Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME DE CALITATE din 16 mai 2002  pentru apa din zonele naturale amenajate pentru imbaiere    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME DE CALITATE din 16 mai 2002 pentru apa din zonele naturale amenajate pentru imbaiere

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 350 din 27 mai 2002

ART. 1
Prezentele norme de calitate reglementeazã cerinţele de calitate pe care trebuie sa le îndeplineascã apa din zonele naturale amenajate pentru imbaiere, cu excepţia apei folosite în scopuri terapeutice şi a apei din piscine sau bazine de inot.
ART. 2
În sensul prezentelor norme de calitate, termenii şi expresiile de mai jos se definesc dupã cum urmeazã:
a) apa de imbaiere - un rau sau un lac ori pãrţi ale acestora, precum şi apa de mare, în care:
- imbaierea este explicit autorizata de cãtre Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei;
- imbaierea nu este interzisã şi este tradiţional practicatã de un numãr mai mare de 150 de persoane;
b) zona de imbaiere - orice loc unde exista apa de imbaiere;
c) sezon de imbaiere - perioada pe durata cãreia un numãr mai mare de 150 de persoane este de asteptat sa foloseascã apa în acest scop, conform obiceiurilor, oricãror reguli locale referitoare la imbaiere ori condiţiilor de clima.
ART. 3
(1) Parametrii de calitate şi valorile admise pentru apa de imbaiere din zonele naturale sunt prevãzute în anexa.
(2) Valorile de referinta prevãzute în anexa, cu sau fãrã corespondent în coloana "Valori obligatorii", vor fi atinse prin orice mijloace care conduc la îmbunãtãţirea calitãţii apei fãrã a deteriora însã calitatea naturala a acesteia.
ART. 4
(1) Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei poate aproba, pentru calitatea apei de imbaiere într-o anumitã zona de imbaiere, şi alte valori pentru parametri decât cele prevãzute în anexa.
(2) Valorile stabilite potrivit alin. (1) nu trebuie sa fie mai mari decât valorile cuprinse în coloana "Valori obligatorii" prevãzutã în anexa.
ART. 5
(1) Ministerul Alimentaţiei Publice, Ministerul Apelor şi Protecţiei Mediului şi Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei vor lua toate mãsurile necesare pentru a asigura conformarea cu parametrii de calitate prevãzuţi la art. 3, în termen de 5 ani de la data intrãrii în vigoare a prezentelor norme de calitate.
(2) Toate zonele de imbaiere stabilite, special echipate în acest scop, trebuie sa fie autorizate de cãtre Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei, iar valorile din coloana "Valori obligatorii" prevãzutã în anexa trebuie sa fie urmãrite din momentul în care imbaierea este permisã pentru prima data.
(3) În primii 2 ani de la data intrãrii în vigoare a prezentelor norme de calitate apa din zonele de imbaiere autorizate potrivit alin. (2) poate respecta doar valorile obligatorii prevãzute în anexa.
(4) În cazul apei de mare din vecinãtatea frontierelor sau a apelor transfrontaliere care afecteazã calitatea apelor de imbaiere de pe teritoriul altor state obiectivele pentru calitatea apei de imbaiere se vor determina în colaborare cu statele riverane.
ART. 6
(1) Cerinţele de calitate pentru apa dintr-o zona naturala amenajatã pentru imbaiere sunt considerate ca fiind corespunzãtoare dacã rezultatele analizelor efectuate din acea apa, din aceleaşi puncte şi la intervalele prevãzute în anexa arata ca ele se conformeazã valorilor parametrilor de calitate în cazul:
a) a 95% din probele prelevate pentru parametrii din coloana "Valori obligatorii" prevãzutã în anexa;
b) a 90% din probele prelevate pentru toţi ceilalţi parametri, cu excepţia coliformilor totali şi a coliformilor fecali, pentru care procentajul poate fi de 80%.
(2) Diferenţele de 5%, 10% sau 20% din probele prelevate, care nu sunt conforme cerinţelor de calitate, se considera corespunzãtoare când:
a) depãşirea valorii respectivului parametru nu este mai mare de 50%, cu excepţia valorilor pentru parametrii microbiologici, pH şi oxigenului dizolvat;
b) în probele prelevate consecutiv, la intervale statistic determinate, valorile nu depãşesc valorile stabilite pentru parametrii relevanti.
(3) Depasirile valorilor stabilite potrivit art. 4 nu se iau în considerare în calculul procentajelor prevãzute la alin. (1) şi (2), dacã aceste depasiri sunt consecinta inundatiilor, a altor dezastre naturale sau a condiţiilor meteorologice excepţionale.
ART. 7
(1) Frecventa de prelevare a probelor pentru monitorizarea calitãţii apei de imbaiere trebuie sa corespundã cerinţelor prevãzute în anexa.
(2) Punctele de prelevare a probelor de apa se stabilesc acolo unde densitatea medie zilnica de inotatori este cea mai mare, de regula de la o adancime de 30 cm sub nivelul apei, cu excepţia probelor pentru uleiuri, care se preleveaza de la suprafata apei.
(3) Prelevarea probelor trebuie sa înceapã cu cel puţin doua sãptãmâni înainte de începerea sezonului de imbaiere.
(4) Pentru autorizarea sanitarã a zonei şi a apei de imbaiere se fac investigaţii locale privind condiţiile din amonte în cazul apelor curgãtoare şi condiţiile din zona, cu posibil impact, în cazul lacurilor şi marilor, investigaţii ce trebuie fãcute periodic în scopul obţinerii de date geografice şi topografice cat mai complete şi al determinãrii volumului, naturii şi efectelor deversarilor poluante sau potenţial poluante.
(5) Dacã în cadrul inspecţiei efectuate de cãtre autoritãţile de sãnãtate publica teritoriale împreunã cu autoritãţile locale de mediu sau dacã din rezultatele obţinute în laborator se evidenţiazã prezenta unei deversari sau a unei posibile deversari ce poate contribui la modificarea calitãţii apei, se vor preleva probe adiţionale. Probele adiţionale se vor recolta ori de câte ori exista suspiciunea unei posibilitãţi de deteriorare a calitãţii apei.
(6) Metodele de referinta pentru analiza parametrilor sunt prevãzute în anexa.
(7) În cazul utilizãrii altor metode de analiza laboratoarele trebuie sa ia mãsurile necesare şi sa dovedeascã faptul ca rezultatele obţinute sunt echivalente sau comparabile cu cele specificate în anexa.
ART. 8
Implementarea prezentelor norme de calitate nu trebuie sa conducã sub nici o forma, direct sau indirect, la deteriorarea calitãţii naturale a apei.
ART. 9
(1) Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei poate acorda derogãri de la prezentele norme de calitate în urmãtoarele situaţii:
a) condiţii excepţionale meteorologice sau geografice, pentru parametrii marcati cu (0) în anexa;
b) apa de imbaiere este în proces natural de imbogatire în anumite substanţe care conduc la depãşirea valorilor prevãzute în anexa.
(2) Imbogatirea naturala înseamnã procesul prin care, fãrã o intervenţie umanã, o anumitã apa primeşte din sol anumite substanţe conţinute în acesta.
(3) Derogarile prevãzute la alin. (1) nu vor fi acordate dacã nu sunt respectate cerinţele esenţiale de protecţie a sãnãtãţii publice.
(4) Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei va fi înştiinţat în scris de cãtre autoritatea de sãnãtate publica teritorialã asupra acestor situaţii, cu specificarea motivelor şi a perioadei estimate pentru care se aplica aceasta derogare.
ART. 10
Valorile parametrilor prevãzuţi în anexa pot fi revizuiti prin ordin al ministrului sãnãtãţii şi familiei, în funcţie de progresul tehnic şi ştiinţific în domeniu.
ART. 11
(1) Sezonul de imbaiere este de la 1 iunie la 15 septembrie.
(2) În funcţie de condiţiile locale, sezonul de imbaiere poate fi stabilit pentru o alta perioada de cãtre administraţia publica localã sau de Ministerul Turismului.
(3) Populaţia va fi informatã asupra perioadei sezonului de imbaiere de cãtre organele administraţiei publice, prin anunţ public.
(4) În zonele de imbaiere autorizate pentru acest scop de cãtre Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei populaţia va fi informatã de cãtre acesta asupra oricãror modificãri în calitatea apei.
(5) În zonele de imbaiere folosite tradiţional în acest scop şi neautorizate pentru folosire, populaţia va fi, de asemenea, informatã prin panouri avertizoare asupra calitãţii apei de imbaiere. Informarea populaţiei se va face conform normelor de supraveghere, inspecţie sanitarã şi control elaborate potrivit art. 2 din hotãrâre.
ART. 12
Anexa face parte integrantã din prezentele norme de calitate.

ANEXA 1
---------
la normele de calitate
----------------------



PARAMETRII DE CALITATE
┌────┬─────────────────────┬─────────┬───────────┬─────────┬───────────────────┐
│Nr. │PARAMETRI │ VALORI │ VALORI │FRECVENTA│METODA DE REFERINTA│
│crt.│ │ DE │OBLIGATORII│MINIMA DE│PENTRU ANALIZA ŞI │
│ │ │REFERINTA│ ** │PRELEVARE│ DE INSPECŢIE │
│ │ │ * │ │ A │ │
│ │ │ │ │PROBELOR │ │
├────┼─────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────┼───────────────────┤
│ │Parametrii │ │ │ │ │
│ │microbiologici │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────┼───────────────────┤
│ 1 │Coliformi totali/ │ 500 │ 10.000 │La 2 │Metoda tuburile │
│ │100 ml │ │ │sãptãmâni│multiple, insaman- │
│ │ │ │ │(1) │tarea tuburilor │
├────┼─────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────┤pozitive pe mediu │
│ 2 │Coliformi fecali/ │ 100 │ 2.000 │La 2 │de confirmare, │
│ │100 ml │ │ │sãptãmâni│numaratoarea con- │
│ │ │ │ │(1) │form numãrului cel │
│ │ │ │ │ │mai probabil sau │
│ │ │ │ │ │metoda membranei │
│ │ │ │ │ │filtrante cu │
│ │ │ │ │ │insamantarea pe me-│
│ │ │ │ │ │diul cel mai │
│ │ │ │ │ │adecvat, insamanta-│
│ │ │ │ │ │re şi identificarea│
│ │ │ │ │ │coloniilor suspecte│
│ │ │ │ │ │Temperatura de │
│ │ │ │ │ │incubare este │
│ │ │ │ │ │variabila, adecvatã│
│ │ │ │ │ │investigarii │
│ │ │ │ │ │coliformilor totali│
│ │ │ │ │ │sau fecali │
├────┼─────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────┼───────────────────┤
│ 3 │Streptococi fecali/ │ 100 │ - │(2) │Metoda Litsky │
│ │100 ml │ │ │ │numãrarea conform │
│ │ │ │ │ │numãrului cel mai │
│ │ │ │ │ │probabil sau metoda│
│ │ │ │ │ │membranei filtrante│
│ │ │ │ │ │cu insamantarea pe │
│ │ │ │ │ │mediu cel mai │
│ │ │ │ │ │adecvat. │
├────┼─────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────┼───────────────────┤
│ 4 │Salmonella/L │ - │ 0 │(2) │Metoda membranei │
│ │ │ │ │ │filtrante, inocula-│
│ │ │ │ │ │re pe mediu stan- │
│ │ │ │ │ │dard, imbogatire- │
│ │ │ │ │ │trecere pe mediu │
│ │ │ │ │ │agar de izolare- │
│ │ │ │ │ │identificare. │
├────┼─────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────┼───────────────────┤
│ 5 │Enterovirusuri │ - │ 0 │(2) │Concentrare prin │
│ │UFP/10 L │ │ │ │filtrare, floculare│
│ │ │ │ │ │sau centrifugare şi│
│ │ │ │ │ │confirmare │
├────┼─────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────┼───────────────────┤
│ │Parametrii │ │ │ │ │
│ │fizico-chimici │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────┼───────────────────┤
│ 6 │pH │ - │ 6-9 (0) │(2) │Electrometrie cu │
│ │ │ │ │ │calibrare la pH 7 │
│ │ │ │ │ │şi 9 │
├────┼─────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────┼───────────────────┤
│ 7 │Culoare │ - │Fãrã modifi│La 2 │Inspecţie vizuala │
│ │ │ │cari anorma│sãptãmâni│sau fotometrie cu │
│ │ │ │le ale │(1x2) │standarde pentru │
│ │ │ │culorii │ │scala de culoare. │
├────┼─────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────┼───────────────────┤
│ 8 │Uleiuri minerale mg/l│ <=0,3 │Fãrã film │ │Inspecţia vizuala │
│ │ │ │vizibil la │ │şi olfactorie sau │
│ │ │ │suprafata │ │extracţie folosind │
│ │ │ │apei şi │(1)(2) │un volum adecvat şi│
│ │ │ │fãrã miros │ │cantarind reziduul │
│ │ │ │ │ │uscat │
├────┼─────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────┼───────────────────┤
│ 9 │Substanţe tensioacti-│ <=0,3 │Fãrã spuma │La 2 │Inspecţie vizuala │
│ │ve (care reactioneaza│ │ │sãptãmâni│sau prin SA, metoda│
│ │cu albastru de │ │ │(1)(2) │cu albastru de │
│ │metilen) mg/l lauril │ │ │ │metilen │
│ │sulfat │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────┼───────────────────┤
│ 10│Fenoli │ <=0,005 │Fãrã miros │La 2 │Verificarea absen- │
│ │(indice de fenol) │ │specific │sãptãmâni│tei mirosului spe- │
│ │C(4)H(5)OH mg/l │ │ <=0,05 │(1)(2) │cific de fenol sau │
│ │ │ │ │ │prin SA, metoda cu │
│ │ │ │ │ │4-aminoantipirina │
│ │ │ │ │ │(4 AAP) │
├────┼─────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────┼───────────────────┤
│ 11│Transparenta m │ 2 │ 1(0) │La 2 │Discul Secchi │
│ │ │ │ │sãptãmâni│ │
│ │ │ │ │(1) │ │
├────┼─────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────┼───────────────────┤
│ 12│Oxigenul dizolvat % │ 80-120 │ - │(2) │Metoda Winkler sau │
│ │de saturare cu O(2) │ │ │ │metoda electrometri│
│ │ │ │ │ │ca (oxigenometru) │
├────┼─────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────┼───────────────────┤
│ 13│Reziduuri de gudron │ Absente │ │La 2 │Inspecţie vizuala │
│ │şi materiale │ │ │sãptãmâni│ │
│ │plutitoare cum ar fi │ │ │(1) │ │
│ │lemn, articole din │ │ │ │ │
│ │plastic, sticle, │ │ │ │ │
│ │recipiente din sticla│ │ │ │ │
│ │cauciuc sau din orice│ │ │ │ │
│ │alt material. Deşeuri│ │ │ │ │
│ │sau aschii. │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────┼───────────────────┤
│ 14│Amoniu mg/l NH(4) │ │categoria │(3) │SA, metoda Nessler,│
│ │ │ │Al-apa de │ │sau metoda albastru│
│ │ │ │suprafata │ │de indofenol │
├────┼─────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────┼───────────────────┤
│ 15│Azot-Kjeldahl mg/l N │ │categoria │(3) │Metoda Kjedahl │
│ │ │ │Al-apa de │ │ │
│ │ │ │suprafata │ │ │
├────┼─────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────┼───────────────────┤
│ │Alte substanţe │ │ │ │ │
│ │considerate ca │ │ │ │ │
│ │indicatoare de │ │ │ │ │
│ │poluare │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────┼───────────────────┤
│ 16│Pesticide (paration, │ │categoria │(2) │GC │
│ │HCH, dieldrin) mg/l │ │Al-apa de │ │ │
│ │ │ │suprafata │ │ │
├────┼─────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────┼───────────────────┤
│ 17│Metale grele mg/l │ │categoria │(2) │SAA │
│ │ │ │Al-apa de │ │ │
│ │ │ │suprafata │ │ │
├────┼─────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────┼───────────────────┤
│ 18│Cianuri mg/l │ │categoria │(2) │SA cu reactiv │
│ │ │ │Al-apa de │ │specific │
│ │ │ │suprafata │ │ │
├────┼─────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────┼───────────────────┤
│ 19│Nitrati │ │categoria │(2) │ │
│ │Fosfati mg/l │ │Al-apa de │ │ │
│ │ │ │suprafata │ │ │
├────┼─────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────┼───────────────────┤
│ 20│CBO(5) mg/l O(2) │ 5 │categoria │ │ │
│ │ │ │Al-apa de │ │ │
│ │ │ │suprafata │ │ │
├────┼─────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────┼───────────────────┤
│ 21│Suspensii totale │ Absente │ - │ │ │
└────┴─────────────────────┴─────────┴───────────┴─────────┴───────────────────┘



------------
* Valoarea de referinta este acea valoare, superioarã calitativ valorii obliglatorii şi care trebuie atinsa în perioada de derogare solicitatã
** Valoarea obligatorie este acea valoare minima a fi respectata pentru parametrii fizico-chimici, microbiologici, speciali şi toxici, în momentul utilizãrii apei cu scop de imbaiere.

(0) se pot depãşi aceste valori în situaţii meteorologice şi geografice excepţionale.
(1) când probele prelevate în anul precedent au arãtat rezultate cu mult mai bune decât cele din acest tabel şi când nici un factor care ar putea sa diminueze calitatea apei nu a apãrut, autoritatea de sãnãtate publica teritorialã poate decide reducerea frecvenţei de prelevare la jumãtate.
(2) concentratii ce trebuie verificate de cãtre autoritatea de sãnãtate publica când inspecţia zonei de imbaiere evidenţiazã ca substanta ar putea fi prezenta sau calitatea apei s-a deteriorat.
(3) aceşti parametrii trebuie sa fie verificaţi de cãtre autoritãţile de sãnãtate publica teritoriale atunci când exista o tendinta de eutrofizare a apei.

------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016