Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMA TEHNICA nr. 5 din 10 martie 1979  pentru aplicarea climatoterapiei in R.S. ROMANIA    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORMA TEHNICA nr. 5 din 10 martie 1979 pentru aplicarea climatoterapiei in R.S. ROMANIA

EMITENT: MINISTERUL SANATATII
PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL nr. 1 din 10 martie 1979
CAP. 1
Generalitati

Definitie: Climatoterapia este un mijloc terapeutic care foloseşte acţiunea biologica a factorilor climatici cu scopul reconfortarii şi intaririi capacitãţii de munca şi a sãnãtãţii.
Factorii climatici cu acţiune terapeuticã: temperatura şi umiditatea aerului, presiunea atmosferica, curentii de aer, radiatia solara, aerosolii naturali, aeroionizarea, temperatura suprafeţelor de apa şi a solului.
Factori ambianti auxiliari: peisajele geografice, oglinzile de apa, relieful.

Nota: Factorii climatici acţioneazã în complex asupra organismului expus direct acţiunii acestora. Pentru obţinerea unui efect terapeutic maxim este necesar ca procedurile climatoterapice: aeroterapia, baia de aer, baia de soare (helioterapia), cura de teren sa se aplice dozat, progresiv, conform indicaţiilor medicului balneolog.
Climatoterapia se recomanda adulţilor şi copiilor.
Amenajãrile pentru aplicarea climatoterapiei diferã potrivit cu particularitãţile climatice în care se încadreazã staţiunile balneo-climatice, climatice şi balneare. Amenajãrile şi instalaţiile necesare vor avea în vedere obţinerea unor efecte terapeutice caracteristice zonelor bioclimatice din R.S.R.
- efect tonico-stimulent în regim bioclimatic de munte;
- efect tonico-sedativ în regiuni bioclimatice de dealuri;
- efect stimulent în regiuni bioclimatice de stepa şi litoral maritim.

CAP. 2
Amenajãri şi instalaţii pentru valorificarea potenţialului terapeutic al bioclimei R.S.R.

A. Normativ pentru amplasarea, amenajarea şi instalaţii pentru aplicarea procedurilor climatice în zona bioclimatica de munte.

În condiţii bioclimatice de munte (între altitudinea 700 - 2000 m) climaterapia se aplica în tot cursul anului prin aeroterapie, bãi de aer şi de soare, cura de teren.
Pentru obţinerea efectului terapeutic maxim şi valorificarea potenţialului bioclimatic local este necesar ca locurile pentru aplicarea procedurilor sa fie astfel amplasate şi amenajate încât sa se menţinã starea de confort termic al persoanelor expuse la aer şi soare, indiferent de condiţiile sezoniere şi de vreme.
Pentru aplicare aerohelioterapiei vor fi folosite:
a) terase situate în incinta construcţiei sanatoriale;
b) aerosolarii situate pe teritoriul localitãţii.

1. Normativ pentru amenajarea teraselor
- amplasarea la parterul, etajul I sau cel mult etajul II al construcţiei sanatoriale;
- orientarea cãtre S, SE; poziţie peisagistica adecvatã;
- suprafata corespunzãtoare pentru expunerea la aer şi soare a cel mult 20-25 persoane (4 mp suprafata pentru o persoana);
- 1-3 pereţi externi cu o înãlţime de 1 m, din material beton, caramida etc., balustrada de lemn, completate în partea superioarã de pereţi glisanti (ferestre glisante), acoperite de sticla translucida;
- acoperis de sticla în 1/2 externa, rabatabil şi din material opac (lemn, PVC etc.) în partea interioarã, rabatabil dupã caz;
- podeaua va fi acoperitã cu dusumea din material lemnos sau PVC;
- pereţii interiori vor prezenta locuri pentru montarea elementilor de calorifer şi 1-3 prize pentru alimentare cu curent electric.
Instalaţiile auxiliare vor prevedea sisteme de încãlzire (electrica, calorifere) şi iluminare electrica. Numãrul surselor şi capacitatea termica va fi calculatã pentru menţinerea unei temperaturi a aerului între 17.21 grade C;
- pe peretele interior va fi prevãzut un loc situat la înãlţimea de 1,5 m pentru amplasarea aparaturii meteorologice;
- încãperi anexe: grup sanitar, garderoba, debara;
- dotare cu: paturi, sezlonguri, saltele, cearceafuri, pleduri, perne, saci imblaniti, captusiti, umbrele de masa, mese, scaune;
- dotare cu aparatura (potrivit normelor existente pentru dotarea cabinetelor medicale) şi meteorologice pentru dozarea procedurii climatice: termometru de perete (gradat între 20-25 grade C), higrometru, anemometru, psihrometru.

2. Normativ pentru amenajarea aerosolariilor
- vor fi amplasate pe teritoriul localitãţii în condiţii ambiante, bine insorite în tot cursul anului, cu aspect esteto-peisagistic corespunzãtor, protejate de curenţi de aer intens, în vecinãtatea unor microzone acoperite cu arbori, arbuşti etc., în afarã unor surse de poluare a aerului prin produşi de combustie, menajere, termice etc.;
- suprafata corespunzãtoare pentru expunerea la aer şi soare a 20-25 persoane (4 mp pentru o persoana);
- pereţi delimitatori din material lemnos sau PVC cu o înãlţime de 2 m, prevãzuţi cu poarta de acces;
- acoperis (dupã caz) rabatabil din sticla sau copertina din panza;
- dotare: vezi punctul precedent (amenajarea teraselor);
- instalaţii auxiliare: pentru iluminare electrica (dupã caz);
- încãperi auxiliare: grup sanitar, garderoba, situate în vecinãtatea aerosolariului.

3. Normativ pentru amenajarea drumurilor pentru cura de teren
Drumurile pentru aplicarea curei de teren vor fi amplasate potrivit cu condiţiile de relief (de insorire şi inclinare a pantelor), vegetaţie şi natura solului. Vor fi alese condiţii peisagistice adecvate, în afarã surselor de poluare şi condiţii meteorologice corespunzãtoare (umezeala aerului moderata, lipsa curentilor de aer puternici, strat de zapada mic).
Vor fi evitate locurile unde se formeazã gheaţa şi polei.
Amenajarea drumurilor: pe teritoriul localitãţii sau în imediata vecinãtate; inclinarea maxima a pantelor 15-20 grade; distanta între 100 - 2000 m., cu marcaje ale distantei la 50-100 m; lãţimea drumului 0,75 - 2 - 3 m, dupã caz.
Suprafata solului; asfaltat, pietre de prund, nisip, pãmânt, iarba. Drumul va fi delimitat de arbuşti plantati, arbori, liziere de padure.
Pe distanţe de 50-100 m (dupã profilul de boala indicat, varsta persoanelor, conformatia terenului) vor fi amplasate bãnci din material lemnos (pentru 3-4 persoane), prevãzute cu umbrare în forma de grilaj sau copertina, mese.

B. Normativ pentru amplasãri-amenajãri, instalaţii pentru aplicarea climatoterapiei în zona bioclimatica de dealuri

Condiţiile bioclimatice de dealuri sunt moderate, puţin solicitante în tot cursul anului. Reprezintã un cadru ambiant indicat pentru a fi aplicat prin proceduri climatoterapice tot timpul anului atât pentru odihna cat şi în completarea balneoclimato-terapiei. Se recomanda aplicarea aerohelioterapiei şi a curei de teren pe terase, aerosolarii şi drumuri special amenajate.
a. Normativ pentru amenajarea teraselor (vezi pct. A.1.).
b. Normativ pentru amenajarea aerosolariilor (vezi pct. A.2.), cu specificaţiile urmãtoare:
În condiţii bioclimatice de deal aerosolariile pot fi amplasate pe malul unor ape curgãtoare pe o plaja naturala sau artificial amenajatã prin lucrãri de curãţire şi nivelare.
În acest caz vor fi prevãzute cu încãperi anexe (vezi pct. A.1), dotãrile se vor limita la sezlonguri, scaune, mese, umbrele şi aparatura meteorologica.
Este indicat ca 1/2 din plaja sa fie amenajatã pe un podium din material lemnos la înãlţimea de 0,30 - 0,50 m de la sol şi prevãzutã cu acoperis tip grilaj din material lemnos.
Nu este cazul unor instalaţii de încãlzire, iluminare, fiind suficienta o sursa de alimentare cu curent electric în încãperile anexe potrivit normelor.
Dupã caz se pot amenaja aerosolarii în jurul unor piscine. În acest caz suprafata va fi delimitata cu pereţi şi prevãzutã cu celelalte dotãri şi amenajãri de la punctul A.2.
c. Normativ pentru amenajarea drumurilor pentru cura de teren (vezi A.3.)

C. Normativ pentru amplasare, amenajare, instalaţii pentru aplicarea climatoterapiei în zona bioclimatica de stepa

Condiţiile bioclimatice de stepa din R.S.R., permit aplicarea climatoterapiei în 2 regiuni diferite:
1. În sezonul rece (octombrie - mai) prin aeroterapie şi cura de teren.
2. În sezonul cald (iunie - septembrie) prin bãi de aer, bãi de soare, la care se pot adauga imersii în apa (lac, piscina), onctiuni cu namol rece.
1. Pentru aplicarea aeroterapiei în sezonul rece este recomandat normativul prezentat la pct. A.1. şi A.3.
2. Pentru aplicarea bailor de aer, soare şi celelalte proceduri în sezonul cald sunt necesare amplasãri, amenajãri şi instalaţii specifice.
a. Normativ pentru amenajarea aerosolariilor
Vor fi amplasate pe malul lacurilor, apelor curgãtoare. Potrivit cu condiţiile microclimatice locale pot fi amplasate şi în interiorul unor parcuri, în jurul unor piscine. În acest ultim caz se va tine seama de indicaţiile de la punctul B.b cu specificaţia:
- apa din piscine poate sa provinã din lac, sa fie incalzita, dupã caz;
- solul aerosolariului va fi acoperit cu nisip fin granulat de culoare deschisã şi cu o grosime de aproximativ 0,20-0,30 cm;
- aerosolariul va fi prevãzut cu grup sanitar şi duşuri cu apa curenta incalzita;
- aerosolariul va fi amplasat într-un parc sau va fi invecinat cu o liziera de arbori, arbuşti etc. Calea de acces la aerosolariu va fi delimitata cu arbori, umbrare şi bãnci la 50-100 m distanta una de alta.
Normativ pentru aerosolarii amplasate pe malul lacurilor (apelor curgãtoare)
- diferentierea a 4 suprafeţe bine delimitate pentru expunerea femeilor, bãrbaţilor, copiilor şi mamelor cu copii mici;
- fiecare dintre aceste suprafeţe vor fi prevãzute cu:
- acces direct la malul lacului, apei, scara de lemn, pentru acces în apa, fundul lacului curatat, netezit, oblic de la 0,10-1,5 m adancime;
- 3 pereţi delimitatori din material lemnos, cu spaţiu deschis inferior de 0,20-0,30 cm distanta de la sol;
- suprafata corespunzãtoare expunerii la soare a 50-50 persoane (4 mp pentru o persoana);
- strat de nisip fin granulat de culoare deschisã, cu o grosime de 0,50 m;
- dotãri: bãnci din lemn amplasate pe laturile aerosolariului, cazi pentru depozitarea namolului, sezlonguri, umbrele.
Într-o parte a aerosolariului se va prevedea un podium de lemn amplasat la 0,20-0,30 cm de la suprafata solului, cu o adancime de 5-6 m., acoperit cu un acoperis de lemn (1/2 din grilaj) sau copertina din panza. Acest "umbrar" este indicat sa fie conţinut cu încãperile anexe: cabinet medical, grup sanitar, garderoba şi o încãpere pentru odihna (suprafata 4 mp pentru o persoana), prevãzutã cu paturi şi inventar moale - saltele, cearceafuri, perne.
Instalaţii sanitare: pe plaja - duşuri cu apa incalzita, instalaţii de canalizare şi scurgere iar în încãperile anexe: prize pentru alimentare cu curent electric, apa potabilã.
Se recomanda ca aerosolariile situate în aceste condiţii bioclimatice sa fie prevãzute cu:
- aparatura meteorologica (vezi pct. A.1.);
- instalatie pentru difuzarea indicaţiilor de expunere la aer şi soare (megafon, radio, panouri etc.);
- sa se delimiteze cu o microzona mai umbrita în mod natural (arbuşti, liziere de arbori) cu acces direct de pe plaja;
- drumul de acces între sanatoriu şi aerosolarii va fi delimitat de vegetaţie, arbuşti, arbori sub forma de liziere. Vor fi prevãzute cu bãnci şi umbrare la distanta de 50-100 m.
b. Normativ pentru amenajarea drumurilor pentru cura de teren
Se va tine seama de indicaţiile de la punctul A.3 cu menţiunea ca drumurile trebuie sa fie amplasate în microzone delimitate cu arbori, arbuşti, în condiţii microclimatice insorite, alternand cu altele umbrite şi bine protejate de curenţi de aer, prevãzute cu bãnci, la 50-100 m distanta, acoperite de umbrare de lemn cu grilaj, copertine.

D. Normativ pentru amplasare, amenajare, instalaţii pentru climatoterapie pe litoralul maritim

Climatoterapia specifica în 2 regimuri, asemãnãtoare pentru bioclimatul de stepa (punct C) cu urmãtoarele specificaţii:
1. În sezonul rece se recomanda amplasarea, amenajarea şi instalaţii tip terasa dupã normativul de la punctul A.1 cu indicaţia ca terasa sa fie orientata spre malul marii (S, SE, E).
2. În sezonul cald se recomanda amplasarile, amenajãrile şi instalaţiile de la punctul C.2, cu urmãtoarele specificaţii pentru plajele marine:
a) Normativ pentru amplasarea, amenajarea şi instalaţii pentru plajele marine:
- amplasare pe plaje cu o adancime de cel puţin 10 m, cu maluri de adancime mica progresiva de la 0,10 - 1,5 m, cu fundul apei curatat, netezit, acoperit de pietre de prund şi nisip fin;
- se recomanda amplasarea plajei în microzone cu valuri mici (cu malul delimitat de diguri dacã este cazul);
- plajele vor fi separate (delimitate prin garduri) pentru copii şi adulti;
- suprafata plajei va fi acoperitã de nisip fin granulat, de culoare deschisã, cu o grosime de 0,50 cm.
Laturile plajei vor fi delimitate prin garduri vii din arbuşti, arbori.
Dotarea plajelor: cu sezlonguri, scaune, mese şi paravane mobile, umbrele.
Pe o latura a plajei va fi amplasata o clãdire, tip cabana în care va funcţiona un cabinet medical dotat cu aparatura medicalã şi inventar moale pentru acordarea primului ajutor medical (inec, insolatie, arsuri solare etc.) precum şi cu aparatura meteorologica (vezi punctul A.1)
- o camera de odihna (vezi pct. C.a.);
- garderoba, grup sanitar, duşuri cu apa calda cu capacitate corespunzãtoare numãrului de persoane expuse pe plaja;
- un podium cu acoperis tip grilaj (vezi pct. c.a.);
- instalaţii electrice de canalizare (prize curent electric în încãperile anexe);
- instalaţiile radio, telefon, megafon în condiţiile bioclimatice ale litoralului romanesc aL Marii Negre, în sezonul de vara aerohelioterapia se poate aplica pe malul marii în aerosolarii bine delimitate situate în vecinãtatea malului marii.
b. Normativ pentru aerosolarii artificiale, organizate, amplasate pe malul marii:
- vor fi amplasate în vecinãtatea malului marii şi a plajelor în condiţii microclimatice insorite, ferite de curenţi puternici de aer;
- dupã caz, vor fi îngrãdite cu pereţi de lemn (vezi pct. A. 2 şi C.b) şi separate pentru femei, bãrbaţi, copii. Pereţii nu vor fi construiti din beton, piatra. Vor fi prevãzuţi obligatoriu cu spaţii inferioare deschise pentru aerisire.
- Aerosolariile neîngrãdite pot fi amenajate în vecinãtatea sanatoriilor şi a malului marii, în vecinãtatea parcurilor sanatoriului etc.
- Se recomanda ca aerosolariile organizate artificial, pe lângã indicaţiile de mai sus, sa fie prevãzute cu piscine cu apa de mare (dupã caz potabilã) incalzita.
Pentru normativul piscinelor vezi indicaţii balneotehnice.
c. Normativ pentru aplicarea curei de teren pe litoralul maritim.
Vor fi respectate indicaţiile de la normativele prezentate la celelalte zone bioclimatice cu urmãtoarele specificaţii:
- drumurile pentru cura de teren vor fi amplasate îndeosebi pe malul marii, pe faleze, pe malul lacurilor, în parcuri. Vor fi amplasate bãnci pe marginea drumurilor, mai multe în microzonele de pe faleze. Acestea vor fi prevãzute cu umbrare şi, dupã caz, paravane mobile (dimensiuni 1/1,5 m) impotriva vantului.

------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016