Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME din 16 iunie 2006  privind procedurile simplificate de vamuire    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME din 16 iunie 2006 privind procedurile simplificate de vamuire

EMITENT: MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE - AGENTIA NATIONALA DE ADMINISTRARE FISCALA - Autoritatea Nationala a Vamilor
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 540 din 22 iunie 2006
CAP. I
Dispoziţii generale

1. Declararea mãrfurilor la autoritatea vamalã în vederea plasãrii sub un regim vamal se poate face, prin derogare de la declararea mãrfurilor în procedurã normalã, prin utilizarea unor proceduri simplificate, dupã cum urmeazã:
a) procedura declaraţiei incomplete - prevãzutã la art. 194 alin (1) din Regulamentul de aplicare a Codului vamal al României, permite autoritãţii vamale sã accepte, în cazuri temeinic justificate, o declaraţie care nu conţine toate datele necesare sau care nu este însoţitã de toate documentele cerute pentru plasarea sub regimul vamal respectiv; documentele care pot lipsi sunt cele necesare pentru calculul drepturilor de import sau export aferente mãrfurilor plasate sub regimul vamal respectiv; titularul declaraţiei incomplete este obligat sã prezinte ulterior biroului vamal documentele lipsã.
b) procedura declaraţiei simplificate - prevãzutã la art. 194 alin. (2) din Regulamentul de aplicare a Codului vamal al României, permite, în cazul operaţiunilor cu caracter repetitiv, ca mãrfurile sã fie plasate sub regimul vamal respectiv pe baza depunerii unei declaraţii simplificate cu condiţia depunerii ulterioare a unei declaraţii suplimentare cu caracter global.
Prin operaţiuni cu caracter repetitiv se înţeleg transporturile de marfã, având acelaşi destinatar şi acelaşi expeditor, care îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
i) au frecvenţã mai mare de douã transporturi pe sãptãmânã;
ii) marfa transportatã se încadreazã la acelaşi cod tarifar;
iii) ţara de expediţie şi ţara de destinaţie, precum şi regimul vamal şi cel tarifar aplicabile rãmân neschimbate.
Declaraţia simplificatã poate fi:
b.1) o declaraţie incompletã întocmitã pe formularul declaraţiei vamale în detaliu sau
b.2) un document comercial convenit cu autoritatea vamalã, însoţit de o cerere de plasare a mãrfurilor sub regim;
c) procedura de vãmuire la domiciliu - prevãzutã la art. 194 alin (3) din Regulamentul de aplicare a Codului vamal al României.
2. Procedurile simplificate pot fi utilizate de orice persoanã juridicã stabilitã în România, dacã sunt îndeplinite condiţiile prezentelor norme.
3. Autorizarea utilizãrii procedurilor simplificate menţionate la punctul 1 lit. b) şi c) implicã efectuarea în prealabil de cãtre autoritatea vamalã a unei verificãri al cãrei obiectiv este acela de a permite cunoaşterea activitãţii şi organizãrii interne a persoanei solicitante.
În cazul respingerii cererii de autorizare a utilizãrii procedurilor simplificate, decizia autoritãţii vamale trebuie sã facã obiectul unui rãspuns scris, în care se explicã motivele soluţiei adoptate, conform art. 33 alin. (4) din Codul vamal al României.
4. Utilizarea procedurilor simplificate, potrivit prezentelor norme, este condiţionatã de constituirea de cãtre titularul autorizaţiei a unui depozit bãnesc în contul biroului vamal, potrivit art. 199, art. 204 şi art. 209 din Regulamentul de aplicare a Codului vamal al României, care sã asigure plata drepturilor vamale datorate sau achitarea acestora de cãtre titularul autorizaţiei, la biroul vamal, în condiţiile prevãzute de Codul de procedurã fiscalã.
Este interzisã utilizarea procedurilor simplificate de cãtre titularul autorizaţiei, dacã sumele disponibile în depozitul bãnesc constituit în contul biroului vamal nu acoperã datoria vamalã care trebuie plãtitã sau dacã sumele care sunt achitate în momentul efectuãrii operaţiunii de vãmuire nu sting în totalitate datoria vamalã. În aceste cazuri, titularul autorizaţiei este obligat sã prezinte mãrfurile la biroul vamal şi sã aplice procedura normalã de vãmuire.
5. Procedurile simplificate menţionate la punctul 1 pot fi utilizate pentru plasarea mãrfurilor şi încheierea regimurilor vamale prevãzute în Titlul IX Proceduri Simplificate din Regulamentul de aplicare a Codului vamal al României.
6. Titularul poate apela, în aplicarea prevederilor <>art. 31 din Legea nr. 86/2006 privind Codul vamal al României, la serviciile unui comisionar în vamã pentru declararea mãrfurilor în procedura prevãzutã în prezenta secţiune.
Comisionarul în vamã poate fi mandatat de titular sã efectueze total sau parţial orice atribuţie specificã legatã de prezentarea şi declararea mãrfurilor în procedura simplificatã în numele sãu.
7. Pentru mãrfurile restricţionate, astfel cum acestea sunt definite la <>art. 269 alin. (2) şi (3) din Legea nr. 86/2006 privind Codul vamal al României, titularul este obligat sã deţinã toate documentele necesare anterior operaţiunii de vãmuire.
8. Procedurile simplificate de vãmuire pot fi aplicate tuturor mãrfurilor, cu excepţia:
a) mãrfurilor care potrivit reglementãrilor legale se încadreazã în categoria produselor strategice, prevãzute în <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/1999 ;
b) mãrfurilor care intrã sub incidenţa prevederilor privind desfãşurarea în siguranţã a activitãţilor nucleare, prevãzute de <>Legea nr. 111/1996 ;
c) mãrfurilor în cazul cãrora verificarea îndeplinirii unor alte condiţii stabilite prin reglementãri speciale impune prelevarea de cãtre autoritatea vamalã de eşantioane în vederea analizelor tehnice sau de laborator pentru fiecare operaţiune.

CAP. II
Proceduri simplificate de vãmuire pentru punerea în liberã circulaţie

SECŢIUNEA 1
Procedura de declarare incompletã

9. Procedura declaraţiei incomplete se considerã aprobatã de autoritatea vamalã prin acceptarea de cãtre aceasta a declaraţiei vamale incomplete.
10. Declaraţia incompletã cuprinde toate datele şi informaţiile înscrise, potrivit prevederilor Normelor tehnice privind utilizarea, completarea şi tipãrirea formularelor declaraţiei sumare, declaraţiei vamale în detaliu şi exemplarului de control T5R. Totuşi datele şi informaţiile aferente documentelor lipsã care se înscriu în declaraţie au caracter provizoriu şi sunt rezultate din informaţiile pe care titularul le are la dispoziţie la momentul declarãrii.
În rubrica A a declaraţiei vamale, rândul al doilea, se înscrie codul "B" conform prevederilor Normelor tehnice privind utilizarea, completarea şi tipãrirea formularelor declaraţiei sumare, declaraţiei vamale în detaliu şi exemplarului de control T5R.
11. Datele referitoare la documentele care lipsesc, precum şi termenul de prezentare a documentelor lipsã se înscriu în mod obligatoriu în Borderoul documentelor anexate, prevãzut în Normele tehnice privind utilizarea, completarea şi tipãrirea formularelor declaraţiei sumare, declaraţiei vamale în detaliu şi exemplarului de control T5R.
Aceste menţiuni au urmãtoarea formã:
Codul documentului/document lipsã- termen de prezentare ZZ/LL/AA, codul instrumentului de garantare, numãrul şi data acestuia.
12. Acordarea liberului de vamã şi constituirea garanţiei se realizeazã conform prevederilor art. 199 din Regulamentul de aplicare a Codului vamal al României.
13. Elementele de identificare ale instrumentului de garantare şi cuantumul garanţiei se înscriu în rubrica B a declaraţiei vamale de cãtre agentul vamal desemnat în acest sens.
Declaraţia incompletã se rectificã în mod corespunzãtor de cãtre biroul vamal prin utilizarea "funcţiei post control" a sistemului informatic.
Declaraţia rectificatã, denumitã declaraţie completã, va purta în rubrica A a declaraţiei vamale, rândul al doilea codul "X", conform prevederilor Normelor tehnice privind utilizarea, completarea şi tipãrirea formularelor declaraţiei sumare, declaraţiei vamale în detaliu şi exemplarului de control T5R.

SECŢIUNEA 2
Procedura declaraţiei simplificate

A. Condiţii de autorizare

14. Procedura declaraţiei simplificate se realizeazã în cazul operaţiunilor cu caracter repetitiv, pe baza unei autorizaţii eliberate de biroul vamal în a cãrui razã de competenţã teritorialã îşi are sediul sau punctul de lucru solicitantul.
Autorizaţia pentru utilizarea procedurii declaraţiei simplificate poate fi acordatã agenţilor economici, persoane juridice stabilite în România care, pe lângã condiţiile stabilite la art. 203 din Regulamentul de aplicare a Codului vamal al României, îndeplinesc şi urmãtoarele cerinţe:
a) nu înregistreazã debite faţã de autoritatea vamalã;
b) au organizate evidenţe astfel încât acestea sã permitã verificarea de cãtre biroul vamal a operaţiunilor.
În sensul art. 203 alin. (2) lit. b) din Regulamentul de aplicare a Codului vamal al României se considerã cã o persoanã declarã mãrfuri pentru punere în liberã circulaţie în mod ocazional dacã efectueazã cel mult 100 de operaţiuni vamale într-o perioadã de 1 an, calculatã de la data depunerii cererii de autorizare.

B. Dosarul de autorizare

15. Autorizaţia de utilizare a procedurii de declaraţie simplificatã se acordã pe baza unei cereri scrise, întocmitã potrivit modelului şi instrucţiunilor prevãzute în anexa nr. 1.
Cererea se depune la biroul vamal împreunã cu urmãtoarele documente:
a) certificatul de înregistrare a societãţii comerciale, în copie;
b) copia actului constitutiv al societãţii comerciale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, dupã caz;
c) cazierul judiciar al persoanelor fizice care reprezintã legal societatea comercialã;
d) o declaraţie-angajament, completatã conform modelului prevãzut în anexa nr. 2;
e) certificatul de atestare fiscalã, eliberat de autoritatea fiscalã competentã.

C. Emiterea autorizaţiei

16. Verificarea cererii, a documentelor anexate şi a îndeplinirii condiţiilor de autorizare se face de cãtre biroul vamal.
În cazul în care condiţiile legale sunt îndeplinite, autorizaţia de utilizare a procedurii declaraţiei simplificate se întocmeşte în douã exemplare şi se semneazã de cãtre şeful biroul vamal, potrivit modelului prevãzut în anexa nr. 3. Un exemplar al autorizaţiei se predã solicitantului, iar celãlalt exemplar se pãstreazã în evidenţa biroului vamal, care transmite câte o copie direcţiei regionale vamale, în a cãrei razã de competenţã funcţioneazã, precum şi Autoritãţii Naţionale a Vãmilor.
Numãrul autorizaţiei se acordã, în ordine cronologicã, din registrul prevãzut în anexa nr 4. Pe autorizaţie numãrul se înscrie sub forma "PSxxxyyy", unde "xxx" reprezintã codul biroului vamal emitent, iar "yyy" reprezintã numãrul din registrul de evidenţã al autorizaţiilor pentru utilizarea procedurilor simplificate de vãmuire.
17. În situaţia în care titularul solicitã modificarea şi/sau completarea autorizaţiei, acesta întocmeşte şi depune la biroul vamal de autorizare o cerere de suplimentare întocmitã potrivit punctului 15. Pânã la obţinerea aprobãrii operaţiunile de vãmuire pentru mãrfurile în cauzã se deruleazã în procedurã normalã.
Modificãrile şi/sau completãrile autorizaţiei se fac de cãtre biroul vamal pe un nou formular de autorizaţie, care devine anexã la autorizaţia emisã iniţial. Biroul vamal transmite câte o copie direcţiei regionale vamale, în a cãrei razã de competenţã funcţioneazã, precum şi Autoritãţii Naţionale a Vãmilor.
18. În autorizaţia de utilizare a procedurii declaraţiei simplificate se înscriu elementele precizate la art. 204 din Regulamentul de aplicare a Codului vamal al României.

D. Anularea autorizaţiei

19. Biroul vamal anuleazã autorizaţia dacã:
a) emiterea ei s-a fãcut pe baza unor date incorecte sau incomplete, iar solicitantul avea cunoştinţã sau trebuia sã aibã cunoştinţã de acest fapt;
b) una sau mai multe dintre condiţiile ce au stat la baza emiterii nu mai sunt îndeplinite;
c) titularul solicitã;
d) nu sunt respectate condiţiile privind organizarea, de cãtre persoana autorizatã, a unor evidenţe ale operaţiunilor comerciale astfel încât sã permitã autoritãţii vamale sã efectueze un control eficient;
e) s-au sãvârşit infracţiuni sau încãlcãri repetate ale legislaţiei vamale de cãtre persoana autorizatã sau reprezentantul sãu.
Anularea autorizaţiei conţine data de la care mãsura intervine şi este notificatã de biroul vamal titularului, direcţiei regionale vamale, în a cãrei razã de competenţã funcţioneazã, precum şi Autoritãţii Naţionale a Vãmilor
20. În cazul în care autorizaţia a fost anulatã, o nouã autorizaţie poate fi emisã numai dupã remedierea sau înlãturarea cauzelor care au dus la anularea acesteia, prin reluarea procedurii de autorizare cuprinsã în prezentele norme.

E. Etape ale procedurii declaraţiei simplificate sub forma declaraţiei incomplete

21. Pentru derularea procedurii declaraţiei simplificate întocmie pe formularul declaraţiei vamale în detaliu se parcurg urmãtoarele etape:
a) constituirea unui depozit bãnesc în contul biroului vamal potrivit prevederilor <>art. 211-222 din Legea nr. 86/2006 privind Codul vamal al României
b) prezentarea şi declararea mãrfurilor la biroul vamal prin depunerea declaraţiei incomplete prevãzute la punctul 10.
c) plata drepturilor de import;
d) depunerea declaraţiei suplimentare cu caracter global şi regularizarea plãţii drepturilor de import în primele cinci zile ale lunii urmãtoare celei în care s-au depus declaraţiile simplificate.
22. La declaraţia simplificatã se anexeazã documentele prevãzute la art. 145 din Regulamentul de aplicare a Codului vamal al României.
Declaraţia simplificatã poate fi acceptatã şi în cazul în care unele dintre aceste documente nu pot fi anexate, dupã ce autoritatea vamalã stabileşte cã documentele lipsã sunt cele necesare calculãrii drepturilor de import.
23. În rubrica A, rândul al doilea a declaraţiei simplificate se înscrie codul "C", conform prevederilor Normelor tehnice privind utilizarea, completarea şi tipãrirea formularelor declaraţiei sumare, declaraţiei vamale în detaliu şi exemplarului de control T5R.
24. Dispoziţiile punctului 11 se aplicã şi în cazul procedurii declaraţiei simplificate sub forma declaraţiei incomplete.
25. Acordarea liberului de vamã şi constituirea garanţiei se realizeazã conform prevederilor art. 199 din Regulamentul de aplicare a Codului vamal al României.
Elementele de identificare ale instrumentului de garantare şi cuantumul garanţiei se înscriu în rubrica B a declaraţiei vamale de cãtre agentul vamal desemnat în acest sens.
26. Declaraţia suplimentarã cu caracter global, va purta în rubrica A, rândul al doilea, codul "Y", conform prevederilor Normelor tehnice privind utilizarea, completarea şi tipãrirea formularelor declaraţiei sumare, declaraţiei vamale în detaliu şi exemplarului de control T5R.
27. Datele care se înscriu în rubricile 8(Destinatar), 14(Declarant/Reprezentant), 31(Colete şi descrierea mãrfurilor), 33(Codul mãrfurilor), 34(Cod ţarã origine), 36(Preferinţe) şi 37(Regim) ale declaraţiei suplimentare cu caracter global trebuie sã coincidã cu cele care au fost înscrise în declaraţia simplificatã.
Pentru datele înscrise în rubricile declaraţiei suplimentare cu caracter global se admit diferenţe faţã de cele declarate iniţial, cu condiţia justificãrii şi aprobãrii lor de cãtre biroul vamal.
În cazul rubricilor referitoare la greutate şi valoare aceste diferenţe nu pot fi mai mari de 10% fatã de cele declarate initial.
28. La depunerea declaraţiei suplimentare cu caracter global se efectueazã, dupã caz regularizarea drepturilor de import.
Elementele de taxare luate în considerare pentru calculul drepturilor de import sunt cele în vigoare la momentul depunerii declaraţiei simplificate.

E1. Etape ale procedurii declaraţiei simplificate sub forma unui document comercial

29. Pentru derularea procedurii declaraţiei simplificate sub forma unui document comercial se parcurg urmãtoarele etape:
a) constituirea unui depozit bãnesc în contul biroului vamal potrivit prevederilor <>art. 211-222 din Legea nr. 86/2006 privind Codul vamal al României;
b) prezentarea şi declararea mãrfurilor la biroul vamal prin prezentarea documentului comercial în douã exemplare, dintre care unul este destinat biroului vamal, iar celãlalt se pãstreazã de cãtre titular;
c) plata drepturilor de import;
d) depunerea declaraţiei suplimentare cu caracter global întocmite pe formularul declaraţiei vamale în detaliu şi regularizarea plãţii drepturilor de import în primele cinci zile ale lunii urmãtoare celei în care s-au depus declaraţiile simplificate.
30. Dupã parcurgerea etapelor de vãmuire, potrivit legii, se acordã liber de vamã. În acest caz titularul are dreptul de a dispune de mãrfuri înainte de depunerea declaraţiei suplimentare cu caracter global şi regularizarea plãţii drepturilor de import.
31. Documentul comercial autorizat în prealabil de cãtre biroul vamal conţine cel puţin urmãtoarele elemente:
i) expeditorul şi ţara de expediţie a mãrfii;
ii) destinatarul;
iii) descrierea comercialã şi cantitatea mãrfii;
iv) valoarea şi codul tarifar al mãrfii;
v) numãrul, felul şi mãrcile coletelor, dupã caz.
32. Plata drepturilor vamale menţionatã la pct. 29 lit. c) se face o datã cu depunerea documentului comercial, ţinându-se seama de elementele de taxare aplicabile în momentul depunerii acestui document.
33. Declaraţie suplimentarã cu caracter global, va purta în rubrica A, rândul al doilea, codul "Y", conform prevederilor Normelor tehnice privind utilizarea, completarea şi tipãrirea formularelor declaraţiei sumare, declaraţiei vamale în detaliu şi exemplarului de control T5R.
34. La rubrica 44 din declaraţia suplimentarã cu caracter global se menţionezã perioada pentru care aceasta se întocmeşte şi datele de referinţã ale documentelor comerciale.
35. La depunerea declaraţiei suplimentare cu caracter global se efectueazã controlul concordanţei dintre datele cuprinse în aceasta cu cele din documentele comerciale.

SECŢIUNEA 3
Procedura de vãmuire la domiciliu

A. Definiţii

36. În aplicarea dispoziţiilor prezentei secţiuni, prin termenii de mai jos se înţelege:
a) declaraţii vamale preautentificate - exemplarele declaraţiei vamale în detaliu completate parţial, semnate şi ştampilate de agentul vamal desemnat, puse la dispoziţia titularului periodic, anterior efectuãrii formalitãţilor vamale de plasare sub regim. Completare parţialã constã în înscrierea manualã la rubrica "J - CONTROLAT LA VAMA DE DESTINAŢIE" menţiunea "VĂMUIRE LA DOMICILIU", precum şi numãrul curent din Registrul de evidenţã a declaraţiilor vamale preautentificate şi numãrul autorizaţiei de utilizare a procedurii;
b) agent vamal desemnat - lucrãtorul vamal desemnat prin ordin de serviciu de cãtre şeful biroului vamal, însãrcinat cu preautentificarea, eliberarea, evidenţa şi verificarea utilizãrii declaraţiilor vamale preautentificate;
c) aviz de sosire - documentul prin care titularul notificã biroul vamal despre sosirea mijlocului de transport încãrcat cu mãrfuri la locul de descãrcare sau alt loc aprobat de autoritatea vamalã. Avizul poate fi completat pentru mijloacele de transport ce urmeazã sã soseascã într-o perioadã de maximum 72 de ore calculatã de la momentul transmiterii. În acest caz pentru fiecare mijloc de transport se va preciza data şi ora sosirii, prevederile privind dreptul de intervenţie, prevãzute în prezenta secţiune, aplicându-se în mod corespunzãtor;
d) perioada de justificare - termenul stabilit de biroul vamal pentru justificarea utilizãrii declaraţiilor vamale preautentificate, care nu poate depãşi 30 de zile de la data punerii la dispoziţie a declaraţiilor vamale preautentificate.

B. Condiţii de autorizare

37. Procedura de vãmuire la domiciliu se realizeazã pe baza unei autorizaţii eliberate de biroul vamal în a cãrui razã de competenţã teritorialã solicitantul îşi are sediul sau punctul de lucru.
Prevederile punctului 14 se aplicã şi în cazul procedurii de vãmuire la domiciliu.

C. Dosarul de autorizare

38. Autorizaţia de utilizare a procedurii de vãmuire la domiciliu se acordã pe baza unei cereri scrise, întocmite potrivit modelului şi instrucţiunilor prevãzute în anexa nr. 1.
Cererea se depune la biroul vamal împreunã cu urmãtoarele documente:
a) certificatul de înregistrare a societãţii comerciale, în copie;
b) actul constitutiv al societãţii comerciale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, dupã caz;
c) cazierul judiciar al persoanelor fizice care reprezintã legal societatea comercialã;
d) o declaraţie-angajament, completatã conform modelului prevãzut în anexa nr. 2
e) certificatul de atestare fiscalã, eliberat de autoritatea fiscalã competentã.
39. La cererea depusã de titular, acesta anexeazã documente din care sã rezulte datele prevãzute la art. 205 din Regulamentul vamal de aplicare a Codului vamal al României, precum şi documentele cu privire la îndeplinirea condiţiei de a fi autorizat ca destinatar agreat pentru mãrfurile supuse regimului de tranzit comun; aceastã condiţie poate fi îndeplinitã şi de cãtre un comisionar în vamã care are încheiat un contract de reprezentare cu titularul operaţiunii. Condiţia nu este aplicabilã în cazul în care tranzitul se efectueazã sub acoperirea Convenţiei TIR sau pe calea feratã.

D. Emiterea autorizaţiei

40. Dispoziţiile punctelor 16 şi 17 se aplicã în mod corespunzãtor şi în cazul procedurii de vãmuire la domiciliu.
41. În autorizaţia de utilizare a procedurii de vãmuire la domiciliu se înscriu elementele prevãzute la art. 209 din Regulamentul de aplicare a Codului vamal al României şi locul aprobat de biroul vamal pentru plasarea mãrfurilor sub regim.

E. Anularea autorizaţiei

42. Biroului vamal anuleazã autorizaţia dacã:
a) emiterea ei s-a fãcut pe baza unor date incorecte sau incomplete, iar solicitantul avea cunoştinţã sau trebuia sa aibã cunoştinţã de acest fapt;
b) una sau mai multe dintre condiţiile ce au stat la baza emiterii nu mai sunt îndeplinite;
c) nu sunt respectate condiţiile privind organizarea, de cãtre persoana autorizata, a unor evidenţe ale operaţiunilor comerciale astfel încât sã permitã autoritãţii vamale sã efectueze un control eficient;
d) s-au sãvârşit infracţiuni sau încãlcãri repetate ale legislaţiei vamale de cãtre persoana autorizatã sau reprezentantul sãu;
e) nu mai declarã mãrfurile în procedura pentru care a fost autorizat pe o perioadã mai mare de 6 luni;
f) titularul solicitã.
Anularea autorizaţiei conţine data de la care mãsura intervine şi este notificatã de biroul vamal titularului, direcţiei regionale vamale şi Autoritãţii Naţionale a Vãmilor.
43. În cazul în care autorizaţia a fost anulatã, o nouã autorizaţie poate fi emisã numai dupã remedierea sau înlãturarea cauzelor care au dus la anularea acesteia, prin reluarea procedurii de autorizare cuprinsã în prezentele norme.

F. Etape ale procedurii de vãmuire la domiciliu

44. Pentru derularea procedurii de vãmuire la domiciliu se parcurg urmãtoarele etape:
a) constituirea unei garanţii în contul biroului vamal potrivit prevederilor <>art. 211-222 din Legea nr. 86/2006 privind Codul vamal al României;
b) obţinerea declaraţiilor vamale preautentificate;
c) evidenţa declaraţiilor vamale preautentificate;
d) dirijarea mãrfurilor la sediul titularului sau, dupã caz, cãtre alte locuri stabilite sau aprobate de autoritatea vamalã;
e) notificarea biroului vamal privind sosirea mãrfurilor;
f) transmiterea rãspunsului biroului vamal privind decizia de intervenţie sau neintervenţie
g) descãrcarea şi receptionarea mãrfurilor;
h) completarea declaraţiilor vamale preautentificate şi acordarea liberului de vamã;
i) înscrierea mãrfurilor în evidenţe;
j) depunerea declaraţiilor vamale la biroul vamal, regularizarea diferenţelor, precum şi justificarea utilizãrii declaraţiilor vamale preautentificate.

Obţinerea şi evidenţa declaraţiilor vamale preautentificate

45. Titularul solicitã în scris biroului vamal, sub semnãtura persoanei care angajeazã rãspunderea juridicã a societãţii comerciale, preautentificarea unui numãr de declaraţii vamale corespunzãtor nevoilor estimate pentru o perioada de justificare.
Declaraţiile vamale preautentificate se predau pe baza unui proces-verbal de predare-primire, potrivit modelului prevãzut în anexa nr. 5.
46. Declaraţiile vamale preautentificate se înregistreazã, în ordinea eliberãrii lor, în Registrul de evidenţã a declaraţiilor vamale preautentificate al cãrui model este prevãzut în anexa nr. 6. Acest registru se înfiinţeazã de fiecare titular şi este ţinut în forma identicã cu cel al biroului vamal.

Dirijarea mãrfurilor

47. Mãrfurile destinate plasãrii sub regimul vamal de punere în liberã circulaţie sunt dirijate direct la locul aprobat pentru descãrcare, stabilit în autorizaţia pentru utilizarea procedurii de vãmuire la domiciliu de biroul vamal, sub acoperirea unui titlu de tranzit şi se îndeplinesc toate formalitãţile corespunzãtoare încheierii regimului vamal de tranzit.

Notificarea biroului vamal privind sosirea mãrfurilor şi rãspunsul biroului vamal

48. Sosirea mijlocului de transport se notificã de titular biroului vamal pe baza unui aviz de sosire, cu scopul de a permite acestuia efectuarea, dacã se considerã necesar, a controlului sigiliilor şi al mãrfurilor.
Avizul de sosire, al cãrui model este prevãzut în anexa nr. 7, se transmite biroului vamal prin fax, pe cale electronicã sau în orice alt mod acceptat de biroul vamal, imediat dupã sosirea efectivã a mijlocului de transport, atunci când aceasta are loc în timpul orelor de program al biroului vamal. Titularul este obligat sã verifice transmiterea corectã a faxului conţinând avizul de sosire (menţionatã în mod automat pe susa confirmãrii de transmitere de cãtre aparat prin menţiunea "OK"), respectiv confirmarea transmisiei efectuatã pe cale electronicã sau prin orice alt mod acceptat de biroul vamal.
Modalitatea de transmitere a avizului de sosire trebuie sã asigure titularului transmiterea sau eliberarea unei confirmãri a transmiterii avizului de sosire, în care sã fie indicate data, ora şi minutul primirii de cãtre biroul vamal a acestuia.
În cazul în care, din cauza unor defecţiuni tehnice sau din alte cauze, titularul nu poate transmite avizul de sosire, acesta este obligat sã il predea cît mai curând posibil, personal, agentului vamal desemnat. Acesta înscrie data, ora şi minutul primirii.
La primirea avizului agentul vamal desemnat îl înştiinţeazã pe şeful biroului vamal sau pe înlocuitorul legal al acestuia, pentru luarea deciziei privind intervenţia sau neintervenţia în vederea efectuãrii controlului vamal al mãrfurilor. În cazul în care se constatã existenţa unui consemn, agentul vamal va comunica aceasta imediat şefului biroului vamal sau înlocuitorului legal al acestuia, care va lua mãsura suspendãrii procedurii de vãmuire la domiciliu pentru operaţiunea în cauzã pânã la clarificarea situaţiei. Biroul vamal informeazã imediat emitentul consemnului în vederea luãrii deciziei privind mãsurile ce se impun.
De la primirea avizului de sosire biroul vamal dispune de un termen de maximum 3 ore, în cursul cãruia lucrãtorii vamali se pot deplasa pentru efectuarea controlului. Termenul se calculeazã începând cu ora şi minutul înscrise automat prin modalitãţile menţionate la alin. 2, sau, dupã caz, începând cu ora şi minutul înscrise de agentul vamal desemnat pe avizul de sosire primit personal.
În cazul în care achitarea drepturilor vamale se efectuezã pe baza odinului de platã, titularul autorizaţiei prezintã agentului vamal desemnat ordinul de platã vizat de cãtre banca plãtitorului prin care s-a efectuat plata drepturilor vamale pentru mãrfurile înscrise în aviz.
49. În cazul în care sosirea mãrfurilor are loc în afara orelor de program sau cu maximum 30 de minute înainte de ora de încheiere a programului, termenul menţionat la pct. 48 curge începând cu prima orã de program a zilei urmãtoare de lucru. Dacã biroul vamal nu intervine în acest termen, titularul poate sã rupã sigiliile şi sã descarce mãrfurile.
50. Avizul de sosire poate fi transmis şi în afara programului de lucru al biroului vamal atunci când acesta şi titularul au convenit asupra prelungirii programului.
51. Avizul de sosire se întocmeşte în douã exemplare, dintre care un exemplar original se predã sau se trimite prin poştã la biroul vamal ulterior transmiterii în modalitãţile prevãzute la pct. 48, iar celãlalt se pãstreazã de titular anexat la confirmarea de transmitere.
52. Dupã primirea avizului de sosire, agentul vamal desemnat completeazã rubrica "Decizia şefului biroului vamal cu privire la intervenţie sau neintervenţie" cu menţiunea " Intervenţie" sau "Neintervenţie", dupã caz.
Rãspunsul biroului vamal privind decizia de intervenţie sau neintervenţie se transmite prin fax titularului autorizaţiei. În situaţia în care pe rãspuns este înscrisã menţiunea "Intervenţie", titularul are obligaţia sã aştepte lucrãtorul vamal care se prezintã la locul aprobat în termenul precizat la punctul 48.
53. În cazul transportului de mãrfuri având mai mulţi destinatari, în avizul de sosire se completeazã rubrica "mãrfuri de grupaj".
54. În situaţia în care mãrfurile sosesc la locul de descãrcare în afara programului de lucru sau în zile nelucrãtoare, utilizarea procedurii de vãmuire la domiciliu se reia în prima zi lucrãtoare care urmeazã celei în care acestea au sosit la destinaţie.
55. Evidenţa avizelor de sosire se ţine atât de titular, cât şi de biroul vamal prin intermediul Registrului de evidenţã a avizelor, al cãrui model este prevãzut în anexa nr. 8. Acest registru se înfiinţeazã de fiecare titular şi este ţinut în formã identicã cu cel al biroului vamal.

Descãrcarea şi recepţionarea mãrfurilor

56. Efectuarea operaţiunilor prealabile declarãrii mãrfurilor revine titularului în situaţia în care biroul vamal transmite rãspunsul cu menţiunea "Neintervenţie". Aceste operaţiuni prealabile declarãrii mãrfurilor constau în ruperea sigiliilor, descãrcarea mijlocului de transport, identificarea mãrfurilor şi recepţionarea acestora.
Dacã biroul vamal transmite rãspunsul cu menţiunea "Intervenţie" agentul vamal are obligaţia sã se prezinte la locul aprobat în cadrul termenului menţionat la pct. 48.
Conform art. 208 alin. (1) din Regulamentul de aplicare a Codului vamal al României, titularul are dreptul ca, înainte de plasarea sub regimul vamal de punere în liberã circulaţie, sã introducã mãrfurile în depozit temporar la sediul sãu ori la punctul de lucru aprobat, notificând biroului vamal aceastã situaţie prin avizul de sosire. Dispoziţiile prevãzute în Codul vamal şi în Regulamentul de aplicare a acestuia privind depozitul temporar se aplicã în mod corespunzãtor. În acest caz avizul de sosire este asimilat cu declaraţia sumarã.
Titularul este obligat sã înregistreze mãrfurile în registrul de evidenţã a mãrfurilor intrate în depozit temporar, al cãrui model este prevãzut în anexa nr. 9.
Scoaterea mãrfurilor din depozitul temporar se va face prin transmiterea la biroul vamal a unui nou aviz de sosire completat corespunzãtor, iar procedura de vãmuire la domiciliu se deruleazã conform prevederilor prezentelor norme.
57. În cazul transportului de mãrfuri având mai mulţi destinatari - mãrfuri de grupaj - aflaţi în raza de competenţã teritorialã a unor birouri vamale diferite, agentul vamal desemnat este obligat sã se deplaseze la locul aprobat, în cadrul termenului menţionat la pct. 48 şi sã asiste la desigilarea şi descãrcarea din mijlocul de transport a partidei de marfã corespunzãtoare.
Dupã încheierea operaţiunii de descãrcare, agentul vamal desemnat, resigileazã mijlocul de transport şi îndeplineşte normele legale privind tranzitul cãtre biroul vamal corespunzãtor destinaţiei urmãtoare.
58. La transportul de mãrfuri având mai mulţi destinatari, beneficiari ai procedurii de vãmuire la domiciliu, aflaţi în raza de competenţã teritorialã a aceluiaşi birou vamal, agentul vamal desemnat este obligat sã se deplaseze la primul loc aprobat pentru descãrcare, în cadrul termenului menţionat la pct. 48, sã asiste la desigilarea şi descãrcarea partidei de marfã destinatã acestui loc şi sã însoţeascã mijlocul de transport, pe baza aceluaşi titlu de tranzit, cãtre urmãtorul loc aprobat pentru descãrcarea mãrfurilor.
59. Dacã în cadrul termenului prevãzut la pct. 48, agentul vamal nu se prezintã, iar titularul constatã în timpul descãrcãrii mãrfurilor diferenţe între datele înscrise în titlul de tranzit şi mãrfurile descãrcate, acesta este obligat sã întrerupã imediat operaţiunile aflate în derulare şi sã informeze imediat biroul vamal.
În aceastã situaţie biroul vamal procedeazã astfel:
a) dacã informarea se face în timpul orelor de program, agentul vamal desemnat se deplaseazã imediat la locul de descãrcare a mãrfurilor, efectuând controlul vamal;
b) dacã informarea se face în afara orelor de program, agentul vamal desemnat se deplaseazã în ziua lucrãtoare urmãtoare la locul de descãrcare a mãrfurilor, efectuând controlul vamal.
Pe baza constatãrilor rezultate în urma controlului se întocmeşte un proces-verbal ce se anexeazã la titlul de tranzit şi la declaraţia vamalã preautentificatã de plasare sub regim vamal.
În acelaşi mod se procedeazã şi în cazul în care se constatã diferenţe între datele conţinute în avizul de sosire şi cele cuprinse în titlul de tranzit şi în documentele însoţitoare.
60. Predarea titlului de tranzit şi confirmarea acestuia se fac potrivit normelor stabilite pentru regimul vamal de tranzit.

Completarea declaraţiei vamale, acordarea liberului de vamã şi înscrierea mãrfurilor în evidente

61. Plasarea mãrfurilor sub regim vamal se realizeazã prin completarea declaraţiei vamale în detaliu, conform Normelor tehnice privind utilizarea, completarea şi tipãrirea formularelor declaraţiei sumare, declaraţiei vamale în detaliu şi exemplarului de control T5R.
62. Dupã efectuarea operaţiunilor prealabile vãmuirii titularul completeazã declaraţiile vamale preautentificate, corespunzãtor regimului vamal.
i) la rubrica "A - BIROU DE DESTINAŢIE" se inscriu codul şi denumirea biroului vamal, precum şi numãrul şi data înregistrãrii declaraţiei vamale;
ii) la rubrica "B - INFORMAŢII CONTABILE" se înscriu numãrul şi data validãrii declaraţiei vamale în detaliu, precum şi numãrul şi data borderoului contabil;
iii) la rubrica "14 - DECLARANT/REPREZENTANT" se înscriu numãrul autorizaţiei de vãmuire la domiciliu, de forma "PSxxxyyy", precum şi datele de identificare a titularului (denumirea, adresa); în situaţia în care titularul apeleazã la serviciile unui comisionar în vamã, în aceastã rubricã se vor înscrie denumirea şi adresa comisionarului în vamã, precum şi numãrul autorizaţiei de comisionar în vamã, de forma "ACVxxx";
iv) la rubrica "48 - REPORT DE PLATA" titularul înscrie, dupã caz, codul codul documentului de garantare consituite în contul biroului vamal;
v) rubrica "54 - LOCUL SI DATA" se completeazã, dupã tipãrirea declaraţiei vamale, cu numele, prenumele şi semnãtura persoanei împuternicite de titular sau de comisionarul în vamã, dupã caz, sã întocmeascã respectiva declaraţie vamalã.
63. Dupã completarea rubricilor declaraţiei vamale se solicitã liberul de vamã. Se obţin numãrul şi data de înregistrare ale declaraţiei vamale în detaliu, de forma: "I xxxxxxxx - zz/ll/", evidenţiate la nivelul rubricii A, numãrul şi data de validare, de forma: "V xxxxxxxx - zz/ll/", precum şi numãrul şi data borderoului contabil, de forma "R xxxxxxxx -zz/ll/", evidenţiate la nivelul rubricii B.
Tipãrirea se face de cãtre titular pe formularele de declaraţii vamale preautentificate în setul corespunzãtor.
Dupã acordarea liberului de vamã mãrfurile se înscriu în evidenţele titularului.

Depunerea declaraţiilor vamale şi justificarea utilizãrii declaraţiilor vamale preautentificate

64. Exemplarele pentru vamã cu documentele care au stat la baza emiterii declaraţiei vamale vor fi depuse la biroul vamal la sfârşitul perioadei de justificare. Setul de documente include în mod obligatoriu şi documentele speciale cerute în conformitate cu prevederile art. 269 alin. (2) si (3) din Codul vamal al României.
Agentul vamal desemnat opereazã în registrul de evidenţã a declaraţiilor vamale preautentificate justificarea utilizãrii acestora.
Atunci când se constatã încãlcarea legislaţiei în vigoare, operaţiunile respective fac obiectul controlului ulterior.
65. La sfârşitul perioadei de justificare, titularul este obligat sã justifice utilizarea declaraţiilor vamale preautentificate. Acesta prezintã inclusiv declaraţiile vamale preautentificate care au fost completate greşit sau care nu au putut fi utilizate în mod corespunzãtor, însoţite de o notã din care sã rezulte cauzele ce au condus la neutilizarea lor, dupã care acestea sunt distruse în prezenţa agentului vamal desemnat. Scoaterea lor din evidenţã se face pe baza notei menţionate mai sus, datatã, semnatã şi stampilatã de cãtre titular şi agentul vamal.

CAP. III
Proceduri simplificate de vãmuire pentru regimul de antrepozitare vamalã

SECŢIUNEA 1
Procedura declaraţiei incomplete

66. Prevederile punctului 9 se aplicã şi în cazul regimului de antrepozitare vamalã.
67. Prevederile pct. 10-13 se aplicã dupã caz, în mod corespunzãtor pentru regimul de antrepozitare vamalã.

SECŢIUNEA 2
Procedura declarãrii simplificate

68. Dispoziţiile pct. 14 - 35 se aplicã în mod corespunzãtor pentru regimul de antrepozitare vamalã.

SECŢIUNEA 3
Procedura de vãmuire la domiciliu

69. Autorizaţia pentru vãmuirea la domiciliu se acordã cu condiţia deţinerii de cãtre solicitant a autorizaţiei de antrepozitare vamalã.
Pentru aplicarea procedurii de vãmuire la domiciliu în cazul regimul de antrepozitare titularul va solicita implicit autorizaţie de expeditor şi destinatar agreat.
Prevederile pct. 36 - 43 se aplicã în mod corespunzãtor pentru regimul vamal de antrepozit.
70. Prevederile pct. 44 - 60 se aplicã în mod corespunzãtor pentru regimul vamal de antrepozit.

Completarea şi depunerea declaraţiei vamale

71. Dupã efectuarea operaţiunilor prealabile vãmuirii titularul completeazã declaraţiile vamale preautentificate, astfel:
i) la rubrica "A - BIROU DE DESTINAŢIE" se înscriu codul şi denumirea biroului vamal, precum şi numãrul şi data înregistrãrii declaraţiei vamale;
ii) la rubrica "B - INFORMAŢII CONTABILE" se înscriu numãrul şi data validãrii declaraţiei vamale în detaliu, precum şi numãrul si data borderoului contabil;
iii) la rubrica "14 - DECLARANT/REPREZENTANT" se înscriu numãrul autorizaţiei de vãmuire la domiciliu, de forma "PSxxxyyy", precum şi datele de identificare a titularului (denumirea, adresa); în situaţia în care titularul apeleazã la serviciile unui comisionar în vamã, în aceastã rubricã se vor înscrie denumirea şi adresa comisionarului în vamã, precum şi numãrul autorizaţiei de comisionar în vamã, de forma "ACVxxx";
iv) la rubrica "49 - IDENTIFICAREA ANTREPOZITULUI", a doua parte a casetei, titularul înscrie termenul acordat de autoritatea vamalã pentru încheierea operaţiunilor suspensive, exprimat în zile;
v) rubrica "54 - LOCUL SI DATA" se completeazã dupã tipãrirea declaraţiei vamale, cu numele, prenumele şi semnãtura persoanei împuternicite de titular sau de comisionarul în vamã, dupã caz, sã întocmeascã respectiva declaraţie vamalã.
72. Dispoziţiile pct. 63 - 65 se aplicã în mod corespunzãtor pentru regimul vamal de antrepozit.

CAP. IV
Proceduri simplificate de vãmuire pentru regimurile de perfecţionare activã, transformare sub control vamal şi admitere temporarã

SECŢIUNEA 1
Procedura declaraţiei incomplete

73. Dispoziţiile prevãzute la pct. 9 - 13 se aplicã în mod corespunzãtor pentru regimurile vamale de perfecţionare activã, transformare sub control vamal şi admitere temporarã.

SECŢIUNEA 2
Procedura de declarare simplificatã şi de vãmuire la domiciliu

74. Autorizaţia pentru vãmuirea la domiciliu se acordã cu condiţia deţinerii de cãtre solicitant a autorizaţiei pentru regimul sau regimurile economice pentru care urmeazã sã se aplice procedura de vãmuire la domiciliu.
Prevederile pct. 14-61 se aplicã în mod corespunzãtor pentru regimurile vamale de perfecţionare activã, transformare sub control vamal şi admitere temporarã.

Completarea şi depunerea declaraţiei vamale în cazul procedurii de vãmuire la domiciliu.

75. Dupã efectuarea operaţiunilor prealabile vãmuirii titularul completeazã declaraţiile vamale preautentificate, corespunzãtor regimului vamal:
i) la rubrica "A - BIROU DE DESTINAŢIE" se înscriu codul şi denumirea biroului vamal, precum şi numãrul şi data înregistrãrii declaraţiei vamale;
ii) la rubrica "B - INFORMAŢII CONTABILE" se înscriu numãrul şi data validãrii declaraţiei vamale în detaliu, precum şi numãrul şi data borderoului contabil;
iii) la rubrica "14 - DECLARANT/REPREZENTANT" se inscriu numãrul autorizaţiei de vãmuire la domiciliu, de forma "PSxxxyyy", precum şi datele de identificare a titularului (denumirea şi adresa); în situaţia în care titularul apeleazã la serviciile unui comisionar în vamã, în aceastã rubricã se vor înscrie denumirea şi adresa comisionarului, precum şi numãrul autorizaţiei de comisionar în vamã, emisã de Autoritatea Naţionalã a Vãmilor, de forma "ACVxxx";
i) la rubrica "48 - REPORT DE PLATA" titularul inscrie, dupã caz, codul documentului de garantare consituite în contul biroului vamal;
ii) la rubrica "49 - IDENTIFICAREA ANTREPOZITULUI", a doua parte a casetei, titularul înscrie termenul acordat de autoritatea vamalã pentru încheierea operaţiunilor suspensive, exprimat in zile;
iii) rubrica "54 - LOCUL SI DATA" se completeazã, dupã tipãrirea declaraţiei vamale, cu numele, prenumele şi semnãtura persoanei împuternicite de titular sau de comisionarul în vamã, dupã caz, sã întocmeascã declaraţia vamalã.
76. Prevederile pct. 63 - 65 se aplicã în mod corespunzãtor pentru regimurile vamale de perfecţionare activã, transformare sub control vamal şi admitere temporarã.

CAP. V
Proceduri simplificate de vãmuire pentru regimul de perfecţionare pasivã

77. În cazul punerii în liberã circulaţie a mãrfurilor care au fost anterior plasate sub regimul de perfecţionare pasivã pot fi aplicate procedurile simplificate referitoare la punerea în liberã circulaţie a mãrfurilor.

CAP. VI
Proceduri simplificate de vãmuire la export

SECŢIUNEA 1
Procedura de declarare incompletã

78. Dispoziţiile pct. 9-13 se aplicã în mod corespunzãtor pentru regimul vamal de export.
79. Data determinantã pentru aplicarea altor dispoziţii ce reglementeazã exportul este data înregistrãrii declaraţiei incomplete.

SECŢIUNEA 2
Procedura declarãrii simplificate

80. Dispoziţiile pct. 14-28 se aplicã în mod corespunzãtor pentru regimul vamal de export.

Etape ale procedurii declaraţiei simplificate sub forma unui document comercial

81. Procedura declaraţiei simplificate, la export, sub forma unui document comercial poate fi utilizatã atunci când mãrfurile nu au restricţii la export, iar regimul vamal este cel de export definitiv şi nu presupune regimuri vamale economice, cu excepţia regimului vamal de antrepozitare.
82. Pentru derularea procedurii declaraţiei simplificate se parcurg urmãtoarele etape:
a) prezentarea şi declararea mãrfurilor la biroul vamal prin prezentarea documentului comercial în douã exemplare, dintre care unul este destinat biroului vamal, iar celãlalt se pãstreazã de cãtre titular;
b) depunerea declaraţiei suplimentare cu caracter global completatã pe formularul declaraţiei vamale în detaliu.
83. Dupã parcurgerea etapelor de vãmuire, potrivit legii, se acordã liber de vamã. În acest caz titularul are dreptul de a dispune de mãrfuri înainte de depunerea declaraţiei suplimentare cu caracter global.
84. Documentul comercial autorizat de cãtre biroul vamal constituie dovada ieşirii de pe teritoriul vamal al României. Acesta conţine cel puţin urmãtoarele elemente:
i) expeditorul;
ii) destinatarul şi ţara de destinaţie;
iii) descrierea comercialã şi cantitatea mãrfii;
iv) valoarea şi codul tarifar al mãrfii;
v) numãrul, felul şi mãrcile coletelor, dupã caz.
vi) numãrul autorizaţiei pentru procedura simplificatã
85. Dispoziţiile pct. 33-35 se aplicã în mod corespunzãtor pentru regimul vamal de export.

SECŢIUNEA 3
Procedura de vãmuire la domiciliu

86. În cadrul procedurii de vãmuire la domiciliu autoritatea vamalã acordã dreptul titularului operaţiunilor de a aplica sigilii vamale la mijloacele de transport încãrcate cu mãrfuri pentru export cu respectarea instrucţiunilor de aplicare, pãstrare şi evidenţã a acestora.

A. Definiţii

87. În aplicarea dispoziţiilor prezentei secţiuni, prin termenii de mai jos se înţelege:
a) declaraţii vamale preautentificate - exemplarele declaraţiei vamale în detaliu completate parţial, semnate şi ştampilate în rubrica A de agentul vamal desemnat, puse la dispoziţia titularului periodic, anterior efectuãrii formalitãţilor vamale de plasare sub regim.
Completarea parţialã constã în înscrierea manualã
i) la rubrica "C - BIROU DE PLECARE" a declaraţiei de tranzit se înscrie numãrul din Registrul de evidenţã a declaraţiilor vamale preautentificate;
ii) la rubrica "D - CONTROLAT LA BIROUL DE PLECARE" - se înscrie menţiunea "VĂMUIRE LA DOMICILIU", precum şi numãrul din Registrul de evidenţã a declaraţiilor vamale preautentificate şi numãrul autorizaţiei, însoţite de semnãtura şi stampila personalã;
b) agent vamal desemnat - lucrãtorul vamal desemnat prin ordin de serviciu de cãtre şeful biroului vamal, însãrcinat cu preautentificarea, eliberarea, evidenţa şi verificarea utilizãrii declaraţiilor vamale preautentificate, precum şi cu eliberarea, evidenţa şi verificarea utilizãrii sigiliilor vamale;
c) informarea de încãrcare - documentul prin care titularul notificã biroul vamal cã este pregãtit sã înceapã operaţiunea de încãrcare a mãrfurilor la locul de încãrcare sau în alt loc aprobat de autoritatea vamalã;
d) perioada de justificare - termenul stabilit de biroul vamal pentru justificarea utilizãrii declaraţiilor vamale preautentificate, precum şi a sigiliilor vamale, care nu poate depãşi 30 de zile de la data punerii la dispoziţie a declaraţiilor vamale preautentificate şi a eliberãrii sigiliilor.

B. Condiţii de autorizare

88. Prevederile pct. 37 se aplicã în mod corespunzãtor şi pentru regimul vamal de export.

C. Dosarul de autorizare

89. Prevederile pct. 38 şi 39 se aplicã în mod corespunzãtor pentru regimul vamal de export.

D. Emiterea autorizaţiei

90. Prevederile pct. 40-41 se aplicã în mod corespunzãtor pentru regimul vamal de export.
Titularul autorizaţiei de vãmuire la domiciliu poate solicita autoritãţii vamale urmãtoarele autorizaţii:
a) expeditor agreat
b) exportator autorizat

E. Anularea autorizaţiei

91. Prevederile pct. 42-43 se aplicã în mod corespunzãtor pentru regimul vamal de export.

F. Etape ale procedurii de vãmuire la domiciliu

92. Pentru derularea procedurii de vãmuire la domiciliu se parcurg urmãtoarele etape:
a) obţinerea şi evidenţa declaraţiilor preautentificate şi a sigiliilor vamale;
b) completarea declaraţiilor vamale preautentificate şi transmiterea la biroul vamal a notificãrii de încãrcare;
c) transmiterea rãspunsului biroului vamal privind decizia de intervenţie sau neintervenţie şi acordarea liberului de vamã;
d) încãrcarea, sigilarea mijlocului de transport şi înscrierea mãrfurilor în evidenţe;
e) justificarea utilizãrii declaraţiilor vamale preautentificate şi a sigiliilor vamale
Exportul temporar sau reexportul mãrfurilor în procedura de vãmuire la domiciliu se realizeazã cu respectarea etapelor prevãzute la alin. 1.

Obţinerea şi evidenţa declaraţiilor vamale preautentificate şi a sigiliilor vamale

93. Titularul solicitã în scris birourilor vamale, sub semnãtura persoanei care angajeazã rãspunderea juridicã a societãţii comerciale, preautentificarea unui numãr de declaraţii vamale corespunzãtor nevoilor estimate pentru o perioadã de justificare.
Pentru operaţiunile de export titularul solicitã punerea la dispoziţie de cãtre biroul vamal a unui numãr de sigilii vamale estimat a fi necesar pentru o perioadã de justificare.
Declaraţiile vamale preautentificate şi sigiliile vamale se predau pe baza procesului-verbal de predare-primire potrivit modelului prevãzut în anexa nr. 5.
94. Declaraţiile preautentificate se înregistreazã, în ordinea eliberãrii lor, în Registrul de evidenţã a declaraţiilor vamale preautentificate potrivit modelului prevãzut în anexa nr. 6. Acest registru se înfiinţeazã de fiecare titular şi este ţinut în formã identicã cu cea a biroului vamal.
95. Sigiliile vamale se înregistreazã, în ordinea eliberãrii lor, în Registrul de evidenţã a sigiliilor vamale al biroului vamal, conform prevederilor legale în vigoare. Titularul este obligat sã înregistreze sigiliile vamale primite într-un registru identic şi sã ţinã evidenţa utilizãrii acestora, cu menţiunea ca la rubrica "Numele şi prenumele lucrãtorilor vamali care au primit sau utilizat sigiliile vamale" se înscriu datele persoanei care a fost desemnatã de titular sã gestioneze şi sã utilizeze sigiliile.

Completarea declaraţiilor vamale preautentificate şi transmiterea la biroul vamal a notificãrii de încãrcare

96. Titularul completeazã declaraţia vamalã preautentificatã, potrivit Normelor tehnice de completare, utilizare şi tipãrire a declaraţiei vamale în detaliu. Rubricile menţionate mai jos se completeazã astfel:
i) la rubrica "A-BIROU DE EXPEDIERE/DE EXPORT" se înscriu codul şi denumirea biroului vamal, precum şi numãrul şi data înregistrãrii declaraţiei vamale;
ii) la rubrica "B-INFORMATII CONTABILE" se înscriu numãrul şi data validãrii;
iii) la rubrica "14-DECLARANT/REPREZENTANT" se înscriu numãrul autorizaţiei de vãmuire la domiciliu, de forma "PSxxxyyy", precum şi datele de identificare a acestuia (denumirea şi adresa); în situaţia în care titularul apeleazã la serviciile unui comisionar în vamã, în aceastã rubricã se vor înscrie denumirea şi adresa comisionarului în vamã, precum şi numãrul autorizaţiei de comisionar în vamã, emisã de Autoritatea Naţionalã a Vãmilor, de forma "ACVxxx";
iv) rubrica "54-LOCUL SI DATA" se completeazã, dupã tipãrirea declaraţiei vamale, cu data, numele, prenumele şi semnãtura persoanei împuternicite de titular sau de comisionarul în vamã, dupã caz, aplicându-se ştampila.
97. Notificarea sosirii mijlocului de transport pentru încãrcare trebuie anunţatã de titular biroului vamal pe baza informãrii de încãrcare, cu scopul de a permite acestuia efectuarea, dacã se considerã necesar, a controlului mãrfurilor şi a aplicãrii sigiliilor.
Informarea de încãrcare, al cãrui model este prevãzut în anexa nr. 7, se transmite biroului vamal prin fax, pe cale electronicã sau în orice alt mod acceptat de biroul vamal, imediat dupã sosirea pentru încãrcare a mijlocului de transport, atunci când aceasta are loc în timpul orelor de program al biroului vamal. Titularul este obligat sã verifice transmiterea corectã a faxului conţinând informarea de încãrcare (menţionatã în mod automat pe susa confirmãrii de transmitere de cãtre aparat prin menţiunea "OK"), respectiv confirmarea transmisiei efectuatã pe cale electronicã sau prin orice alt mod acceptat de biroul vamal.
Modalitatea de transmitere a informãrii de încãrcare trebuie sã asigure titularului transmiterea sau eliberarea unei confirmãri a transmiterii informãrii de încãrcare, în care sã fie indicate data, ora şi minutul primirii de cãtre biroul vamal a acesteia.
În cazul în care, din cauza unor defecţiuni tehnice sau din alte cauze, titularul nu poate transmite informarea de încãrcare, acesta este obligat sã o predea cît mai curând posibil, personal, agentului vamal desemnat. Acesta înscrie data, ora şi minutul primirii.
La primirea informãrii agentul vamal desemnat îl înştiinţeazã pe şeful biroului vamal sau pe înlocuitorul legal al acestuia, pentru luarea deciziei privind intervenţia sau neintervenţia în vederea efectuãrii controlului vamal. In cazul în care se constatã existenta unui consemn, agentul vamal va comunica aceasta imediat şefului biroului vamal sau înlocuitorului legal al acestuia, care va lua mãsura suspendãrii procedurii de vãmuire la domiciliu pentru operaţiunea în cauzã pânã la clarificarea situaţiei. Biroul vamal informeazã imediat emitentul consemnului în vederea luãrii deciziei privind mãsurile ce se impun.
De la primirea informãrii de încãrcare biroul vamal dispune de un termen de maximum 3 ore, în cursul cãruia lucrãtorii vamali se pot deplasa pentru efectuarea controlului. Termenul se calculeazã începând cu ora şi minutul înscrise automat prin modalitãţile menţionate la alin. 2, sau, dupã caz, începând cu ora şi minutul înscrise de agentul vamal desemnat pe informarea de încãrcare primitã personal.
98. În cazul în care încãrcarea mãrfurilor se realizeazã în afara orelor de program sau cu maximum 30 de minute înainte de ora de închidere a biroului vamal, termenul menţionat la pct. 97 curge începând cu prima orã de program a zilei urmãtoare de lucru. Dacã biroul vamal nu intervine în acest termen, titularul procedeazã la încãrcarea mãrfurilor şi la sigilarea mijlocului de transport.
99. Informarea de încãrcare poate fi transmisã şi în afara programului de lucru al biroului vamal, atunci când acesta şi titularul convin asupra prelungirii programului de lucru.
100. Informarea de încãrcare se întocmeşte în douã exemplare, dintre care un exemplar în original se predã sau se trimite prin poştã la biroul vamal ulterior transmiterii prin modalitãţile prevãzute la pct. 97, iar celãlalt se pãstreazã de titular anexat la confirmarea de transmitere.
Informarea de încãrcare cuprinde urmãtoarele date:
a) datele de identificare a titlului de tranzit, dupã caz;
b) identitatea mijlocului de transport;
c) denumirea comercialã a mãrfurilor;
d) numãrul estimat al coletelor şi natura acestora;
e) greutatea brutã estimatã a mãrfurilor;
f) numãrul autorizaţiei de plasare sub regimul de perfecţionare pasivã, dupã caz;
g) originea şi provenienţa mãrfurilor;
h) valoarea estimatã a mãrfurilor.

Transmiterea rãspunsului biroului vamal şi acordarea liberului de vamã

101. Dupã primirea informãrii de încãrcare, agentul vamal desemnat completeazã rubrica "Decizia şefului biroului vamal cu privire la intervenţie sau neintervenţie" cu menţiunea "Intervenţie" sau "Neintervenţie", dupã caz.
Rãspunsul biroului vamal privind decizia de intervenţie sau neintervenţie se transmite prin fax titularului autorizaţiei. În situaţia în care pe rãspuns este înscrisã menţiunea "Intervenţie", titularul are obligaţia sã aştepte lucrãtorul vamal care se prezintã la locul aprobat în termenul precizat la punctul 97.
102. Dupã completarea rubricilor declaraţiei vamale în detaliu şi primirea rãspunsului biroului vamal se solicitã acordarea liberului de vamã. Se obţin numãrul şi data de înregistrare ale declaraţiei vamale în detaliu, de forma: "Ixxxxxxxx/zz/ll/", evidenţiate la nivelul rubricii A, numãrul şi data de validare, de forma: "V xxxxxxxx-zz/ll/", evidenţiate la nivelul rubricii B.
Tipãrirea se face de cãtre titular pe formularele declaraţiilor vamale preautentificate din setul corespunzãtor. Exemplarele pentru vamã cu documentele care au stat la baza emiterii declaraţiei vamale, vor fi depuse la biroul vamal la sfârşitul perioadei de justificare.
103. Dupã acordarea liberului de vamã mãrfurile se înscriu în evidenţele titularului.
104. Pentru exporturile de mãrfuri de grupaj care implicã formalitãţi la mai multe birouri vamale efectuate pe baza documentului T1, agentul vamal desemnat este obligat sã se deplaseze la locul aprobat şi sã asiste la desigilarea, încãrcarea şi resigilarea mijlocului de transport. În acest caz, informarea de încãrcare va cuprinde la transmitere menţiunea "mãrfuri de grupaj".
105. În cazul în care şeful biroului vamal ia decizia de intervenţie, agentul vamal desemnat efectueazã controlul vamal al mijlocului de transport şi al mãrfurilor, dupã care sigileazã mijlocul de transport şi completeazã în mod corespunzãtor rubricile destinate autoritãţii vamale din titlul de tranzit cãtre destinaţia urmãtoare.
106. Daca biroul vamal nu intervine în termenul prevãzut, titularul procedeazã la:
a) completarea declaraţiei vamale preautentificate, inclusive la rubrica "D - CONTROLAT LA BIROUL DE PLECARE" a declaraţiei de tranzit T1;
b) încãrcarea mãrfurilor;
c) sigilarea mijlocului de transport, efectuatã de persoana desemnatã de titular, potrivit punctului 95.
În cazul exporturilor realizate cu mijloace de transport care circula sub acoperirea Convenţiei TIR, inainte de plecare cãtre destinaţia externa, carnetul TIR, fara mijlocul de transport, va fi prezentat agentului vamal desemnat pentru luarea in evidenta si completarea acestuia.
107. În cazul depunerii declaraţiei vamale prin procedee informatice, pentru urmãrirea derulãrii operaţiunilor de tranzit în trafic rutier, titularul are obligaţia introducerii datelor referitoare la tranzit în sistemul informatic.
Validarea tranzitului se va face de agentul vamal responsabil cu aceastã operaţiune. În cazul în care se constatã cã operaţiunea face obiectul unor consemne, agentul vamal menţionat mai sus va comunica aceasta imediat şefului biroului vamal, care va lua mãsura suspendãrii procedurii de vãmuire la domiciliu pânã la clarificarea situaţiei.
Biroul vamal informeazã imediat emitentul consemnului în vederea luãrii deciziei privind mãsurile ce se impun.

Justificarea utilizãrii declaraţiilor vamale preautentificate şi a sigiliilor vamale.

108. Titularul este obligat ca, in termenul aprobat de biroul vamal, sã justifice utilizarea declaraţiilor vamale preautentificate, precum şi a sigiliilor vamale, dupã caz, prin prezentarea cãtre agentul vamal desemnat a declaraţiilor vamale împreunã cu setul de documente aferent acestora, pentru fiecare operaţiune derulatã. Setul de documente include în mod obligatoriu şi documentele speciale cerute în conformitate cu prevederile art. 269 alin. (2) şi (3) din Codul vamal al României.
Titularul este obligat sã predea inclusiv declaraţiile vamale preautentificate care au fost completate greşit sau care nu au putut fi utilizate în mod corespunzãtor, respectiv sigiliile vamale deteriorate, însoţite de registrul de evidenţã a sigiliilor, precum şi o notã din care sã rezulte cauzele ce au condus la imposibilitatea utilizãrii lor. Declaraţiile vamale sunt distruse în prezenţa agentului vamal desemnat şi a persoanei împuternicite de titular şi sunt scãzute din evidenţã pe baza notei menţionate mai sus, datatã, semnatã şi ştampilatã; sigiliile vamale sunt scãzute din evidenţe şi pãstrate în gestiunea biroului vamal pânã la distrugerea lor conform normelor legale.
109. Agentul vamal desemnat procedeazã la verificarea concordanţei dintre datele cuprinse în declaraţia vamalã şi cele cuprinse în documentele anexate, precum şi a legalitãţii operaţiunii. Dacã nu se constatã nici o încãlcare a legislaţiei în vigoare, agentul vamal desemnat opereazã în registrele de evidenţa a declaraţiilor vamale preautentificate şi a sigiliilor vamale ale titularilor justificarea utilizãrii acestora.
Atunci când se constatã încãlcarea legislaţiei în vigoare, operaţiunile respective fac obiectul controlului ulterior. Justificarea utilizãrii declaraţiilor vamale preautentificate şi a sigiliilor vamale, precum şi operarea în registrul corespunzãtor se fac în funcţie de rezultatele controlului ulterior menţionat.

CAP. VII
Dispoziţii finale

110. În cazul în care se solicitã extinderea utilizãrii unei proceduri şi la alt birou vamal, titularul va adresa biroului vamal emitent al autorizaţiei o cerere conform modelului prevãzut în anexa nr. 1. În acest caz, la rubrica 4 din cerere se va menţiona, pe lângã adresa sediului sau punctului de lucru unde se solicitã extinderea, şi denumirea biroului vamal în a cãrei razã de competenţã se aflã aceste locuri.
Biroul vamal emitent al autorizaţiei, dupã înregistrarea noii cereri, va transmite operativ cererea împreunã cu documentele anexate, biroului vamal suplimentar, în vederea verificãrii îndeplinirii condiţiilor de autorizare, potrivit prevederilor prezentelor norme.
Biroul vamal suplimentar va transmite biroului vamal emitent, dupã efectuarea verificãrilor privind respectarea condiţiilor stabilite în prezentele norme, un aviz care va cuprinde toate datele şi informaţiile cerute pentru autorizare. Avizul se va transmite pe formularul de autorizaţie conform anexei nr. 3. Formularul aviz nu va fi completat la rubrica "Nr.....din ......" . Aceastã rubricã va fi completatã de biroul vamal emitent cu numãrul autorizaţiei iniţiale, dar cu data aprobãrii extinderii.
De asemenea, aceasta va purta menţiunea "AUTORIZAŢIE ANEXĂ Nr. ...", precum şi ştampila biroului vamal emitent pe lângã cea a biroului vamal suplimentar.
Extinderea utilizãrii procedurii devine efectivã prin aprobarea şi transmiterea de cãtre biroul vamal emitent a "Autorizaţiei anexã nr. ...." la biroul vamal suplimentar.
Autorizaţia ANEXĂ va fi emisã în 4 (patru) exemplare care vor fi distribuite astfel:
i) un exemplar pentru dosarul solicitantului la biroul vamal emitent;
ii) un exemplar pentru biroul vamal suplimentar;
iii) un exemplar pentru titular;
iv) un exemplar transmis direcţiei regionale vamale în a cãrei razã de competenţã se aflã biroul vamal suplimentar.
Distribuirea exemplarelor se efectueazã de biroul vamal emitent.
111. Operaţiunile vamale derulate potrivit prezentelor norme sunt supuse controlului ulterior cel puţin o datã pe an.
112. Orice modificare intervenitã în datele de identificare ale titularului vor fi aduse la cunoştinţa biroului vamal competent, în scris, în termen de 24 de ore de la producerea lor. Dacã modificãrile sunt legate de condiţiile prevãzute în autorizaţie, biroul vamal le va menţiona pe cele doua exemplare (pe verso) ale acesteia. Modificãrile vor purta numãrul de înregistrare, data, semnãtura şi ştampila persoanei care le-a operat. O copie a autorizaţiei astfel modificatã se transmite operativ direcţiei regionale vamale.
113. Autoritatea Naţionalã a Vãmilor aprobã, în cazuri justificate economic, utilizarea procedurilor simplificate de vãmuire pentru unele categorii de mãrfuri care potrivit reglementãrilor legale se încadreazã în categoria produselor strategice.
114. Dispoziţiile prezentelor norme se completeazã cu prevederile Codului vamal al României şi Regulamentului de aplicare al acestuia.


ANEXA 1
-------
la norme
--------




Nr. ...... din ........
Catre biroul vamal ........



CERERE DE AUTORIZARE
pentru procedura simplificata de vamuire


1. Societatea comerciala......, CUI ....... cu sediul in ................
Punct de lucru/adresa ............. reprezentata legal de ..............,
avand functia de...............................

2. Solicitam autorizarea pentru procedura *):

DECLARATIEI SIMPLIFICATA VAMUIRE LA DOMICILIU

[DI] [DC] [DP]

3. Pentru regimurile *):
┌───┐ ┌───┐ ┌───┐
punere in libera │ │ │ │ │ │
circulatie ├───┤ ├───┤ ├───┤
export │ │ │ │ │ │
antrepozitare ├───┤ ├───┤ ├───┤
vamala ├───┤ ├───┤ ├───┤
perfectionare │ │ │ │ │ │
activa ├───┤ ├───┤ ├───┤
admitere │ │ │ │ │ │
temporara ├───┤ ├───┤ ├───┤
perfectionare │ │ │ │ │ │
pasiva ├───┤ ├───┤ ├───┤
transformare │ │ │ │ │ │
sub ├───┤ ├───┤ ├───┤
control vamal │ │ │ │ │ │
└───┘ └───┘ └───┘

4. Solicitam ca pentru procedura de vamuire la domiciliu, vamuirea sa se
efectueze la adresa/adresele ....................
Biroul vamal suplimentar ...................................
5. Procedura simplificata de vamuire pentru care solicitam autorizarea
va fi aplicata marfurilor clasificate la urmatoarele pozitii tarifare
din Tariful vamal de import al Romaniei, conform tabelului anexat. **)
6. Denumirea documentului comercial ***)
7. Documente anexa ...................................

Numele, prenumele, functia
..........................
Semnatura si stampila
.....................


*) Se bifeaza casuta corespunzatoare.
**) In tabel se mentioneaza distinct marfurile pentru care se solicita
procedura declaratiei simplificate /sau de vamuire la domiciliu. Tabelul
se semneaza si stampileaza de catre titular.
***) Se completeaza numai daca se utilizeaza un document comercial.

DI - declaratie incompleta;
DC - document comercial;
DP - declaratie preautentificata.




ANEXA 2
-------
la norme
--------



DECLARATIE - ANGAJAMENT
Nr. ...... / data ....

Societatea comerciala ........., CUI .........., reprezentata legal prin
................., avand functia de ........., se angajeaza:

a) sa respecte reglementarile vamale si conditiile privind derularea
procedurii declaratiei simplificate/procedurii de vamuire la domiciliu*);

b) sa tina evidenta operatiunilor de vamuire astfel incat aceasta sa
permita verificarea lor de catre autoritatea vamala;

c) sa pastreze si sa puna la dispozitia autoritatii vamale, toate
documentele vizand marfurile vamuite prin procedura de vamuire
precum si evidenta operatiunilor;

d) sa permita autoritatii vamale accesul neconditionat, in orice moment,
la marfurile ce fac obiectul procedurii simplificate de vamuire;

e) sa respecte termenul de depunere a declaratiei suplimentare cu caracter
global, in cazul procedurii declaratiei simplificate;

f) sa respecte perioada de justificare in cazul procedurii de
vamuire la domiciliu;

g) sa respecte obligatiile care ii revin din prevederile privind termenul
de interventie, in cazul procedurii de vamuire la domiciliu.

Declaram pe propria raspundere ca nu am comis infractiuni sau, dupa caz,
incalcari repetate ale legislatiei vamale si nu avem debite fata de
autoritatea vamala.



Numele, prenumele, functia
...........................
Semnatura si stampila
.......................


*) Se anuleaza cu o linie continua mentiunea care nu este necesara.



ANEXA 3
-------
la norme
--------



AUTORITATEA NATIONALA A VAMILOR
Biroul vamal ...............

EXEMPLAR NR. ....


AUTORIZATIE
pentru utilizarea procedurii simplificate
Nr. ..... din .........

1. Denumirea si sediul solicitantului ..........................
................................................................
2. Procedurile simplificate si regimurile vamale pentru care se
emite autorizatia*):

DECLARATIEI SIMPLIFICATA VAMUIRE LA DOMICILIU

[DI] [DC] [DP]

Pentru regimurile *):
┌───┐ ┌───┐ ┌───┐
punere in libera │ │ │ │ │ │
circulatie ├───┤ ├───┤ ├───┤
export │ │ │ │ │ │
antrepozitare ├───┤ ├───┤ ├───┤
vamala ├───┤ ├───┤ ├───┤
perfectionare │ │ │ │ │ │
activa ├───┤ ├───┤ ├───┤
admitere │ │ │ │ │ │
temporara ├───┤ ├───┤ ├───┤
perfectionare │ │ │ │ │ │
pasiva ├───┤ ├───┤ ├───┤
transformare │ │ │ │ │ │
sub ├───┤ ├───┤ ├───┤
control vamal │ │ │ │ │ │
└───┘ └───┘ └───┘

3. Pozitiile tarifare ale marfurilor din Tariful vamal de import al
Romaniei pentru care se autorizeaza procedura simplificata, conform
tabelului anexat. **)
4. Adresa locului/locurilor aprobate pentru utilizarea procedurii de
vamuire la domiciliu ....................
5. Perioada de justificare a declaratiilor vamale preautentificate,
exprimata in zile .............
6. Denumirea documentului comercial. ***) ......................
7. Termenul in care biroul vamal poate interveni, in cazul procedurii de
vamuire la domiciliu, cu incepere din momentul primirii avizului de
sosire/informarii de incarcare, este de ...... ore.


SEF BIROU VAMAL


*) Se bifeaza casuta corespunzatoare
**) In tabel se mentioneaza distinct marfurile pentru care se solicita
procedura declaratiei simplificate/sau de vamuire la domiciliu. Tabelul
se vizeaza de catre autoritatea vamala.
***) Se completeaza numai daca se utilizeaza un document comercial.

DI - declaratie incompleta;
DC - document comercial;
DP - declaratie preautentificata



ANEXA 4
--------
la norme
--------



BIROUL VAMAL ...............


REGISTRUL DE EVIDENŢĂ AL AUTORIZAŢIILOR
PENTRU UTILIZAREA PROCEDURILOR
SIMPLIFICATE DE VĂMUIRE

┌──────────────┬───────────────┬──────────────┬───────────────┬──────────────┐
│ Nr. şi data │Denumirea S.C. │Tipul │Denumirea │Observatii │
│ autorizatiei │ │procedurii │comisionarului │ │
│ │ │simplificate │vamal (dacã │ │
│ │ │(DS sau VD) │este cazul) │ │
├──────────────┼───────────────┼──────────────┼───────────────┼──────────────┤
│ │ │ │ │ │
├──────────────┼───────────────┼──────────────┼───────────────┼──────────────┤
│ │ │ │ │ │
├──────────────┼───────────────┼──────────────┼───────────────┼──────────────┤
│ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │
└──────────────┴───────────────┴──────────────┴───────────────┴──────────────┘




ANEXA 5
-------
la norme
--------




DIRECTIA REGIONALA VAMALA ..........
BIROU VAMAL ................... TITULARUL ...........
NR. AUT. ............


PROCES VERBAL*)
Nr. ....../data .....

In vederea utilizarii procedurii de vamuire la domiciliu, s-a procedat la
predarea/primirea declaratilor vamale preautentificate si sigiliilor
vamale **), in urmatoarele exemplare/cantitati:
- ...................
- ...................
- ...................



Am predat (lucratorul vamal) Am primit

Numele si prenumele Numele si prenumele
.................... ....................
Semnatura Semnatura
................... ....................
Stampila Stampila
............ ............


*) Se mentioneaza la rubricile nr. 1 si 2 din registrul de evidenta a
declaratiilor preautentificate.
**) Se completeaza numai in cazul operatiunilor de export si se inscrie
seria sigiliilor vamale.


ANEXA 6
-------
la norme
---------

REGISTRUL DE EVIDENTA A DECLARATIILOR VAMALE PREAUTENTIFICATE



┌───────────┬─────────────┬─────────────────────┬─────────────────────────────┐
│ │PROCES VERBAL│ │ │
│ NUMAR │ DE PREDARE │ TITULAR │ JUSTIFICARE │
│ DECLARATIE├─────┬───────┼────────┬────────────┼─────────────────┬───────────┤
│ │ │ │ │ Autorizatie│Declaratii vamale│ NOTA*) │
│ │ │ │ │ │ prezentate │ │
│ │Numar│ Data │Denumire├─────┬──────┼─────┬────┬──────┼──────┬────┤
│ │ │ │ │Numar│ Data │Numar│Data│Regim │ Numar│Data│
│ │ │ │ │ │ │ │ │vamal │ │ │
├───────────┼─────┼───────┼────────┼─────┼──────┼─────┼────┼──────┼──────┼────┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │ 9 │ 10 │
├───────────┼─────┼───────┼────────┼─────┼──────┼─────┼────┼──────┼──────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────┼─────┼───────┼────────┼─────┼──────┼─────┼────┼──────┼──────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└───────────┴─────┴───────┴────────┴─────┴──────┴─────┴────┴──────┴──────┴────┘


*)se inregistreaza in registrul de corespondenta si se completeaza doar
in dreptul declaratiei distruse.



ANEXA 7
-------
la norme
--------



Catre Biroul vamal ............


AVIZ DE SOSIRE/INFORMARE DE INCARCARE


Denumirea titularului ...............................
┌──────────────────────┐
Numar/data - registrul de evidenta a avizelor └──────────────────────┘

Locul aprobat de biroul vamal : .....................
┌──────────┐
Regimul vamal *) └──────────┘
┌──────────┐
Depozit temporar **) └──────────┘
┌──────────────────────┐
Instrument de garantare (nr./data) └──────────────────────┘


Tipul transportului
┌──────────┐
- destinatar unic └──────────┘
┌──────────┐
- marfuri de grupaj └──────────┘

┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Data si ora sosirii/plecarii: .................................... │
│ Felul titlului de tranzit si numarul acestuia: ................... │
│ Identitatea mijlocului de transport: .............................. │
│ Denumirea comerciala a marfurilor si pozitia tarifara:............. │
│ Originea marfurilor: ............................................. │
│ Valoarea din factura (in valuta): ................................. │
│ Numarul autorizatiei de plasare sub regim ......................... │
│ Tara de expeditie │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ Nr. si natura coletelor: .......................................... │
│ Greutatea bruta: ................................................. │
│ Sigilii (marca si seria):......................................... │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ Decizia sefului biroului vamal cu privire la interventie sau │
│ neinterventie. │
│ │
│ │
│ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


Numele, prenumele, functia .........
Semnatura si stampila .............
DATA ...............


*) Se inscrie codul regimului vamal solicitat
**) La scoaterea din depozitul temporar, la aceasta rubrica se inscrie
numarul primului aviz de sosire




ANEXA 8
-------
la norme
--------


Registrul de evidenta a avizelor de sosire/informarilor de incarcare



┌─────────────────────────┬────────────────────────────┬───────────────────────┐
│ Aviz de sosire/ │ Depozit temporar │ Declaratie vamala │
│ informare de incarcare │ │ │
├─────────────┬───────────┼───────────────┬────────────┼─────────────┬─────────┤
│ Numarul │ Data │ Numarul │ Data │ Numarul │ Data │
├─────────────┼───────────┼───────────────┼────────────┼─────────────┼─────────┤
│ | | | | | │


│ | | | | | │
├-------------|-----------|---------------|------------|-------------|---------┤
│ | | | | | │
├-------------|-----------|---------------|------------|-------------|---------┤
│ | | | | | │
├-------------|-----------|---------------|------------|-------------|---------┤
│ | | | | | │
├-------------|-----------|---------------|------------|-------------|---------┤
│ | | | | | │
├-------------|-----------|---------------|------------|-------------|---------┤
│ | | | | | │
├-------------|-----------|---------------|------------|-------------|---------┤
│ | | | | | │
├-------------|-----------|---------------|------------|-------------|---------┤
│ | | | | | │
├-------------|-----------|---------------|------------|-------------|---------┤
│ | | | | | │
├-------------|-----------|---------------|------------|-------------|---------┤
│ | | | | | │
└-------------┴-----------┴---------------┴------------┴-------------┴---------┘



ANEXA 9
-------
la norme
--------

REGISTRU DE EVIDENTA AL MARFURILOR INTRATE IN DEPOZIT TEMPORAR


┌────┬────────┬───────┬────────────┬─────────┬─────────┬──────────┬────────────┐
│Nr. │ Numarul│Data si│ Felul si │ Numarul │Greutatea│Denumirea │Numarul/data│
│crt.│avizului│ora de │numarul de │si natura│bruta sau│comerciala│declaratiei │
│ │ de │intrare│identificare│coletelor│ neta │ a │ vamale │
│ │sosire/ │ in │a titlului │ │ │marfurilor│ │
│ │informa-│depozit│ de tranzit │ │ │ │ │
│ │rii de │necesar│ │ │ │ │ │
│ │incarca-│ │ │ │ │ │ │
│ │re │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────┼───────┼────────────┼─────────┼─────────┼──────────┼────────────┤
├────┼────────┼───────┼────────────┼─────────┼─────────┼──────────┼────────────┤
├────┼────────┼───────┼────────────┼─────────┼─────────┼──────────┼────────────┤
├────┼────────┼───────┼────────────┼─────────┼─────────┼──────────┼────────────┤
├────┼────────┼───────┼────────────┼─────────┼─────────┼──────────┼────────────┤
├────┼────────┼───────┼────────────┼─────────┼─────────┼──────────┼────────────┤
├────┼────────┼───────┼────────────┼─────────┼─────────┼──────────┼────────────┤
├────┼────────┼───────┼────────────┼─────────┼─────────┼──────────┼────────────┤
├────┼────────┼───────┼────────────┼─────────┼─────────┼──────────┼────────────┤
├────┼────────┼───────┼────────────┼─────────┼─────────┼──────────┼────────────┤
├────┼────────┼───────┼────────────┼─────────┼─────────┼──────────┼────────────┤
├────┼────────┼───────┼────────────┼─────────┼─────────┼──────────┼────────────┤
└────┴────────┴───────┴────────────┴─────────┴─────────┴──────────┴────────────┘


Semnatura si stampila



-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016