Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME din 16 noiembrie 2007  privind aplicarea scutirii de taxa pe valoarea adaugata prevazute la   art. 143 alin. (1) lit. j), k), l) si m) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, si la art. X si XI din Acordul dintre Romania si Statele Unite ale Americii privind statutul fortelor Statelor Unite ale Americii in Romania, semnat la Washington la 30 octombrie 2001, ratificat prin   Legea nr. 260/2002     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME din 16 noiembrie 2007 privind aplicarea scutirii de taxa pe valoarea adaugata prevazute la art. 143 alin. (1) lit. j), k), l) si m) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, si la art. X si XI din Acordul dintre Romania si Statele Unite ale Americii privind statutul fortelor Statelor Unite ale Americii in Romania, semnat la Washington la 30 octombrie 2001, ratificat prin Legea nr. 260/2002

EMITENT: MINISTERUL ECONOMIEI SI FINANTELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 810 din 28 noiembrie 2007
NORME din 16 noiembrie 2007
privind aplicarea scutirii de taxã pe valoarea adãugatã prevãzute la <>art. 143 alin. (1) lit. j), k), l) şi m) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi la art. X şi XI din Acordul dintre România şi Statele Unite ale Americii privind statutul forţelor Statelor Unite ale Americii în România, semnat la Washington la 30 octombrie 2001, ratificat prin <>Legea nr. 260/2002
EMITENT: MINISTERUL ECONOMIEI ŞI FINANŢELOR
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 810 din 28 noiembrie 2007


1. Precizãri generale
ART. 1
(1) Potrivit prevederilor art. 143 alin. (1) lit. j) din Codul fiscal, sunt scutite de taxã pe valoarea adãugatã livrãrile de bunuri şi prestãrile de servicii în favoarea misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare, a personalului acestora, precum şi a cetãţenilor strãini cu statut diplomatic sau consular în România, în condiţii de reciprocitate. Cetãţenii strãini din România având statut diplomatic sau consular trebuie sã fie notificaţi la Ministerul Afacerilor Externe pentru a beneficia de scutirea de taxã pe valoarea adãugatã.
(2) În conformitate cu prevederile art. 143 alin. (1) lit. k) din Codul fiscal, sunt scutite de taxã pe valoarea adãugatã livrãrile de bunuri şi prestãrile de servicii în favoarea reprezentanţelor organizaţiilor internaţionale şi interguvernamentale acreditate în România, precum şi a membrilor acestora, în limitele şi în conformitate cu condiţiile precizate în convenţiile de înfiinţare a acestor organizaţii.
(3) Potrivit art. 143 alin. (1) lit. j) şi k) din Codul fiscal, sunt scutite de taxã pe valoarea adãugatã livrãrile de bunuri şi prestãrile de servicii în favoarea cetãţenilor strãini cu statut diplomatic sau consular într-un alt stat membru şi a reprezentanţelor organizaţiilor internaţionale şi interguvernamentale acreditate într-un alt stat membru. Sunt asimilate organizaţiilor internaţionale instituţiile şi alte organisme ale Comunitãţilor Europene/Uniunii Europene care activeazã în alte state membre.
(4) Sunt asimilate organizaţiilor internaţionale acreditate în România, în scopul aplicãrii scutirii de taxã pe valoarea adãugatã prevãzute la art. 143 alin. (1) lit. k) din Codul fiscal, instituţiile Comunitãţilor Europene care activeazã în România. Aceste instituţii beneficiazã de scutirea de taxã pe valoarea adãugatã numai pentru achiziţiile de bunuri şi servicii a cãror valoare totalã depãşeşte plafonul de 700 lei.
(5) Potrivit art. X din Acordul dintre România şi Statele Unite ale Americii privind statutul forţelor Statelor Unite ale Americii în România, semnat la Washington la 30 octombrie 2001, ratificat prin <>Legea nr. 260/2002 , şi înţelegerilor ulterioare semnate în baza acestui acord, sunt scutite de taxã pe valoarea adãugatã livrãrile de bunuri şi prestãrile de servicii pentru forţele Statelor Unite ale Americii şi contractanţii acestora, atunci când acţioneazã pentru sau în numele forţelor Statelor Unite ale Americii, şi livrãrile de bunuri şi prestãrile de servicii realizate de contractanţi cãtre forţele Statelor Unite ale Americii, precum şi cele pentru uzul personal al membrilor forţei, personalului civil care însoţeşte forţele şi membrilor lor de familie. Potrivit art. XI din acord, sunt scutite de taxã pe valoarea adãugatã livrãrile de bunuri şi prestãrile de servicii destinate uzului personal al membrilor forţei Statelor Unite ale Americii în România, personalului civil care însoţeşte forţa, precum şi membrilor de familie ai acestora.
(6) Potrivit art. 143 alin. (1) lit. m) din Codul fiscal, sunt scutite de taxã pe valoarea adãugatã livrãrile de bunuri transportate sau expediate cãtre alt stat membru NATO, destinate uzului oficial al forţelor armate ale unui stat, altul decât statul membru de destinaţie, sau al personalului civil care însoţeşte forţele armate ori pentru aprovizionarea popotelor sau cantinelor, dacã forţele iau parte la efortul de apãrare comun.
(7) Potrivit prevederilor art. 143 alin. (1) lit. l) din Codul fiscal, sunt scutite de taxã pe valoarea adãugatã livrãrile de bunuri netransportate în afara României şi/sau prestãrile de servicii efectuate în România, destinate uzului oficial al forţelor armate ale statelor strãine membre NATO sau al personalului civil care însoţeşte forţele armate ori aprovizionãrii popotelor sau cantinelor, dacã forţele iau parte la efortul de apãrare comun.
(8) Sunt asimilate taxei pe valoarea adãugatã şi intrã sub incidenţa reciprocitãţii impozitele şi taxele generale pe consum aplicate în statele în care sunt acreditate misiuni diplomatice şi oficii consulare române.
(9) Se considerã îndeplinite condiţiile de reciprocitate şi în cazul în care în statele în care sunt acreditate misiuni diplomatice şi oficii consulare ale României nu sunt legiferate taxa pe valoarea adãugatã sau alte impozite ori taxe generale pe consum. Ca regulã generalã, recunoaşterea acestei reciprocitãţi de fapt va fi condiţionatã de încheierea unor acorduri bilaterale pentru acordarea, în contrapartidã, de facilitãţi.
(10) Instituţiile/persoanele eligibile prevãzute la alin. (1)-(7) sunt numite în continuare persoane scutite. Persoanele scutite se considerã stabilite într-un stat dacã activeazã sau, dupã caz, sunt acreditate ori au sediul în statul respectiv, denumit ţarã gazdã.
(11) Prin aplicarea prezentelor norme se reglementeazã procedura de aplicare a scutirilor de TVA pentru achiziţiile efectuate în România de persoanele scutite prevãzute la alin. (10) şi se evitã situaţia în care, în urma dispariţiei frontierelor dintre statele membre ale Uniunii Europene, ar dispãrea şi posibilitatea scutirii de la plata taxei pe valoarea adãugatã la efectuarea de achiziţii într-un alt stat membru. În cadrul scutirii de taxã pe valoarea adãugatã menţionate mai sus se vor aplica restricţiile pe care le-a stabilit ţara gazdã pentru scutirea de la plata taxei pe valoarea adãugatã pe piaţa localã din acea ţarã. Prin ţarã gazdã se înţelege statul în care sunt stabilite persoanele scutite menţionate la alin. (10). Ţara gazdã va trebui sã facã cunoscut faptul cã, în ceea ce priveşte achiziţiile efectuate pe teritoriul sãu ori în alt stat membru, poate fi acordatã aceastã scutire, prin autentificarea unui certificat de scutire pe care persoana scutitã trebuie sã o solicite ţãrii gazdã. Pentru fiecare achiziţie efectuatã în alt stat membru se va solicita autentificarea unui astfel de certificat, cu excepţia instituţiilor Comunitãţilor Europene şi a Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord. Ţara gazdã poate stabili totodatã ca persoanele scutite menţionate la alin. (10) sã autentifice independent certificatele de scutire pentru achiziţiile destinate uzului oficial. Pentru achiziţiile destinate uzului personal, acest lucru nu este posibil. Din cele de mai sus rezultã cã organele fiscale şi operatorii economici se pot confrunta cu certificatele respective în 3 moduri:
a) persoanele scutite stabilite în România pot solicita autentificarea certificatelor de scutire pentru achiziţiile din România, conform prevederilor pct. 2;
b) persoanele scutite stabilite în România pot solicita autentificarea certificatelor de scutire pentru efectuarea de achiziţii în alte state membre sau pentru achiziţii intracomunitare de bunuri efectuate în România, conform prevederilor pct. 3;
c) persoanele scutite stabilite în alte state membre se pot prezenta în România cu certificate de scutire autentificate de alte state membre, conform prevederilor pct. 4.
(12) Referirile la organele fiscale teritoriale care deservesc persoanele scutite din cuprinsul prezentelor norme reprezintã direcţia generalã a finanţelor publice judeţeanã/a municipiului Bucureşti, în a cãrei razã teritorialã îşi are sediul/reşedinţa solicitantul sau, dupã caz, îşi desfãşoarã activitatea ori are loc acţiunea pentru care se solicitã aplicarea scutirii de taxã.
2. Scutirea de taxã pe valoarea adãugatã pentru achiziţiile efectuate în România de persoanele scutite stabilite în România
2.1. Scutirea directã
ART. 2
(1) Scutirea directã de taxã pe valoarea adãugatã se realizeazã prin facturare fãrã taxã pe valoarea adãugatã de cãtre furnizorii de bunuri şi/sau prestatorii de servicii, în favoarea persoanelor scutite stabilite în România, prevãzute la art. 1 alin. (1), (2), (4) şi (5).
(2) Pentru aplicarea scutirii directe, persoanele scutite stabilite în România, prevãzute la art. 1 alin. (1), (2) şi (5), trebuie sã prezinte furnizorilor/prestatorilor originalul certificatului valabil de scutire în momentul emiterii facturilor pentru livrãri de bunuri sau prestãri de servicii. Prin excepţie, în cazul livrãrilor de bunuri/prestãrilor de servicii care se efectueazã continuu, cum sunt: livrãrile de gaze naturale, de apã, serviciile telefonice, livrãrile de energie electricã, termicã, precum şi pentru serviciile de închiriere sau leasing, certificatul de scutire este valabil pentru o perioadã de 12 luni consecutive, în limita valorii înscrise în acesta sau în formularul de comandã anexat. În cazul depãşirii valorii înscrise în certificatul de scutire pentru aceste livrãri/prestãri se va solicita autentificarea unui nou certificat sau, dupã caz, pentru diferenţa respectivã se poate solicita restituirea taxei conform procedurii descrise la pct. 2.2. Furnizorul/prestatorul are obligaţia sã pãstreze originalul certificatului şi, dupã caz, al formularului de comandã, pentru justificarea scutirii de TVA pentru toate facturile privind livrãri de bunuri sau prestãri de servicii care se efectueazã continuu, emise în perioada de valabilitate a certificatului.
(3) Instituţiile Comunitãţilor Europene prevãzute la art. 1 alin. (4) beneficiazã de scutire directã pentru achiziţiile de bunuri şi servicii efectuate pe teritoriul României a cãror valoare este egalã sau mai mare de 700 lei, inclusiv taxa care ar fi datoratã dacã respectiva operaţiune nu ar fi scutitã, pe baza unui formular de comandã în care vor certifica faptul cã sunt îndreptãţite sã beneficieze de scutire, pe care îl transmit furnizorului/prestatorului. Furnizorii/prestatorii nu vor aplica scutirea de TVA dacã valoarea bunurilor şi serviciilor înscrise în formularul de comandã şi efectiv livrate/prestate, înscrise în facturã, este mai micã de 700 lei, inclusiv taxa care ar fi datoratã dacã respectiva operaţiune nu ar fi scutitã. În cazul livrãrilor de bunuri/prestãrilor de servicii care se efectueazã continuu şi al serviciilor de închiriere sau leasing, scutirea este aplicabilã dacã valoarea fiecãrei facturi este egalã sau mai mare de 700 lei, inclusiv taxa care ar fi datoratã dacã respectiva operaţiune nu ar fi scutitã. Exemplarul original al formularului de comandã se transmite furnizorului/prestatorului pentru a justifica aplicarea scutirii de taxã pe valoarea adãugatã.
(4) Pentru închirierea sau leasingul de bunuri imobile, prestatorii vor aplica scutirea cu drept de deducere numai pe baza certificatului valabil de scutire prezentat de persoanele scutite prevãzute la art. 1 alin. (1), (2) şi (5) şi, respectiv, pe baza formularului de comandã prezentat de persoanele prevãzute la art. 1 alin. (4), indiferent dacã prestatorii au optat sau nu pentru taxarea operaţiunilor respective, conform art. 141 alin. (3) din Codul fiscal. Prestatorii care nu au optat pentru taxarea operaţiunilor de închiriere sau leasing cu bunuri imobile şi nu primesc un certificat valabil de scutire de la persoanele prevãzute la art. 1 alin. (1), (2) şi (5) şi, respectiv, un formular de comandã de la persoanele prevãzute la art. 1 alin. (4) vor aplica scutirea fãrã drept de deducere prevãzutã la art. 141 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal.
(5) Formularul certificatului care trebuie completat de persoanele scutite prevãzute la art. 1 alin. (1), (2) şi (5) va fi solicitat de la autoritãţile fiscale teritoriale care le deservesc. Certificatul de scutire şi, dupã caz, formularul de comandã anexat la acesta se completeazã în 3 exemplare sau, dupã caz, în 4 exemplare de cãtre contractanţii forţelor Statelor Unite ale Americii, pe fiecare furnizor/prestator de la care persoanele scutite urmeazã sã efectueze cumpãrãri. Un exemplar al certificatului şi, dupã caz, al formularului de comandã se reţine de furnizor/prestator, un exemplar se reţine de forţele Statelor Unite ale Americii în cazul contractanţilor acestora, un exemplar rãmâne la emitent şi un alt exemplar va fi pãstrat de autoritatea fiscalã care le deserveşte. Modelul certificatului de scutire pentru persoanele scutite prevãzute la art. 1 alin. (1) şi (2) este prezentat în anexa nr. 1, iar pentru persoanele scutite prevãzute la art. 1 alin. (5), modelul certificatului de scutire este prezentat în anexa nr. 2.
(6) Certificatul de scutire şi, dupã caz, formularul de comandã care se anexeazã la acesta sunt valabile dacã sunt autentificate prin semnare şi ştampilare de autoritãţile competente din România. Autoritãţile fiscale teritoriale vor aplica certificatului un numãr de ordine. Autoritãţile competente din România sã autentifice certificatele de scutire şi, dupã caz, formularele de comandã sunt:
a) în cazul persoanelor scutite prevãzute la art. 1 alin. (1) şi (2), autoritatea fiscalã teritorialã din România care le deserveşte;
b) în cazul persoanelor scutite prevãzute la art. 1 alin. (5), forţele Statelor Unite ale Americii şi autoritatea fiscalã teritorialã care le deserveşte.
(7) În vederea autentificãrii certificatelor de scutire, persoanele scutite prevãzute la art. 1 alin. (1) şi (2) vor solicita avizul în scris privind condiţiile de reciprocitate din partea Direcţiei protocol din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, ori de câte ori este cazul. Avizul va fi prezentat autoritãţii fiscale teritoriale competente.
(8) Începând cu 1 ianuarie 2008, rãspunderea pentru verificarea respectãrii condiţiilor de reciprocitate revine autoritãţilor fiscale teritoriale care deservesc persoanele scutite, în baza avizului prezentat de persoanele scutite, conform prevederilor alin. (7). În cursul anului 2007, rãspunderea pentru verificarea respectãrii condiţiilor de reciprocitate revine Direcţiei protocol din cadrul Ministerului Afacerilor Externe.
(9) Scutirea directã nu se poate aplica pentru livrãrile de bunuri şi/sau prestãrile de servicii efectuate în mod global pentru nevoile unui imobil cu mai multe apartamente în care persoanele scutite ocupã o parte cu titlu de proprietar sau de chiriaş, precum şi pentru livrãrile de carburanţi auto efectuate de staţiile de distribuţie, pentru care se emit bonuri fiscale conform <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 28/1999 privind obligaţia agenţilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(10) Începând cu data de 1 ianuarie 2008, procedura de aplicare a scutirii directe valabilã pentru persoanele scutite menţionate la art. 1 alin. (1) şi (2) se va aplica şi pentru persoanele menţionate la art. 1 alin. (7), modelul certificatului de scutire fiind cel prevãzut în anexa nr. 1.
2.2. Scutirea prin restituire
ART. 3
(1) Restituirea cãtre persoanele scutite prevãzute la art. 1 alin. (1), (2), (5) şi (7) a taxei pe valoarea adãugatã achitate, aferentã bunurilor şi serviciilor achiziţionate în România, se aplicã în cazul în care nu s-a aplicat scutirea directã prevãzutã la art. 2, precum şi în orice alte situaţii în care nu se poate aplica scutirea directã.
(2) În anul 2007, persoanele scutite prevãzute la art. 1 alin. (7) beneficiazã, potrivit legii, de scutirea de taxã pe valoarea adãugatã numai prin restituire.
(3) Restituirea taxei pe valoarea adãugatã se efectueazã de cãtre autoritatea fiscalã care deserveşte persoanele scutite. În vederea restituirii taxei, solicitanţii trebuie sã prezinte urmãtoarele documente:
a) o cerere de restituire, conform modelului prevãzut în anexa nr. 3, şi avizul în scris privind condiţiile de reciprocitate din partea Direcţiei protocol din cadrul Ministerului Afacerilor Externe;
b) un borderou care sã cuprindã pentru fiecare achiziţie urmãtoarele informaţii: denumirea, numãrul şi data documentului, valoarea fãrã TVA, valoarea TVA, valoarea inclusiv TVA, denumirea, numãrul şi data documentului de platã corespunzãtor şi suma achitatã;
c) copii de pe facturile în care sunt consemnate bunurile şi serviciile achiziţionate în cursul trimestrului pentru care se solicitã restituirea;
d) copii de pe bonurile fiscale emise în cursul trimestrului pentru care se face restituirea, conform <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 28/1999 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, ştampilate şi având înscrise denumirea cumpãrãtorului şi numãrul de înmatriculare al autovehiculului, în cazul achiziţiilor de carburanţi auto de la staţiile de distribuţie;
e) copii de pe documentele care atestã achitarea contravalorii bunurilor/serviciilor şi a taxei pe valoarea adãugatã aferente, pânã la data depunerii cererilor;
f) pentru livrãrile de bunuri şi/sau prestãrile de servicii efectuate în mod global pentru nevoile unui imobil cu mai multe apartamente, în care instituţiile/persoanele eligibile prevãzute la art. 1 ocupã o parte cu titlu de proprietar sau de chiriaş, în locul documentelor prevãzute la lit. c), se va prezenta decontul cuprinzând cheltuielile comune şi taxa pe valoarea adãugatã, întocmit de administratorul imobilului, cu indicarea cotei-pãrţi pe care colocatarul este obligat sã o plãteascã, potrivit normelor legale privind repartizarea cheltuielilor comune pe locatari.
(4) Persoanele scutite pot solicita rambursarea taxei pe valoarea adãugatã facturate şi achitate de acestea pentru bunuri ce le-au fost livrate sau servicii care le-au fost prestate în beneficiul lor în România, trimestrial, cel mai târziu pânã la finele lunii urmãtoare încheierii trimestrului pentru care se solicitã restituirea, începând cu data de 1 ianuarie 2008.
(5) Prin derogare de la termenele de depunere a cererilor de restituire a taxei pe valoarea adãugatã, prevãzute la alin. (4), misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale statelor în care exerciţiul bugetar se încheie la data de 30 septembrie pot solicita restituirea taxei pe valoarea adãugatã pentru trimestrul III în douã tranşe, prin depunerea cererii de restituire şi a documentelor justificative, separat pentru lunile iulie şi august, pânã la finele lunii septembrie, şi separat pentru luna septembrie, pânã cel târziu la finele lunii octombrie.
(6) Nedepunerea în termenul prevãzut la alin. (4) a cererilor de restituire şi/sau a documentaţiei aferente atrage pierderea dreptului de restituire a taxei pe valoarea adãugatã.
(7) Prin derogare de la prevederile alin. (6), în cazuri temeinic justificate, la solicitarea persoanelor prevãzute la art. 1 alin. (1), (2), (5) şi (7), ministrul economiei şi finanţelor poate aproba efectuarea restituirii taxei pe valoarea adãugatã în situaţia în care cererea de restituire şi/sau documentaţia aferentã nu au fost depuse în termenul prevãzut la alin. (4).
(8) Pentru cumpãrãrile din anul 2007, pentru care nu s-a solicitat restituirea taxei pe valoarea adãugatã pânã la data intrãrii în vigoare a prezentelor norme, persoanele scutite menţionate la art. 1 alin. (1), (2), (5) şi (7) vor depune, în vederea restituirii taxei, documentaţia prevãzutã la alin. (3) pânã la data de 31 ianuarie 2008 inclusiv.
(9) Instituţiile Comunitãţilor Europene stabilite în România pot solicita pânã pe data de 31 ianuarie 2008 inclusiv restituirea taxei pentru cumpãrãrile efectuate în anul 2007, pentru care taxa a fost plãtitã furnizorilor/prestatorilor, pe baza documentaţiei prevãzute la alin. (3), dacã valoarea fiecãrei facturi este egalã sau mai mare de 700 lei, inclusiv taxa pe valoarea adãugatã. În cazul cumpãrãrilor pentru care furnizorii/prestatorii au emis facturi cu TVA în cursul anului 2007 cãtre instituţiile Comunitãţilor Europene stabilite în România şi taxa nu a fost achitatã de beneficiar, dacã valoarea fiecãrei facturi este egalã sau mai mare de 700 lei, inclusiv taxa pe valoarea adãugatã, este permisã aplicarea scutirii directe prin corectarea facturilor emise cu TVA în baza formularului de comandã prezentat de beneficiar. Corectarea se realizeazã conform prevederilor art. 159 din Codul fiscal.
3. Scutirea de taxã pe valoarea adãugatã pentru achiziţiile efectuate în alte state membre de persoanele scutite stabilite în România şi pentru achiziţiile intracomunitare realizate în România de cãtre aceste persoane scutite
ART. 4
(1) Pentru fiecare achiziţie din alt stat membru, persoanele scutite stabilite în România pot solicita autentificarea unui certificat de scutire la autoritatea fiscalã teritorialã care le deserveşte, din care sã reiasã cã persoana în cauzã poate face obiectul scutirii, conform art. 15 alin. 10 din Directiva 77/388/CEE a Consiliului din 17 mai 1977 privind armonizarea legislaţiilor statelor membre referitoare la impozitul pe cifra de afaceri - sistemul comun privind taxa pe valoarea adãugatã: baza unitarã de stabilire, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, respectiv art. 151 alin. (1) din Directiva 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adãugatã. Certificatul serveşte de asemenea şi pentru scutirea de taxã pe valoarea adãugatã pentru achiziţia intracomunitarã realizatã în România, conform art. 132^1 alin. (1) din Codul fiscal, de cãtre persoanele scutite stabilite în România.
(2) Certificatul de scutire este prevãzut în Regulamentul Comisiei nr. 36/1996, modelul în limba româna fiind prezentat în anexa nr. 4.
(3) Certificatul de scutire şi, dupã caz, formularul de comandã se completeazã în 3 exemplare, pe fiecare furnizor/prestator din alt stat membru de la care persoanele scutite efectueazã cumpãrãri. Un exemplar al certificatului şi, dupã caz, al formularului de comandã se predau furnizorului/ prestatorului, un exemplar rãmâne la emitent şi un alt exemplar va fi pãstrat de autoritatea fiscalã care deserveşte persoanele scutite.
(4) Certificatul de scutire şi, dupã caz, formularul de comandã vor fi autentificate prin semnare şi ştampilare de autoritãţile competente din România care vor aplica un numãr de ordine. Certificatul poate fi autentificat dacã se respectã condiţiile valabile pentru persoanele scutite respective în cazul scutirii interne, cu excepţia condiţiilor de reciprocitate.
(5) În cazul în care pentru persoana scutitã este valabilã o limitã exprimatã în lei şi preţul este menţionat în valutã, la convertire se va lua în considerare ultimul curs de schimb valutar comunicat de Banca Naţionalã a României la data solicitãrii autentificãrii certificatului.
(6) Indiferent de sistemul ales de statul membru din care se efectueazã cumpãrãrile, cu certificatul respectiv se poate obţine scutire directã în momentul achiziţiei sau se poate solicita la autoritãţile fiscale din strãinãtate restituirea taxei pe valoarea adãugatã plãtite în respectivul stat membru. În primul caz, certificatul va fi pãstrat de cãtre furnizorul/prestatorul strãin în contabilitatea sa, în cel de-al doilea caz, certificatul va fi reţinut de cãtre autoritatea fiscalã strãinã.
(7) Autoritatea fiscalã teritorialã din România va pãstra o copie a fiecãrui certificat emis, în vederea soluţionãrii unor eventuale cereri de transmitere de informaţii venite din partea statului în care a avut loc achiziţia.
4. Scutirea de la plata taxei pe valoarea adãugatã pentru achiziţiile efectuate în România de cãtre persoane scutite stabilite în alte state membre
4.1. Scutirea directã
ART. 5
(1) Scutirea directã de la plata taxei pe valoarea adãugatã pentru achiziţiile efectuate din România de cãtre persoanele scutite, menţionate la art. 1 alin. (3) şi (6), stabilite în alte state membre, se realizeazã prin facturarea fãrã taxa pe valoarea adãugatã de cãtre furnizori/prestatori.
(2) În cazul persoanelor menţionate la art. 1 alin. (6), scutirea se aplicã numai pentru bunurile transportate sau expediate cãtre alt stat membru NATO, destinate uzului oficial al forţelor armate ale unui stat, altul decât statul membru de destinaţie, sau al personalului civil care însoţeşte forţele armate ori pentru aprovizionarea popotelor sau cantinelor, dacã forţele iau parte la efortul de apãrare comun.
(3) Pentru aplicarea scutirii directe trebuie respectate urmãtoarele condiţii:
a) persoana scutitã va pune la dispoziţia furnizorului/ prestatorului un certificat în original autentificat de ţara gazdã, din care sã reiasã cã persoana în cauzã poate face obiectul scutirii, conform art. 15 alin. 10 din Directiva 77/388/CEE , respectiv art. 151 alin. (1) din Directiva 2006/112/CE . Documentul care urmeazã sã fie folosit este întocmit la nivel comunitar în oricare dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene. Versiunea în limba româna a acestui certificat de scutire este prezentatã în anexa nr. 4. În cazul în care certificatul este întocmit în altã limbã decât limba românã, se va anexa o traducere în limba românã a rubricilor completate;
b) furnizorul/prestatorul va menţiona pe facturã o declaraţie semnatã de el cu privire la faptul cã plata perceputã nu conţine taxa pe valoarea adãugatã.
(4) În cazul instituţiilor Comunitãţilor Europene furnizorii/ prestatorii nu vor aplica scutirea de TVA dacã valoarea bunurilor şi serviciilor înscrise în certificatul de scutire sau în formularul de comandã anexat şi efectiv livrate/prestate este mai micã de 700 lei.
(5) Dacã o ţarã gazdã a stabilit cã anumite organizaţii internaţionale, inclusiv bazele NATO, pot autentifica ele însele certificatele cu privire la serviciile destinate uzului oficial, aceste documente vor fi asimilate certificatelor valabile dacã se anexeazã o copie a deciziei ţãrii gazdã în baza cãreia instituţia respectivã poate autentifica certificatele în mod independent. Aceastã copie va trebui sã fie pãstratã, alãturi de certificat, de cãtre furnizorul/prestatorul respectiv. Atâta vreme cât decizia respectivã îşi pãstreazã valabilitatea, în cazul comenzilor ulterioare va fi necesarã doar menţionarea datei şi a numãrului deciziei.
(6) Certificatele autentificate independent de cãtre organizaţii internaţionale, inclusiv de bazele NATO, care se referã la bunuri sau servicii destinate uzului personal, nu pot fi acceptate ca certificate de scutire. Aceste certificate trebuie autentificate de ţara gazdã înainte ca scutirea sã fie posibilã. Bunurile livrate şi serviciile prestate în România personalului bazelor NATO staţionate în alte state membre vor fi considerate, în ceea ce priveşte autentificarea independentã a certificatelor, bunuri/servicii destinate uzului oficial pentru baza NATO respectivã. În ceea ce priveşte acest personal NATO, pot fi acceptate certificate care sunt autentificate de baza NATO. Certificatele autentificate de cãtre membrii personalului organizaţiilor internaţionale sau bazelor NATO în nume personal nu sunt valabile.
ART. 6
Prin derogare de la prevederile art. 5, NATO beneficiazã de scutire directã pentru achiziţiile de bunuri şi servicii efectuate din România, pe baza unui formular de comandã în care va certifica faptul cã este îndreptãţitã sã beneficieze de scutire, pe care îl transmite furnizorului/ prestatorului.
4.2. Scutirea prin restituire
ART. 7
(1) Dacã nu a fost aplicatã scutirea directã prevãzutã la pct. 4.1, restituirea taxei pe valoarea adãugatã plãtitã în România de cãtre persoanele scutite menţionate la art. 1 alin. (3) şi (6), stabilite în alt stat membru, se va solicita la Direcţia Generalã a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti, cu menţionarea denumirii bãncii şi a numãrului contului bancar în care poate fi transferatã taxa.
(2) Pentru restituirea taxei plãtite în România, solicitanţii vor depune urmãtoarele documente:
a) cererea de restituire prevãzutã în anexa nr. 3;
b) certificatul de scutire în original, completat corect şi integral, eliberat de ţara gazdã; documentul care urmeazã sã fie folosit este întocmit la nivel comunitar în oricare dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene; versiunea în limba românã a acestui certificat este prezentatã în anexa nr. 4; în cazul în care certificatul este întocmit în altã limbã decât limba românã se va anexa o traducere în limba românã a rubricilor completate;
c) facturi în care sunt consemnate bunurile şi serviciile achiziţionate pentru care se solicitã restituirea şi copii de pe acestea;
d) documentele care atestã achitarea contravalorii bunurilor/serviciilor şi a taxei pe valoarea adãugatã aferente, pânã la data depunerii cererilor, şi copii de pe acestea.
(3) Restituirea taxei pe valoarea adãugatã va fi posibilã dacã datele de pe facturã şi dovada de platã corespund cu datele de pe certificat.
(4) În cazul instituţiilor Comunitãţilor Europene restituirea taxei se efectueazã numai dacã valoarea bunurilor şi serviciilor înscrise în certificatul de scutire sau în formularul de comandã anexat şi efectiv livrate/prestate este mai mare sau egalã cu 700 lei.
(5) Factura şi dovada de platã vor fi reexpediate, dupã restituire, persoanei scutite, dupã ce au fost marcate pentru a nu fi utilizate şi pentru altã restituire, iar certificatul va fi pãstrat de autoritatea fiscalã.
(6) Dacã o ţarã gazdã a stabilit cã anumite organizaţii internaţionale, inclusiv bazele NATO, pot autentifica ele însele certificatele cu privire la serviciile destinate uzului oficial, aceste documente vor fi asimilate certificatelor valabile dacã se anexeazã o copie a deciziei ţãrii gazdã în baza cãreia instituţia respectivã poate autentifica certificatele în mod independent. Atâta vreme cât decizia respectivã îşi pãstreazã valabilitatea, în cazul comenzilor ulterioare va fi necesarã doar menţionarea datei şi a numãrului deciziei.
(7) Certificatele autentificate independent de cãtre anumite organizaţii internaţionale, inclusiv bazele NATO, care se referã la servicii destinate uzului personal, nu pot fi acceptate ca certificate de scutire. Aceste certificate trebuie autentificate de ţara gazdã înainte ca scutirea sã fie posibilã. Bunurile livrate şi serviciile prestate în România personalului bazelor NATO staţionate în alte state membre vor fi considerate, în ceea ce priveşte autentificarea independentã a certificatelor, bunuri/servicii destinate uzului oficial pentru baza NATO respectivã. În ceea ce priveşte acest personal NATO, pot fi acceptate certificate care sunt autentificate de baza NATO. Certificatele autentificate de cãtre membrii personalului organizaţiilor internaţionale sau bazelor NATO, în nume personal, nu sunt valabile.
ART. 8
În cazul în care nu a fost aplicatã scutirea directã prevãzutã la art. 6, NATO poate solicita rambursarea taxei pe valoarea adãugatã pentru achiziţiile de bunuri şi servicii efectuate din România, conform procedurii prevãzute la art. 7, cu excepţia certificatului de scutire, în locul cãruia va prezenta un formular de comandã în care va certifica în mod independent cã este îndreptãţitã sã beneficieze de scutire.
5. Dispoziţii finale
ART. 9
(1) Soluţionarea cererilor de restituire a taxei pe valoarea adãugatã se realizeazã conform procedurii aprobate prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã.
(2) Anexele nr. 1-4 fac parte integrantã din prezentele norme.


ANEXA 1
la norme

COMUNITATEA EUROPEANÃ
CERTIFICAT DE SCUTIRE DE TVA (RO)


┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Nr. ..................................................................... │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ 1. INSTITUŢIA/PERSOANA ELIGIBILÃ │
│ Denumirea/numele ........................................................ │
│ Strada şi numãrul ....................................................... │
│ Codul poştal, locul ..................................................... │
│ (Gazda) Statul membru, locul ............................................ │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ 2. AUTORITATEA COMPETENTÃ PENTRU A ŞTAMPILA │
│ (Nume, adresã şi numãr de telefon) │
│ ......................................................................... │
│ ......................................................................... │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ 3. DECLARAŢIA BENEFICIARULUI │
│ Instituţia sau persoana eligibilã(*1) declarã prin prezenta │
│ (a) cã bunurile prezentate în rubrica 5 sunt destinate(*2): │
│ _ _ │
│ │_│ pentru utilizare oficialã │_│ pentru utilizare personalã │
│ _ _ │
│ │_│ unei misiuni diplomatice │_│ unui membru al unei │
│ strãine misiuni diplomatice strãine │
│ _ _ │
│ │_│ unei reprezentanţe consulare │_│ unui membru al unei │
│ strãine reprezentanţe consulare strãine │
│ _ _ │
│ │_│ unei organizaţii internaţionale │_│ unui membru de conducere │
│ al unei organizaţii │
│ internaţionale │
│ _ │
│ │_│ forţei armate a unui stat care │
│ face parte din Tratatul │
│ Atlanticului de Nord │
│ (forţele NATO) │
│ │
│ .......................................... │
│ (denumirea instituţiei) (vezi rubrica 4) │
│(b) cã bunurile şi/sau serviciile descrise în rubrica 5 respectã condiţiile │
│şi limitele aplicabile scutirii de TVA în statul membru gazdã menţionat la │
│rubrica 1; şi │
│(c) cã informaţiile menţionate anterior sunt furnizate cu bunã-credinţã. │
│Instituţia sau persoana eligibilã se obligã prin prezenta sã achite statului│
│membru din care au fost expediate produsele sau bunurile au fost livrate şi/│
│sau serviciile au fost prestate valoarea TVA cuvenitã, în cazul în care │
│bunurile şi/sau serviciile nu sunt în conformitate cu condiţiile scutirii │
│sau în cazul în care acestea nu au fost utilizate în maniera prevãzutã. │
│ │
│ ........... ................................ │
│ Locul, data Numele şi calitatea semnatarului │
│ │
│ ............. │
│ Semnãtura │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
𗈘. ŞTAMPILA INSTITUŢIEI (dacã scutirea a fost acordatã pentru uzul personal)│
│ │
│ .............. Ştampila .................................. │
│ Locul, data Numele şi calitatea semnatarului │
│ ......................... │
│ Semnãtura │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
𗈙. DESCRIEREA BUNURILOR ŞI/SAU SERVICIILOR EXPEDIATE PENTRU CARE SE SOLICITÃ│
│ SCUTIREA DE LA PLATA TVA │
│A. Informaţii privind prestatorul/ furnizorul │
│(1) Numele şi adresa ..................................................... │
│(2) Statul membru ........................................................ │
│(3) Codul de înregistrare în scopuri de TVA │
│B. Informaţii privind bunurile şi/sau serviciile │
├────┬──────────────────────────────────┬───────────┬─────────────────┬──────┤
│ Nr.│Descrierea detaliatã a bunurilor │Cantitatea │Valoarea fãrã TVA│Moneda│
│ │(*3) şi/sau a serviciilor (sau │sau numãrul├────────┬────────┤ │
│ │referinţa la formularul de comandã│ │Valoarea│Valoarea│ │
│ │ataşat) │ │unitarã │ totalã │ │
├────┼──────────────────────────────────┼───────────┼────────┼────────┼──────┤
│ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │
└────┴──────────────────────────────────┼───────────┴────────┴────────┴──────┤
Valoare totalã │ │
└────────────────────────────────────┘
┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
𗈚. CERTIFICAT DE AUTORITATEA COMPETENTÃ A STATULUI MEMBRU GAZDÃ │
│Destinaţia bunurilor şi/sau serviciilor descrise în rubrica 5 este conformã │
│ _ │
│ │_│în totalitate │
│ │
│ _ │
│ │_│pânã la cantitatea de ..................................(numãrul)(*4) │
│ cu condiţiile de scutire de TVA │
│ │
│ │
│ .............. Ştampila .................................. │
│ Locul, data Numele şi calitatea semnatarului │
│ ......................... │
│ Semnãtura │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
𗈛. PERMISIUNEA DE A SE DISPENSA DE ŞTAMPILÃ (numai în cazul scutirii pentru │
│uz oficial) │
│Prin documentul nr. ...................... din ............................ │
│ (referinţa la dosar) (data) │
│lui ...................................... i se acordã permisiunea de cãtre │
│ (denumirea instituţiei eligibile) │
│.......................................................... sã se dispenseze │
│(denumirea autoritãţii competente din statul membru gazdã) │
│ │
│de ştampila prevãzutã la rubrica 6 │
│ │
│ │
│ .............. Ştampila .................................. │
│ Locul, data Numele şi calitatea semnatarului │
│ ......................... │
│ Semnãtura │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


___________
(*1) Tãiaţi dacã este cazul.
(*2) Bifaţi rubrica potrivitã.
(*3) Tãiaţi spaţiul care nu este utilizat. Aceastã obligaţie se aplicã şi dacã este anexat formularul de comandã.
(*4) Bunurile şi/sau serviciile care nu sunt eligibile se eliminã din rubrica 5.

Instrucţiuni de completare a certificatului de scutire de TVA
1. Acest certificat serveşte ca document justificativ pentru furnizor/prestator pentru scutirea de la plata taxei pe valoarea adãugatã aferente bunurilor livrate/serviciilor prestate, destinate instituţiilor/persoanelor eligibile prevãzute la art. 143 alin. (1) lit. j), k), l) şi m) din Codul fiscal. În acest sens, se întocmeşte un certificat pentru fiecare furnizor/prestator. Furnizorul/prestatorul are obligaţia de a pãstra acest certificat în evidenţele proprii potrivit prevederilor legale în vigoare.
2. a) Specificaţiile generale cu privire la hârtia ce trebuie utilizatã sunt cele prevazute în Jurnalul Oficial al Comunitãţii Europene nr. C 164 din 1 iulie 1989.
Hârtia trebuie sã fie albã pentru toate exemplarele şi trebuie sã aibã dimensiunile 210 mm x 297 mm, cu o toleranţã maximã de 5 mm în minus sau 8 mm în plus în ceea ce priveşte lungimea.
b) Orice spaţiu neutilizat în cãsuţa 5.B se va bara, astfel încât sã nu fie posibile adãugãri.
c) Documentul trebuie completat lizibil şi într-o manierã care sã nu permitã ştergerea datelor. Nu sunt permise ştersãturi sau corecturi. Documentul trebuie completat în limba românã sau în orice limbã oficialã a statelor membre ale Uniunii Europene,.
d) Dacã descrierea bunurilor/serviciilor (rubrica 5.B a certificatului) se referã la un formular de comandã întocmit în altã limbã decât limba românã, instituţia/persoana beneficiarã va trebui sã ataşeze o traducere în limba românã.
e) Pe de altã parte, dacã certificatul este întocmit în altã limbã decât limba românã, instituţia/persoana beneficiarã va anexa o traducere în limba românã a informaţiilor cu privire la bunurile/serviciile din rubrica 5.B.
3. Prin declaraţia din rubrica 3 a certificatului, instituţia/persoana beneficiarã furnizeazã informaţiile necesare pentru evaluarea solicitãrii de scutire în România.
4. Prin declaraţia de la rubrica 4 a certificatului, instituţia confirmã detaliile din rubricile 1 şi 3 (a) ale documentului şi certificã faptul cã persoana beneficiarã face parte din personalul instituţiei.
5. a) Trimiterea la formularul de comandã (rubrica 5.B) trebuie sã conţinã cel puţin data şi numãrul comenzii. Formularul de comandã trebuie sã conţinã toate elementele înscrise în rubrica 5 a certificatului. Certificatul de scutire şi formularul de comandã trebuie vizate de autoritatea fiscalã teritorialã care deserveşte beneficiarul.
b) Moneda se indicã folosindu-se un cod din 3 litere, potrivit standardului internaţional ISOIDIS 4127, stabilit de Organizaţia Internaţionalã de Standardizare.
6. Declaraţia instituţiei/persoanei beneficiare menţionatã anterior se autentificã la rubrica 6 prin semnãtura şi ştampila autoritãţii fiscale teritoriale din România.


ANEXA 2
la norme

CERTIFICAT DE SCUTIRE DE TVA


┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Nr. ..................................................................... │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ 1. INSTITUŢIA/PERSOANA ELIGIBILÃ │
│ Denumirea/numele ........................................................ │
│ Strada şi numãrul ....................................................... │
│ Codul poştal, locul ..................................................... │
│ (Gazda) Statul membru, locul ............................................ │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ 2. AUTORITATEA COMPETENTÃ PENTRU A ŞTAMPILA │
│ (Nume, adresã şi numãr de telefon) │
│ ......................................................................... │
│ ......................................................................... │
│ ......................................................................... │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ 3. DECLARAŢIA BENEFICIARULUI │
│ Instituţia sau persoana eligibilã(*1) declarã prin prezenta │
│ (a) cã bunurile prezentate în rubrica 5 sunt destinate(*2): │
│ _ _ │
│ │_│ pentru utilizare oficialã │_│ pentru utilizare personalã │
│ │
│ .......................................... │
│ (denumirea instituţiei) (vezi rubrica 4) │
│(b) cã bunurile şi/sau serviciile descrise în rubrica 5 respectã condiţiile │
│şi limitele aplicabile scutirii de TVA în statul membru gazdã menţionat la │
│rubrica 1; şi │
│(c) cã informaţiile menţionate anterior sunt furnizate cu bunã-credinţã. │
│Instituţia sau persoana eligibilã se obligã prin prezenta sã achite statului│
│membru din care au fost expediate produsele sau bunurile au fost livrate şi/│
│sau serviciile au fost prestate valoarea TVA cuvenitã, în cazul în care │
│bunurile şi/sau serviciile nu sunt în conformitate cu condiţiile scutirii │
│sau în cazul în care acestea nu au fost utilizate în maniera prevãzutã. │
│ │
│ ........... ................................ │
│ Locul, data Numele şi calitatea semnatarului │
│ │
│ ............. │
│ Semnãtura │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
𗈘. ŞTAMPILA INSTITUŢIEI (dacã scutirea a fost acordatã pentru uzul personal)│
│ │
│ .............. Ştampila .................................. │
│ Locul, data Numele şi calitatea semnatarului │
│ ......................... │
│ Semnãtura │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
𗈙. DESCRIEREA BUNURILOR ŞI/SAU SERVICIILOR EXPEDIATE PENTRU CARE SE SOLICITÃ│
│ SCUTIREA DE LA PLATA TVA │
│A. Informaţii privind prestatorul/ furnizorul │
│(1) Numele şi adresa ..................................................... │
│(2) Statul membru ........................................................ │
│(3) Codul de înregistrare în scopuri de TVA │
│B. Informaţii privind bunurile şi/sau serviciile │
├────┬──────────────────────────────────┬───────────┬─────────────────┬──────┤
│ Nr.│Descrierea detaliatã a bunurilor │Cantitatea │Valoarea fãrã TVA│Moneda│
│ │(*3) şi/sau a serviciilor (sau │sau numãrul├────────┬────────┤ │
│ │referinţa la formularul de comandã│ │Valoarea│Valoarea│ │
│ │ataşat) │ │unitarã │ totalã │ │
├────┼──────────────────────────────────┼───────────┼────────┼────────┼──────┤
│ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │
└────┴──────────────────────────────────┼───────────┴────────┴────────┴──────┤
Valoare totalã │ │
└────────────────────────────────────┘
┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
𗈚. CERTIFICAT DE AUTORITATEA COMPETENTÃ A STATULUI MEMBRU GAZDÃ │
│Destinaţia bunurilor şi/sau serviciilor descrise în rubrica 5 este conformã │
│ _ │
│ │_│în totalitate │
│ _ │
│ │_│pânã la cantitatea de ..................................(numãrul)(*4) │
│ cu condiţiile de scutire de TVA │
│ │
│ │
│ .............. Ştampila .................................. │
│ Locul, data Numele şi calitatea semnatarului │
│ ......................... │
│ Semnãtura │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
𗈛. CERTIFICAT DE FORŢELE STATELOR UNITE ALE AMERICII ÎN ROMÂNIA │
│ │
│ │
│ .............. Ştampila .................................. │
│ Locul, data Numele şi calitatea semnatarului │
│ ......................... │
│ Semnãtura │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


_________
(*1) Tãiaţi dacã este cazul.
(*2) Bifaţi rubrica potrivitã.
(*3) Tãiaţi spaţiul care nu este utilizat. Aceastã obligaţie se aplicã şi dacã este anexat formularul de comandã.
(*4) Bunurile şi/sau serviciile care nu sunt eligibile se eliminã din rubrica 5.

Instrucţiuni de completare a certificatului de scutire de TVA
1. Acest certificat serveşte ca document justificativ pentru:
a) furnizor/prestator pentru scutirea de la plata taxei pe valoarea adãugatã aferente bunurilor livrate/serviciilor prestate cãtre forţele Statelor Unite ale Americii şi contractanţii acestora, atunci când acţioneazã pentru sau în numele forţelor Statelor Unite ale Americii;
b) contractanţii forţelor Statelor Unite ale Americii, atunci când acţioneazã pentru sau în numele forţelor Statelor Unite ale Americii, pentru scutirea de la plata taxei pe valoarea adãugatã aferente bunurilor livrate/serviciilor prestate cãtre forţele Statelor Unite ale Americii, pentru uzul personal al membrilor forţei, al personalului civil care însoţeşte forţele şi al membrilor lor de familie;
c) furnizor/prestator pentru scutirea de la plata taxei pe valoarea adãugatã aferente bunurilor livrate/serviciilor prestate, destinate uzului personal al membrilor forţei Statelor Unite ale Americii în România, personalului civil care însoţeşte forţa, precum şi membrilor de familie ai acestora.
În acest sens, se întocmeşte un certificat pentru fiecare furnizor/prestator/contractant. Furnizorul/prestatorul/contractantul are obligaţia de a pãstra acest certificat în evidenţele proprii potrivit prevederilor legale în vigoare.
2. a) Specificaţiile generale cu privire la hârtia ce trebuie utilizatã sunt cele prevãzute în Jurnalul Oficial al Comunitãţii Europene nr. C 164 din 1 iulie 1989.
Hârtia trebuie sã fie albã pentru toate exemplarele şi trebuie sã aibã dimensiunile de 210 mm x 297 mm, cu o toleranţã maximã de 5 mm în minus sau 8 mm în plus în ceea ce priveşte lungimea.
b) Orice spaţiu neutilizat în cãsuţa 5.B se va bara, astfel încât sã nu fie posibile adãugãri.
c) Documentul trebuie completat lizibil şi într-o manierã care sã nu permitã ştergerea datelor. Nu sunt permise ştersãturi sau corecturi. Documentul trebuie completat în limba românã sau în orice limbã oficialã a statelor membre ale Uniunii Europene.
d) Dacã descrierea bunurilor/serviciilor (rubrica 5.B a certificatului) se referã la un formular de comandã întocmit în altã limbã decât limba românã, instituţia/persoana beneficiarã va trebui sã ataşeze o traducere în limba românã.
e) Pe de altã parte, dacã certificatul este întocmit în altã limbã decât limba românã, instituţia/persoana beneficiarã va anexa o traducere în limba românã a informaţiilor cu privire la bunurile/serviciile din rubrica 5.B.
3. Prin declaraţia din rubrica 3 a certificatului, instituţia/persoana beneficiarã furnizeazã informaţiile necesare pentru evaluarea solicitãrii de scutire în România.
4. Prin declaraţia de la rubrica 4 a certificatului, instituţia confirmã detaliile din rubricile 1 şi 3 (a) ale documentului şi certificã faptul cã persoana beneficiarã face parte din membrii forţei SUA, personalul civil al acesteia sau membrii lor de familie.
5. a) Trimiterea la formularul de comandã (rubrica 5.B) trebuie sã conţinã cel puţin data şi numãrul comenzii. Formularul de comandã trebuie sã conţinã toate elementele înscrise în rubrica 5 a certificatului. Certificatul de scutire şi, dupã caz, formularul de comandã trebuie vizate de forţele Statelor Unite ale Americii în România şi de autoritatea fiscalã teritorialã. Pentru bunurile şi serviciile achiziţionate de contractanţii care acţioneazã pentru sau în numele forţelor Statelor Unite ale Americii, se va certifica de cãtre forţe faptul cã bunurile şi serviciile sunt achiziţionate pentru sau în numele forţelor.
b) Moneda se indicã folosindu-se un cod din 3 litere, potrivit standardului internaţional ISOIDIS 4127, stabilit de Organizaţia Internaţionalã de Standardizare.
6. Declaraţia instituţiei/persoanei beneficiare se autentificã la rubrica 7 prin semnãtura şi ştampila forţelor Statelor Unite ale Americii în România şi a autoritãţii fiscale teritoriale, la rubrica 6.


ANEXA 3
la norme


Nr. de înregistrare ...............
Din data de .................
(loc rezervat pentru
Ministerul Economiei şi Finanţelor)

CERERE
de restituire a taxei pe valoarea adãugatã

1. Denumirea instituţiei/persoanei eligibile:
a) Misiunea diplomaticã .....................................................
b) Oficiul consular .........................................................
c) Reprezentanţa organizaţiei internaţionale şi interguvernamentale .........
d) Instituţia Comunitãţii Europene ..........................................
e) Forţele Statelor Unite ale Americii dislocate în România .................
f) Contractanţii forţelor Statelor Unite ale Americii dislocate în România
.............................................
g) Membrii forţei Statelor Unite ale Americii dislocate în România,
personalul civil al acesteia şi membrii lor de familie ...................
h) Forţele armate ale statelor membre NATO ..................................
2. Adresa:
Localitatea ....................., str. ........................ nr. .......,
sectorul ..................., codul poştal ..................................
Prin prezenta cerere solicitãm restituirea taxei pe valoarea adãugatã
achitate pentru cumpãrãri de bunuri/servicii, în conformitate cu procedura
prevãzutã, în sumã de .......................................... lei.
Solicitãm restituirea în contul nr. ..............., deschis la ..........,
Sucursala ................. .
Conducãtorul instituţiei/Persoana eligibilã ...............................
(semnãtura şi, dupã caz, ştampila)

(verso)

CADRUL REZERVAT MINISTERULUI ECONOMIEI ŞI FINANŢELOR

Aprobãm restituirea taxei pe valoarea adãugatã în sumã de ............. lei.

Directorul executiv al autoritãţii fiscale teritoriale ..............


Semnãtura ..................... Data ................
Ştampila




ANEXA 4
la norme


COMUNITATEA EUROPEANÃ CERTIFICAT DE SCUTIRE DE ACCIZE ŞI TVA (RO)
[ Directiva 77/388/CEE - art. 15 alin. (10)
şi
Directiva 92/12/CEE - art. 23 alin. (1)]
┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Seria nr. (opţional) .................................................... │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ 1. INSTITUŢIA/PERSOANA ELIGIBILÃ │
│ Denumirea/numele ........................................................ │
│ Strada şi numãrul ....................................................... │
│ Codul poştal, locul ..................................................... │
│ (Gazda) Statul membru, locul ............................................ │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ 2. AUTORITATEA COMPETENTÃ PENTRU A ŞTAMPILA │
│ (Nume, adresã şi numãr de telefon) │
│ ......................................................................... │
│ ......................................................................... │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ 3. DECLARAŢIA INSTITUŢIEI SAU A PERSOANEI ELIGIBILE │
│ Instituţia sau persoana eligibilã(*1) declarã prin prezenta │
│ (a) cã bunurile prezentate în rubrica 5 sunt destinate(*2): │
│ _ _ │
│ │_│ pentru utilizare oficialã │_│ pentru utilizare personalã │
│ _ _ │
│ │_│ unei misiuni diplomatice │_│ unui membru al unei │
│ strãine misiuni diplomatice strãine │
│ _ _ │
│ │_│ unei reprezentanţe consulare │_│ unui membru al unei │
│ strãine reprezentanţe consulare strãine │
│ _ _ │
│ │_│ unei organizaţii internaţionale │_│ unui membru de conducere │
│ al unei organizaţii │
│ internaţionale │
│ _ │
│ │_│ forţei armate a unui stat care │
│ face parte din Tratatul │
│ Atlanticului de Nord │
│ (forţele NATO) │
│ │
│ .......................................... │
│ (denumirea instituţiei) (vezi rubrica 4) │
│(b) cã bunurile şi/sau serviciile descrise în rubrica 5 respectã condiţiile │
│şi limitele aplicabile scutirii de accize şi TVA în statul membru gazdã │
│menţionat la rubrica 1; şi │
│(c) cã informaţiile menţionate anterior sunt furnizate cu bunã-credinţã. │
│Instituţia sau persoana eligibilã se obligã prin prezenta sã achite statului│
│membru din care au fost expediate produsele sau bunurile au fost livrate şi/│
│sau serviciile au fost prestate valoarea TVA şi accizele cuvenite, în cazul │
│în care bunurile şi/sau serviciile nu sunt în conformitate cu condiţiile │
│scutirii sau în cazul în care acestea nu au fost utilizate în maniera │
│prevãzutã. │
│ │
│ ........... ................................ │
│ Locul, data Numele şi calitatea semnatarului │
│ │
│ ............. │
│ Semnãtura │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
𗈘. ŞTAMPILA INSTITUŢIEI (dacã scutirea a fost acordatã pentru uzul personal)│
│ │
│ .............. Ştampila .................................. │
│ Locul, data Numele şi calitatea semnatarului │
│ ......................... │
│ Semnãtura │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
𗈙. DESCRIEREA BUNURILOR ŞI/SAU SERVICIILOR EXPEDIATE PENTRU CARE SE SOLICITÃ│
│ SCUTIREA DE LA PLATA ACCIZELOR ŞI A VALORII TVA │
│A. Informaţii privind prestatorul/furnizorul/antrepozitarul autorizat │
│(1) Numele şi adresa ..................................................... │
│(2) Statul membru ........................................................ │
│(3) TVA/Acciza nr. │
│B. Informaţii privind bunurile şi/sau serviciile │
├────┬──────────────────────────────────┬───────────┬─────────────────┬──────┤
│ Nr.│Descrierea detaliatã a bunurilor │Cantitatea │Valoarea fãrã │Moneda│
│ │(*3) şi/sau a serviciilor (sau │sau numãrul│accize/TVA │ │
│ │referinţa la formularul de comandã│ ├────────┬────────┤ │
│ │ataşat) │ │Valoarea│Valoarea│ │
│ │ │ │unitarã │ totalã │ │
├────┼──────────────────────────────────┼───────────┼────────┼────────┼──────┤
│ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │
└────┴──────────────────────────────────┼───────────┴────────┴────────┴──────┤
Valoare totalã │ │
└────────────────────────────────────┘
┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
𗈚. CERTIFICAT DE AUTORITATEA COMPETENTÃ A STATULUI MEMBRU GAZDÃ │
│Destinaţia bunurilor şi/sau serviciilor descrise în rubrica 5 este conformã │
│ _ │
│ │_│în totalitate │
│ _ │
│ │_│pânã la cantitatea de ..................................(numãrul)(*4) │
│ cu condiţiile de scutire de TVA şi/sau de accize │
│ │
│ │
│ .............. Ştampila .................................. │
│ Locul, data Numele şi calitatea semnatarului │
│ ......................... │
│ Semnãtura │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
𗈛. PERMISIUNEA DE A SE DISPENSA DE ŞTAMPILÃ (numai în cazul scutirii pentru │
│uz oficial) │
│Prin documentul nr. ...................... din ............................ │
│ (referinţa la dosar) (data) │
│lui ...................................... i se acordã permisiunea de cãtre │
│ (denumirea instituţiei eligibile) │
│.......................................................... sã se dispenseze │
│(denumirea autoritãţii competente din statul membru gazdã) │
│ │
│de ştampila prevãzutã la rubrica 6. │
│ │
│ │
│ .............. Ştampila .................................. │
│ Locul, data Numele şi calitatea semnatarului │
│ ......................... │
│ Semnãtura │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


__________
(*1) Tãiaţi dacã este cazul.
(*2) Bifaţi rubrica potrivitã.
(*3) Tãiaţi spaţiul care nu este utilizat. Aceastã obligaţie se aplicã şi dacã este anexat formularul de comandã.
(*4) Bunurile şi/sau serviciile care nu sunt eligibile se eliminã din rubrica 5.

Note explicative
1. Acest certificat serveşte ca document justificativ pentru furnizor/prestator/antrepozitar autorizat pentru scutirea de la plata accizelor şi a taxei pe valoarea adãugatã aferente bunurilor livrate/serviciilor prestate, destinate instituţiilor/persoanelor eligibile conform art. 15 alin. (10) din Directiva 77/388/CEE şi art. 23 alin. (1) din Directiva 92/12/CEE . În acest sens, se întocmeşte un certificat pentru fiecare furnizor/prestator/antrepozitar autorizat. Furnizorul/prestatorul/antrepozitarul autorizat are obligaţia de a pãstra în înregistrãrile sale acest certificat, potrivit prevederilor legale aplicabile în statul membru în care se aflã. În cazul în care un stat membru nu a acordat scutire directã pentru furnizarea de servicii şi, prin urmare, procedeazã la scutirea furnizãrii prin rambursarea taxei în favoarea beneficiarului menţionat la rubrica 1, acest certificat este ataşat la cererea de rambursare.
2. a) Specificaţiile generale cu privire la hârtia ce trebuie utilizatã sunt cele prevãzute în Jurnalul Oficial al Comunitãţii Europene nr. C 164 din 1.07.1989, p. 3.
Hârtia trebuie sã fie albã pentru toate exemplarele şi trebuie sã aibã dimensiunile 210 mm x 297 mm, cu o toleranţã maximã de 5 mm în minus sau 8 mm în plus în ceea ce priveşte lungimea.
Certificatul de scutire se întocmeşte în douã exemplare:
- unul pentru expeditor;
- unul se ataşeazã la documentul administrativ de însoţire.
b) Orice spaţiu neutilizat în cãsuţa 5.B se va bara, astfel încât sã nu fie posibile adãugãri.
c) Documentul trebuie completat lizibil şi într-o manierã care sã nu permitã ştergerea datelor. Nu sunt permise ştersãturi sau corecturi. Documentul trebuie completat într-o limbã recunoscutã de statul membru gazdã.
d) Dacã descrierea bunurilor/serviciilor (rubrica 5.B a certificatului) se referã la un ordin de cumpãrare întocmit în altã limbã decât limba recunoscutã de statul membru gazdã, instituţia/persoana beneficiarã va trebui sã ataşeze o traducere.
e) Pe de altã parte, dacã certificatul este întocmit în altã limbã decât limba recunoscutã de statul membru al prestatorului/furnizorului/antrepozitarului, trebuie anexatã o traducere a informaţiilor cu privire la bunurile/serviciile din rubrica 5.B de cãtre instituţia/persoana eligibilã.
f) Limba recunoscutã înseamnã una dintre limbile oficiale utilizate în statele membre sau orice altã limbã oficialã din Comunitate pe care statele membre o declarã ca fiind utilizabilã în acest scop.
3. Prin declaraţia din rubrica 3 a certificatului, instituţia/persoana eligibilã furnizeazã informaţiile necesare pentru evaluarea solicitãrii de scutire în statul membru gazdã.
4. Prin declaraţia de la rubrica 4 a certificatului, instituţia confirmã detaliile din rubricile 1 şi 3 lit. (a) ale documentului şi certificã faptul cã persoana eligibilã face parte din personalul instituţiei.
5. a) Trimiterea la formularul de comandã (rubrica 5.B din certificat) trebuie sã conţinã cel puţin data şi numãrul comenzii. Formularul de comandã trebuie sã conţinã toate elementele înscrise în rubrica 5 a certificatului. Dacã certificatul trebuie ştampilat de autoritãţile competente ale statului membru gazdã, se ştampileazã şi formularul de comandã.
b) Indicaţia privind numãrul accizei, conform art. 15 (a) alin. (2) din Directiva 92/12/CEE a antrepozitarului autorizat este opţionalã; indicaţia privind numãrul TVA este obligatorie.
c) Moneda se indicã folosindu-se un cod din 3 litere, potrivit standardului internaţional ISOIDIS 4127, stabilit de Organizaţia Internaţionalã de Standardizare.
6. Declaraţia instituţiei/persoanei eligibile menţionate anterior se autentificã la rubrica 6 prin ştampila autoritãţii competente din statul membru gazdã. Autoritatea respectivã poate condiţiona aprobarea de acordul unei alte autoritãţi din statul membru în care se gãseşte. Obţinerea acestui acord depinde de autoritatea fiscalã competentã.
7. Pentru a simplifica procedura, autoritatea competentã poate dispensa instituţia eligibilã de obligaţia de a solicita ştampila în cazul scutirii pentru utilizare oficialã. Instituţia eligibilã menţioneazã aceastã dispensã la rubrica 7 din certificat.

----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016