocmit de S.C. ............ - S.R.L., sunt prezentate în anexa ....... la prezentul caiet de sarcini.
4.6. Alte cheltuieli necesare realizãrii investiţiei, aşa cum rezultã din studiul de fezabilitate întocmit de S.C. ............ - S.R.L., sunt prezentate în anexa ..... la prezentul caiet de sarcini.
4.7. Durata maximã de realizare a investiţiei este de ....... de la data semnãrii contractului de concesiune. În ofertã concesionarul va prezenta graficul de execuţie şi finalizare a investiţiei pe obiecte, etape şi punere în funcţiune.
4.8. Pentru obiectivele care nu au fost precizate prin contractul de concesiune al serviciului public de distribuţie a gazelor naturale din zonele delimitate, concesionarul are obligaţia de a elabora un program de dezvoltare propriu, în concordanţã cu evoluţia viitoare a consumului de gaze naturale.
5. Regimul bunurilor utilizate de concesionar în derularea concesiunii
5.1. În derularea prezentului contract, concesionarul va utiliza urmãtoarele categorii de bunuri:
a) bunuri de retur - bunurile care revin de drept, gratuit şi libere de orice sarcini concedentului, la expirarea contractului de concesiune. Sunt bunuri de retur bunurile care au fãcut obiectul concesiunii, precum şi cele care au rezultat în urma investiţiilor impuse prin caietul de sarcini;
b) bunuri de preluare - bunurile care, la expirarea contractului de concesiune, pot reveni concedentului, în mãsura în care acesta din urmã îşi manifestã intenţia de a prelua bunurile respective în schimbul plãţii unei compensaţii egale cu valoarea contabilã actualizatã, conform dispoziţiilor caietului de sarcini. Sunt bunuri de preluare bunurile care au aparţinut concesionarului şi au fost utilizate de cãtre acesta pe durata concesiunii;
c) bunuri proprii - bunurile care, la expirarea contractului de concesiune, rãmân în proprietatea concesionarului. Sunt bunuri proprii bunurile care au aparţinut concesionarului şi au fost folosite de cãtre acesta pe durata concesiunii, cu excepţia celor prevãzute la lit. b).
5.2. În contractul de concesiune se va menţiona repartiţia acestor bunuri la încetarea, din orice cauzã, a concesiunii.
6. Redevenţa şi garanţii financiare
6.1. Redevenţa va fi de cel puţin 1% din tariful de distribuţie a gazelor naturale, aplicat la totalul cantitãţii furnizate, plãtibilã trimestrial, la data de 30 a lunii urmãtoare trimestrului încheiat.
6.2. Obligaţia de platã a redevenţei începe la data punerii în funcţiune a sistemului de distribuţie a gazelor naturale.
6.3. Plata cu întârziere a redevenţei conduce la aplicarea de penalitãţi, conform legislaţiei în vigoare. Se considerã întârziere la plata redevenţei depãşirea termenului scadent.
6.4. Concesionarul are obligaţia ca, în termen de 70 de zile de la data semnãrii contractului de concesiune, sã depunã cu titlu de garanţie o sumã reprezentând o cotã-parte din suma obligaţiei de platã cãtre concedent, stabilitã de acesta şi datoratã pentru primul an de activitate.
6.5. În cazul nerespectãrii graficului de execuţie a lucrãrilor de investiţii stabilit prin contractul de concesiune, concedentul poate percepe penalizãri în valoare de ..... pe zi din valoarea actualizatã a lucrãrilor întârziate, din garanţia constituitã conform pct. 6.4, cu înştiinţarea prealabilã a concesionarului în acest sens.
6.6. În cazul depãşirii cu 30 de zile a scadenţei de platã, redevenţa şi penalitãţile aferente se pot încasa din garanţia constituitã conform pct. 6.4, cu înştiinţarea prealabilã a concesionarului în acest sens.
6.7. Concesionarul are obligaţia de a reconstitui garanţia depusã conform pct 6.4 în termen de 60 de zile de la notificarea concedentului.
7. Responsabilitãţi privind protecţia mediului
7.1. Responsabilitãţile de mediu revin în exclusivitate concesionarului, începând de la preluarea terenului pe care se va executa investiţia, pânã la încetarea contractului de concesiune, respectiv refacerea cadrului natural dupã execuţia lucrãrilor de orice fel (investiţie, organizare de şantier, intervenţie, exploatare etc) şi menţinerea acestuia în condiţii normale, utilizarea de echipamente nepoluante pentru mediul ambiant şi lipsite de riscuri pentru personalul din exploatare şi întreţinere, precum şi pentru aşezãrile umane.
7.2. În cursul lucrãrilor de înfiinţare şi dupã terminarea acestora, concesionarul are obligaţia sã nu afecteze în niciun fel suprafeţele de teren din afara celor alocate pentru concesiune.
7.3. Concesionarul are obligaţia de a deţine, pe cheltuiala sa, toate acordurile şi avizele solicitate de legislaţia privind mediul.
8. Interdicţia subconcesionãrii serviciului public de distribuţie a gazelor naturale
Concesionarul nu are drept de subconcesionare a serviciului public de distribuţie a gazelor naturale concesionat.
9. Forma de control şi de monitorizare cerutã de concedent
9.1. Pe durata contractului de concesiune concedentul are dreptul sã verifice respectarea obligaţiilor asumate de concesionar. Astfel, concedentul are dreptul sã inspecteze bunurile, sã verifice stadiul de realizare a investiţiilor, precum şi modul în care este satisfãcut interesul public prin realizarea activitãţii sau serviciului public de distribuţie a gazelor naturale.
9.2. Verificarea se va exercita cu notificarea prealabilã a concesionarului şi în condiţiile stabilite în contract.
10. Alte condiţii
10.1. Concesionarul, pentru îndeplinirea obligaţiilor prevãzute în contractul de concesiune, trebuie sã deţinã toate acordurile, avizele, autorizaţiile şi licenţele prevãzute de legislaţia în vigoare şi sã achite contravaloarea tarifelor aferente acestora.
10.2. Concesionarul va asigura executarea lucrãrilor de investiţii în conformitate cu proiectele avizate, cu respectarea legislaţiei şi reglementãrilor tehnice în vigoare.
10.3. La data depunerii ofertelor, ofertanţii vor prezenta acreditãrile de conformitate cu standardele de calitate şi de mediu în vigoare (ISO 9000 şi ISO 14001) sau vor face dovada deţinerii unui document emis de organismul de certificare privind iniţierea procesului de certificare. Concesionarul este obligat ca înainte de punerea în funcţiune a investiţiei sã deţinã acreditãrile de conformitate cu standardele de calitate şi de mediu în vigoare (ISO 9000 şi ISO 14001).
10.4. Echipamentele, instalaţiile, aparatele, produsele şi procedeele utilizate de concesionar în sectorul gazelor naturale vor fi în conformitate cu oferta şi vor respecta cerinţele legislaţiei în vigoare.
10.5. Concesionarul este obligat sa asigure personal calificat şi în numãr suficient pentru realizarea obligaţiilor ce îi revin prin contractul de concesiune, conform reglementãrilor, standardelor de performanţã, condiţiilor de valabilitate ale autorizaţiilor şi licenţelor în vigoare. În cazul în care concesionarul contracteazã anumite lucrãri cu alţi operatori economici, aceştia trebuie sã deţinã autorizaţiile necesare desfãşurãrii acestor lucrãri.
10.6. Concesionarul are obligaţia de a pune la dispoziţia concedentului toate informaţiile, datele şi documentele solicitate de acesta în legãturã cu derularea contractului de concesiune. Concesionarul va depune la sediul concedentului, în scopul verificãrii de cãtre acesta a nivelului redevenţei, balanţa trimestrialã, raportarea semestrialã financiarã şi bilanţul anual, în maximum 30 de zile dupã predarea acestora la organele fiscale, fiind vizate de acestea.
10.7. Pentru protecţia şi funcţionarea normalã a sistemului de distribuţie a gazelor naturale din comuna ........., judeţul ....... (anexa ......), concesionarul va asigura zonele de protecţie şi de siguranţã instituite conform normelor tehnice în vigoare. În zonele de protecţie şi de siguranţã, concesionarul va impune terţilor interdicţiile stabilite prin normele tehnice în vigoare.
10.8. Asupra terenurilor şi altor bunuri proprietate privatã a persoanelor fizice şi juridice, precum şi asupra activitãţilor desfãşurate de persoane fizice sau juridice în vecinãtatea capacitãţilor, concesionarul beneficiazã, cu acordul proprietarilor şi al titularilor de activitãţi, pe durata lucrãrilor de realizare, de exploatare şi de întreţinere a capacitãţilor respective, de drepturile prevãzute de lege.
10.9. Ofertanţii vor face dovada disponibilului financiar cert reprezentând minimum 20% din valoarea investiţiei preconizate; ofertantul declarat câştigãtor va crea un cont tip ESCROW în care va vira suma astfel constituitã, acesta având drept de tragere numai cu acordul concedentului şi numai dacã prezintã documente de decont al unor lucrãri efectuate în vederea îndeplinirii clauzelor contractuale. Suma viratã în contul ESCROW va reprezenta în plus şi o garanţie, ce va fi executatã în cazul în care concesionarul nu îşi respectã obligaţiile contractuale referitoare la termenele de execuţie şi de punere în funcţiune a reţelelor de distribuţie a gazelor naturale.


ANEXA C
-------
la documentaţia-cadru
---------------------

CONTRACT-CADRU
de concesiune a serviciului public de
distribuţie a gazelor naturale
Nr. ... anul ... luna .... ziua .....

Articolul 1
Pãrţile contractante
Ministerul ........, cu sediul în ......, telefon ......, fax ......, cod fiscal ......, contul nr. ......, deschis la ......, reprezentat legal prin domnul ......., având funcţia de ..........., denumit în cele ce urmeazã concedent, pe de o parte,
şi
Societatea Comercialã ........., cu sediul social în localitatea ......, str. ......... nr. ......, cod poştal ....., telefon ...., fax ...., înregistratã la oficiul registrului comerţului din ....... sub nr. ....., cod unic de înregistrare ....., reprezentatã legal prin domnul ......., având funcţia de director general, denumitã în cele ce urmeazã concesionar, de cealaltã parte, au încheiat prezentul contract de concesiune.
Articolul 2
Temeiul legal
2.1. Concedentul este autorizat sã încheie prezentul contract de concesiune cu respectarea dispoziţiilor legale în domeniu.
Articolul 3
Înţelesul unor termeni
3.1. Termenii şi expresiile utilizate în prezentul contract de concesiune vor avea urmãtoarele înţelesuri:
a) contract - prezentul contract cu toate anexele sale, împreunã cu caietul de sarcini şi cu oferta adjudecatã, care fac parte integrantã din acesta;
b) perimetrul concesiunii - zonele delimitate - unitãţi administrativ-teritoriale (municipiu, oraş, comunã) prevãzute în anexa nr. 2 care face parte integrantã din prezentul contract, cu privire la care concesionarul are drepturile şi obligaţiile prevãzute de prezentul contract;
c) dezvoltare - operaţiunile şi activitãţile desfãşurate de concesionar pentru şi/sau în legãturã cu creşterea capacitãţii sistemelor de distribuţie;
d) distribuţia gazelor naturale - activitatea de vehiculare a gazelor naturale printr-un sistem de distribuţie în regim de presiuni de pânã la 6 bari inclusiv;
e) totalitatea lucrãrilor de operare a sistemului de distribuţie a gazelor naturale, inclusiv operaţiunile de mentenanţã a acestuia - operaţiunile şi activitãţile desfãşurate de concesionar pentru şi/sau în legaturã cu întreţinerea, repararea, verificarea, asigurarea securitãţii în funcţionare a sistemelor de distribuţie şi altele asemenea;
f) baza activelor reglementate - reflectã valoarea netã a imobilizãrilor corporale şi necorporale, prudent efectuate, necesare desfãşurãrii activitãţii, şi capitalul de lucru;
g) redevenţa - suma datoratã bugetului de stat de cãtre concesionar pentru exploatarea serviciului public de distribuţie a gazelor naturale;
h) serviciul public de distribuţie a gazelor naturale - ansamblul activitãţilor şi operaţiunilor desfãşurate de cãtre concesionar pentru sau în legãturã cu activitatea de distribuţie a gazelor naturale în cadrul perimetrului concesiunii, inclusiv construcţia, exploatarea, dezvoltarea şi reabilitarea sistemelor de distribuţie a gazelor naturale şi utilizarea acestora, denumit în continuare serviciu;
i) utilizare - ansamblul de activitãţi şi operaţiuni desfãşurate de cãtre concesionar pentru sau în legãturã cu:
- preluarea gazelor naturale din perimetrele de producţie, din sistemele de transport sau direct din import;
- vehicularea gazelor naturale prin intermediul sistemului de distribuţie, între punctele de delimitare ale sistemului de distribuţie;
- livrarea gazelor naturale la consumatorul final sau la un alt distribuitor;
- mãsurarea cantitãţilor de gaze naturale preluate/livrate;
- citirea contoarelor/echipamentelor şi/sau a sistemelor de mãsurare;
j) reabilitare - totalitatea activitãţilor efectuate, ce au ca finalitate readucerea sistemelor de distribuţie a gazelor naturale la parametrii funcţionali stabiliţi;
k) forţa majorã - o împrejurare externã cu caracter excepţional, absolut invincibilã şi absolut imprevizibilã. Forţa majorã exonereazã de rãspundere partea care o invocã, cu condiţia ca împrejurarea în cauzã sã împiedice direct sau indirect partea respectivã sã îşi îndeplineascã obligaţiile ce îi revin conform contractului sau legii. Cazurile de forţã majorã includ actele de rãzboi, rebeliunile, tulburãrile civile, asediile, starea de urgenţã, calamitãţile naturale şi conflictele de muncã, în cazul în care astfel de conflicte împiedicã partea care le invocã sã îşi îndeplineascã una sau mai multe dintre obligaţiile sale prevãzute de prezentul contract, sau orice alt eveniment certificat ca atare de Camera de Comerţ şi Industrie a României şi a Municipiului Bucureşti;
l) ANRE - Autoritatea Naţionalã de Reglementare în Domeniul Energiei.
Articolul 4
Obiectul contractului de concesiune
4.1. a) Obiectul prezentului contract îl constituie concesionarea serviciului public de distribuţie a gazelor naturale în ......., în condiţiile convenite de pãrţi şi cu respectarea legislaţiei în vigoare.
b) Lucrãrile de investiţii, angajate în conformitate cu prevederile caietului de sarcini, inclusiv graficul de execuţie, sunt prezentate în anexa nr. 1, care face parte integrantã din prezentul contract.
4.2. Concedentul acordã concesionarului prin prezentul contract dreptul exclusiv de a exploata serviciul în cadrul perimetrului concesiunii şi de a efectua pentru aceasta toate lucrãrile necesare, cu respectarea contractului şi a legislaţiei în vigoare.
4.3. Pe perioada concesiunii, concesionarul va avea dreptul sã foloseascã bunurile aferente serviciului public de distribuţie a gazelor naturale, aflate în proprietatea sa şi/sau a unor terţi, în condiţiile legii.
4.4. Concesionarul este responsabil de realizarea serviciului public de distribuţie a gazelor naturale în conformitate cu contractul şi cu legislaţia în vigoare. Concesionarul va exploata serviciul public de distribuţie a gazelor naturale pe propriul risc şi va rãspunde pentru lucrãrile efectuate, bunurile aferente serviciului în folosinţã, precum şi pentru exploatarea serviciului.
Articolul 5
Redevenţa şi modalitãţile de platã a acesteia
5.1. Redevenţa stabilitã în condiţiile legii este de ...... % din tariful de distribuţie aplicat la totalul cantitãţii de gaze naturale distribuite.
5.2. Plata redevenţei se va efectua trimestrial, cel târziu pânã la data de 30 a primei luni a trimestrului urmãtor; redevenţa se va calcula în baza cantitãţilor de gaze naturale distribuite în trimestrul precedent.
5.3. Plata cu întârziere a redevenţei conduce la aplicarea de penalitãţi, conform legislaţiei în vigoare. În cazul depãşirii cu mai mult de 30 de zile calendaristice a termenului scadent de platã a redevenţei, aceasta şi penalitãţile aferente se pot încasa, în condiţiile legii, din garanţia de platã a redevenţei prevãzutã în prezentul contract.
5.4. În situaţia executãrii garanţiei de platã a redevenţei, conform pct. 5.3, scrisoarea de garanţie respectivã va fi reînnoitã de cãtre concesionar în termen de 60 de zile calendaristice de la data încasãrii.
5.5. Plata redevenţei se face în contul Trezoreriei ....... ca venit la bugetul de stat.
5.6. Cheltuielile înregistrate cu plata redevenţei vor fi suportate de concesionar.
Articolul 6
Garanţii şi asigurãri
6.1. În termen de 70 de zile de la data semnãrii prezentului contract, concesionarul va depune, cu titlu de garanţie a plãţii redevenţei, o scrisoare de garanţie bancarã necondiţionatã, în forma prevãzutã în anexa nr. 2, care face parte integrantã din prezentul contract.
6.2. Scrisoarea de garanţie bancarã se reînnoieşte anual, pânã cel târziu la data expirãrii celei precedente.
6.3. Suma acoperitã de scrisoarea de garanţie va fi:
a) 50% din redevenţa calculatã în baza cantitãţii de gaze naturale estimate a fi distribuitã în primul an de funcţionare a sistemului de distribuţie a gazelor naturale din perimetrul concesiunii, pentru scrisorile depuse în perioada de timp cuprinsã între termenul prevãzut la pct. 6.1 şi pânã la împlinirea unui an de la data punerii în funcţiune a investiţiilor prevãzute la pct. 11.2 al art. 11 din prezentul contract;
b) 50% din redevenţa calculatã în baza de date înregistratã cu privire la cantitatea de gaze naturale distribuitã în anul precedent, pentru scrisorile depuse dupã împlinirea unui an de la data punerii în funcţiune a investiţiilor prevãzute la pct. 11.2. al art. 11 din prezentul contract.
6.4. În cazul în care concesionarul va încãlca obligaţiile ce îi revin potrivit pct. 5.2 şi 5.4 al art. 5 din prezentul contract şi nu remediazã situaţia în termen de 15 zile de la data notificãrii sale în acest sens de cãtre concedent, concedentul este în drept sã considere contractul încetat fãrã nicio punere în întârziere şi fãrã nicio formalitate prealabilã.
6.5. În termen de 10 zile de la semnarea contractului, concesionarul va crea un cont de tip ESCROW în care va vira o sumã reprezentând minimum 20% din valoarea investiţiei angajate, acesta având drept de tragere numai cu acordul concedentului, obţinut dupã prezentarea documentelor justificative de confirmare a execuţiei lucrãrilor angajate prin graficul de lucrãri.
Articolul 7
Preţurile şi tarifele practicate de concesionar
7.1. Pe întreaga duratã a derulãrii contractului, concesionarul se obligã sã respecte tarifele de distribuţie reglementate în contractele de distribuţie a gazelor naturale şi preţurile finale reglementate, dupã caz, în cele de furnizare.
7.2. Preţurile şi tarifele prevãzute la pct. 7.1 pot fi modificate pe durata de valabilitate a contractului, conform reglementãrilor în vigoare.
Articolul 8
Durata contractului
8.1. Prezentul contract se încheie pe o perioadã de .... ani, începând cu data semnãrii de cãtre ambele pãrţi. El poate fi prelungit în condiţiile prevãzute de legislaţia în vigoare la momentul respectiv.
8.2. Pãrţile se vor întâlni, în vederea adaptãrii prin act adiţional a contractului la orice modificare a elementelor caracteristice concesiunii, în urmãtoarele situaţii:
a) în mod regulat, cu cel puţin ..... luni înainte de începerea fiecãrei perioade de reglementare, aşa cum sunt acestea definite de reglementãrile ANRE;
b) în caz de modificare a cadrului legislativ sau reglementar cu privire la distribuţia gazelor naturale sau cu privire la producţia, importul ori transportul de gaze naturale şi care ar avea incidenţã asupra distribuţiei de gaze naturale;
c) ca urmare a producerii unui caz de forţã majorã.
Articolul 9
Drepturile şi obligaţiile concedentului
9.1. Concedentul are urmãtoarele drepturi:
a) sã verifice, în conformitate cu prezentul contract, stadiul de realizare a lucrãrilor de investiţii în sarcina concesionarului, modul de îndeplinire de cãtre concesionar a obligaţiilor specifice serviciului public de distribuţie a gazelor naturale ce îi revin acestuia şi modul în care se presteazã serviciul, conform clauzelor contractului;
b) sã urmãreascã îndeplinirea obligaţiei de platã a redevenţei conform contractului;
c) orice alte drepturi prevãzute de prezentul contract sau de lege.
9.2. Concedentul are urmãtoarele obligaţii:
a) sã nu îl împiedice pe concesionar în exercitarea drepturilor rezultate din acest contract;
b) sã nu modifice unilateral contractul decât din motive excepţionale în legaturã cu interesul naţional sau local;
c) orice alte obligaţii prevãzute de prezentul contract sau de lege.
Articolul 10
Drepturile şi obligaţiile concesionarului
10.1. Fãrã a aduce atingere celorlalte drepturi prevãzute în alte secţiuni ale contractului, concesionarul are, în condiţiile legii, urmãtoarele drepturi:
a) sã exploateze, în mod direct, pe riscul şi pe rãspunderea sa, serviciul şi bunurile aferente acestuia, pe întreaga duratã a contractului de concesiune a serviciului de distribuţie;
b) sã încaseze de la consumatori contravaloarea serviciilor prestate, în condiţiile legii;
c) sã limiteze şi/sau sã întrerupã prestarea serviciului în caz de neplatã şi sã refuze accesul la sistemul de distribuţie, în condiţiile stabilite în reglementãrile în vigoare;
d) sã foloseascã, cu acordul autoritãţii publice locale, cu titlu gratuit, terenurile domeniului public local pentru lucrãrile de execuţie, exploatare, întreţinere şi reparaţii pe care le efectueazã;
e) sã beneficieze de servituţile şi drepturile legate de proprietatea terţilor, necesare pentru buna îndeplinire a obligaţiilor de serviciu, acordate prin lege;
f) sã aibã acces în zonele de protecţie şi siguranţã ale sistemelor de distribuţie a gazelor naturale;
g) sã aibã acces la instalaţiile de utilizare a gazelor naturale ale consumatorilor, conform contractelor cu aceştia, ori de câte ori este necesar;
h) sã încheie contracte cu terţi în scopul îndeplinirii sau în legãturã cu îndeplinirea obiectului concesiunii;
i) orice alte drepturi prevãzute de prezentul contract sau de legislaţia în vigoare.
10.2. Concesionarul are, în condiţiile legii, urmãtoarele obligaţii:
a) sã asigure în mod direct exploatarea eficientã, în regim de continuitate şi permanenţã, a serviciului care face obiectul concesiunii, în conformitate cu cerinţele şi destinaţia impusã de concedent, cu condiţia obţinerii în prealabil a autorizaţiilor şi a licenţelor specifice, prevãzute în legislaţia în vigoare;
b) sã asigure furnizarea gazelor naturale pentru consumatorii racordaţi la sistemul de distribuţie a gazelor naturale din perimetrul concesiunii, în condiţiile legii; mãsura este aplicabilã în cazul acelui distribuitor care:
- este titular al licenţei de furnizare pentru perimetrul concesionat, caz în care are abligaţia sã asigure furnizarea în regim reglementat a gazelor naturale pentru consumatorii racordaţi la sistemul de distribuţie din perimetrul concesiunii, care nu au solicitat încheierea de contracte negociate pentru furnizarea gazelor naturale;
- are calitatea de furnizor de ultimã instanţã;
c) sã opereze, sã întreţinã, sã repare şi sã dezvolte sistemul de distribuţie a gazelor naturale, în condiţii de siguranţã, eficienţã economicã şi de protecţie a mediului, conform standardelor legale în vigoare;
d) sã distribuie consumatorilor cantitãţile de gaze naturale, conform prevederilor contractelor încheiate;
e) sã utilizeze în condiţii egale şi nediscriminatorii sistemele de distribuţie;
f) sã furnizeze informaţii celorlalţi operatori din sectorul gazelor naturale în vederea realizãrii condiţiilor de funcţionare sigurã şi eficientã a sistemelor de alimentare cu gaze naturale a tuturor categoriilor de consumatori;
g) sã respecte dispoziţiile operative ale dispecerului naţional de gaze naturale;
h) sã întocmeascã şi sã urmãreascã bilanţul de gaze naturale intrate şi ieşite în/şi din sistemul propriu;
i) sã asigure accesul solicitanţilor la sistemul de distribuţie, în condiţii egale şi nediscriminatorii, în limitele capacitãţii de distribuţie şi în conformitate cu legislaţia în vigoare;
j) sã plãteascã redevenţa, în cuantumul şi la termenele prevãzute în contract, sã transmitã concedentului dovada plãţii acesteia în termen de 3 zile de la data efectuãrii plãţii, precum şi sã furnizeze garanţia de platã a acesteia în termenul stabilit;
k) sã punã la dispoziţie concedentului, în termen de maximum 30 de zile de la solicitarea acestuia, documentele, datele şi informaţiile necesare în legaturã cu derularea contractului;
l) sã respecte condiţiile de valabilitate a autorizaţiilor şi a licenţelor acordate;
m) sã refacã cu promptitudine trotuarele, pavajele, îmbrãcãminţile rutiere şi spaţiile verzi afectate de activitãţile şi lucrãrile desfãşurate pentru îndeplinirea obligaţiei prevãzute la lit. a);
n) sã respecte reglementãrile privind proiectarea, execuţia şi exploatarea reţelelor de distribuţie a gazelor naturale, precum şi celelalte reglementãri tehnice în vigoare;
o) sã respecte standardele de performanţã ale serviciului, conform reglementãrilor ANRE, precum şi pe cele privind protecţia mediului, aplicabile;
p) sã respecte orice alte obligaţii legale impuse de natura bunurilor şi activitãţilor aferente serviciului - protejarea secretului de stat, regimul special al circulaţiei unor bunuri, condiţiile de siguranţã în exploatare, protecţia mediului, condiţiile privind folosirea şi conservarea bunurilor de patrimoniu;
r) în îndeplinirea obligaţiilor de mai sus, sã respecte orice alte reglementãri în vigoare, inclusiv în materie de PSI, de protecţie a muncii şi urbanism;
s) sã nu întrerupã funcţionarea instalaţiilor şi alimentarea cu gaze naturale decât pentru timpul strict necesar executãrii lucrãrilor de întreţinere şi reparaţii sau în alte situaţii cu caracter excepţional şi cu anunţarea prealabilã a dispecerilor sistemelor afectate şi, dupã caz, a consumatorilor; aceastã obligaţie nu afecteazã dreptul concesionarului prevãzut la pct. 10.1 lit. c);
t) sã respecte termenele şi volumul de lucrãri privind investiţiile minime prevãzute la pct. 11.2 al art. 11 din prezentul contract;
u) sã solicite avizarea de cãtre ANRE a investiţiilor pentru fiecare perioadã de reglementare pentru care se stabilesc tarife şi preţuri reglementate, în scopul stabilirii modului de recunoaştere a costurilor şi includerea acestora în tarifele şi preţurile aprobate; avizul va fi solicitat cu minimum 3 luni înainte de termenul de depunere a fundamentãrilor pentru tarife şi preţuri reglementate;
v) sã respecte orice altã obligaţie prevãzutã de contract şi de legislaţia în vigoare.
Articolul 11
Investiţii
11.1. Concesionarul va dezvolta şi va reabilita sistemul de distribuţie a gazelor naturale în perimetrul concesiunii, în conformitate cu reglementãrile ANRE în materie.
11.2. Investiţiile minime care urmeazã sa fie realizate de concesionar, sub rezerva avizãrii de cãtre ANRE, în primele ...... luni de derulare a prezentului contract, sunt ...... .
11.3. Pentru urmãtorii .... ani investiţiile care urmeazã sã fie realizate în fiecare perioadã reglementatã vor fi convenite de concedent şi concesionar cu minimum 6 luni înainte de expirarea perioadei reglementate anterioare şi, sub rezerva şi în limitele avizãrii ANRE, acestea vor deveni anexã şi parte integrantã din prezentul contract.
11.4. Investiţiile minime prevãzute la pct. 11.2 şi 11.3 vor fi supuse avizãrii ANRE cu cel puţin ..... luni înainte de începerea fiecãrei perioade de reglementare, în scopul încadrãrii în tarifele şi preţurile aprobate.
11.5. Pentru a fi recunoscute în tarife de cãtre ANRE, investiţiile vor fi realizate de cãtre concesionar cu avizul ANRE.
Articolul 12
Siguranţa exploatãrii serviciului
12.1. Concesionarul se angajeazã sa exploateze serviciul asigurând cu prioritate siguranţa persoanelor şi a bunurilor, inclusiv prin respectarea dispoziţiilor legale şi a prevederilor contractuale privind condiţiile de executare a lucrãrilor, şi alte aspecte legate de siguranţa exploatãrii.
Articolul 13
Controlul concesiunii
13.1. Concedentul poate sã procedeze la toate verificãrile utile pentru exercitarea drepturilor sale şi poate sã ia cunoştinţã pe loc sau prin copii de pe orice document tehnic ori contabil, care poate fi relevant pentru controlul efectuat de concedent, sub rezerva obligaţiei de confidenţialitate prevãzute în prezentul contract. Controlul va avea loc cu un preaviz de minimum 48 de ore, în care se va preciza obiectul acestuia.
13.2. Controlul va avea loc în timpul programului de lucru al concesionarului, pe costul şi cheltuiala concedentului.
13.3. Concedentul nu poate interveni în niciun caz în gestiunea serviciului.
13.4. Concesionarul are obligaţia sã permitã concedentului accesul deplin pentru exercitarea de cãtre acesta a dreptului de control.
13.5. În cel mult 5 zile de la transmiterea cãtre ANRE a oricãrui raport pe care are obligaţia sã îl furnizeze acestuia, în conformitate cu cadrul de reglementare în vigoare, concesionarul va transmite şi concedentului o copie a raportului respectiv.
Articolul 14
Rãspunderea contractualã
14.1. În cazul în care activitãţile concesionarului menţionate în prezentul contract nu pot fi realizate din cauza neîndeplinirii obligaţiilor asumate de cãtre concedent, acesta din urmã este obligat sã îl despãgubeascã pe concesionar, în condiţiile legii.
14.2. În cazul în care concesionarul nu îşi îndeplineşte obligaţiile contractuale ori şi le îndeplineşte în mod necorespunzãtor, iar concedentul nu reziliazã contractul conform pct. 15.1 lit. d) al art. 15 din prezentul contract, acesta este obligat sã îl despãgubeascã pe concedent, în condiţiile legii, în mod corespunzãtor prejudiciului adus, în termen de 30 de zile de la data notificãrii primite de la acesta, precum şi sã plãteascã penalitãţi şi, dupã caz, daune-interese, conform legislaţiei în vigoare.
14.3. Concedentul şi concesionarul vor lua mãsurile necesare pentru îndeplinirea în bune condiţii a prevederilor prezentului contract în vederea evitãrii pagubelor faţã de pãrţi.
Articolul 15
Încetarea contractului de concesiune
15.1. Prezentul contract înceteazã în urmãtoarele situaţii:
a) la expirarea duratei de valabilitate a contractului de concesiune;
b) la retragerea de cãtre ANRE a licenţei de distribuţie a gazelor naturale şi/sau a autorizaţiilor corelative;
c) la retragerea dreptului de concesiune de cãtre concedent, în condiţiile legii;
d) prin reziliere:
- de cãtre concedent, în cazul nerespectãrii de cãtre concesionar a obligaţiilor contractuale prevãzute în sarcina sa la art. 5, 6, art. 10 pct. 10.2 lit. a), b) şi c) şi art. 11 şi în alte cazuri admise de legislaţia în vigoare. În aceste cazuri, în termen de 60 de zile de la rezilierea contractului de concesiune, concesionarul va plãti o penalitate al cãrei cuantum va fi echivalentul a 5% din baza activelor reglementate aferente perimetrului concesionat; sau
- de cãtre concesionar, în cazul nerespectãrii de cãtre concedent a obligaţiilor contractuale prevãzute în sarcina sa la art. 9 pct. 9.2 lit. a) şi b), cu plata unei despãgubiri de cãtre concedent, stabilitã în condiţiile legii;
e) în cazuri de forţã majorã sau caz fortuit, când concesionarul se aflã în imposibilitatea de a continua contractul, prin renunţare fãrã plata unei despãgubiri;
f) din alte cauze de încetare a contractului de concesiune, convenţionale sau legale;
g) prin denunţare unilateralã de cãtre concedent, în cazul în care interesul naţional sau local o impune, cu plata unei despãgubiri juste şi prealabile în sarcina concedentului.
15.2. Cu excepţia cazurilor în care se prevede altfel în prezentul contract, pentru a putea sã treacã la rezilierea contractului de concesiune, conform pct. 15.1 lit. d), concedentul/concesionarul va notifica mai întâi concesionarul/ concedentul cu privire la încãlcãrile identificate şi va indica termenul în care concesionarul/concedentul va trebui sã remedieze situaţia, în cazul în care remedierea este practic posibilã. Acest termen nu poate fi mai mare de douã luni.
15.3. În termen de maximum 60 de zile de la încetarea contractului de concesiune, indiferent de motivul acesteia, concesionarul are obligaţia sã predea concedentului, cu titlu gratuit, toate datele şi documentele tehnice, indiferent de forma de stocare, în legãturã cu realizarea serviciului, şi documentaţia privind activitatea desfãşuratã în baza prezentului contract pânã la data încetãrii lui.
15.4.1. Concesionarul poate renunţa la contractul de concesiune, în conformitate cu prevederile art. 15.1 lit. e), sub rezerva îndeplinirii cumulative a urmãtoarelor condiţii:
a) a notificat concedentului şi ANRE intenţia sa de renunţare;
b) a pus la dispoziţie concendentului documentaţia privind activitatea desfãşuratã în baza prezentului contract pânã la data renunţãrii, precum şi rezultatele acesteia;
c) a achitat concedentului redevenţa datoratã pânã la momentul încetãrii concesiunii;
15.4.2. În situaţia prevãzutã la art. 15.4.1 concesionarul are obligaţia asigurãrii continuitãţii serviciului pe o perioadã determinatã, dar nu mai mult de 90 de zile, stabilitã de ANRE.
15.4.3. Dupã îndeplinirea de cãtre concesionar a condiţiilor prevãzute la pct. 15.4.1, concedentul emite decizia de încuviinţare a renunţãrii, care va fi publicatã, pe cheltuiala concesionarului, în Monitorul Oficial al României, Partea a VI-a. Renunţarea la contract devine efectivã în termen de 60 de zile calendaristice de la data notificãrii intenţiei de renunţare.
15.5. Indiferent de motivul încetãrii contractului de concesiune, concesionarul rãmâne rãspunzãtor faţã de cei interesaţi pentru toate prejudiciile cauzate de exploatarea concesiunii şi de lucrãrile efectuate, precum şi pentru cele rezultate din relaţiile contractuale cu aceştia, pânã la data încetãrii, inclusiv pentru pagubele constatate dupã data încetãrii, dar având cauze anterioare acestei date.
15.6. La încetarea din orice motiv a contractului de concesiune, bunurile aferente serviciului, aflate în proprietatea concesionarului, pot fi preluate, în tot sau în parte, de cãtre concedent ori de cãtre alt concesionar, cu acordul concedentului, în schimbul plãţii unei compensaţii egale cu valoarea neamortizatã a acestor bunuri, valoare reglementatã, consideratã la fundamentarea tarifelor; noul concesionar va fi desemnat conform prevederilor legale în vigoare.
15.7. La cererea scrisã a concedentului, concesionarul are obligaţia sã asigure, la încetarea contractului de concesiune din alte cauze decât ajungerea la termen şi forţa majorã, continuitatea prestãrii serviciului, în condiţiile stipulate prin contractul de concesiune, pânã la preluarea acestuia de cãtre un alt concesionar, în termenul prevãzut de lege; în acest caz concesionarul va beneficia şi de drepturile corelative ale acestei obligaţii, inclusiv sa perceapã tarife. Perioada pentru care concesionarului i se poate cere sã îşi asume o astfel de obligaţie nu poate depãşi 90 de zile.
15.8. Concedentul are obligaţia:
a) sã asigure, la încetarea contractului de concesiune din alte cauze decât ajungerea la termen şi forţa majorã, preluarea serviciului de cãtre alt concesionar, de la concesionarul care este în situaţia de a nu îşi mai putea îndeplini obligaţia de prestare în regim de continuitate a serviciului, într-o perioadã determinatã, care nu va putea depãşi 120 de zile;
b) în termen de 120 de zile de la încetarea concesiunii potrivit prevederilor prezentului contract:
- sã notifice concesionarului intenţia sa cu privire la achiziţionarea bunurilor aferente serviciului, aflate în proprietatea concesionarului, la valoarea rãmasã neamortizatã, recunoscutã în tarifele reglementate, în baza unui contract de vânzare-cumpãrare cu acesta; contractul de vânzare-cumpãrare va fi încheiat cu un concesionar în termen de maximum 120 de zile calendaristice de la notificarea concedentului; sau
- sã organizeze o licitaţie pentru adjudecarea concesiunii şi sã prevadã expres, în caietul de sarcini şi în contractul de concesiune care urmeazã sã fie încheiat de cãtre concedent cu noul concesionar, obligaţia noului concesionar de a achiziţiona bunurile aferente serviciului, aflate în proprietatea vechiului concesionar, la aceeaşi valoare şi nu mai târziu de 120 de zile.
15.9.1. Dreptul de concesiune poate fi retras de cãtre concedent în situaţiile în care concesionarul:
a) nu efectueazã volumul de lucrãri în termenele prevãzute în contractul de concesiune, exclusive din vina sa;
b) nu respectã clauzele privind plata redevenţei şi protecţia mediului.
15.9.2. Decizia de retragere a concesiunii emisã de concedent poate fi contestatã, în termen de 30 de zile de la comunicare, la instanţa de contencios administrativ competentã. Decizia rãmasã definitivã şi irevocabilã va fi publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea a VI-a.
Articolul 16
Forţa majorã
16.1. Partea care invocã un caz de forţã majorã este obligatã sã îl notifice celeilalte pãrţi în termen de 3 zile de la producerea acestuia şi sã transmitã documentele justificative în termen de 30 de zile calendaristice de la încetarea sa. Partea care invocã un caz de forţã majorã este obligatã sã ia toate mãsurile posibile pentru limitarea consecinţelor produse de un asemenea caz.
16.2. Cazurile de forţã majorã vor fi certificate de cãtre Camera de Comerţ şi Industrie a României şi a Municipiului Bucureşti, în condiţiile legii.
16.3. În cazul în care îndeplinirea vreunei obligaţii contractuale de cãtre oricare dintre pãrţi este împiedicatã sau întârziatã din motive de forţã majorã:
a) pentru o perioadã consecutivã mai mare de 10 zile calendaristice, pãrţile vor începe discuţii pentru a atenua efectele;
b) pentru o perioadã mai mare de 90 de zile calendaristice de la data producerii acestuia, partea cãreia îi este opusã forţa majorã are dreptul sã solicite încetarea de drept şi fãrã nicio formalitate a contractului, fãrã sã poatã pretinde daune-interese pentru neîndeplinirea obligaţiilor contractuale ca urmare a cazului de forţã majorã, în perioada afectatã.
Articolul 17
Notificãri
17.1. Pãrţile sunt obligate ca pe parcursul derulãrii prezentului contract sã îşi notifice reciproc orice modificare a circumstanţelor avute în vedere la data semnãrii acestuia. Notificãrile în legaturã cu prezentul contract se vor face la sediile prevãzute în partea introductivã a contractului de concesiune sau la adresele desemnate ca având aceastã destinaţie.
17.2. Termenul de notificare este de 15 zile calendaristice de la data producerii modificãrii respective, dacã prin prezentul contract nu se prevede un alt termen.
17.3. În cazul în care notificarea se face prin poştã, aceasta va fi transmisã prin scrisoare recomandatã, cu confirmare de primire, considerându-se primitã de cãtre destinatar la data menţionatã pe aceastã confirmare de oficiul poştal primitor.
17.4. Notificãrile şi comunicãrile transmise prin fax, telex sau poştã electronicã (e-mail) se considerã primite în momentul transmiterii, cu condiţia existenţei dovezii de primire.
Articolul 18
Clauza de confidenţialitate
18.1. Pãrţile convin cã termenele şi clauzele prezentului contract sunt confidenţiale, fiecare dintre pãrţi obligându-se sã nu transmitã terţilor documente, date sau informaţii rezultate din derularea acestuia.
18.2. Pãrţile se obligã sã nu dezvãluie, pe durata concesiunii sau dupã încetarea contractului de concesiune, pentru niciun motiv şi faţã de nicio persoanã, şi nici sã utilizeze vreo informaţie confidenţialã ori secretã obţinutã pe parcursul contractului, în legãturã cu cealaltã parte.
18.3. În înţelesul prezentului contract, informaţii confidenţiale sau secrete includ datele referitoare la activitãţile comerciale, procesele tehnice, design sau finanţare, ori relative la know-how, invenţii sau inovaţii ori la alte aspecte în legaturã cu serviciul prestat conform contractului de concesiune.
18.4. Pãrţile vor lua mãsurile care se impun pentru respectarea de cãtre personalul propriu a prevederilor pct. 18.1 şi 18.2.
18.5. Sunt exceptate de la prevederile pct. 18.1 urmãtoarele documente, date şi informaţii:
a) cele pentru a cãror dezvãluire s-a primit acordul scris al celeilalte pãrţi contractante;
b) cele care sunt sau ajung la dispoziţia publicului altfel decât prin încãlcarea contractului de concesiune;
c) cele pe care oricare dintre pãrţi trebuie sã le dezvãluie conform legii;
d) cele primite de cãtre oricare dintre pãrţi din partea terţilor, fãrã asumare de obligaţii privind pãstrarea caracterului confidenţial al acestora;
e) cele pe care concedentul este dator a le dezvãlui în cadrul îndeplinirii atribuţiilor sale publice şi administrative;
f) cele care sunt dezvãluite de cãtre oricare dintre pãrţi directorilor, funcţionarilor, angajaţilor, subcontractanţilor, agenţilor sau consultanţilor sãi, finanţatorilor şi consultanţilor acestora, în mãsura necesarã pentru ca pãrţile sã ducã la îndeplinire sau sã asigure îndeplinirea ori sã realizeze oricare dintre drepturile sale rezultând din contractul de concesiune, cu condiţia ca toate aceste persoane sã fie ţinute de obligaţii de confidenţialitate similare celor prevãzute de prevederile pct. 18.1 şi 18.2 în legãturã cu aceste informaţii.
Articolul 19
Transmiterea drepturilor şi obligaţiilor contractuale
19.1. Sub sancţiunea inopozabilitãţii, concesionarul nu are dreptul sã subconcesioneze, în tot sau în parte, obiectul concesiunii altei persoane.
Articolul 20
Legea aplicabilã şi soluţionarea litigiilor
20.1. Contractul este guvernat de legea românã.
20.2. Pãrţile convin ca neînţelegerile privind validitatea contractului sau cele privind interpretarea, executarea sau încetarea acestuia sã fie realizate pe cale amiabilã, urmând ca, în cazul în care nu se ajunge la o înţelegere, acestea sã fie supuse jurisdicţiei instanţelor judecãtoreşti competente din România.
Articolul 21
Clauze finale
21.1. Cu excepţia dreptului concedentului de a modifica partea reglementarã a acestui contract, potrivit <>Legii gazelor nr. 351/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi cu excepţia cazului în care se prevede altfel în prezentul contract, orice modificare şi/sau completare a contractului de concesiune se vor face prin act adiţional, încheiat cu acordul ambelor pãrţi contractante, în condiţiile legii.
21.2.1. Prezentul contract împreunã cu anexele sale în numãr de ....., ce fac parte integrantã din acesta, reprezintã voinţa pãrţilor şi înlãturã orice înţelegere anterioarã dintre acestea.
21.2.2. Contractul a fost încheiat astãzi, .........., în 3 exemplare originale, câte unul pentru fiecare parte şi unul pentru ANRE, fiecare exemplar având aceeaşi valoare, semnate de reprezentanţii legali ai celor douã pãrţi contractante.


Concedent, Concesionar,
.................. ...................


ANEXA 1
-------
la Contractul de concesiune nr. ......
--------------------------------------

GRAFICUL LUCRĂRILOR DE INVESTIŢII



ANEXA 2
-------
la Contractul de concesiune nr. .....
-------------------------------------

LISTA
zonelor delimitate (municipii, oraşe, comune cu satele
aparţinãtoare), care fac parte din perimetrul concesiunii

1. ..............................
2. ..............................


ANEXA 3
-------
la Contractul de concesiune nr. ......
--------------------------------------

MODEL DE SCRISOARE DE GARANŢIE BANCARĂ

Cãtre: Ministerul Economiei şi Finanţelor, cu sediul ................., reprezentat legal prin domnul ............., având funcţia de ministru, întrucât ......(numele şi adresa concesionarului)......... numit în cele ce urmeazã concesionar, s-a angajat, în conformitate cu Contractul nr. ....... din data de ....., sã presteze serviciul public de distribuţie a gazelor naturale în anumite zone delimitate, denumit în cele ce urmeazã contract; şi
întrucât aţi stipulat în contract obligaţia prezentãrii de cãtre concesionar a unei scrisori de garanţie bancarã, emisã de o bancã recunoscutã, pentru suma specificatã în contract cu titlu de garanţie pentru îndeplinirea obligaţiei de platã a redevenţei, în conformitate cu art. 5 pct. 5.1 din contract; şi
întrucât am fost de acord sã acordãm concesionarului aceastã garanţie bancarã,
prin prezenta afirmãm cã vom acţiona în calitate de garant şi vom rãspunde în faţa dumneavoastrã, în numele concesionarului, pânã la concurenţa sumei de ......(suma garanţiei)...../.....(suma în litere)............, care va fi plãtitã în moneda în care se plãteşte redevenţa respectivã, şi înţelegem sã plãtim imediat la prima dumneavoastrã cerere, fãrã nicio tergiversare sau obiecţie, orice sumã sau sume în limita .........(suma garanţiei).......... menţionatã mai sus, fãrã a mai fi necesar sã dovediţi sau sã argumentaţi cererea dumneavoastrã pentru suma specificatã.
În continuare, suntem de acord cã nicio modificare sau suplimentare ori amendare a termenilor şi condiţiilor contractului sau a oricãror documente contractuale care pot fi încheiate de dumneavoastrã şi concesionar nu ne va exonera în niciun fel de rãspunderea pe care o avem în baza prezentei garanţii şi, prin prezenta, renunţãm la obligaţia notificãrii în caz de modificare, suplimentare sau amendare.
Prezenta garanţie va fi valabilã pentru o perioadã de un an.


Semnãtura şi ştampila garantului ................
Numele bãncii ....................
Adresa ...........................
Data .............................

--------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016