Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME DE SECURITATE RADIOLOGICA din 16 decembrie 2002  Proceduri de acceptare a intreprinderilor externe    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME DE SECURITATE RADIOLOGICA din 16 decembrie 2002 Proceduri de acceptare a intreprinderilor externe

EMITENT: MINISTERUL APELOR SI PROTECTIEI MEDIULUI - COMISIA NATIONALA PENTRU CONTROLUL ACTIVITATILOR NUCLEARE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 50 bis din 29 ianuarie 2003

CAP. 1
Dispoziţii generale

Domeniul de aplicare
ART. 1
Prezentele norme sunt emise în temeiul <>Legii nr. 111/1996 privind desfãşurarea în siguranta a activitãţilor nucleare, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare şi au ca obiect procedurile de acceptare a întreprinderilor externe, conform cerinţelor din Normele de securitate radiologica privind radioprotectia operationala a lucrãtorilor externi.
ART. 2
Prezentele norme nu exclud obţinerea altor autorizaţii prevãzute de reglementãrile în vigoare.
Definiţii
ART. 3
În scopul aplicãrii prezentelor norme, pe lângã termenii şi expresiile definite în <>Legea nr. 111/1996 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, în Normele fundamentale de securitate radiologica, aprobate prin ordinul preşedintelui Comisiei Naţionale pentru Controlul Activitãţilor Nucleare nr. 14/2000 şi publicate în Monitorul Oficial al României Partea I, nr. 404 bis din 29 august 2000, în Normele de securitate radiologica privind radioprotectia operationala a lucrãtorilor externi aprobate prin ordinul preşedintelui Comisiei Naţionale pentru Controlul Activitãţilor Nucleare nr. 353/2001 şi publicate în Monitorul Oficial al României Partea I, nr. 764 bis din 30 noiembrie 2001 şi în Normele de securitate radiologica - Proceduri de autorizare, aprobate prin ordinul preşedintelui Comisiei Naţionale pentru Controlul Activitãţilor Nucleare nr. 366/2001 şi publicate în Monitorul Oficial al României Partea I, nr. 764 bis din 30 noiembrie 2001, sunt definiţi urmãtorii termeni şi urmãtoarele expresii:
a) Acceptarea - procesul de recunoaştere de cãtre CNCAN a declarãrii activitãţilor pe care întreprinderea externa urmeazã sa le desfãşoare în zona controlatã a unor întreprinderi operatoare. În urma acceptãrii, CNCAN elibereazã un certificat de acceptare. În cazul în care întreprinderea externa desfãşoarã o activitate care necesita autorizare/înregistrare conform prevederilor Legii 111/1996, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, certificatul de acceptare se elibereazã numai dupã obţinerea autorizaţiei, respectiv a certificatului de înregistrare.
b) CNCAN - Comisia Nationala pentru Controlul Activitãţilor Nucleare.
c) Carnet individual de supraveghere radiologica - denumit în continuare carnet - este documentul prezentat în art. 4, alin. (4) din Normele de securitate radiologica privind radioprotectia operationala a lucrãtorilor externi, prin care întreprinderea externa asigura înregistrarea rezultatelor supravegherii dozimetrice a lucrãtorilor externi.
d) Monitorizarea individualã - mãsurarea individualã a iradierii externe şi a contaminarii interne a lucrãtorilor externi expusi pericolului de iradiere precum şi interpretarea rezultatelor mãsurãtorilor pentru evaluarea dozei individuate; suplimentar include şi înregistrarea dozelor evaluate.
e) Monitorizarea radiologica a mediului de lucru - controlul factorilor care afecteazã expunerea la radiatii a locurilor de munca cu scopul verificãrii expunerii, prevenirii expunerii evitabile sau stabilirii necesitãţilor pentru monitorizarea individualã; suplimentar include şi înregistrarea rezultatelor mãsurãtorilor.

CAP. 2
Acceptarea

Prevederi generale privind acceptarea
ART.4
(1) Întreprinderile externe pot desfasura activitãţi în zona controlatã a unor întreprinderi operatoare numai dacã acestea au obţinut în prealabil certificatul de acceptare.
(2) Pentru activitãţile prevãzute la alin. (1) pot fi utilizaţi numai lucrãtorii externi care deţin carnetul completat la zi şi sunt declaraţi apţi din punct de vedere medical.
(3) În cazul întreprinderilor externe cu sediul în strãinãtate, dacã legislaţia tarii în care îşi au sediul prevede completarea unor documente specifice de supraveghere radiologica individualã, atunci întreprinderea externa este responsabilã de completarea acestor documente împreunã cu întreprinderea operatoare, conform prevederilor legislaţiei din ţara respectiva. În acest caz nu mai este necesarã eliberarea carnetelor prevãzute la alin. (2).
(4) În situaţii speciale care presupun intervenţii urgente în zona controlatã a unor întreprinderi operatoare, prin excepţie de la prevederile alin. (1) şi/sau (2), întreprinderea externa, care deţine sau nu certificat de acceptare, poate sa-şi desfãşoare activitãţile, utilizând lucrãtori externi care nu deţin carnet, în urmãtoarele condiţii:
a) lucrãtorii externi au fost declaraţi apţi din punct de vedere medical pentru lucrul în zona radiologica respectiva;
b) întreprinderea externa a declarat întreprinderii operatoare ca personalul respectiv nu a depãşit limitele de doza anuale.
c) întreprinderea externa a notificat CNCAN, asumându-şi obligaţia de a depune dosarul de acceptare în cel mult 15 zile de la data începerii activitãţii.
ART. 5
Acceptarea poate fi solicitatã numai pentru activitãţile desfãşurate de lucrãtorii întreprinderii externe, numiţi aici lucrãtori externi, în unitãţi operatoare autorizate de CNCAN, conform prevederilor <>Legii nr. 111/1996 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 6
Documentaţia tehnica pe baza cãreia s-a realizat acceptarea întreprinderii externe face parte integrantã din certificatul de acceptare; modificarea unilaterala a acesteia de cãtre solicitant este interzisã şi conduce la anularea certificatului de acceptare.
ART. 7
Certificatul de acceptare va conţine cel puţin urmãtoarele informaţii:
a) un numãr de identificare dat de CNCAN;
b) denumirea oficialã a titularului, adresa sediului social, numãrul de înregistrare la Registrul Comerţului;
c) identificarea activitãţilor pe care lucrãtorii externi urmeazã sa le desfãşoare în zona controlatã a întreprinderii operatoare;
d) în cazul întreprinderilor autorizate/înregistrate numãrul de identificare şi durata de valabilitate a autorizaţiei/certificatului de înregistrare;
e) identificarea secţiunii administrative, instalaţiei, spaţiului de producţie, locului în care se desfãşoarã activitãţile declarate;
f) limite şi condiţii;
g) durata de valabilitate;
h) semnatura presedintetui CNCAN şi ştampila CNCAN.
ART. 8
Certificatul de acceptare poate fi eliberat numai dacã întreprinderea externa îndeplineşte cerinţele ce le revin din capitolul referitor la obligaţiile întreprinderii externe prevãzute în Normele de securitate radiologica privind radioprotectia operationala a lucrãtorilor externi.
ART. 9
(1) Întreprinderea operatoare trebuie sa elibereze permise de exercitare de activitãţi nucleare pentru lucrãtorii externi, care sa acopere activitãţile desfãşurate de aceştia în zonele controlate ale întreprinderii respective.
(2) Întreprinderea externa trebuie sa se asigure ca lucrãtorii sãi, care desfãşoarã activitãţi în zona controlatã a unor întreprinderi operatoare, poseda permise de exercitare valabile pentru activitãţile respective.
ART. 10
Înregistrarea rezultatelor monitorizarii individuale a lucrãtorilor externi în carnete, se va face conform prevederilor din anexele Normelor de securitate radiologica privind radioprotectia operationala a lucrãtorilor externi.
ART. 11
Întreprinderea externa autorizata/înregistratã va tine o evidenta separatã a monitorizarii individuale a lucrãtorilor externi conform prevederilor aplicabile din Normele de dozimetrie individualã emise de CNCAN.
Solicitarea certificatului de acceptare
ART. 12
Solicitarea certificatului de acceptare se face pe baza unui dosar care trebuie sa conţinã cererea şi documentaţia tehnica.
ART. 13
Dosarul de acceptare va îndeplini urmãtoarele cerinţe:
a) va avea filele numerotate şi va include un cuprins;
b) toate documentele din dosarul de acceptare trebuie sa fie lizibile, tipãrite-dactilografiate sau la imprimanta; nu se admit documente transmise prin fax;
c) documentele de acceptare vor fi prezentate într-un dosar de incopciat.
ART. 14
Informaţiile conţinute în dosarul de acceptare sunt confidenţiale. Reprezentanţii CNCAN sunt obligaţi sa respecte confidenţialitatea informaţiilor primite, respectiv caracterul secret al unor informaţii în situaţia când au fost clasificate ca atare de solicitantul acceptãrii.
Cererea
ART. 15
Cererea de acceptare trebuie sa fie întocmitã conform anexei la prezentele norme.
Documentaţia tehnica pentru acceptare
ART. 16
Documentaţia tehnica pentru acceptare va cuprinde:
a) declaraţia reprezentantului legal al întreprinderii externe din care sa rezulte ca solicitantul acceptãrii îndeplineşte toate prevederile prezentelor norme.
b) lista activitãţilor pe care lucrãtorii întreprinderii externe le vor executa în zona controlatã a întreprinderii operatoare.
c) copii ale contractelor încheiate de întreprinderea externa cu furnizorii serviciilor necesare îndeplinirii prezentelor norme.
d) modelul de contract dintre întreprinderea externa şi întreprinderea operatoare.
e) lista lucrãtorilor externi pentru care se solicita carnet precum şi datele personale ale acestora: nume, sex, cod numeric personal, data şi locul naşterii.
f) avizul medical din care sa rezulte ca lucrãtorii externi sunt apţi pentru lucrul în câmpuri de radiatii.
g) dovada de plata a taxei şi tarifului aferent acceptãrii, în conformitate cu Regulamentul privind taxele şi tarifele pentru autorizarea şi controlul activitãţilor nucleare.
h) dovada de achitare a taxei şi tarifului pentru eliberarea carnetului, în conformitate cu Regulamentul privind taxele şi tarifele pentru autorizarea şi controlul activitãţilor nucleare, dacã este cazul.
i) numele şi prenumele persoanelor responsabile cu supravegherea radiologica a lucrãtorilor externi.
j) documente privind sistemul de evidenta a dozelor, care sa demonstreze, pentru cazul lucrãtorilor externi, îndeplinirea prevederilor privind înregistrarea şi raportarea rezultatelor monitorizarii individuale a expunerii la radiatii din Normele fundamentale de securitate radiologica.
ART. 17
Suplimentar cerinţelor art. 16 în cazul întreprinderilor externe autorizate/înregistrate, documentaţia de acceptare va cuprinde şi copia autorizaţiei/certificatului de înregistrare.
ART. 18
Solicitarea ulterioara a întreprinderii externe de a fi eliberate de cãtre CNCAN carnete suplimentare nu presupune o noua acceptare, în acest caz fiind suficiente o simpla cerere şi plata taxei şi tarifului aferente eliberãrii carnetelor.
ART. 19
(1) Dosarele incomplete, în sensul art. 16 sau 17, nu intra în procesul de evaluare.
(2) CNCAN va notifica întreprinderea externa, cat mai curând posibil dar nu mai târziu de 30 de zile de la data primirii dosarului, printr-o adresa, asupra completãrilor necesare. Dacã aceste completãri nu se primesc în termen de cel mult 30 de zile de la data notificãrii, CNCAN va respinge dosarul fãrã nici o alta avertizare iar solicitantul nu va putea face referiri ulterioare la acesta, nu va putea pretinde utilizarea unor pãrţi din el şi nici sa revendice taxele şi tarifele achitate.
(3) Dosarele complete, în sensul art. 16 sau 17 intra în procesul de evaluare în cursul cãruia CNCAN poate solicita clarificãri, dovezi în susţinerea afirmaţiilor, expertize, refacerea unor pãrţi din dosar, participarea directa a persoanei calificate care reprezintã solicitantul, poate efectua controale şi poate da termene pentru realizarea completãrilor solicitate. Nerespectarea acestor termene fãrã acordul prealabil al CNCAN conduce la respingerea cererii de acceptare.
(4) Dosarele incomplete sau respinse nu se restituie.
(5) Solicitantul acceptãrii poate contesta prin argumente documentate corespunzãtor, printr-un memoriu adresat preşedintelui CNCAN, în termen de doua luni de la data primirii adresei de notificare a respingerii acceptãrii.
Eliberarea carnetului
ART. 20
(1) Carnetul se elibereazã de cãtre CNCAN întreprinderii externe dupã acceptare, în condiţiile prevãzute de Normele de securitate radiologica privind radioprotectia operationala a lucrãtorilor externi.
(2) Completarea datelor cuprinse în partea a II-a şi a III-a din carnet se va face de cãtre responsabilul cu supravegherea dozimetrica a lucrãtorilor externi, la eliberarea carnetului şi în prezenta reprezentantului CNCAN.
Durata de valabilitate a certificatului de acceptare
ART. 21
Certificatul de acceptare este valabil pe durata de desfãşurare a lucrãrilor declarate de solicitant dar nu mai mult decât durata de valabilitate a autorizaţiei/certificatului de înregistrare, respectiv nu mai mult de 5 ani, în cazul întreprinderilor externe care nu necesita autorizare/înregistrare.
ART. 22
(1) Prelungirea valabilitãţii certificatului de acceptare se solicita cu cel puţin 30 de zile înainte de expirarea certificatului.
(2) Solicitarea prelungirii valabilitãţii certificatului de acceptare se face prin trimiterea la CNCAN a dosarului prevãzut la art. 16 şi 17.
ART. 23
În cazul expirãrii valabilitãţii certificatului de acceptare, întreprinderea externa nu mai poate desfasura activitãţi în zona controlatã a întreprinderii operatoare pana la obţinerea unui nou certificat de acceptare.

CAP. 3
Monitorizarea individualã

ART. 24
Monitorizarea individualã a expunerii la radiatii a lucrãtorilor externi care desfãşoarã activitãţi în zona controlatã a unor întreprinderi operatoare este efectuatã prin intermediul unui organism dozimetric acreditat de CNCAN, conform prevederilor aplicabile din Normele fundamentale de securitate radiologica.
ART. 25
Pentru completarea Registrului Naţional de Doze şi Surse de Radiatii ionizante, întreprinderea externa va transmite la CNCAN, raportari anuale ale monitorizarii individuale a lucrãtorilor externi pana la sfârşitul lunii martie a anului urmãtor şi ori de câte ori au loc expuneri special autorizate, accidentale sau de urgenta, conform prevederilor aplicabile din Normele fundamentale de securitate radiologica şi din Normele de dozimetrie individualã.

CAP. 4
Dispoziţii tranzitorii şi finale

ART. 26
În cazul în care întreprinderea externa doreşte sa utilizeze lucrãtori externi care îşi desfãşoarã activitatea la alt angajator care îi utilizeazã ca lucrãtori expusi profesional, ea trebuie sa îndeplineascã suplimentar urmãtoarele cerinţe:
a) sa asigure monitorizarea individualã a lucrãtorului, separat, numai pentru activitãţile desfãşurate la întreprinderile operatoare prin întreprinderea externa;
b) sa asigure ca suma dozelor încasate de lucrãtorul extern din toate activitãţile desfãşurate pe parcursul unui an, indiferent de angajator, sa nu depãşeascã limitele prevãzute de Normele fundamentale de securitate radiologica;
c) sa verifice şi sa asigure înregistrarea lunarã, de cãtre toate întreprinderile, inclusiv ceilalţi angajatori, a rezultatelor monitorizarii individuale în carnet.
ART. 27
Prevederile prezentelor norme completeazã Normele de securitate radiologica privind radioprotectia operationala a lucrãtorilor externi.
ART. 28
Anexa face parte integrantã din prezentele norme.

ANEXA 1
-------
la norme
--------

Model de cerere de acceptare a activitãţilor desfãşurate de lucrãtorii întreprinderii externe în zona controlatã a unor întreprinderi operatoare.

Antetul declarantului:
Denumirea persoanei legal constituite: ...........................
Sediul social: ...................................................
Actul normativ în temeiul cãruia este legal constituitã: .........
Telefon: ........... Fax: ............
Numãr de înregistrare/Data: ...................

Cãtre,

Comisia Nationala pentru Controlul Activitãţilor Nucleare
Bd. Libertãţii nr. 14, Bucureşti, sectorul 5, C.P. 42-4

1. Va solicitam acceptarea declaraţiei ca întreprinderea externa ce urmeazã sa desfãşoare activitãţi în zone controlate ale întreprinderilor operatoare:
1.1. Denumirea întreprinderii externe: ...........................
- Sediul social: localitatea: ........... sectorul/judeţul: .......,
strada: ............ nr.: ......... tel: .........., fax: ........
- Actul legal în temeiul cãruia este legal constituitã: ............
- Persoana imputernicita sa reprezinte întreprinderea externa în relaţia cu întreprinderea operatoare: Numele: ............ funcţia: ....
1.2. Întreprinderile operatoare la care se vor desfasura lucrãri în zonele cotrolate:
- ................................
- ................................
- ................................
1.3. Activitãţile pe care întreprinderea externa solicitanta urmeazã sa le desfãşoare în zonele controlate ale întreprinderilor operatoare:
- ................................
- ................................
- ................................
1.4. Tipul expunerii: interna [], externa [], ambele []
1.5. Numãrul de lucrãtori externi angajaţi în desfãşurarea lucrãrilor în zona controlatã a întreprinderilor operatoare, pentru care se solicita carnet ............
1.6. Numele persoanei(lor) responsabile cu supravegherea radologica a lucrãtorilor externi:
Nume: ............, funcţia: .........., mijloacele prin care aceasta poate fi contactata:
telefon: ................, fax: ................
2. Documentaţia pentru acceptarea declaraţiei întreprinderii externe în conformitate cu art. 16-17 din Normele de securitate radiologica - Proceduri de acceptare a întreprinderilor externe:
- ....................
- ....................
- ....................
3. În cazul modificãrii documentaţiei de acceptare a declaraţiei ne angajãm sa notificam în prealabil CNCAN.

Persoana imputernicita sa reprezinte persoana legal constituitã:

Numele: .......................
Funcţia: ......................
Semnatura: ....................

Ştampila:

-------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016