Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME din 15 iunie 2010  privind activitatea entitatilor care organizeaza cursuri de pregatire profesionala unitara a personalului din asigurari    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME din 15 iunie 2010 privind activitatea entitatilor care organizeaza cursuri de pregatire profesionala unitara a personalului din asigurari

EMITENT: COMISIA DE SUPRAVEGHERE A ASIGURARILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 417 din 22 iunie 2010

ART. 1
(1) Prezentele norme stabilesc obligaţiile privind activitatea entitãţilor implicate în organizarea cursurilor de pregãtire profesionalã, în vederea asigurãrii unei educaţii profesionale unitare şi de calitate a persoanelor care lucreazã în domeniul asigurãrilor.
(2) Pregãtirea profesionalã implicã una dintre urmãtoarele forme: calificarea profesionalã, specializarea/perfecţionarea profesionalã sau pregãtirea profesionalã continuã.
(3) Pregãtirea profesionalã se realizeazã prin participarea la cursuri organizate de cãtre furnizorii de programe educaţionale în domeniul asigurãrilor, atestaţi conform prezentelor norme.
ART. 2
(1) Entitãţile care doresc sã devinã furnizori de programe educaţionale în domeniul asigurãrilor trebuie sã îndeplineascã urmãtoarele condiţii:
a) sã fie persoane juridice române;
b) sã aibã ca obiect de activitate desfãşurarea altor forme de învãţãmânt (pentru societãţile comerciale n.c.a. cod CAEN 8559);
c) sã corespundã cerinţelor unor activitãţi formative de calitate sub aspectul experienţei conducãtorului formatorilor în domeniul asigurãrilor, existenţei sau posibilitãţii asigurãrii spaţiilor de curs şi de examinare necesare şi dotãrilor aferente procesului educativ şi de examinare;
d) sã corespundã prevederilor prezentelor norme.
(2) Entitãţile autorizate sã funcţioneze de cãtre Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor pot organiza cursuri de pregãtire în mod exclusiv pentru angajaţii cu contract de muncã implicaţi în activitatea de distribuţie a produselor de asigurare, dacã îndeplinesc urmãtoarele condiţii:
a) deţin un departament de training, conform structurii organizatorice şi regulamentului de organizare şi funcţionare;
b) deţin spaţiile de curs şi examinare necesare şi dotãrile aferente procesului educativ şi de examinare;
c) corespund prevederilor prezentelor norme.
ART. 3
(1) În vederea asigurãrii educaţiei profesionale unitare şi de calitate, se constituie Comisia de monitorizare a calitãţii pregãtirii profesionale, denumitã în continuare Comisia de monitorizare, care are drept obiectiv evaluarea programelor de pregãtire profesionalã şi a aplicãrii acestora.
(2) Membrii Comisiei de monitorizare sunt numiţi prin ordin al preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor.
(3) Principalele atribuţii ale Comisiei de monitorizare sunt:
a) analizarea documentaţiilor depuse de entitãţile care doresc sã devinã furnizori de programe educaţionale în domeniul asigurãrilor şi formularea de propuneri cãtre Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor;
b) atestarea lectorilor pentru programele de pregãtire profesionalã în domeniul asigurãrilor;
c) monitorizarea furnizorilor de programe educaţionale, în sensul respectãrii condiţiilor sub care au fost aprobate programele pe pregãtire profesionalã;
d) orice alte atribuţii stabilite prin prezentele norme sau dispoziţii ale Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor.
ART. 4
(1) Entitãţile care îndeplinesc condiţiile menţionate la art. 2 şi doresc sã devinã furnizori de programe educaţionale în domeniul asigurãrilor sunt înregistrate, pe baza unei cereri scrise, în Registrul furnizorilor de programe educaţionale în domeniul asigurãrilor, prevãzut în anexa nr. 1, care face parte integrantã din prezentele norme.
(2) La cererea scrisã adresatã Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor se vor anexa:
a) certificatul de înmatriculare, actul constitutiv şi, dupã caz, statutul care dovedeşte faptul cã are în obiectul de activitate desfãşurarea altor forme de învãţãmânt (pentru societãţile comerciale, cod CAEN 8559, "alte activitãţi n.c.a."), iar în cazul entitãţilor autorizate de Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor, copia hotãrârii prin care s-au aprobat structura organizatoricã, organigrama şi regulamentul de organizare şi funcţionare;
b) documente din care sã rezulte conducerea executivã la zi a entitãţii;
c) dovada existenţei spaţiului necesar şi a dotãrilor aferente desfãşurãrii procesului educativ, corelat cu numãrul de participanţi;
d) proiectul de programã analiticã, incluzând lista lectorilor pe fiecare segment de curs;
e) proiectul tematicii examenului de absolvire;
f) dovada plãţii taxei de atestare;
g) indicarea paginii web a societãţii.
(3) Pentru programele de pregãtire profesionalã a intermediarilor în asigurãri, programa-cadru analiticã şi tematica examenului de absolvire se preiau de la Comisia de monitorizare.
(4) Entitãţile atestate sã deruleze cel puţin un program educaţional în domeniul asigurãrilor nu mai trebuie sã depunã documentele prevãzute la alin. (2), dacã nu au intervenit modificãri ale acestora.
(5) Furnizorul de programe educaţionale în domeniul asigurãrilor este obligat sã anunţe în termen de 15 zile orice modificare survenitã în datele pe baza cãrora s-a fãcut înregistrarea în Registrul furnizorilor de programe educaţionale în domeniul asigurãrilor.
ART. 5
(1) Programul de pregãtire profesionalã este supus aprobãrii Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor.
(2) Programul de pregãtire profesionalã cuprinde:
a) condiţiile de înscriere şi de participare la cursuri;
b) durata cursului;
c) metodele folosite la pregãtirea cursanţilor;
d) numãrul maxim de cursanţi într-o grupã;
e) modalitãţi de ţinere a evidenţei prezenţei la cursuri;
f) programa analiticã a cursurilor, prevãzutã la art. 6.
ART. 6
Programa analiticã a cursurilor de pregãtire profesionalã trebuie sã îndeplineascã urmãtoarele condiţii:
a) obiectivul programului rãspunde unor cerinţe concrete de pregãtire aferente domeniului asigurãrilor şi/sau domeniilor conexe;
b) conţinutul programului are o tematicã în concordanţã cu obiectivul de pregãtire asumat şi cu tematica elaboratã de Comisia de monitorizare;
c) cuprinde un numãr de ore corespunzãtor pentru acoperirea tematicii propuse;
d) este structuratã într-o manierã care sã permitã asimilarea noţiunilor predate, inclusiv a lucrãrilor practice şi a studiilor de caz;
e) este însoţitã de o bibliografie accesibilã şi de suportul de curs pus la dispoziţie de cãtre Comisia de monitorizare;
f) este însoţitã de tematica examenului de absolvire sau a formei de evaluare finalã a absolvenţilor;
g) este acoperitã integral de lectori abilitaţi potrivit prezentelor norme.
ART. 7
(1) Evaluarea programului de pregãtire profesionalã include: furnizorul programului, denumirea programului de formare, programa analiticã a cursurilor, tematica examenului de absolvire, lectorii ataşaţi programului.
(2) Programele de pregãtire profesionalã pot fi structurate în module de cursuri.
ART. 8
(1) Comisia de monitorizare verificã documentaţia depusã şi face propuneri de aprobare/respingere a programelor de pregãtire profesionalã.
(2) În vederea analizei calitãţii programelor de pregãtire profesionalã, membrii Comisiei de monitorizare pot face vizite la sediul instituţiilor care solicitã aprobarea programelor de pregãtire şi la spaţiile de desfãşurare a cursurilor şi pot face orice alte investigaţii necesare fundamentãrii propunerilor cãtre Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor.
ART. 9
(1) Condiţiile de atestare a lectorilor pentru programele de pregãtire profesionalã în domeniul asigurãrilor sunt urmãtoarele:
a) sã fie absolvenţi cu diplomã ai unei instituţii de învãţãmânt superior din România sau din Spaţiul Economic European;
b) sã aibã o experienţã de cel puţin 3 ani în domeniul asigurãrilor;
c) sã fi absolvit o formã de pregãtire pentru educaţia adulţilor în domeniul formãrii formatorilor.
(2) Fac excepţie de la prevederile alineatului precedent personalul didactic din învãţãmântul superior şi specialiştii desemnaţi de cãtre Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor din cadrul unor autoritãţi/instituţii al cãror obiect de activitate are implicaţii în domeniul asigurãrilor.
(3) Pot fi atestaţi, cu titlu provizoriu, în calitate de formatori, fãrã a îndeplini condiţia prevãzutã la alin. (1) lit. c), specialişti din piaţa asigurãrilor şi din domeniile conexe, cu obligaţia ca aceştia sã absolve un curs de pregãtire în domeniul formãrii formatorilor în termen de cel mult 2 ani de la data înscrierii în Registrul lectorilor, prevãzut în anexa nr. 2, care face parte integrantã din prezentele norme.
ART. 10
Persoanele care doresc sã se înregistreze în Registrul lectorilor ca lectori pentru programele de pregãtire profesionalã în domeniul asigurãrilor vor prezenta urmãtoarele documente:
a) copie legalizatã de pe diploma de absolvire a unei instituţii de învãţãmânt superior; pentru absolvenţii din Spaţiul Economic European, aceasta va fi tradusã în limba românã;
b) dovada unei experienţe de 3 ani în domeniul asigurãrilor (copie dupã cartea de muncã, contracte de management etc.);
c) certificatul de absolvire a unei forme de pregãtire pentru educaţia adulţilor în domeniul formãrii formatorilor;
d) dovada plãţii taxei de atestare.
ART. 11
(1) Înainte de începerea fiecãrui program de pregãtire profesionalã, furnizorii de programe educaţionale transmit electronic Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor tabelul nominal cu datele personale ale cursanţilor şi locaţia de desfãşurare a cursurilor.
(2) Desfãşurarea programelor de pregãtire profesionalã se realizeazã numai în condiţiile în care acestea au fost aprobate.
(3) Pentru susţinerea unor subiecte specifice din cadrul programelor de pregãtire sau în cazul unor prelegeri specifice, furnizorii de programe educaţionale pot invita şi persoane care nu fac parte din Registrul lectorilor, cu condiţia ca ponderea acestor subiecte sã nu depãşeascã 20% din durata programului de pregãtire.
ART. 12
(1) Programele de pregãtire profesionalã se finalizeazã cu examen de absolvire, ale cãrui rezultate se afişeazã pe site-ul furnizorului de programe, în termen de maximum 3 zile de la susţinerea acestuia.
(2) Examenul de absolvire se poate organiza pentru întreg programul sau prin teste de examinare pentru fiecare modul component, aşa cum au fost ele aprobate de cãtre Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor.
(3) Examenul de absolvire a programului de pregãtire profesionalã se desfãşoarã în prezenţa unei comisii formate din 3-5 persoane. Din comisie poate face parte un reprezentant desemnat de cãtre Comisia de monitorizare.
(4) Dupã crearea unei platforme-suport în cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor, se pot organiza şi examene on-line.
(5) Persoanele care au promovat examenul de absolvire primesc un certificat de absolvire. Modelul certificatului este prevãzut în anexa nr. 3, care face parte integrantã din prezentele norme.
(6) Contestaţiile rezultatelor la examen se transmit furnizorilor de programe educaţionale în domeniul asigurãrilor în termen de douã zile de la afişarea rezultatelor şi se soluţioneazã de cãtre aceştia în termen de cel mult 5 zile lucrãtoare de la data înregistrãrii contestaţiei.
(7) Persoanele care nu au susţinut sau nu au promovat examenul de absolvire ori testele de examinare pot solicita repetarea lor, fãrã reluarea cursurilor de pregãtire, într-o perioadã de cel mult 6 luni de la data comunicãrii rezultatelor sau de la data finalizãrii cursurilor/modulelor de pregãtire profesionalã, cu plata unei taxe individuale de reexaminare. Data şi locul reexaminãrii vor fi stabilite de cãtre furnizorul de programe educaţionale şi vor fi comunicate Comisiei de monitorizare.
ART. 13
(1) Comisia de monitorizare nominalizeazã supraveghetori în vederea efectuãrii unor controale ale procesului de formare şi examinare. Prezenţa supraveghetorilor la examen nu este o condiţie obligatorie.
(2) Dacã la controlul activitãţii de formare s-au constatat nereguli, Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor stabileşte un termen pentru remedierea acestora.
(3) Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor radiazã furnizorul din Registru, dacã:
a) furnizorul solicitã radierea;
b) furnizorul intrã în lichidare;
c) în urma controalelor, se constatã repetarea neregulilor sau încãlcarea legislaţiei din domeniul asigurãrilor;
d) furnizorul nu aduce la cunoştinţa Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor modificãrile condiţiilor în baza cãrora a fost înregistrat în Registru;
e) furnizorul nu respectã programul de pregãtire profesionalã.
ART. 14
Furnizorii de programe educaţionale publicã pe pagina web informaţii despre data de începere a cursurilor şi alte informaţii necesare participanţilor la cursuri.
ART. 15
Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor deschide şi menţine urmãtoarele registre, care vor fi disponibile în format electronic spre consultare publicã:
a) Registrul furnizorilor de programe educaţionale în domeniul asigurãrilor;
b) Registrul lectorilor;
c) Registrul absolvenţilor programelor de pregãtire profesionalã în domeniul asigurãrilor, aprobate de cãtre Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor.
ART. 16
Atribuţiile şi obligaţiile Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor prevãzute în prezentele norme sunt duse la îndeplinire prin intermediul Institutului de Management în Asigurãri.
ART. 17
Prezentele norme nu se aplicã:
a) instituţiilor de învãţãmânt superior acreditate de cãtre Ministerul Educaţiei, Cercetãrii, Tineretului şi Sportului;
b) programelor de pregãtire profesionalã concepute şi derulate de asigurãtori sau brokeri de asigurare şi/sau reasigurare pentru personalul propriu, care nu se supun aprobãrii de cãtre Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor.
ART. 18
Nerespectarea prevederilor prezentelor norme constituie contravenţie şi se sancţioneazã conform prevederilor <>art. 39 din Legea nr. 32/2000 privind activitatea de asigurare şi supravegherea asigurãrilor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.


ANEXA 1


───────
la norme
────────

Registrul furnizorilor de programe educaţionale în domeniul asigurãrilor





┌──────────┬────────┬─────────┬────────────┬────────┬──────────┬───────────────┐
│Codul unic│ Data │Denumirea│Datele de │Adresa │Conducerea│Data radierii │
│alocat de │înregis-│persoanei│identificare│sediului│ │ │
│CSA/IMA │trãrii │juridice │(Reg. com., │ │ │ │
│ │ │ │Reg. jud., │ │ │ │
│ │ │ │ CUI) │ │ │ │
├──────────┼────────┼─────────┼────────────┼────────┼──────────┼───────────────┤
│ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │
└──────────┴────────┴─────────┴────────────┴────────┴──────────┴───────────────┘



ANEXA 2


───────
la norme
─────────

Registrul lectorilor





┌──────────┬────────┬─────────┬─────────┬────────┬──────┬──────┬──────────────┐
│Codul unic│ Data │Numele şi│ Codul │Datele │Data- │Obser-│Data radierii │
│alocat de │înregis-│prenumele│ numeric │ de │limitã│vaţii │ │
│CSA/IMA │trãrii │ │personal*│contact │pentru│ │ │
│ │ │ │ │(adresã,│plata │ │ │
│ │ │ │ │telefon,│taxei │ │ │
│ │ │ │ │fax, │anuale│ │ │
│ │ │ │ │e-mail) │ │ │ │
├──────────┼────────┼─────────┼─────────┼────────┼──────┼──────┼──────────────┤
│ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │
└──────────┴────────┴─────────┴─────────┴────────┴──────┴──────┴──────────────┘


________
* Codul numeric personal nu apare la consultarea publicã a registrului.


ANEXA 3


───────
la norme
────────

Furnizorul de programe educaţionale SIGLA (dacã este cazul)
Date de identificare (Reg. com./Reg. jud., CUI)





┌──────────┐
│ │
│Fotografie│
│ │
└──────────┘


CERTIFICAT DE ABSOLVIRE
Doamna/Domnul .........., nãscut(ã) la data de .......... în ........., judeţul ......, CNP .........., a absolvit cu nota/calificativul ........ cursul de pregãtire profesionalã .......................... .


Conducãtorul furnizorului de programe,
.....................................
(semnãtura, ştampila)

Data ....................
Seria ...... Nr. ........

_____________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016