Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME din 12 august 2005  cu privire la tarifele de onorarii ale notarilor publici    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME din 12 august 2005 cu privire la tarifele de onorarii ale notarilor publici

EMITENT: MINISTERUL JUSTITIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 263 din 19 aprilie 2007


CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
(1) Onorariile pentru serviciile prestate de notarii publicii se stabilesc de cãtre Consiliul Uniunii Naţionale a Notarilor Publici, cu aprobarea ministrului justiţiei.
(2) Pentru toate operaţiunile notariale onorariile sunt minimale, potrivit art. 28 alin. 2 lit. c) din <>Legea notarilor publici şi a activitãţii notariale nr. 36/1995 , iar notarii publici nu vor putea încasa onorarii mai mici, cu excepţia cazurilor prevãzute de art. 22 alin. (3) şi art. 24 şi art. 25 din prezentele norme.
ART. 2
(1) Pentru serviciile prestate, notarii publici au dreptul la:
a) onorarii stabilite în sume determinate;
b) onorarii graduale - pe tranşe şi în cote procentuale - în raport de valoarea determinatã sau determinabilã a obiectului actului. Onorariul gradual şi procentual este datorat şi dacã actul este supus condiţiei sau termenului.
(2) La stabilirea onorariilor dupã criteriul valoric se vor avea în vedere tranşele şi procentele menţionate în anexele care fac parte integrantã din prezentele norme.
ART. 3
(1) În cazul actelor complexe, care cuprind mai multe operaţiuni juridice, onorariul se stabileşte pentru fiecare operaţiune în parte şi se cumuleazã, eliberându-se o singurã chitanţã.
(2) Dacã este necesar ca actul sau procedura notarialã sã cuprindã dispoziţii ori anexe referitoare la înregistrarea înţelesului înscrisului sau pentru explicarea acestuia, dispoziţiile alineatului precedent nu sunt aplicabile.
ART. 4
(1) Pentru evitarea evaziunii fiscale, notarul public are obligaţia de a cere pãrţilor sã declare valoarea convenitã în mod real, pentru bunurile ce fac obiectul actelor sau procedurilor notariale, în caz contrar, urmând a refuza întocmirea actului, printr-o încheiere motivatã pe considerentele de mai sus.
(2) În toate cazurile în care în prezentele norme se folosesc expresiile "valoarea ce rezultã din act", "valoarea declaratã de pãrţi" sau altele asemenea, se aplicã dispoziţiile alineatului precedent.
ART. 5
Onorariile se stabilesc şi se încaseazã în lei.
ART. 6
Tarifele de onorarii conţin scutiri şi reduceri pentru actele întocmite în scopul valorificãrii unor drepturi prevãzute de legi speciale şi de protecţie socialã, precum şi în situaţiile în care prin lege sunt prevãzute scutiri sau reduceri ale taxelor de timbru.
ART. 7
Pentru actele şi procedurile efectuate în zilele de sãrbãtoare legalã peste orele de program, stabilite de camere sau în afara sediului biroului notarial, precum şi în raport de complexitatea actului, onorariile se vor majora potrivit înţelegerii cu pãrţile, care se va consemna în act sau pe cerere, dupã caz.
ART. 8
În onorariile stabilite, potrivit tarifului, sunt cuprinse distinct fiecare activitate şi serviciu efectiv prestate, astfel:
a) activitatea de consultaţie şi informare pentru culegerea datelor necesare de la pãrţi pentru a desluşi voinţa acestora;
b) redactarea actului;
c) tehnoredactarea, multiplicarea, colaţionarea actului prin personalul specializat al biroului notarial;
d) autentificarea actului;
e) arhivarea şi pãstrarea actului în arhiva notarului public.
ART. 9
Nerespectarea de cãtre notarii publici a dispoziţiilor prezentelor norme cu privire la stabilirea şi încasarea onorariilor constituie abatere disciplinarã şi se sancţioneazã conform art. 39 şi urmãtoarele din <>Legea notarilor publici şi activitãţii notariale nr. 36/1995 .

CAP. II
Clasificarea actelor şi procedurilor notariale în funcţie de care se stabilesc tarifele de onorarii

SECŢIUNEA 1
Actele şi procedurile pentru care onorariile minimale se stabilesc în sume determinate

ART. 10
(1) Actele şi procedurile pentru care onorariile se exprimã în sume determinate (anexa nr. 1) sunt:
a) - testamentele;
b) - revocarea testamentelor;
c) - actele de constituire, statutele asociaţilor fãrã scop patrimonial şi/sau fundaţiilor, inclusiv actele de modificare ale acestora;
d) - procuri;
e) - procurã pentru ridicarea pensiei;
f) - consultaţiile juridice, scrise sau verbale, în materie notarialã. Dacã acestea sunt acordate în legãturã cu un act ce urmeazã a se încheia la acelaşi notar public, consultaţiile se vor deduce din onorariul final;
g) legalizarea semnãturilor, a specimenelor de semnãturã şi a sigiliilor pentru fiecare act;
h) - legalizarea semnãturii traducãtorului;
i) - dare de datã certã pentru fiecare act;
j) - certificarea unor fapte, inclusiv:
1. procesele-verbale ale adunãrii generale, deliberãri ale asociaţilor, hotãrârile privind modificarea actelor constitutive ale societãţilor comerciale;
2. procesele-verbale ale reuniunilor organelor de conducere ale societãţilor comerciale;
k) - legalizarea de copii de pe înscrisurile prezentate de pãrţi, pentru fiecare paginã;
l) - legalizarea de copii de pe actele aflate în arhiva notarului public, pentru fiecare paginã;
m) - autentificarea actelor al cãror obiect este neevaluabil în bani: declaraţii;
n) - încheieri de rectificare potrivit legii, dacã eroarea nu este imputabilã notarului;
o) - eliberãri de duplicate de pe actele notariale;
p) - reconstituirea unui act original. În cazul în care pierderea sau distrugerea documentelor a cãror reconstituire se solicitã este imputabilã notarului public, nu se va percepe onorariu;
r) - alte servicii, potrivit anexei nr. 1 pct. 17.
(2) Prin primul exemplar se înţelege câte un exemplar pentru fiecare parte participantã la act, la care se adaugã un exemplar pentru arhivã şi un exemplar pentru cartea funciarã (când este cazul). În cazul în care se solicitã un numãr de exemplare mai mare decât numãrul arãtat mai sus, pentru exemplarele în plus se va calcula onorariul prevãzut în anexa nr. 1 lit. b) ale pct. 1-10, al pct. 15 şi al pct. 16 la prezentele norme.

SECŢIUNEA a 2-a
Acte pentru care onorariile minimale sunt graduale şi procentuale

ART. 11
Actele şi procedurile pentru care se stabilesc onorariile graduale şi procentuale sunt:
a) autentificãri şi alte proceduri (anexa nr. 2);
b) procedura succesoralã (anexa nr. 3).
Autentificãri şi alte proceduri
ART. 12
(1) Pentru autentificarea actelor translative ale dreptului de proprietate asupra bunurilor mobile şi imobile "între vii" (persoane fizice şi juridice), precum şi pentru constituirea altor drepturi reale, la stabilirea onorariului se va ţine cont de prevederile art. 3, precum şi de valorile stabilite în condiţiile art. 4. Pentru actele de înstrãinare ce au ca obiect active ale societãţilor comerciale, onorariul se calculeazã la preţul declarat de pãrţi sau la valoarea din raportul de evaluare, întocmit în condiţiile legii, dacã aceasta este mai mare decât preţul declarat. Pentru bunurile imobile, onorariul se calculeazã potrivit anexei nr. 2 pct. I, iar pentru bunurile mobile, potrivit anexei nr. 2 pct. IX lit. b).
(2) Pentru întocmirea actelor de dezmembrare (lotizare) şi alipire, onorariul va reprezenta 10% din valoarea onorariului minim stabilit pentru înstrãinare.
(3) Pentru constituirile şi renunţãrile la dezmembrãmintele dreptului de proprietate, onorariul se va stabili la 20% din valoarea bunului.
(4) Onorariile pentru actele de partaj de bunuri mobile sau imobile se stabilesc la valoarea masei partajabile, potrivit anexei nr. 2 pct. I.
(5) Pentru antecontractul sau promisiunea de vânzare, onorariul se stabileşte în raport de valoarea pãrţii din preţ achitate, indiferent de natura bunului, potrivit anexei nr. 2 pct. IX lit. b).
(6) La stabilirea onorariului nu se ia în calcul şi cuantumul TVA.
ART. 13
(1) Pentru actele de garanţie mobiliarã sau imobiliarã (ipotecã, gaj, privilegii sau fideiusiune realã), onorariul se stabileşte la valoarea creanţei ce face obiectul garanţiei, potrivit pct. III din anexa nr. 2, în cazul în care se încheie un singur contract de garanţie, indiferent de numãrul şi valoarea bunurilor mobile şi imobile aduse în garanţie.
(2) În situaţia în care creanţa este garantatã cu mai multe bunuri mobile sau imobile pentru care se încheie contracte de garanţie separate, onorariul se va stabili, potrivit pct. III din anexa nr. 2, astfel:
a) pentru primul contract încheiat, onorariul se va calcula la 80% din valoarea creanţei, indiferent de numãrul şi valoarea bunurilor mobile şi imobile aduse în garanţie;
b) pentru urmãtoarele acte de garanţie, se va calcula la 20% din valoarea creanţei, indiferent de numãrul şi valoarea bunurilor mobile şi imobile aduse în garanţie.
ART. 14
(1) Pentru actele juridice de constituire sau modificare a societãţilor comerciale, onorariul se stabileşte la valoarea capitalului social.
(2) Actele adiţionale care nu modificã capitalul social (schimbarea sediului, înfiinţarea unui punct de lucru, schimbarea administratorului etc.) onorariul se percepe potrivit anexei nr. 1 pct. 4.1.
(3) Modificarea actelor constitutive ale societãţilor comerciale care se referã la capitalul social şi care nu au în vedere aportul în naturã de bunuri din afara patrimoniului respectivei societãţi comerciale, onorariul se percepe, în toate cazurile, potrivit anexei nr. 1 pct. 4.2, indiferent de valoarea acestor bunuri. Acest mod de calcul al onorariului are în vedere urmãtoarele situaţii:
a) - majorarea capitalului social prin includerea profitului, a bunurilor mobile şi imobile aflate deja în proprietatea societãţii;
b) - reevaluarea unor bunuri aflate în capitalul social;
c) - alte asemenea modificãri ale capitalului social impuse printr-o dispoziţie legalã.
(4) În cazul majorãrii capitalului social în numerar, onorariul se calculeazã la valoarea cu care se majoreazã capitalul social, potrivit anexei nr. 2 pct. V din prezentele norme.
(5) În cazul în care capitalul social se majoreazã în naturã cu bunuri mobile sau imobile, onorariul se va percepe numai pentru operaţiunea juridicã de transmitere a dreptului de proprietate, pentru bunurile imobile, potrivit anexei nr. 2 pct. I, iar pentru bunurile mobile, potrivit anexei nr. 2, pct. IX lit. b) din prezentele norme.
(6) La actele adiţionale care cuprind şi operaţiunea de cesiune de capital social, dacã aceasta nu a fost încheiatã printr-un alt act autentic, onorariul se calculeazã numai la valoarea cesiunii, potrivit anexei nr. 2 pct. V din prezentele norme.
(7) Onorariul pentru autentificarea constituirii fiecãrei societãţi comerciale rezultate în urma divizãrii sau fuziunii se va calcula, indiferent de valoarea capitalului social al acestora, potrivit anexei nr. 1 pct. 4.2 din prezentele norme.
(8) În cazul diminuãrilor de capital social, se va percepe un onorariu cu 50% mai mic decât cel calculat în cazul majorãrii de capital social.
ART. 15
Pentru actele de donaţie sau partaj ce au ca obiect locurile de înhumare, onorariul se stabileşte la valoarea declaratã de pãrţi, potrivit anexei nr. 2 pct. IV.
ART. 16
Pentru autentificarea contractelor de comodat de bunuri mobile sau imobile, onorariul se stabileşte prin aplicarea procentului prevãzut în anexa nr. 2 pct. VI la o valoare reprezentând 10% din valoarea bunului, declaratã de pãrţi. Pentru contractele de închiriere de bunuri mobile sau imobile, onorariul se stabileşte prin aplicarea procentului prevãzut în anexa nr. 2 pct. VI la valoarea chiriei stabilite pentru întreaga perioadã prevãzutã în contract.
ART. 17
Pentru actele de protest al cambiilor, cecurilor şi al altor titluri la ordin, onorariul se stabileşte la valoarea creanţei, potrivit anexei nr. 2 pct. VII.
ART. 18
Pentru întocmirea altor acte evaluabile în bani, onorariul se stabileşte la valoarea ce rezultã din act, potrivit anexei nr. 2 pct. IX lit. b).
Declaraţiile confirmative ale primirii restului de preţ se taxeazã cu 0,1% din restul de preţ.
ART. 19
(1) Pentru primirea în depozit a valorilor, a înscrisurilor şi a documentelor, onorariul se stabileşte la valoarea declaratã de pãrţi, potrivit anexei nr. 2 pct. VIII. În acelaşi fel se stabileşte onorariul pentru primirea în depozit a tiparelor ciocanelor silvice.
(2) Onorariul stabilit în condiţiile de mai sus se calculeazã pentru o perioadã de un an sau fracţiune dintr-un an.
ART. 19^1
În cazul în care acte de natura celor prevãzute la aceastã secţiune se încheie prin alte proceduri notariale decât autentificarea: legalizarea de semnãturã, dare de datã certã, certificare etc., cu excepţia actelor pentru care legea prevede forma autenticã ca o condiţie ad validitatem, onorariile se vor calcula în sumã fixã potrivit anexei nr. 1 pct. 7, 9 şi 10.
Procedura succesoralã
ART. 20
(1) În cadrul procedurii succesorale, onorariile pentru eliberarea certificatului de moştenitor se stabilesc pe tranşe valorice, pe categorii de servicii şi proceduri şi au în vedere valoarea masei succesorale, precum şi gradul de rudenie al moştenitorilor cu defunctul.
(2) Onorariile astfel stabilite se vor aplica numai pentru moştenitorii legali ai defunctului.
(3) Pentru moştenitorii testamentari care nu sunt şi rude în grad succesibil cu defunctul, onorariile se majoreazã cu 25%.
(4) La succesiunile succesive, onorariul se stabileşte pentru fiecare masã succesoralã în parte.
ART. 21
(1) În cazul în care în cadrul procedurii succesorale se efectueazã inventarierea bunurilor, aplicarea de sigilii, predarea în custodie sau procurarea documentaţiei etc., onorariul se va majora cu 25%.
(2) Dacã în cadrul procedurii succesorale se vor presta şi alte servicii în condiţiile <>art. 72-73 din Legea nr. 36/1995 , onorariul se va majora pânã la 25%.
ART. 22
(1) La înregistrarea cererii de dezbatere a procedurii succesorale se va percepe anticipat onorariul minim stabilit pentru eliberarea certificatului de moştenitor.
(2) Din onorariul final se va deduce onorariul achitat anticipat.
(3) Unde legea prevede scutiri sau reduceri pentru taxa de timbru notarialã, notarul public poate face reduceri sau scutiri de la plata onorariului în mod corespunzãtor.
(4) Pentru moştenitorii minori fãrã venituri proprii, precum şi pentru moştenitorii care nu realizeazã niciun fel de venituri sau realizeazã venituri sub venitul minim pe economie, precum şi pentru moştenitorii din zonele declarate calamitate, se pot acorda reduceri de pânã la 100% din onorariu datorat.

CAP. III
Traduceri efectuate de cãtre notarii publici sau personalul angajat al acestora care sunt autorizaţi ca traducãtori

ART. 23
Notarii publici sau personalul angajat al acestora care sunt autorizaţi, în condiţiile legii, ca traducãtori pot efectua traduceri, aplicând tarifele prevãzute în anexa nr. 4 din prezentele norme.

CAP. IV
Scutiri şi reduceri

ART. 24
Sunt scutite de plata onorariilor urmãtoarele acte întocmite în scopul valorificãrii unor drepturi prevãzute de legi speciale şi de protecţie socialã:
a) declaraţii privind ajutorul de şomaj;
b) declaraţii privind ajutorul social;
c) declaraţii privind obţinerea alocaţiei de stat pentru copii;
d) declaraţii privind acordarea burselor pentru elevi şi studenţi;
e) declaraţii privind stabilirea sau valorificarea drepturilor foştilor deţinuţi politici, veteranilor de rãzboi şi a vãduvelor acestora;
f) declaraţii privind valorificarea drepturilor persoanelor handicapate;
g) orice alte acte pentru care prin lege se prevãd scutiri de taxe de timbru.
ART. 25
(1) Se deduc din onorariu, dar nu mai mult de 15%, redactarea, procesarea şi multiplicarea înscrisurilor întocmite de cãtre avocaţi, pe bazã de delegaţie, consilierii juridici sau reprezentanţii legali ai persoanei juridice, şi de cãtre persoanele cu pregãtire juridicã superioarã în care ei figureazã ca parte sau soţii, ascendenţii şi descendenţii lor. Reducerea nu se aplicã în cazul în care înscrisurile sunt redactate, dactilografiate, procesate şi multiplicate de cãtre consilierii juridici ai camerelor de comerţ şi industrie, oficiile registrului comerţului, cu excepţia cazurilor în care aceste instituţii figureazã ca parte în act.
(2) Se pot reduce cu 70% onorariile stabilite pentru actele în care pãrţi sunt magistraţii, soţii acestora sau copiii lor minori.
(3) Se pot reduce cu pânã la 50% onorariile stabilite atât pentru procurile de încasarea pensiilor, cât şi pentru cele necesare încasãrii drepturilor bãneşti prevãzute în anexa nr. 4 la cap. A. "Scutiri".
(4) Se pot acorda reduceri de pânã la 30% din onorariul stabilit pentru autentificarea contractelor de garanţie redactate de consilierii juridici ai societãţilor creditoare, pentru creditele acordate persoanelor care nu beneficiazã de reduceri şi scutiri prevãzute în alte dispoziţii din prezentele norme.
ART. 26
Se pot acorda reduceri acolo unde, potrivit dispoziţiilor legale, taxa de timbru pentru activitatea notarialã este redusã.
ART. 27
Se pot reduce cu 90% onorariile stabilite pentru actele încheiate de Uniunea Naţionalã a Notarilor Publici şi camerele notarilor publici, de personalul angajat al acestora sau al birourilor notarilor publici, precum şi cele ale notarilor publici, ale soţilor şi ale copiilor lor minori.

CAP. V
Dispoziţii finale

ART. 28
Onorariile graduale şi procentuale au numai o limitã minimã.
ART. 29
Anexele nr. 1-5, care cuprind tarifele de onorarii stabilite pe categorii de servicii şi proceduri notariale, fac parte integrantã din prezentele norme.


ANEXA 1
la norme





┌────┬────────────────┬────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │ │ ONORARIUL │
│Nr. │ ├──────────┬──────────┬──────────┬─────────┬──────────┬─────────┬──────────┬─────────────┤
│crt.│ Felul actului │Consulta- │ │Dactilo- │Multi- │Procedura │ │Alte ser- │ Total │
│ │ │ţii şi in-│Redactare │grafiere, │plicare │notarialã:│Arhivare │vicii │ minim │
│ │ │formare │ │Procesare │ │autenti- │ │Procurare,│ - lei - │
│ │ │ │ │ │ │ficare,le-│ │documen- │Lei vechi Lv │
│ │ │ │ │ │ │galizare │ │taţie,ope-│Lei noi = Ln │
│ │ │ │ │ │ │semnãturã,│ │raţiuni │ │
│ │ │ │ │ │ │certifi- │ │publici- │ │
│ │ │ │ │ │ │care, dare│ │tate mobi-│ │
│ │ │ │ │ │ │de datã │ │liarã sau │ │
│ │ │ │ │ │ │certã, le-│ │imobiliarã│ │
│ │ │ │ │ │ │galizare, │ │încasare │ │
│ │ │ │ │ │ │etc. │ │taxe de │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │timbru etc│ │
├────┴────────────────┴──────────┴──────────┴──────────┴─────────┴──────────┴─────────┴──────────┴─────────────┤
│1. Testamente │
├────┬────────────────┬──────────┬──────────┬──────────┬─────────┬──────────┬─────────┬──────────┬─────────────┤
│ │a) primul exem- │ 100.000 │ 100.000 │ 50.000 │ x │ 150.000 │ 100.000 │ x │Lv: 500.000 │
│ │plar + exemplar │ │ │ │ │ │ │ ├─────────────┤
│ │arhivã │ │ │ │ │ │ │ │Ln: 50 │
├────┼────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────────┤
│ │b) pentru fie- │ x │ x │ x │ 20.000 │ 30.000 │ x │ x │Lv: 50.000 │
│ │care exemplar │ │ │ │ │ │ │ ├─────────────┤
│ │în plus │ │ │ │ │ │ │ │Ln: 5 │
├────┴────────────────┴──────────┴──────────┴──────────┴─────────┴──────────┴─────────┴──────────┴─────────────┤
│2. Revocare de testament │
├────┬────────────────┬──────────┬──────────┬──────────┬─────────┬──────────┬─────────┬──────────┬─────────────┤
│ │a) primul exem- │ 30.000 │ 20.000 │ 20.000 │ x │ 50.000 │ 30.000 │ x │Lv: 150.000 │
│ │plar + exemplar │ │ │ │ │ │ │ ├─────────────┤
│ │arhivã │ │ │ │ │ │ │ │Ln: 15 │
├────┼────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────────┤
│ │b) pentru fie- │ x │ x │ x │ 25.000 │ 25.000 │ x │ x │Lv: 50.000 │
│ │care exemplar │ │ │ │ │ │ │ ├─────────────┤
│ │în plus │ │ │ │ │ │ │ │Ln: 5 │
├────┴────────────────┴──────────┴──────────┴──────────┴─────────┴──────────┴─────────┴──────────┴─────────────┤
│3. Actele care se referã la asociaţii fãrã scop patrimonial şi fundaţii │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│3.1. Acte de constituire ale asociaţiilor fãrã scop patrimonial şi a fundaţiilor │
├────┬────────────────┬──────────┬──────────┬──────────┬─────────┬──────────┬─────────┬──────────┬─────────────┤
│ │a) doua exempla-│ 200.000 │ 200.000 │ 100.000 │ x │ 300.000 │ 200.000 │ x │Lv: 1.000.000│
│ │re pt. pãrţi + │ │ │ │ │ │ │ ├─────────────┤
│ │exemplar arhivã │ │ │ │ │ │ │ │Ln: 100 │
├────┼────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────────┤
│ │b) pentru fie- │ x │ x │ x │ 25.000 │ 75.000 │ x │ x │Lv: 100.000 │
│ │care exemplar │ │ │ │ │ │ │ ├─────────────┤
│ │în plus │ │ │ │ │ │ │ │Ln: 10 │
├────┴────────────────┴──────────┴──────────┴──────────┴─────────┴──────────┴─────────┴──────────┴─────────────┤
│3.2. Alte acte de modificare, neevaluabile în bani, ale asociaţiilor fãrã scop patrimonial şi a fundaţiilor │
├────┬────────────────┬──────────┬──────────┬──────────┬─────────┬──────────┬─────────┬──────────┬─────────────┤
│ │a) doua exempla-│ 100.000 │ 100.000 │ 50.000 │ x │ 300.000 │ 150.000 │ x │Lv: 700.000 │
│ │re pt. pãrţi + │ │ │ │ │ │ │ ├─────────────┤
│ │exemplar arhivã │ │ │ │ │ │ │ │Ln: 70 │
├────┼────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────────┤
│ │b) pentru fie- │ x │ x │ x │ 25.000/│ 100.000 │ x │ x │se va stabili│
│ │care exemplar │ │ │ │ paginã │ │ │ │funcţie de │
│ │în plus │ │ │ │ │ │ │ │nr. de pagini│
├────┴────────────────┴──────────┴──────────┴──────────┴─────────┴──────────┴─────────┴──────────┴─────────────┤
│4. Actele care se referã la societãţile comerciale │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│4.1. Acte de modificare, neevaluabile în bani, ale societãţilor comerciale │
├────┬────────────────┬──────────┬──────────┬──────────┬─────────┬──────────┬─────────┬──────────┬─────────────┤
│ │a) doua exempla-│ 200.000 │ 200.000 │ 100.000 │ x │ 300.000 │ 200.000 │ x │Lv: 1.000.000│
│ │re pt. pãrţi + │ │ │ │ │ │ │ ├─────────────┤
│ │exemplar arhivã │ │ │ │ │ │ │ │Ln: 100 │
├────┼────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────────┤
│ │b) pentru fie- │ x │ x │ x │ 25.000 │ 75.000 │ x │ x │Lv: 100.000 │
│ │care exemplar │ │ │ │ │ │ │ ├─────────────┤
│ │în plus │ │ │ │ │ │ │ │Ln: 10 │
├────┴────────────────┴──────────┴──────────┴──────────┴─────────┴──────────┴─────────┴──────────┴─────────────┤
│4.2. Alte acte ale societãţilor comerciale (divizare, fuziune, etc.) │
├────┬────────────────┬──────────┬──────────┬──────────┬─────────┬──────────┬─────────┬──────────┬─────────────┤
│ │a) doua exempla-│ 500.000 │ 500.000 │ 100.000 │ x │ 600.000 │ 300.000 │ x │Lv: 2.000.000│
│ │re pt. pãrţi + │ │ │ │ │ │ │ ├─────────────┤
│ │exemplar arhivã │ │ │ │ │ │ │ │Ln: 200 │
├────┼────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────────┤
│ │b) pentru fie- │ x │ x │ x │ 25.000 │ 75.000 │ x │ x │Lv: 100.000 │
│ │care exemplar │ │ │ │ │ │ │ ├─────────────┤
│ │în plus │ │ │ │ │ │ │ │Ln: 10 │
├────┴────────────────┴──────────┴──────────┴──────────┴─────────┴──────────┴─────────┴──────────┴─────────────┤
│5. PROCURI │
├────┬────────────────┬──────────┬──────────┬──────────┬─────────┬──────────┬─────────┬──────────┬─────────────┤
│ │a) primul exem- │ 50.000 │ 50.000 │ 25.000 │ x │ 100.000 │ 75.000 │ x │Lv: 300.000 │
│ │plar + exemplar │ │ │ │ │ │ │ ├─────────────┤
│ │arhivã │ │ │ │ │ │ │ │Ln: 30 │
├────┼────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────────┤
│ │b) pentru fie- │ x │ x │ x │ 20.000 │ 30.000 │ x │ x │Lv: 50.000 │
│ │care exemplar │ │ │ │ │ │ │ ├─────────────┤
│ │în plus │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────────┤
│5.1.│Procurã pentru │ x │ 20.000 │ 20.000 │ 20.000 │ 30.000 │ 10.000 │ x │Lv: 100.000 │
│ │ridicarea │ │ │ │ │ │ │ ├─────────────┤
│ │pensiei │ │ │ │ │ │ │ │Ln: 10 │
├────┴────────────────┴──────────┴──────────┴──────────┴─────────┴──────────┴─────────┴──────────┴─────────────┤
│6. Consultaţii juridice în materie notarialã │
├────┬────────────────┬──────────┬──────────┬──────────┬─────────┬──────────┬─────────┬──────────┬─────────────┤
│ │a) verbale │ 500.000 │ x │ x │ x │ x │ x │ x │Lv: 500.000 │
│ │ │ / orã │ │ │ │ │ │ ├─────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │Ln: 50 │
├────┼────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────────┤
│ │b) scrise │ 500.000/│ x │ x │ x │ x │ x │ x │Lv: 500.000 │
│ │ │ paginã │ │ │ │ │ │ ├─────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │Ln: 50 │
├────┴────────────────┴──────────┴──────────┴──────────┴─────────┴──────────┴─────────┴──────────┴─────────────┤
│7. Legalizarea semnãturilor, a specimenelor de semnãturã şi a sigiliilor pentru fiecare exemplar │
├────┬────────────────┬──────────┬──────────┬──────────┬─────────┬──────────┬─────────┬──────────┬─────────────┤
│ │a) primul exem- │ 50.000 │ 75.000 │ 25.000 │ x │ 100.000 │ 50.000 │ x │Lv: 300.000 │
│ │plar + exemplar │ │ │ │ │ │ │ ├─────────────┤
│ │arhivã │ │ │ │ │ │ │ │Ln: 30 │
├────┼────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────────┤
│ │b) pentru fie- │ x │ x │ x │ 20.000 │ 30.000 │ x │ x │Lv: 50.000 │
│ │care exemplar │ │ │ │ │ │ │ ├─────────────┤
│ │în plus │ │ │ │ │ │ │ │Ln: 5 │
├────┴────────────────┴──────────┴──────────┴──────────┴─────────┴──────────┴─────────┴──────────┴─────────────┤
│8. Legalizarea semnãturilor traducãtorului │
├────┬────────────────┬──────────┬──────────┬──────────┬─────────┬──────────┬─────────┬──────────┬─────────────┤
│ │a) primul exem- │ x │ x │ x │ x │ 100.000 │ 50.000 │ x │Lv: 150.000 │
│ │plar + exemplar │ │ │ │ │ │ │ ├─────────────┤
│ │arhivã │ │ │ │ │ │ │ │Ln: 15 │
├────┼────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────────┤
│ │b) pentru fie- │ x │ x │ x │ x │ 50.000 │ x │ x │Lv: 50.000 │
│ │care exemplar │ │ │ │ │ │ │ ├─────────────┤
│ │în plus │ │ │ │ │ │ │ │Ln: 5 │
├────┴────────────────┴──────────┴──────────┴──────────┴─────────┴──────────┴─────────┴──────────┴─────────────┤
│9. Dare de datã certã pentru fiecare act │
├────┬────────────────┬──────────┬──────────┬──────────┬─────────┬──────────┬─────────┬──────────┬─────────────┤
│ │a) primul exem- │ 50.000 │ 50.000 │ 25.000 │ x │ 75.000 │ 50.000 │ x │Lv: 250.000 │
│ │plar + exemplar │ │ │ │ │ │ │ ├─────────────┤
│ │arhivã │ │ │ │ │ │ │ │Ln: 25 │
├────┼────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────────┤
│ │b) pentru fie- │ x │ x │ x │ 20.000 │ 30.000 │ x │ x │Lv: 50.000 │
│ │care exemplar │ │ │ │ │ │ │ ├─────────────┤
│ │în plus │ │ │ │ │ │ │ │Ln: 5 │
├────┴────────────────┴──────────┴──────────┴──────────┴─────────┴──────────┴─────────┴──────────┴─────────────┤
│10. Certificarea unor fapte │
├────┬────────────────┬──────────┬──────────┬──────────┬─────────┬──────────┬─────────┬──────────┬─────────────┤
│ │a) primul exem- │ 50.000 │ 50.000 │ 25.000 │ x │ 125.000 │ 50.000 │ x │Lv: 300.000 │
│ │plar + exemplar │ │ │ │ │ │ │ ├─────────────┤
│ │arhivã │ │ │ │ │ │ │ │Ln: 30 │
├────┼────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────────┤
│ │b) pentru fie- │ x │ x │ x │ 20.000/│ 30.000 │ x │ x │Lv: 50.000 │
│ │care exemplar │ │ │ │ paginã │ │ │ ├─────────────┤
│ │în plus │ │ │ │ │ │ │ │Ln: 5 │
├────┼────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────────┤
│10.1│Procese-verbale,│ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │hotãrâri ale │ 900.000 │ 900.000 │ x │ x │ 1.000.000│ 200.000 │ x │Lv:3.000.000 │
│ │Adunãrilor gene-│ │ │ │ │ │ │ ├─────────────┤
│ │rale ale acţio- │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │narilor sau ale │ │ │ │ │ │ │ │Ln: 300 │
│ │asociaţilor so- │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │cietãţilor co- │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │merciale etc. │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────────┤
│10.2│Procese-verbale,│ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ale reuniunilor │ 900.000 │ 900.000 │ x │ x │ 1.000.000│ 200.000 │ x │Lv:3.000.000 │
│ │organelor de │ │ │ │ │ │ │ ├─────────────┤
│ │conducere ale │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │societãţilor │ │ │ │ │ │ │ │Ln: 300 │
│ │comerciale │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────────┤
│11. │Legalizarea de │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │copii de pe în- │ x │ x │ x │ 10.000/│ 15.000 │ 5.000 │ x │Lv: 30.000 │
│ │scrisurile pre- │ │ │ │ paginã │ │ │ ├─────────────┤
│ │zentate de pãrţi│ │ │ │ │ │ │ │Ln: 3 │
│ │pentru fiecare │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │paginã │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────────┤
│12. │Legalizarea de │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │copii de pe ac- │ x │ x │ x │ 10.000/│ 15.000 │ 5.000 │ x │Lv: 30.000 │
│ │tele aflate în │ │ │ │ paginã │ │ │ ├─────────────┤
│ │arhiva notarului│ │ │ │ │ │ │ │Ln: 3 │
│ │public pentru │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │fiecare paginã │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┴────────────────┴──────────┴──────────┴──────────┴─────────┴──────────┴─────────┴──────────┴─────────────┤
│13. Alte acte al cãror obiect este neevaluabil în bani │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ Declaraţii: │
├────┬────────────────┬──────────┬──────────┬──────────┬─────────┬──────────┬─────────┬──────────┬─────────────┤
│ │a) primul exem- │ 20.000 │ 20.000 │ 20.000 │ x │ 50.000 │ 40.000 │ x │Lv: 150.000 │
│ │plar + exemplar │ │ │ │ │ │ │ ├─────────────┤
│ │arhivã │ │ │ │ │ │ │ │Ln: 15 │
├────┼────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────────┤
│ │b) pentru fie- │ x │ x │ x │ 25.000/│ 25.000 │ x │ x │Lv: 50.000 │
│ │care exemplar │ │ │ │ paginã │ │ │ ├─────────────┤
│ │în plus │ │ │ │ │ │ │ │Ln: 5 │
├────┼────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────────┤
│14. │Încheieri de │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │rectificare a │ 50.000 │ 50.000 │ 25.000 │ 25.000 │ 100.000│ 50.000 │ x │Lv: 300.000 │
│ │actelor, potri- │ │ │ │ │ │ │ ├─────────────┤
│ │vit legii, dacã │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │eroarea nu este │ │ │ │ │ │ │ │Ln: 30 │
│ │imputabilã │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │notaruluie │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┴────────────────┴──────────┴──────────┴──────────┴─────────┴──────────┴─────────┴──────────┴─────────────┤
│15. Eliberãri de duplicate de pe actele notariale │
├────┬────────────────┬──────────┬──────────┬──────────┬─────────┬──────────┬─────────┬──────────┬─────────────┤
│ │a) primul exem- │ 100.000 │ 100.000 │ 25.000 │ 25.000/ │ 200.000 │ 50.000 │ x │Lv: 500.000 │
│ │plar + exemplar │ │ │ /paginã │ paginã │ │ │ ├─────────────┤
│ │arhivã │ │ │ │ │ │ │ │Ln: 50 │
├────┼────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────────┤
│ │b) pentru fie- │ x │ x │ x │ 25.000/│ 25.000 │ x │ x │Lv: 50.000 │
│ │care exemplar │ │ │ │ paginã │ │ │ ├─────────────┤
│ │în plus │ │ │ │ │ │ │ │Ln: 5 │
├────┴────────────────┴──────────┴──────────┴──────────┴─────────┴──────────┴─────────┴──────────┴─────────────┤
│16. Reconstituirea unui original │
├────┬────────────────┬──────────┬──────────┬──────────┬─────────┬──────────┬─────────┬──────────┬─────────────┤
│ │a) primul exem- │ 50.000 │ 50.000 │ 25.000 │ x │ 200.000 │ 75.000 │ x │Lv: 400.000 │
│ │plar + exemplar │ │ │ /paginã │ │ │ │ ├─────────────┤
│ │arhivã │ │ │ │ │ │ │ │Ln: 40 │
├────┼────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────────┤
│ │b) pentru fie- │ x │ x │ x │ 25.000/│ 25.000 │ x │ x │Lv: 50.000 │
│ │care exemplar │ │ │ │ paginã │ │ │ ├─────────────┤
│ │în plus │ │ │ │ │ │ │ │Ln: 5 │
├────┼────────────────┼──────────┼──────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────────┤
│17. │Alte servicii şi│ │ │ │ 25.000/ │ 25.000 │ x │ x │Lv: 200.000 │
│ │acte notariale │ │ │ │ paginã │ │ │ ├─────────────┤
│ │neevaluabile │ │ │ │ │ │ │ │Ln: 20 │
└────┴────────────────┴──────────┴──────────┴──────────┴─────────┴──────────┴─────────┴──────────┴─────────────┘




ANEXA 2
la norme

ACTE PENTRU CARE ONORARIILE MINIMALE SUNT GRADUALE ŞI PROCENTUALE
B.1. ACTE AUTENTICE ŞI ALTE PROCEDURI




┌───────────────┬──────┬─────────────┬───────┬───────┬──────┬──────┬───────┬───────┬───────┬──────────────────────┐
│ │ │ │Consul-│ │Dacti-│ │ │ │ │ │
│ VALOAREA │ % │ Limita │ taţii │ Redac-│logra-│Multi-│Auten- │ Arhi- │Alte │ TOTAL │
│Lei vechi = Lv │ │ minimã │ şi │ tare │fiere │ pli- │ tifi- │ vare │servi- │ - lei - │
│Lei noi = Ln │ │ - lei - │ infor-│ % │ şi │care/ │ care │ % │ cii │ │
│ │ │ │ mare │ │proce-│paginã│ % │ │ % │ │
│ │ │ │ % │ │sare /│ *) │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │paginã│ │ │ │ │ │
├───────────────┼──────┼─────────────┼───────┼───────┼──────┼──────┼───────┼───────┼───────┼──────────────────────┤
│ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │ 9 │ 10 │ 11 │
├───────────────┴──────┴─────────────┴───────┴───────┴──────┴──────┴───────┴───────┴───────┴──────────────────────┤
│I. PENTRU ACTE DE PARTAJ DE BUNURI MOBILE ŞI IMOBILE, PRECUM ŞI ACTE TRANSLATIVE ALE DREPTULUI DE │
│ PROPRIETATE ŞI ACTE CONSTITUTIVE ALE ALTOR DREPTURI REALE CE AU CA OBIECT BUNURI IMOBILE │
├───────────────┬──────┬─────────────┬───────┬───────┬──────┬──────┬───────┬───────┬───────┬──────────────────────┤
│a) pânã la │ │ │ │ │ │ │ │ │ │2,5% dar nu mai puţin │
│136.960.000 Lv │ 2,5 │ 1.500.000 Lv│ 15% │ 15% │ x │ x │ 35% │ 25% │ 10% │de 1.500.000 Lv │
├───────────────┼──────┼─────────────┼───────┼───────┼──────┼──────┼───────┼───────┼───────┼──────────────────────┤
│ pânã la │ │ │ │ │ │ │ │ │ │2,5% dar nu mai puţin │
│ 13.696 Ln │ 2,5 │ 150 Ln │ 15% │ 15% │ x │ x │ 35% │ 25% │ 10% │de 150 Ln │
├───────────────┼──────┼─────────────┼───────┼───────┼──────┼──────┼───────┼───────┼───────┼──────────────────────┤
│b) de la │ │ │ │ │ │ │ │ │ │3.424.000 Lv + 2% pt. │
│136.960.000 Lv │ 2 │ 3.424.000 Lv│ 15% │ 15% │ x │ x │ 35% │ 25% │ 10% │suma ce depãşeşte │
│ la 274.990.000│ │ │ │ │ │ │ │ │ │139.960.000 Lv │
│ Lv │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────┼──────┼─────────────┼───────┼───────┼──────┼──────┼───────┼───────┼───────┼──────────────────────┤
│de la 13.696 Ln│ │ │ │ │ │ │ │ │ │342 Ln + 2% pentru │
│ la 27.499 Ln │ 2 │ 342 Ln │ 15% │ 15% │ x │ x │ 35% │ 25% │ 10% │suma ce depãşeşte │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │13.696 Ln │
├───────────────┼──────┼─────────────┼───────┼───────┼──────┼──────┼───────┼───────┼───────┼──────────────────────┤
│c) de la │ │ │ │ │ │ │ │ │ │6.184.600 Lv + 1,5% pt.
│274.990.001 Lv │ 1,5 │ 6.184.600 Lv│ 15% │ 15% │ x │ x │ 35% │ 25% │ 10% │suma ce depãşeşte │
│ la 548.910.000│ │ │ │ │ │ │ │ │ │274.990.000 Lv │
│ Lv │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────┼──────┼─────────────┼───────┼───────┼──────┼──────┼───────┼───────┼───────┼──────────────────────┤
│de la 27.499 Ln│ │ │ │ │ │ │ │ │ │618 Ln + 1,5% pentru │
│ la 54.891 Ln │ 1,5 │ 618 Ln │ 15% │ 15% │ x │ x │ 35% │ 25% │ 10% │suma ce depãşeşte │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │27.499 Ln │
├───────────────┼──────┼─────────────┼───────┼───────┼──────┼──────┼───────┼───────┼───────┼──────────────────────┤
│d) de la │ │ │ │ │ │ │ │ │ │10.293.400 Lv + 1% pt.│
│548.910.001 Lv │ 1 │10.293.400 Lv│ 15% │ 15% │ x │ x │ 35% │ 25% │ 10% │suma ce depãşeşte │
la 2.745.620.000│ │ │ │ │ │ │ │ │ │548.910.000 Lv │
│ Lv │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────┼──────┼─────────────┼───────┼───────┼──────┼──────┼───────┼───────┼───────┼──────────────────────┤
│de la 54.891 Ln│ │ │ │ │ │ │ │ │ │1.029 Ln + 1% pentru │
│ la 274.562 Ln │ 1 │ 1.029 Ln │ 15% │ 15% │ x │ x │ 35% │ 25% │ 10% │suma ce depãşeşte │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │54.891 Ln │
├───────────────┼──────┼─────────────┼───────┼───────┼──────┼──────┼───────┼───────┼───────┼──────────────────────┤
│e) de la │ │ │ │ │ │ │ │ │ │32.260.500 Lv + 0,75% │
│2.745.620.001 │ 0,75 │32.260.500 Lv│ 15% │ 15% │ x │ x │ 35% │ 25% │ 10% │pt. suma ce depãşeşte │
│Lv la │ │ │ │ │ │ │ │ │ │2.746.620.000 Lv │
│5.492.310.000 Lv │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────┼──────┼─────────────┼───────┼───────┼──────┼──────┼───────┼───────┼───────┼──────────────────────┤
│de la 274.562 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │3.226 Ln + 0,75% pt. │
│Ln la 549.231 │ 0,75 │ 3.226 Ln │ 15% │ 15% │ x │ x │ 35% │ 25% │ 10% │suma ce depãşeşte │
│Ln │ │ │ │ │ │ │ │ │ │574.562 Ln │
├───────────────┼──────┼─────────────┼───────┼───────┼──────┼──────┼───────┼───────┼───────┼──────────────────────┤
│f) peste │ │ │ │ │ │ │ │ │ │52.860.675 Lv + 0,5% │
│5.492.310.001 │ 0,5 │52.860.675 Lv│ 15% │ 15% │ x │ x │ 35% │ 25% │ 10% │pt. suma ce depãşeşte │
│Lv │ │ │ │ │ │ │ │ │ │5.492.310.000 Lv │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────┼──────┼─────────────┼───────┼───────┼──────┼──────┼───────┼───────┼───────┼──────────────────────┤
│ peste │ │ │ │ │ │ │ │ │ │5.286 Ln + 0,5% pentru│
│ 549.231 Ln │ 0,5 │ 5.286 Ln │ 15% │ 15% │ x │ x │ 35% │ 25% │ 10% │suma ce depãşeşte │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │549.231 Ln │
├───────────────┴──────┴─────────────┴───────┴───────┴──────┴──────┴───────┴───────┴───────┴──────────────────────┤
│II. PENTRU ACTELE DE SCHIMB MOBILIAR SAU IMOBILIAR ONORARIUL SE STABILEŞTE LA VALOAREA CEA MAI MARE A │
│ ORICĂRUIA DIN BUNURILE CE FAC OBIECTUL SCHIMBULUI ŞI SE MAJOREAZĂ CU 25% │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│III. ACTE DE GARANŢIE MOBILIARĂ SAU IMOBILIARĂ │
├───────────────┬──────┬─────────────┬───────┬───────┬──────┬──────┬───────┬───────┬───────┬──────────────────────┤
│a) pânã la │ │ │ │ │ │ │ │ │ │1% dar nu mai puţin │
│500.000.000 Lv │ 1 │ 1.000.000 Lv│ 15% │ 15% │ x │ x │ 35% │ 25% │ 10% │de 1.000.000 Lv │
├───────────────┼──────┼─────────────┼───────┼───────┼──────┼──────┼───────┼───────┼───────┼──────────────────────┤
│ pânã la │ │ │ │ │ │ │ │ │ │1% dar nu mai puţin │
│ 50.000 Ln │ 1 │ 100 Ln │ 15% │ 15% │ x │ x │ 35% │ 25% │ 10% │de 100 Ln │
├───────────────┼──────┼─────────────┼───────┼───────┼──────┼──────┼───────┼───────┼───────┼──────────────────────┤
│b) de la │ │ │ │ │ │ │ │ │ │5.000.000 Lv + 0,75% │
│500.000.001 Lv │ 0,75 │ 5.000.000 Lv│ 15% │ 15% │ x │ x │ 35% │ 25% │ 10% │pt. suma ce depãşeşte │
│ la │ │ │ │ │ │ │ │ │ │500.000.000 Lv │
│ 1.000.000.000 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ Lv │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────┼──────┼─────────────┼───────┼───────┼──────┼──────┼───────┼───────┼───────┼──────────────────────┤
│de la 50.000 Ln│ │ │ │ │ │ │ │ │ │500 Ln + 0,75% pentru │
│la 100.000 Ln │ 0,75 │ 500 Ln │ 15% │ 15% │ x │ x │ 35% │ 25% │ 10% │suma ce depãşeşte │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │50.000 Ln │
├───────────────┼──────┼─────────────┼───────┼───────┼──────┼──────┼───────┼───────┼───────┼──────────────────────┤
│c) de la │ │ │ │ │ │ │ │ │ │8.750.000 Lv + 0,5% │
│1.000.000.001 │ 0,5 │ 8.750.000 Lv│ 15% │ 15% │ x │ x │ 35% │ 25% │ 10% │pt. suma ce depãşeşte │
│ Lv la │ │ │ │ │ │ │ │ │ │1.000.000.000 Lv │
│ 2.000.000.000 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ Lv │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────┼──────┼─────────────┼───────┼───────┼──────┼──────┼───────┼───────┼───────┼──────────────────────┤
│de la 100.000 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │875 Ln + 0,5% pentru │
│Ln la 200.000 │ 0,5 │ 875 Ln │ 15% │ 15% │ x │ x │ 35% │ 25% │ 10% │suma ce depãşeşte │
│Ln │ │ │ │ │ │ │ │ │ │100.000 Ln │
├───────────────┼──────┼─────────────┼───────┼───────┼──────┼──────┼───────┼───────┼───────┼──────────────────────┤
│d) de la │ │ │ │ │ │ │ │ │ │13.750.000 Lv + 0,2% │
│2.000.000.001 │ 0,2 │13.750.000 Lv│ 15% │ 15% │ x │ x │ 35% │ 25% │ 10% │pt. suma ce depãşeşte │
│ Lv la │ │ │ │ │ │ │ │ │ │2.000.000.000 Lv │
│ 5.000.000.000 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ Lv │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────┼──────┼─────────────┼───────┼───────┼──────┼──────┼───────┼───────┼───────┼──────────────────────┤
│de la 200.000 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │1.375 Ln + 0,2% pentru│
│Ln la 500.000 │ 0,2 │ 1.375 Ln │ 15% │ 15% │ x │ x │ 35% │ 25% │ 10% │suma ce depãşeşte │
│Ln │ │ │ │ │ │ │ │ │ │200.000 Ln │
├───────────────┼──────┼─────────────┼───────┼───────┼──────┼──────┼───────┼───────┼───────┼──────────────────────┤
│e) peste │ │ │ │ │ │ │ │ │ │19.750.000 Ln + 0,1% │
│5.000.000.001 │ 0,1 │19.750.000 Lv│ 15% │ 15% │ x │ x │ 35% │ 25% │ 10% │pt. suma ce depãşeşte │
│ Lv │ │ │ │ │ │ │ │ │ │5.000.000.000 Lv │
├───────────────┼──────┼─────────────┼───────┼───────┼──────┼──────┼───────┼───────┼───────┼──────────────────────┤
│ peste │ │ │ │ │ │ │ │ │ │1.975 Ln + 0,1% pentru│
│ 500.000 Ln │ 0,1 │ 1.975 Ln │ 15% │ 15% │ x │ x │ 35% │ 25% │ 10% │suma ce depãşeşte │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │500.000 Ln │
├───────────────┴──────┴─────────────┴───────┴───────┴──────┴──────┴───────┴───────┴───────┴──────────────────────┤
│IV. ACTE DE DONAŢIE SAU PARTAJ CE AU CA OBIECT LOCURILE DE ÎNHUMARE │
├───────────────┬──────┬─────────────┬───────┬───────┬──────┬──────┬───────┬───────┬───────┬──────────────────────┤
│a) pânã la │ │ │ │ │ │ │ │ │ │2% dar nu mai puţin │
│ 10.000.000 Lv │ 2 │ 300.000 Lv │ 15% │ 15% │ x │ x │ 35% │ 25% │ 10% │de 300.000 Lv │
├───────────────┼──────┼─────────────┼───────┼───────┼──────┼──────┼───────┼───────┼───────┼──────────────────────┤
│ pânã la │ │ │ │ │ │ │ │ │ │2% dar nu mai puţin │
│ 1.000 Ln │ 2 │ 30 Ln │ 15% │ 15% │ x │ x │ 35% │ 25% │ 10% │de 30 Ln │
├───────────────┼──────┼─────────────┼───────┼───────┼──────┼──────┼───────┼───────┼───────┼──────────────────────┤
│b) peste │ │ │ │ │ │ │ │ │ │200.000 Lv + 1% pentru│
│ 10.000.001 Lv │ 1 │ 200.000 Lv │ 15% │ 15% │ x │ x │ 35% │ 25% │ 10% │suma ce depãşeşte │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │10.000.000 Lv │
├───────────────┼──────┼─────────────┼───────┼───────┼──────┼──────┼───────┼───────┼───────┼──────────────────────┤
│ peste │ │ │ │ │ │ │ │ │ │20 Ln + 1% pentru │
│ 1.000 Ln │ 1 │ 20 Ln │ 15% │ 15% │ x │ x │ 35% │ 25% │ 10% │suma ce depãşeşte │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │1.000 Ln │
├───────────────┴──────┴─────────────┴───────┴───────┴──────┴──────┴───────┴───────┴───────┴──────────────────────┤
│V. ACTE JURIDICE DE CONSTITUIRE ALE SOCIETĂŢILOR COMERCIALE, DE MODIFICARE A CAPITALULUI SOCIAL AL │
│ ACESTORA ŞI CESIUNI DE CAPITAL SOCIAL │
├───────────────┬──────┬─────────────┬───────┬───────┬──────┬──────┬───────┬───────┬───────┬──────────────────────┤
│a) pânã la │ │ │ │ │ │ │ │ │ │1% dar nu mai puţin │
│ 200.000.000 Lv│ 1 │ 1.000.000 Lv│ 15% │ 15% │ x │ x │ 35% │ 25% │ 10% │de 1.000.000 Lv │
├───────────────┼──────┼─────────────┼───────┼───────┼──────┼──────┼───────┼───────┼───────┼──────────────────────┤
│ pânã la │ │ │ │ │ │ │ │ │ │1% dar nu mai puţin │
│ 20.000 Ln │ 1 │ 100 Ln │ 15% │ 15% │ x │ x │ 35% │ 25% │ 10% │de 100 Ln │
├───────────────┼──────┼─────────────┼───────┼───────┼──────┼──────┼───────┼───────┼───────┼──────────────────────┤
│b) peste │ │ │ │ │ │ │ │ │ │2.000.000 Lv + 0,5% │
│200.000.001 Lv │ 0,5 │ 2.000.000 Lv│ 15% │ 15% │ x │ x │ 35% │ 25% │ 10% │pt. suma ce depãşeşte │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │200.000.000 Lv │
├───────────────┼──────┼─────────────┼───────┼───────┼──────┼──────┼───────┼───────┼───────┼──────────────────────┤
│ peste │ │ │ │ │ │ │ │ │ │200 Ln + 0,5% pentru │
│ 20.000 Ln │ 0,5 │ 200 Ln │ 15% │ 15% │ x │ x │ 35% │ 25% │ 10% │suma ce depãşeşte │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │20.000 Ln │
├───────────────┴──────┴─────────────┴───────┴───────┴──────┴──────┴───────┴───────┴───────┴──────────────────────┤
│VI. CONTRACTE DE COMODAT ŞI DE ÎNCHIRIERE DE BUNURI │
├───────────────┬──────┬─────────────┬───────┬───────┬──────┬──────┬───────┬───────┬───────┬──────────────────────┤
│a) pânã la │ │ │ │ │ │ │ │ │ │1% dar nu mai puţin │
│ 50.000.000 Lv │ 1 │ 300.000 Lv │ 15% │ 15% │ x │ x │ 35% │ 25% │ 10% │de 300.000 Lv │
├───────────────┼──────┼─────────────┼───────┼───────┼──────┼──────┼───────┼───────┼───────┼──────────────────────┤
│ pânã la │ │ │ │ │ │ │ │ │ │1% dar nu mai puţin │
│ 5.000 Ln │ 1 │ 30 Ln │ 15% │ 15% │ x │ x │ 35% │ 25% │ 10% │de 30 Ln │
├───────────────┼──────┼─────────────┼───────┼───────┼──────┼──────┼───────┼───────┼───────┼──────────────────────┤
│b) peste │ │ │ │ │ │ │ │ │ │500.000 Lv + 0,5% pt. │
│ 50.000.001 Lv │ 0,5 │ 500.000 Lv │ 15% │ 15% │ x │ x │ 35% │ 25% │ 10% │suma ce depãşeşte │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │50.000.000 Lv │
├───────────────┼──────┼─────────────┼───────┼───────┼──────┼──────┼───────┼───────┼───────┼──────────────────────┤
│ peste │ │ │ │ │ │ │ │ │ │50 Ln + 0,5% pentru │
│ 5.000 Ln │ 0,5 │ 50 Ln │ 15% │ 15% │ x │ x │ 35% │ 25% │ 10% │suma ce depãşeşte │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │5.000 Ln │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────┴──────┴─────────────┴───────┴───────┴──────┴──────┴───────┴───────┴───────┴──────────────────────┤
│VII. ACTE DE PROTEST AL CAMBIILOR, CEC-URILOR ŞI A ALTOR TITLURI LA ORDIN │
├───────────────┬──────┬─────────────┬───────┬───────┬──────┬──────┬───────┬───────┬───────┬──────────────────────┤
│a) pânã la │ │ │ │ │ │ │ │ │ │1% dar nu mai puţin │
│ 50.000.000 Lv │ 1 │ 300.000 Lv │ 15% │ 15% │ x │ x │ 35% │ 25% │ 10% │de 300.000 Lv │
├───────────────┼──────┼─────────────┼───────┼───────┼──────┼──────┼───────┼───────┼───────┼──────────────────────┤
│ pânã la │ │ │ │ │ │ │ │ │ │1% dar nu mai puţin │
│ 5.000 Ln │ 1 │ 30 Ln │ 15% │ 15% │ x │ x │ 35% │ 25% │ 10% │de 30 Ln │
├───────────────┼──────┼─────────────┼───────┼───────┼──────┼──────┼───────┼───────┼───────┼──────────────────────┤
│b) peste │ │ │ │ │ │ │ │ │ │500.000 Lv + 0,5% pt. │
│ 50.000.001 Lv │ 0,5 │ 500.000 Lv │ 15% │ 15% │ x │ x │ 35% │ 25% │ 10% │suma ce depãşeşte │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │50.000.000 Lv │
├───────────────┼──────┼─────────────┼───────┼───────┼──────┼──────┼───────┼───────┼───────┼──────────────────────┤
│ peste │ │ │ │ │ │ │ │ │ │50 Ln + 0,5% pentru │
│ 5.000 Ln │ 0,5 │ 50 Ln │ 15% │ 15% │ x │ x │ 35% │ 25% │ 10% │suma ce depãşeşte │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │5.000 Ln │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────┴──────┴─────────────┴───────┴───────┴──────┴──────┴───────┴───────┴───────┴──────────────────────┤
│VIII. PRIMIREA ÎN DEPOZIT A ÎNSCRISURILOR ŞI DOCUMENTELOR GĂSITE CU OCAZIA EFECTUĂRII INVENTARULUI SUCCESORAL, │
│ DE FIECARE EXEMPLAR ÎN PARTE │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ - pânã la 1 an - 0,05% la valoarea înseratã în înscris sau declaratã în cerere, dar nu mai puţin de 100.000 Lv, │
│ respectiv 10 Ln │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ - peste 1 an - 0,1% la valoarea înseratã în înscris sau declaratã în cerere, dar nu mai puţin de 200.000 Lv, │
│ respectiv 20 Ln │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│IX. ALTE ACTE EVALUABILE ÎN BANI │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│a. Declaraţii pentru primirea restului de preţ: │
│- 0,1% din restul de preţ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│b. Alte acte: │
│- 0,5% din valoare, dar nu mai puţin de 500.000 Lv, respectiv 50 Ln │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘




ANEXA 3
la norme


B.2. PROCEDURA SUCCESORALĂ




┌───────────────┬──────┬─────────────────────┬─────────┬──────────────┬─────────────────────────────┐
│ │ │ │ │Inventariere, │ │
│ VALOAREA │ % │ Limita minimã │Procedura│ aplicare de │ TOTAL │
│Lei vechi = Lv │ │ │notarialã│ sigilii, pre-│ - lei - │
│Lei noi = Ln │ │ - lei - │ │dare în custo-│ │
│ │ │ │ │die sau procu-│ │
│ │ │ │ │rare documen- │ │
│ │ │ │ │ taţie etc. │ │
├───────────────┼──────┼─────────────────────┼─────────┼──────────────┼─────────────────────────────┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │
├───────────────┼──────┼─────────────────────┼─────────┼──────────────┼─────────────────────────────┤
│a) pânã la │ │ 200.000 Lv / │ │ │3% dar nu mai puţin de │
│ 54.570.000 Lv │ 3 │ moştenitor │ 100% │ 25% │200.000 Lv pt. fiecare │
│ │ │ │ │ │moştenitor │
├───────────────┼──────┼─────────────────────┼─────────┼──────────────┼─────────────────────────────┤
│ pânã la │ │ │ │ │3% dar nu mai puţin de │
│ 5.457 Ln │ 3 │ 20 Ln │ 100% │ 25% │20 Ln pt. fiecare │
│ │ │ │ │ │moştenitor │
├───────────────┼──────┼─────────────────────┼─────────┼──────────────┼─────────────────────────────┤
│b) de la │ │ │ │ │1.648.000 Lv + 1,5% pentru │
│ 54.570.001 Lv │ 1,5 │ 1.648.000 Lv │ 100% │ 25% │suma ce depãşeşte │
│la 274.990.000 │ │ │ │ │54.570.001 Lv │
│Lv │ │ │ │ │ │
├───────────────┼──────┼─────────────────────┼─────────┼──────────────┼─────────────────────────────┤
│ de la 5.457 │ │ │ │ │165 Ln + 1,5% pentru suma │
│ Ln la │ 1,5 │ 165 Ln │ 100% │ 25% │ce depãşeşte 5.457 Ln │
│ 27.499 Ln │ │ │ │ │ │
├───────────────┼──────┼─────────────────────┼─────────┼──────────────┼─────────────────────────────┤
│c) de la │ │ │ │ │4.954.000 Lv + 0,75% pentru │
│274.990.001 Lv │ 0,75 │ 4.954.000 Lv │ 100% │ 25% │suma ce depãşeşte │
│la 548.910.000 │ │ │ │ │274.990.001 Lv │
│Lv │ │ │ │ │ │
├───────────────┼──────┼─────────────────────┼─────────┼──────────────┼─────────────────────────────┤
│ de la 27.499 │ │ │ │ │495 Ln + 0,75% pentru suma │
│ Ln la │ 0,75 │ 495 Ln │ 100% │ 25% │ce depãşeşte 27.499 Ln │
│ 54.891 Ln │ │ │ │ │ │
├───────────────┼──────┼─────────────────────┼─────────┼──────────────┼─────────────────────────────┤
│d) peste │ │ │ │ │7.016.000 Lv + 0,5% pentru │
│548.910.001 Lv │ 0,5 │ 7.016.000 Lv │ 100% │ 25% │suma ce depãşeşte │
│ │ │ │ │ │548.910.001 Lv │
├───────────────┼──────┼─────────────────────┼─────────┼──────────────┼─────────────────────────────┤
│ peste │ │ │ │ │702 Ln + 0,5% pentru suma │
│ 54.891 Ln │ 0,5 │ 702 Ln │ 100% │ 25% │ce depãşeşte 54.891 Ln │
└───────────────┴──────┴─────────────────────┴─────────┴──────────────┴─────────────────────────────┘




ANEXA 4
la norme

TARIFE
pentru traducerile efectuate de cãtre
notarii publici sau personalul angajat al acestora
care sunt autorizaţi ca traducãtori

1. Pentru persoane fizice:
Traduceri de pe: certificatele de naştere, deces, cãsãtorie, adeverinţe, cazier:
- 100.000 lei vechi, respectiv 10 lei noi - pentru un exemplar + un exemplar pentru arhivã
- 50.000 lei vechi, respectiv 5 lei noi, pentru fiecare exemplar în plus alte documente:
- 200.000 lei vechi, respectiv 20 lei noi, pentru fiecare paginã + un exemplar pentru arhivã
- 100.000 lei vechi, respectiv 10 lei noi, pentru fiecare paginã în plus
2. Pentru persoane juridice:
- 250.000 lei vechi, respectiv 25 lei noi, pentru un exemplar + un exemplar pentru arhivã
- 100.000 lei vechi, respectiv 10 lei noi, pentru fiecare paginã în plus
3. taxe de urgenţã:
- 50% din valoarea tarifelor la 48 de ore şi în zilele nelucrãtoare
- 100% din valoarea tarifelor între 3-8 ore, în funcţie de complexitatea actului


ANEXA 5
la norme

SCUTIRI ŞI REDUCERI

A. SCUTIRI
Sunt scutite de la plata onorariilor urmãtoarele acte întocmite în scopul valorificãrii unor drepturi prevãzute de lege cu excepţia cheltuielilor materiale:
1. Declaraţii pentru obţinerea ajutorului de şomaj
2. Declaraţii pentru obţinerea ajutorului social
3. Declaraţii pentru obţinerea alocaţiei de stat pentru copii
4. Declaraţii pentru acordarea burselor pentru elevi şi studenţi
5. Declaraţii pentru stabilirea sau valorificarea drepturilor foştilor deţinuţi politici, veteranilor de rãzboi şi vãduvelor acestora
6. Declaraţii pentru stabilirea sau valorificarea drepturilor persoanelor handicapate
7. Se pot acorda scutiri acolo unde nu se percepe potrivit, dispoziţiilor legale, taxa de timbru pentru activitatea notarialã.
B. REDUCERI
1. Se pot acorda reduceri de pânã la 50% din onorariu pentru autentificarea procurilor necesare încasãrii pensiilor de orice naturã şi a drepturilor bãneşti prevãzute la capitolul A "Scutiri", enumerate mai sus.
2. Se pot acorda reduceri de 90% din totalul onorariului stabilit pentru actele şi procedurile notariale încheiate de Uniunea Naţionalã a Notarilor Publici, Camerele Notarilor Publici, personalul acestora sau al birourilor notarilor publici, precum şi cele ale notarilor publici, de soţii lor şi copiii lor minori.
3. Se pot acorda reduceri acolo unde potrivit, dispoziţiilor legale, taxa de timbru pentru activitatea notarialã este redusã.
4. Se pot acorda reduceri de pânã la 70% din totalul onorariilor stabilite pentru actele în care pãrţi sunt magistraţii, soţii acestora şi copiii lor minori.
5. Se pot acorda reduceri de pânã la 15% pentru redactarea, procesarea şi multiplicarea înscrisurilor întocmite de avocaţi şi consilieri juridici pe baza delegaţiei sau împuternicirii eliberate în acest sens, precum şi oricãror persoane cu studii juridice superioare, dacã acestea, soţii, ascendenţii şi descendenţii lor figureazã ca parte în act. Reducerea nu se aplicã în cazul în care înscrisurile sunt redactate, dactilografiate, procesate şi multiplicate de cãtre consilierii juridici ai Camerelor de Comerţ şi Industrie, Oficiilor Registrului Comerţului, cu excepţia cazurilor în care aceste instituţii figureazã ca parte în act.
6. Se pot acorda reduceri de pânã la 30% din onorariul stabilit pentru autentificarea contractelor de garanţie redactate de consilierii juridici ai societãţilor creditoare, pentru creditele acordate persoanelor care nu beneficiazã de reduceri şi scutiri prevãzute în alte dispoziţii din prezentele norme.
7. Pentru moştenitorii minori, fãrã venituri proprii, precum şi pentru moştenitorii care nu realizeazã niciun fel de venituri sau realizeazã venituri sub venitul minim pe economie, precum şi pentru moştenitorii din zonele declarate calamitate, se pot acorda reduceri de pânã la 100% din onorariul datorat.

--------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016