Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME DE IGIENA din 27 iunie 2007  pentru serviciile din cabinetele de piercing si tatuaj (Anexa nr. 2)    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME DE IGIENA din 27 iunie 2007 pentru serviciile din cabinetele de piercing si tatuaj (Anexa nr. 2)

EMITENT: MINISTERUL SANATATII PUBLICE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 484 din 19 iulie 2007

ART. 1
(1) Spaţiile de desfãşurare a activitãţilor de tatuare, micropigmentare şi/sau piercing trebuie sã aibã incinte separate, respectându-se prevederile art. 2 din anexa nr. 1 la ordin.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), piercingul urechii se poate executa şi în alte locaţii decât cele special amenajate, cu condiţia utilizãrii unui dispozitiv special, numit pistol, precum şi a unor cercei speciali, sterili, destinaţi acestui tip de operaţiune, cu respectarea prevederilor <>Ordinului ministrului sãnãtãţii publice nr. 261/2007 , cu modificãrile ulterioare.
(3) Procedurile de tatuaj şi piercing se desfãşoarã cu condiţia asigurãrii de module separate, care cuprind cel puţin o masã de lucru, scaun de lucru, instrumentar şi materiale de lucru specifice fiecãrei activitãţi.
(4) Dacã se furnizeazã şi alte servicii de înfrumuseţare, acestea trebuie sã se desfãşoare în incinte separate.
(5) Temperatura din camera de lucru trebuie sã fie confortabilã şi sã nu se situeze sub 22°C.
ART. 2
Asigurarea echipamentului de protecţie se face cu respectarea urmãtoarelor condiţii:
1. Operatorul trebuie sã foloseascã mãnuşi sterile, de tip chirurgical, în timpul executãrii procedurii, fiind obligatorie şi igiena mâinilor; folosirea echipamentului se face cu respectarea urmãtoarelor reguli:
a) mãnuşile din latex sau vinil se folosesc pentru un singur client; pentru prevenirea alergiei prin folosirea prelungitã a mãnuşilor din latex se vor utiliza mãnuşi confecţionate din vinil;
b) mãnuşile se înlocuiesc ori de câte ori este întreruptã activitatea şi operatorul efectueazã operaţiuni care duc la contaminarea acestora, precum şi dacã acestea sunt înţepate sau rupte în timpul procedurii;
c) nu se folosesc mãnuşi de tip menajer; acestea pot fi folosite doar pentru spãlarea instrumentarului, curãţenie şi colectarea deşeurilor rezultate în urma activitãţilor prestate.
2. Operatorul trebuie sã foloseascã echipament de lucru de culoare albã, lavabil, curat şi dezinfectat sau de unicã folosinţã, precum şi bonetã cu care se acoperã pãrul în întregime. În cazul în care se anticipeazã posibilitatea de murdãrire, trebuie folosit un şorţ impermeabil.
3. Dacã se anticipeazã o sângerare abundentã, trebuie folosit un echipament de protecţie adiţional (ochelari de protecţie, mascã oronazalã), pentru a se proteja faţa operatorului de stropii de sânge.
4. Este interzisã folosirea prosoapelor din bumbac ca echipament de protecţie.
ART. 3
(1) În vederea prevenirii transmiterii hepatitei B se recomandã:
a) imunizarea operatorului care efectueazã activitãţi de piercing, tatuaj şi micropigmentare împotriva hepatitei B, atât pentru protecţia acestuia, cât şi a clientului;
b) imunizarea împotriva hepatitei B şi a personalului angajat care este implicat în curãţarea instrumentelor care pot penetra pielea, a produselor contaminate cu sânge şi a echipamentelor; în situaţia în care s-a fãcut imunizarea personalului expus la risc, angajatorul trebuie sã pãstreze actele care dovedesc imunizarea.
(2) Dacã un membru al personalului a suferit un accident ca urmare a folosirii unui obiect ce poate penetra pielea, acesta trebuie sã solicite control medical de specialitate.
(3) Imunizarea nu constituie un substitut pentru respectarea normelor de igienã în cabinet.
ART. 4
(1) Înregistrãrile referitoare la clienţi pentru procedurile de tatuaj, micropigmentare şi piercing se pãstreazã de cãtre operator.
(2) Înainte de începerea procedurilor de piercing, tatuaj sau micropigmentare, clientul este informat asupra posibilelor riscuri generate de procedurã, asupra mãsurilor de igienã ce trebuie luate dupã efectuarea procedurii şi altor detalii tehnice despre tratament.
(3) Fiecare solicitant trebuie sã completeze şi sã semneze o declaraţie pe propria rãspundere, conform modelului prevãzut în anexa nr. 2a) pentru operaţiunea de tatuaj sau conform anexei nr. 2b) pentru operaţiunea de piercing. Anexele nr. 2a) şi 2b) fac parte integrantã din prezentele norme.
(4) Operatorul are obligaţia sã comunice clientului instrucţiuni verbale şi scrise, dupã fiecare şedinţã, cu privire la întreţinerea tatuajului şi a locului unde s-a efectuat piercingul. Instrucţiunile scrise cu privire la îngrijire trebuie sã avertizeze clientul asupra obligativitãţii de a informa operatorul care a efectuat tatuajul, micropigmentarea sau piercingul despre primele semne de inflamaţie anormalã, vindecare întârziatã sau posibilã infecţie.
(5) La nivelul unitãţii trebuie sã existe un registru care sã cuprindã urmãtoarele date:
a) data la care s-a efectuat procedura;
b) date despre client: nume şi numãr de telefon;
c) procedura efectuatã: tatuaj, micropigmentare şi/sau piercing;
d) situaţii în care au intervenit evenimente neplãcute cauzate de procedurã.
(6) Registrele şi declaraţiile pe propria rãspundere trebuie pãstrate timp de 2 ani de la data efectuãrii procedurii.
ART. 5
Urmãtoarele situaţii, în care procedura de tatuare, micropigmentare şi/sau piercing poate avea efecte negative asupra sãnãtãţii clientului, se afişeazã la loc vizibil:
a) diabet zaharat;
b) hemofilie (sângerãri care se opresc greu);
c) boli de inimã;
d) boli dermatologice, leziuni ale pielii sau sensibilitatea pielii la sãpunuri, dezinfectanţi sau alte produse cosmetice;
e) manifestãri sau reacţii alergice la metale, pigmenţi, coloranţi sau alţi sensibilizanţi pentru piele;
f) boli transmisibile;
g) stãri lipotimice, epilepsie, apoplexie, narcolepsie;
h) sarcinã, alãptare;
i) deficienţe imunitare;
j) cicatrici cheloide.
ART. 6
(1) Este interzisã efectuarea operaţiunilor de piercing corporal persoanelor cu vârsta sub 16 ani şi de tatuaj persoanelor cu vârsta sub 18 ani.
(2) Este interzisã tatuarea persoanelor cu vârsta sub 16 ani chiar dacã existã acordul pãrintelui, tutorelui sau curatorului, dupã caz.
(3) Se pot executa manevre de piercing, tatuaj şi/sau micropigmentare la persoanele minore numai în situaţia în care minorul este însoţit de pãrinte, tutore sau curator, dupã caz, care sã declare în scris, pe versoul declaraţiei pe propria rãspundere, în faţa operatorului, faptul cã minorul are permisiunea acestuia pentru efectuarea procedurii.
(4) Este interzisã efectuarea piercingului organelor genitale la persoanele care nu au împlinit vârsta de 18 ani.
ART. 7
Sub sancţiunea rãspunderii penale şi civile, se interzic mutilarea genitalã sub orice formã, precum şi orice altã procedurã ce poate fi definitã ca o circumcizie la femei; nu este luat în considerare acordul femeilor la niciuna dintre procedurile definite ca circumcizie a propriei persoane.
ART. 8
(1) În situaţia în care existã suspiciuni cu privire la existenţa unor afecţiuni sau boli relevante, operatorul poate solicita clientului o adeverinţã medicalã emisã de medicul de familie, care sã ateste starea de sãnãtate a clientului.
(2) Operatorii au obligaţia de a nu efectua proceduri urmãtoarelor categorii de persoane:
a) persoane aflate în stare de ebrietate sau care dovedesc o incapacitate de decizie datoratã utilizãrii alcoolului sau a medicamentelor;
b) persoane care prezintã semne de injectare intravenoasã a drogurilor;
c) persoane care prezintã arsuri de soare, boli de piele sau cicatrici în zona aleasã pentru tatuaj, micropigmentare şi/sau piercing;
d) persoane care au afecţiuni dermatologice, inflamaţii sau infecţii prezente în zona în care urmeazã a fi executatã procedura;
e) persoane care intrã sub incidenţa art. 5 şi 6.
ART. 9
Normele privind curãţarea, sterilizarea şi dezinfecţia se aplicã cu respectarea urmãtoarelor condiţii:
a) pistolul utilizat în piercingul urechii trebuie curãţat dupã fiecare utilizare;
b) este obligatorie sterilizarea sau dezinfecţia bijuteriilor ce urmeazã a fi inserate şi a implanturilor folosite în practicile de piercing, precum şi a instrumentelor utilizate, conform prevederilor legale în vigoare;
c) perioada dintre deschiderea sterilizatorului şi inserţia bijuteriei trebuie sã fie cât mai scurtã posibil: bijuteria, rãcitã în interiorul sterilizatorului închis, se insereazã de cãtre operator în decurs de un minut de la scoaterea acesteia din sterilizator; respectarea acestui timp de lucru minimizeazã riscul de apariţie a infecţiilor;
d) dupã inserţie, bijuteria nu se schimbã; în cazul în care bijuteria este respinsã ulterior şi îndepãrtatã, aceasta va fi refolositã doar în cazul în care este curãţatã şi sterilizatã conform metodelor prevãzute anterior; în cazul apariţiei unui efect advers datorat bijuteriei, aceasta nu va fi refolositã;
e) suprafeţele de lucru pãtate de fluide biologice, sânge, secreţii etc., trebuie curãţate şi apoi dezinfectate, conform prevederilor legale în vigoare, respectând timpii şi concentraţiile recomandate de producãtor;
f) dezinfecţia mediului din camera de lucru se face, conform prevederilor legale în vigoare, cu respectarea instrucţiunilor producãtorului.
ART. 10
Normele privind materialele folosite în cabinetele de tatuaj şi piercing se aplicã cu respectarea urmãtoarelor condiţii:
a) bijuteria de piercing corporal este diferitã de bijuteria tradiţionalã, fiind conceputã astfel încât sã minimizeze riscul de afundare, lãcrimare şi migrare;
b) este interzisã utilizarea bijuteriilor care conţin nichel nr. CAS 7440-0-20, nr. EINECS 231-11-14 sau/şi compuşii sãi, precum şi alte substanţe sau metale toxice;
c) este interzisã introducerea pe piaţã a produselor utilizate în piercing, dacã acestea nu sunt conforme cu prevederile legale în vigoare;
d) bijuteriile destinate piercingului care sunt din materiale metalice şi nemetalice trebuie sã fie însoţite de certificate de calitate emise de producãtor sau de buletine de analizã emise de laboratoare acreditate;
e) la prima penetrare a pielii se folosesc bijuterii special destinate piercingului, eventual bijuterii hipoalergice, cu excepţia lobului urechii;
f) pigmenţii şi coloranţii utilizaţi trebuie sã fie însoţiţi de certificate de calitate, în conformitate cu prevederile legale în vigoare;
g) pe ambalajul pigmenţilor şi al coloranţilor utilizaţi se va gãsi o etichetã ce cuprinde şi urmãtorul avertisment: "Unele persoane pot prezenta reacţii alergice la acest produs."
ART. 11
Normele de igienã obligatorii în timpul şi dupã aplicarea tratamentelor de tatuaj, micropigmentare şi piercing sunt urmãtoarele:
1. Pentru tratamentul de tatuaj sau micropigmentare:
a) înainte de începerea operaţiunii de tatuaj se fac pregãtirea psihicã a clientului, precum şi un test de alergie la pigmentul sau colorantul ce urmeazã a fi utilizat;
b) înainte de începerea procedurii de tatuaj, pielea trebuie curãţatã şi apoi dezinfectatã cu un produs biocid, cu ajutorul unui tampon steril. Este interzisã dezinfecţia pielii sau a mâinilor cu alte produse decât cele care sunt destinate acestui scop;
c) dacã zona de aplicare a procedurii trebuie bãrbieritã, operatorul foloseşte un aparat de ras de unicã folosinţã, dupã care pielea clientului se spalã şi se dezinfecteazã;
d) substanţele aplicate pe pielea clientului în vederea transferului desenului de pe tipar trebuie sã fie de unicã folosinţã;
e) tiparele de hârtie şi trasatorul utilizate pentru transferul desenului trebuie sã fie de unicã folosinţã şi trebuie aruncate dupã ce au fost utilizate la un client;
f) pentru fiecare client se asigurã pãrţi separate de pigmenţi sau coloranţi, provenite din containere sau flacoane originale, în recipiente sterile, de unicã folosinţã. Toţi coloranţii sau pigmenţii rãmaşi în urma procedurii efectuate la un client trebuie colectaţi şi înlãturaţi imediat dupã terminarea şedinţei; este interzisã utilizarea acestora la un alt client;
g) combinarea şi amestecarea pigmenţilor sau a coloranţilor în vederea obţinerii altor culori se fac în recipiente sterile, de unicã folosinţã;
h) excesul de pigment sau colorant aplicat pe pielea clientului trebuie înlãturat cu ajutorul unui şerveţel de hârtie moale, de unicã folosinţã, cu apã şi sãpun antibacterian;
i) timpul de execuţie a unui tatuaj nu trebuie sã fie mai mare de 4 ore. Dacã tatuajul necesitã o duratã mai mare de lucru, acesta se va face în mai multe şedinţe şi nu se va continua pânã ce vechea ranã nu este vindecatã;
j) dupã finalizarea tatuajului, operatorul trebuie sã cureţe pielea cu un şerveţel curat, de unicã folosinţã, îmbibat cu un produs biocid, exceptând zona din jurul ochilor, şi sã plaseze o folie de plastic sterilã care sã acopere desenul, sã adere la piele cu ajutorul unei benzi adezive de uz medical şi sã fie pãstratã cel mult douã ore;
k) la sfârşitul şedinţei de tatuaj se fotografiazã tatuajul şi se pãstreazã împreunã cu declaraţia pe propria rãspundere;
l) etapele procedurii de micropigmentare sunt similare celor prevãzute mai sus.
2. Pentru tratamentul de piercing:
a) înainte de începerea procedurii de piercing, pielea trebuie curãţatã şi apoi dezinfectatã cu un antiseptic, cu ajutorul unui tampon steril. Este interzisã dezinfecţia pielii sau a mâinilor cu produse care nu sunt destinate acestui scop;
b) instrumentele refolosibile se vor dezinfecta şi steriliza, conform prevederilor <>Ordinului ministrului sãnãtãţii publice nr. 261/2007 , cu modificãrile ulterioare.
ART. 12
(1) Se folosesc numai anestezice autorizate de Agenţia Naţionalã a Medicamentului.
(2) Administrarea produselor anestezice injectabile se face numai de cãtre cadre medicale, iar produsul injectabil se administreazã folosindu-se seringi şi ace sterile de unicã folosinţã.
(3) Se permite folosirea de spray-uri şi creme cu efect anestezic local.
(4) Anestezierea mucoaselor se face numai cu substanţe aprobate pentru mucoase.
(5) Este interzisã folosirea anesteziei în piercingul limbii.
(6) Spray-ul anestezic trebuie depozitat cu atenţie, monitorizat în timpul depozitãrii şi evacuat ca deşeu periculos, conform prevederilor legale în vigoare.
(7) Este interzisã anestezia cu clorurã de etil în tratamentele de piercing corporal.
ART. 13
(1) Operatorul trebuie sã informeze clientul asupra unitãţilor medicale cãrora li se va putea adresa în cazul apariţiei complicaţiilor ca urmare a piercingului corporal şi inserţiei bijuteriei.
(2) Complicaţiile care pot surveni dupã piercing sunt urmãtoarele:
a) alergia la bijuterie - apare în special ca rezultat al expunerii la materiale ce conţin nichel sau alte metale şi substanţe toxice;
b) deplasarea bijuteriei - atunci când pãrţi sau întreaga bijuterie se afundã în profunzimea pielii sau se deplaseazã de la locul de implant dupã piercing; aceasta se întâmplã de obicei atunci când se folosesc bijuterii neadecvate de piercing, destinate altor pãrţi ale corpului, dacã bijuteria este prea subţire sau dacã este mişcatã mult înainte de vindecarea rãnii; aceasta poate fi o problemã în cazul plasãrii acestora subcutanat (implant), ceea ce determinã migrarea bijuteriei prin sau sub piele, departe de punctul original de inserţie;
c) cicatrizare defectuoasã - poate sã aparã în urma inserţiei deficitare a bijuteriei, deplasãrii acesteia sau ca urmare a unei infecţii;
d) inflamarea localã severã - ca urmare a piercingului, fiind mult mai periculoasã pentru piercingul oral; acest fenomen este diminuat prin alegerea corectã a bijuteriei;
e) infecţii locale - se pot vindeca prin mãsuri adecvate de îngrijire, respectiv igienã localã;
f) septicemia - este o infecţie sistemicã gravã, care poate afecta întregul organism; necesitã îngrijiri medicale imediate de specialitate;
g) sângerarea - este un fenomen care apare la toate procedurile de piercing. Zonele care prezintã risc crescut de sângerare ca urmare a piercingului sunt: zona genitalã, limba şi buzele.
ART. 14
Îngrijirea dupã tratament se va efectua dupã cum urmeazã:
1. Operatorul furnizeazã instrucţiuni atât verbale, cât şi scrise, referitoare la mãsurile de îngrijire a zonei de piele tratate; instrucţiunile trebuie sã specifice urmãtoarele:
a) îngrijiri specifice dupã procedurã;
b) avertizarea clientului de a contacta operatorul şi un cadru medical la primele semne de inflamaţie, sângerare sau posibile infecţii;
c) recomandãri cu scop profilactic.
2. Operatorii fac clientului recomandãrile şi instrucţiunile privind îngrijirea dupã tratament, înaintea începerii tratamentului, când atenţia acestuia este mai mare.
3. Instrucţiunile se fac imediat dupã completarea declaraţiei pe propria rãspundere şi cuprind urmãtoarele:
a) pãstrarea igienei personale corespunzãtoare pentru reducerea riscului de infectare a zonei în care s-a realizat piercingul sau tatuajul; trebuie evitatã submersia sau atingerea directã a locului cel puţin 4 zile dupã tratamentul iniţial;
b) folosirea antisepticelor dupã tratament, evitându-se zona de aplicare a piercingului şi/sau a tatuajului;
c) clientul trebuie informat asupra timpului de vindecare a piercingului, acesta fiind variabil în funcţie de zona în care s-a efectuat piercingul.
4. Clienţii trebuie încurajaţi sã se reîntoarcã la operatorul lor pentru a beneficia de îngrijiri în decurs de douã sãptãmâni şi pentru a fi ţinuţi sub observaţie, în situaţia în care apare o complicaţie a zonei tratate.
ART. 15
Este interzisã îndepãrtarea tatuajelor de cãtre operatori; îndepãrtarea tatuajelor se va face numai de cãtre personal medical specializat, în unitãţi medicale.
ART. 16
(1) Titularii cabinetelor au obligaţia sã întocmeascã rapoarte scrise cãtre autoritatea de sãnãtate publicã judeţeanã sau a municipiului Bucureşti din raza teritorialã în care îşi desfãşoarã activitatea.
(2) Raportul se face în 72 de ore în cazul apariţiei alergiilor sau infecţiilor şi trebuie sã cuprindã urmãtoarele:
a) numele clientului care a suferit afecţiunea;
b) numele şi adresa cabinetului sau a locaţiei temporare în care s-a executat operaţiunea;
c) numele executantului/operatorului;
d) data efectuãrii tatuajului, micropigmentãrii/piercingului;
e) identificarea (numãr CI sau denumirea convenţionalã) pigmenţilor sau coloranţilor folosiţi la tatuare/micropigmentare sau a materialului din care a fost confecţionatã bijuteria folositã în piercing;
f) partea corpului care a fost tatuatã/micropigmentatã sau locul în care s-a executat operaţiunea de piercing şi unde a apãrut infecţia/alergia;
g) alte informaţii considerate relevante asupra factorilor care au contribuit la agravarea stãrii de sãnãtate.
(3) Accidentele grave, spitalizarea unui client ca urmare a serviciilor prestate de operator sau semnalarea unor boli transmisibile grave la operatori trebuie raportate imediat dupã depistare.
ART. 17
(1) Instruirea personalului se face în conformitate cu prevederile legale în vigoare privind organizarea şi certificarea instruirii profesionale a persoanelor, a însuşirii noţiunilor fundamentale de igienã, serviciilor de îngrijire corporalã şi de prim ajutor.
(2) La angajare, operatorii trebuie sã facã dovada absolvirii cursurilor de noţiuni fundamentale de igienã, de acordare a primului ajutor şi a cursului de specialitate, cu excepţia cadrelor medicale.

ANEXA 2a)

Modelul declaraţiei pe propria rãspundere pentru operaţiunea de tatuaj
Nr. ........./ ............

DECLARAŢIE
PE PROPRIA RĂSPUNDERE

M_/F_/
Subsemnatul:
Numele ........... prenumele ........., nãscut la data de ........ în localitatea ............, judeţul ........, cu domiciliul stabil în localitatea ........, str. .......... nr. ...., bl. ...., sc. ......, ap. ..., et. ..., judeţul ......., cod ......, cu domiciliul flotant în localitatea .........., str. ........... nr. ...., bl. ..., sc. ....., ap. ...., et. ..., judeţul ......., cod ........, posesor al B.I./C.I. seria ..... nr. ........, eliberat/eliberatã la data de ........ de ....,C.N.P. __/__/__/__/__/__/__/__/__/__/__/__/__/, telefon .......,
doresc sã mi se facã tatuajul nr. .... în zona .................. .


Declar pe propria rãspundere cã: nu am consumat bãuturi ┌───────────────┐
alcoolice şi substanţe stupefiante înainte de efectuarea │ │
tatuajului şi nu sufãr de urmãtoarele boli: hemofilie, │ │
epilepsie, boli transmisibile, boli de inimã, diabet zaharat, │ │
afecţiuni dermatologice, SIDA şi nu sunt însãrcinatã. └───────────────┘

Semnãtura
................



Am luat la cunoştinţã faptul cã, având o piele mai închisã, culorile nu se vor vedea atât de vii ca pe o piele albã.
Declar pe propria rãspundere cã materialele pentru efectuarea tatuajului s-au desfãcut în faţa mea de cãtre operator.
Totodatã, am luat la cunoştinţã şi am primit sfaturile în vederea îngrijirii tatuajului timp de 15 zile de cãtre mine.
În cazul în care nu am spus adevãrul în aceastã declaraţie şi nu respect sfaturile de îngrijire a tatuajului, sunt direct responsabil. Operatorul este absolvit de orice rãspundere penalã sau civilã.


Data Semnãtura
...................... .........................

Declaraţia s-a citit şi s-a completat în faţa mea: Operator,
.......................



ANEXA 2b)

Modelul declaraţiei pe propria rãspundere pentru operaţiunea de piercing
Nr. ........./ ............

DECLARAŢIE
PE PROPRIA RĂSPUNDERE

M_/F_/
Subsemnatul:
Numele ........... prenumele ........., nãscut la data de ........ în localitatea ........., judeţul ........, cu domiciliul stabil în localitatea .........., str. ....... nr. ...., bl. ...., sc. ....., ap. ...., et. ...., judeţul ......, cod ......, cu domiciliul flotant în localitatea ........, str. ......... nr. ...., bl. ..., sc. ...., ap. ...., et. ..., judeţul ........, cod .........., posesor al B.I./C.I. seria ..... nr. ......, eliberat/eliberatã la data de ........ de ......, C.N.P. __/__/__/__/__/__/__/__/__/__/__/__/__/, telefon .......,
doresc sã mi se facã piercing în zona ........... .
Bijuteria care mi se va monta este din ...... şi este cumpãratã de mine din ....... .
Declar pe propria rãspundere cã: nu am consumat bãuturi alcoolice şi substanţe stupefiante înainte de efectuarea piercingului şi nu sufãr de urmãtoarele boli: hemofilie, epilepsie, boli transmisibile (hepatitã, TBC etc.), boli de inimã, diabet zaharat, afecţiuni dermatologice, SIDA şi nu sunt însãrcinatã.

Semnãtura
....................

Declar pe propria rãspundere cã materialele pentru efectuarea piercingului s-au desfãcut în faţa mea de cãtre operator.
Totodatã, am luat la cunoştinţã şi am primit sfaturile în vederea îngrijirii piercingului timp de 15 zile de cãtre mine.
În cazul în care nu am spus adevãrul în aceastã declaraţie şi nu respect sfaturile de îngrijire a piercingului, sunt direct responsabil. Operatorul este absolvit de orice rãspundere penalã sau civilã.


Data Semnãtura
................ .................

Declaraţia s-a citit şi s-a completat în faţa mea: Operator,
..............



------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016